Dodaj do ulubionych

Eozynofilowe zapalenie płuc

13.12.08, 10:39
Czy ktoś z Was miał i z jakiego powodu?
Bardzo proszę o kontakt.
Pytam, ponieważ nie wiadomo co jest powodem mojego przypadku.
Tzn. lekarz przypuszcza, że jestem uczulona na jod, ale podobno w
przypadku eozynofilii nie ma badań (takich jak w alergologii testy),
które wykrywają alergeny.
Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 22.01.09, 14:16
      Wysoki poziom eozynofili może świadczyć o zakażeniu robalami i jeśli
      masz zmiany w płucach to moze się tam coś przedostało. Mój kot tak
      ma, że wymiotuje czasami krwią a to jest spowodowane tym, że robale
      przebijają się przez naczynia krwionośne jelit i krwioobiegiem
      dostaja sie od oskrzeli tam są odkrztuszane i połykane z powrotem.
      Temu procesowi towarzyszą dramatyczne dźwięki. Może pójdż tym
      tropem.
      • a50 Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 22.01.09, 16:03
        Dzięki za podpowiedź, ale robale zostały wykluczone. Badanie na
        obecność robaków jest jednym z pierwszych, które w przypadku
        eozynofilii są robione. Bardziej skłaniam się w kierunku grzybków.
        Lekarz tylko się skrzywił na taką moją sugestię, ale zamierzam to
        zbadać.
        Ponieważ prawie 5 lat z przerwami jestem na sterydach, postanowiłam
        pójść w kierunku medycyny naturalnej, zaczynając od kuracji
        oczyszczających. Może uda się jakość to cholerstwo pokonać...
        • margolcia_63 Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 22.01.09, 16:36
          Mam nadzieję, że wiesz, iz diagnostyka jet b. niedoskonała i może
          tylko zmylić pacjenta i go uspokoić. Np. złe aparaty USG, złe
          laboratoria itd. Ale zdrówka życzę.
        • margolcia_63 Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 22.01.09, 20:18
          tip.org.pl/pamw/files/articlepdf/44/pl.html może ci się
          przyda.
    • a50 Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 25.01.09, 19:21
      Dzięki za linka, ale nie dotyczy mojego przypadku.
      U mnie eozynofilia koncentruje się na płucach i doporowadza do
      zapalenia płuc. Na szczęście od pierwszych objawów kaszlu, aż do
      zapalenia płuc ubiega kilka miesięcy, choroba nasila się wolno. Nie
      dopuszczam już do ostrego stanu, idę do lekarza i włącza mi sterydy.
      Teraz jestem na kolejnej serii, już na zmniejszającej się dawce.
      I tak od kilku lat... A encorton lecząc moje płuca rujnuje resztę...
      • pauliayna Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 11.12.22, 20:30
        Rozpoznano u mnie eozynofilowe zapalenie płuc. Także przyjmuję Encorton. Będę bardzo wdzięczna za kontakt aby wymienić doświadczenia...
        • Gość: Gość Re: Eozynofilowe zapalenie płuc IP: *.204.8.26.dsl.dynamic.t-mobile.pl 02.01.23, 21:53
          Też na to choruje (od 2 lat) i tyle dla większości lekarzy to czarna magia. Tak jak ty biorę encorton.
          • pauliayna Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 17.02.23, 22:04
            W szpitalu na Płockiej w warszawie lekarze mi powiedzieli że to bardzo rzadka choroba. Z resztą ciężko nawet znaleźć jakieś szersze informacje w internecie na jej temat. U mnie zaczęło się w marcu 2020 i od tamtej pory Encorton. Przeważnie wystarcza mi dawka 5mg. Pod koniec 2021 udało mi się odstawić sterydy na 2 tyg... i nawrót eozynofilowego zapalenia płuc i znów szpital.
            Brak przyczyny. Choroba u mnie po prostu nagle się pojawiła bez żadnego powodu. Alergie i pasożyty wykluczone.
            Jedyną radę jaką mają dla mnie lekarze to Encorton brany na stałe... a ja bym chciała żyć bez sterydów.
            • Gość: Gość Re: Eozynofilowe zapalenie płuc IP: *.204.12.52.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.02.23, 22:10
              U mnie pojawiły się straszne duszności w 2019 a w 2020 szpital, a potem był covid i wszystko pozamykane. W szpitalu w Zabrzu mi to zdiagnozowano i też nie znaleziono przyczyny. I ciągle encorton i schodzenie z dawki i tak w kółko. U mnie jeszcze miałam zapchane zatoki robiono i FESS. W kwietniu idę do lekarza który zajmuje się leczeniem biologicznym zobaczymy co powie
              • pauliayna Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 16.04.23, 17:40
                Czy może byłaś już u tego lekarza od leczenia biologicznego? Jeśli jest jakaś alternatywna metoda leczenia niż sterydy to bardzo proszę daj znać.
                • Gość: Gość Re: Eozynofilowe zapalenie płuc IP: *.204.9.16.dsl.dynamic.t-mobile.pl 05.05.23, 13:29
                  Niestety nie bo ta choroba nie kwalifikuje się na takie leczenie i na ten moment nie ma żadnej alternatywy dla encortonu, ale ta choroba jak się pojawiła tak może zniknąć. Mam się tylko zaszczepić.
                  • pauliayna Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 18.05.23, 09:02
                    Też mi tak mówili na Płockiej, że jak się pojawiło tak może zniknąć.
                    A szczepienie na co zalecili?
                    • Gość: Gość Re: Eozynofilowe zapalenie płuc IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.23, 10:51
                      Na grypę i na pneumokoki Apexxnar
                      • pauliayna Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 21.05.23, 21:28
                        Dzięki, zorientuję się w temacie. Od pulmonologa dostałam skierowanie jeszcze do hematologa i za parę dni będę mieć trepanobiopsję szpiku kostnego. Chcą sprawdzić czy eozynofilii (i w moim przypadku eozynofilowego zapalenia płuc) nie powoduje jakaś choroba układu krwiotwórczego, białaczka eozynofilowa albo jakiś inny nowotwór. Także szukam już na wszystkie możliwe sposoby przyczyny, ale mam nadzieję że nic tak strasznego nie znajdę.
                        • Gość: Gość Re: Eozynofilowe zapalenie płuc IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.23, 16:16
                          Też byłam u hematologa i powiedział że to nic od krwi, bo te eozynofile wcale nie są takie wysokie a sterydy też zmieniają wyniki krwi
                        • Gość: Gosc Re: Eozynofilowe zapalenie płuc IP: *.204.12.74.mobile.internet.t-mobile.pl 17.07.23, 22:07
                          I jak tam po wizycie u hematologa?
                          • pauliayna Re: Eozynofilowe zapalenie płuc 18.10.23, 14:20
                            Miałam robioną biopsje szpiku dwa razy, wykluczono wszystkie mutacje genów i białaczki. Nadal nie znaleziono u mnie przyczyny tej eozynofilii, jestem ciagle na encortonie (5mg)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka