19gosia83 09.09.10, 18:30 nóz szefa kuchni taki do wszystkiego jaki polecacie potrzebuje na prezent dla młodego kucharza!!!!!????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eedek Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 17:56 za ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eedek Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.09.10, 01:26 To raczej zapomnij o takim prezencie jeśli to ma być coś co sprawi radość na lata. Mówimy o "nożu kucharza" lub "nożu szefa kuchni" .Najlepszy z niskiej pólki Victorinox to powyżej 200 zł. Są też firmy designerskie typu Sagaform. Tam znajdziesz coś do 150 zł. Tylko że to są noże z Chin w najprostszej postaci. Lepiej pojść do IKEI. Jeśli nie chcesz aby młody kucharz nie przeklinał prezentu czyli gdy więcej czasu będzie spędzał na ostrzeniu, założ sobie minimum 300 zł. Wokół tej ceny kupisz dość dobry nóż który trzyma ostrze a to dla kuczarza jest bezcenne. Oczywiście im więcej tym lepiej. Można kupić przez internet - za granicą taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eedek Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.10, 17:27 Może być. To noze ceramiczne. Ale koszt takiego noża (szefa kuchni dł ok 20-21cm) to pewnie z 500zł? Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: jaki nóż jest najlepszy? 14.09.10, 12:33 Właśnie niedawno spotkałem się z nożami ceramicznymi. Ktoś mógłby mi powiedzieć jakie są zalety tych noży? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.zkrk88 Re: jaki nóż jest najlepszy? 14.09.15, 15:59 noże te chyba najwolniej się tępią, niestety dość łatwo się łamią i szczerbią, ja zepsułam już dwa (oczywiście nie te z najwyższej półki). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jaki nóż jest najlepszy? 14.09.10, 16:14 no pytal o najlepszy wiec wiadomo cena tez bedzie najwyzsza. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2only Re: jaki nóż jest najlepszy? 21.03.11, 14:12 noże z Ikea tez nie są zbyt dobrze. Kiedyś jeden mi się dosłownie złamał. Jakość tez nie jest jakaś super, często produkty ikea są wycofywane. Designerskie to także Vialli design Odpowiedz Link Zgłoś
muszu155 Re: jaki nóż jest najlepszy? 23.05.11, 13:57 victorinox w stówce się zmieści spokojnie, nie przesadzaj, modele walcowane są w opinii wielu lepsze niż kute. Na ostrzeniu będzie musiał spędzać czas, jeśli nóż z miękkiej stali to będzie ostrzył często, ale 5 minut do ostrości roboczej, jeśli nóż z konkretnej stali typu s30v czy d2 to zejdzie długo ale rzadziej, wg mnie nie ma co demonizować tylko kupić victora bo kucharz i tak często ostrzy. Z uwagi na budżet oczywiście takie propozycje wysuwam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM. Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.toya.net.pl 24.04.12, 17:24 W mojej kuchni jednym z najczęściej używanych noży jest gerlach, rok produkcji ok.1950 może odrobinę później. Wielokrotnie ostrzony-więc kształt ostrza już inny jest niż pierwotnie. Kroi, sieka,spada na podłogę- obsługuje już kolejne pokolenie. To tak na marginesie trwałości, niezawodności i innych takich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.ssh.gliwice.pl 25.07.12, 11:30 e, moze ladne, ale szybko sie tepią po kilku miesiacach tj kit nie kupujcie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gsgd Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.internetia.net.pl 05.09.12, 20:34 powyżej 300oże znajdziesz coś godnego uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: 192.168.111.* 30.11.10, 11:23 Victorinox - z rączką w Fibroxie. Może nie wygląda wystrzałowo ale jest bardzo dobry, - ostry, poręczny, bardzo łatwo się ostrzy. Kod produktu: 5.2063.20 Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2only Re: jaki nóż jest najlepszy? 21.03.11, 14:09 jak do obierania to polecam nóż ceramiczny na prawdę mocna sztuka. Mam w domu z takiej stali i jest nie do zdarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 00:22 Noże ceramiczne są rewelacyjne. Akurat Vialli Design ma bardzo przystępne ceny. Ale od kiedy nóż ceramiczny jest robiony ze stali???? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2only Re: jaki nóż jest najlepszy? 24.03.11, 09:00 faktycznie się zapędziłam: pl.wikipedia.org/wiki/N%C3%B3%C5%BC_ceramiczny Nóż ceramiczny to nóż którego głownia wykonywana jest z dwutlenku cyrkonu (ZrO2), co nadaje jej wysoką twardość. Sproszkowany dwutlenek cyrkonu jest prasowany pod bardzo wysokim ciśnieniem w prasie o kształcie głowni noża i tak przygotowany półprodukt jest spiekany izostatycznnie pod ciśnieniem (proces HIP - Hot Isostatic Pressing) w temperaturze około 1400 C przez 5–12 godzin. Po tym procesie powstaje głownia o twardości około 8,5 w skali Mosha. Dla porównania twardość stali to 6 do 6,5 a twardość diamentu to 10. Tak twarde ostrze wymaga ostrzenia na tarczy diamentowej ale w normalnym użytkowaniu należy to czynić raz na klika lat. patrząc na ten Vialli design wygląda jakby był stalowy, jednak pozory mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: 46.7.31.* 12.02.12, 21:56 ze stali ?????????????? co ty ku... gadasz ceramika to nie stal i jest to bardzo ostry ale kruchy noz uwazaj zeby ci nie spadl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabatczarownic Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.14, 12:19 Jeśli chodzi o Vialli Design to bardzo dobra firma, tutaj mają mnóstwo rzeczy z tego www.inbook.pl/category/list/2162/naczynia-kuchenne-vialli-design?lkst=35777 Odpowiedz Link Zgłoś
gastronomiczne Re: jaki nóż jest najlepszy? 05.04.11, 20:15 www.gastronomiczne.pl/noze_m524 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.bdmedia.pl 26.05.11, 09:38 Czy ktoś miał do czynienia z nożami firmy ROYALTY LINE Switzerland, widziałem na allegro, nawet w przystępnej cenie, tylko jaka jest ich jakość? allegro.pl/zestaw-nozy-9szt-szwajcarskie-antybakteryjne-wypr-i1623258105.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksenia Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: 213.199.241.* 14.06.11, 14:30 Ale tu nie wiesz ile w końcu jaka cena zestawu wyjdzie. Lepiej kup sobie coś pewnego w sklepie, dobrej firmy - tej z aukcji nie znam w ogóle. Ja mam zestaw Gerlacha, 5 noży do tego ostatnio kupiłam w necie ceramiczny, jeden tak na próbę i teraz prawie cały czas go używam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.kpn.net 25.11.13, 23:46 Siemka. Mam oryginalne noze szwajcarskie eco line i sa identyko na allegro tylko ze royality line. ze swoich jestem bardzo zadowolony dlatego mysle ze to podroba. Szukaj eco line sprawdzone. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nożyk Re: noże kuchenne vinzer, berghoff - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.11, 16:55 Niestety berghof to kiepski wybór. Słaba jakość i ostrzyć trzeba ciągle - tragedia. Mit tej firmy chyba ciągnie się na polskim rynku od komuny. Kiedyś to był prestiż mieć garnek berghoffa. Nie wiem czy jakość się pogorszyła czy moje wymagania wzrosły? Mam wrażenie że teraz idą na ilość nie na jakość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł_m Re: noże ceramiczne - opinie IP: *.play-internet.pl 19.08.11, 07:32 popieram, sam kupiłem nóż Kyocera (sztucce.pl/1231,kyocera-fk-125nbk-noz-uniwrsalny-zabkowany-12-5-cm-czarne-ostrze.html) i po blisko roku nadal jestem w szoku, praktycznie nie ma różnicy w ostrości. Miałem ogromny problem z zapłaceniem wysokiej kwoty ale opłaciło się, bez stresu mogę pokroić wszystko...:) pozdrawiam paweł_m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.lze.lodz.pl 19.08.11, 09:09 Wybierz sobie cos: www.japanesechefsknife.com/products.html Koszty przesyłki do Polski 7 USD to stała kwota za przesyłkę kurierską, czas dostarczenia od 2 do 7 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak ostry:) 23.08.11, 19:26 uzywam nozy kilkunastoletnich, zadne tam wypasione. poza tym nie umiem poslugiwac sie jednym nozem. potrzebuje przynajmniej dwoch, malego i duzego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.ip.netia.com.pl 29.08.11, 12:50 Fajny portal. Ja nie szukałam sztućców tylko akcesoriów do kuchni o fajnym designie. Również polecam jak ktoś lubi stylowe dodatki. Odpowiedz Link Zgłoś
alfaonline Re: jaki nóż jest najlepszy? 29.08.11, 21:08 a może 2w1 obieraczka I nóż do garnirowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: noże ceramiczne opinie IP: 192.165.213.* 12.03.12, 11:06 Ciekawe dlaczego strona jest juz zablokowana ... Odpowiedz Link Zgłoś
gsu-76 Re: noże ceramiczne opinie 13.04.12, 16:14 Używam noży ceramicznych od 2 lat. Najlepsze są Kyocera. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: noże ceramiczne - opinie 30.03.12, 02:10 Tra la la la. Nie posłużą długo, chyba, że nie przeszkadzają ci ubytki w ostrzu. Mam czarną Kyocerę i mogę powiedzieć tylko jedno: pieniądze wyrzucone w błoto. Nie dajcie się zwieść, nie warto! Odpowiedz Link Zgłoś
krysieczka89 Re: noże ceramiczne - opinie 16.08.12, 08:31 Ja mam dwa noże ceramiczne od pół roku i jestem bardzo zadowolona. Żadnych ubytków nie ma, tylko faktycznie trzeba z nimi postępować ostrożniej, przynajmniej według słów producenta. Ale ostrość jest super i łatwo się ostrze czyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.saite.com.pl 17.04.12, 21:41 Witam czytam wszystkie te opinie i odpowiedzi i chce zapytać czy ktokolwiek z was miał te noże w ręce? są niezwykle ostre - jak brzytwa mam je od 6 miesięcy sprawdzają się fenomenalnie dodam ze mąż podebrał mi jeden i uzywa go w garażu i bardzo sobie chwali... Odpowiedz Link Zgłoś
szukacz1983 Re: noże kuchenne vinzer, berghoff - opinie 08.05.12, 11:20 noże kuchenne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gsgd Re: noże kuchenne vinzer, berghoff - opinie IP: *.internetia.net.pl 08.06.12, 11:01 nie najtanszy, ale nie najdrozszy, a naprawde dobra jakosc (5 lat gwarancji) Jeśli ma byc jeden nuż to taki uniwersalny polecam: Link --> uniwersalny nóż mac knives Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semik Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.static.korbank.pl 06.06.12, 12:43 a trzeba je ostrzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 13:53 www. takapaka. pl/tag/161/prezent_dla_kucharza Odpowiedz Link Zgłoś
janaij Re: jaki nóż jest najlepszy? 11.09.12, 14:16 Bogata kolekcja ekwipunku jest w tychzestawach noży kuchennych z pewnością coś wybierzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kucelka2 Re: jaki nóż jest najlepszy? 04.10.12, 19:53 To prawda,ze noze ceramiczne sa świetne.Juz nie są takie drogie.Mam jeden mały do obierania warzyw,jeden wiekszy do pomidorów i wędlin. Wcale nie maja jakiejs tam wyszukanej marki ot, kupiłam je w rosmanie. Polecam zdecydowanie wypróbowane noze fiskarsa,zwłaszcza do pomidorów,to cudowny nóż, a i taki długi do szynki/tak się chyba nazywał/Mam je od dawna i chwalę bardzo.Kiedys w filmiku YT widziałam jeszcze fiskars szef kuchni,taki krórszy z grubszą rączką.Mam na niego chrapkę.Przy okazji powiem,że i nozyce fiskarsa do ziół i do codziennego uzytku sa świetne. Jeszcze jeden super nóż do obierania warzyw- tupperware.To chol... ostra żmijka,w specjalnym ochraniaczu.Cos extra!Żadnych z tych nozy się nigdy nie ostrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kucelka2 Re: jaki nóż jest najlepszy? 04.10.12, 20:00 Pamiętaj,że nóż fiskars musi mieć na trzonku pomarańczowy pasek.Na każdym ich oryginalnym produkcie powinien byc pomarańczowy pasek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: 194.150.167.* 25.02.13, 15:28 A wcale nie. W Norwegii kupiłam noże Fiskars. Żaden z nich nie miał pomarańczowej obwódki trzonka, a jedynie czarny trzonek. Znając norweskie realia jestem pewna że to oryginały. Jakość bezdyskusyjna Odpowiedz Link Zgłoś
19iowa Re: jaki nóż jest najlepszy? 10.10.12, 12:01 polecam noże Kyocera lub Global duży wybór jest na hiendkitchen.com mają też różne akcesoria i noże ceramiczne (kolorowe również). Naprawdę warto mam kilka ceramicznych i jestem z nich bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salom Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.12, 13:47 a ja polecam noże kyocera które można kupić na hiendkitchen.pl/ to bezpośredni dystrybutor noży kyocera na Polskę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salomea0903 Re: noże kuchenne vinzer, berghoff - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.12, 10:06 zdecydowanie polecam noże japońskie Tojiro lub Global mają modele do wszystkiego i nie są robione na masową produkcję, fakt troche kosztują ale na prawdę warto!!! można te głownie kupić przez internet ale w wawie jest tez kilka sklepóe które je mają. ja kupiłam na hiendkitchen.com Odpowiedz Link Zgłoś
met-ric Re: jaki nóż jest najlepszy? 26.11.12, 13:24 Według mnie jeśli chodzi o noże to uważam, ze ceramiczne są najlepsze :) osobiście polecam ceramiczny nóż japoński www.smakprostoty.pl/white-colors-japonski-ceramiczny-noz-uniwersalny-yellow-11-cm Odpowiedz Link Zgłoś
klautel_michal Re: noże kuchenne vinzer, berghoff - opinie 19.12.12, 16:43 Też polecam VINZERa świetnie wyglądają i mają świetna jakość. Polecić moge noże Shark albo Hawk. stalchem1 napisał: > NAJLEPSZE NOŻE KUCHENNE MA VINZER - SZWAJCARIA > PONAD 100 LETNIA TRADYCJA FIRMY W PRODUKCJI NOŻY. > NOŻE WYPRODUKOWANE W SZWAJCARI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: noże kuchenne vinzer, berghoff - opinie IP: *.miedzyrzecz.com.pl 04.10.14, 11:42 Witam, Jaka szwajcaria ? chinskie noze ładnie zapakowane używałem 2 tygodnie zwróciłem do sklepu rdza wyszła plamy nie polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia32 Re: jaki nóż jest najlepszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.12, 16:36 ja tam wole noże salowe, dużo gotuje i jeżdze też po targach w związku z czym kupiłam sobie noże Tojiro flash!! jestem z nich bardzo zadowolona, to taka inwestycja na lata.... hihi Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jaki nóż jest najlepszy? 10.01.13, 16:56 matko ci sprzedawcy spamerzy... ehh Odpowiedz Link Zgłoś