Dodaj do ulubionych

Wege i alergia na gluten- czy tego nie zawiele ?

03.07.13, 09:18
Witajcie, mam przyjaciółkę która od niedawna zrezygnowała z mięsa, nabiału i zaczęła wege sposób życia, ma jednak alegie na gluten, która o dziwo objawia się problemami z zatokami i brzuchem.
Czy polecacie jakąś książkę, forum z przepisami, które mogłoby pomóc zbilansować aż tak moim zdaniem trudną dietę w realizacji?
Dodatkowo ona uprawia ze mną sport - bieganie - ona biega czasem ponad 40km tygodniowo.
Czy znacie jakieś porady dla osób uprawiających więcej niż przeciętnie sport- chodzi o większe zapotrzebowanie na witaminy, białko i tłuszcze.
Obserwuj wątek
    • mvszka Re: Wege i alergia na gluten- czy tego nie zawiel 05.07.13, 08:42
      ze swojego doświadczenia osoby unikającej glutenu mogę powiedzieć, że więcej zbóż/ziaren go nie ma niż ma ( jem ryż, kukurydzę, kaszę gryczaną, jaglaną, ziemniaki, płatki owsiane ( alergii nie mam) i amarantus
      w przypadku twojej przyjaciółki polecam szczególnie amarantus ( szkarłat) który jest nie tylko bezglutenowy ale i zawiera więcej wapnia niż mleko ( dostępny na allegro w postaci mąki, ziaren do gotowania i tzw.pop do spożycia bezpośredniego)
      • bieganiemagdy Re: Wege i alergia na gluten- czy tego nie zawiel 06.07.13, 11:50
        Dziękuję za wskazówki.
        Zamierzam wykrorzystać amarantus i będę szukała przepisów, bo ja także lepiej czuję się po odstawieniu pszenicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka