Dodaj do ulubionych

Uczulenie na jad osy

23.05.12, 10:40
Powiedzcie mi jeżeli jesteście uczulone na jad osy co nosicie przy sobie w razie ukąszenia.Głównie chodzi mi tu o zastrzyk-adrenalinę,ile kosztuje itp.Dziękuję
Obserwuj wątek
    • osmanthus Re: Uczulenie na jad osy 23.05.12, 14:04
      Chodzi ci zapewne o EpiPen?

pl.wikipedia.org/wiki/Ampułko-strzykawka
      • dzieciusie3 Re: Uczulenie na jad osy 23.05.12, 18:55
        Szczerze to nie wiem o co mi chodzismile bo dopiero jestem na kupnie tego cuda ratującego życie,a Ty masz ten sprzęt?
        • osmanthus Re: Uczulenie na jad osy 24.05.12, 15:39
          dzieciusie3 napisała:

> Szczerze to nie wiem o co mi chodzismile bo dopiero jestem na kupnie tego cuda rat
          > ującego życie,a Ty masz ten sprzęt?

Osobiscie nie, bo nie cierpie na uczulenie grozace wstrzasem anafilaktycznym.
          Niemniej jednak wiem jak sie poslugiwac EpiPen'em poniewaz w szkole, w ktorej pracuje jest kilkoro dzieci z zagrazajacymi zyciu alergiami. Te dzieci maja przy sobie wlasny EpiPen i rowniez wiedza jak sie nim poslugiwac. Oprocz tego First Aid posiada kilka egzemplarzy. Nauczyciel dyzurujacy na boisku rowniez.
          Oczywiscie sama arenalina zawarta w EpiPen nie zalatwia sprawy - konieczny jest przyjazd pogotowia i odstawienie pacjenta do szpitala.
          Taka koniecznosc zaszla tylko raz na przestrzeni ostatnich kilku lat - dziewczynka uczulona na fistaszki dotknela reka kranu, ktorego uprzednio dotknelo jakies inne dziecko po zjedzeniu kanapki z maslem fistaszkowym.
          Od tego czasu szkola zostala ogloszona peanut free zone.

A jezeli chodzi o uczulenie na jad pszczeli to wiem, ze jest mozliwosc przeprowadzenia odczulania (przed sezonem).
          • Gość: ola Re: Uczulenie na jad osy IP: *.bb.sky.com 10.06.14, 07:25
            Witam, czy moglabym uzyskac info, o jaka szkole chodzi? Moj syn uczulony jest na orzechy i staram sie zalatwic mu szkole w \polsce, ale w szkolach maja problem ze zrobieniem zastrzyku z adrenaliny, niby sie boja... boje sie teraz Ja wracac do kraju, czy wiesz moze, jak zalatwic to i z kim konkretnie, aby zagwarantowano mi, ze w razie wypadku podadza dziecku zastrzyk? Bardzo prosze o pomoc, jestem zdruzgotana..
    • Gość: ellaone Re: Uczulenie na jad osy IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 18:58
      Adrenalina WZF ampułkostrykawka, 55zł, 6 miesiecy można przechowywać poza lodówką.

inne: Anapen, Anapen Junior - właśnie wycofane z obrotu (wada jakościowa) poniżej 200zł; EpiPen Senior (ponad 200zł), EpiPen Junior
    • pamplemousserose Re: Uczulenie na jad osy 24.05.12, 10:27
      > Powiedzcie mi jeżeli jesteście uczulone na jad osy co nosicie przy sobie w razi
      > e ukąszenia.Głównie chodzi mi tu o zastrzyk-adrenalinę,ile kosztuje itp.Dziękuję

Nie mam pojęcia, ile kosztuje, ale mamy trochę tej adrenaliny w domu, bo mój facet jest pouczulany na różne rzeczy.

Niemniej chciałabym dodać, że sama adrenalina nie załatwia sprawy i jest tylko niekompletną częścią ratowania życia podczas wstrząsu anafilaktycznegouncertain
      • dzieciusie3 Re: Uczulenie na jad osy 24.05.12, 16:48
        Dziękuję bardzo jutro idę do lekarza zobaczymy co otrzymam
    • dzieciusie3 Re: Uczulenie na jad osy 25.05.12, 13:36
      Dostałam receptę na adrenalinę wzf
      • dzieciusie3 Re: Uczulenie na jad osy 01.06.12, 13:10
        No i niestety nie kupiłam tej adrenaliny o której pisałam,ponieważ trzeba ja trzymać w lodówce!!!!!! Śmieszne lek ratujący życie w lodówce,a ja w lesie np.
        • Gość: ellaone Re: Uczulenie na jad osy IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 16:17
          jakbyś chociaż przeczytała ten wątek, to wiedziałabyś, ze adrenalinę wzf można przechowywać w temperaturze pokojowej przez pół roku. a w aptece w lodówce moze leżeć kilka lat. informacja jest na opakowaniu. to samo dotyczy wszystkich adrenalin w ampułkostrzykawkach.
          • dzieciusie3 Re: Uczulenie na jad osy 03.06.12, 14:15
            Wiesz co nie wiem bo zostałam inaczej poinformowana w aptece !!!! ,a w hurtowni leków powiedzieli to samo.
            • mama-osama Re: Uczulenie na jad osy 03.06.12, 15:22
              Mam ten lek w domu. W ulotce jest napisane, że w obowiązującym terminie ważności przez 6 miesięcy można trzymać w temp. poniżej 25st
              • dzieciusie3 Re: Uczulenie na jad osy 03.06.12, 21:20
                cześć mama-osama je zeli tak to fajnie tylko,że latem 25 stopni jest w cieniu,a co jest w torebce na słońcu czy jadąc samochodem???
                • osmanthus Re: Uczulenie na jad osy 04.06.12, 09:32
                  Mam pytanie - czy wiesz jak podawc ten lek? Czy Twoi bliscy wiedza jak to zrobic? Czy wiecie jakie moga byc skutki uboczne podania adrenaliny? Czy wiecie, ze po podaniu leku nalezy natychmiast wezwac pogotowie ? (musisz byc obserwowana przez min. 4h)
                • Gość: mama-osama. Re: Uczulenie na jad osy IP: 80.51.87.* 09.06.12, 17:46
                  Ja pakuję prosto z lodówki do torby termoizolacyjnej którą dostałam w aptece przy zakupie leku. Po powrocie chowam spowrotem do lodówki
          • osmanthus Re: Uczulenie na jad osy 04.06.12, 09:27
            Gość portalu: ellaone napisał(a):

> jakbyś chociaż przeczytała ten wątek, to wiedziałabyś, ze adrenalinę wzf
            > można przechowywać w temperaturze pokojowej przez pół roku. a w aptece w lodów
            > ce moze leżeć kilka lat. informacja jest na opakowaniu. to samo dotyczy wszystk
            > ich adrenalin w ampułkostrzykawkach.

EpiPen, a wiec zapewne i inne tego typu automatyczne strzykawki z adrenalina, powinien byc przechowywany w temperaturze 15-25 stopni. Z pewnoscia nie w lodowce gdyz przechowywanie w temp. ponizej 15 stopni grozi uszkodzeniem automatycznego systemu podawania leku. Alergicy trzymaja EpiPen/Anapen w specjalnej izolowanej saszetce.
            Lek ma trwalosc rok - 2 lata. Trzeba pamietac o jego wymianie przed koncem uplywu waznosci.

• Gość: justy Re: Uczulenie na jad osy IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.12, 14:10
          Adrenalina WZF wytrzymuje 6 miesięcy poza lodówką, w temp. do 25 st. C.
          Skoro to dla Ciebie przeszkoda - kup EpiPen Senior - w całym okresie jego ważności może być przechowywany w tzw.temperaturze pokojowej, czyli do 25st.C. Za ten komfort zapłacisz ok. 258zł.

Pod względem składu i dawki EpiPen Senior jest dokładnym odpowiednikiem Adrenaliny WZF, więc możesz go wykupić na podstawie recepty, którą dysponujesz (czyli tej na Adrenalinę WZF), o ile lekarz nie dopisał na recepcie formułki:"nie zamieniać".

Inne tego typu preparaty: Fastject i Anapen są obecnie niedostępne/bardzo trudno dostępne i trównie drogie.
    • Gość: halisa Re: Uczulenie na jad osy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.15, 11:40
      Jestem uczulona na jad osy i zawsze mam przy sobie adrenalinę w strzykawce, bo w razie wstrząsu anafilaktycznego liczy się każda minuta, a czasami do szpitala jest daleko. Nie zamierzam ryzykować życia z powodu owada.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka