Dodaj do ulubionych

Co drugi polski mężczyzna...

29.01.23, 20:51
... nie założy rodziny.

Przynajmniej tak twierdzi pan socjolog.

pomorska.pl/rynkiem-matrymonialnym-rzadza-kobiety-tylko-polowa-polskich-mezczyzn-ma-szanse-na-posiadanie-dzieci/ar/c1-17201185
Czy ta bardzo mroczna wizja jest przesadzona?

Trudno powiedzieć czy to będzie aż 50%, ale ogólna tendencja jest bardzo widoczna.

Migracja kobiet do dużych miast, zwiększająca się ilość związków Polek z obcokrajowcami, rozwój aplikacji randkowych (które sprzyjają głównie najbardziej atrakcyjnym mężczyznom), wzrost hipergamii, częściowo także sytuacja ekonomiczna i parę innych czynników sprawia, że faktycznie znaczna część mężczyzn nigdy nie znajdzie partnerki.

W niektórych krajach już jest pod tym względem tragicznie (USA, Chiny, Japonia). Polska zmierza w bardzo podobnym kierunku.

Jest to zupełnie nowe i nieznane w całej historii świata zjawisko społeczne. I nadal o tym zjawisku stosunkowo mało się mówi w mainstreamie.

A problem jest poważny, bo cały system społeczno-ekonomiczny może niedługo przez to pierdolnąć.

I nie chodzi tu o sam spadek dzietności. Wyobraźmy sobie społeczeństwo, w którym znaczna ilość mężczyzn jest zwyczajnie pozbawiona większych szans na związek, relacje, bliskość. Czy tacy mężczyźni pokornie zaakceptują swój los i będą pracować na socjal dla coraz większej liczby samotnych matek? Czy raczej popadną we frustracją, zradykalizują się i tak dalej?
Obserwuj wątek
    • baenzai Re: Co drugi polski mężczyzna... 29.01.23, 21:05
      I jeszcze taki ciekawy wykresik.
      • obrotowy baenzai - ten wykres zawiera mylace dane. 30.01.23, 15:14
        baenzai napisał:
        > I jeszcze taki ciekawy wykresik.

jezeli liczba kobiet na 100 mezczyzn jest na tym wykresie caly czas podobna,
        a liczba kawalerow na 100 panien skacze do wielkosci 148

- to znaczy, ze gdzies te pozostale kobiety musialy^sie "ukryc"..

ano ukryly sie w kategoriach: - rozwodki i wdowy.

- czyli nadal sa "do wziecia" smile
        • kevinjohnmalcolm Re: baenzai - ten wykres zawiera mylace dane. 30.01.23, 23:43
          Gdzie zniknęły panny?
          Cytuję: "Tymczasem każdego roku około 40 tys. polskich kobiet wiąże się z partnerami zagranicznymi, głównie z Zachodu."
          Jeżeli do tego dodamy Polki już od kilku lat na emigracji, które masowo wymieniają polskiego partnera na nowszy (hmm... odwrotnie, najczęściej starszy!) zachodni model, to mamy już ogromną liczbę.
      • witrood Re: Co drugi polski mężczyzna... 01.03.23, 16:57
        Uśmiałem się niedawno. Znajoma lat 37 z dość bogatym doświadczeniem ale chronicznie bezchłopna na dłużej, ma coraz większe wymagania. A to ma zarabiać tyle a tyle, a to ma nie mieć przeszłości big_grin No, po prostu, cyrk. wink Wymagania z kosmosu, a oferta taka sobie.
    • obrotowy prognoza, ktora mozna o d... potluc 29.01.23, 21:35
      po 30-tce 90 % kobiet bierze wszystko co sie trafi...

byle tylko nie bylo to pijane, czy garbate.

a "pani magister" zamezna ze Stachem - hydraulikiem (porzadnym chlopem) stanie sie powszechnym wzorcem.
      • szarlotka_ja Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 29.01.23, 21:36
        A pozostałe 10%?
        • obrotowy charlotto, :) 30.01.23, 14:19
          szarlotka_ja napisała:
          > A pozostałe 10%?

ja z zawodu to jestem ekonomista, a z upodobania to demografem-statystykiem...

zatem pisze tylko o pewnych tendencjach spolecznych.

a te Twoje 10 % - to osoby wybijajace sie poonad norme.

w gore (indywidualnosci), lub w dol (okreslenia nie zapodam smile

i te kobiety pojda (jak zawsze w historii) swoimi drogami smile
          • szarlotka_ja Re: charlotto, :) 30.01.23, 19:17
            Czyli będę sobie dalej chodzić swoimi drogami smile
            • obrotowy i dobrze, charlotto, :) 31.01.23, 15:30
              szarlotka_ja napisała:
              > Czyli będę sobie dalej chodzić swoimi drogami smile

tylko pamietaj o dobrych (gorskich) butach - coby sie na tej niesprawdzonej drodze - nie poslizgnac...
              • szarlotka_ja Re: i dobrze, charlotto, :) 31.01.23, 20:58
                Pamiętam, pamiętam wink
      • baenzai Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 29.01.23, 22:03
        obrotowy napisał:

> po 30-tce 90 % kobiet bierze wszystko co sie trafi...
        >
        > byle tylko nie bylo to pijane, czy garbate.

Może 20 lat temu tak było. smile

Oczywiście kobiety w tym wieku mają niższą wartość na rynku matrymonialnym niż w czasach młodości, ale nadal są w lepszej pozycji niż przeciętny mężczyzna i mogą wybrzydzać.
        • teodor-k Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 30.01.23, 01:02
          A po co rodzina i dzieci .Lepiej żyć w samotności .
          • baenzai Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 30.01.23, 01:21
            teodor-k napisał:

> Lepiej żyć w samotności .

Fajne wyparcie zaprzeczające ludzkiej naturze.

Ale może w przyszłości rządzący będą nas tak programować żeby ludzie się nie buntowali.
            • witrood Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 30.01.23, 15:13
              To tak jest, jak wszystkim steruje wyrachowanie. Jak steruje popęd seksualny, to nie liczą się magistry, stachy, emancypacje i aplikacje i obcokrajowcy. Ja już raczej nie założę, bo mi wszelkie desperacje przeszły (a nie chcę produkować kolejnych nieszczęść). No chyba że właśnie znienacka coś mnie jeszcze trzaśnie. wink Od lat uważam, że tzw. miłość to zwykłe przyciąganie seksualne. Kłopot w tym, że często w stosunku do osób np. zajętych lub w inny sposób nieosiągalnych na dłużej.
              • obrotowy glownie ale nie tylko... 30.01.23, 15:17
                witrood napisał:
                > wink Od lat uważam, że tzw. miłość to zwykłe przyciąganie seksualne.

glownie , ale nie tylko.

z wiekiem ten glowny czynnik traci na znaczeniu - a zyskuja inne:

strach przed samotnoscia i chec posiadania obok kogos, bo we dwojke zyje sie (praktycznie) latwiej.
              • teodor-k Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 30.01.23, 22:26
                witrood napisał:

> To tak jest, jak wszystkim steruje wyrachowanie. Jak steruje popęd seksualny, t
                > o nie liczą się magistry, stachy, emancypacje i aplikacje i obcokrajowcy. Ja ju
                > ż raczej nie założę, bo mi wszelkie desperacje przeszły (a nie chcę produkować
                > kolejnych nieszczęść). No chyba że właśnie znienacka coś mnie jeszcze trzaśnie.
                > wink Od lat uważam, że tzw. miłość to zwykłe przyciąganie seksualne. Kłopot w ty
                > m, że często w stosunku do osób np. zajętych lub w inny sposób nieosiągalnych n
                > a dłużej.
                >
                Powinieneś pić dużo bromu .Pomaga naprawdę 😊
          • kevinjohnmalcolm Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 30.01.23, 23:44
            teodor-k napisał:
            > A po co rodzina i dzieci .Lepiej żyć w samotności .

Po co rodzina i dzieci? Lepiej żyć w parze smile
            • baenzai Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 31.01.23, 00:28
              kevinjohnmalcolm napisał:

> teodor-k napisał:
              > > A po co rodzina i dzieci .Lepiej żyć w samotności .
              >
              > Po co rodzina i dzieci? Lepiej żyć w parze smile

Właśnie sęk w tym, że tych par też będzie coraz mniej.

Ze zmniejszającą się dzietnością jakoś sobie poradzimy, ale prawdziwa apokalipsa wiąże się z tym, że coraz mniej mężczyzn będzie miało szansę na jakąkolwiek bliższą relację z kobietą. Taka perspektywa dla większości facetów jest naprawdę mocno demotywująca i prowadząca do frustracji.

Co może z tego wyniknąć?

1. Załamanie się gospodarki kraju.

Gospodarka opiera się głównie na pracy mężczyzn a im więcej facetów będzie sfrustrowanych i zdemotywowanych tym wydajność ich pracy będzie niższa.

2. Załamanie się systemu emerytalnego i systemu służby zdrowia (na czym zresztą stracą głównie kobiety, które są największymi beneficjentami tych systemów).

3. Zmniejszenie się potencjału obronnego kraju (chociaż to dopiero w dość odległej perspektywie).

Trudno będzie przekonać mężczyzn do obrony kobiet, które ich nie chcą i dzieci, które nie są ich. A jeżeli tego typu defetyzm będzie się nasilał to komuś pokroju Putina albo przywódcy odrodzonego ISIS może się kiedyś ubzdurać w głowie, że taki kraj będzie bardzo łatwym celem.

4. Zwiększenie poziomu przestępczości,

5. Wzrost znaczenia radykalnych partii politycznych.

6. Coraz większa roszczeniowość kobiet.

Już teraz kobiety potrafią wykorzystywać to, że zajmują znacznie silniejszą pozycji na rynku matrymonialnym i wszystko wskazuje na to, że będzie z tym tylko gorzej.
              • teodor-k Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 31.01.23, 04:21
                Kobieta teraz wie czego chce i to one noszą spodnie .Stały związek to już przeszłość .Można żyć w parze lub się spotykać z jedną partnerką patrz ( nie uznaję by w tym czasie skakać na boki jak mam jedną ukochaną na ten czas ).
              • marcepanka313 Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 31.01.23, 14:30
                baenzai napisał:

> Co może z tego wyniknąć?
                >
                > 1. Załamanie się gospodarki kraju.
                >
                > Gospodarka opiera się głównie na pracy mężczyzn a im więcej facetów będzie sfru
                > strowanych i zdemotywowanych tym wydajność ich pracy będzie niższa.

A teraz rozumiem, że kobietom się nie chce pracować w tych dużych i mniejszych miastach?
                Psycholog też coś pisał o złym wpływie automatyzacji męskich zawodów.
                Przypomnę tylko, że już wcześniej pisałam, że to nie jest do końca dobry pomysł. Ale co ja tam....

> 2. Załamanie się systemu emerytalnego i systemu służby zdrowia (na czym zresztą
                > stracą głównie kobiety, które są największymi beneficjentami tych systemów).

A to on już nie jest załamany?

> 3. Zmniejszenie się potencjału obronnego kraju (chociaż to dopiero w dość odleg
                > łej perspektywie).

No i popatrz. W końcu kobiety będą Cię bronić

> 5. Wzrost znaczenia radykalnych partii politycznych.

No u nas już tak jest. Myślisz, że wyskoczy konkurencja?

> 6. Coraz większa roszczeniowość kobiet.
                >
                > Już teraz kobiety potrafią wykorzystywać to, że zajmują znacznie silniejszą poz
                > ycji na rynku matrymonialnym i wszystko wskazuje na to, że będzie z tym tylko g
                > orzej.

Jesssssu....
                • baenzai Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 05.02.23, 19:29
                  marcepanka313 napisała:

> A teraz rozumiem, że kobietom się nie chce pracować w tych dużych i mniejszych
                  > miastach?

Kobiety też pracują, ale większość dóbr i usług pochodzi z męskiej pracy.

> Psycholog też coś pisał o złym wpływie automatyzacji męskich zawodów.
                  > Przypomnę tylko, że już wcześniej pisałam, że to nie jest do końca dobry pomysł
                  > . Ale co ja tam....

A jaką mamy alternatywę w świetle katastrofy demograficznej? Automatyzacja nie, przyjmowanie imigrantów nie, to co w takim razie proponujesz?

> A to on już nie jest załamany?

System emerytalny nie jest jeszcze załamany, bo nadal na rynku pracy jest mnóstwo osób urodzonych w czasach wyżu demograficznego a emerytów jest stosunkowo mało. Niepokojące są natomiast prognozy wynikające z demografii.

> No u nas już tak jest. Myślisz, że wyskoczy konkurencja?

Póki co nie ma jawnie antyfeministycznej partii.
                  • marcepanka313 Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 10.02.23, 06:41
                    baenzai napisał:

> Kobiety też pracują, ale większość dóbr i usług pochodzi z męskiej pracy.

No oczywiście....

> A jaką mamy alternatywę w świetle katastrofy demograficznej? Automatyzacja nie,
                    > przyjmowanie imigrantów nie, to co w takim razie proponujesz?

Zauważ tylko, że występuje coś takiego jak bezrobocie, emigracja zarobkowa....
                    Faktem jest, że bezrobocie nie występuje w całym kraju równomiernie, że są regiony biedniejsze, gdzie brakuje przemysłu, inwestycji.
                    U mnie jest trochę firm bardziej lokalnych i jeden zakład, dzięki któremu powiat w miarę dobrze żyje. Bez niego bida z nędzą.

A emigracja, która trwa już dobrych "parę" lat? Niewiele osób wyjeżdża z Polski, bo finansowo jest tu dobrze. Ktoś kto musiał tu pracować na śmieciówkach wolał pracować (też na śmieciówkach) gdzieś indziej za lepsze pieniądze.
                    >
                    > > A to on już nie jest załamany?
                    >
                    > System emerytalny nie jest jeszcze załamany, bo nadal na rynku pracy jest mnóst
                    > wo osób urodzonych w czasach wyżu demograficznego a emerytów jest stosunkowo ma

Nie wiem czy tak mało jest emerytów. Ciągle słychać, że społeczeństwo się starzeje, przy jednoczesnym teoretycznie dłuższym życiu. Obciążenie 13,14....emeryturami.
                    A ilość osób i okres pracujących na czarno, na zlecenie, na niepełnych etatach też uszczupla dopływ kasy

> Póki co nie ma jawnie antyfeministycznej partii.
                    Byliby samobójcami politycznymi.
        • marcepanka313 Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 31.01.23, 14:35
          baenzai napisał:

>
          > Oczywiście kobiety w tym wieku mają niższą wartość na rynku matrymonialnym niż
          > w czasach młodości,

Myślę, że albo urodziłeś się w złym kraju, albo w złym czasie.

Bo rozumiem, że masz dwadzieścia parę lat i oczekujesz wzięcia u rówieśniczek?
          Dodam, że to żarcik.
          • teodor-k Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 02.02.23, 10:45
            Kobiety widzą co oczekują od życia .Faceci dalej latają w krótkich spodenkach .
            • obrotowy dobrze, ze tak napisales 02.02.23, 18:38
              teodor-k napisał:
              > Kobiety widzą co oczekują od życia .

dobrze, ze tak napisales

widzą - ale nie wiedzą:
              .
              lubuskie.pl/news/24281/806/UKS-AS-z-dofinansowanien/d,news-bootstrap/
              • teodor-k Re: dobrze, ze tak napisales 02.02.23, 19:26
                obrotowy napisał:

> teodor-k napisał:
                > > Kobiety widzą co oczekują od życia .
                >
                >
                > dobrze, ze tak napisales
                >
                > widzą - ale nie wiedzą:
                > .
                > lubuskie.pl/news/24281/806/UKS-AS-z-dofinansowanien/d,news-bootstrap/
                Jasiu ile Ty masz lat ? Znam Cię trochę ,ale nie masz na tych forach przyjaciółki . Za bardzo się chwalisz wszystkim .Trochę pokory . Patrz na FK z kim tam bylem i ona dalej jest ,tylko mi nie po drodze ze snajperem .Albo Pies ma Y.Też go negowałeś .
            • friend_of_women Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 02.02.23, 18:44
              >Faceci dalej latają w krótkich spodenkach .

Daleko szukać nie trzeba teodorzewink Są i tacy co w spodniach mają to co powinni mieć.
              • marcepanka313 Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 03.02.23, 08:35
                Albo tylko mówią/piszą, że mają.
                • teodor-k Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 03.02.23, 10:03
                  To się ciągle chwali .Że dobrze zarabia ,najlepszy kochanek .A siedzi na necie od rana do wieczora i nikogo nie może poznać ..Teraz tu się będzie bujał .
                  • teodor-k Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 03.02.23, 10:21
                    Facet dorosły ,nie pracujący ,znudzony swoim życiem .I zachowuje się jak dziecko z przedszkola ,a nie dorosły facet .Jak by tu były ferie i gimbus sobie pisał na wolnym .Masakra .Ma zryty beret .
                    • friend_of_women Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 05.02.23, 20:07
                      Teodorze, kiedy przestaniesz pisać o sobie, przechwalać się i robić z siebie fujarę? To jest nudne, nawet jak na forum.
                      • teodor-k Re: prognoza, ktora mozna o d... potluc 05.02.23, 22:27
                        Fredka też cię lubię może nawet więcej .Spełniam obietnice .Nie ma problemu w trójkącie też może być fajnie 😊
    • marcepanka313 Re: Co drugi polski mężczyzna... 31.01.23, 14:19
      baenzai napisał:

> ... nie założy rodziny.
      >
      > Przynajmniej tak twierdzi pan socjolog.
      >
      > pomorska.pl/rynkiem-matrymonialnym-rzadza-kobiety-tylko-polowa-polskich-mezczyzn-ma-szanse-na-posiadanie-dzieci/ar/c1-17201185
      > Czy ta bardzo mroczna wizja jest przesadzona?
      >
      > Trudno powiedzieć czy to będzie aż 50%, ale ogólna tendencja jest bardzo widocz
      > na. samotni darmowe

Po pierwsze primosmile
      .... bo w tym cały jest ambaras....
      A po kolejne primowink
      O jakim przedziale wiekowym mówimy.
      >
      > Migracja kobiet do dużych miast,

Nie jest ich winą, że muszą/ chcą pracować, a zważywszy, że są wykształcone, to cóż dziwnego, że starają się
      a) pracować w zawodzie
      b) pracować w ogóle
      c) pracować na własne utrzymanie, bez wykorzystywania innych(facetów)
      d) korzystać z możliwości, jakie daje miasto
      e) korzystać z tego co umożliwia konstytucja(że wszyscy są równi i takie tam)

zwiększająca się ilość związków Polek z obcokr
      > ajowcami,
      Chyba to działa w dwie strony

rozwój aplikacji randkowych (które sprzyjają głównie najbardziej atra
      > kcyjnym mężczyznom),

Mam wrażenie, że to jest takie fałszywe, bo tworzy obraz, niekoniecznie realny....

wzrost hipergamii, częściowo także sytuacja ekonomiczna i
      > parę innych czynników sprawia, że faktycznie znaczna część mężczyzn nigdy nie z
      > najdzie partnerki.

Kiedyś motywacją było "bykowe" i pewien rodzaj konieczności. Oczywiście w zależności od miejsca zamieszkania.

> W niektórych krajach już jest pod tym względem tragicznie (USA, Chiny, Japonia)

Chiny to niestety są same sobie winne, za politykę demogaficzną swego czasu, gdzie mogło być jedno dziecko (a wiadomo, że w większości byli to chłopcy)

> I nie chodzi tu o sam spadek dzietności. Wyobraźmy sobie społeczeństwo, w który
      > m znaczna ilość mężczyzn jest zwyczajnie pozbawiona większych szans na związek,
      > relacje, bliskość. Czy tacy mężczyźni pokornie zaakceptują swój los i będą pra
      > cować na socjal dla coraz większej liczby samotnych matek? Czy raczej popadną w
      > e frustracją, zradykalizują się i tak dalej?

Ale skąd te samotne matki z dziećmi?
      Że niepokalane poczęcie?

Skoro jest to problem globalny, to jakby nie patrzeć (a rodzi się mniej więcej tyle kobiet co mężczyzn, z przewagą tych pierwszych) sytuacja będzie dotyczyć także kobiet.
      Jeśli ma to pocieszyć. wink
      • teodor-k Re: Co drugi polski mężczyzna... 02.02.23, 17:56
        Jest tyle portali randkowych że głowa mała .Na samym Fejsie jest 10 grup .Jedyny wymóg to zdjęcie profilowe i mówienie prawdy.Tam nie da się gadką zbajerować kobiety bo łatwo to pogadce na Messa rozszyfrować .Nie trzeba logowwnia i innych pierdół ,a kobiet jest mnóstwo i z calej Polski i w różnym wieku .Jeśli jesteś mobilny to nie ma problemu . www.facebook.com/groups/695737218289597/?ref=share
        • friend_of_women Re: Co drugi polski mężczyzna... 02.02.23, 19:13
          Teodorze, do dzieła, nie marnuj czasu...życie jest takie krótkie wink
          • teodor-k Re: Co drugi polski mężczyzna... 03.02.23, 10:08
            Pisałem Ci byś się ode mnie odczepił i nie latał za mną po forach .Już dwa rozwaliles .Dziwnie to wygląda .Albo cię trzeba zgłosić za uporczywe nękania to jest stalking człowieku .
            • friend_of_women Re: Co drugi polski mężczyzna... 03.02.23, 10:57
              Co drugi polski mężczyzna ma jakieś problemy. Widać jestem szczęściarzem, ja ich nie mam wink
      • baenzai Re: Co drugi polski mężczyzna... 05.02.23, 19:54
        marcepanka313 napisała:

> A po kolejne primowink
        > O jakim przedziale wiekowym mówimy.

Myślę, że na pewno o generacji Z oraz o sporej części Millenialsów.

> Nie jest ich winą, że muszą/ chcą pracować, a zważywszy, że są wykształcone, to
        > cóż dziwnego, że starają się
        > a) pracować w zawodzie
        > b) pracować w ogóle
        > c) pracować na własne utrzymanie, bez wykorzystywania innych(facetów)
        > d) korzystać z możliwości, jakie daje miasto
        > e) korzystać z tego co umożliwia konstytucja(że wszyscy są równi i takie tam)

Ale ja doskonale rozumiem jakie są tego przyczyny. Zresztą sam spierdoliłem z miasta powiatowego do miasta wojewódzkiego i trudno żebyś komuś tego zabraniał. Jednak ogólnie ta tendencja jest mocno niepokojąca i należy się zastanowić jak temu przeciwdziałać. Zaoranie Polski powiatowej raczej nie jest rozwiązaniem.

> Chyba to działa w dwie strony

Według statystyk nie działa. Kobiety częściej zawierają związki małżeńskie z obcokrajowcami niż mężczyźni.

> Kiedyś motywacją było "bykowe" i pewien rodzaj konieczności. Oczywiście w zależ
        > ności od miejsca zamieszkania.

Myślę, że zawsze czynniki społeczno-kulturowe przeważały nad ekonomicznymi.

> Ale skąd te samotne matki z dziećmi?
        > Że niepokalane poczęcie?

Głównie ze złych wyborów kobiet. wink

> Skoro jest to problem globalny, to jakby nie patrzeć (a rodzi się mniej więcej
        > tyle kobiet co mężczyzn, z przewagą tych pierwszych) sytuacja będzie dotyczyć t
        > akże kobiet.

Nie będzie, bo przeciętna kobieta ma większe powodzenie niż przeciętny mężczyzna, A w obecnej sytuacji nawet wiele kobiet poniżej przeciętnej może dyktować warunki na rynku matrymonialnym.

I gdzie się rodzi więcej kobiet? Bo na pewno nie w Polsce ani w Europie.
        • obrotowy ciekawa uwaga... 05.02.23, 21:31
          baenzai napisał:
          > I gdzie się rodzi więcej kobiet? Bo na pewno nie w Polsce ani w Europie.

to jedz k.. do Arabii

chetnych kobiet na zamazpojscie z gosciem z Europy - znajdziesz tam na peczki.
          • teodor-k Re: ciekawa uwaga... 05.02.23, 21:52
            Niektórzy to mają problemy .Nawet jak mu się goła kobieta na nosie usiądzie to i tak będzie grymasił😊
        • okruchlodu Re: Co drugi polski mężczyzna... 10.02.23, 00:13

> Według statystyk nie działa. Kobiety częściej zawierają związki małżeńskie z ob
          > cokrajowcami niż mężczyźni.

I co zrobisz, zabronisz im? Dlaczego miałyby tego nie robić, jeśli z tymi mężczyznami są szczęśliwsze?

> > Ale skąd te samotne matki z dziećmi?
          > > Że niepokalane poczęcie?
          >
          > Głównie ze złych wyborów kobiet.

Na każdą samotną matkę przypada samotny ojciec. Rozumiem, że on też dokonał złego wyboru?
          Świat się zmienia, coraz więcej ludzi wychowuje dzieci nie pozostając w związkach z ich matkami/ojcami. To często jest 'mądry wybór'. Jeśli ludzie nie są ze sobą szczęśliwi to kiszenie się w związku jest głupotą. I namiętnymi rodzicami łatwiej zostać, gdy wiąże się zbyt młodo, z kimś równie młodym, gdy brakuje pieniędzy (bo mieszka się w grajdołku, gdzie brakuje pracy). Te kobiety, które wybierają bogatych obcokrajowców zmniejszają szansę na to co ty nazywasz 'złym wyborem'.

> Nie będzie, bo przeciętna kobieta ma większe powodzenie niż przeciętny mężczyzn
          > a, A w obecnej sytuacji nawet wiele kobiet poniżej przeciętnej może dyktować wa
          > runki na rynku matrymonialnym.

Przesadzasz. Chyba, że dyktowanie warunków to to, że kobieta 'nie bierze jak leci' i też na równi z mężczyzną na coś do powiedzenia.
        • marcepanka313 Re: Co drugi polski mężczyzna... 10.02.23, 07:08
          baenzai napisał:

>
          > Ale ja doskonale rozumiem jakie są tego przyczyny. Zresztą sam spierdoliłem z m
          > iasta powiatowego do miasta wojewódzkiego i trudno żebyś komuś tego zabraniał.
          > Jednak ogólnie ta tendencja jest mocno niepokojąca i należy się zastanowić jak
          > temu przeciwdziałać. Zaoranie Polski powiatowej raczej nie jest rozwiązaniem.
          >
          Teoria jest prosta. W miarę dobra finansowo i stabilna praca. Ale to jest w gestii władz lokalnych, tylko że mam wrażenie, że zwykli ludzie są potrzebni tylko przed wyborami.

Syty nie zrozumie głodnego

> Według statystyk nie działa. Kobiety częściej zawierają związki małżeńskie z ob
          > cokrajowcami niż mężczyźni.

Nie znam mechanizmu, ale może kobiety bardziej chcą się związać, bo zegar biologiczny itp, a facet wychodzi z założenia, że jeszcze ma czas.... a kiedy przychodzi refleksja, że może to już, to już nie ma takich, wyidealizowanych kobiet.
          >
          > Myślę, że zawsze czynniki społeczno-kulturowe przeważały nad ekonomicznymi.

Nie chodziło mi o ekonomię, ale raczej o miejsce w społeczności lokalnej.
          Wtedy osoby wolne "odstawały" jakby bardziej niż teraz.
          >
          > Głównie ze złych wyborów kobiet. wink

Acha....
          Tak tylko dodam, że niewiele jest osób, które z premedytacją wchodzą w coś, w co nie wierzą.
          >

>

>
          > I gdzie się rodzi więcej kobiet? Bo na pewno nie w Polsce ani w Europie.

Napisałam, że rodzi się mniej więcej tyle samo, z niewielką przewagą.
    • hana2 Re: Co drugi polski mężczyzna... 08.02.23, 12:08
      Może nie będzie tak źle, skoro geny przekażą tylko mężczyźni, którzy potrafią być kompatybilni z kobietami?

W pokoleniu moich rodziców prawie każdy facet znajdywał chętną kobietę do założenia z nim rodziny. Nie musiał się za wiele starać, by nie zostać starym kawalerem. Czasy się zmieniły.

• teodor-k Re: Co drugi polski mężczyzna... 26.02.23, 05:06
        W pokoleniu moich rodziców prawie każdy facet znajdywał chętną kobietę do założenia z nim rodziny .Raczej kiedyś bardziej się starał niż dziś .Dzisiaj nie problem znaleźć jeśli facet chce .Tylko by mu psychicznie odpowiadała i jeszcze znak zodiaku zgodny .Gdzieś czytałem bo to ważne .
    • okruchlodu Re: Co drugi polski mężczyzna... 09.02.23, 23:54
      baenzai napisa
      > Czy ta bardzo mroczna wizja jest przesadzona?
      >
      > Trudno powiedzieć czy to będzie aż 50%, ale ogólna tendencja jest bardzo widocz
      > na.
      >
      Patrząc na badanie CBOS, w którym 68% Polek w wieku reprodukcyjnym stwierdziło, że nie chce mieć dzieci to te przewidywania i tak brzmią aż nadto optymistycznie smile

> Migracja kobiet do dużych miast, zwiększająca się ilość związków Polek z obcokr
      > ajowcami, rozwój aplikacji randkowych (które sprzyjają głównie najbardziej atra
      > kcyjnym mężczyznom), wzrost hipergamii, częściowo także sytuacja ekonomiczna i
      > parę innych czynników sprawia, że faktycznie znaczna część mężczyzn nigdy nie z
      > najdzie partnerki.

Chyba, że panowie zaczną o siebie dbać, przeprowadza się do tych dużych miast lub będą gotowi przejechać się do nich na randki. Coraz czesciej pracować będziemy na home office- głównie prace biurowe, tak więc 'kobiece'. Mogą więc wracać do małych miast i wioseczek, bo tam taniej, bezpieczniej i bliżej natury. Ci mężczyźni, którym nie będzie chciało się dojeżdżać do partnerek będą mieć do wyboru różne substytuty związków i seksu- od porno, po związki przez internet i jakiś wymyślne gadżety. Część z panów może też szukać żon za granicą- Ukrainki, Białorusinki, Tajki. Świat robi się coraz to mniejszy.

> A problem jest poważny, bo cały system społeczno-ekonomiczny może niedługo prze
      > z to pierdolnąć.

> I nie chodzi tu o sam spadek dzietności. Wyobraźmy sobie społeczeństwo, w który
      > m znaczna ilość mężczyzn jest zwyczajnie pozbawiona większych szans na związek,
      > relacje, bliskość. Czy tacy mężczyźni pokornie zaakceptują swój los i będą pra
      > cować na socjal dla coraz większej liczby samotnych matek? Czy raczej popadną w
      > e frustracją, zradykalizują się i tak dalej?

Demonizujesz. Jesteśmy w drodze do skandynawskiego modelu związków, tylko, że gdzieś w latach 90 zeszłego wieku. Pewna grupa mężczyzn musi pogodzić się z faktem, że straciła władze nad kobietami. Powoli robi się po równo ale nie jest to i nigdy nie będzie władza nad mężczyznami. Wielu panow w tej nowej rzeczywistości odnajduje się bardzo dobrze. Nikt ich nie zmusi do ślubu, jest więcej kobiet chetnych na niezobowiązujące spotkania, mogą żyć spokojniej, bo nie są głownymi żywicielami rodziny i w wieku 20 kilku lat zamiast tyrać na rodzinę a zamiast tego wydają kasę na 'zdobywanie doświadczeń'. Najwięcej stracą mizoginii i przemocowcy. A czy takich mężczyzn szkoda?

Jak popatrzysz na świat to w krajach, gdzie pozycja kobiet jest silniejsza całe społeczności deklarują większe zadowolenie z życia. Porównaj sobie Skandynawię i kraje arabskie.
      • teodor-k Re: Co drugi polski mężczyzna... 10.02.23, 04:50
        Ale niektórzy nie ruszą się poza te fora lub szukają kobiety do matkowania lub jednorazowej kochanki .
      • friend_of_women Re: Co drugi polski mężczyzna... 26.02.23, 08:43
        Są i tacy faceci co przechwalają się, że całymi latami okupują fora, jakby nie było innych ciekawszych zajęć...it's a lifetime for them wink
        • teodor-k Re: Co drugi polski mężczyzna... 26.02.23, 08:55
          Tak jak ty to robisz na swoim forum regionalnym gdzie gadasz sam ze sobą i lstasz za mną po wszystkich forach żałosny pajacu .
          • friend_of_women Re: Co drugi polski mężczyzna... 26.02.23, 11:33
            Jak zwykle bredzisz i trudno cię zrozumieć, ale w twoim wieku to normalne i pamiętaj, że to będzie się pogłębiać "inteligencie" forumowy wink
            • teodor-k Re: Co drugi polski mężczyzna... 26.02.23, 11:48
              Nawet nie wiesz ile mam lat ,a bredzisz .Proszę Cię jeszcze raz .Pisz sobie gdzie chcesz i ile chcesz byle nie pode mną i pod Daną .Bo działa na mnie to jak płachta na byka game over.
              • teodor-k Re: Co drugi polski mężczyzna... 26.02.23, 12:01
                Nawet żalosny pajacyku nie potrafisz stanąć w obronie kobiety tylko na auto moto dokladasz do pieca .
                • friend_of_women Re: Co drugi polski mężczyzna... 26.02.23, 13:01
                  >Nawet żalosny pajacyku nie potrafisz stanąć w obronie kobiety tylko na auto moto dokladasz >do pieca .

To, że jesteś "inteligentny" na każdym kroku widać, twój czas już przeminął. Jakie kobiety, jaka obrona? Co ty bredzisz, dzisiaj niedziela, idź do kościoła i pomódl się o zdrowie...bo o rozum za późno wink Zawsze będziesz tylko moim cieniem...
              • obrotowy to sam sobie w czesci jestes winien. 26.02.23, 16:34
                teodor-k napisał:
                ...i ile chcesz byle nie pode mną i pod Daną .
                Bo działa na mnie to jak płachta na byka ...

to sam sobie w czesci jestes winien.
                - tyle razy Ci tu mowiono. - nie reaguj na zaczepki.
                ignoruj je.
                • friend_of_women Re: to sam sobie w czesci jestes winien. 26.02.23, 18:25
                  obrotowy napisał:

> to sam sobie w czesci jestes winien.
                  > - tyle razy Ci tu mowiono. - nie reaguj na zaczepki.
                  > ignoruj je.

Co ciekawsze, sam wsadził kij w mrowisko, a teraz płacze, że go mrówki obsiadły. Zapewne zapomniał: "Mierz siły na zamiary", a Mickiewicz dobrze radził wink
    • teodor-k Re: Co drugi polski mężczyzna... 01.03.23, 12:31
      Ja mogę spokojnie pracować na pięć kobiet i nie jest to socjal .Matek też nie przygarnę .Najlepiej by ta piątka nie miała dzieci .
    • friend_of_women Re: Co drugi polski mężczyzna... 01.03.23, 15:11
      Ze swoim stanem posiadania, nawet gdybym musiał nie pracować to jestem wstanie utrzymać min. pięć kobiet, zapewnić im życie na przyzwoitym poziomie i wcale nie muszą być dziewicami...lecz bez zobowiązań.
      • teodor-k [...] 01.03.23, 16:20
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
    • marysia67 Re: Co drugi polski mężczyzna... 01.03.23, 22:37
      Dzięki, doceniam wyciągniecie dłoni na zgodę, dobranoc.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka