Dodaj do ulubionych

Czy ktos slysza o czyms takim?

22.03.07, 20:14
Ponoc jest to fragment korespondencji gulagowej. Przetlumaczyl to z rosyjskiego na poczatku
70tych Jacek Kaczmarski. Czy ktos wie, zna, slyszal podobna piosenke po rosyjsku?? Ponizej
przejmujacy tekst Kaczmarskiego:

Pisze do ciebie z dalekiej polnocy
Choc ciezko tutaj ja nie trace wiary
Znikad nie mam teraz tu pomocy
Wiec przyslij chociaz czarnych mi sucharow.
Nie prosze wcale o tluste rarytasy
Wczoraj przeniesli mnie do szpitala
A tam wszy, pchel cale masy
I tak brakuje czarnych mi sucharow.
Pojdz do sasiada naszego Jegorki
On jest mi winien jeszcze rubli pare
Za trzy ruble kup ty mi machorki
A za reszte czarnych sucharow.
A u Jegorki zachowuj sie skromnie
A nuz objac zechce ciebie stary
A gdy obejmie, nie zapomni o mnie
I nie zapomnij przyslac mi sucharow.
Tutaj koncze, caluje cie w czolko
Czarnych sucharow przyslac troche chciej
Pamietaj o mnie moja mala pszczolko
Caluje ciebie, zawsze twoj Andriej.

Na pewno nie jest to tlumaczenie doslowne, raczej wariacja, ale musial istniec tekst bardzo podobny.
Skad go wziac w oryginale?
Obserwuj wątek
    • hajota Re: Czy ktos slysza o czyms takim? 22.03.07, 21:00
      Znalazłam coś takiego

ПИСЬМО

А на дворе чудесная погода,
      В окошко светит месяц золотой.
      А мне сидеть еще четыре года.
      Болит душа,так хочется домой!
      Я лягу спать,а мне не спится.
      Но как усну - мне милая приснится.
      Привет из дальних лагерей
      От всех товарищей-друзей.
      Целую крепко,крепко,
      Твой Андрей.
      Ох,не сиди с Егором до полночи.
      А если он обнять тебя захочет,
      А коль обнимет меня не забывай,
      И передачу скорее присылай.
      Писать кончаю.Целую тебя в лобик.
      Не забывай,что я живу,как бобик.
      Привет из дальних лагерей
      От всех товарищей-друзей.
      Целую крепко,крепко,
      Твой Андрей.
      Сходи к Алехе,моему соседу,
      Он мне по воле должен шесть рублей
      На два рубля купи ты мне махорки,
      На остальные-черных сухарей.

• hajota Re: Czy ktos slysza o czyms takim? 22.03.07, 21:02
        Za wcześnie poszło, jeszcze adres strony:
        www.jinr.ru/~zlobin/az/blago4/sngs93.html
      • hajota Re: Czy ktos slysza o czyms takim? 22.03.07, 21:07
        I jeszcze tu, u dołu strony
        blat.dp.ua/txt16.htm#5
        • sedona A o tym cos wiesz?? 22.03.07, 21:24
          GUŁAG 2006
          Festiwal pieśni obozowej
          Stalin w girlandach hawajskich kwiatów na tle obozu koncentracyjnego - tak wygląda okładka płyty
          "Dźwięki Gułagu: melodie i rytmy z Gułagu" Michaiła Antipowa. Więzienne piosenki w nowej aranżacji
          egzotycznych, gorących rytmów to najnowszy hit w Rosji. Według artysty, jego twórczość ma być
          połączeniem tradycji z nowoczesnością. Na płycie znalazła się m.in. nowa, radosna melodia do
          opowiadającej o syberyjskim gułagu piosenki "Waninskij Port", której refren brzmi: "stracisz rozum i
          wolę, stąd nie ma powrotu". Tytuły przetłumaczono na angielski, bo Antipow chce, aby jego muzyka
          stała się nowym znakiem rozpoznawczym rosyjskiej kultury w Europie. (IN)
          (notatka z ktoregos wprost)
          • hajota Re: A o tym cos wiesz?? 22.03.07, 22:27
            Nie, nie słyszałam o tym. Hmm, opis jest raczej zniechęcający wink, ale
            należałoby posłuchać tych aranżacji. Jeśli jest to coś w stylu pastiszów, jakie
            np. robią Mit'ki z klasycznych pieśni rewolucyjnych, to może być całkiem ciekawe.
            • hajota Już zlokalizowałam 22.03.07, 22:36
              www.zvuki.ru/T/P/31432/56/3
              jak dla mnie takie sobie...
              • qubraq Re: Już zlokalizowałam 23.03.07, 00:59
                Ale tu nie ma mozliwosci posluchania Waninskowo porta...
                • naina7 Re: Już zlokalizowałam 23.03.07, 20:42
                  qubraq napisał:

> Ale tu nie ma mozliwosci posluchania Waninskowo porta...

A moze ten link?
                  www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=31241
                  • qubraq Re: Już zlokalizowałam 25.03.07, 18:26
                    naina7 napisała:

> A moze ten link?
                    > www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=31241

dzieki serdeczne Naino ale tę plyte, co prawda po tytulem "20 łuczszych blatnych
                    pieseń" podeslala mi juz niedawno nasza net-szamanka - Metelica!
                    Gdybym sie jeszcze nauczyl szukac w tej domenie ulubioneych wykonawcow czy
                    kompozycji to bylaby pelnia mojego malego szczescia...a tal klikam na jakies
                    pozycje z zakladki i znajduje to co akurat los samoczynnie mi otworzy.. wink
                    • naina7 Re: Już zlokalizowałam 27.03.07, 09:33
                      qubraq napisał:
                      >nasza net-szamanka - Metelica!
                      Wiem, ze wiosna i "uletieli bielyje mietieli".
                      Ale bez Metelicy jest chłodno... ;-(

• sedona Re: A o tym cos wiesz?? 23.03.07, 05:53
              Tylko mi raczej chodzilo o ten festiwal piesni obozowej. Gdzie sie to odbywa? W notce nic nie bylo. A
              fajnie byloby takie cos zobaczyc. Ale, przypuszczam, to pewnie w Rosji. Kto to organizuje?
      • sedona Re: Czy ktos slysza o czyms takim? 22.03.07, 21:20
        Tak, Hajoto, to moze byc to!
        Ja szukalam wszedzie pod "czarne suchary" i nic mi nie wyszlo. A tu jest i "twoj Andriej", i ostatnie zwrotki
        bardzo sie zgadzaja. Dzieki.
        • jonyszko Re: Czy ktos slysza o czyms takim? 25.03.07, 12:00
          "Pismo", ktore znalazla Hajota to tekst m.in. jednej z piosenek albumu-
          skladanki tzw. blatnych piesen. Mialem to kiedys na dysku w MP3, nazywal sie
          ten album "Dima Vernis1" (nie wiem dlaczego, ale nic w internecie nie moge
          znalezc na ten temat) i "Pismo" bylo jako piosenka "Костюмчик Hовенький".
          Oprocz tego zachowaly mi sie jeszcze: "А Tы Xохочешь", "И Вот Сижу Опять в
          Тюрьме", "Не Жди Mеня Mама", "Когда с Тобой Мы Встретились", "Свадебная
          Лесбийская" i "Течет Речка". Moglbym zainteresowanym podeslac pliki, ale ja
          wciaz na modemie, wiec nie "przepcham"sad(
          Smutne wiezienne piosenki, ktorych wysluchania efektem byla moja prosba o
          jeszcze!: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=43373862&a=43373862

pzdr
          • qubraq Re: Czy ktos slysza o czyms takim? 25.03.07, 18:31
            jonyszko napisał:

> Smutne wiezienne piosenki, ktorych wysluchania efektem byla moja prosba o
            > jeszcze!: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=43373862&a=43373862
            >
            > pzdr

Patrz to juz rok prawie minął! ucieczka czasu i to niestety w jednym kierunku...
            to tez smutne sad
            wzajemnie pzdr
            A.
          • sedona Do Jonyszki 26.03.07, 18:42
            No tos mi narobil smaku! Co tu zrobic? A moze przegralbys na CD i podrzucilbys Andrzejowi. Nie wiem
            nawet czy sie znacie. To tylko taka mala sugestiasmile
            Acha, dzieki za link, bardzo fajny artykul na poczatku.
            • qubraq Re: Do Jonyszki 26.03.07, 21:00
              To jest pomysl - jesli mieszkasz w W-wie to jest to do zrobienia!
              • jonyszko niet probliema 27.03.07, 09:54
                Andrzeja znam wirtualnie (o tyle, o ile przez to forum), a mieszkam na
                Syberiismile Ale plyta jest do zdobycia na 90%. Dzis sie dopytam jej wlasciciela,
                czy wciaz ja ma. Aha, to sa MP3ki.
                Co do odbioru, to tylko w czerwcusmile)

pzdr
                • sedona Re: niet probliema 27.03.07, 16:04
                  No to do Andrzeja (ktorego tez znam wirtualnie) mamy ten sam kawalek drogismile Tylko, ze ja mieszkam w
                  odwrotnym kierunku (zwlaszcza temperaturowosmile). Byloby naprawde fajnie, gdybys to zdobyl. Czerwiec,
                  czy lipiec - nie ma znaczenia.
                  Dzieki
                  • qubraq Re: niet probliema 27.03.07, 17:32
                    Jestem stale do Waszej dyspozycji! smile)
                    • sedona Re: niet probliema 28.03.07, 05:28
                      Pewnie Cie wykorzystamysmile
                      • qubraq Re: niet probliema 28.03.07, 12:24
                        Tak mysle, tak mysle... a gdybym zapytal moja Irinę albo Wikę na Stadionie czy
                        nie mają moze tej plyty: "Dima Vernis1" to co by było jesli mają? smile)
                        Andrzej
                        • jonyszko Re: niet probliema 04.04.07, 15:20
                          Witam.
                          Plytke juz mam.I nie bylbym soba, gdybym czegos nie pokielbasil: nie "Dima"
                          a "Dina". I nie tytul albumu, lecz imie i nazwisko piosenkarki.
                          To niejaka Dina Verni (osobiscie pierwsze slysze o kobiecie), album "Blatnye
                          Pesni":
                          www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=20137&genreid=
                          www.blatata.com/edcontent/idc/9/id/715
                          www.peoples.ru/art/music/bard/verni/index.html
                          www.russiandvd.com/store/person.aspid=2092&media=2&type=artist&genreid=&fullbiography=1

Aha, 5 piosenek do sciagniecia stad:
                          i-love.ru/cd/music.html
                          A calosc moge przywiezc dopiero czerwiec/lipiec, jak juz pisalem. Plyta jest
                          supeeer!

pozdrawiam
                          • sedona Jonyszko-jak to sie ladnie mowi-you made my day! 04.04.07, 18:50
                            Ona jest swietna! Najbardziej podoba mi sie "Nie zdi mienia mama" - troszeczka przypomina mi Weronike
                            Dolina, ale tylko troszke. Dzieki za namiary. Wspanialy glos - do sluchania w jesienne, mroczne wieczory.
                            Swietne piesni.
                            Acha, ta najwazniejsz piosenka - "Kostium" - poczatek rzeczywiscie podobny. Ale mnie najbardziej
                            chodzi o to, zeby byl koniec, taki, jak z wiersza od Hajoty. To jest wlasnei takie przejmujace, gdy spiewa
                            Kaczmarski. Moze ktos wie, gdzie moge to podrzucic w sieci, zeby mozna bylo pobrac i posluchac?
                            • qubraq Sedono! 04.04.07, 21:05
                              Sciągnąłem juz te płytke z linku
                              www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=20137&genreid=
                              Posłać Ci ją?
                              • sedona Re: Sedono! 05.04.07, 17:09
                                Tak, tak Andrzeju. Prosze. Ja, jak zwykle, nie moge tego sciagnac. Ale nie przesylaj 5 pisenek, ktore
                                sciagnelam z innego linku Jonyszki -"Swadiebnaja lesbijskaja", "Nie zdi mienia mama", "A ty
                                chochocziesz", "Wo sizy opiat' w tiurmie", "Kostiumczik nowienkij".
                                • qubraq Re: Sedono! 05.04.07, 18:56
                                  sedona napisała:

> Tak, tak Andrzeju. Prosze. Ja, jak zwykle, nie moge tego sciagnac. Ale nie
                                  > przesylaj 5 pisenek...

Juz poslalem z Gmaila bo ten kanał przewodzi ten rodzaj plikow ale musialem
                                  poslac Ci wszystko bo ja nie sciagam pojedynczo tylko cały kompakt wiec jest
                                  tam 13 piosenek:
                                  DINA VERNI BŁATNYJE PIESNI
                                  Блатные песни (CD)
                                  Композитор:
                                  Дина Верни
                                  1.Когда с тобой мы встретились
                                  2. Костюмчик новенький
                                  3. Не жди меня, мама
                                  4. И вот сижу опять в тюрьме
                                  5. Свадебная лесбийская
                                  6. Одесса
                                  7. Мадам Банжа
                                  8. Течет речка
                                  9. Колыма (Порт Ваниноwink
                                  10. А ты хохочешь
                                  11. Бодайбо
                                  12. Товарищ Сталин
                                  13. Окурочек (М.Алешковскийwink

Salut! Miłego słuchania... smile)

• hajota Re: Jonyszko-jak to sie ladnie mowi-you made my d 05.04.07, 18:55
                              Rzeczywiście, ona jest rewelacyjna! Jakoś nie miałam dotąd przekonania do
                              "błatniaka" w żeńskim wykonaniu, ale to to co innego.
                              • qubraq Re: Jonyszko-jak to sie ladnie mowi-you made my d 05.04.07, 19:00
                                hajota napisała:

> Rzeczywiście, ona jest rewelacyjna! Jakoś nie miałam dotąd przekonania do
                                > "błatniaka" w żeńskim wykonaniu, ale to to co innego.

ja sie jakos nie moge przekonac ale skoro Sedona wspomniala Weronikę Doline to
                                Tobie serdecznie jeszcze raz dziekuję za nią. Jest wspaniała! Sedono - masz
                                sporo Weroniki? moze Ci coś doslac z tego co mam od Hajoty?
                                • hajota Dolina 05.04.07, 19:53
                                  Ja mam jeszcze dwie nowsze płyty Doliny, których chyba nie masz, bo je ściągałam
                                  później (Sud'ba i kawalier i Trinadcat' brillantow). Mogę nagrać i przy okazji
                                  Ci przekazać.
                                  • metelica Re: Dolina 05.04.07, 20:04
                                    www.russiandvd.com/store/person.asp?id=12539&type=artist&media=2&orderby=0

Chyba na tej stronce mozna znalezc wszystkie jej płyty i posłuchac.
                                    • sedona Re: Dolina 05.04.07, 21:01
                                      Czy to Dolina spiewa te piosenke (ktora nota bene swietnie poasuje do naszego polsko-rosyjskiego
                                      forumsmile:
                                      "Nazawi mnie pani, pocaluj mnie palcy (...) Tak nigdie bol'sze, kak bylo w Polsze"?
                                      • hajota Re: Dolina 05.04.07, 21:11
                                        sedona napisała:

> Czy to Dolina spiewa te piosenke (ktora nota bene swietnie poasuje do naszego p
                                        > olsko-rosyjskiego
                                        > forumsmile:
                                        > "Nazawi mnie pani, pocaluj mnie palcy (...) Tak nigdie bol'sze, kak bylo w Pols
                                        > ze"?

Tak, to ona. Ma jeszcze jedną piosenkę z polskim motywem, ale muszę ją odszukać.
                                        • hajota Re: Dolina 05.04.07, 21:14
                                          Już mam. "Wsio dieło w Polsze". Posłać Ci?
                                          • sedona Re: Dolina 05.04.07, 21:25
                                            Tak, pewnie. Dziekujesmile
                                    • qubraq Re: Dolina 06.04.07, 00:07
                                      metelica napisała:

> www.russiandvd.com/store/person.asp?id=12539&type=artist&media=2&orderby=0
                                      >
                                      > Chyba na tej stronce mozna znalezc wszystkie jej płyty i posłuchac.

Bardzo bardzo dziekuje!!!
                                      Искренний привет!!!!
                                      • naina7 Re: Bardy 05.05.07, 22:45
                                        bards.pp.ru/
                                        I do sluchania i do sciagania. Dolina też jest. Klik prawym na wybraną
                                        piosenkę, "zapisz element docelowy jako", wybrac folder. Sciaga sie szybko.
                                        Moze być, "ale to już bylo", w takim razie przepraszam smile
                                        • qubraq Re: Bardy 06.05.07, 09:57
                                          naina7 napisała:

> bards.pp.ru/
                                          > I do sluchania i do sciagania. Dolina też jest. Klik prawym na wybraną
                                          > piosenkę, "zapisz element docelowy jako", wybrac folder. Sciaga sie szybko.
                                          > Moze być, "ale to już bylo", w takim razie przepraszam smile

Dzieki serdeczne bo zgubilem ten link w przepasciach mojego archiwum smile)
                                  • qubraq Re: Dolina 05.04.07, 23:21
                                    hajota napisała:

> Ja mam jeszcze dwie nowsze płyty Doliny, których chyba nie masz, bo je
                                    > ściągałam później (Sud'ba i kawalier i Trinadcat' brillantow). Mogę nagrać i
                                    > przy okazji Ci przekazać.

Hania, bardzo prosze - wdzięcznosc moja bedzie goraca!!!
                              • sedona Re: Jonyszko-jak to sie ladnie mowi-you made my d 05.04.07, 20:58
                                Zajrzalam wlasnie, co o Dinie Verny pisza. Okazuje sie, za jako pietnastolatka poznala i byla muza
                                Katalonczyka Mailloi. Jemu bylo 73 goda. Znala rowniez Mattise'a i Picassa. Sluchajcie, moze sie jeszcze
                                okazac, ze "nasza" smile Dina, "odkryta" przez Jonyszkesmile to piewowzor Lolity!
                                Mimowolnie tez zobaczylam jej zdjecie - niesamowicie mi pasuje do glosu i tych piesni. Swoja droga, to
                                jakos nie lubie ogladac zdjec, gdy kogos slucham, a nie wiem jak wyglada - wole sobie wyobrazac. Kto
                                pamieta ten szok, gdy pokazal sie Marek Niedzwieckismile))
                                • jonyszko Dina 26.07.07, 00:51
                                  Drodzy Moi,
                                  ja juz w Polsze. Dina Verni "Blatnye Pesni" w MP3 ze mna. Czy ktos chce w
                                  prezencie? (ja sobie zachowalem na twardym dysku, wiec bez problemu). Tylko jak
                                  przekazac? Czasami (przynajmniej raz na miesiac) bywam w Warszawie, wiec moge
                                  zawiezc. O szczegoly prosze na priva.

pozdrawiam
                                  • sedona Re: Dina 27.07.07, 18:12
                                    Tylko jak
                                    >
                                    > przekazac? Czasami (przynajmniej raz na miesiac) bywam w Warszawie, wiec moge
                                    > zawiezc.
                                    -No to ja moze sie zglosze do Andrzeja. Gdybyscie sie spotkali, to ja BARDZO prosze o te Verni. A zreszta
                                    i tak napisze do privasmile
                                    • sedona Re: Dina 27.07.07, 18:14
                                      Chyba NA privawink
                                • natalia_sankowska1 Re: Jonyszko-jak to sie ladnie mowi-you made my d 26.07.07, 17:20
                                  Był taki cykl na Pierwszym Kanale - autorski program Eldara Riazanowa z
                                  zagranicy. No i było o Dinie i z Diną. Chyba był jakiś szczególny czas, bo
                                  wiele na pocz. XX wieku pokazało się podobnych kobiet: Lila Brik, jej siostra,
                                  Tamara Łepicka, Gala, no i pewien pirewowzór - Matylda Krzesińska-Romanoff.
                                  Co za czasy, co za kobiety!
                                  A tu u nas jak nie Anastazja P., to pewne posłanki jakieś skundlone...
                                  NAwet skandale się zrobiły jakieś mikre.
                                  Natalia.
                                  • sedona Re: Jonyszko-jak to sie ladnie mowi-you made my d 27.07.07, 18:14
                                    Co za czasy! Prawda??
                                    Znajomy z Francji znalazl mi filmy, w ktorych grala Dina Verni! To znaczy mam tytuly, nie fillmy niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka