Dodaj do ulubionych

Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu???

18.08.05, 17:27
Hej! :-)

Chcialabym sie spytac czy to prawda ze olejku pichtowego nie mozna stosowac
bezposrednio na skore bez rozcienczenia? Dlaczego?

I jak go rozcienczyc?

Czy jesli ktos bedzie stosowal bez rozcienczania to bedzie mial jakies efekty
uboczne?

Prosze pomozcie i napiszcie cosik na ten temat.

Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 18.08.05, 18:55
      można stosować bezpośrednio na skóre ja używam olejku pichtowego firmy
      laboratoria natury www.laboratorianatury.pl---pozatym na stronce masz też
      możliwe zastosowania
    • katerina24 Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 18.08.05, 18:56
      masz tez link luskiewnik.strefa.pl/acne/pichta.htm
      • katerina24 Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 18.08.05, 18:57
        ja stosuję na skóre pichtę nierożcieńczona bądź też przepis ze stronki
        Różańskiego na naftę pichtową!!Działa pozdrawiam
        • portugalia4 Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 18.08.05, 19:13
          Katerinka, a po co sugeruje sie ludziom jego rozcienczanie? Jaki to ma sens?
          Pytam juz z samej ciekawosci bo tez laduje pichte na surowo :-)

Pozdrawiam Ciebie i dziekuje za odpowiedz
          • katerina24 Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 18.08.05, 21:55
            Nie spotkałam się z tym aby ktoś sugerował /pisał o konieczności rozcieńczania
            tego olejku w ten sposób przecież zmieniaja sie właściwości preparatu ,nie ma
            on jakich własciwości szkodliwych które wymagałyby rozcieńczania,ewentualnie
            jeśli robi się mikstury/maści na bazie olejku dochodzą sub.towarzyszące i w ten
            sposób osiągamy efekt synergii w zwalczaniu problemu[patrz przepisy dr
            Różańskiego]/Najlepiej kupować pichtę wpomnianych laboratoriów lub Herbapolu ja
            zawsze nabywam laboratoriów natury drogo ale zawsze działa[kupuję w Zielarskim]
            pozdrawiam
            • katerina24 Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 18.08.05, 22:09
              Ja Ciebie też serdecznie pozdrawiam
            • katerina24 Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 11.11.05, 14:05
              up
    • justa_79 Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 24.08.05, 20:56
      z moich informacji wynika, że żadnych olejków eterycznych nie można stosować
      bezpośrednio na skórę, zawsze po rozcienczeniu olejem bazowym. olejek
      herbaciany ma mały wyjątek - można go stosować bezpośrednio na opryszczkę.
      proponuję poczytać o aromaterapii i olejkach eterycznych np. na stronie
      Pollenyy-Aromy, całkiem niezły poradnik, również na wizażu.
      • deczi Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 24.08.05, 23:21
        Większości olejków faktycznie nie można stosować bezpośrednio na skórę.
        Wyjątkiem jest olejek z drzewa herbacianego, ja stosowałam też nierozcieńczony
        lawendowy i właśnie pichtowy. Dużo też zależy od wrażliwości skóry.
        pozdrawiam,
        D.
        • akownik Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 25.08.05, 10:58
          deczi ma rację,ale nie do końca.Kiedy ja zdawałem egzamin z aromateramii też
          byłem uczony,że trzeba zrobić test na wrażliwość skóry,że nie stosuje się
          nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę,że nie stosuje się olejków
          wewnętrznie.Ale później dowiedziałem się,że Valnet,jeden z autorytetów
          aromaterapii podaje,że działanie olejku/tego samego/jest inne w zależności od
          tego czy stosujemy go zewnętrznie czy wewnętrznie.Nie znaczy to jednak,że każdy
          może to robić na własną rękę.To samo jest z innymi obostrzeniami.Pomimo tego,że
          niektórych olejków nie nałeży stosować w czasie ciąży,to jednak można to zrobić
          gdy te zakazane połączy się w mieszance z innymi i gdy to będzie robione pod
          opieką osoby przeszkolonej.
          Tak więc i tu istnieją odstępstwa odreguł i zakazów.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32472
      • mamgo Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 06.09.05, 16:39
        Olejek pichtowy - przynajmniej ten laboratoriow natury nie jest olejkiem
        eterycznym. Olejki eteryczne nie sa do zazywania wewnętrznego. A ten jest, wiec
        i na skórę mozna bez obaw. Chyba że ktoś jest uczulony, ale to juz zupełnie inna
        historia. Pozdrawiam
        • deczi olejki eteryczne, esencjonalne... 06.09.05, 18:25
          No właśnie. Jakiej nazwy powinno się używać i jaka jest różnica między nimi?
          Często mam ten dylemat przy tłumaczeniu. W oryginale zwykle jest
          słowo "esencjonalny". Czym się charakteryzują o. eteryczne?
          pozdr.
          D.
    • asiabed Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 07.09.05, 09:28
      Witajcie,
      ja juz od ponad roku uzywam olejek pichtowy bezposrednio na skore - pomaga mi
      bardzo w przypadku wszelich wypryskow (o zapalnym - ale i nie tylko -podlozu),
      smaruje nim opryszczke - jest w moim przypadku na tyle skuteczny, ze gdy
      posmaruje w pierwszej fazie jej rozkwitu - znika pa paru godzinach (olejek
      lepiej sie sprawdza w tym przypadku niz jakies tam reklamowane i powszechnie
      polecane kremy), stosowalam go tez raz (jedna kuracja) wewnetrznie (olejek z
      laboratoriow natury) i czulam sie okej. Przyznam, ze nie zauazylam jakichs
      strasznie rewelacyjnych zmian po jego stosowaniu, ale to nie musi swiadczyc o
      jego nieskutecznosci. Po prostu moj organizm tak na niego zareagowal.
      Generalnie, nie boje sie go stosowac bez rozcienczenia na skore, i polecam
      serdecznie (po uprzednim tescie wrazliwosci).
      pozdrawiam,
      Asia
    • asiabed Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 07.09.05, 09:32
      Aha,
      dodam jeszcze, ze wspaniale odstrasza komary (mieszkam nieopodal lasku i bajorka
      - wiec troche ich jest w mojej okolicy), jak sie nim wieczorem posmaruje. Poza
      tym doskonale tez nadaje sie do inhalacji - od kiedy go stosuje na noc, moj maz
      spiacy obok - jak zawsze meczyl sie z katarem - tak od jakiegos czasu poprawilo
      mu sie znacznie :)
    • mucta A ja mam głupie pytanie ;) 13.09.05, 21:06
      Jak sie czyta nazwę tego olejku? :)

"picztowy"?
      • asiabed Re: A ja mam głupie pytanie ;) 13.09.05, 21:57
        Ja tam wymawiam to normalnie: pichtowy, i juz :)
      • aranea Re: A ja mam głupie pytanie ;) 13.09.05, 22:37
        Czyta się, tak jak się pisze. Olejek pichtowy, to znaczy olejek z jodły
        syberyjskiej. Jodła po rosyjsku to pichta. Produkt rodem ze wschodu, chociaż
        widziałam olejek pichtowy rozprowadzany przez firmę zachodnią.
        • mucta Dziękuję :) n/txt 15.09.05, 22:42
        • akownik Re: A ja mam głupie pytanie ;) 16.09.05, 18:28
          O jego właściwościach i możliwych zastosowaniach możecie przeczytać tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32472
    • katerina24 Re: Olekej pichtowy tylko po rozcienczeniu??? 23.11.05, 01:23
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka