Dodaj do ulubionych

Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspaniala :)

24.11.04, 23:20
czy ktos z forumowiczow moze ma? ja mam sunie i jestem zachwycona wybieralam
rase 5 lat i spelnila wszystkie moje wymagania. jak dla mnie idealna. jesli
ktos chce sie o nich dowiedziec czegos wiecej to z checia o nich opowiem :)
pzdr dla milosnikow psow rasowych
Obserwuj wątek
    • umasumak Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 27.11.04, 01:23
      Nie mam Rhodesiana, ale w naszej grupie na szkoleniu jest piesek tej rasy.
      Faktycznie piękny :)). Powiedz jak u Twojej suczki jest z agresją, bo ten pies
      na szkoleniu ma bardzo pobudzoną agresię.
      • azibiza Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 27.11.04, 16:42
        to zalezy od sytuacji, na spacerach biega bez smyczy- nie bylo przypaku zeby
        kogos zaatakowala. Psy ktore ja probowaly pogryzc jak byla szczeniakiem teraz
        ja omijaja doskonale je pamieta. Wieczorami mam pewnosc ze jezeli ktokolwiek do
        mnie podejdzie, podniesie glos i mnie uderzy to ze zostanie zaatakowany. ale
        normalnie jest bardzo spokojna, uwielbia dzieci i zabawe z innymi psami, czasem
        ludzie az sie dziwia ze taki duzy pies podczas zabaw ze szczeniakami jest tak
        bardzo delikatny. U Rhodesianow roznie to bywa tez znam jednego ktory jest
        bardzo agresywny, ale jeszcze wiecej znam bardzo spokojnych.
        • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 28.11.04, 02:45
          Ja mam juz drugiego rodezjana.
          Pierwszy w wieku siedmiu lat zachorowal na raka szczeki i po polrocznej chorobie
          odszedl.
          Byl piekny o bardzo zrownowazonym charakterze,przyjazny do ludzi i innych
          zwierzat a jednoczesnie potrafiacy pilnowac swego "stada".
          Gdy wydawalo sie jemu,ze ktos moze byc dla mnie grozny to ostrzegal bardzo
          zdecydowanym warczeniem.
          Moj nastepny ma 9 mc-y,jest bardzo energiczny,wesoly,pieknie umie bawic sie
          zabawkami,od m-ca stal sie czujny i reaguje groznym szczeknieciem na dzwonek do
          drzwi lub jak ktos zbliza sie do domu.
          Jest przyjazny do ludzi i zwierzat.
          Zarowno jeden jak i drugi uwielbiaja dzieci oraz lubia siadac nam na kolanach.
          Ta rasa ma naprawde wspanialy charakter.
          Poniewaz sa to duze psy wiec od szczeniaka chodzilam z nimi na trening do
          psiego klubu.
          Trening jest dobry zarowno dla wlasciciela jak i dla psa.
          • azibiza Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 28.11.04, 14:53
            moja sunia nigdy nie szczeka jak ktos dzwoni do drzwi. Szczeka jedynie wtedy
            gdy zauwaza ze grozi mi niebezpieczenstwo... z reszta broni mnie odkad byla
            jeszcze malym szczeniaczkiem- miala 4 miesiace gdy pierwszy raz zaszczekala na
            pijanego faceta ktory zataczal sie w moja strone. a jesli chodzi o siedzenie na
            kolankach to wiekszosc wlascicieli rhodesianow bierze je na kolanka i do
            lozeczka- moja sunie tez uwielbia sie przytulac. pies typowo stadny musi miec
            duuuuzo kontaktu z czlowiekiem. i popieram ze szkolenie jest bardzo potrzebne :]
            pzdr
    • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 29.11.04, 01:41
      Ciekawa jestem jakiego rodzaju zabawki lubi Twoja suczka.
      Moj przedklada zabawki pluszowe nad gumowymi.Ma taka ogromna pluszowa
      pilke,ktora fantastycznie umie sie bawic,uwielbia tez duzego,pluszowego
      psa,biega z nim w pyszczku,podrzuca do gory,naskakuje na niego.
      A w najlepszy humor wpada po posilku.
      Prosze napisz czym karmisz swego rodezjana.
      Cieplo pozdrawiam.
      • azibiza Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 29.11.04, 18:47
        moja ruda je hill'sa- po innych karmach byly problemy. Od malego ma takiego
        duzego pluszowego misia, ktorego pare razy w tygodniu musze szyc bo uwielbia go
        rozpruwac :D skad jestescie, my mieszkamy pod Warszawa i z checia bysmy poszly
        na spacer wymienic sie doswiadczeniami
        pozdrawiamy
    • aburida Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 30.11.04, 09:16
      A jak one wygladają? Wrzućcie prosze jakis link ze zdjęciem.
      • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 30.11.04, 12:53
        Azibiza,dzieki za zaproszenie na spacer.Z checia wybralibysmy sie z Twoja
        sunia,niestety mieszkam na poludniowej polkuli i wlasnie dzisiaj jest ostatni
        dzien wiosny.Ten link to adres do strony hodowcy ridgebackow od ktorego
        kupilismy naszego psiunie

www.ridgebacks.com.au/
        Mojego karmie science diet dla szczeniakow duzych ras,dodaje do tego ugotowane
        i zmiksowane warzywa oraz szyjki kurze lub indycze,oczywiscie zmniejszajac
        odpowiednio porcje suchej karmy.
        Dla zmiany dostaje czasami do suchej karmy puszke sardynek w oleju,lub twarozek
        i surowe zoltko.
        Ma taka piekna,lsniaca siersc.
        Czy wiecie jak ladnie pachna male szczeniaczki?

• azibiza Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 30.11.04, 12:57
          MOja ma juz prawie 2 lata wiec tylko sucha karme, ale jako szczeniaczek poza
          sucha dostawala jeszcze gotowana wolowinke z ryzem i marcheweczka no i
          oczywiscie bialy serek :D a jej najwiekszym przysmakiem jest chlebek :D
    • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 30.11.04, 14:30
      A czy dajesz kosci do gryzienia?
      Kosci wspaniale czyszcza zeby i sa naturalnym zrodlem wapnia.
      • azibiza Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 01.12.04, 15:48
        weterynarz nie pozwala jej dawac kosci. choc jak byla mala to tez za nimi nie
        przepadala. on woli jest truskaweczki albo jagody ew. banany, ogorki konserwowe
        no i jak juz wczesniej pisalam uwielbia chleb :] jesli macie jakies zdjecia
        swojego pieska to z przyjemnoscia bym je obejrzala...
        • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 03.12.04, 13:28
          Zarowno hodowca jak i moj weterynarz uwazaja , ze najlepsza dieta dla psa jest
          dieta mieszana,czyli wysokiej jakosci sucha karma uzupelniana naturalnymi
          produktami.
          Moj szczeniaczek lubi jesc czerwona papryke,kukurydze uwielbia marchewke z
          rosolu.
          Oczywiscie mamy duzo zdjec,podaj adres jaki masz w gazecie,to przesle.
          • azibiza Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 04.12.04, 18:22
            teba_86@o2.pl
            • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 08.12.04, 02:49
              Azibiza czter razy probowalam wyslac fotki na adres podany przez Ciebie i
              cztery razy korespondencja wracala.
              • azibiza Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 10.12.04, 14:00
                Fotki dostalam, jedno z mamusia, drugie Twojego psiaka jak byl maly i trzecie
                jak juz jest dorosly. Zaraz wysle fotki mojej suni

p.s macie slicznego pieska tylko ile on ma w klebie bo jakis malutki mi sie
                wydaje
                • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 12.12.04, 12:43
                  Nie mierzylismy jego.Rodzice jego jak i czesc rodzenstwa zbieraja nagrody na
                  wystawach ridgebackow i wymiary maja wedlug obowiazujacych dla tej rasy
                  standartow wiec i on tez ma odpowiednie wymiary.
                  Piszac o tym,ze wydaje sie maly wiem o czym mowisz,poniewaz nasz pierwszy
                  ridgeback byl bardzo duzy,z dlugimi nogami i silnie rozwinietymi miesniami,byl
                  sliczny.Natomiast nie spelnial wymaganych standartow bo byl poprostu za duzy.
                  Jak zobaczylismy matke i wujka naszego maluszka,to pierwsze slowo bylo,jakie te
                  psy sa male.
                  Wysle Ci dwa zdjecia ridgebacka suki,ktora zaopiekowala sie mala sarenka.
                  Zdjecia te dostalam z Kanady.Podobaja mnie sie bardzo,emanuja takim spokojem.
                  Czekam na zdjecia Twojej suni.
                  Pozdrawiam.
    • aburida Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 13.12.04, 09:01
      O kurcze! Wlasnie obejrzalam ten link! Przeciez one sa przeslodkie!!!
      • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 14.12.04, 01:25
        Ridgebacki sa nie tylko sliczne z wygladu ale maja wspanialy charakter,sa
        pieszczochami okazujacymi duzo uczuc.Moj za wszystko co dla niego zrobie
        dziekuje przytulaniem i lizaniem czasami wyglada to bardzo zabawnie.
        • azibiza Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 16.12.04, 16:45
          hihi Dan masz calkowita racje :D moja czasem jak sie bardzo cieszy to daje mi
          buzi w policzek- nawet jak stoje a do niskich nie naleze... choc poza tym ze sa
          pieszczochami i swietnymi psami rodzinnymi to bardzo dobrze bronia. ale trzevba
          brac pod uwage ze malego rhodesiana trzeba bardzo dobrze karmic (np. na jedzonko
          dla mojej suni do 16 m-ca bylo wydawane ok. 350-400zł) i potrzebuja duzo ruchu
          ale moze byc zaleta, dlugie spacery po lesie, rowerek, a jak znajdzie
          towarzysza zabaw to wszyscy wlasciciele mnie sie zawsze pytaja co to za pies ze
          taki szybki i zwinny jest. ja zawsze mowie Rhodesian a oni na mnie wielkie oczy
          :D krotko mowiac psiaki sa genialne, nie wyobrazam sobie miec innego psa :D
          • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 17.12.04, 12:26
            Ja tez nie wyobrazam sobie psa innej rasy,dlatego po stracie pierwszego
            rodezjana,ktora bardzo przezylismy, kupilismy szczeniaczka tej samej rasy.
            Ma inny charakter od pierwszego,ma wiecej energii,jest bardzo czujny.
            Z bieganiem z gracja masz racje,dzisiaj nie mielismy czasu na spacer.Wieczorem
            jak sie ochlodzilo wyszedl do ogrodu i doslownie szlal za rzucanyni
            pilkami,potem z pilka w pysku,biegal jak szalony,pedem po ogrodzie robiac
            slalomy pomiedzy drzewami.Po 30 min tego szalenstwa przyszedl do domu i polozyl
            sie pod nadmuchem klimatyzacji.
            Mamy tez 9-letniego kota polpersa ,ktorego zawsze chce wciagac do zabawy a kot
            rozleniwiony cieplem, woli lezec spokojnie w cieniu na werandzie.
            Jak nie udaje sie wciagnac kota do zabawy,to zaczyna kota lizac,a potem prycha
            jak dlugie,cienkie kocie wlosy zostaja mu w pysku.
            W nocy czesto spia przytuleni do siebie.
            • azibiza Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 18.12.04, 22:51
              my mamy jeszcze dwa koty i jak tylko ruda chce sie z nimi bawic to uciekaja bo
              pare razy oberwaly lapa a jak sami dobrze wiecioe rhodesian nie ma malych lapek
              :D w przypadku wiekszej ilosci energi biore rowerek i szalejemy po lesie, albo
              biegamy (tzn glownie ona) najlepsza jest zabawa ze sniezkami :D szczegolnie jak
              jakas ja trafie :D nie da sie ukryc jednak ze tak jak pisza w wielu ksiazkach
              rhodesian nie jest psem dla kazdego...
              • teba18 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 07.02.05, 21:07
                Te psy sa wspaniales- nie ma takich drugich :]
                • dan8 Re: Rhodesian Ridgeback- rasa rzadka choc wspania 09.02.05, 12:46
                  Zgadzam sie z tym,ale zeby to w pelni zrozumiec,nalezy posiadac tego
                  wspanialego czworonoga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka