Dodaj do ulubionych

Czy ktoś mnie pilnie helpni??

16.06.09, 12:03
Mam pytanko, czy po rosyjsku wyraz Форс-мажор jest powszechnie uzywany?
Chodzi mi o nasz odpowiednik "siła wyższa" ( dotyczy uzycia tego wyrazu w
treści kontraktu).

Pytam, bo dla mnie Форс-мажор trochę dziwacznie brzmi.
Można go uzyć w dokumentacji? A jesli nie, to jaki odpowiednik dla wyrazu
"siła wyższa" ?
dzieki z góry

Obserwuj wątek
    • fanta-girl Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 16.06.09, 15:02
      jest powszechnie uzywany.
      zdecydowanie pasuje do dokumentow.
      • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 16.06.09, 15:28
        Super!
        Serdeczne dzięki!
        smile
        • jonyszko Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 16.06.09, 16:13
          Dla mnie bardziej dziwacznie brzmi slowo "helpni"smile
          • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 16.06.09, 16:25
            Spox spox....taki maly mętlik "międzyjęzykowy".
            Na co dzień, formalnie, purystką jestem językową.

Mam też czasami takie "ciągi", jak tu:

www.youtube.com/watch?v=Flwe2YzqxVE
            wink
            • natalia_sankowska1 Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 16.06.09, 17:01
              "Форс-мажор" - nazwa rozdziału kontraktu traktującego o działaniu
              siły wyższej i jej wpływie na wykonanie warunków kontraktu. Możliwe
              jest użycie przymiotnika w tekście - "форсмажорные условия,
              обстоятельства" ("возникновение форсмажорных условий; завершение
              форсмажорных условий"). W rosyjskiej części kontraktu działanie siły
              wyższej zawsze jest nazywane w ten sposób.
              • tosia.ru Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 16.06.09, 21:05
                nie spotkalam sie z forma "форсмажорные условия" w kontraktach, a z racji pracy
                stykam sie z ich spora iliscia uzywane sa - "форсмажорные обстоятельства" badz
                punkt umowy "форс-мажор"
                • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 16.06.09, 21:10
                  tosia.ru napisała:

> nie spotkalam sie z forma "Форс-мажорные услови я

Форс-мажорные обстоятельства в условиях...
                  big_grin

ps.dzieki wszystkim za pomoc
          • qubraq Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 16.06.09, 16:34
            jonyszko napisał:

> Dla mnie bardziej dziwacznie brzmi slowo "helpni"smile

Delikatny jesteś... wink dla mnie brzmi wręcz obrzydliwie...
            • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 16.06.09, 16:38
              qubraq napisał:
              >> dla mnie brzmi wręcz obrzydliwie...

Jak nie mam tendencji do czerwienienia się, to się właśnie farbą zalałam . Wręcz
              płonę... wink
              • qubraq Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 17.06.09, 17:06
                mariefurie napisała:

> Jak nie mam tendencji do czerwienienia się, to się właśnie farbą
                > zalałam . Wręcz płonę... wink

Te rumience na Twojej buzi na pewno dodają Ci tylko uroku! smile)
                Przekonany jestem...

• mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 17.06.09, 19:49
                  qubraq napisał:
                  > Te rumience na Twojej buzi na pewno dodają Ci tylko uroku! smile)
                  > Przekonany jestem...

Zaufam w Pańskie przekonanie i zacznę się rumienić na potęgę smile

• qubraq Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 18.06.09, 10:53
                    mariefurie napisała:

> Zaufam w Pańskie przekonanie i zacznę się rumienić na potęgę smile

smile)
            • lacietis Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 26.06.09, 19:54
              qubraq napisał:

> jonyszko napisał:
              >
              > > Dla mnie bardziej dziwacznie brzmi slowo "helpni"smile
              >
              > Delikatny jesteś... wink dla mnie brzmi wręcz obrzydliwie...
              ##Cieszę się, że to nie ja pierwszy napisałem, że "słowo"(?) to jest
              OBRZYDLIWE!!! Choć oczywiście lepiej "helpnić", niż po prostu "to help"...
              • qubraq Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 26.06.09, 20:18
                lacietis napisał:

> ##Cieszę się, że to nie ja pierwszy napisałem, że "słowo"(?) to
                > jest OBRZYDLIWE!!! Choć oczywiście lepiej "helpnić", niż po
                > prostu "to help"...

smile
                • hajota Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 27.06.09, 11:53
                  Ojj, czy wy naprawdę nie wyczuwacie różnicy między użyciem obcego słowa dla
                  żartu i niejako w cudzysłowie, a popisami różnych "Anglików z Kołomyi",
                  inkrustujących swoje wypowiedzi kuchenną angielszczyzną?
                  To mówiłam ja, purystka językowa.
                  • qubraq Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 27.06.09, 13:58
                    hajota napisała:

> Ojj, czy wy naprawdę...

oj, no ja sie tylko uśmiechnąłem do Łacietisa... smile
                    do Ciebie i inych też sie pogodnie uśmiecham smile
                    • lacietis Kubrakowi 27.06.09, 15:18
                      qubraq napisał:

> hajota napisała:
                      >
                      > > Ojj, czy wy naprawdę...
                      >
                      > oj, no ja się tylko uśmiechnąłem do Łacietisa... smile
                      ##Kubraku!!! (((-; Za uśmiech dziękuję - ale skoro korygujesz oryginalną
                      pisownię na rzecz polskiej ortografii - to poproszę; Łacjetis - co jest bliższe
                      wymowie, gdyż to "ci" - może zasugerować, iż "c", przed "i" powinno być
                      zmiękczone, jak "ć"... (((((((((((((((((((((((((-:
                      • qubraq Łacjetisowi... :-) 28.06.09, 16:35
                        lacietis napisał:

> ##Kubraku!!! (((-; Za uśmiech dziękuję - ale skoro korygujesz
                        > oryginalną pisownię na rzecz polskiej ortografii - to poproszę;
                        > Łacjetis - co jest bliższe wymowie, gdyż to "ci" - może
                        > zasugerować, iż "c", przed "i" powinno być zmiękczone, jak "ć"...
                        > (((((((((((((((((((((((((-:

Dzieki z przypomnienie smile) Przepraszam - powinienem pamietać bo juz
                        kiedys przed laty o tym pisaliśmy między sobą smile)
                        Ale... skoro poruszyłeś ten temat "oryginalnej pisowni" to rozumiem
                        ze masz na mysli tę pisownię literami łacińskimi, którą Ty sam
                        zaproponowałaś obierając sobie w naszym forum taki nick i którą
                        pewnie powinienem uszanować (jeszcze raz przepraszam za nietakt) ale
                        akurat od Ciebie wiedziałem że to słowo w oryginale czyli w języku z
                        którego pochodzi zaczyna się dźwiekiem [ł]; z tego samego powodu ja
                        uparcie piszę "płanieta" a nie jak w transkrypcji angielskiej
                        "planeta"... Niemniej jeszcze raz przepraszam jesli sprawiłem Ci
                        przykrość smile
                        • lacietis Re: Łacjetisowi... :-) - a teraz Kubrakowi 28.06.09, 21:54
                          Przecież obaj wiemy, że się przekomarzamy na wesoło - przeprosiny są zupełnie
                          nie potrzebne!

Oryginalna pisownia - czyli taka jaką stosuje się do zapisu danego języka - w
                          wypadku łotewskiego jest to istotnie alfabet łaciński i dźwięk "ł" (ale to
                          "rosyjskie" - nie polskie "ł/u") oddaje się przez "l" - bo to główny dźwięk (jak
                          w rosyjskim "л", a nie "ль"). Więc z tem "Ł" - to zasadniczo miałeś rację. Ale
                          (pomijając, ze to przecież w ogóle były wolne żarty!) - to rzeczywiście by Polak
                          przeczytał moją ksywkę w miarę podobnie do łotewskiego - powinno być "Łacjetis"
                          przez "j" - zeby nie próbował zmiękczać "c" - i tak na prawdę te "i", czyta się
                          bardziej jak "j". Pomijam oczywiście mój błąd przy zakładani konta - bo w
                          łotewskim słowo "lacietis" nie istniej - powinno być "lacitis" - bez żadnego "e"...
                          Ale najważniejsze, że obaj sobie tylko żartujemy!... (((-; Kubraku...
                          • qubraq Re: Łacjetisowi... :-) - a teraz Kubrakowi 29.06.09, 11:48
                            lacietis napisał:

> Ale najważniejsze, że obaj sobie tylko żartujemy!... (((-;
                            Kubraku...

Dzięki za naukę! 3majsie! smile))
              • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpni?? 26.06.09, 22:43
                Ojjjj, no juz przestańcie nade mną sie znęcać! smile)
                Do tej pory mi farba nie zeszła...litości! wink
                Palnęłam i tak wyszło i już. szybko , w mózgu buzowało i sie nie zastanawiałam,
                więc użyłam formy, jakiej użyłam. Czy mam do końca zycia karpieć za to w
                kamieniołomach jakich?? wink
                No przestańcie już!!!
                Please!
                Je Vous en prie!
                пожалуйста!
                smile)
                • who.is.who Helpnij MI Mf, je vous en prie! :-) 27.06.09, 06:26
                  Mam swoją teorię na temat tytułu tego wątku, ale TU nie śmiałbym jej
                  zaprezentować, aby językowych purystów nie doprowadzić do stanu wrzenia.

Serdeczne pozdrowienia od Osobistego STÓJkowego Pani B. wink
                  • lacietis No, no! Bo i ja przeklnąć mogę (-; 27.06.09, 15:26
                    who.is.who napisał:

> Mam swoją teorię na temat tytułu tego wątku, ale TU nie śmiałbym jej
                    > zaprezentować, aby językowych purystów nie doprowadzić do stanu wrzenia.
                    A Hajnota:
                    Ojj, czy wy naprawdę nie wyczuwacie różnicy między użyciem obcego słowa dla
                    żartu i niejako w cudzysłowie, a popisami różnych "Anglików z Kołomyi",
                    inkrustujących swoje wypowiedzi kuchenną angielszczyzną?
                    To mówiłam ja, purystka językowa.

##Ja rozumiem o co chodzi z wtrętami obcojęzycznymi - sam chętnie się tak bawię.
                    Chodzi tylko (a może jednak aż), że nie ma w tem wszystkiem wielokulturowości -
                    co najmniej 90% takich wtrętów, czy zapożyczeń dotyczy angielskiego - a od
                    nadmiaru powstaje odruch wymiotny - i tyla!
                    Do 1989r. (prawdę mówiąc refleksja i przesyt zajęła mi jeszcze kilka lat) - sam
                    uwielbiałem Hameryczkę i ich plugawą mowę - ale teraz włazi to to wszędzie i
                    wszystko niszczy (glajszachtuje).
                    Dlatego tak cenne jest to forum - mimo odchyłów w drugą stronę - ale nawet
                    najgłupsze odchyły w stronę uwielbienia szeroko rozumianej rosyjskosci - i tak
                    statystycznie są nikłe i choć trochę próbują przywrócić nas do równowagi.
                    • who.is.who Re: Bardzo przepraszam, ale ja nie przeklinam ;-) 27.06.09, 21:12
                      Dziwne, ale prawdziwe.

Miłego dnia.
                    • sedona Re: No, no! Bo i ja przeklnąć mogę (-; 28.06.09, 22:08
                      Najpierw "nie ogladalem ale nie lubie jaknkieskiego filmu" teraz plugawa mowa.
                      Zawsze tak: czarno-bialo?
                      PS
                      Mnie tez "helpni" brzmi dziwnie. Ja bym napisala "helpnie" albo "helpa uzyczy plis"
                      ;P
                      • lacietis Re: No, no! Bo i ja przeklnąć mogę (-; 29.06.09, 07:09
                        sedona napisała:

> Najpierw "nie ogladalem ale nie lubie jaknkieskiego filmu" teraz plugawa mowa.
                        > Zawsze tak: czarno-bialo?
                        ##Ej - nie wczytałaś się... Nie przyleciałem z Mar(k)sa i nic nie wiedząc o
                        amerykańszczyźnie, stwierdziłem, że nie będę oglądał arcydzieł tej
                        kinematografii. Widziałem wiele filmów amerykańskich(pseudo-)historycznych, z
                        lat 50-tych i 60-tych - i wcale nie jest to dla mnie znakiem jakości - a
                        fragmenty "Tarasa Bulby", jakie widziałem na Tubie, całkowicie zniechęciły mnie
                        do obejrzenia reszty (gdybym miał okazję - bo szczęśliwie dotąd się z nim nie
                        zetknąłem). I nie wcielaj się w Natalię, by powydziwiać na tubę - gdyż to co
                        widziałem, było wybranymi kawałkami tego "arcydzieła", a nie komentarzem, czy
                        parodią a la "Bolszaja raznica"...
                        • sedona Re: No, no! Bo i ja przeklnąć mogę (-; 29.06.09, 17:27
                          Alez ja tube bardzo lube.
                    • sedona Re: No, no! Bo i ja przeklnąć mogę (-; 28.06.09, 22:10
                      W pilke tez pewnie grac nie umieja te straszne Amerykany.
                      • sedona Re: No, no! Bo i ja przeklnąć mogę (-; 28.06.09, 22:23
                        Uuuu, wyskoczylam przed szereg zdaje sie.
                        Ale jest drugie miejsce. A i mecz byl ladny.
                        • lacietis Boże Amieriku chroni! (((-; 29.06.09, 07:14
                          sedona napisała:

> Uuuu, wyskoczylam przed szereg zdaje sie.
                          > Ale jest drugie miejsce. A i mecz byl ladny.

##Prawdę pisząc - to zwisa mi w co grają i czy umieją czy też nie. Widziałem
                          kilka: dobrych, a także fajnych amerykańskich filmów. Ale znudziło mnie to już
                          (to na marginesie), a przede wszystkiem - jak coś jest gniotem - to nie ważne
                          czy jest to amerykańskie (rzeczywiście celują w tym), rosyjskie, czeskie, czy
                          polskie. Gniot to gniot.
                          A z posądzeniami o stuprocentową (moja jest tylko na 90%) niechęcią do
                          Hameryczki - to pod zły adres trafiłaś... (((-;
                  • mariefurie Re: Helpnij MI Mf, je vous en prie! :-) 27.06.09, 15:54
                    Avec plaisir, ale w czym Panu helpnąć, monsieur? wink
                    • who.is.who Re: Helpnij MI Mf, je vous en prie! :-) 27.06.09, 21:19
                      To się zobaczy smile))
                      Na razie na wszelki wypadek, bratersko i z sympatią:

pu.i.wp.pl/?k=MTA1MDMwMTQsMjUxMTg%3D&f=frrr.JPG smile

Jeśli Pani nie lubi - kosz! wink
                      • mariefurie Re: Helpnij MI Mf, je vous en prie! :-) 27.06.09, 21:25
                        who.is.who napisał:

>
                        > Jeśli Pani nie lubi - kosz! wink

Kwiaty żywe lubię. Już to chyba Panu mówiłam.
                        Gorzej - jesli chodzi o wiązanki lub kwiaty sztuczne wink)
                        • who.is.who Re: Helpnij MI Mf, je vous en prie! :-) 27.06.09, 22:13
                          Proszę wybaczyć! Spieszę się poprawić:

f.polska.pl/mmedia/194/149/231/med.jpg
                          Miłego wieczoru! smile
                          • mariefurie Re: Helpnij MI Mf, je vous en prie! :-) 27.06.09, 22:57
                            Bystry Pan jest, śmiem zauważyć. wink
                            Kwiaty polne są śliczne i ładnie pachną,...ale oset?
                            Toż to chaszcze! big_grin

Miłego - również smile)
                            • who.is.who Re: Helpnij MI Mf, je vous en prie! :-) 27.06.09, 23:03
                              tadzeu.republika.pl/images/rosliny/oset.jpg
                              Chaszcze? To dzieło sztuki! smile

P/S. Już nie będę dłużej zawracać głowy, ma Pani moje słowo! smile
                              • mariefurie Re: Helpnij MI Mf, je vous en prie! :-) 27.06.09, 23:17
                                TO było ładne.
                                Dziękuję Panu.
                                Wierzę Panu na słowo. smile

Dobranoc.

mariefurie.wrzuta.pl/audio/8PxS7FIGZNV/ha_uma_musica_do_povo-_marisa
                              • mariefurie Kwiaty, chaszcze, wiązanki, ikebana...nieważne... 28.06.09, 00:15
                                Pan wybaczy.
                                Czy TYM udobrucham Pana?
                                wink

www.youtube.com/watch?v=C_vqnySNhQ0&feature=fvst
                                • who.is.who To całkiem niepotrzebne, Droga Pani! :-) 28.06.09, 21:40
                                  Nie chciałem się narzucać, to wszystko smile
                                  Będę się trzymać FzD. Tam jest swobodniej smile

To była dla mnie dobra lekcja - dziękuję Pani smile

www.youtube.com/watch?v=C9DoiMXxnMs&hl=pl
                                  • mariefurie Re: To całkiem niepotrzebne, Droga Pani! :-) 28.06.09, 22:55
                                    Rozumiem, że sie Pan starał 'oddzwięczyć' tym kawałkiem...
                                    Niepotrzebnie.
                                    Zespół lubię, takoż ten kawałek.
                                    JEDNAK adresatką tego utworu nie czuję się, nie wiem czy to Pana pocieszy czy zasmuci.
                                    Lekcji również nie miałam ambicji Panu dawać.

mariefurie.wrzuta.pl/playlista/1ubj1RQnFEv
                                    • who.is.who Re: To całkiem niepotrzebne, Droga Pani! :-) 28.06.09, 23:04
                                      Ten utwór skierowałem sam do siebie. Widać coraz gorzej ze mną, jeśli wyszło na
                                      odwrót, jeszcze raz przepraszam.
                                    • qubraq Droga Pani! :-) 29.06.09, 11:55
                                      mariefurie napisała:

> mariefurie.wrzuta.pl/playlista/1ubj1RQnFEv

Kto to spiewa? Rzeczywiście Uma Turman?
                                      • mariefurie Re: Droga Pani! :-) 29.06.09, 14:55
                                        Tak, proszę Pana.
                                        Zespół... UmaTurman.

www.youtube.com/watch?v=AoK3bxJ0nDY
                                      • mariefurie Re: Droga Pani! :-) 29.06.09, 15:05
                                        qubraq napisał:

> mariefurie napisała:
                                        >
                                        > > mariefurie.wrzuta.pl/playlista/1ubj1RQnFEv
                                        >
                                        > Kto to spiewa? Rzeczywiście Uma Turman?

Ta UmaTurman to mi w tamtym linku przypadkowo sie trafiła, mialo być to:
                                        mariefurie.wrzuta.pl/audio/1MSxArUJpiz/peter_cincotti_-_on_the_moon_-_he_s_watching
                                        Ale mam nadzieję, że Pan Who.is.Who sie nie obraził.
                                        • who.is.who Re: Droga Pani! :-) 29.06.09, 15:53
                                          Nazwała mnie Pani "bystrym", co zabrzmiało dość szczególnie wink
                                          Teraz raczy mnie Pani podejrzewać o małostkowość smile))
                                          Pani pozwoli, że jeszcze raz przeproszę & zaproszę i na tym EOT
                                          "w temacie" obrażania się, okay? smile

Na zgodę:

www.youtube.com/watch?v=vjSnH6hCpfM smile
                                          • mariefurie Re: Droga Pani! :-) 29.06.09, 16:04
                                            Szczególnie?
                                            Ależ proszę Pana! Żadnego kontekstu-podtekstu tu nie było. A sam przymiotnik
                                            uznałabym za komplement....a Pan sie doszukuje tu...Bóg wie czego...
                                            A małostkowość..?! Skądże znowu?
                                            Że źle mi się zalinkowało...?

Niech Pan nie przeprasza już, bo mnie to krępuje. Nic Pan nie zrobił, a ja,
                                            wydaje mi się też - nie.
                                            No i jak to się mówi: на обиженных воду возят wink
                                            A ja obrażalska nie jestem. Chciałabym, aby Pan o tym pamiętał.

Na zgodę? Nie kłóciłam się z Panem, a Pan...ze mną? czyżby?
                                            Nie wierzę! Proszę natychmiast mnie upewnić w odwrotnym !smile

Na zgodę: wink
                                            www.youtube.com/watch?v=FQfWrOoQQYs
                                            • who.is.who Re: Droga Pani! :-) 29.06.09, 16:06
                                              Upewniam i na razie znikam wink
                                        • qubraq Droga Pani Mariefurie! :-) 29.06.09, 16:51
                                          Mariefurie napisała:

> Ta UmaTurman to mi w tamtym linku przypadkowo sie trafiła, mialo
                                          być to:
                                          mariefurie.wrzuta.pl/audio/1MSxArUJpiz/peter_cincotti_-_on_the_moon_-_he_s_watching
                                          > Ale mam nadzieję, że Pan Who.is.Who sie nie obraził.

Posłucham tego drugiego odcinka z "Wrzuty" i zobaczę co to takiego smile
                                          • mariefurie Re: Droga Pani Mariefurie! :-) 29.06.09, 16:57
                                            Jak Pan to robi, ze się cały czas czerwienię...?
                                            Może zmienić wątek?....po widać, ze TO cały czas za mną chodzi...

Proszę posłuchać. Utwór jakże piękny...smutny...i o życiu.
                                            • qubraq Re: Droga Pani Mariefurie! :-) 30.06.09, 16:58
                                              mariefurie napisała:

> Jak Pan to robi, ze się cały czas czerwienię...?

Boze mój...ale mi kadzisz dziewczyno aż mi sie w głowie zakręciło...
                                              ale to pewnie wpływ mojego ósmego krzyżyka, jaki juz od pewnego czasu
                                              na karku dźwigam, tylko nie nazywaj mnie panem bo i tak juz mi
                                              starczy że jestem tak stary... smile)

> Może zmienić wątek?....po widać, ze TO cały czas za mną chodzi...

To była prowokacja z mojej strony - oczywiście wiem od początku ze
                                              Wy dzieciaki tak teraz zartujecie i trzeba to zrozumieć ...
                                              50 lat temu zachwycałem sie Marią Koterbską i "Brzydulą i rudzielcem"
                                              Dzis sie podniecam "Porami roku" Vivaldiego granymi na organach
                                              wileńskich albo z drugiej strony ludową muzyką ukraińską albo
                                              fujarka indiańską z Arizony ktorą mnie kiedyś zaraziła Sedona smile)

> Proszę posłuchać. Utwór jakże piękny...smutny...i o życiu.

ale ja nie wsłuchuję się w słowa - jakos mało kiedy zdobywam się w
                                              poeśniach i piosenkach na poetyckie odczucia na wartośc słowa;
                                              zdecydowanie częściej moge nioc nie rozumieć ale muzyka... muzyka -
                                              sama muzyka jest taką materią cudowną - być mopże to jest ne
                                              brakujacy ułamek ciemnej ale jakże pieknej materii, który wespół z
                                              ciemną energią kręcą tym naszym wszechświatem. W 1966 roku w Kazaniu
                                              "przypadkiem" spotkałem Andrieja Sacharowa - on juz wtedy - 20 lat
                                              przed innymi - sugerował grawitacyjne pozytywne oddziaływanie energii
                                              przestrzeni z materią widzialną i niewidzialną przez nas czyli tą
                                              ciemną...w taki sposób ze to wszystko sie jakos kręci i sie rozlatuje
                                              w miarę powoli choc ponoć ostatnio coraz-to przyspiesza... smile)
                                              Czy dalej masz na buzi te piekne rumieńce?.. smile)

> Proszę posłuchać. Utwór jakże piękny...smutny...i o życiu.

Wsłucham się może coś do mnie dotrze... smile
                                              Andrzej

• mariefurie Re: Droga Pani Mariefurie! :-) 30.06.09, 17:22
                                                qubraq napisał:

> mariefurie napisała:
                                                >

> Boze mój...ale mi kadzisz dziewczyno aż mi sie w głowie zakręciło...

--Nie kadzę proszę Pana, zwykła uprzejmośc i chorobliwe przywiązywanie uwagi do tego, co mówią ludzie starsi.

>>ale to pewnie wpływ mojego ósmego krzyżyka,

- Nie sądzę. Ale zrozumiałam o tym krzyzyku Pańskim, kiedy Pan opisywał w ktorymś z wątków swoje peripetie repatriacyjne.

> tylko nie nazywaj mnie panem bo i tak juz mi
                                                > starczy że jestem tak stary... smile)

--Teraż juz nie moge proszę Pana przejść na "ty". Za późno.
                                                A moje "per Pan" proszę nie traktować jako podkreślenie Pańskiego wieku.

> To była prowokacja z mojej strony

--Na początku nie zrozumiałam, ale teraz - owszem.
                                                tym niemniej w każdej prowokacji/żarcie, jak to się mowi, jest tylko CZĘŚĆ żartu. Reszta - to sama prawda smile)

> Dzis sie podniecam "Porami roku" Vivaldiego granymi na organach
                                                > wileńskich albo z drugiej strony ludową muzyką ukraińską

- Pan nie uwierzy, ale ja też. Choć krzyżyków mam mniej.
                                                Ale doświadczenie i wpojona z dzieciństwa chęć poznania - swoje robi.

pozdrawiam
                                                Maria

• mariefurie Re: Droga Pani Mariefurie! :-) 30.06.09, 17:57
                                                Zapomniałam dodać.
                                                Rumieńce do tej pory nie zeszły. (ma Pan moc!)
                                                Ale juz nie będę tworzyć dziwolągów językowych, obiecuję.
                                                Przynajmniej na tym wątku.
                                                • qubraq Re: Droga Pani Mariefurie! :-) 30.06.09, 19:53
                                                  mariefurie napisała:

> Zapomniałam dodać.
                                                  > Rumieńce do tej pory nie zeszły. (ma Pan moc!)

Moc to maja moje nalewki zr3eszta nie tylko moc ale i smak a są
                                                  między nimi takie niepospolite jak dereniówka czy smorodynia albo
                                                  szeremszyna; zapewniam Cię, Maryniu, ze jedna z nich bedzie odtąd
                                                  tylko Tobie przeznaczona... dobrze? smile) odbierzesz kiedy zechcesz...
                                                  a propos czeremszyny:
                                                  www.youtube.com/watch?vshockKmorvT_5DA&feature=related

> Ale juz nie będę tworzyć dziwolągów językowych, obiecuję.
                                                  > Przynajmniej na tym wątku.

smile)
                                                  • mariefurie Drogi Panie Andrzeju! 30.06.09, 20:09
                                                    No i nie wiem , co powiedzieć. Czy Pan znowu prowokuje? żartuje?
                                                    Bo sie gubię...

Co do trunków...znawczynią marną jestem, a i nazw nie kojarzę z tych, co Pan
                                                    raczył wymienić.
                                                    Smorodynia - nalewka na porzeczce?
                                                    Szczeremszyna - czeremcha?
                                                    Ale ...co do dereniówki... - zechce Pan wybaczyć moją ignorancję w tym temacie.
                                                    Jeżeli juz mówimy o moich gustach...to powiem. Dziadek mój robił nalewkę z
                                                    czarnej jarzębiny.
                                                    Nie zdarzylo mi sie skosztować nigdy wprawdzie, bom za mała byla, ale zapach
                                                    pamiętam - jakże cudny.

ps. niestety linku nie udalo mi się otworzyć. Jak by zechcial Pan uprzejmie
                                                    zalinkować raz jeszcze.....
                                                  • qubraq Re: Drogi Panie Andrzeju! 01.07.09, 16:21
                                                    mariefurie napisała:

> No i nie wiem , co powiedzieć. Czy Pan znowu prowokuje? żartuje?
                                                    > Bo sie gubię...

żartuję ale szczerze i prawdziwie a buteleczka przeznaczona dla
                                                    Mariefurie i tak będzie naprawdę stać sobie w kąciku i spokojnie
                                                    czekać na przypływ fantazji, desperacji i dobrego humoru... smile)

> Co do trunków...znawczynią marną jestem, a i nazw nie kojarzę z
                                                    tych, co Pan raczył wymienić.
                                                    > Smorodynia - nalewka na porzeczce?

tak, czarnej porzeczce, nasz lud nazywa ja czasem śmierdziuchą...

> Czczeremszyna - czeremcha? tak ale pospolita a nie amerykańska bo
                                                    ta jest niesmaczna natomiast smak naszych polskich czremch jest
                                                    mocno zróżnicowany i mozna trafic na egzemplarz zupełnie niejadalny -
                                                    moje dwie są akurat przedniej jakości smile

> Ale ...co do dereniówki... - zechce Pan wybaczyć moją ignorancję w
                                                    > tym temacie.

no... z derenia, slawne staropolskie nalewki - dereniówki...

> Jeżeli juz mówimy o moich gustach...to powiem. Dziadek mój robił
                                                    > nalewkę z czarnej jarzębiny.

Oho, tej nie znałem...

> ps. niestety linku nie udalo mi się otworzyć. Jak by zechcial Pan
                                                    > uprzejmie zalinkować raz jeszcze.....

Dziwne, ja najeżdżam kursorem i klikam lewą myszką i gra... ale w
                                                    takim razie jeszcze raz:
                                                    www.youtube.com/watch?vshockKmorvT_5DA&feature=related

• mariefurie Re: Drogi Panie Andrzeju! 01.07.09, 16:55
                                                    qubraq napisał:
                                                    >
                                                    > a buteleczka przeznaczona dla Mariefurie i tak będzie naprawdę stać sobie w kąciku

--o Boże, znów te rumieńce...

> czekać na przypływ fantazji, desperacji i dobrego humoru...

A te fantazje, desperacja i dobry humor to buteleczki, Pańskie czy też moje? Bo nie zrozumialam wink
                                                    >
                                                    >
                                                    > tak, czarnej porzeczce, nasz lud nazywa ja czasem śmierdziuchą..

--nazwa mało zachęcają trzeba przyznać...
                                                    >
                                                    > moje dwie są akurat przedniej jakości

Wierzę Panu.

>
                                                    > no... z derenia,

- No dla mnie to takie oczywiste nie jest....wink
                                                    Znaczy, ani dereń ani dereniówka nic mi nie mówią.
                                                    Tym samym zmusił mnie Pan do szukania w sieci.
                                                    Juz wiem.
                                                    A, sie okazalo, ze wiedziałam, tylko jakoś z inna nazwą to mi sie zawsze kojarzyło.

>>slawne staropolskie nalewki - dereniówki...

- Przecież powiadam Panu - znawcą nie jestem smile
                                                    ALE! Jeszcze trochę i pewnie będę!
                                                    Właśnie mi sie jeszcze przypomnialo, z czego dziadek robił nalewki - ze świdośliwy. Chociaż smaku też....nie dano mi poznać.

>
                                                    > Dziadek mój robił nalewkę z czarnej jarzębiny.
                                                    >
                                                    > Oho, tej nie znałem...

-Podobno dobra na nadciśnienie. (to jest jakas tam odmiana aronii - jeść się tego nie dało, ale pić podobno - tak)
                                                    >

Link otworzylam. Dziekuję.
                                                    smile

• qubraq Re: Drogi Panie Andrzeju! 01.07.09, 17:30
                                                    mariefurie napisała:

> --o Boże, znów te rumieńce...

smile)

> A te fantazje, desperacja i dobry humor to buteleczki, Pańskie czy
                                                    > też moje? Bo nie zrozumialam wink

Oczywiście, że Twoje...ja jestem przecież całkowicie otwarty smile)

> Link otworzylam. Dziekuję.
                                                    > smile

cieszę sie! i co podoba sie ten zespół - "Czeremszyna"?

• mariefurie Re: Drogi Panie Andrzeju! 02.07.09, 01:04
                                                    qubraq napisał:
                                                    >
                                                    > Oczywiście, że Twoje...ja jestem przecież całkowicie otwarty smile)

--No nie wiem, proszę Pana... ja żyję dniem dzisiejszym. Żadnych fantazji, zadnych desperacji, acz dobry humor jak najbardziej.
                                                    A że w humorze jestem własnie....to zaraz mi Pan przywołał na myśl...."o mój rozmarynie..."...własnie gardło zdarłam podczas grillowania i ledwo zipię...smile)

Co do piosenki, muszę Pana zmartwić.
                                                    Tak sobie...
                                                    Ja jestem, ze tak powiem bardziej klasyczna, jeśli chodzi o pieśni stare (starsze). W tych starszych (przynajmniej jesli chodzi o wykonanie - jest tzw. jajo. I słowo - też. No i ...sentyment. I o to chodzi!)
                                                    Panu proponuję to na przykład.
                                                    Dziś śpiewaliśmy:
                                                    www.youtube.com/watch?v=tqd5p9eLhZA
                                                    i to, juz po..."nalewce" smile
                                                    www.youtube.com/watch?v=J7251HcgAqw

• sedona Re: Drogi Panie Andrzeju! i Pani MarieFurie! 02.07.09, 08:19
                                                    Ze sie Panstwu wtrace, pozwole sobie znaczy sie. Piekne te piesni, ta
                                                    o koniach - ach. A ta druga, to tylko z kielichem czerwonego wina w
                                                    dloni przy swietle ksiezyca.
                                                  • natalia_sankowska1 Andrzeju, Mariefurie i Sedono! 02.07.09, 10:51
                                                    Wpiszcie na tube "Трио Маренич". Posłuchajcie "Вже сонце низенько"
                                                    (piosenke tę Mikołaj Łysenko wykorzystał w "Natałce Poltawce"). I
                                                    inne piosenki ukraińskie w ich wykonaniu. Niestety, trio to już nie
                                                    istnieje. To była wokalistyka najwyższej próby i bez udziwnień,
                                                    często ostatnio spotykanych, i język ukraiński poprawny (co, moim
                                                    zdaniem, jest ważne w piosenkach, w których nie ma wyrazów gwarowych
                                                    i w których charakter regionalny się zatracił).
                                                    Lubiłam inteligencką tradycję powszechną w Galicji Wschodniej -
                                                    domowego spiewu świątecznego. Śpiewu cichym głosem, bez forsowania,
                                                    udziwnień - i przeważnie na 2, a nieraz nawet 3 głosy. Niestety, już
                                                    w moim pokoleniu tradycja ta prawie umarła.
                                                  • mariefurie Re: Andrzeju, Mariefurie i Sedono! 02.07.09, 11:03
                                                    O Boże, Natalio!!!!
                                                    wczoraj śpiewalismy "Nese Gala wodu"!
                                                    Też ich lubilam w dziecinstwie bardzo, i to że odtwarzali wszystkie stare piosenki ukraińskie......

Ech..Разбередили таки душу....
                                                    sad
                                                  • natalia_sankowska1 Re: Andrzeju, Mariefurie i Sedono! 02.07.09, 15:52
                                                    Bardzo załuję, że Trio Marenicz dawno zakonczyli karierę. Mam ich
                                                    pierwszy longplay, przecudowny. Parę dni temu na jednym z kanałów
                                                    wspominano białoruskich "Pieśniarów". Też było to zjawisko:
                                                    wszystkie następne grupy z Białorusi szły w ich ślady.
                                                    Paradoksalne, że ani "Marenicze", ani Władimir Mulawin nie urodzili
                                                    się w karajach, kulturę których później tworzyli. Ale mieli wielki
                                                    szacunek do kultury ludowej, więc nie próbowali nadużywać jej barw,
                                                    a nowe utwory powstające pod jej wpływem nie stawały się kiczowatą
                                                    parodią.
                                                    Uwielbiam także piosenki śp. Wołodymyra Iwasiuka: to były pierwsze
                                                    utwory folkrockowe na terenie ZSRR, wyważone i bez żadnej
                                                    sztuczności. Szkoda, że tak wielki talent tak wcześnie zgaszono...
                                                    Mam stary film muzyczny "Czerwona Ruta" - ten, od którego rozpoczęła
                                                    się wielka kariera wtedy amatorskiej "Czerwonej Ruty", "Switiazia",
                                                    Sofii Rotaru. Wtej chwili istnieje wiele grup folkowych, ale wiele
                                                    spośród nich raczej chce się pokazać niejako na tle muzyki, a nie
                                                    zaprezentować muzykę i śpiew.
                                                  • mariefurie Re: Andrzeju, Mariefurie i Sedono Natalio! :)) 02.07.09, 17:06
                                                    natalia_sankowska1 napisała:

Parę dni temu na jednym z kanałów
                                                    > wspominano białoruskich "Pieśniarów".<..> Też było to zjawisko:
                                                    > wszystkie następne grupy z Białorusi szły w ich ślady.

Tak, to prawda. Nie wiem jak Ty,Natalio, ale ja na przykład uwielbiałam
                                                    Pieśniarow, natomiast Siabry - wg mnie (wtedy) to juz byli trochę naciągani
                                                    ...za nimi akurat nie prrypadałam.
                                                  • natalia_sankowska1 Re: Andrzeju, Mariefurie i Sedono Natalio! :)) 02.07.09, 22:19
                                                    Ja "Siabrow" też tak odbierałam. Ich lidera (jeżeli się nie mylę,
                                                    Jermolenkę) nie lubiłam i jako wykonawcę, i jako człowieka. Bardzo
                                                    szkoda, że Mulawina zgubiła wóda: jakiś czas temu jubileusz
                                                    obchodziły "Samocwiety", Malikow (starszy) i kilka osób z pierwszego
                                                    składu wyglądały porządnie i śpiewały też. A Mulawin, niestety,
                                                    przestał i spiewać, i pisać. I zmarł wcale nie stary.
                                                  • mariefurie Re: Andrzeju, Mariefurie i Sedono! 02.07.09, 17:59
                                                    Natalio,
                                                    a znasz (oprócz repertuaru pieśniarow) w ogole jakies stare białoruskie
                                                    "zaduszewnyje" piesni??
                                                    Kurczę, właśnie zaczęłam sie zastanawiać teraz, i nic a nic nie mogę
                                                    przypomnieć. Ukraińskie - owszem ,wiele tego, polskie - równiez od groma, ale
                                                    białoruskie....?
                                                    Idę podumać może cos mi wpadnie do głowy...
                                                  • natalia_sankowska1 Re: Andrzeju, Mariefurie i Sedono! 02.07.09, 22:23
                                                    Białoruskie musiałabym przypomnieć. Do glowy w tej chwili przyszło
                                                    jedynie "Kasiu Jaś kaniuszynu".
                                                  • mariefurie Re: Andrzeju, Mariefurie i Sedono! 02.07.09, 22:42

> Białoruskie musiałabym przypomnieć. Do glowy w tej chwili przyszło
                                                    > jedynie "Kasiu Jaś kaniuszynu".

No Kasił Jaś... to i Piesniary spiewali. I nie tylko zresztą...

No właśnie, siedzę dumam, i nic do łba mi nie przychodzi... i się zaczęłam bylam
                                                    zastanawiać...czy aby naprawdę nic ni było...?
                                                    Nie chę mi się wierzyć. Wprawdzie nie znałam (chyba) rasowych bialorusinów,
                                                    zawsze to jakies mieszanki były
                                                    polsko-białorusko-ukraińsko-ormiańsko-azebajdżańsko-litewsko-łotewsko-rosyjsko-estońsko-gruzińskie...
                                                    ale nie znalam nigdy nikogo, kto by się urodził Białorusinem z dziada
                                                    pradziada....i tchnął i zył tym i czuł tradycję, pielęgnował wspomnienia,
                                                    wartości, symbole...itp.
                                                    No bo z Ukrancami jest zupełnie inaczej. NP. Spotkalam się z młodymi ludzmi z
                                                    Ukrainy wiek, jakos zaraz po studiach, ktorzy twierdzili, ze NIE POTRAFIĄ mówic
                                                    po rosyjsku.Więc będa mówić albo po ukraińsku albo po angielsku. Bylam w szoku.
                                                    Nie chiało mi się wierzyć. I myślałam prze moment ze to jakaś poza,
                                                    demonstracja poglądów itp. Potem przepytałam innych znajomych (ukraińcy
                                                    mieszkajacy w Polsce), i powiedzieli, ze tak, ze TO jest możliwe, że mlodzi
                                                    ukraińcy nie mówią i nie chcą znać rosyjskiego. (oczywiście zależy od regionu).

• sedona Re: Andrzeju, Mariefurie i Sedono! 02.07.09, 14:15
                                                    Sliczne, dzieki, takie lekkie i nastrojowe.
                                                  • qubraq Re: Andrzeju, Mariefurie i Sedono! 02.07.09, 16:41
                                                    Kasiu, te pieśni ukraińskie mam schowane głęboko w sercu; moja matka
                                                    mi je spiewała i niania - Ukrainka, Kasia miała na imię; mam je chyba
                                                    wpisane gdzies do biosterownika odpowiedzialnego za moją muzykę;
                                                    niestety nie mam jej w genach - dzieci moje nie odziedziczyły jej po
                                                    mnie sad
                                                    Natalko kochana - dzieki za podpowiedzi; wieczorem usiąde do
                                                    szukania. Muszę Hajote namówic zeby mi moje czarne płyty z Wieriowką
                                                    przerobiła na MP3 albo na CD;
                                                  • natalia_sankowska1 Andrzeju, możesz poszukać 02.07.09, 22:47
                                                    Andrzeju, jeżeli podobają Ci się piosenki folkrockowe - ale te, od
                                                    których wszystko się zaczęło, możesz powpisywać do tube :
                                                    ukraińskie - София Ротару, Назарий Яремчук, Василий Зинкевич, Иван
                                                    Попович, Владимир Ивасюк, Владимир Быстряков, "Червона
                                                    Рута", "Свитязь", "Трио Маренич", białoruskie - "Песняры", Владимир
                                                    Мулявин, "Сябры", Виктор Вуячич.
                                                    A jeżeli lubisz piosenki pod gitarę - na rosyjskiej tube
                                                    poszukaj "Трио Меридиан".
                                                    Parę dni temu na "Pierwszym" wspominano człowieka, czyje piosenki są
                                                    najczęściej śpiewane na terenach b.ZSRR - dziennikarza, aktora,
                                                    poetę Jurija Wizbora. Możesz poszukać też, myslę, Ci się spodoba:
                                                    Юрий Визбор.
                                                  • mariefurie Re: Andrzeju, możesz poszukać 02.07.09, 22:57
                                                    Wizbor na pewno mu się sposoba smile)

Ech...te "pohody", kompas w lesie, chorągiewki jako znaki, latryna za karę wykopywana wink, namiot i ognisko wieczorem...gitara i ...m.in. Wizbor...

mariefurie.wrzuta.pl/audio/aYlEmoGSxFV/ty_u_menya_odna
                                                  • natalia_sankowska1 Re: Andrzeju, możesz poszukać 03.07.09, 12:33
                                                    W moim przypadku bez chorągiewek, natomiast z tratwą na rzece
                                                    Tietieriew, leśne wesela kolegów i koleżanek z klubu, gitara-
                                                    dwunastka Saszy Rozenbauma wtedy, kiedy wcale nie był znany,
                                                    natomiast był naszym dobrym kumplem. Albo spacerek z Jaremczego do
                                                    Ust'-Czornej. Lub fajna wędrówka z Bakczysaraju przez Sokoline do
                                                    morza. Lub tydzień w "Schronisku jedenastu" pod Elbrusem. I to
                                                    wszystko z gitarą i piosenką. Najczęściej Wizbor, Gorodnicki, Kim,
                                                    Kukin, Mirzajan, Dolina, obie Matwiejewe...
                                                    Parę tygodni temu w urodziny kolegi urządziliśmy sobie wieczorek
                                                    sentymantalny na Skype - z gitarą, oczywiście.
                                                  • qubraq Re: Andrzeju, możesz poszukać 03.07.09, 15:39

> ...tydzień w "Schronisku jedenastu" pod Elbrusem.

a wiesz Ty miła, że na przełęcz między szczytami wjechała w czasie
                                                    wojny ciężarówka Opla!... smile
                                                    Wybierałem sie kiedyś do Prijuta odinadcat' ale nie wyszlo...
                                                  • qubraq Re: Andrzeju, możesz poszukać 03.07.09, 11:40

> Andrzeju, jeżeli podobają Ci się piosenki folkrockowe - ale te, od
                                                    > których wszystko się zaczęło, możesz powpisywać do tube....

Dzieki dzieki!!

> Parę dni temu na "Pierwszym" wspominano człowieka, czyje piosenki
                                                    > są najczęściej śpiewane na terenach b.ZSRR - dziennikarza, aktora,
                                                    > poetę Jurija Wizbora. Możesz poszukać też, myslę, Ci się spodoba:
                                                    > Юрий Визбор.

Wiem, cos widziałem ostatnio na ten temat na Płanecie... smile
                                                  • qubraq Re: Drogi Panie Andrzeju! 02.07.09, 16:32
                                                    mariefurie napisała:

> A że w humorze jestem własnie....to zaraz mi Pan przywołał na
                                                    > myśl...."o mój rozmarynie..."...

a rozmaryn to moja ulubiona roslina; kiedyś mi z Belgii przywieziono
                                                    dwa przepiekne egzemplarze i udawało mi sie je przez 12 lat
                                                    przetrzymać domu, na zimę wywoziłem do biura a na wiosne lato jesień
                                                    stały w donicach w ogrodzie. Wyrosly na ponad półtora metra a u
                                                    podstawy to miały pieniek grubości ponad 4 cm... kazdego roku
                                                    cudownie kwitły począwszy od kwietnia aż po wrzesień; ale kilka lat
                                                    temu odeszly; co roku choduje jeden lub dwa rozmaryny tzw zwisłe w
                                                    dużych wiszących kwiatynach i dzieki temu mam stały dopływ lisci na
                                                    przyprawy ziołowe;

> Co do piosenki, muszę Pana zmartwić.
                                                    > Tak sobie...
                                                    > Ja jestem, ze tak powiem bardziej klasyczna, jeśli chodzi o pieśni
                                                    stare (starsze). W tych starszych (przynajmniej jesli chodzi o
                                                    wykonanie - jest tzw. jajo. I słowo - też. No i ...sentyment. I o to
                                                    chodzi!)

Mnie chodziło o koincydencję ze słowem "Czeremszyna" a te piosenki
                                                    spiewane przez ten zespół to piosenki z naszych kresów stąd i
                                                    słownictwo może trochę dziwaczne; ale ja je bardzo lubię, na zakładce
                                                    Youtube do tej piesni jest jeszcze kilka innych pisenek spiewanych
                                                    przez ten zespół, może się Ci jednak spodobają... smile

> Panu proponuję to na przykład.
                                                    > Dziś śpiewaliśmy:
                                                    > www.youtube.com/watch?v=tqd5p9eLhZA
                                                    > i to, juz po..."nalewce" smile
                                                    > www.youtube.com/watch?v=J7251HcgAqw

Oczywiście ze je znam to pieśni z mojego dzieciństwa - regularnie
                                                    slucham sobie ukraińskich pieśni z czarnych płyt ktorych mam
                                                    kiklkanascie, troche na CD no i z internetu na www.russiandvd.com
                                                    Niestety nie mogę w Internecie znaleźć płyt z piesniami w wykonaniu
                                                    chóru im. Wieriowki - te pieśni są tak piekne i tak
                                                    sierdceszczypatielnyje, ze aż serce zamiera gdy sie ich slucha i nie
                                                    mozna choc po cichu im nie wtórować...

Jest taka piekna pieśń ktora mi jeszcze moja mama spiewała, jest na
                                                    Youtube ale w takim filmowym wykonaniu:
                                                    www.youtube.com/watch?v=LE8Z56YjgLE&feature=related
                                                    cudowna, nie mogę znaleźć innego - bardziej ludowego - jej wykonania;

• mariefurie Re: Drogi Panie Andrzeju! 02.07.09, 17:13
                                                    qubraq napisał:

> a rozmaryn to moja ulubiona roslina; kiedyś mi z Belgii przywieziono <...>

--Zazdroszczę Panu smile)
                                                    >
                                                    >
                                                    > Mnie chodziło o koincydencję ze słowem "Czeremszyna"

--aha, ok, teraz rozumiem.

>>może się Ci jednak spodobają... smile

--Dobrze, przesluchm i sie wsłucham , i wtedy Panu odpowiem.
                                                    >

> Niestety nie mogę w Internecie znaleźć płyt z piesniami w wykonaniu chóru im. Wieriowki - te pieśni są tak piekne i tak
                                                    > sierdceszczypatielnyje, ze aż serce zamiera gdy sie ich slucha i nie mozna choc po cichu im nie wtórować...

---Nie wiem, czy znam ten chór, ale jak poslucham to przypomne może. W każdym razie, tak w pierwszej chwili, nie kojarzę.
                                                    >
                                                    > Jest taka piekna pieśń ktora mi jeszcze moja mama spiewała, jest na Youtube ale w takim filmowym wykonaniu:
                                                    > www.youtube.com/watch?v=LE8Z56YjgLE&feature=related

Oczywiście znam te pieśn, aczkolwiek baaardzo dawno nie słyszałam jej.
                                                    Umarłam... Niech Pan juz tego więcej nie robi.
                                                  • natalia_sankowska1 Chór im.Wieriowki, Anatolij Sołowjanienko 02.07.09, 23:16
                                                    Do Mariefurie:
                                                    Ludowy akademicki chór im.Wieriowki Ukraińskiej SRR - najbardziej
                                                    znany chór ludowy z Ukrainy, tak samo jak Ludowy akademicki zespół
                                                    pieśni i tańca im.Wirskiego.
                                                    A "Ніч така місячна" nie jest z filmu (to znaczy, po prostu ją
                                                    wykorzystano). Najpiękniejsze wykonanie - ludowy artysta ZSRR
                                                    Anatolij Solowjanienko. Zresztą, w swoim czasie jeden z najlepszych
                                                    tenorów świata. Z barytonów spośród wykonawców piosenek ukraińskich
                                                    polecam Dmytra Gnatiuka (Дмитро Гнатюкwink. Profesor żyje, uczy w
                                                    Konserwatorium w Kijowie. Z głosów żeńskich polecam Bellę Rudenko
                                                    (Белла Руденкоwink i Eugenię Miroszniczenko (Евгения Мирошниченкоwink -
                                                    obydwie były śpiewaczkami operowymi, lecz jednocześnie wykonywały
                                                    piosenki ludowe.
                                                  • mariefurie Re: Chór im.Wieriowki, Anatolij Sołowjanienko 02.07.09, 23:46

Anatolij Sołowjanienko

O! O to to mi chodzilo.
                                                    Nie mów, ze To jest to samo??!!
                                                    Od dośc niedawna go poznałam, bo siostra od znajomego ukraińca plytę
                                                    przegrała... ale wcześniej tego nie znałam. Niegdzie tez nie była uzyta nazwa
                                                    chóru. Tego chóru , ani tego wykonania nie znałam. Nie mam jeszcze tego, bo się
                                                    nie zebrałam przegrać, ale mieć będę.
                                                    Dokladnie Natalio! dzieki!
                                                  • natalia_sankowska1 Re: Chór im.Wieriowki, Anatolij Sołowjanienko 03.07.09, 01:47
                                                    Anatolij Sołowjanienko był bardzo popularny, często występował w
                                                    telewizji - w programach solowych, na koncertach i "Ogońkach". Był
                                                    solistą Państwowego akademickiego teatru opery i baletu
                                                    im.T.Szewczenki w Kijowie. Istnieje kilka muzycznych filmów
                                                    telewizyjnych o jego twórczości. Niestety, nie żyje. Koło domu, w
                                                    którym mieszkał w Kijowie (urodził się w Donbasie) stoi jego pomnik.
                                                    Wśród popisowych numerów muzyki ludowej - właśnie "Nicz taka
                                                    misiaczna" oraz "Dywluś ja na nebo".
                                                    Zespoły, o których napisałam, zawsze reprezentowały Ukrainę pod czas
                                                    różnych obchodów, świątecznych koncertów w Kremlowskim Pałacu
                                                    Zjazdów. Były też filmy muzyczne, ale raczej z lat 60-70. Przyjaciel
                                                    moich rodziców tańczył u Wirskiego partie solowe, miał niesamowity
                                                    lot. Ja praktycznie całe dzieciństwo zza kulis obserwowałam różnych
                                                    artystów - moi rodzice mieli sporo przyjaciół w tym środowisku. Oj,
                                                    napatrzyłam się i nasłuchałam... A Bella Rudenko była dla mnie po
                                                    prostu ciocią Bellą: mieszkała na tej samej klatce schodowej, co mój
                                                    dziadek, często biegłam do niej pochwalić się grą na fortepianie
                                                    (akurat się uczyłam w szkole muzycznej)i posłuchać jej prób. Ten
                                                    głos nadal brzmi w moich uszach.
                                                    A Miroszniczenko miała nieco lepszą koloraturę, między nimi była
                                                    ostra konkurencja. Ale w końcu do Moskwy wyjechała Rudenko.
                                                  • mariefurie Re: Drogi Panie Andrzeju! 02.07.09, 17:47
                                                    qubraq napisał:

>>to piosenki z naszych kresów stąd i

Że się spytam , jesli mogę...to znaczy - skąd?
                                              • ganesza Re: Droga Pani Mariefurie! :-) 02.07.09, 21:53
                                                pozwolę sobie wtrącić się z typowo słoniowym wdziękiem

qubraq napisał:
                                                > ale ja nie wsłuchuję się w słowa - jakos mało kiedy zdobywam się w
                                                > poeśniach i piosenkach na poetyckie odczucia na wartośc słowa;
                                                > zdecydowanie częściej moge nioc nie rozumieć ale muzyka... muzyka -

> sama muzyka jest taką materią cudowną -

muzyka tak, nawet najpiękniejsze słowa tracą przy 'nie takiej'
                                                muzyce, ale... przy dobrej muzyce słowa stają się jeszcze bardziej
                                                ważne.
                                                www.youtube.com/watch?v=BFWDuvURFQw w tym pierwszym muzyka
                                                jest tłem, ale...
                                                www.youtube.com/watch?v=FwRNfN_46yk
                                                wiem, że to nie w temacie forum, ale to nie ja pierwsza wyszłam poza
                                                ramy smile
                                                a jeśli muzyka i słowa tworzą jedność to słyszy się słowa (czasami
                                                gdzieś tak w tle, czasami na pierwszym planie), ale są i są ważne.
                                                szkoda tylko, że tak rzadko tworza jedność.
                                                • mariefurie Re: Droga Pani Mariefurie! :-) 02.07.09, 22:15
                                                  ganesza napisała:

> pozwolę sobie wtrącić się z typowo słoniowym wdziękiem

---Ależ skąd! jakim znowuz słoniowym....gadasz, jakbyś słonia na oczy nie
                                                  widziała smile)

>
                                                  > muzyka tak, nawet najpiękniejsze słowa tracą przy 'nie takiej'
                                                  > muzyce, ale... przy dobrej muzyce słowa stają się jeszcze bardziej
                                                  > ważne.

--W całej rozciągłości, proszpani, się zgadzam smile)
                                                  A jak do tego dodac jeszcze obraz..... no to "мама не горюй" smile)

>>wiem, że to nie w temacie forum, ale to nie ja pierwsza wyszłam poza ramy

--Nigdzie nie wyszłaś. A ram jako takich też nie ma.
                                                  Fajne kawałki zapodalaś. Grechutę lubię...kiedyś omal sie z nim nie zderzyłam na
                                                  takim rondku.... w kierunku tuż, jak jechalismy na kopiec Piłsudskiego... (to
                                                  było jakos zaraz po tym jak jego syn zaginął).
                                                  Dzieki za te linki, też mam sentyment do śpiewu i jego wierszy...

• qubraq Ganeszo, 03.07.09, 11:34
                                                  ganesza napisała:

> pozwolę sobie wtrącić się z typowo słoniowym wdziękiem...

> muzyka tak, nawet najpiękniejsze słowa tracą przy 'nie takiej'
                                                  > muzyce, ale... przy dobrej muzyce słowa stają się jeszcze bardziej
                                                  > ważne.

To ja wiem ale ja sie po prostu usprawiedliwiam - no taki już jestem
                                                  - trochę ułomny - jak zwykli ludzie...
                                                  W innym miejscu wspomniałem tu o Andrieju Sacharowie i jego prymacie
                                                  w próbach określenia oddziaływań między wszelkimi rodzajami materii
                                                  i energii...i tez nie chwyciło - po prostu - temat mało interesujący.

> wiem, że to nie w temacie forum, ale to nie ja pierwsza wyszłam
                                                  > poza ramy smile

no wlasnie.. smile

> a jeśli muzyka i słowa tworzą jedność to słyszy się słowa (czasami
                                                  > gdzieś tak w tle, czasami na pierwszym planie), ale są i są ważne.
                                                  > szkoda tylko, że tak rzadko tworza jedność.

zgadza się smile) wielkośc jednak tego zjawiska mnie przerasta...
                                                • sedona Re: Droga Pani Mariefurie! :-) 03.07.09, 12:28
                                                  Alez Ganeszo (jaki piekny nick) wlasnie ze wcale w temacie. Opania stworzyl kapitalna kreacje w "Moskwie - Pietuszki" swego czasu.
                                  • who.is.who Re: To wszystko z nerwów, Wysoki Sądzie! ;-))) 28.06.09, 22:57
                                    Trzeba się odważyć i:

Kolejny raz zapraszam serdecznie na FzD smile
                                    Nie chciałbym, abyśmy przez moje zapomnienie, dotyczące kwiatów,
                                    otworzyli "puszkę z Pandorą" wink))

www.videosjam.com/p/procol-harum/videos/pandoras-box.html
                                    Pozdrowienia.
                                    • mariefurie Re: To wszystko z nerwów, Wysoki Sądzie! ;-))) 28.06.09, 23:06
                                      Dziękuję za zaproszenie.

Może nie dziś.
                                      Pilot nam tu jeden zginął. Tuż, w zasadzie, przy moim osiedlu się rozbił. sad
                                      Zatem dzis odpuszczę urzędowanie na waszym forum.
                                      Dobranoc.
                                      • who.is.who Re: To wszystko z nerwów, Wysoki Sądzie! ;-))) 28.06.09, 23:18
                                        Dobranoc Pani.
                                        • mariefurie Re: To wszystko z nerwów, Wysoki Sądzie! ;-))) 29.06.09, 01:26
                                          www.youtube.com/watch?v=xSUvj7jm56M
    • ave.duce Offowo > Форс-мажо 17.06.09, 19:23
      forum.gazeta.pl/forum/w,89075,93934334,96752825,Re_Magisterium_Zeszlo_na_P_i_Sy_add_.html
      Mogłaś się spytać smile))

:p
      • mariefurie Re: Offowo > Форс- 17.06.09, 19:48
        ave.duce napisała:

> Mogłaś się spytać smile

Dzięki. Będę pamiętać smile
        • hajota Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością.. 18.06.09, 11:35
          ..witam desant z FzD na Rosyjskiej muzie. Super macie to forum (moim zdaniem,
          tak sądzę, w mojej subiektywnej opinii).
          • sedona Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością.. 18.06.09, 12:48
            Ja tez sie (ekskjuze mua Hajoto) podlaczam - forum fajowe.
            • who.is.who Offowo > z niekłamaną przyjemnością zapraszam! 18.06.09, 20:11
              Jako osobisty STÓJkowy Pani Garderobianej i upoważniony znajomy jednej z głów
              FzD - zachęcam do odwiedzin! smile
              • mariefurie Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością zap 19.06.09, 00:24
                I vice wersal smile)

• who.is.who Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością zap 19.06.09, 01:59
                  Merci beaucoup, yes! - uczę się francuskiego pod kierunkiem Pani Belgijskiej smile))
                  • mariefurie Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością zap 19.06.09, 02:05
                    who.is.who napisał:

> Merci beaucoup, yes! - uczę się francuskiego pod kierunkiem Pani Belgijskiej smile))

Jest Pan na dobrej drodze!!

Sans doute!
                    • who.is.who Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością zap 19.06.09, 02:34
                      Bez wątpienia - bo w dodatku mam zaprzyjaźnioną miejscową "tłumaczkę" wink
                      • mariefurie Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością zap 19.06.09, 02:38
                        who.is.who napisał:

> Bez wątpienia - bo w dodatku mam zaprzyjaźnioną miejscową "tłumaczkę" wink

Cieszę się wraz z Panem smile
                        • who.is.who Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością zap 19.06.09, 05:59
                          Pani Belgijska stawia poprzeczke bardzo wysoko jak dla poczatkujacego ucznia wink
                          Dobrze miec zywa tlumaczke, nie tylko slownik wink
                          • mariefurie Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością zap 19.06.09, 11:16
                            A Pan w ogóle choć czasami śpi? Czy cały czas francuskiego się uczy?
                            wink
                            • who.is.who Re: Offowo > z niekłamaną przyjemnością zap 20.06.09, 02:52
                              Spie, oczywiscie, chociaz w innych troche godzinach wink Co do francuskiego, to
                              stanowczo ZA malo mam lekcji wink

www.youtube.com/watch?v=BJfqb4ZwV6U wink
    • ave.duce Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 02.07.09, 12:10
      forum.gazeta.pl/forum/w,89075,97372389,97372389,Jak_sie_baby_nie_bije_to_jej_watroba_gnije_62_.html
      • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 02.07.09, 17:27
        Co zacz??

Ave, Ave? wink)))
        • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 03.07.09, 09:54
          To dla Pani =>

www.youtube.com/watch?v=HwYF5umXKd0&feature=related wink

www.wymarzonyogrod.pl/pliki/galeria/2895/35599.jpeg
          Medal ma zawsze dwie strony, trzeba przyjrzeć się obu wink

Miłego dnia! smile
          • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 03.07.09, 10:35
            ....a kij dwa końce wink

Dziękuję za pamięć.
            Miłego również.
            smile
          • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 04.07.09, 02:54
            Nie przesłuchałam tego w robocie, jeno obrazek oglądnęłam.
            Więc Pan wybaczy ogolnikowy (poprzedni komentarz).
            Ten kawałek nawet fajny jest, z tym że nie przypadam za piosenkami tzw. rewolucyjnymi. ( w kontekście). A jesli juz- to sentymentalnymi.
            Zdaje się, ze Leszczyński w sowim czasie dość mocno promował białoruski rock. Może i słusznie. Nie wiem. Z jego osobowością....dosyć niekonwencjonalna... wink
            To mniej wiecej jak (jeny, zarz się pewnie narażę, ale cóż)lubie tylko NIEKTORE teksty Kaczmarskiego, choc też, rozumiem, - wszystkie.
            Ale z tych tzw. "walczących"...no to nie bardzo. Nie są to w każdym razie piosenki, piesnie które sluchałabym non stop. O, może tak będzie lepiej smile

ps. Za maki i trawę po pas - dziekuję. Śliczne. Cudne. Pachnące wręcz.

A juz jak o kontekście, to to lubię np. i z przesłaniem:
            www.youtube.com/watch?v=02pzDk4d6T0&feature=related
            albo to:
            www.youtube.com/watch?v=19bf8znhX_U&feature=related
            • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 04.07.09, 02:59
              Wyczuwam wręcz pewne podobieństwo miedzy Republiką a rosyjskim Akwarium.
              Tematyczne. Liryczne. i hiperboliczno-semantyczne, też smile
              • natalia_sankowska1 Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 04.07.09, 10:26
                A dla mnie wcale nie Akwarium (BG ma inny temperament i estetykę),
                lecz raczej Nautiłus Pompilius (czy pamietasz "Связаны одной
                цепью"?).
                • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 04.07.09, 10:50

>>cryingczy pamietasz "Связ72;ны одной цепью"?).

Ba! PEwnie ze pamietam! Wyjątkowo mocna rzecz to była. w tamtych czasach
                  szczególnie. A i dziś na tresci nic a nic nie straciła.
            • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 04.07.09, 08:19
              Jestem w podrozy, wiec stad te zwloki wink
              De gustibus...
              Nie folku obawia sie lukaszenka, obawia sie rocka.

www.youtube.com/watch?v=MIqfkaiMwOI&hl=pl
              Byla Pani na Basowiszczu?

Pozdrowienia from www.youtube.com/watch?v=Kz26ltBjZqs&hl=pl

(ale nie Alabama!) wink
              • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 04.07.09, 10:56
                who.is.who napisał:

> Nie folku obawia sie lukaszenka, obawia sie rocka.

--To prawda.
                >

> Byla Pani na Basowiszczu?

--Nie, nie miałam okazji.
                >
                > Pozdrowienia from
                > (ale nie Alabama!) wink

Trafil Pan tym razem wink
                Miłej podrózy.
                smile
                • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 04.07.09, 12:33
                  Cofee time wink

Co do Basowiszcza => warto nawet nie ze wzgledu na muzyke, ale na ludzi => mlodych, ktorzy szukaja sposobow na wyrwanie sie z kregu wladztwa prymitywa. Lenin, mowiac o kucharce, nic a nic nie przesadzil wink
                  Jak sie prowna nasza sytuacje przed 1989 rokiem (bez okresu "twardego" stalinizmu), to widac, o ile latwiej nam bylo.

See U, I hope smile

P/S. Ulubiona piosenka Ave =>

w86.wrzuta.pl/audio/6pFwDNSXmPQ/krambam_tekila smile
                  ---
                  L'art le plus innocent tient de la perfidie >
                  François Marie Arouet/Voltaire > Zaïre
                  • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 04.07.09, 12:43
                    who.is.who napisał:

> Cofee time wink

Cold beer time wink

>
                    >>Lenin, mowiac o kucharce, nic a nic nie przesadzil wink

Fakt.

> Jak sie prowna nasza sytuacje przed 1989 rokiem (bez okresu "twardego" stalinizmu), to widac, o ile latwiej nam bylo.

--No nie wiem. Powiedziałabym raczej, że nam było trudniej tam, gdzie im dziś latwiej, im z kolei trudniej tam, gdzie latwiej było nam.
                    >
                    >
                    > P/S. Ulubiona piosenka Ave =>
                    >

Ojjjjjjjj, ale cudneeee!!! Proszę Ave pozdrowić i zapytać czy ma jeszcze takie ulubione w zanadrzu smile

ps.the hope dies last wink
                    A bientot wink
                    • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 04.07.09, 12:54
                      To proszę Ave przekazać wink

w94.wrzuta.pl/audio/6PWd2354wEd/andrzej_bachleda_-_nie_bede
                      A może i Panu też się spodoba wink

• who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 00:20
                        Dziekuje.
                        Moze sama tu zajrzy, ale przekaze.

Bardzo prosze "banalna klasyka" =>

www.youtube.com/watch?v=4ngEY_HJuVk&hl=pl
                        • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 01:02
                          Dlaczego tak smutno?
                          Niepotrzebnie.
                          Nie lubię pożegnań.

Partir c'est mourir un peu...pamięta Pan?
                          Ale tylko... un peu wink
                          Mam nadzieje, że nauki francuskiego Pan nie zaniecha.

dzięki.
                          • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 01:15
                            Jeszcze sie nie zegnam smile

Zna to Pani? =>

www.youtube.com/watch?v=fGE4Lukd3QU&hl=pl wink

Nauki francuskiego? To nie zalezy ode mnie, lecz od Pani Belgijskiej.
                            • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 01:42
                              who.is.who napisał:

> Jeszcze sie nie zegnam smile

Jeszcze... zagadaczno zabrzbmiało wink
                              >
                              > Zna to Pani? =>

No żartuje Pan czy co?
                              No pewnie ze znam.
                              Cudne kadry... a piosenka, to...no, to juz inne wspomnienia, ale tez pozytywne smile)

>
                              > Nauki francuskiego? To nie zalezy ode mnie, lecz od Pani Belgijskiej.

--Musi Pan jakos ją przekonać, tę naszą Panią Belgijską smile)
                              Najlepiej - poprzez, jak Kuźma Prutkov powiadał,- "смотри в корень".
                              smile

• who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 01:50
                                mariefurie napisała:

> Jeszcze... zagadaczno zabrzbmiało wink

"Jeszcze" znaczy, ze nie zrobie komus uprzejmosci. Ale nigdy nie wiadomo, co los przyniesie smile

> No żartuje Pan czy co?
                                > No pewnie ze znam.
                                > Cudne kadry... a piosenka, to...no, to juz inne wspomnienia, ale tez pozytywne
                                > smile)

Podobnie i u mnie. Moze zaczne trafiac czesciej w Pani upodobania? smile

> --Musi Pan jakos ją przekonać, tę naszą Panią Belgijską smile)

Mysli Pani, ze MUSZE? Tzn. ze moje lekcje sa zagrozone? Staram sie, ale to trudny jezyk. Nie zawsze mam tlumaczke "w zasiegu" wink

> Najlepiej - poprzez, jak Kuźma Prutkov powiadał,- "смот
                                > ;ри в корень".
                                > smile

Nie rozumiem. Moze to zmeczenie, a moze tepota wrodzona wink
                                • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 02:07
                                  Praca sad

A bientot smile
                                  • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 17:09
                                    who.is.who napisał:

> Praca sad

--praca nie popłaca wink, ale prosze mi powiedziec dlaczego ...no.. chciałam
                                    powiedzieć "I don't like monday", ale inaczej powiem : smile

www.youtube.com/watch?v=mSZv9KKf0g0

> A bientot smile

--No widzi Pan i juz Pan robi postępy używając francuskiego na co dzień smile
                                    • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 17:20
                                      www.youtube.com/watch?v=fBfQgcLvg-c&feature=related# wink

Jasne, ze robie! Kompletnym glabem nie jestem wink
                                • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 16:51
                                  who.is.who napisał:

> Mysli Pani, ze MUSZE? Tzn. ze moje lekcje sa zagrozone?

--Szczerze mowiąc, nie wiem,co Pan MUSI. Ale za to wiem, ze jak "chcieć i musieć" idzie w parze, to najlepsze efekty to daje. A jeszczelepiej kiedy te dwa poprzednie sa polączone z "może i potrafi." Wtedy to zyc nie umierać, a "niebo nam sufitem" smile)

>
                                  > > Najlepiej - poprzez, jak Kuźma Prutkov powiadał,-
                                  «Смотри в корень!»
                                  >
                                  > Nie rozumiem. Moze to zmeczenie...
                                  smile

http://74.125.77.132/search?q=cache:caqxthHa5nEJ:www.obl-sch1.russchools.ru/Files/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81.doc+%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%8C+%D1%87%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D1%8E%D1%82+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0&cd=4&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

ps. proszę nie odbierac tego z podtekstem, kiedys Koźma prutkow pozwalał mi sie dystansować do tzw rzeczywistości.
                                  Tak jak "myśli nieuczesane" Lema...
                                  • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 17:07
                                    tinyurl.com/naho7d
                                    Poczytam pozniej, bo nie dosc, ze na serwer GW ide oplotkami, to jak juz doijde - zaraz mnie wylogowuje sad
                                    I jak tu sie uczyc?! wink
                                    • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 17:10
                                      Fakt, u mnie tez czuc przeciążenie, i jakos ledwo strony załadowuje...

ps. pewnie wszyscy prace skonczyli ;P
                                      • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 17:16
                                        Tu dopiero zaczynaja smile
                                    • mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 17:13
                                      who.is.who napisał:

> Poczytam pozniej,

Nie calośc, tylko ten temat:
                                      Но сегодня на уроке мы подробно остановимся на корне.

ФИЗМИНУТКА

smile
                                      • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 17:15
                                        Na calosc jestem za leniwy i mam za malo czasu wink
                                        • who.is.who Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 06.07.09, 18:14
                                          www.youtube.com/watch?v=dsz-EeNZBkI&hl=pl smile
                                          • ave.duce Re: Tobie, Ktosiu, to tylko modlić się zostało ;) 09.07.09, 19:13
                                            ... Głupi niedźwiedziu! gdybyś w mateczniku siedział,
                                            Nigdy by się o tobie Wojski nie dowiedział ...

Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz, księga: IV, Dyplomatyka i łowy

ps. drugi raz ten sam błąd, jakby na to nie patrzeć wink
                                            ps.ps. sorry, piszę w kosmos, więc b/o

• mariefurie Re: Tobie, Ktosiu, to tylko modlić się zostało ;) 09.07.09, 23:31
                                              ave.duce napisała:

> ps.ps. sorry, piszę w kosmos

--A po co w kosmos? Możesz tu.
                                              ps. a o co własciwie chodzi i skąd ten atak (nagły przyplyw rad)?
                                              • ave.duce Re: Tobie, Ktosiu, to tylko modlić się zostało ;) 10.07.09, 09:35
                                                forum.gazeta.pl/forum/w,29,96026038,97615101,It_doesn_t_work.html
                                                "Wizytówki" niet sad((

EOT
                                                • mariefurie Re: Tobie, Ktosiu, to tylko modlić się zostało ;) 10.07.09, 10:59
                                                  Nie mam czasu teraz tego czytać, ale ja NIC nie rozumiem z tego.
                                                • mariefurie Re: Tobie, Ktosiu, to tylko modlić się zostało ;) 10.07.09, 18:19
                                                  Przeglądnełam co którys wpis, jak dla mnie to sa jakies brednie i bełkot.
                                                  I nadal nie wiem o co chodzi.

ps. jednak nie lubię tłumu.
                                                • mariefurie Re: Tobie, Ktosiu, to tylko modlić się zostało ;) 11.07.09, 00:06
                                                  To jest lepsza wersja wink

www.youtube.com/watch?v=EdrZjnWPozk
                                                  • ave.duce Re: Tobie, Ktosiu, to tylko modlić się zostało ;) 12.07.09, 00:51
                                                    I jedno, i drugie "koleżeństwo" przestało się odzywać na FzD, więc pożyjemy,
                                                    zobaczymy wink

• mariefurie Re: Czy ktoś mnie pilnie helpniE? Offowo?!!! ;) 09.07.09, 23:50
                                            who.is.who napisał:

> www.youtube.com/watch?v=dsz-EeNZBkI&hl=pl

Ładny kawałek. Ładna barwa głosowa, jaką lubię. Nie znam tej kapeli wprawdzie, ale -jak dla mnie- barwowo, klimatycznie i stylistycznie(przynajmniej w wersji koncertowej, nie studyjnej) sama piosenka mieści się między tym:
                                            www.youtube.com/watch?v=P8SPeR60lRI
                                            a tym:

www.dailymotion.pl/relevance/search/bruce+springsteen+garden+/video/x8tvu7_secret-garden-bruce-springsteen_music?hmz=746162736561726368
                                            Słowem, klimaty fajne i znów Pan trafił. smile
                                            Ale prosze zwrocić uwagę i wziąć sobie do serca to, co Ave napisała.
                                            Musiała być bardzo zdenerwowana... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka