Dodaj do ulubionych

Dominikana zwiedzanie na wlasna reke

11.03.14, 12:47
Witam wszystkich,

mam pytanie czy bezpieczne jest zwiedzanie wyspy na wlasna reke ?? tzn, chcial bym wynajac taxi i zobaczyc tylko te miejsca co mnie interesuja. Bede wdzieczny za kazda odpowiedz.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 11.03.14, 15:00
      Jeżeli znasz biegle hiszpański karaibski to wszystko jest możliwe tylko trochę bez sensu. Bezpieczeństwo takiej eskapady jeśli nie jesteś doświadczonym tramperem wątpliwe. Brak rozeznania w miejscowych warunkach ma tu ogromne znaczenie. No i najważniejsze na Dominikanie nie ma zbyt wiele do prawdziwego zwiedzania. To jest miejsce gdzie głównie lata się po słońce i wodę (a jeszcze lepiej rum). Nie znajdziesz tam ani typowych hosteli dla turystów ani zabytków kultury materialnej.
      Dodatkowo nie mając rozeznania łatwo możesz trafić w miejsca w które zapuszczać się raczej turysta nie powinien. Dominikana ma policję od wszystkiego, biały który trafił tam gdzie nie powinien zawsze będzie winny (bo biały a jak biały to bogaty) a więzienia mają raczej kiepskie. Dodatkowym utrudnieniem w takim wypadku jest brak polskiego przedstawicielstwa bezpośrednio na Dominikanie.
    • paco_75 Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 17.03.14, 22:07
      Byłem na Dominikanie już jakiś czas temu na własną reke i bardzo polecam. Głównie dlatego, że można naprawdę poznać ten kraj (ludzi) w przeciwieństwie do większości przyjeżdzających tu turystów na wycieczki zorganizowane. Pytanie czy jesteś bardziej podróżnikiem czy bardziej turystą. Ja nie jeżdzę nigdy z wycieczkami i nie potrafię sobie wyobrazić siebie na takiej wycieczce. A teraz do rzeczy:
      My jeździlismy autobusami, małymi busikami między miastami, no i taxi po mieście. Nie czułem nigdy zagrożenia, co nie zmienia faktu, że do wyjazdu trzeba się dobrze przygotować i wiedzieć jakie tereny są bezpieczne. Starówka w Santo Domingo jest wpisana na listę UNESCO i mi osobiście się bardzo podobała. Północ to plaże, ale bez natłoku międzynarodowych turystów, więc choćby dlatego warto. Z punktów bardziej ekstremalnych, niezapomniana jest wycieczka do Dajabon przy granicy z Haiti, gdzie całe miasteczko zamienia się w haitański bazar:) ze względu na brak czasu nie udało nam się niestety zrobić raftingu w Jarabacoa (pośrodku wyspy), ale myślę, że to też może być ciekawe doświadczenie. Hiszpański trochę znam, więc bylo nam łatwiej, ale już podróżowałem po krajach, w których nie znałem języka i tak naprawdę wszystko się da załatwić.

Jednym słowem: polecam!
      Paco
      • novellla Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 25.03.14, 09:29
        Witam,
        też jestem zwolenniczką zwiedzania na własną rękę! Na Dominikane lecę na koniec kwietnia do Puerto Plata czy może molibyście doradzić co w okolicach warto zobaczyć?
    • dominikanainformacje Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 01.04.14, 18:06
      Heja... Spedzilem tak prawie rok czasu w tym kraju... Zwiedzilem go calego na wlasnym skuterze (ktory kupilem zreszta na Dominikanie ;-). Polecam ! Co do bezpieczenstwa: dwie rzeczy: nie jezdzij nigdzie daleko po zmroku/w nocy, nie szpanuj tym co masz ...i bedzie ok. Hiszpanski - oczywiscie konieczny jesli chcesz nawiazac jakis kontakt z ludzmi...
      A i co tam jeszcze ? Zapraszam na mojego bloga - przewodnik po Dominikanie...
      www.dominikanainfo.com
      Unikatowa pozycja dla ludzi, ktorzy chca samodzielnie zwiedzic ten kraj... Napisana przez osobe ((mnie ;-))mieszkajaca tam przez prawie rok ... 10,000 km na skuterze przelane na bloga ;-)
      pzdr
      • marekst82 Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 09.04.14, 12:55
        zapomniales dopisac ze trzeba zaplacic aby poczytac.
        • dominikanainformacje Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 18.04.14, 12:24
          Szanowny Panie :)
          Jesli jest/byl Pan tak uwaznym czytelnikiem mojego bloga jak aktywnym komentatorem tego forum, z pewnoscia zauwazyl Pan, ze jest tam sporo do poczytania i to zupelnie za darmo, bo okolo 30 % tresci na moim blogu o Dominikanie jest dostepna za darmo.
          Pozdrawiam
          • marekst82 Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 22.04.14, 09:27
            ogladani puszki w sklepie tez jest darmowe, placisz za zawartosc

wiec nie pisz glupot ze cos masz darmowe bo masz platne artykuly
            • inna57 Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 22.04.14, 11:42
              Widzę że nie jestem odosobniona w negatywnej ocenie blogera. Tu na forum wymieniamy własne doświadczenia bez żadnych abonamentów. Niestety forum jest trochę bezpańskie bo założyciel porzucił forum już dawno temu. Stąd brak możliwości usuwania z tego forum wpisów będących jedynie reklamą czyichś mniejszych lub większych biznesików.
            • dominikanainformacje Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 23.04.14, 11:16
              To straszne ! Ktos poswiecil pareset godzin swojego zycia na napisanie czegos w miare sensownego a pozniej przelanie to na web i jeszcze domaga sie za to zaplaty ! bezczel jeden ! za darmo powinno byc ! jak to tak, placic za czyjas prace ? MUA HA HAH
              (I z gory odpieram ewentualny, jakze radykalnie bezsensowny acz zabawny argument ze "za czytanie takich dyrdymal to jeszcze nam powinni zaplacic, a nie my !" bo tak nie jest i kropka. )
              dobrze wiec... ja juz koncze ta bezsensowna dyskusje nie na temat, bo jak to mawiaja - "nie kloc sie z bo ..." zwlaszcza na forum internetowym ;-)
              Tak jak pisalem wczesniej - na moim blogu jest sporo darmowej tresci (i bedzie jeszcze wiecej kazdego miesiaca), ktora niekoniecznie jest tylko "teaser contentem"... Tak wiec zapraszam ! ha-ha
              I pozdrawiam, ot co !
              Aa i oczywiscie, co chyba najwazniejsze, zapraszam do zadawania pytan na temat Dominikany na tym forum, od tego to forum przeciez glownie jest :-) odpowiedzi sa - jak zawsze przynajmniej z mojej strony - darmowe, rzetelne i w miare wyczerpujace temat. No, a to czego odpowiedz nie wyczerpie, to wiadomo - na Blogu !
              ;-) EOT
              • marekst82 Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 28.04.14, 11:55
                Jak widac jakas choroba cie na tej dominikanie spotkala bo nie sadze abys z domu takiej obludy wyniosl, albo moze dlatego jezdzisz po swiecie bo w domu nikt cie nie lubi?
                • inna57 Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 28.04.14, 15:48
                  Nie dręcz go. On tego nie pojmie że są na świecie ludzie którzy potrafią się z innymi dzielić swoimi doświadczeniami za jeden uśmiech. I tylko aż dziw bierze że dotyczy to akurat Dominikany. Bywam tam od lat i spotykam się zawsze z życzliwością i chęcią pomocy ze strony spotykanych ludzi. Staram się tu na forum pomagać i podpowiadać wszystkim którzy o to proszą. Szkoda że forum jest bezpańskie, przez co mocno kuleje i nie ma możliwości moderowania zgodnie z ideą wzajemnej pomocy (ale nie handlu).
                • dominikanainformacje Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 29.04.14, 01:47
                  pl.wiktionary.org/wiki/
                  polecam ! Darmowe, a ile roznych slowek tam maja ! I kazde o innym znaczeniu.......... :-)
                  • novellla Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 15.05.14, 21:34
                    A tak wracając do tematu...
                    Byłam, na własną rękę zwiedziłam i żyję!!!
                    Byliśmy w Puerto Plata, wynajętym autkiem zrobiliśmy 1800 km po wyspie i żadna z wcześniejszych informacji na temat niebezpieczeństw się nie potwierdziła! Trzeba być ostrożnym i dostosować się do panujących tam warunków na drodze ale "co kraj to obyczaj" Policji widziałam tysiące ale żadnemu nie było w głowie nas zatrzymywać żeby wziąć łapówkę, nawet z wielką satysfakcją udzielali informacji jak się zgubiliśmy na drodze.
                    Polecam taką formę zwiedzania!!!
                    • dominikanainformacje Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 16.05.14, 13:59
                      Dokladnie :-) Nie jest niebezpiecznie, wystarczy nie robic glupot... 1800 km to nie tak malo....Odwiedziliscie poludniowa czesc prowincji Barahony ? Monte Cristi ;-) ?
                      AMET czasami lubi wyludzac lapowki - czasami...Zwlaszcza jak potrzebuja na "oranzade" lub piwko...i tyle wystarczy dac....Oczywiscie, jak sie robi jakies wieksze glupoty to ani oranzada ani piwkiem sie czlowiek nie wywinie :)
                      • novellla Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 16.05.14, 18:11
                        Do Barahony niestety nie dotarliśmy bo już było późno i daleko, dojechaliśmy do Las Salinas, przejechaliśmy całą Samane i inne okoliczne miastka przy Puerto Plata..
                        Pisałam na Waszym forum odnośnie wynajęcia i prowadzenia autka, odpowiedz była REWELACYJNA i bardzo pomocna! Dziękuję!
    • hubert445 Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 25.07.14, 00:08
      Nudzisz się na wakacjach ?
      Wygraj wycieczkę do Barcelony !
      Opłacona podróż w dwie strony, pięciogwiazdkowy hotel oraz wszystkie atrakcje turystyczne !

Wejdź na:
      q3q.pl/wycieczkadobarcelony/
      i weź udział w konkursie !
    • muszelka2005 Re: Dominikana zwiedzanie na wlasna reke 02.09.14, 20:09
      Tak samo bezpiecznie jak wszedzie. Wszedzie trzeba przestrzegac pewnych zasad i tyle. My w DR bylismy wiele razy, w roznych miejscach. Zawsze indywidualnie. Wynajmowalismy samochody, zwiedzalismy (jesli mozna to tak nazwac) rozne okolice. Staralismy sie po zmroku trzymac glownych drog. Zaprzyjaznilismy sie z "tubylcami" i zakochalismy sie w tym kraju. Mamy nawet teraz w planach znalezc jakies wlasne gniazdko.
      Na DR mieszka bardzo duzo obcokrajowcow. Wysiadajac z miejskiego autobusu czy samochodu trudno powiedziec czys turysta czy rezydent. Ale autokary wycieczkowe to juz inna bajka. I tak jak na calym swiecie, tak w DR, turysci przyciagaja zlodzieji, prostytutki itp. Cabarete to taki dobry przyklad - pelno hoteli, turystow to i pelno wszelkich dziwnych typow. Ale jesli pojedzie sie gdzie indziej - inna bajka, inni ludzie. Dlatego ja polecam Dominikane na wlasna reke! Wynajac dom, wypozyczyc samochod, poznac ludzi - niezapomniane wakacje. I totalny relax!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka