Dodaj do ulubionych

Jaki pies?

20.11.06, 12:56
Witam wszystkich i prosze o radę. Planuje kupić dziecku na gwiazdke psa. Nie
jest to chwilowy kaprys ale przemyslana decyzja. Syn ma 11 lat więc myslę, że
jest w stanie zaopiekowac się zwierzątkiem o którym od dawna marzy. Zdaję
sobie sprawę, że oczywiście część obowiązków i tak spadnie na mnie i na
męża :-)) i juz to zaakceptowalam.
Pytanie moje do was jaki to powinien byc pies.
Dodam, że mieszkam w mieście w kamienicy. Mieszkanie raczej spore..ponad 100
m2. Zalezy mi na psie średniej wielkości, miłym usposobieniu, lubiącym
dzieci.
Czekam na wasze sugestie i z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Monika
Miłość: chwilowe obłąkanie, na które lekarstwem jest małżeństwo.
Obserwuj wątek
    • azaheca Re: Jaki pies? 20.11.06, 14:29
      u moich znajomych świetnie sprawdził się buldożek francuski,chłopiec był też w
      wieku 11-tu lat,ten sam szaleńczy temperament i radość życia,myślę że warto
      przemyśleć kupno psa tej rasy.
      • jaczarownica Re: Jaki pies? 20.11.06, 15:01
        Buldożek raczej nie...
        Chodzi mi o troszke większego psa.
        Gdybym mieszkała w domku z ogrodem pewnie był by to bernardyn albo owczarek
        niemiecki...
        Zastanawiam się nad beaglem lub bokserem....
        • mmk9 Re: Jaki pies? 20.11.06, 15:14
          Hmm... A z tego domku biegałabyś godzinami z owczarkiem ? No to kupuj boksera
          albo beagle'a, ale od razu przygotuj się na bardzo sportowy tryb życia. Żadne
          dziecko nie wytrzyma takiego obowiązku. Możesz liczyć na to, że wyjdzie
          maksimum dwa razy dziennie, w tym raz na godzinkę, ale to jest absolutne
          maksimum i nie będzie tak zawsze. Zwłaszcza jesienią i zimą. Czasem trzeba
          wybrać psa o "numer" lub dwa mniejszego od tego, ktory sie najbardziej podoba.
          Dla dziecka - takiego, z którym dziecko pobawi sie i w domu. Buldozek to moim
          zdaniem doskonala propozycja, nie tak "babski" jak inne małe rasy, chlopiec nie
          bedzie sie wstydzil z nim pokazać, w razie czego do weta sam zaniesie, no i
          wystarczającą ilość ruchu mu jakoś wspolnie zapewnicie. Aha, trzeba myslec tez
          o wakacjach.
          • jaczarownica Re: Jaki pies? 20.11.06, 15:27

Tak jak napisałam zdaje sobie sprawę z obowiązku i z tego, że spadnie on
            głównie na mnie.
            Z buldogami francuskimi miałam szczęście przebywać (z jednym). Lubie te psy i
            mi sie podobaja, ale kiedy dyskutowałam kwestię rasy z mężem to niestety ten
            piesek nie przejdzie.
            A może jakieś inne propozycje?
            • mmk9 Re: Jaki pies? 20.11.06, 16:13
              sheltie
              welsh corgi
              pudelek
          • ren.ka Re: Jaki pies? 23.12.06, 12:40
            Do weta ze zwierzęciem chodzi osoba dorosła ,a nie dziecko, które nic nie
            rozumie i ze strachu może zemdlec.do ZUS'u tez poslesz dziecko papierki zanieść?
        • 4krzych1 pewnie, że beagle i to sunia... 21.11.06, 09:04
          ...w czerwcu pochowałem pierwszą swoją sunię beagle, miała raka chłonniaka...

Nie miałem nawet chwili wątpliwości, czy będę miał psa oraz jakiej będzie rasy i
          płci...

Dlatego radzę kupić sunię beagle, ale sugeruję wybrać szczenię, "mało dorodne" i
          z małą "kufą" (pyszczkiem), bo - niestety - polscy kynolodzy i hodowcy preferują
          i prowadzą hodowle "beagle pociągowych" (powyżej 17 cali w kłębie i powyżej 25
          kg wagi!!! - jak to zobaczyłem na tegorocznej wystawie w Warszawie, to chciałem
          już zrezygnować z nabycia kolejnego beagle)

Jeśli natomiast macie taką możliwość, to gorąco polecam zakup 13 calowego beagle
          w USA... Ceny takie jak w Polsce... jest tylko kwestia kpsztów transportu do
          Polski, bo problemów na granicy nie ma żadnych... Moja poprzednia 13 calowa
          sunia przyjechała aż z Alabamy... American Cennel Club ma w swoim standardzie 3
          "rozmiary" beagle: 9- 13- i 17-calowe w kłębie. Te najmniejsze, są nieco
          "przesadne", ale 13-calowe wyglądają przez całe swe życie, jak 5-mio miesięczne
          szczenię "beagle pociągowego", czyli rasy wyhodowanej w Polsce...
    • jaczarownica Re: Jaki pies? 20.11.06, 15:13

Jeszcze jedno..
      Miło by było gdyby psiak polubił mojego królika :-)
      • mmk9 Re: Jaki pies? 20.11.06, 15:14
        no, widzisz.
      • 4krzych1 beagle uwielbiają wprost króliki... 21.11.06, 09:11
        ... używane były i są do polowań na nie... ale moja przyjaciółka ma 10 letnią
        sunię beagle i kiedy jej córka sprowadziła do domu królika koleżanki, któa
        gdzies na dłużej wyjechała, beagle-ica zakochała się wprost w tym króliku...

Wszystko to kwestia wychowania i ułożenia... Dobrze chowany beagle ma zero
        agresji i zero nieposłuszeństwa (legendarnego wprost!!!)

Beagle wymaga wielkiej regularności w jego opiece i wychowaniu!!!
    • azaheca Re: Jaki pies? 20.11.06, 16:50
      a może poprostu zapytaj syna o ulubione rasy i wspólnie coś zdecydujcie?pomocny
      może być przecież net lub wystawa psów.
      • jaczarownica Re: Jaki pies? 21.11.06, 08:18

Ulubiony pies syna to Bernardyn..ale nie wchodzi w grę.
    • dorotano1 Re: Jaki pies? 20.11.06, 17:31
      Witaj,
      pies to jest bardzo duży obowiązek, jezeli myślisz aby kupić psa dziecku to
      pomyśl kto będzie wyprowadzał na spacer boksera, to jest duży i silny pies i
      czasami potrafi tak szarpnąć że trzeb SPORO SIŁY ABY NAUCZYĆ GO POSŁUSZEŃSTWA.
      Ja mam boksera i uważam,że jest to wspaniały pies ale wymaga silnej stanowczej
      ręki przy wychowywaniu. Mam również naszego pupila ,którym opiekuje sie córka -
      cooker spaniel.Polecam.
      • kara1995 Re: Jaki pies? 29.12.06, 11:26
        Cześć !!!
        Ja osobiście uważam że są najlepsze do tego domu (opisanego)BEAGLE, ale
        pamiętaj że Beagle mają częste padaczki.
        Moja cicoia miała Beagla i niestety miał padaczkę nie był to najlepszy widok
        jak pies tak strasznie cierpi.
        Gdy sytuacja się potwórzyła niestety moja ciocia musiała go uśpić bo pies był
        już naprawdę słaby !
        Weterynarz już nie dawał mu szans na przeżycie !!
        Niestety
        a więc Beagla poważnie przemyśl !!!
        Pozdro - kara1995
    • basia6666 Re: Jaki pies? 20.11.06, 18:14
      Kazdy pies to duza odpowiedialnosc maly czy duzy.Bokser dobry dla dzieci ale
      potrzebuje duzo pracy zeby osiagnac swoj potencjal.Beagle nie lubia byc w domu
      same .Mam beagle kocha dzieci wychowal sie z kotami i krolikiem ale potrzebuje
      wysc i pobiegac 1 godzine dziennie.Kazdy szczeniak to duzo pracy i zalezy czy
      masz wystarczajaco czasu , bo jesli pracujecie caly dzien to beagle czy inny
      pies nie bedzie szczesliwy siedziec wdomu sam wiele godzin.Cocer spaniel to
      dobry pomysl bardzo przyjazne i kochaja dzieci.Radze sie dobrze
      zastanowic.Powodzenia.
    • blue.berry Re: Jaki pies? 20.11.06, 18:42
      witam
      proponowałabym zacząc od zmiany podejscia do kupna psa. zwierze nie powinno byc
      prezentem. nawet bardzo przemyslanym. nie powinno sie go dawac pod choinkę czy
      na urodziny. bo wtedy robiac z niego prezen uprzedmiotawia sie go. a dzieciom
      jak wiadomo prezenty szybko sie nudza.
      zakup zwierzaka, w tym wypadku psa, powinien byc wspolna rodzinna decyzja w
      ktorej mlody 11-letni czlowiek, powinien brac udzial. jesli ma byc to jego
      pies, o ktorego ma dbac, ktorym ma sie zajmowac, to powinien byc zaangazowany
      od samego poczatku.
      takze na gwiazdke radze synowi kupic jakis ciekawy atlas/encyklopedie psów.
      niech ona bedzie przyczyna do poczatku dyskusji nad rasa, pozniej na wiosne
      proponuje wraz z synekiem wybrac sie na jedna, dwie, trzy wystawy. niech
      pooglada pieski, niech zobaczy jak sie zachowuja, niech poslucha opowiesci
      wlascicieli.
      potem zas zrobic cala rodzina liste ras, ktore wam sie podobaja. a nastepnie
      wiedzac o nich co nieco, znajac ich wymagania, skreslac te rasy na posiadanie
      ktorych nie mozecie sobie pozwolic. az na kartce zostanie wam ta jedna, jedyna.

co do porad (tak na przyszlosc) - czy macie winde, czy chodzicie po schodach,
      jesli tak to na ktore pietro? czesc psow nie pwoinna zbyt czesto chodzic po
      schodach bo sa albo za ciezkie albo maja za krotkie nogi. w waszej okolicy sa
      parki, tereny zielone czy betonowe chodniki z pojedynczymi drzewkami, ile
      trzeba isc w jakies fajne miejsce w ktorym pies moze pobiegac, pobawic sie? czy
      bedziecie miec czas (syn+jedno z rodzicow) na ew. szkolenia, ktore moga okazac
      sie konieczne (moja bratanica musiala chodzic z psem na szkolenia bo w wieku 14
      lat nie dawala sobie rady z psem).
      takze zanim zaczniecie wybierac rase - pod rozwazenie czy moze by nie przyjac
      innej kolejnosci działań.
      pozdrawiam
      • 4krzych1 bardzo trafne uwagi daje Ci <blue.berry>!!! 21.11.06, 09:16
        blue.berry napisała:

> witam
        > proponowałabym zacząc od zmiany podejscia do kupna psa. zwierze nie powinno
        byc prezentem....
        >
        >
        >
        >
      • snajpe_ru Zgadzam sie absolutnie z blue.berry. 21.11.06, 09:17
        Pies nie powinien byc prezentem,a wybor zrobic powinniscie cala
        rodzina.Jezednak jezeli moge cos podpowiedziec to, bokser wspanialy pies, sama
        mialam , jednak wymaga sily,zeby go wyprowadzac i pies energiczny , mozna
        powiedziec ,ze umiera z zabawka w pysku,potrzebuje duzej uwagi (zreszta jak
        kazdy zwierzak), lubi dzieci, jednak zastanowilabym sie na Twoim
        miejscu.Polecilbym Ci albo Golden Retriver (moglby byc np. Labrador , no on
        jest masywniejszy niz Golden),wspanialy przyjaciel , bardzo szybko sie uczy,
        posluszny , lubi dzieci , przyjazny dla otoczenia, nieagresywny i sredniej
        wielkosci (mam obecnie Labradora, dziewczyne , to pokrewne dusze z Goldenem
        dlatego wiem co mowie ).Polecilbym Ci jeszcze Jack Russell Terrier(jezeli
        ogladalas film "Maska" to wlasnie tam byl taki piesek).Ma go moj brat, po
        prostu cudo, lubi dzieci , milusinski, wieczny jedenastolatek, bardzo szybko
        sie uczy , wierny "jak pies", lubi sie bawic i prawdziwy przyjaciel. Troche
        mniejszy niz sredni. Polecam Tobie np. www.dogomania.pl, jezeli nie macie czasu
        pojechac na wystawe , to wejdz w ten adres , tam znajdziesz wszelkie informacje
        o psach , a moze jeszcze jakas inna rasa spodoba sie Wam.Pozdrowienia i zycze
        udanego wyboru! I Wesolych Swiat!
      • jaczarownica Re: Jaki pies? 21.11.06, 13:11

Nad kupnem psa długo mysleliśmy. Gwiazdka to tylko bedzie doskonała okazja do
        tego aby zrealizowac plany. Pisałam, ze to pies dla dziecka..bo tak ma być, ale
        oboje z mężem też bardzo lubimy psy i jak wspominałam świadomie decydujemy się
        na wzięcie na siebie obowiązków (wiemy jak to jest z dziećmi).
        Nie chcę dyskutowac o wyborze rasy z snem bo toma byc niespodzianka. Wiem jak
        on bardzo marzy o psie (pluszowych ma cały pokój) i chcę żeby to było dla niego
        absolutnym zaskoczeniem (w pozytywnym sensie).
        Mieszkamy na parterze więc schody nie będą komplikowały życia (jest ich moze
        5), do parku mamy ok 5 minut drogi..więc niedaleko.
        Dziekuje za wszystkie rady i wypowiedzi..czekam na więcej....

• nikamow Re: Jaki pies? 21.11.06, 11:14
      Ja mam w domu 2 psy z tego jeden to papillon, którym opiekuje sie moj 11 letni
      syn.Drugi to suczka goldena-wyjątkowo grzeczna.Mimo to polecałabym Ci mniejszego
      psa, nad nim dziecko jest w stanie zapanować, jeśli rzeczywiście ma go
      wyprowadzać na spacer. Musi to być pies zrównoważony(bez względu na rasę). U nas
      papillon sprawdza sie znakomicie, wszędzie z nami jeździ:w góry, na Mazury(ma
      kapoczek), na działkę, w gości. Nie jest chałaśliwy jak większość małych ras.
      Moj syn i jego koledzy go uwielbiają.
      W dodatku taki pies nie wymaga dodatkowego miejsca w samochodzie i malo je:o).
      Życzę udanego wyboru, Monika.
      • xyz0007 Re: Jaki pies? 21.11.06, 14:54
        Witam. Dla dzieci jest tylko jeden pies a jest nim BOKSER Pozdrawiam

Przeczytaj posty o bokserze na tym forum
        • mmk9 Re: Jaki pies? 21.11.06, 15:37
          i bardzo rozsądne wypowiedzi o bokserze w tym wątku
          • oleniek Re: Jaki pies? 23.11.06, 09:51
            No cóż
            Ja radzę pudla (mam morelową sunię, kiedyś miałam srebrną)
            Powody:
            - są trzy rozmiary (do wyboru do koloru miniaturka , średni, duży) - i wcale
            nie trzeba ich "głupio" ścinać :) - wiem, bo mam. Na osiedlu nawet
            młodzi "panowie" się nią interesują
            - nie linieje w ogóle
            - jest bardzo elastyczny - spacery oczywiście, 3 godziny za rowerem : nie ma
            sprawy, jeszcze po tym zabawkę przyniesie żeby mu rzucać, a gdy na dworze
            deszcz i nikomu się na długie spacery wychodzić nie chce to i 5 minut na siusiu
            wystarcza, a wybiegać się może w domu
            - trzeba odrobić lekcje - nie ma sprawy, położy się na kolanach, albo na biurku
            (tak robiła moja pierwsza sunia) i poczeka cierpliwie na swój czas
            - to bardzo inteligentne psy, szybko się uczą, a syn będzie miał radość ze
            szkolenia psa
            - a i ząbki to to ma -nie zagryzie na śmierć (ale przecież o to chodzi)

WADA
            - no cóż ja jestem zwolenniczką pudli rodowodowych, przynajmniej toto wygląda
            jak pudel, a nie skrzyżowanie PONa z jamnikiem, a to kosztuje. Ja pół roku temu
            kupiłam obecną pudelkę za 800zł

Podobają mi się inne rasy, ale stawiam na pudle właśnie dlatego że nie linieją
            i są bardzo inteligentne - nie bez powodu występowały w cyrkach

Ola.
            P.S. Co do zakupu psa na gwiazdkę to nie widzę w tym problemu, jak inni. Sama
            pierwszą pudelkę dostałam dokładnie w 10 urodziny. Ani rasa, ani wiek, ani płeć
            nie była ze mną uzgadniana - to była zupełna niespodzianka. A psa takim jaki
            był zaakceptowałam od razu - pudel to był mamy wybór, bo nie chciała sierści w
            domu. Nigdy nie traktowałam suni, jak przedmiot i nie sądzą żeby Pani dziecko
            to robiło.
            • mmk9 Re: Jaki pies? 23.11.06, 10:23
              Pewnie, ze tak. Z tą Gwiazdka widze tylko taki problem, że jak to ma być rasa
              rzadsza niż ON czy jamnik, mozna po prostu nie utrafić w termin. Bo TEN
              szczeniak moze się w grudniu dopiero urodzić. Albo dlużej poczekac będzie
              trzeba. Tak myslę, ze pod choinkę można na razie polozyć eleganckie legowisko
              i zestaw miseczek w charakterze zaliczki :)))
              • marie.walewska Re: Jaki pies? 23.11.06, 14:29
                Albo po prostu zdjecie matki przyszlego szczeniaka :) Bo niespodzianki sa bardzo fajne, ale jak mowil
                Kubus Puchatek: "Jest jedna rzecz milsza od jedzenia miodu - ta chwila kiedy juz sie wie, ze bedzie sie
                go jadlo, a jeszcze sie nie zaczelo". Mysle, ze nie warto sie spieszyc. Trudno jest kupic naprawde
                fajnego, wartosciowego szczeniaka w miesiac (chyba, ze bylby to najmodniejszy teraz lab, albo husky,
                w dodatku z pseudohodowli). Mysle, ze dla Twojego syna to moze byc bardzo fajny okres - bedzie
                wiedzial ze zaraz bedzie mial psa, bedzie mogl go obserwowac, dzieki zdjeciom od hodowcy, jak
                otwiera oczy, zaczyna lazic. Moze bedzie go mogl poznac jako zupelnego szkraba w hodowli. I bedzie
                mial czas cieszyc sie, marzyc i przygotowywac sobie wszystko dla pieska :)
    • muffina Re: Jaki pies? 27.11.06, 09:43
      A ja proponuję sznaucerka. Może być miniatura albo średniaczek. Jeśli piesek od
      małego będzie się wychowywał z króliczkiem, nic mu nie zrobi.
      Sama mam sznaucerka miniaturę i mogę powiedziec o tych psach i trochę dobrego i
      trochę złego.
      Bywają szczekliwe, jeśli od małego nie będzie się ich uczyło kiedy wolno
      szczekać i że na komendę włąściciela pies ma się uciszyć.
      Są bardzo karne i posłuszne, ale przy tym nie wykonują poleceń, które uważają
      za głupie i nielogiczne.
      Poza tym jest to rasa, która nie gubi sierści!!!
      Ważne jest jednak aby pieska kilka razy w roku obciąć lub wyskubać
      (wytrymować). Są bardzo energiczne na dworze, natomiast w domu zachowują się
      wzorowo. Uwielbiają się bawić i z wiekiem wcale im się to nie zmienia :)
      W razie czego zapraszam na stronę forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
      f=37009
    • luna37 Re: Jaki pies? 27.11.06, 20:12
      Jeśli to pierwszy to proponuję kundelka :) I to ze schroniska :)
    • mordka0071 Re: Jaki pies? 15.12.06, 21:18
      moim zdaniem golden retriver lub labrador to świetne rasy.
      bardzo inteligentne i przyjacielskie.
      mają łagodną nature i są dobrymi kompanami zabaw.
      przed podjęciem decyzji kupna psa trzeba wziąść kilka żeczy jeszcze pod uwage...
      mianowicie wyżej wymienione rasy to psy,którym trzeba poświęcić troche więcej
      czasu na codzienny spacer niż 10 minut na siusiu....
      one muszą sie wybiegać...to wspaniałe i niezwykle inteligentne psiaki ale
      potrzebują dużo uwagi ze strony właściciela
      trzeba dobrze przemyśleć czy dziecko nie znudzi sie np.po roku,
      lub czy zimą w deszczową pogode w niedzielny poranek będzie mu się chciało
      wstawać by wyjść z psem na spacer.
      ale jeśli bardzo tego pragnie i wy jesteście tego świadomi do końca,że pies to
      nie zabawka tymczasowa ale przyjaciel na całe jego życie,któremu trzeba
      poswięcić czas i dać miłość, to uważam,że te rasy są doskonałe.
      sama w tym wieku męczyłam rodziców o psa...i sie doczekałam...w moim przypadku
      psisko pozostało moim najwierniejszym przyjacielem aż do jego śmierci i byłam
      bardzo wdzięczna za takiego przyjaciela:)
      • 1_0_0_krotka Re: Jaki pies? 18.12.06, 18:28
        A ile czasu poświęcalibyście na spacety z psem??
        Zgadzam się z tym, że nie da sie wybrać rasy w tak krótkim czasie. Ciężko też
        będzie go znaleźć. Rzeczywiście dobrym pomysłem jest "zaliczka" pod choinką.

• 1_0_0_krotka Re: Jaki pies? 18.12.06, 18:33
          Zapraszam na forum na www.psiaki.pl
          Pomożemy Ci dobrać odpowiedniego pieska, a potem doradzimy jak go wychować ;)
    • dakota09 Re: Jaki pies? 22.12.06, 12:22
      Ja mam 7 miesięcznego Labradora:) Jest oto bardzo spokojny i przewidywalny pies,
      a poza tym bardzo szybko się uczy:)Jedno wiem na pewno - jeżeli chcesz wiedzieć,
      co bierzesz pod swój dach to musisz zatroszczyć sie o to, żeby pies miał metrykę
      urodzenia (na podstawie której wyrabia sie rodowód, i nie pochodził z
      przypadkowej chodowli. Pamiętaj, że rasowy = rodowodowy!!!
      • osek77 Re: Jaki pies? 23.12.06, 13:18
        Ja proponuje sznaucera średniego.
    • roksana.koki Re: Jaki pies? 29.12.06, 12:06
      Czesc!
      My z mezem kupilismy Teriera Walijskiego, jest sredniej wielkosci:)
      Przesympatyczny, kochany żywiolowy piesek, kocha dzieci, zabawy, bardzo
      inteligentny pies i przesliczny!!!
      Niestety musimy go komus oddac! Pisze to z bolem serca!Wynajmujemy mieszkanie,
      wlascicelowi przestalo sie podobac ze mamy pieska, kazal go wydac...
      straszne!!!!
      Oddam go za darmo ale tylko w dobre rece! jesli jestes zainteresowana to
      zadzwon 691 668 312 Sunia ma prawie 5 miesiecy - wabi sie Koki
      • graka53 Re: Jaki pies? 30.12.06, 18:24
        Wybór pomiędzy bokserem a beagle conajmniej zaskakujący ! To psy o zupełnie
        róznych temperamentach. Beagle nie jest psem dla dzieci ! ! ! One są
        przyjazne,łagodne,nieagresywne ale jednocześnie trudne,uparte,niezależne.Taki
        ich urok i nie można tego zmienić.Beagle to psy bardzo wymagające i moim
        zdaniem nie jest to rasa dla początkujących.Proszę nie dać się zwieść reklamom
        ludzi nieodpowiedzialnych,którzy aby sprzedać szczeniaki wypisują bzdury na ich
        temat! Jest to rasa psów gończych i oprócz konsekwencji w wychowaniu wymaga
        codziennego wybiegani 2-3 godz. dziennie. Proces ułożenia beagla trwa od
        szczeniaka przez całe jego życie i naprawdę jest niełatwy. Dla miłośników
        tej rasy oczowiście nie ma innej alternatywy,ale jeśli brakuje doświadczenia
        to proszę nie kupować bo na takich eksperymentach cierpią nie tylko dzieci ale
        przede wszystki p s y ! Jestem zdania ,że wspomniany "zadatek" to doskonały
        pomysł !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka