Dodaj do ulubionych

Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym...

07.07.09, 16:00
Już sześć razy przeszedłem trasę ze Świnoujścia na Hel. Idąc, wielokrotnie korzystałem z międzynarodowego długodystansowego szlaku pieszego E-9, wiodącego wzdłuż Bałtyku. W roku 2004, po szlaku tym, pomiędzy Kołobrzegiem, a Podczelem poprowadzono ścieżkę rowerową i zamknięto dla pieszych, a Straż Miejska nakłada mandaty chodzącym tamtędy! A zatem turyści piesi karani są w Kołobrzegu za chodzenie po szlaku pieszym! Może czas już skończyć z tym absurdem?

Pozdrawiam serdecznie!
Kuba Terakowski
Obserwuj wątek
    • lasmiady Re: Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... 07.07.09, 17:20
      Rzeczony odcinek można przejść plażą bez mandatu.Scieżkę rowerową
      wybudowano za pieniądze z UE aby służyła właśnie rowerzystom a i
      kodeks drogowy który właśnie na tej ściezce też obowiązuje nie
      pozostawia tu żadnych złudzeń.Jest jedna szansa ,zamienić tę ścieżkę
      na spacerową i oddać pieniądze do UE albo zmienić postanowienia
      kodeksu drogowego i wtedy piesi będą mogli łazić nawet autostradami.
      • e.qba Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d. 07.07.09, 19:03
        Hej!

Rzecz nie w tym kto sfinansował budowę tej ścieżki rowerowej i nie w tym czy można, czy nie można (podczas sztormu) obejść ją plażą. Rzecz w tym, że ten kto projektował ścieżkę wytyczył jej przebieg po istniejącym tam wcześniej turystycznym szlaku pieszym (bo tak oczywiście było najprościej), a potem arogancko zamknął ją dla pieszych. W ten sposób ciągłość międzynarodowego długodystansowego szlaku pieszego E-9 (liczącego 4500 km i prowadzącego z Portugalii do Estonii) została przerwana w Kołobrzegu.

Pozdrawiam serdecznie.
        Kuba Terakowski
    • lasmiady Re: Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... 07.07.09, 19:07
      DOpisek ...Kłamiesz!
      • e.qba Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... - c.d. 07.07.09, 20:16
        Hej!

Napisałeś:

> Kłamiesz!
        Cóż z zasady nie odpowiadam na anonimy osób, które nie mają odwagi podpisać się pod swoimi wypowiedziami, ale skoro już poprzednio zrobiłem dla Ciebie wyjątek, to pozostanę konsekwentny.

> Nie mogłeś chodzić przed 2004 rokiem tą drogą bo jej nie było
        Nigdzie nie napisałem, że chodziłem tamtędy przed rokiem 2004, bo tamtędy nie chodziłem. Co nie zmienia faktu, że szlak turystyczny prowadził tamtędy przed rokiem 2004.

Pozdrawiam.
        Kuba Terakowski
        • lasmiady Re: Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... - c 07.07.09, 20:45

Nie było tam żadnego szlaku bo być nie mogło.Żaden szlak turystyczny
          nie biegnie po wydmach albo przez bagna .Na odcinku kilku kilometrów
          od Podczela do Sianożęt plaża i okolice były terenem
          zamkniętym ,chyba że miałeś specjalne względy u Ruskich (teren
          lotniska )
          Program PO programem Narodu
          www.tuskwatch.pl
          • e.qba Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d. 07.07.09, 22:24
            Hej!

Napisałeś:

> Nie było tam żadnego szlaku bo być nie mogło.
            Sprawdź na mapach sprzed roku 2004, albo wybierz się tam i zobacz czerwone znaki turystycznego szlaku pieszego.

> od Podczela do Sianożęt plaża i okolice były terenem zamkniętym
            To wiem, ale przecież nie tego odcinka dotyczy ten wątek.

Pozdrawiam.
            Kuba Terakowski
            • lasmiady Re: Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d 08.07.09, 07:55
              No to pozostał nam odcinek między "Arką-" a ul. Na Grobli w
              Podczelu .To właśnie ten odcinek (kilka km.)był nie do przebycia dla
              pieszych jak i dla rowerzystów bo były tam tylko wydmy i zaraz
              wzdłuz nich bagna.Większość pieszych ten odcinek pokonywała plażą a
              nieliczni próbowali właśnie przemknąć się wydmami czym naruszali
              prawo.Mimo protestów ekologów poprowadzono przez bagna ścieżkę
              rowerową za pieniadze z Unii i wtedy ktoś sobie ubzdurał ,ze może
              tamtędy prowadzić szlak pieszy i umieścił go na róznych mapach.Na
              tych samych zasadach można poprowadzic inny szlak pieszy np.po
              autostradzie,efekt taki sam bo kodeks drogowy stanowi wyrażnie.
              A tak na marginesie to jeszcze nie zdarzyło się tak,że jeśli pieszy
              mimo wyraznych zakazujących znaków przemknął sie tą wąską ścieżką i
              nie stanowił zagrożenia dla poruszających się rowerzystów to
              nikt ,nigdy za to go nie ukarał.
              Tobie pozostaje dalej prowadzić różne krucjaty i nieznając faktów
              mieszać w głowach innym by łamali prawo, bo właśnie Tobie ono
              przeszkadza.Zacznij teraz namawiać pieszych by zajęli się drogą nr.6
              prowadzącą wzdłuż wybrzeża bo własnie tam z niewiadomych powodów
              samochody są ważniejsze od pieszych.Powodzenia.

Program PO programem Narodu !

www.tuskwatch.pl
              • e.qba Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d 08.07.09, 09:03
                Hej!

Napisałeś:

> wtedy ktoś sobie ubzdurał, ze może tamtędy prowadzić szlak pieszy
                > i umieścił go na róznych mapach.
                Czy ja nie napisałem wystarczająco wyraźnie, że szlak pieszy prowadzi tamtędy na mapach wydanych przed rokiem 2004, czyli przed wytyczeniem ścieżki rowerowej?

> nie zdarzyło się tak, że jeśli pieszy mimo wyraznych zakazujących
                > znaków przemknął sie tą wąską ścieżką i nie stanowił zagrożenia
                > dla poruszających się rowerzystów to nikt, nigdy za to go nie
                > ukarał.
                No, niestety zdarzyło się. Gdyby tak się nie zdarzyło, to nie prowadziłbym tej - jak to nazwałeś - krucjaty. A gwoli ścisłości - to nie ja byłem tym ukaranym, więc nie z poczucia krzywdy ją prowadzę. Jeżdżę też na rowerze, więc nie mam powodu walczyć z rowerzystami. Myślę, że w obliczu nieudolności i arogancji władzy powinniśmy, my - czyli piesi i rowerzyści, wspierać się, a nie toczyć boje.

Pozdrawiam.
                Kuba Terakowski
                • lasmiady Re: Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d 08.07.09, 10:37

a ja wyraznie napisałem ,że żadna droga przed i po 2004 nie mógła
                  prowadzić po wydmach bo Urząd Morski na to by się nie zgodził,więc
                  nie mogło być tam żadnego szlaku.
                  www.tuskwatch.pl
                  • e.qba Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d 08.07.09, 10:54
                    W najbliższej wolnej chwili zeskanuję i opublikuję stosowny fragment mapy w roku 2003.
                    • e.qba Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d 08.07.09, 18:26
                      Witaj!

Zgodnie z obietnicą, pod adresem terakowski.republika.pl/podczele.jpg umieściłem skan mapy, na którym widać przebieg czerwonego szlaku turystycznego. Mapa wydana została w roku 2003 przez Wydawnictwo Kartograficzne EKO-GRAF.

Pozdrawiam.
                      Kuba Terakowski
                      • lasmiady Re: Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d 08.07.09, 18:32

I wszystko się zgadza,na mapie za amfiteatrem w kierunku wschodnim
                        nie ma drogi a szlak prowadzi skrajem plazy.
                        www.tuskwatch.pl
                        • e.qba Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d 08.07.09, 22:15
                          > na mapie za amfiteatrem w kierunku wschodnim nie ma drogi
                          > a szlak prowadzi skrajem plazy.
                          Nie, na mapie szlak prowadzi po ścieżce - to ta linia przerywana pod znakami szlaku. Natomiast tam gdzie szlak prowadzi rzeczywiście plażą, tam na mapie jest zaznaczony wprost na żółtym tle oznaczającym piasek (na przykład od Międzyzdrojów do Wisełki).
                          Łatwo to możesz sprawdzić w terenie, gdzie wyraźnie widać znaki na drzewach - pomiędzy Kołobrzegiem, a Podczelem oraz na kamieniach - pomiędzy Międzyzdrojami, a Wisełką.

Pozdrawiam.
                          Kuba
                          • sunowo Re: Mandaty dla pieszych na szlaku pieszym... c.d 09.07.09, 06:48

w polsce jest milion organizacji ,które to bez żadnych pozwoleń
                            malują swoje szlaki: rózne PTTK,stowarzyszenia rowerzystów,harcerze
                            koła gospodyń wiejskich i ciort wie kto jeszcze a wszystko to , tak
                            jak w omawianym przez was przypadku ,bez głowy czyli środkiem wydm
                            lub wzdłuż ścieżki rowerowej.

54*1789'N ,15*6000'E

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka