Dodaj do ulubionych

Dieta bezglutenowa,produkty bezglutenowe,samodziel

19.03.14, 15:13
Witam.
Jest ktoś z dziećmi na diecie bezglutenowej bądz dorośli którzy wymagają takiej diety?jak radzicie sobie z zakupami,czytaniem etykiet,pieczeniam chleba może ktoś próbował,jak sobie radzicie nacodzień,jak dzieci w placówkach szkolnych,przedszkolnych są postrzegane ,do lekarzy jakich jeżdzicie?
myslę że możemy porozmawiać wymienić się doświadczeniami,podpowiedziec coś,może cos razem zdziałać w naszym mieście Biała Podlaska,otworzyć Klub,organizować spotkania,wycieczki,warsztaty pieczenia i nie tylko...może ktoś jest zainteresowany,ma pomysły to razem może my co zdfziałać w tym temacie i pomóc sonbie nawzajem i uświadamiać innych,pomagać...wink)

Zapraszam.Piszcie.
Obserwuj wątek
    • my_little_own Re: Dieta bezglutenowa,produkty bezglutenowe,samo 07.07.16, 23:14
      uważam, że wcale nie jest tak źle, sporo rzeczy można zrobić samemu, dodatki do pieczenia są w większości sklepów (tych większych) ale np. w Kauflandzie są proszki do pieczenia bez glutenu, budynie i galaretki, drożdże bez glutenu. Spokojnie mozna sobie poradzić
    • mikstatwres88 Re: Dieta bezglutenowa,produkty bezglutenowe,samo 12.07.16, 14:32
      Zauważyłem, że obecnie każdy supermarket (ale nawet te mniejsze sieciówki) mają półki ze zdrowym jedzeniem. Oczywiście zdrowie trzeba wziąć pod duży cudzysłów ale zdarzają się tam produkty bezglutenowe, które warto kupić.
    • gadzeciara01 Re: Dieta bezglutenowa,produkty bezglutenowe,samo 07.12.16, 19:11
      Czasami wybieramy produkty bezglutenowe dla urozmaicenia diety i naszej codziennej kuchni. Ze wszystkich, które wypróbowaliśmy, to najlepiej sprawdza się Primo Gusto. Raz dwa trzy - obiad gotowy. Wstawiam makaron i robię szybki sos z cukini - palce lizać.
    • kumambiznes Re: Dieta bezglutenowa,produkty bezglutenowe,samo 30.04.18, 23:17
      Moim zdaniem wystarczy świadomie podchodzić do zakupów i w miarę możliwości wszystko robić samemu. Ja kupuje wyłącznie przyprawy, mięso zdziadapradziada.pl/pol_m_Kielbasy_Kielbasa-swojska-175.html i słodycze bezglutenowe, a tak to staram się robić sama co się da.
    • emily-rose Re: Dieta bezglutenowa,produkty bezglutenowe,samo 28.06.18, 22:19
      Teraz rzeczywiście produktu bezglutenowe są dostępne w wielu sklepach i już wcale nie takie drogie. Mąka owsiana, ryżowa, kokosowa coraz tańsze. W internecie pełno przepisów. Na pewno jest trudniej niż na diecie glutenowej, ale ludzie dają radę.
      • pandkadka Re: Dieta bezglutenowa,produkty bezglutenowe,samo 28.03.19, 11:23
        To racja. Ale w sumie też zaciekawiło mnie, jak to wygląda w przedszkolach na przykład. Czy jest możliwość dogadania się, czy trzeba dziecku zapewniać wyżywienie na własną rękę? Tak samo wycieczki szkolne w takim przypadku mogą być problemem.
    • haveagoodday Re: Dieta bezglutenowa,produkty bezglutenowe,samo 16.09.20, 11:06
      Czasem trzeba trochę poszukać informacji na temat poszczególnych produktów, bo nie zawsze będzie na nich wielki napis "bezglutenowy". Np. takie produkty jak płatki owsiane albo mąka z ciecierzycy (strasznie mi podeszła ostatnimi czasy, tak wtrącając nawiasem) są naturalnie bezglutenowe, ale nie zawsze będzie na nich certyfikat (pewnie chodzi o sposób produkcji czy mieszanie się półproduktów). Jak ktoś stara się unikać glutenu w diecie z własnej woli, to myślę, że nie ma co na siłę poszukiwać produktów z certyfikatem - gorzej jak ktoś jest faktycznie uczulony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka