Dodaj do ulubionych

Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia)

03.09.10, 05:44
Cześć, jestem trochę zdesperowany sprawą a do dermatologa muszę czekać 2 miesiące. Od paru tygodni wyskakują mi ślady po pogryzieniach (niżej zdjęcia), czytałem, że to mogą być pluskwy lub pająki. Strasznie swędzi, drapię się pół nocy. Najpierw problem swędzenia miała moja partnerka (ale nie miała takich krost tylko samą reakcję alergiczną - jakby małe bąble spod skóry na rękach i nogach), dostała leki przeciw alergii i jakoś jej przeszło. Śpimy czasami razem u niej i wciąż jest tak: mnie w nocy coś swędzi, mam wrażenie, że pojawiają się kolejne małe pogryzienia, ją już nie, te same swędzą od dawna. Pogryzienia na nogach, rękach, trochę brzuch (tu inna reakcja). Dodatkowo dziś rano po kąpieli wyskoczyła mi na rękach wzdłuż żył wysypka, zniknęła po pół godziny. Spsikałem oba mieszkania raidem max, ale na razie bez rezultatu. W krostkach są jakby małe ciemne czarnawe punkciki, jakby owad coś wstrzykiwał. Gdy to wyciskam leje się osocze (bezbarwna substancja) i potem troszkę krwi. Trochę już rozdrapałem te krosty. I druga sprawa - czasami zdarza mi się wyciskać takie coś jak na kolejnych zdjęciach - nie wiem, czy to może jakieś larwy jakiegoś owada? Bardzo bym prosił o pomoc:

noga - swędzące, rozdrapywane miejsca
wysypka na brzuchu - ugryzienie jak bąbel
wysypka i ugryzienie nad kolanem
ręka
A takie coś wycisnąłem ze skóry nad pośladkiem
drugie zdjęcie tego czegoś
Jeśli ktoś z was wie, co to za objawy, proszę o informację. Już sam nie wiem, czy to tylko alergia, czy jakiś owad.
Obserwuj wątek
    • mel.la Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 03.09.10, 08:02
      A czy to nie jest poprostu swierzb?
      • dorotatop Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 03.09.10, 09:20
        ja też obstawiam świerzba
        • grzesiek745 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 03.09.10, 13:37
          Jesteście pewne? Mam czerwone strupiki, ale to efekt rozdrapywania (po swędzeniu). Na internetowych zdjęciach świerzb wygląda dużo gorzej. Ja mam natomiast na pewno konkretne punkty, które wyglądają, jak po ukąszeniu. Dziś w nocy miałem to samo, coś jakby skakało po mnie, łaskotało pod kocem, ale siedzę i dokładnie się oglądam, i nie widzę żadnych pcheł. Nigdy w życiu nie spotkałem pchły.
          • grzesiek745 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 03.09.10, 13:43
            zapobiegawczo, może kupić maść na świerzb? czy dostanę ją bez recepty? Jednocześnie pryskam znów całe mieszkanie środkiem owadobójczym przeciw insektom biegającym.
            • edytka8080 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 03.09.10, 13:54
              może to pchły one atakuja najmocniej od godz24 do 6 rana
              • dorotatop Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 03.09.10, 14:23
                jeżeli byłyby to pchły to środek owadobójczy by pomógł, nie wiem mnie to wygląda
                na świerzb ale ja lekarzem nie jestem
          • mel.la Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 03.09.10, 16:16
            grzesiek745 napisał:

> Jesteście pewne?

Pewna nie jestem, swierzb nierozdrapany to takie male krostki z ktorych po wycisnieciu wydostaje sie
            bezbarwna substancja, swedzi szczegolnie w nocy kiedy cialo jest rozgrzane a Ty twierdzisz, ze czujesz
            gryzienie wiec moze to rzeczywiscie pluskwy.
    • grzesiek745 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 04.09.10, 01:07
      A czy możliwe, b takie pogryzienia powodowały pchły? Dziś po raz pierwszy swędziało mnie poza domem. Jakby cos "łaskotało" skórę w małym miejscu, a to na nodze pod spodniami, a to na plecach. Wróciłem do domu, patrzę (nigdy nie widziałem "na żywo" pchły) - po włosach, które mam na rękach coś jakby skakało, takie uczucie. Oglądam dokładniej - na jednym z włosów siedziało takie coś wielkości około 1 mm, nie dało się obejrzeć -tak małe było, widać tylko że ma tułów i łapki, generalnie coś jak pchły na zdjęciach w google w kształcie, ale tak małe i na dodatek nie było kolorowe tylko takie biało-przezroczyste jakby (a nie żółte czy brązowe jak na zdjęciach pcheł). Tak samo w nocy miewałem uczucie, że pod kocem coś się przemieszcza na nogach, jakby zeskakiwało, owijałem się ostatnio dokładnie by się ewentualne pluskwy nie dostały. Ale jeśli to były pchły, może żyły w tym kocu? Uprałem w 90 st.C. Czy mogły wywołać aż takie pogryzienia (większe niż wielkość zwierzęcia)?
      • wadera3 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 04.09.10, 01:12
        Może macie wszy odzieżowe?
        • wadera3 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 04.09.10, 01:21
          Albo nawet łonowe, choć te ostatnie raczej trzymają się okolic intymnych, ale z
          kolei one siedzą w skórze.

• homopatka Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 04.09.10, 04:38
      swizb mialbys na brzuchu a wiec to nie jest swizb. Ugryzienia wygladaja na
      pluskwy, to ostatnie zdjecie w polowie w ciele wyglada na wesz lonowa, na
      morgellony to jest za duze. Zrob sobie dobra kapiel z dodatkiem, zanuzaj sie tak
      jak liis od stop po ryjek a na konie siupm pod wode. Bielizna powinna byc
      gotowana i przeprasowana. Ludzie na wsi prasuja siebie zelazkiem (zabobon).

Leczenie tych ran bedzie trwalo kilka miesiecy, do pol roku, goja sie paskudnie.
      Definitywnie plusky. Byles ostatnio w ameryce czy co?
      • mel.la Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 04.09.10, 08:27
        homopatka napisała:

> swizb mialbys na brzuchu a wiec to nie jest swizb

Bzdura! Pracowalam kiedys w domu dziecka, dzieci z rodzin patologicznych, ktorych rodzice byli
        czesciowo pozbawieni praw jezdzily czasem do domu i zarazaly sie tym swinstwem,potem zarazaly
        pozostale dzieci i personel. Wysypany byl nie tylko brzuch ale i rece, nogi zwlaszcza na udach i w
        zgieciach i caly tylek.
        • grzesiek745 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 04.09.10, 12:15
          Dziś rano znów odkryłem coś milimetrowego, chyba żółtawego koloru. Jestem prawie pewny, że to pchły. Po spsikaniu raidem dziś mniej gryzły w nocy, ale wciąż (i skakały). Co nie wyklucza, że gryźć mogą też np. pluskwy.
          Rany mam od czasu wizyty nad wisłą, gdzie w gorący dzień pogryzły mnie przeróżne zwierzątka, może nawet przyjechały ze mną do domu. Byłem też parę tyg.temu z WOO (też w terrarium) a także miałem ostatnio parę wizyt zagranicznych. Jestem coraz bardziej przekonany, że to nie świerzb, zwłaszcza, że rany mam tam, gdzie to coś małe w nocy skacze po moich włoskach na nogach.
          • mel.la Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 04.09.10, 14:17
            Wyglada na pluskwy a te zolte cos to moze larwy ( jesli chodzi o swierzb to tylko sprostowalam bo
            nieprawda jakoby wystepowal tylko na brzuchu). Wpisz w wyszukiwarke - pluskwy, jest tu troche na
            forum watkow na ten temat, moze znajdziesz cos przydatnego. Tutaj jeden z nich:
            forum.gazeta.pl/forum/w,49213,115761225,115934637,Re_pluskwy_.html
            • grzesiek745 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 05.09.10, 13:11
              Jestem już niemal pewny, że to nie świerzb a pchły lub pluskwy. Gryzło mnie to ostatnio poza domem, jakby było np. w nogawkach spodni (coś niewidocznego okiem, skaczącego, ale nie pchły takie duże czarne bo to bym zobaczył) Poza tym znów spryskalem raidem mieszkanie i dziś była 1 noc gdy tylko swędziały mnie stare ukąszenia, a nic nowego mnie nie pogryzło.
    • mala200333 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 05.09.10, 15:32
      bed bugs?
      Czyli to co zyje w materacu?
      • edytka8080 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 05.09.10, 16:38
        musisz spać pod białą pościelą i na bało się ubierać bo inaczej nie zobaczysz na sobie pchły wszystko
        wyprac w wysokej temperaturze
        • mel.la Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 05.09.10, 19:13
          W tym watku jest duzo o pluskwach:
          forum.gazeta.pl/forum/w,630,35466742,35466742,pluskwa_domowa.html
          • minniemouse Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 05.09.10, 22:28
            bed bugs?
            Czyli to co zyje w materacu?

tak trudno uzyc Google translate?? to po prostu PLUSKWA,

a tak przy okazji zyje nie tylko w materacu, nadal klania sie GOOGLE.

Minnie
    • krutki42 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 13.04.14, 11:28
      wygląda mi to na pluskwe domową
    • blank25 Re: Coś małego mnie gryzie + alergia (zdjęcia) 03.02.23, 10:46
      Polecam Lenirax na świerzb, wyrób medyczny zawiera Krotamiton, który zwalcza świerzb. Mi bardzo pomógł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka