caterina28 13.03.12, 13:36 Witam może ktoś mi odpowie, spotkałam się z informacją że przy nadkwaśności żołądka, zgadze, nie jest wskazana mięta- zioło żółciopędne, na innych stronach są one jednak zalecane. jak jest na prawdę?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamaya_lunaris Re: mięta na zgagę czy nie? 15.03.12, 16:43 Wielkim autorytetem w tej dziedzinie nie jestem, ale z tego, co wiem nawet przy braku tych dolegliwości jest to roślina o silnym działaniu, którą normalnie zaleca się stosować z umiarem, a dodatkowo występuje nawet w mieszankach na przeciwne dolegliwości niż wymieniasz, więc radziłabym jednak ostrożność. Odpowiedz Link
komanchu Re: mięta na zgagę czy nie? 16.03.12, 20:19 Raczej nie polecam. Znam kilka przypadków, gdy po wypiciu mięty dolegliwości jeszcze bardziej nasiliły się. Sięgnij po lipę (najlepiej na mleku), siemię lniane, rumianek, koper włoski.... Odpowiedz Link
jaskolka1237 Re: mięta na zgagę czy nie? 06.11.12, 20:11 :)hmm...tez na temat miety slyszalam obie te opinie....z tego co mi wiadomo to pita w duzej ilosci wzmaga zgage , wiec trzeba uwazac. przy okazji zapraszam do regularnych odwiedzin mojego bloga tam w jednym miejscu znajdziesz wszystko o herbacie;) zapraszam tez do komentarzy.;) z czasem mysle o nagrodach dla najaktywniejszych ....pozdrawiam crazy33.bloa.pl/ Odpowiedz Link
majola_o0 Re: mięta na zgagę czy nie? 29.05.13, 10:33 na zgagę najlepszy jest kleik z siemienia lnianego, mozna zrobic samemu. ja zawsze stosuję Odpowiedz Link
amityr Re: mięta na zgagę czy nie? 29.05.13, 16:58 Na zgagę najlepsza jest Nolpaza. Jeden pastylek pół godz przed jedzeniem . Następny pastylek za dwa trzy tygodnie. Odpowiedz Link
amityr Re: mięta na zgagę czy nie? 01.06.13, 19:53 Przepraszam,że napisałem o tym w ziołach ale kiedyś miałem ten problem. Odpowiedz Link
radek.76 Re: mięta na zgagę czy nie? 13.01.14, 23:59 Witam :-) polecam PhytoLife najlepsze na zgagę, refluks i inne dolegliwości żołądkowe. Jest to naturalny i bezpieczny produkt który działa !!! Nie ma sensu męczyć się jak można pijąc ten produkt normalnie funkcjonować :-) Jeśli jest ktoś zainteresowany szczegółami z chęcią odpowiem na pytania :-) radek.76@gazeta.pl Pozdrawiam RADEK Odpowiedz Link
sc203 Re: mięta na zgagę czy nie? 27.05.15, 18:14 Witam, to co napiszę będzie wydawało spię nie logiczne, powiem że, będzie to brzmiało Iracjonalnie ale na zgagę trzeba do kwasić żołądek, sam w to nie wierzyłem ale to prawda. W częściej doraźnie brałem sodkę oczywiście pomagało, ale ile razy można. Spotkałem się z takim gościem, jak Jerzy Zięba i wytłumaczył na czym to polega i okazało się to prawdą, gdy dostałem zgagi zjadłem zwykłej kapusty kiszonej może nawet z ćwierć kilo, nie pamiętam dokładnie, ale to nie ma większego znaczenia, po prostu pomogło. A teraz dlaczego pomogło, ponieważ przy niedokwaszonym żołądku występuje rozluźnienie wziernika przy wejściu do żołądka i występuje chlapnięcie kwasów na śluzówkę przełyku i mamy palącą zgagę, a gdy do kwasimy źołądek to mięśnie wziernika dostaną sygnał aby mocniej się zacisnęły i dobrze oddzieliły żołądek od przełyku i po sprawie. Proszę spróbować nic to nie kosztuje nie musi to być kapusta ale dałem przykład na którym ja spróbowałem, ważna rzecz nie pić czy popijać do posiłku i bezpośrednio po posiłku jeśli już to parę chwil przed. Ja miałem z tym trochę problemu bo nie wyobrażałem sobie żeby przy posiłku nie popijać ale jakoś poszło. Pozdrawiam Odpowiedz Link
turzak Re: mięta na zgagę czy nie? 26.10.15, 18:07 Zgaga wywołana jest odwodnieniem żołądka i paradoksalnie niedokwaszeniem - zbyt słabym sokiem żołądkowym (kwasem solnym). Kwas żołądkowy gdy jest zbyt mało "kwaśny" powoduje, że nie zamyka się wyjście z przełyku i kwas o małym stężeniu podnosi się w górę przewodu pokarmowego powodując zgagę. Wystarczy dokwasić żołądek i nawodnić i będzie po zgadze. Ja sam przez wiele lat stosowałem Rennie i inne specyfiki praktycznie po każdym posiłku i większym stresie. Myślałem, ze do końca życia już tak będzie ale zmiana diety i nawodnienie organizmu a przy okazji żołądka pomogło na stałe, od 5 lat brak zgagi i nie ma znaczenia co zjem. Pomiędzy posiłkami warto wypijać szklankę wody zasadowej by odkwasić organizm. Nie pić w ogóle podczas jedzenia. skutecznie wyeliminuje zgagę. Nadkwaśność też jest spowodowana złą pracą żołądka i tez wynika z odwodnienia :) i słabej jakości soku żołądkowego. W internecie jest wiele informacji o tym, warto się doszkolić i porzucić te nieprzyjemne przypadłości. Pozdrawiam i życzę zdrowia. P.S.Ktoś tam pisał o PhytoLife i jest to prawda, że pomaga ale po dłuższym stosowaniu. Pomaga chlorofil zawarty w tym produkcie bo odkwasza organizm. Odpowiedz Link
antyrudzielec Re: mięta na zgagę czy nie? 12.05.18, 10:26 Phytolife z chlorofilem i miętą jest niezły na te sprawy. Dystrybutor: www.synergyclub.pl Odpowiedz Link