Dodaj do ulubionych

dzikie a ogrodowe ziola w mieszankach aromatycznyc

12.08.07, 14:35
od lat zbieram dzikie ziola na bukiety. moja ulubiona mieszanka to bylica pospolita, bylica piolun, krwawnik, wrotycz... czasem dodaje nostyrzyk zolty... piolun wykladam zawsze na wierzch zeby uwypuklic wspaniala srebrzysta barwa bukiety... w tym roku porownalam aromaty dzikich z ogrodowymi i mysle ze bogatsza i przyjemniejsza wonia odznaczaja sie wlasnie te pierwsze...
w szklanych wazach rozmieszczam platki rozy faldzistolistnej... lubie rowniez poduszeczki z roza czasem rumiankiem dla przyjemniejszego zasypiania :)
czy wy rowniez macie swoje ulubione kompozycje bukietow aromatycznych i jakich ziol zwykle do niech uzywacie
Obserwuj wątek
    • n_i_n_k_a Re: dzikie a ogrodowe ziola w mieszankach aromaty 12.08.07, 15:45
      ja też wolę dzikie - kocankę, krwawnik, dziurawiec. Maja bardziej
      intensywny aromat. Robię z nich bukiety lub wsypuję do szklanych
      naczyń.
      • lachelis Re: dzikie a ogrodowe ziola w mieszankach aromaty 13.08.07, 13:14
        Jezeli o mnie chodzi to ja uwielbia silnie aromatyczne ziola: konwalie,
        gozdziki, nawloc, lipe, wlasciwie wszystkie ziola lubie trudno mi wybrac
        ulubione. Tylko problem zawsze co z tymi suszonymi zrobic potem...
        • blenkitka Re: dzikie a ogrodowe ziola w mieszankach aromaty 17.08.07, 02:11
          heh szyj male saszetki z materialu i wciskaj do szaf poscieli po poduszke ;] ja tak robie gdy juz zblakna troche
    • blenkitka Re: dzikie a ogrodowe ziola w mieszankach aromaty 22.08.07, 19:58
      wlasciwie z kwiatowych lubie najbardziej zapach fiolka lesnego... mmm rozkosz dla zmyslu powonienia czy fiolki ogrodowe maja porownywalny zapach do tych lesnych nie mam odgrodu wiec nie mialam przyjemnosci porownac... wiem rowniez ze fiolkowy zapach maja wysuszone klacza irysa florentynskiego, bladego i niemieckiego... stosuje je sie jako utrwalacz do bardziej lotnych zapachow
      dzieki puma002 ze mnie jeszcze pametasz heh naprawde dlugo mnie nie bylo choc nigdy nie zapomnialam o tym forum

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka