Dodaj do ulubionych

Dziwna sytuacja. Ktoś pomoże?

28.02.16, 18:41
Witam. Już kiedyś pisałam o moim problemie ale nadal nie ma rozwiązania. Od prawie roku mam uczulenie wokół oczu, które w styczniu się znacząco nasiliło (czerwone place, piekące i opuchnięte). Byłam u kilku lekarzy (w tym u alergologa) ale zakończyło się na maściach i radach typu- eliminacji alergenu. Alergia zawsze powracała (zauważyłam jednak, że po niektórych kremach czy kosmetykach bardziej się nasila. Doszło do tego, że nie używałam prawie nic i wstydziłam się wyjść z domu crying W końcu zdobyłam receptę na TRUE TEST. Pomyślałam, że to uratuje mi życie i w końcu dowiem się co mnie uczula. No cóż. Wykonałam test ale ku mojemu ogromnemu rozczarowaniu nic nie wyszło. Tzn. nie było zaczerwienień, bąbli ani nic;/ Czyli żadna substancja nie uczuliła mnie;/ Teraz znowu jestem na skraju załamania. Nie wiem co zrobić. Okolice oczu są podrażnione mimo, że nie smaruje się niczym (po kosmetykach, kremach nasila się). Jedynie zwykły krem Nivea nie powoduje większych szkód;/ Nawet olej arganowy czy inny polecany podczas alergii mi nie służy. Co robić? Nie dość, że nie mogę używać kremów itd to jeszcze nie umaluje się;/ Pomocy. Jestem bezsilna.
Obserwuj wątek
    • jaa25 Re: Dziwna sytuacja. Ktoś pomoże? 07.03.16, 21:32
      A może zmieniłaś coś z tego i nowe ci nie służy: soczewki kontaktowe, płyn do soczewek, okulary, tusz do rzęs, cienie, szampon, żel pod prysznic, mydło..? Może jakieś nowe leki zaczęłaś brać? Może to nużeniec albo łojotokowe zapalenie skóry?

Najlepiej pokaż zdjęcie smile
      • kwiat_z_kolcem Re: Dziwna sytuacja. Ktoś pomoże? 08.03.16, 09:58
        Nie zmieniłam nic. Mało tego kosmetyki, które kiedyś mi nie szkodziły to obecnie zaczynają.
        Wygląda to mniej więcej tak- w zależności od nasilenia.
        www.google.pl/search?q=uczulenie+wok%C3%B3%C5%82+oczu&safe=active&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjj7oSV3LDLAhWDMBoKHV5PAzsQ_AUIBygB&biw=1366&bih=667#imgrc=pwPKvYfmGPfzrM%3A
        www.google.pl/search?q=uczulenie+wok%C3%B3%C5%82+oczu&safe=active&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjj7oSV3LDLAhWDMBoKHV5PAzsQ_AUIBygB&biw=1366&bih=667#imgrc=9Pf0vTPDXJduHM%3A
    • jaa25 Re: Dziwna sytuacja. Ktoś pomoże? 08.03.16, 12:30
      To dalej: może to od długiego siedzenia przed komputerem albo w miejscu, gdzie jest mocne sztuczne światło, może od zwierzaka (twój, kogoś, kto cię odwiedza, z kim masz kontakt), pościel z pierzem..? Może pierz często pościel, w jakichś środkach przeciwalergicznych, ubrania tak samo, ręcznik. Używaj innego ręcznika do twarzy niż ciała. Może jest jakiś alergen, np. na ubraniu, pościeli, który sobie wcierasz dotykając twarzą..? Kurcze nie wiem. Ja jak miałam zaczerwienienie na górnej powiece to od stanu zapalnego spojówki - od siedzenia przez komputerem oczy mi się wysuszają, pieką, często mam nawroty lekkiego zapalenia (jest świąd, zaczerwienienie). Może staraj się nie dotykać w ogóle twarzy dłońmi, mnie czasem od jednego dotknięcia krostki wyskakują.

Może przejdź na dietę i zobacz, czy się poprawi. Dieta oligoantygenowa składająca się z kilku produktów, które bardzo rzadko uczulają. Stosujesz ściśle przez 1-2 tygodnie i obserwujesz, czy są jakieś efekty. A brałaś tabletki na uczulenie? Coś jak Allertec, Zyrtec, tylko lepsze? Czasem trzeba różne typy spróbować, bo nie na wszystko takie leki tak samo działają. No i czasem długo, conajmniej miesiąc, aby być pewnym czy jest efekt.
      • jataktotak Re: Dziwna sytuacja. Ktoś pomoże? 18.03.16, 13:41
        Zauważyłam, że jak nie używam kosmetyków to się trochę poprawia, ale nadal nie ejst tak jak powinno. Ostatnio kupiłam wizaz.pl/kosmetyki/produkt,61934,physiogel-krem-nawilzajacy-do-twarzy.html i taką odżywkę wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3321,nanobase.html
        Jest odrobinę lepiej ale cały czas mam ślady po uczuleniu i skóra ma delikatny, inny odcień. Nadal niestety ma też więcej zmarszczek od uczulenia (część się wyrównała a część nie). Chciałabym poszukac sobei korektora pdo oczy bo mam sińce ale nie wiem jakiego. Większość wchodzi w zmarszczki albo ma niekorzystny skład. A proszku używam dla skóry wrażliwej i podatnej na alergię.
    • beajo Re: Dziwna sytuacja. Ktoś pomoże? 18.04.16, 21:38
      Czy konsultowałaś się z dermatologiem - to nie musi być alergia, to może być trądzik różowaty, postać oczna. Też tak miałam, że początkowo leczono mnie na alergie na kosmetyki. Rzut oka lekarza dermatologa wystarczyl, żeby zdiagnozować trądzik rózowaty. Jestem w trakcie leczenia. Koniecznie do dermatologa! Powinnaś też wykonać badania na helicobactera, który wywołuje wrzody żołądka, on bywa odpowiedzialny za takie wysypki. Ale o tym wszystkim powie Ci lekarz dermatolog. Powodzenia!
      • porzeczka5 Re: Dziwna sytuacja. Ktoś pomoże? 19.12.21, 21:07
        Chciałabym porozmawiać o tym trądziku dermatolog stwierdził, ze to mam, ale też mam postać oczna, kłucie i pieczenie oczu, alergia wykluczona
    • wozny1234 Re: Dziwna sytuacja. Ktoś pomoże? 25.10.21, 14:41
      Brzmi jak infekcja pasożytami. Prawdopodobnie patogeny te produkują toksyny, które właśnie dają ci takie objawy. Polecam zrobić diagnostykę i wywiad zdrowotny w gabinecie Herbasol w Wrocławiu. Mi tam pomogli z borrelią, może Pani też pomogą z swoimi problemami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka