Dodaj do ulubionych

Mąka gryczana i ryżowa.

15.09.14, 18:18
Witam słonecznie.
Kupiła mąkę ryżową i gryczaną i kompletnie nie wiem jak i do czego je zużyć. Proszę! podpowiedzcie jak je stosować i do czego? Może jakieś sprawdzone przepisy na makaron, lub naleśniki?
Z góry dziękuję i czekam na propozycje. To będzie moje pierwsze doświadczenie z tymi mąkamiwink
Obserwuj wątek
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Mąka gryczana i ryżowa. 15.09.14, 18:29
      Z gryczanej mąki się robi placki bretońskie, płaskie jak naleśnik, tylko że szare. Obkład do nich klasyczny (albo kompletny, fr. complete) to słone masło, jasna szynka, sadzone jajo i starty ser.

      Przepis na ciasto:

      250g mąki gryczanej
      sól
      2 jaja
      500ml zimnej wody
      40 g stopionego masła

      Składniki dokładnie wymieszać i odstawić na przynajmniej 2 godziny, żeby się zawiązało. Smaży się tak samo jak naleśniki, tylko że z jednej strony. Nakłada się na to nadzienie, przykrywa przykrywką, żeby stopić ser, brzegi placka zagina do środka albo w trójkąt albo w kwadrat i na talerz.
    • momas Re: Mąka gryczana i ryżowa. 16.09.14, 16:44
      przepis na naleśniki z mąki gryczanej już był. Teraz specjalność bretońska kig ha farz.
      po polsku znalazłam tu:
      wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1670-francja-le-kig-ha-farz
      • tamaryszek44 Re: Mąka gryczana i ryżowa. 16.09.14, 16:49
        Dzięki Momas, ale ten przepis nie na moje nerwywink
        • momas Re: Mąka gryczana i ryżowa. 16.09.14, 16:53
          wiesz co? jakoś to po polsku strasznie skomplikowanie brzmi smile
          na zywo, nie takie skomplikowane. Mieszkałam w Bretanii sporo czasu i nigdy nikt, u kogo jadł to danie, az tak nie celebrował.
          Po prostu gotowł w woreczku mąkę w rosole i juz big_grin
          Ale moze nie trafiłam na jakis specjalnych ortodoksów kulinarnych. big_grin
    • bene_gesserit Re: Mąka gryczana i ryżowa. 18.09.14, 20:56
      Z mąki gryczanej robię normalne naleśniki - gryczana z pszenną w proporcji 2:1, z więszą ilością jajek, bo są kruchsze.
      • tamaryszek44 Re: Mąka gryczana i ryżowa. 18.09.14, 21:01
        To już coś konkretnego, bo naleśniki jadamy. Myślę że nie tylko wytrawny warsz się w nich sprawdza, myślę że na słodko też będą okej.
        Co do makaronu z mąki ryżowej.....
        Mało google podpowiadają. Czy ktoś śrubował robić taki makaron? Czy tą mąkę trzeba zaparzyć?
        Bardzo proszę o podpowiedzi jeśli ktoś wie jak taki zrobić.
        • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Mąka gryczana i ryżowa. 18.09.14, 22:36
          www.youtube.com/watch?v=qPeNRcmbPoI
        • bene_gesserit Re: Mąka gryczana i ryżowa. 20.09.14, 02:20
          Takie naleśniki jadamy też z tahiną, miodem i jogurtem, są ok. Chociaż nie bardzo czuć gryczaność, może by trzeba lekko tę mąkę podprażyć?

          A co do mąki ryżowej, nigdy mnie nie korciła, ale to wygląda bardzo, bardzo fajnie: tesathome.com/2012/05/25/palappam/
          • tamaryszek44 Re: Mąka gryczana i ryżowa. 20.09.14, 11:56
            Bardzo ciekawy przepis, dziękujęwink Ciekawe czy mleko kokosowe można zastąpić zwykłym?
    • aleksyja Re: Mąka gryczana i ryżowa. 10.06.16, 15:23
      Naleśniki robisz normalnie jak ze zwykłą mąką.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka