Dodaj do ulubionych

Uczulenie po farbowaniu czarna henna!

29.04.14, 15:06
Witam Was kobietki. Mam spory problem, kilka dni temu postanowilam ufarbowac sobie brwii i rzesy 'czarna henna'. Wszystko poszlo gladko, ale gdy obudzilam sie na drugi dzien moje oczy byly spuchniete i zaropiale. Nastepnie na powierzchni powiek i brwii porobily mi sie swedzace i szczypiace krosty. Oczy czerwone jak u wampira.. WYbralam sie na pogotowie, lekarz stwierdzil zapalenie spojowek spowodowane kontaktem z substancja chemiczna, dostalam masc i krople przeciwbolowe. Gdy wspomnialam o wysypce stwierdzil, ze oczy sa wazniejsze do wyleczenia... Tak wiec samodzielnie szukalam w internecie informacji, okazalo sie, ze henna ktorej uzylam zawierala substancje silnie uczulajaca zwana PPD. Uzywam hydrocortizonu i zazywam Zyrtek, jednak poprawy nie widac, wrecz przeciwnie krostki sie mnoza, a to juz czwarty dzien! Dodam, ze za tydzien wyjezdzam na urlop. Czy ktoras z Was miala podobny problem? Jesli tak, to jak sie z tym uporalyscie i przede wszystkim ile czasu zajal Wam powrot do zdrowia?? Bardzo prosze o podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Uczulenie po farbowaniu czarna henna! 30.04.14, 00:01
      moze jakies mocniejsze sterydowe przeciwalergiczne np zastrzyki moglabys dostac? ja bym na twoimmiejscu na tychimast poszla do nastepnego lekarza - nie ma co z tym czekac.
      • kkaasiulka Re: Uczulenie po farbowaniu czarna henna! 30.04.14, 00:46
        Jutro mam wizyte. Zapalenie spojowek troche sie poprawilo, ale nadal czuje straszliwy dyskomfort w oczach. Jednak nie mam pojecia co moge zrobic z tymi 'krostami', pokryly mi cale brwii i powieki, wyglada to jak zaschniete na skorupe bable, bardzo nieestetycznie i baaaardzo swedzi sad Czy ktos wie ile to cholerstwo sie goi? Z dnia na dzien jest ich wiecej, dzis wieczorem zauwazylam, ze zaczynaja pokrywac tez czolo... sad
        • dobrakobieta3 Re: Uczulenie po farbowaniu czarna henna! 01.05.14, 18:58
          Cóż, na życzenie garb na plecach...

Zapalenie spojówek - w pierwszym, najgorszym etapie - leczy się min. do 3 tygodni. Później się bada i sprawdza, jak oczy wyglądają. Mnie np. przeszło w zapalenie rogówek i trwało 3 mce, bo się skomplikowało.
          A kwestie skórne - nie do przewidzenia. Mocne antyhistaminy powinny pomóc objawowo, ale sam proces później złuszczania, gojenia i odbudowy chociażby naskórka na pewno potrwa parę tygodni.

Gratuluję wyboru priorytetu: "o la boga, brzydko wyglądam, bo byłam niezbyt mądra. Pal licho czy będę widziała - bylebym cudna była na urlopie". W tym stanie i tak zapomnij i jakimkolwiek opalaniu się itd., głównie ze względu na oczy (pal licho skórę).

• kkaasiulka Re: Uczulenie po farbowaniu czarna henna! 03.05.14, 01:30
            Wlasciwie, to juz jest dobrze. Doktor dal mi masc sterydowa i w ciagu jednej nocy 'bable' wygoily sie przynajmniej w 30-40%. Nie swedzi juz prawie w ogole. Dostalam tez krople sterydowe i parafine do oczu i spojowki maja juz calkowicie normalny kolor. Pomoglo tez przemywanie oczu i skory sola fizjologiczna, a na opuchlizne oklady z ziemniaka! Mysle, ze w poniedzialek bedzie juz calkowicie dobrze, takze w moim przypadku okres trwania tej okropnej alergii to tydzien i 3dni. Zapewne zalezy to m.in. od obszaru jaki byl pokryty ta czarna henna, gdybym malowala wlosy, uczulenie byloby powazniejsze. Kiedy mi sie to przytrafilo szukalam w internecie informacji na ten temat, ale niewiele ich jest, takze mam nadzieje, ze ten post komus posluzywink Na pewno jeszcze nie jedna osoba sie przejedzie na malowaniu brwii, a to paskudztwo jest naprawde wyjatkowo nieprzyjemne.
            • dobrakobieta3 Re: Uczulenie po farbowaniu czarna henna! 04.05.14, 19:59
              Dziecko, tu nie była winna henna lecz Twoja - powiedzmy dyplomatycznie - głupota. Wszędzie, każda kosmetyczka czy fryzjer najpierw przeprowadzają próbę alergiczną przed zastosowaniem henny - Ty jednak to zlekceważyłaś, więc masz, co mieć możesz. Ot i co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka