Dodaj do ulubionych

potrzebny przepis

IP: *.dynamic.mm.pl 15.09.12, 22:02
na naleśniki, inne fajne wypieki z mąki gryczanej-wyłącznie, bez dodatków innej mąki i z mąki ryżowej. mam problem z glutenem i laktozą. Proszę o pomoc, dziękuję
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: potrzebny przepis 15.09.12, 22:38
      Znalazłam taki przepis w książeczce "Naleśniki,omlety,tortille":
      1,5 szklanki mąki gryczanej
      3 jaja
      po szklance piwa i wody
      po szczypcie soli i cukru.
      Wymieszać mąkę z jajami, wodą i piwem, dodać sól i cukier, odstawić na 1 godz. [do zbyt gęstego ciasta dodać kilka łyżek wody.
      Osobiście nigdy takich naleśników nie smażyłam, więc nie mogę dodać swojej opinii.
      Po za tym wydaje mi się, że z mąki ryżowej robi się też w taki sam sposób.
    • Gość: kaska Re: potrzebny przepis IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 21.09.12, 23:15
      Alinko
      Przetumaczone ale nie pieklam tego ,to nie moge gwarantowac jak to jest w smaku.
      Chleb 100% z gryczanej maki
      500g maki gryczanej
      2 lyzeczki soli(lub do smaku jak wolisz)
      300cl(wody
      20 g (2 dkg) drozdzy
      make,wode,drozdze,sol wyrobic i zostawic na 2 godz do wyrosniecia(osoba ktora pisala ten przepis podala ze ona zostawia do wyrosniecia to ciasto chlebowe na 24 godz) Uformawac chlebek ,i zostawic jeszcze przez 30 min i piec w piekarniku termostat 6 (180°)
      Nie bardzo rozumiem dlaczego ten czas wyrosniecia ciasta chlebowego tak sie przedluzyl,ale moze chlbek jest lepszy .Jutro cos innego wpisze.
    • Gość: kaska Re: potrzebny przepis IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 22.09.12, 15:41
      Ciastka z maki ryzowej
      130g cukru
      1 duze jajko
      1 lyzeczka zapachu rozanego (lub waniliowego,cytrynowego... itd do smaku)
      300g maki ryzowej
      4g lub
      pol toreb proszku do pieczenia ciasta
      Utrzepac jajko z cukrem,wsypac make,dodac proszek do piczenia ciasta,dowolny zapach,razem wyrobic wszystkie skladniki.Przykryc zostawic w chlodnym miejscu na cala noc.Rano zostawic na 30/40 min w temp pokojowej.Rozwalkowac,wykrawac ciastka foremka lub szklanka.Piec okolo 10min termostat 6 (180°)
    • Gość: kaska Re: potrzebny przepis IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 22.09.12, 17:41
      Bez glutenu maki :ziemniaczana,ryzowa,sojowa,kasztanowa,quinoa,gryczana,kukurydziana,tapioca i moze inne jeszcze

      Kluski
      350g maki(2/3maki ryzowej 1/3 maki ziemniaczanej
      4jajka
      1lyzka oleju lub oliwy
      wymieszac na stolnicy 2 maki i zrobic'studzienke'
      Ubic jajka,wlac do 'studzienki' i wyrobic jak na kluski.Nomalnie ciasto jest w dotyku 'gietkie' jak na makaron,jesli za rzadkie dosypac troszke maki.Uformowac w kulke i zostawic na pol godz
      Na podsypanej maka('ktora chcesz)stolnicy rozwalkowac cienko ,pokroic nozem( lub wykrawac foremka np gwiazdki jesli dla dzieci)Gotowac 5/10min we wrzacej osolonej wodzie.
      Wykladac na patelnie lyzka szumowka,polac 2 lyzkami oleju by sie nie posklejaly.Podawac z dowolnym sosem.
      Pod przepisem widzialam komentarz:
      bardzo smakowalo corce musialam robic na nowo kluski 2 dni poziej

      Clafoutis bananowe

      150g maki ryzowej,lyzeczka proszku do pieczenia ciasta
      100g cukru
      3 jajka
      40cl mleko kokosowe( lub sojowe)
      2banany
      Nagrzac piekarnik by ciasto sie 'scielo' natychmiast do temp 200°c termostat 6/7
      Podgrzac lekko mleko
      w salaterce wymieszac make,cukier,proszek,jajka,mleko i energicznie wyrobic.
      Obrac i pokroic banany w plasterki,i wymieszac delikatnie z ciastem.
      Wylac do wysmarowanej olejem blaszki i piec 25/30 min
    • incola15 Re: potrzebny przepis 13.10.15, 14:35
      Naleśniki bezglutenowe z musem z dyni
      Składniki:
      ? 1 szklanka mąki gryczanej Incola
      ? 1 szklanka mąki ryżowej Incola
      ? 1/4 - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      ? 2,5 szklanki płynnego mleczka kokosowego
      ? Olej do smażenia i woda
      ? Dynia
      Wszystkie składniki sypkie mieszamy razem, a następnie dodajemy mleczko kokosowe. Mieszaninę można rozcieńczyć wodą wedle preferencji. Tak przygotowane ciasto smażymy na oleju jak zwykłe naleśniki, aż do delikatnego zarumienienia.
      Do przygotowania musu potrzebna będzie brytfanka do pieczenia, ostry nóż i dynia.
      Dynię kroimy na mniejsze kawałki mieszczące się w przygotowanej brytfance. Usuwamy z nich twarde włókna, a także pestki. Tak przygotowaną dynię moczymy kilka minut w wodzie i przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. przez 40-50 minut, aby dynia zmiękła. Po wyciągnięciu jej z piekarnika możemy dynię pokroić w kosteczkę i zmiksować (w przypadku miękkiej skórki) lub zeskrobać sam miąższ i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany mus można od razu nałożyć na naleśniki lub zaserwować z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Smacznego!
      • vvrotka Re: potrzebny przepis 27.06.16, 20:35
        mąka a mąka to wielka różnica, w chłonności wody, elastyczności itp. Do mąki ryżowej na naleśniki dodaję zmielone siemię lniane, ale już do pierogów babkę jajowatą.
    • pitol23 Re: potrzebny przepis 25.10.19, 12:40
      Tutaj jest przepis na super nalesniki bezglutenowe

      dietatokobieta.pl/zielone-nalesniki-bezglutenowe/

      Generalnie super przepisy tu sa. Celiacy maja z czego tu wybierac!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka