Dodaj do ulubionych

Po co mleko do placka drożdżowego?

IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.14, 20:48
Jak w tytule - w jakim celu daje się mleko do placka drożdżowego?
Poprawia smak, konsystencję?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Po co mleko do placka drożdżowego? 26.08.14, 21:20
      zrob sama eksperyment, to bedziesz wiedziala z doswiadczenia smile
      zwroc uwage na roznice miedzy bulka zwykla na wodzie a maslana.
      ja uwazam, ze ciasto na mleku jest delikatniejsze w smaku i konsystencji. woda to do pizzy i chleba. bezlaktozowcy i weganie moga raczej zastapic mleko "mlekiem" roslinnym zamiast woda.
      --
      Du bist mein Fleisch, mein Blut, du bist ein Steak von mir!
    • zlosliwiec.zlosliwiec Nie musisz 28.08.14, 11:31
      To nie jest skladnik konieczny dla ciast drozdzowych, bo koniecznym skladnikiem sa... drozdze, maka i woda. Mleko to koloidalny roztwor wodny czastek tluszczu, z dodatkiem weglowodanow, protein i mineralow. Jakies 87% skladu mleka to woda, wiec potraktowac mozesz mleko jako wzbogacona wode. I takie jest mniej wiecej, obok nawodnienia i tym samym zawiazania glutenu, zadanie mleka (zamiast wody) w ciescie drozdzowym: wzbogacenie. Tak samo skladnikiem wzbogacajacym ciasta sa jaja (tez woda glownie plus proteiny plus troche tluszczu), ale to nie jedyna ich zaleta (nie odbiegajmy jednak od tematu). Zawarta w mleku laktoza stanowi dobra pozywke dla rozbudzajacych sie drozdzy, a poza tym podczas wypieku sprzyja zrumienieniu (reakcja Maillarda).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka