Dodaj do ulubionych

Poród w USA

17.05.06, 19:00
Czy któraś z Was rodziła w Stanach? Zastanawiam się, z jakimi problemami
(finansowo-ubezpieczeniowymi) mogłoby się to wiązać. Co by było, gdybym
rodziła będąc na wizie turystycznej (a mąż na jakiejś pracowniczej), a co by
było, gdybym tam legalnie pracowała...
Obserwuj wątek
    • s.dominika Re: Poród w USA 17.05.06, 19:57
      Z tego co wiem, to Twoje dziecko dostałoby obywatelstwo amerykańskie. ZNajomi mojego męża tak zrobili i są w USA z dzidziusiem do dzisiaj
      • ilekobietamalat Re: Poród w USA 17.05.06, 20:07
        mhm, dziecko ktore sie rodzi w stanach od razu dostaje obywatelstwo, za czym
        idzie ze i wy macie latwiej;)
        ale z ubezpieczeniem to nie wiem jak tam jest, jesli maz ma prace legalna to
        powinien byc ubezpieczony i chyba wtedy to jest z jego ubezpieczenia? ale nie
        wiem, bo cos mi dzwoni ale nie wiem w gdzie;)
    • caysee Re: Poród w USA 17.05.06, 20:14
      Jesli chodzi o problemy finansowo-ubezpieczeniowe, to przeciez ktos musi ten
      porod odebrac, zapewne trzeba pare dni polezec w szpitalu. Podejrzewam, ze musza
      byc to naprawde bardzo duze koszta. Dowiedz sie po prostu, czy twoje
      ubezpieczenie to pokryje.
      • annaalex Re: Poród w USA 17.05.06, 20:19
        Moj porod kosztowal $25,000.00 i nie wyobrazam sobie nie miec ubezpieczenia, bo
        inaczej musisz placic ze swojej kieszeni. Jak pracujesz legalnie, to powinnas
        miec tez ubezpieczenie.
        • spamkiller10 Re: Poród w USA 23.05.06, 21:12
          > Moj porod kosztowal $25,000.00 i nie wyobrazam sobie nie miec ubezpieczenia, bo
          >
          > inaczej musisz placic ze swojej kieszeni. Jak pracujesz legalnie, to powinnas
          > miec tez ubezpieczenie.

Problem jest dla mnie wciąż aktualny. Wciąż nie wiem, czy ubezpieczenie męża
          pokryje mój poród, ale zastanawia mnie jedna kwestia: na pewno są kobiety, które
          przylatują / przyjeżdżają do Stanów w zaawansowanej ciąży. Pewnie jest ich nawet
          dużo. Pewnie spora część z nich nie ma ubezpieczenia. Czy wszystkie płacą po 25
          tys. dolarów?? Czy może rodzą byle gdzie zdane tylko na siebie? Nurtuje mnie ten
          problem.
    • katarzyna0407 Re: Poród w USA 17.05.06, 22:39
      To nie jest prawda, ze jak jestes legalnie i legalnie pracujesz to masz
      ubezpieczenie. To czy je masz zalezy od firmy, w ktorej pracyjesz. Ani ja, ani
      moj maz nie mamy ubezpieczenia w pracy. Musimy za nie placic z wlasnej
      kieszeni.
      Temat ubezpieczen i porodu w USA to temat rzeka. Nie bardzo mam teraz czas o
      tym pisac. Sprobuje cos skrobnac jutro. Sama jestem teraz w 17 tygodniu ciazy
      wiec cos tam wiem.
      Pozdrawiam.
      ---
      tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20717;29/st/20061026/k/07a4/preg.png
    • spamkiller10 Re: Poród w USA 17.05.06, 23:10
      Nie zależy mi na obywatelstwie amerykańskim dla dziecka. Po prostu życie tak mi
      się układa, że być może przyjdzie mi rodzić w Stanach i dlatego zainteresowałam
      się ewentualnymi kosztami... Czy jest w ogóle możliwe, że ubezpieczenie męża
      pokryje mój poród?

Bo coś mi się zdaje, że mam tylko dwie opcje: albo dziecko, albo praca.

Jeśli ktoś z Was ma doświadczenia w tej sprawie, to bardzo proszę o podzielenie
      się wrażeniami :).
      • annaalex Re: Poród w USA 17.05.06, 23:15
        Jesli maz ma ubezpieczenie, to moze dodac Ciebie, jako malzonke, do tego
        ubezpieczenia, wtedy bedziesz kryta. Ale sam fakt ze on ma ubezpieczenie, nie
        ubezpiecza Ciebie automatycznie.
    • kate5551 Re: Poród w USA 24.05.06, 05:44
      hej
      ja bede rodzic w stanach i mam jedno ubezpieczenie ale wiem ze wszystkiego mi
      nie pokryje wiec zalatwiam sobie medical assistance z programu dla "ubogich",
      jezeli nie chcecie zaplacic za porod to chyba jedyne wyjscie w twojej sytuacji,
      skladasz aplikacje o pomoc socjalna i oni ci pomagaja tzn daja ubezpieczenie, i
      wiele innych rzeczy. Nie wiem czy jestes w polsce czy w stanach i w ktorym
      tygodniu jestes, ale im wczesniej zaczniesz sie starac i im wczesniej
      przylecisz do stanow tym lepiej.
      www.azdes.gov/faa
      to jest strona o tym, tylko z Arizony, mam nadzieje ze ci sie przyda.
      Dowiedzialam sie o tej pomocy od pewnej meksykanki, one wszystkie tak tu rodzą.
    • caysee Re: Poród w USA 24.05.06, 07:41
      Hej,
      Tak sobie pomyslalam - zadaj to pytanie na forum Kobieca Polonia, tam jest
      bardzo duzo kobiet ze Stanow.
    • yogini Re: Poród w USA 26.05.06, 05:22
      czesc. to naprawde temat rzeka, zwlaszcza, ze w rzeczywistosci nie jest wcale
      tak zle. nie, nie zebym wiedziala z autopsji, ale... rodzila moja przyjaciolka
      (juz po 6 miesiacach turystycznie) nielegalnie, rodzila kolezanka. za darmo.
      pozniej dostaly jeszcze bony na mleko, na ryby, etc. na rowne pol roku. poza
      tym w usa jest prawo ziemi, czyli kazde dziecko tam urodzone dostaje
      obywatelstwo. chetnie odpowiem na pytania lub Cie skontaktuje z bardziej
      kompetentnymi osobami, napisz prosze na priva :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka