Dodaj do ulubionych

CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą?????

12.10.09, 10:14
Witam,
Od piątku jestem szczęsliwa posiadaczką 4 mies.Cockera Spaniela
Angielskiego,
Pies jak narazie nie sprawia zadnych problemow,No oprócz tego,ze
smierdzi!kapałąm ja juz dwa razy ale smród pozostal.
Macie jakies sposoby na smierdziucha ?czy moze to naturalne ,ze ona
tak brzydko pachnie?

Pozdrawiam Dagmara z Gdyni
Obserwuj wątek
    • rianka Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 12.10.09, 12:42
      Zdrowe szczeniaczki nie wydzielają raczej przykrego zapachu... Skąd
      piesek pochodzi? Czy jest z hodowli domowej czy kojcowej? Idź może z
      pieskiem do weterynarza, być może złapał jeszcze w gnieździe jakąś
      chorobę skóry...? Obejrzyj również uszy i zatoki okołoodbytowe.
      Pozdrawiam
      • a_na Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 12.10.09, 14:50
        Zdecydowanie NIE śmierdzą!
        Zdrowe szczenię,z dobrej hodowli pięknie pachnie :-)
        Mam 9 cocker spanieli i żaden z nich nie pachnie brzydko (przekrój wiekowy 16
        mies - 11 lat) - do każdego z osobna i wszystkich razem można się w każdej
        chwili przytulić :-)

Podpisuję się pod postem [b]rianki[/b]
        • dagusek1 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 13.10.09, 09:26
          Dzieki !to bardzo pocieszajace,jest jakas nadzieja,ze jak pojde dzis
          do weterynarza to cos zaleci i przestanie smierdziec.

A pies pochodzi z duzej hodowli i tam tez tak smierdzialo!masakra
          mowie Wam;-)
          • pierozek_monika Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 13.10.09, 20:24
            czy to na pewno była prawdziwa hodowla, czy też po prostu fabryka psów?

Nie wiem jak inne, ale mój spanielek ma intensywniejszy zapach skóry od drugiego
            mojego psa, ale nie nazwałabym tego smrodem.
            • dagusek1 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 14.10.09, 10:15
              Weterynarz mowi ,ze mam wyczulony węch
              Pies wcale nie smierdzi ,poprostu ten smrod jest naturalny.
              Tak po za tym to sunia jest zdrowa :-)

Dziekuje za odpowiedzi
              • rowena1 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 14.10.09, 11:39
                nie rozumiem, moja sunia ma 4 lata i zawsze pieknie pachniała
                • anita_007 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 15.11.09, 19:23
                  Moja sunia przepięknie pachnie pieskiem :)
    • katja_24 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 03.02.10, 13:13
      Moj smierdzi tylko po spacerze, albo jak sie czyms podekscytuje.
      Tak poza tym, to nie. Moze to faktycznie jakas choroba skory?
      • rianka Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 03.02.10, 13:18
        Moja śmierdzi tylko i wyłącznie jak się w czymś wytarza - niestety
        latem to się zdarza nierzadko ;p

Jeśli Wasze psiaki mają intensywny, niezbyt miły zapach (bo przecież
        każdy z nas ma inny próg smrodu) możecie podawać mu tabletki albo
        smakołyki z chlorofilem.
        • katja_24 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 04.02.10, 19:17
          Ja sie juz przyzwyczailam ;)
          • rianka Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 04.02.10, 22:18
            Ja też musiałam :D Mieszkamy nad Odrą, gdzie często bywają wędkarze,
            a nawet wędkarskie zawody. Po takiej imprezie mamy mnóstwo śniętych
            rybek na łące nad rzeką - dla mnie to najgorszy okres w roku :D
    • guziczek26 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 08.02.10, 02:08
      przepraszam za ignorancje ale jak pochodzenie psa ma sie do jego zapachu ?
      rozumiem autorka probowala 2 razy go kapac wiec jaki to moze miec wplyw na
      zapach ? pozdr.
      • rianka Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 08.02.10, 14:59
        Pochodzenie nie jest bez znaczenia. Piesek z nieznanego źródła,
        kupiony na bazarze albo np. z ogłoszenia na allegro mógł przebywać w
        takich warunkach, że nawet sobie tego nie wyobrażasz - o chorobę
        skóry nietrudno w takim przypadku.
        • guziczek26 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 08.02.10, 17:01
          Wyobrazam, moj psiak ma wlasnie takie pochodzenie.
          OK rozumiem mialas na mysli , ze wyzej wymienione pochodzenie sprzyja ryzyku np grzybicy. W porzadku. Dziekuje. Wracajac do tematu, moj pies w trakcie przyjscia do domu i teraz pachnie , ze tak powiem psem.
          Okolo 3 ms mial czyszczone gruczoly odbytowe - nieprzyjemny zapach byl.
          Poza pchlami i tak zauwazonymi przez nas, lekarz na szczescie zandnej choroby skory nie stwierdzil.
          • katja_24 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 10.02.10, 13:40
            Sluchajcie, czy jest mozliwe, zeby pies przez jakis czas po
            strzyzeniu mial lupiez?
            • rianka Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 10.02.10, 16:12
              A ten łupież tylko po strzyżeniu? Może wtedy jest po prostu lepiej
              widoczny. Czym karmisz pieska?
            • rianka Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 10.02.10, 16:19
              Napisałam na pocztę ;)
              • katja_24 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 12.02.10, 16:16
                Dzieki za informacje :)
            • blue_label Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 11.02.10, 02:05
              Czy pies się drapie? Czy są to jakieś szczególne miejsca? Przyczyną
              mogą być zbyt częste kąpiele, bo to pozbawia skórę lipidowej powłoki
              ochronnej i wysusza skórę. Łupież może być też skutkiem niedoborów w
              diecie, stresu, alergii pokarmowej, albo mieć podłoże grzybicze.
              Najlepiej zabrać psa do weterynarza, zwłaszcza jeśli wraz z łupieżem
              występuje drapanie się. Wykluczy on lub potwierdzi grzyby i
              świerzbowca a w razie potrzeby zaleci odpowiednią dietę i preparaty.
              • katja_24 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 12.02.10, 16:18
                Lupiez i drapanie wystepowalo przez jakis miesiac od strzyzenia.
                Teraz jakos mu przeszlo. Mozliwe, zeby zlapal cos u "frzyjera"? A
                moze po prostu swedzi go taka ostrzyzona skora i dlatego sie
                drapie? Tak jest po kazdym strzyzeniu, a potem przechodzi.
                • rianka Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 13.02.10, 14:37
                  A masz na myśli trymowanie czy dosłownie strzyżenie? Poprzez
                  trymowanie usuwa się podszerstek, niektórzy zamiast trymera używają
                  palców i wyskubują włos (podobno to jest dla włosa lepsze). Wiem
                  jedno na pewno - spaniela nie można strzyc maszynką!

Może inni się też wypowiedzą, bo niestety doświadczenia nie mam, gdyż
                  moja spanielka nigdy aż takich zabiegów nie potrzebowała, ponieważ
                  jest skąpo osierściona ;)
                  • katja_24 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 13.02.10, 18:26
                    Mam na mysli strzyzenie na krotko, nie zotawiamy mu dluzszych
                    wlosow na zadnej czesci ciala. Moj spaniel wiekszosc czasu spedza
                    na dworze, wiec dlugie wlosy bylyby trudne do utrzymania w
                    czystosci, a nieostrzyzony wyglada jak niedzwiedz ;)
                    Wiem, ze powinien byc trymowany, ale podobno powinno sie to robic
                    od poczatku, a po kilku strzyzeniach jest juz za pozno. To prawda?
                    • a_na Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 18.02.10, 21:14
                      katja_24 napisała:

> Wiem, ze powinien byc trymowany, ale podobno powinno sie to robic
                      > od poczatku, a po kilku strzyzeniach jest juz za pozno. To prawda?

Dużo zleży od jakości włosa. Przy dobrym gatunkowo włosie można próbować
                      przywrócić szacie należyty wygląd,ale to nigdy nie będzie już tak,jak trymowane
                      od początku.
                      Poza tym,jak sądzę,pies jest tylko golony maszynką - nikt nie zadaje sobie
                      trudu,żeby pozbyć się podszerstka - a jego nadmiar powoduje,że włos odrasta
                      zazwyczaj kręcony i coraz bardziej puszysty...i macie błędne koło...

A wracając do łupieżu - to może także być reakcja na stres...czyli strzyżenie...
                      • katja_24 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 19.02.10, 11:37
                        Zgadza sie, pies jest tyko golony maszynka...nie wiedzialam, ze
                        trzeba go trymowac :(
                        Nie ma zielonego pojecia, czy ma dobry gatunkowo wlos, na wystawy z
                        nim nie jezdze. Chyba raczej nie, jak jest dluzszy, to robi sie z
                        tego takie "pierze".
                        Lupiez reakcja na stres? Nie wiedzialam, dzieki :)
                        • a_na Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 19.02.10, 23:56
                          katja_24 napisała:

> Zgadza sie, pies jest tyko golony maszynka...nie wiedzialam, ze
                          > trzeba go trymowac :(

I niewiele osób - nawet groomerów - to wie oraz to,że spanieli NIE strzyże się
                          maszynką.
                          Mało kto potrafi dobrze "zrobić" spaniela...

> Lupiez reakcja na stres? Nie wiedzialam, dzieki :)

Tak,zdarzają się psy,które tak reagują...zresztą wcale się psu nie dziwię...
                          • katja_24 Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 20.02.10, 11:21
                            Ja tez mu sie nie dziwie, boi sie tego strzyzenia, jak ognia :( Ale
                            chociaz dwa razy do roku trzeba, bo inaczej ma straszne kudly, w
                            ktore wplatuje sie kazdy smiec, a czesania tez nie lubi.
                            • a_na Re: CZy wszystkie Cocker Spaniele smierdzą????? 20.02.10, 15:31
                              katja_24 napisała:
                              >a czesania tez nie lubi.

A, to jak sądzę, jest kwestia braku przyzwyczajenia od szczenięcia do czesania.

A jeśli tak boi się strzyżenia, to może pomyślcie o jakimś leku uspokajającym
                              (heh,nie pamiętam nazwy - ale mam np. klientkę yorczkę,która bez tego nie da się
                              tknąć)- pies jest całkowicie przytomny,ale nie zżera go stres.
                              Rzecz jasna jakiekolwiek leki tylko po uzgodnieniu z weterynarzem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka