Dodaj do ulubionych

Nasilone infekcje?

09.02.07, 20:51
Witam wszystkich, mam takie pytanie: czy jest moze jakis zwiazek miedzy
astma/ alergia a nasilonym zapadaniem na infekcje wirusowe? Bo wlasnie
notoryczne infekcje (1-2 w miesiacu) sa w moim przypadku podstawa do
podejrzenia astmy/ alergii. Czy ktos tak moze mial? wink Moze dla jasnosci
wyjasnie, co rozumie przez infekcje: bol gardla, kosci i miesni kaszel,
podwyzszona temperatura.
Obserwuj wątek
    • kingusia1974 Re: Nasilone infekcje? 09.02.07, 23:39
      Jak najbardziej. Dokładnie tak sie zaczeła moja astma. Infekcje wirusowe trwały
      rok praktycznie non stop, ciężkie, nie do opanowania, setki leków, niezliczona
      ilość antybiotyków, chodzenie od lekarza do lekarza. Już myślałam, że muszę iść
      chyba do psychiatry bo wszysscy lekarze mówili , że w zasadzie wszystko jest w
      porządku, aż wreszcie dostałam (na szczescie) jakiegoś uczulenia (pewnie na
      któryś z tych leków) i zostałam wysłana do alergologa i tam ... okazało sie
      zaraz, że to astma. Dostałam leki i od tego czasu już drugi rak a ja zdrowa.
      • justka78 Re: Nasilone infekcje? 10.02.07, 10:00
        Kingusia, bardzo mnie pocieszasz! Bo ja juz stracilam nadzieje na
        zdiagnozowanie, motam sie na forum pomiedzy astma a borelioza...niby jedno i
        drugie pasuje... Powiedz, jak wlasciwie alergolog doszedl, ze to wlasnie
        infekcje na tle alergicznym? Poprzez testy???
    • kingusia1974 Re: Nasilone infekcje? 09.02.07, 23:43
      nie masz na co czekać, szybko do alergologa, lekarstwa i potem będzie lepiej.
      Moja lekarka nie wpadła na to przez cały rok a teraz wiem, ze niepotrzebne było
      tyle tych chorób, leków i tych wszystkich nerwów.
      • kingusia1974 Re: Nasilone infekcje? 10.02.07, 16:35
        spirometria, podstawowe i pierwsze badanie, potem miałam oczywiscie testy, ale
        testy są po to by zdiagnozować ewentualna alergię, a astme rozpoznaje
        spirometria.
        • justka78 Re: Nasilone infekcje? 10.02.07, 23:21
          mialam juz spirometrie, wyszla ok. Gorzej RTG pluc bo tam widac jakies
          niewielkie zaostrzenia konturow oskrzeli. Pulmunolog, u ktorego bylam
          powiedzial, ze prawidlowa spirometria nie wyklucza astmy...ale diagnozy dalej
          nie mam. Za to objawy "grypopodobne"- non stop.
          • kingusia1974 Re: Nasilone infekcje? 11.02.07, 17:23
            hm .. nie jestem lekarzem, u mnie "na szczęście" spirometria przerwała rok
            udręki w poszukiwaniu przyczyny moich nagłych chorób. Ja nie miałam innych
            badań poza sporometrią i już później testami (bo alergia nie jest jakąs moja
            bolączką). Jesli lekarz twierdzi, ze prawidłowo spirometria nie wyklucza astmy
            to pewnie tak jest. A byłaś u alergologa?
            • monikapie Re: Nasilone infekcje? 18.02.07, 09:38
              nie wiem czy u mnie nie jest podobnie. po kazdym prebytym przeziebieniu
              pozostaje kaszel, ktory utrzymuj sie nawet do kilku miesiecy. teraz juz walcze z
              nim drugi miesiac. niestety, nie mam za wiele mozliwosci, bo jestem w 6 tyg.
              ciazy. czy to moze byc objaw alergiczny czy tez po prostu jestem jeszcze chora.
              dodam, ze lekarze nic w plucach nie slysza a kaszel jest suchy ale szczekajacy
              (w nocy mija).
              • 5_monika Re: Nasilone infekcje? 19.02.07, 10:49
                napisz dokładnie kiedy kaszlesz,, co Ci ew. pomaga(kiedy nie kaszlesz) a co
                pogarsza ten stan

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka