novellla 20.02.14, 09:15 Witam, czy ktoś może przejechał tą trasę? Przelot mamy do Punta Cana a hotel w Puerto Plata, naczytałam się że wynajęcie auta jest niebezpieczne, czy ktoś mógł by mi doradzić jak tam dotrzeć? Z góry dziękuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inna57 Re: dojazd do Puerto Plata 21.02.14, 08:39 Jeżeli nie znasz biegle hiszpańskiego i jest to Twoja pierwsza wyprawa na Dominikanę to gratuluję szalonego pomysłu. Faktycznie wynajęcie samochodu to dość karkołomny pomysł jeśli nie znasz tamtejszych realiów. Drogi są kiepskie, wszyscy jeżdżą jak chcą, a podstawowym urządzeniem w samochodzie jest klakson. Ale jakoś musisz się jednak dostać z Punta Cana do Puerto Plata. Nie ma bezpośredniego połączenia drogowego między tymi dwoma ośrodkami. Kiedyś zaczęto nawet budować autostradę do Santiago ale niestety korupcja władzy jest tam dość poważna i autostrada nagle kończy się w szczerym polu kilkadziesiąt kilometrów od Punta Cana. Najprościej dojechać z Punta Cana do Santo Domingo. Jak jesteś zielony to najlepiej taksówką. Cena (w dolarach) jest podawana na specjalnych tablicach. Oczywiście można skorzystać z taniego transportu publicznego lub prywatnego (kua-kua). Z Santo Domingo można dojechać do hoteli na Puerto Plata autobusami linii Metro (około 15 U$ od osoby) lub taksówką (230 U$ kurs w jedną stronę). Podróż z Santo Domingo do Puerto Plata to około 4 godzin w autokarze i tylko część tej podróży odbywa się autostradą. Ostatni odcinek około 50 km to droga po górach :). A jeśli nie masz jeszcze biletu lotniczego to odezwij się do mnie na gazetowego priva. Latam do Puerto Plata przynajmniej dwa razy w roku więc mam spore doświadczenie w wyszukiwaniu dobrych połączeń lotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
novellla Re: dojazd do Puerto Plata 21.02.14, 08:59 Bardzo dziękuję za super odpowiedż :-) tego oczekiwałam! Hiszpański znam na poziomie podstawowym a wcześniej jeździliśmy po Indonezji gdzie warunki na drogach i korupcja są podobne ale, tu przeraziło mnie to że jest tak strasznie mało informacji a te które są, to bardzo negatywne. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
boby_moby Re: dojazd do Puerto Plata 04.03.14, 12:00 inna kiedyś udzieliłam mi wiele przydatnych odpowiedzi i informacji i teraz jak przeczytała ten wątek to postanowiłam jeszcze raz wykorzystać twoje doświadczenie :) Piszesz, że masz duże doświadczenie w wyszukiwaniu lotów, ja właśnie jestem zainteresowana lotami ale do Punta Cana. Wyjazd planowany na sierpień. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: dojazd do Puerto Plata 05.03.14, 19:17 Akurat teraz Air France/KLM ma promocję na loty na Punta Cana. Generalnie trzeba szukać na lataj, fru i bezpośrednio w liniach lotniczych. Ja bym polecała lot przez Szwajcarię kupując bilety przez Swiss Air, najlepszy standard lotu . Ja w maju lecę przez Toronto, ale ja latam do Puerto Plata i mam większe problemy z dolotem z Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
novellla Re: dojazd do Puerto Plata 06.03.14, 09:43 linie condor mają czasami dobre ceny, a do Punta Cana na pewno! Odpowiedz Link Zgłoś
boby_moby Re: dojazd do Puerto Plata 07.03.14, 11:17 super, dzięki bardzo za radę, mam nadzieję, że uda mi się "wyhaczyć" coś taniego :) Odpowiedz Link Zgłoś
novellla Re: dojazd do Puerto Plata 25.03.14, 09:03 Thomson flight - SUPER PROMOCJE! święta i majówka Odpowiedz Link Zgłoś
oleczka9010 Re: dojazd do Puerto Plata 27.03.14, 17:53 Witam. Lecimy z do Punto Cana z 2.5 letnim synkiem 23 kwietnia. Wylot mamy z berlina .Czy ktos z państwa również wybiera się w tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
novellla Re: dojazd do Puerto Plata 28.03.14, 10:00 my 26.04 do Puerto Plata, z Londynu... Odpowiedz Link Zgłoś
dominikanainformacje Re: dojazd do Puerto Plata 18.04.14, 12:33 Czolem...Wynajecie auta nie jest "niebezpieczne", jesli dostosujesz sie do tamtejszych realiow jazdy... Ja przejechalem tam 10,000 km na skuterze i nie mialem zadnej kolizji z nikim....W Polsce mialem kolizje na skuterze po pierwszym tysiacu przejechanych km... Co do Twojego pytania: Z Punta Cany do Puerto Plata mozna dostac sie na dwa sposoby..Pierwszy to taxowka (drogo ! ), drugi to busy. Lapiesz minibus do Higuey (okolo godzinki jazdy), z Higuey lapiesz duzy komfortowy bus do Santo Domingo a z Santo Domingo rowniez kolejny duzy komfortowy bus do Puerto Plata... Calosc to jakies 8 godzin w drodze... Taxowka rowniez nie wyjdzie o wiele szybciej (a na pewno drozej), gdyz, jakby na to nie patrzec i tak trzeba jechac przez Santo Domingo...Chyba, ze wybierzesz opcje dojazdu z Punta Cana do Sabana del Mar, stamtad PROMEM na Samane, a z Samany do Puerto Plata busem...Nie polecam tej opcji, chyba ze masz caly dzien do stracenia i chcesz sie bardzo zmeczyc.... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
szalonaaamamaaa Re: dojazd do Puerto Plata 02.06.14, 20:30 to jakis zart? toz to jest odległość rzedu 500km!!!, my byliśmy w Punta Cana i przylot był do Punta Cana ,a na miejscu dowiedzielismy sie ze wylot mamy z Puerto Plata wiec jechalismy busem okolo 8h wlasnie przez Santo Domingo, masakraaaa, to był koszmar po 2 tygodniach raju na ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
expertour Re: dojazd do Puerto Plata 02.06.14, 21:47 Pamiętam jak na głównej drodze z Puerto Plata do Santiago nagle droga się kończyła a po 100 metrach asfalt szedł dalej. Uważać na pijanych kierowców - czym późniejsza pora tym ich więcej, wysyp od 16 do samego rana. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert445 Re: dojazd do Puerto Plata 25.07.14, 00:08 Nudzisz się na wakacjach ? Wygraj wycieczkę do Barcelony ! Opłacona podróż w dwie strony, pięciogwiazdkowy hotel oraz wszystkie atrakcje turystyczne ! Wejdź na: q3q.pl/wycieczkadobarcelony/ i weź udział w konkursie ! Odpowiedz Link Zgłoś
muszelka2005 Re: dojazd do Puerto Plata 02.09.14, 20:17 Z PC sa chyba codziennie loty do PP. Nie pamietam cen, ale nie sa drogie. Mozna nawet wynajac maly, prywatny samolot (NAPRAWDE maly) - tez tanio wychodzi jesli leci sie w kilka osob. I jakie przzycie! Polecam Odpowiedz Link Zgłoś