Dodaj do ulubionych

Dlaczego kupujecie rasowe psy?

26.05.06, 08:28
Wielu ludziem nie zależy na rodowodzie a mimio to chca psa rasoewgo. Często
przy wyborze rasy kierują się tylko jej urodą nie zważając na charakter jak
jest np w przypadku beagle, który jest przecież rasą trudną ze względu na
swój upór, temperament i skłonność do samowoli. Dziwi mnie to zawsze bo czyż
nie lepiej iść wtedy do schroniska i przygarnąć jakiegoś nieszczęśliwca?
Obserwuj wątek
    • paenka Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 26.05.06, 10:40
      No generalnie wydaje mi sie ze ludzie wybieraja psa ze wzgledu na wyglada potem zalamuja rece bo sie okazuje ze maja problemy z psem. Tak samo jak beagle labrador jest bardzo inteligentnym i szybko uczacym sie psem ale dlugo jest szczeniakiem a co za tym idzie lubi robic po swojemu, i bywa uparty. Mysle ze to zalezy od ludzi. Jedni wola tak drudzy inaczej i w zasadzie nic z tym nie zrobisz.
      • po.prostu.ona Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 26.05.06, 16:27
        W przypadku psa zależało mi na urodzie i dlatego mam kundla, w przypadku kota
        zależało mi na charakterze i dlatego mam rasowego :-)
      • urszula64 Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 27.06.06, 17:57
        Kupiłam rodowodową goldenkę, ponieważ chcę mieć zdrowego psa, który będzie mi
        towarzyszył długie lata. Duże rasy cierpią na dysplazję, a w wypadku
        rodowodowych szczeniąt ograniczam możliwość jej wystąpienia. Gdybym miała
        trochę wolnego czasu i odrobinę cierpliwości to nie przeszkadzałby mi piesek ze
        schroniska. Jednak wolę psa łatwego w ułożeniu i z przewidywalnym charakterem.
        wiem, że mnóstwo ludzi decyduje się na kundelki ze schroniska i podziwiam ich
        za to.
    • viiking Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 26.05.06, 18:24
      Kupilismy by miec przewidywalnego psa ze wzgledu na charakter a nie na urode.

Uroda to bonus.

Szukalismy psa wesolego, aktywnego poza domem, spokojnego w domu, bezkonfliktowego, dobrego dla kotow i dzieci, inteligentnego i szybko uczacego sie.

Padlo na flat coated retriever i jest dokladnie taki jezeli chodzi o charakter jak opisano w ksiazkach.

Koty lize jak najblizszych przyjaciol, dzieci uwielbia, byl juz dwa razy w psiej szkole i rzeczywiscie szybko sie uczy w porownaniu z innymi psami.
      Jedyne co mi troche przeszkadza to to, ze troche za bardzo sie stara lizac ludzi. Ale to ciagle mlodziutki pies i mu to pewnie przejdzie.
      • arsik Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 27.05.06, 17:49
        > Szukalismy psa wesolego, aktywnego poza domem, spokojnego w domu, bezkonfliktow
        > ego, dobrego dla kotow i dzieci, inteligentnego i szybko uczacego sie.

Myślałem, że padlo na Jack Russel Terrier ;-) Ja właśnie szukam JRT w dobrej
        cenie ;-)

Artur

• viiking Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 05.06.06, 23:38
          Teriery nie lubia innych domowych zwierzat takich jak koty.
          • paenka Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 06.06.06, 15:03
            viiking napisała:

> Teriery nie lubia innych domowych zwierzat takich jak koty.

Bzdura. Moja kolezanka miala terierka i zyl w jednym domu z 4 kotami.
      • shamsa Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 08.11.06, 09:45
        > i. Ale to ciagle mlodziutki pies i mu to pewnie przejdzie.

nie przejdzie, zaręczam.
    • majenkir Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 26.05.06, 19:27
      Zeby sie pokazac i byc modnym :D. Ale po co placic za takiego yorka 2 tys. jak
      mozna 500 zl? Sasiadki i tak sie nie znaja ;).
      • po.prostu.ona Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 26.05.06, 19:56
        Ostatnio widziałam dwa pieski o kłapciastych uszach i spłaszczonych pyszczkach.
        Jeden sięgał mi do kolan i miał sierść jak jamnik szorstkowłosy, drugi miał
        tragiczną wadę zgryzu i chyba jakiegoś szpica wśród przodków, sądząc po ogonie.
        W obu przypadkach, jak pochwaliłam: jaki słodki piesek, usłyszałam dumne: "to
        pekińczyk!" Ten z sierścią jamnika kosztował jego zachwyconą panią 300 zł
        (rozmowna była i sama się pochwaliła).
        Żeby nie było - nie mam nic przeciwko kundlom, nie uważam mieszańców za
        gorsze/brzydsze/niegodne miłości, itp. Nie rozumiem tylko ludzi, którzy nie
        zadają sobie cienia trudu by nawet dowiedzieć się, jak wygląda dana rasa.
        A zresztą - czy muszę wszystko rozumieć? Ech...
    • pierozek_monika Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 26.05.06, 20:40
      mam jednego schorowanego kundelka, ma wspaniały charakter, kocham go bardzo, i
      sen z powiek mi spędza martwienie się co będzie dalej. Tak strasznie lubię w nim
      psa, że chcę jeszcze jednego. Pomyślałam, że muszę mieć jakąś gwarancję, że on
      odziedziczy po rodzicach zdrowie. Gwarancję, albo chociaż większe
      prawdopodobieństwo. Dlatego szukam szczeniaka po zdrowych, przebadanych
      rodzicach. Z sentymentu do mojej byłej ukochanej przyjaciółki z dzieciństwa
      wybrałam rasę, zwłaszcza, że dodatkowo odznacza się ta rasa cechami, które
      szukam: aktywność, wesołe usposobienie, pojętność, a ponadto sympatyczny wygląd
      (Pino jest piękny ale straszy trochę wyglądem, więc niech wygląd kolejnego psa
      będzie jakąś przeciwwagą) i nieduża ale też nie całkiem mała (poprostu średnia)
      budowa ciała.
      Gdybym brała pierwszego psa - z pewnością byłby to schroniskowiec. Ale przy
      jednym-problemowym Pinie nie mogę sobie pozwolić już na taki wybór. Muszę
      wiedzieć, czego się mogę spodziewać.
      • neufahrwasser_in Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 26.05.06, 23:58
        I charkter, i uroda.
        Kupno naszego doga było baaardzo mocno przemyślane. Dogi charaktery mają
        wspaniałe, wyglądają cudnie. Fakt, że trzeba na nie chuchać i dmuchać, że nie
        żyją długo, ale są po prostu super.
    • lajlah Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 27.05.06, 10:37
      mam dwa rasowe jamniki, bo fascynuje mnie ta rasa, uwielbiam jamniki, ich
      charakter, urodę. Nie robię tego dla szpanu, bo jamniki przestały być modne
      ładnych parę lat temu. Od zawsze kochałam tę rasę i od zawsze miałam jamniki:)
      Nie rozmnażam ich, mimo, że mam sukę i psa i oboje mają rodowody; suka jest
      wysterylizowana. A kupuję psy z rodowodem, żeby mieć pewność,że są zdrowe i
      wyrosnie z nich naprawdę pies mojej ulubionej rasy.
      Ale kocham wszystkie psy i rasowe i kundelki:)
      • truskaweczki Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 27.05.06, 11:04
        Kupiłam sznaucera bez rodowodu bo:
        tańszy;)
        taki sam z wyglądu jak rodowodowy
        mam większą szansę na to ,że będzie miał cechy sznaucera niż gdybym wzięła kundelka
        nie mam zamiaru jezdzić na wystawy
        • po.prostu.ona Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 27.05.06, 13:22
          A to nie kupiłaś sznaucera tylko kundelka o wyglądzie mniej więcej sznaucera.
          Tak jak te panie z "pekińczykami".
          • bbbb10 Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 27.05.06, 19:54
            Ja kupiłam sznaucerkę z rodowodem z jednej z najlepszych hodowli i jestem dumna
            z mojej perełki:)
            A dlaczego? Bo wiem co z niej wyrośnie, bo ma wspaniały charakter, bo jest
            zdrowa, bo mogę jechać na wystawę, bo moze kiedyś doczekam się
            szczeniaczków ...jest wiele powodów:)
            • yamadam2 Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 28.05.06, 17:17
              Przyznam się, że nie chciałabym kundelka ze schroniska, bo nie wiem co z
              takiego pieska wyrośnie, jakie ma doświadczenia z człowiekiem, jaki ma
              charakter, to jak kupowanie kota w worku, bardzo ryzykowne.
              My kupując psa kierowaliśmy się przede wszystkim charakterem, wybraliśmy 7
              tygodniową suczkę sznaucerkę z najlepszego skojarzenia i jesteśmy bardzo
              zadowoleni z wyboru, z wystaw przywozi same doskonałe oceny a wielu ludzi się
              nią zachwyca.Zdecydowanie jestem zwolenniczką psów rasowych i uważam, że jeśli
              ktoś kupuje rasowego psa i płaci za niego to nie wyrzuci go na smietnik ani nie
              odda do schroniska, z kundelkami jest inaczej łatwo przyszło to łatwo
              poszło.
              • paenka Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 28.05.06, 19:04
                OJ yamadam zdziwilabys sie... w zeszlym tygodniu bylam w schronisku u mnie w
                miescie i bardzo sie zdziwilam gdy zobaczylam w jednej z klatek husky choc moze
                to byl malamut bo taki duzy byl. Nie znam sie az tak na tyh rasach zeby je od
                siebie odroznic ale sama widzisz.
                • po.prostu.ona Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 28.05.06, 21:12
                  A to był pies zapewne "rasowy bez rodowodu" - niestety tak często kończą.
                  Ludzie kupują od rozmnażacza psa który wygląda jak rasowy, ale potem okazuje
                  sie, ze np. ma całkiem inny temperament, albo zaburzenia psychiczne. No i
                  wielkie rozczarowanie i won do schroniska, mała strata, bo tani był.
                  • paenka Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 28.05.06, 22:10
                    Co do zaburzen psychicznych to bym sie nie zgodzila. Wszystkie pieski tamtejsze
                    byly przesympatyczne, zero agresji.
                    • po.prostu.ona Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 28.05.06, 22:41
                      To był tylko przykład. Ale osobowości psa w schronisku nie da się w pełni
                      ocenić. Słyszałam o przypadku, że osoba, która przygarnęła ze schroniska
                      spokojnego i wyciszonego psa, w domu odkryła, że wykazuje on agresję wobec
                      starszych mężczyzn, którzy trzymają coś w ręku - np. laskę, czy nawet parasol.
                      Nie o to jednak chodzi, lecz o to, że ludzie którzy szanują zwierzęta i są
                      miłośnikami rasy, nie kupują psów u rozmnażaczy "bo taniej".
                      • majenkir Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 28.05.06, 22:55
                        Ale ludzie biora psy ze schroniska nie tylko dla wlasnej przyjemnosci, chca tez
                        pomoc jakiemus biedakowi. Dlatego pieski z narowami tez znajduja wlascicieli.
                        No, ale zycie z takim gagatkiem nie zawsze jest uslane rozami.... :P.
                      • paenka Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 28.05.06, 23:26
                        Bo to jest tak w Polsce skonstruowane ze wlasciwie dowolnego psa ze schroniska
                        mozesz zabrac bez zadnych wczesniejszych badan behawioralnych. A powinno byc
                        tak jak w innych panstwach np w UK psy przechodza testy od wkladania reki w
                        jedzenie ktore dostaja po stosunek do innych psow.
                • yamadam2 Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 29.05.06, 21:54
                  paenka napisała:

> gdy zobaczylam w jednej z klatek husky choc moze
                  >
                  > to byl malamut bo taki duzy byl.

albo coś koło tego.

i tu odpowiedziałaś sobie na pytanie,kupili pięknego ślicznego szczeniaczka nie
                  bedąc świadomym jaki będzie duży, kundelek trochę za bardzo wyrósł to się go
                  pozbyli.Dlatego pies musi dużo kosztować, zeby człowiek się pięć razy
                  zastanowił za nim go kupi.
                  • paenka Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 30.05.06, 10:07
                    yamadam2 napisała:

> paenka napisała:
                    >
                    > > gdy zobaczylam w jednej z klatek husky choc moze
                    > >
                    > > to byl malamut bo taki duzy byl.
                    >
                    > albo coś koło tego.
                    >
                    > i tu odpowiedziałaś sobie na pytanie,kupili pięknego ślicznego szczeniaczka nie
                    >
                    > bedąc świadomym jaki będzie duży, kundelek trochę za bardzo wyrósł to się go
                    > pozbyli.Dlatego pies musi dużo kosztować, zeby człowiek się pięć razy
                    > zastanowił za nim go kupi.

Słuchaj to czy pies jest z rodowodem czy duzo kosztowal to mozesz sobie tylko gdybac. Ten pies mogl po prostu zwiaz komus. Wiec nie osadzaj go z gory czy kosztowal malo czy duzo. W ogole to malo chyba wiesz. To ze pies mogl duzo kosztowac nie oznacza wcale ze wlasciciel w jakis sposob sie go nie pozbedzie jesli bedzie wadzil. Znam wiieeeeelu ludzi przy kasie dla ktorych pare tyusiecy to kropla w morzu i nie licza sie z tym. Tak wiec nie przesadzaj z gory ze ten pies nie byl rasowy. Ja nie odpowiedzialam sama sobie na zadne pytanie. Jedynie napisalam ze sie na tych rasach nie znam ze ich nie odrozniam, bo mnie nie interesuja co nie opznacza ze ten pies od razu musi byc nie rodowodowy.
              • sherman-doberman Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 09.11.06, 10:27
                Dopiero byś się zdziwiła, jakie pieniądze ludzie wyrzucają z psem za okno.
                W tym roku poznałam w psiej szkole nagiego psa meksykańskiego - rzadkość, pies bardzo drogi.
                Kosztuje co najmniej 2 tys. fr. szwajcarskich. I wątpię, aby można było kupić przypadkiem jakąś
                mieszankę bez rodowodu, bo to rzadka rasa.
                A takiego właśnie pieska, 7 miesięcznego, przyprowadzłam do szkoły pewna pani, twierdząc, że
                zawsze o takim marzyła. ale jej nie stać. Tego zaś znalazła w schronisku.
                Kto kupuje egzotycznego psa za ciężkie pieniądze a potem oddaje do schroniska jeszcze jako
                szczeniaka?
    • margie Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 29.05.06, 13:24
      Ja mam rasowe i z rodowodem, bo po pzierwsze chcialam miec psa o okreslonych
      cechach harakterolicznych i o okreslonym wygladzie, bez niespodzianek.
      • margie Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 29.05.06, 13:28
        charakterologicznych, oczywiscie:)
    • megasoft Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 30.05.06, 14:46
      Kupiłem jamnika ( rasowego ) ,ponieważ lubie jamniki ,a nie psy ras mieszanych!
      • verdana Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 07.06.06, 20:10
        Ja kupiłam nie psa po prostu, tylko psa o konkretnych cechach. Nie mam ochoty
        chodzic codziennie na kilometrowe spacery, nie mam ochoty wiezić psa z
        temperamentem w małym mieszkaniu.
        Wiec mam mopsa, ktoremu do szczęścia wystarcza krótki spacer, pan i kanapa. No
        i w przyszlosci pewnie drugi mops.
    • urszula64 Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 27.06.06, 15:40
      Kupiłam rodowodową goldenkę, ponieważ chcę mieć zdrowego psa, który będzie mi
      towarzyszył długie lata. Duże rasy cierpią na dysplazję, a w wypadku
      rodowodowych szczeniąt ograniczam możliwość jej wystąpienia. Gdybym miała
      trochę wolnego czasu i odrobinę cierpliwości to nie przeszkadzałby mi piesek ze
      schroniska. Jednak wolę psa łatwego w ułożeniu i z przewidywalnym charakterem.
      wiem, że mnóstwo ludzi decyduje się na kundelki ze schroniska i podziwiam ich
      za to.
      • mojave Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 09.11.06, 12:45
        podobnie jak moim przedmowcy - kupilam owczarka niemieckiego z rodowodem
        poniewaz chcialam aby mial okreslone cechy charakteru, najbardziej zblizone do
        ideału tej rasy, a takze aby byl zdrowy. I nie zawiodlam sie - mam ślicznego,
        madrego psa o jakim zawsze marzylam.
        W przyszłości nie wykluczam jednak, że wezme jakiegos pieska ze schroniska
        (jako drugiego) bo mi strasznie żal tych biedactw.
    • marie.walewska Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 09.11.06, 12:30
      Jak powyzej: rasowego RODOWODOWEGO psa (NIE ISTNIEJE pies rasowy bez papierow czyli metryki lub
      rodowodu) kupuje sie z kilku powodow:
      ? Chec startowania z psem na wystawach, w dalszej konsekwencji czesto pasja hodowlana. Chcesz
      hodowac psy wybierasz najstaranniej rasowego szczeniaka po jak najlepszych rodzicach
      ? Chcec posiadania zwierzecia o przewidywalnych cechach - poczynajac od wielkosci i wygladu a
      dochodzac do takich cech charakteru jak poziom energii i sympatia do kotow
      ? Chec posiadania zwierzecia zdrowego - szczegolnie przy duzych psach. Dysplazja dotyka rowniez
      mieszancow, a najczesciej psow "w typie rasy" wyhodowanych z psow niedopuszczonych do hodowli
      np. ze wzgledu na brak badan/negatywne badania lekarskie lub testy psychiczne.
      ? Etc etc powodow moze byc jeszcze wiecej.
      Ja mialam psa ze schroniska - bardzo szlachetnie wygladajacego, w typie rasy (oczywiscie kastrowany!),
      w schronisku byl aniolem, jak sie odjadl, wyzdrowial i otrzasnal z szoku to dawal niezle popalic. Choc
      byl przekochany nie zdecydowalam sie w moich warunkach (kamienica, praca, etc) na nastepny
      eksperyment. Chcialam miec psa, ktory nie bedzie woklanie dreczyl sasiadow, ktory pobiegnie ze mna
      na wycieczke rowerowa, ale nie bedzie wymagal ode mnie takich akcji codziennie przez 4 h, ktory
      pojdzie ze mna do pracy i pozwoli normalnie funkcjonowac, bedzie sie szybko uczyl, a co za tym idzie
      bedzie mi mogl towarzyszyc w wielu rzeczach, a nie zostawac sam w domu itd itd, no i znalazlam. W
      dodatku wyglada troche podobnie do moich ukochanych ras pierwotnych, a nie daje tak w palnik :)
      Suka jest jak najbardziej "papierowa" Wychuchana, odchowana i niehodowlana, bo ja warunkow na
      szczeniaki nie mam, ona nie znosi tlumow, wiec wystawy to stres. I tak sobie calkiem przyzwoicie
      funkcjonujemy :)
    • basia6666 Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 11.11.06, 19:11
      rasowe psy dlatego ze ludzie wiedza jak duze urosna i jak beda wygladac ale duzo
      ludzi zapomina jak wazne jest poczytanie informacji na temat danej rasy.Zalezy
      gdzie mieszkasz czy masz aktywne zycie itd ale niestety potem tylko pies cierpi
      bo ludzie nie maja czasu dla biedaka ktory chce byc tylko dobrym psem.Ktos kto
      kupuje rasowego psa musi byc pewny ze ta rasa jest odpowiednia dla niego.
      • wytuli Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 13.11.06, 14:02
        ja kupilam labradorka, bo mi sie podobal i kocham ich charakter. mam dwa i sa
        cuddne!
    • mamonka01 Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 17.11.06, 21:51
      To proste. Psy rasowe mają określony dla danej rasy temperament,cechy charakteru
      i wygląd.Kupując psa rasowego wiemy z jakimi wadami i zaletami charakteru
      będziemy mieli do czynienia.
      Decyzja przyjęcia zwierzaka do domu to jak zawarcie związku małżeńskiego :))
      Wybierając sobie partnera ,dobrze jest do minimum ograniczyć wszelkie
      "niezgodności charakteru", które utrudniłyby wspólne życie. Wszak dobrze mieć
      przyjaciela z którym rozumiemy i czujemy się wspaniale.
    • default Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 22.11.06, 09:23
      Kupiłam rasowego psa, bo dostałam świra na punkcie tej rasy - whippet. Kolejne
      moje dziewczyny wyhodowałam sobie już sama. Potem jeszcze dokupiłam jedną.
      Kocham whippety i żaden inny pies nie wzbudza we mnie chęci posiadania go. No
      może jeszcze inne charty. Nie rozumiem zupełnie obecnej mody na te tłuste
      kundlopodobne goldeny. Mam też - z przypadku - przybłąkanego kundelka, jest
      kochany, wierny, ale to nie to co moje ukochane księżniczki.
      • mojave Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 22.11.06, 13:34
        nie musisz obrazać goldenow i ich miłosników, tylko dlatego, że Ci się nie
        podobają bo jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje.
        O twoich whippetach tez ktos mógłby delikatnie powiedziec, że są wątpliwej
        urody i pewnie nie byłoby Ci przyjemnie.
        • neufahrwasser_in Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 22.11.06, 18:08
          O gustach sie dyskutuje. Stąd są zmiany w naszym otoczeniu.
          Sławetna, powtarzana do znudzenia maksyma, dotyczyła niestosownego ubioru w
          określonej sytuacji. A przekładanie jej na każdą dziedzinę życia jest nadużyciem.
          Mi się dużo bardziej podobają charty, niż wszelkie retrivery. Jest kilka -
          kilkanaście ras, których wygląd wzbudza we mnie niemiłe odczucia. Każdy ma swój
          gust i upodobania. I o tym można dyskutować. Czasami ludzie stają się
          właścicielami wyjątkowych szpetot i nie pieją peanów na temat ich urody. Moi
          rodzice mają beaucerona. O ile ja nie przepadam za owczarkami, to twierdzę że
          akurat ten egzempalrz w swojej rasie jest piękny. Przygarnęli niedawno
          wyrzuconego z samochodu kundla. Jest szpetny jak noc listopadowa i nie
          opowiadają, że jest najpiękniejszy pod słońcem. Dyskusja o urodzie
          poszczególnych ras jest jak dyskusja o malarstwie. Nie biorąc oczywiście pod
          uwagę osobistych, bardzo emocjonalnych związków z konkretnym egzemplarzem psiura.
          • mojave Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 23.11.06, 07:18
            neufahrwasser_in napisała:

> Każdy ma swój gust i upodobania. I o tym można dyskutować.
            Ale nie trzeba byc przy tym grubiańskim i obrażać innych.

>jest jak dyskusja o malarstwie. Nie biorąc oczywiście pod
            > uwagę osobistych, bardzo emocjonalnych związków z konkretnym egzemplarzem
            psiura.
            A więc jednak gust:)
        • default Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 27.11.06, 13:14
          Kurde, czy fakt że nie podobają mi się goldeny i wydają mi się tłuste i
          ociężałe oznacza że jestem grubiańska i obrażam ich właścicieli??? Mam chyba
          prawo do własnego zdania. Ja nie raz usłyszałam drwiące i niepochlebne uwagi na
          temat wyglądu moich whippetów i absolutnie nie poczułam się z tego powodu
          urażona - dla mnie są najpiękniejsze na świecie i nie potrzebuję żby wszyscy mi
          to potwierdzali. Każdy ma jakieś preferencje co do ras. Jedni lubią aby pies
          był duży, tłusty i kudłaty. Ja np. kudłaczy nie trawię, dla mnie śmierdzą. Ale
          wiem że komuś znowu obrzydliwy może się wydawać taki gładkowłosy, łysy od spodu
          pies :)
          • brrum Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 01.01.07, 12:28
            Ja np. kudłaczy nie trawię, dla mnie śmierdzą - bardzo polisensoryczne porównanie, nawet zakrawa na jakis urazik???

Zawsze była i jest moda na konkretne psy, teraz modne np na beagle, labki - i potem najwiecej ogłoszen jest w stylu oddam labka bo coś...... oddam beagle, bo syn ma alergie.......taaaa......
            Akurat wiekszosc psiarzy których znam, wybrała rasy pod siebie, myśliwi setery, domowi pieski domowe i.t.d Sama jestem terapeteutką i szukałam psa, które ewetualnie mogłabym szkolic w takiej dziedzinie, i wybrałam rase, która jest dla mnie najpiękniejsza na świecie- wg mnie ma idealny charakter i predyspozycje do pracy z człowiekiem. Decydując sie na psa, wiedzialam ze bede go szkolic, kształcic, i nie bedzie nigdy psem, które trzeba wyprowadzic, tylko razem spedzamy czas na spacerach i innych różnych wyjsciach.
            Albo dobrze dobierze sie rasy- i pies i właściciel sa szcześliwi, albo własciciel lub pies muszą nagiąc sie do tego drugiego i tutaj juz czesto pojawiaja sie nieszczescia....
            Jestem za rasowy-rodowody, bo rasy stworzył człowiek dla jakeigos celu i potrzeb, aby pies odpowiadał rasie, musi być zdrowy, a zdrowie gwarantują tylko zdrowi rodzice, którzy kwalifikują sie do wzorca wygląam i charakterem.
            Rodowód nie jest tylko po to,aby jezdzic na wystawy lub romnażac, jest dla nas samych, jako gwarancja pochodzenia naszego psa, jego przodków, icj i jego zdrowia. Tyle......
            Dobrze, ze chociaz rasowy pies, ma swoją cene, zmniejsza to ich ilośc na ulicach i w schrniskach......
    • edithea Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 23.11.06, 00:26
      Ja kupiłam przez przypadek. I teraz nie wyobrażam sobie, że miałabym miec psa
      innej rasy niż Husky :) No, fajny był by może jeszcze labrador, ale jest trochę
      zbyt potulny. Mi się podoba niezależność Huskych. Kupując tego psa wiedziałam
      doskonale co to za rasa, jak się zachowuje, że jest trudna ale wynagradza
      wszystko jej mądrość i łagodność oraz stadne zachowania. Mój pies uwielbia
      gości, lubi ludzi, jak coś się dzieje, fajnie miec takiego przyjacielskiego psa.
      Nieszczęśliwy pies to tak jak dziecko z patologicznej rodziny - nie każdy sie
      nadaje aby takiego psa mieć, nie każdy temu podoła, taki pies jest bardzo trudny
      i czasami nie da się go już ułożyć. Np pies który był bity od szczeniaka będzie
      reagował agresywnie, chocby nie wiem ile mu się potem miłości dało. Moja znajoma
      ma takiego psa, niby Husky a potrafi ugryźć - ona sama czasami się go boi
      dotknąć a to juz jest niemożliwe aby właściciel nie panował nad własnym psem.
    • orvokki Re: Dlaczego kupujecie rasowe psy? 01.01.07, 15:49
      Miałam wobec psów określone oczekiwania co do wyglądu (np. wielkość) i przede
      wszystkim charakteru. Na szczęście z kilkuset ras każdy może wybrać sobie psa,
      który mu odpowiada pod każdym względem :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka