ula76 15.10.05, 12:19 no wlasnie!.Mam 10 miesiecznego spanielka i strasznie sypie mu sie siersc! Nie wiem od czego to zalezy.Moze zywie go nieodpowiednio?Moze kapie go zbyt czesto? Juz sama nie wiem! Pomozcie prosze! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ula76 Re: cocer spaniel-sypie sierscia! 15.10.05, 12:20 ...ale wstyd...COCKER SPANIEL oczywiscie! Odpowiedz Link
a_na Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 15.10.05, 12:45 10 miesięczny cocker zmienia już włos na dorosły,gubi szczenięcy puch i powinna pojawiać się piękna,lśniąca dorosła sierść.Proponuję wyczesywać psa grzebieniem z przeplecioną między ząbkami gumką (najlepsza z dętki rowerowej). Tak na marginesie - czy zanim kupiłaś cockera nie wiedziałaś,że ta rasa "sypie" sie cały rok?! Hodowca powinienm Cie o tym uprzedzić....przynajmniej ja tak robię.... Nawet po zmianie włosa na dorosły z psa będzie sie sypało zawsze,nawet przy częstym,starannym czesaniu (no,zapewne mniej,ale zawsze). Odpowiedz Link
majenkir Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 15.10.05, 21:04 a_na napisała: > Nawet po zmianie włosa na dorosły z psa będzie sie sypało zawsze,nawet przy > częstym,starannym czesaniu (no,zapewne mniej,ale zawsze). Hehe, witam w klubie ;). Odpowiedz Link
ula76 Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 15.10.05, 22:19 hmm...kupujac pieska na gieldzie ten przemily pan nie powiadomil mnie,ze te wlasnie psy gubia siersc przez caly rok. Nie ,nie zaluje ,ze go mam bo jest najcudowniejszym zwierzakiem na swiecie,tyle tylko ,ze przerazaja mnie te wlosy (czesto w zupie czy kawie). On ma taka bujna i bardzo mieciutka jeszcze siersc a wiem ,ze bedzie ciagle dluzsza i tego wlasnie sie boje. Za wiadomosc dziekuje(nie wiedzialam o tym). W razie pytan,moge prosic o porade? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
majenkir Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 16.10.05, 14:01 ula76 napisała: > W razie pytan,moge prosic o porade? Alez oczywiscie! Rada nr 1: nie kupuj psow na gieldzie! Odpowiedz Link
a_na Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 17.10.05, 18:13 majenkir napisała: > ula76 napisała: > > W razie pytan,moge prosic o porade? > > Alez oczywiscie! > Rada nr 1: nie kupuj psow na gieldzie! Z ta radą się zgadzam w 100%, ale teraz to troche za późno... Acha - ci ludzie na giełdach zazwyczaj sa baaardzo mili,bylebyś kupiła szczenię, ale o wielu istotnych sprawach nie wspomną ani słowem... Ulu....oczywiście pytaj! Odpowiedz Link
ula76 Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 17.10.05, 18:26 dziekuje Ci! Mam problem.Wczoraj mojego psiaka kopnal kon. Tak,wielki szalony kon.Jokerek krwawil z nosa caly dzien i od wczoraj nic nie jadl.Smutny jest ale porusza sie normalnie. Ma spuchnieta prawa strone pyska. Raczej nic nie jest zlamane.Czy musze isc do weterynarza? Odpowiedz Link
a_na Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 17.10.05, 18:39 ula76 napisała: > dziekuje Ci! > Mam problem.Wczoraj mojego psiaka kopnal kon. > Tak,wielki szalony kon.Jokerek krwawil z nosa caly dzien i od wczoraj nic nie > jadl.Smutny jest ale porusza sie normalnie. > Ma spuchnieta prawa strone pyska. > Raczej nic nie jest zlamane.Czy musze isc do weterynarza? Jesuuu..dziewczyno! Nie pytaj,tylko KONIECZNIE pędź do weta! Nie wiadomo,jakie pies może miec uszkodzenia wewnętrzne,tymbardziej,że nie ma apetytu i jest spuchnięty.Koniecznie weź go do weta,bo może sie to źle skończyć... I napisz jak sie psiak czuje i co powiedział wet... Odpowiedz Link
ula76 Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 18.10.05, 11:53 witam a_na! bylam u weta.Zrobil przeswietlenie.Moj psiak na szczescie ma tylko stluczony ryjek ,dlatego ta opuchlizna. Juz wczoraj nadrobil zaleglosci zywieniowe i czuje sie duzo,duzo lepiej. Nie moze jednak gryzc suchej karmy,w zamian dostal zupke ryzowa na serduszkach. Dostaje tabletki.Jest jednak jeszcze troche smutny...:( Pozdrawiam. Odpowiedz Link
rudzia1 Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 10.11.05, 12:41 hm.... chcialabym sie dowiedziec cos wiecej o cocer-spanielach poniewaz kocham te psy.Kolezanka mowi ze sa strasznie wybredne a druga ktora ma od niedawna w sumie nic ciekawego na ten temat mi nie powiedziala ;/ mam zamiar kupic tego psa wlasnie na gieldzie i chcialabym spytac jakie sa przeciwwskazania bo np. mojego jednego psa(a wlasciwie suczke) kupilam 2 lata na gierldzie i urosl duzy silny i zdrowy i nie narzekam jest cudopwny.Bede wdzieczna jesli mi ktos odpowie :) Zapraszam tez na gg 7620870 :) Odpowiedz Link
a_na Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 10.11.05, 21:37 rudzia1 napisała: > hm.... chcialabym sie dowiedziec cos wiecej o cocer-spanielach poniewaz kocham > te psy.Kolezanka mowi ze sa strasznie wybredne a druga ktora ma od niedawna w s > umie nic ciekawego na ten temat mi nie powiedziala ;/ mam zamiar kupic tego psa > wlasnie na gieldzie i chcialabym spytac jakie sa przeciwwskazania bo np. mojeg > o jednego psa(a wlasciwie suczke) kupilam 2 lata na gierldzie i urosl duzy siln > y i zdrowy i nie narzekam jest cudopwny.Bede wdzieczna jesli mi ktos odpowie :) > Zapraszam tez na gg 7620870 :) Szczerze odradzam Ci kupno spaniela na giełdzie-to zazwyczaj kończy się katastrofą.... Jeśli chcesz znaleźć sporo informacji o spanielach to zapraszam na forum www.spaniele.pl Odpowiedz Link
panatella Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 12.11.05, 12:37 pisząc, że chcesz kupić na giełdzie, większość osób uważa, że bez metryki, czyli nie rasowego, czyli wszystkie odpowiedzi odnośnie rasy, mogą się nie sprawdzić; przeczytaj informacje na temat spanieli ze wszystkich żródeł, wady, zalety, potem informacje na temat psów rasowych, i jakie jest niebezpieczeństwo kupowania pieska z niesprawdzonego źródła; może jednak zdecydujesz się kupić pieska z legalnej hodowli; pozdrawiam Odpowiedz Link
dziunia1602 Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 14.11.05, 22:34 Dla Rudzi: www.artax.pl/cocker_spaniel_angielski.html Odpowiedz Link
md235 Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 25.04.06, 13:03 Od 4 lat ma ślicznego czarnego spaniela.Dostałam go od mojego chłopaka.Rzeczywiście to jedne z najmilszych psiaków na świecie.Muszę przyznać rację temu, że sypią się przez cały rok.A czarne mają jeszcze bardziej gęstą i dłuższą sierść niż złote.Stwierdziłam jednak,że w tej sierści mój piesek bardzo się męczy,uwielbia ganiać po polach sarny itp.a później wraca do domu brudny jak mała świnka.Latem się męczy i spędza całe dnie w zimnej werandzie.Więc od 2 lat, raz w roku wiozę go specjalnie do weterynarza na obcięcie.Obawiałam się tego,bałam się jak będzie wyglądał.Ale wygląga super,sierść nie przeszkadza już nam ani jemu.W domu jest dużo czyściej, a on także jest o wiele czystrzy.Spaniele są kochanymi psami,są przyjaźnie nastawione do dzieci,uwielbiają się bawić,wymagają sporo ruchu więc jeśli mieszkasz w bloku nie kupuj go.Ja mieszkam w małym miasteczku,koło pól,gania tam pare godzin dziennie.Jeśli się zdecydujesz na takiego pieska,na pewno będziesz musiała z nim dużo spacerować.Wybredne są tylko wtedy gdy go tego nauczysz.Jeśli nauczysz go jeść konkretne rzeczy przeznaczone dla niego to nie będzie problemu.Mają jednak bardzo wrażliwe żołądki więc odpadki ze stołu mu nie służą.Należy także dbać o jego uszy.Ale bardzo polecam,Gdy go dostałam mój dziadek nie odzywał się do mnie przez 2 miesiące a teraz Charli jest jego ulubieńcem.To maskotka naszego domu.Mam pytanie:chciałabym go zgłosić jako reproduktora,ale nie wiem jak.Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to proszę o odpowiedz.Pozdrawiam Odpowiedz Link
a_na Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 25.04.06, 14:52 >Mam pytanie:chciałabym go zgłosić jako reproduktora,ale nie wiem >jak.Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to proszę o odpowiedz. Rozumiem,że skoro zniszczyłaś psu włos ścinaniem maszynką na króciutko,to Twój pies nie jest wystawiany... Odpowiedz Link
mollas1 Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 26.04.06, 14:02 U weterynarza dostaniesz specjalne krople lub tabletki-nie pamietam nazwy są b.dobre podaje mojej spanielce i oczywiście gubi sierść ale nie jest to jakaś ogromna ilość.Znajomi mają labradora -to jest dopiero koszmar z ich sierścią! Odpowiedz Link
anawera2 Re: cocer spaniel-sypie sierscia! 26.04.06, 12:58 kup psu biotyne w proszku lub w tabletkach. sypka dodawaj do jedzenia . Odpowiedz Link
a_na Re: cocer spaniel-sypie sierscia! 26.04.06, 14:03 anawera2 napisała: > kup psu biotyne w proszku lub w tabletkach. sypka dodawaj do jedzenia . Biotyna tu nic nie pomoże! U spaniela RAZ ścięty maszynką włos jest już zniszczony NA ZAWSZE... Odpowiedz Link
costa22 Re: cocer spaniel-sypie sierscia! 01.05.06, 18:50 Czy to znaczy że cockerów nie należy strzyc?? tzn podstrzygać :) Odpowiedz Link
a_na Re: cocer spaniel-sypie sierscia! 02.05.06, 01:12 costa22 napisała: > Czy to znaczy że cockerów nie należy strzyc?? tzn podstrzygać :) Oczywiście należy - tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić,żeby było dobrze. Przycina się papucie na łapach,wyrównuje się pióro,"robi" się uszy i szyję,wyskubuje się matrwy włos na głowie (i nie tylko)...to tak w skrócie ;-) Odpowiedz Link
paenka Re: cocer spaniel-sypie sierscia! 01.05.06, 19:02 ALe dlacego jest zniszcozny na zawsze? PRzeciez to nie depilacja? WLosy i siersc odrastaja. Odpowiedz Link
a_na Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 02.05.06, 01:09 paenka napisała: > ALe dlacego jest zniszcozny na zawsze? WLosy i > siersc odrastaja. Tak,odrastają...KRĘCONE,zmienia się struktura włosa i taki pies wygląda potem jak pudlo-cocker i poprostu nie wygląda ładnie...a przecież u cockerów piękna szata to wielka ozdoba psa... Odpowiedz Link
costa22 Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 02.05.06, 09:40 A_na bardzo dziękuję za odpowiedź:) Właśnie troszkę się zdziwiłam i przestraszyłam;), bo wydawało mi się, że spanielki w niektórych miejscach należy podstrzyć i trymować (właśnie np. ich papućki na łapkach:)) Za miesiąc chcę zabrać psa na "zabieg" do pana, który zajmuje się tylko cockerami angielskimi i amerykańskimi. Pies ma 10 miesięcy i nie ma jeszcze dorosłej sierści, ale ma mnóstwo szczenięcego podszerstka i chyba przydałoby się to wytrymować?? Czy to za wcześnie?? Odpowiedz Link
a_na Re: cocker spaniel-sypie sierscia! 02.05.06, 23:22 costa22 napisała: >Za miesiąc chcę zabrać psa na "zabieg" do pana, który zajmuje się tylko >cockerami angielskimi i amerykańskimi. Pies ma 10 miesięcy i nie ma jeszcze >dorosłej sierści, ale ma mnóstwo szczenięcego podszerstka i chyba przydałoby >się to wytrymować?? Czy to za wcześnie?? Nie za wcześnie,pierwsze porządne trymowanie robi się po skończeniu 9 miesiecy (chyba,że pies jest wystwiany,to wcześniej - ale np.ja takiego młodego psa nie robię całkiem "na dorosło") Dobrą i prostą metodą na wyczesanie np.z grzbietu tego szczenięcego włosa jest czesanie zwykłym psi grzebieniem z przeplecioną między zębami gumką (najlepsza jest z dętki rowerowej) - tak "uzbrojony" grzebień bardzo ładnie wyciąga podszerstek i puch szczenięcy. Odpowiedz Link