Dodaj do ulubionych

nie umiem używać folii :)

23.10.10, 20:42
Może to głupie, ale dzisiaj coś zrozumiałem i dowiedziałem się o sobie prawdy długo skrywanej... Otóż... nie umiem używać folii spożywczej! ;)
Pssst... a wy umiecie? Może jakaś podpowiedź jak odcinać to chol***stwo tymi plastikowymi nożykami?! Wrrr...
Obserwuj wątek
    • six_a Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:44
      na krawędzi pudełka zwykle jest taki nożyk czyli ząbki, tym się odcina, a jak nie, to ostre nożyczki.
      na pudełku powinien być opis.
      • szare_drzwi Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:47
        Nożyk to ja zlokalizowałem na pudełku, ale za cholerę nie potrafię nim nic odciąć!
        • six_a Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:50
          przykładasz, napinasz i rżniesz
          z nożyczkami jest więcej zachodu.
          • szare_drzwi Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:53
            mam "rżnąć" folię? :D
            • six_a Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:56
              nożyk rżnie, a Ty za współudział odpowiesz;)
    • gnomowladny Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:45
      Ja odrywam.Papierowej krawędzi używać nie potrafię a plastikowe nóż nie moze działać.
    • marguyu Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:47
      Nie martw sie. Tego prawie nikt nie umie.
      Zupelnie tak samo jak z ponownym zlozeniem i wlozeniem z powrotem do opakowania karteczki ze sposobem uzycia lekarstwa.
      To juz wyzsza szkola jazdy.
      • gnomowladny Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:48
        I z napoczynaniem papieru toaletowego.Nigdy się ta krawędź nie odrywa jak trzeba.
      • szare_drzwi Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:48
        albo złożenie mapy po rozłożeniu. magia...
      • ursyda Re: nie umiem używać folii :) 24.10.10, 12:15
        o właśnie!
        folia to pikus przy tych karteczkach!!!
    • hamisi Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:50
      A mózgu umiesz używać?
      • zainteresowany_live Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 20:54
        Ja umiem używać rozumu. Mózg sam w sobie jest jak komp. Bez netu i programosów jest niczym. ;)
        • figgin1 Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 22:27
          To może zacznij?
          • szalona.manuela Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 22:32
            Sama zacznij, równolegle na innym forum pytasz o banał :-)
    • stofftier Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 22:53
      rozwijasz tyle, ile potrzebujesz, kładziesz na blacie lub desce do krojenia i ciaaach nożem

a skoro o folii mowa, to przypomnijcie proszę, w przypadku aluminiowej, która strona trzyma ciepło, a która je odbija? ciągle mi się to myli
      • szare_drzwi Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 22:59
        Patent z nożem jest mi znany. Ale u mnie nie zawsze naostrzony nóż pod ręką. Zresztą niewygodnie jakoś z tym nożem.

Folia aluminiowa - wszystko jedno jaka strona, obie tak samo działają. "Odbijanie" ciepła to mit, pomylono z promieniami słonecznymi :D A dla twojej wiadomości. W folię aluminiową nie wolno zawijać produktów kwaśnych, np. serów. Uważaj.
        • stofftier Re: nie umiem używać folii :) 24.10.10, 00:10
          nóż nie musi być ostry, bo u mnie tez z tym różnie bywa. A co do folii alu, to absolutnie nie jest mit. Ciepło to też promieniowanie, podczerwone.
        • wielkie.nieba Re: nie umiem używać folii :) 24.10.10, 09:40
          Wolno wolno. Ja zawijam . Tylko że ta aluminiowa to z kolei potem odwija się beznadziejnie, bo się rwie.
          Najlepszy jest papier śniadaniowy. Pocięty już na odpowiedniego rozmiaru kartki i w ogóle wygląd ma nawet estetyczny (no taka kanapka obciśnięta foliówką to nieapetyczne jednak).
          • chomsterek Re: nie umiem używać folii :) 24.10.10, 11:52
            Plamy tłuszczu na papierze śniadaniowym też są mało apetyczne i estetyczne.
            Zresztą większość kanapek, jedzonych po kilku godzinach od przygotowania, nie należy do szczególnie atrakcyjnych (zarówno wizualnie, jak i smakowo).
    • idealista_romantyk rozwiązanie problemu 23.10.10, 23:10
      Google się przydaje, wystarczy poszukać. Wklikaj sobie folia z ucinarką a znajdziesz rozwiązanie twojego problemu.

www.dlahandlu.pl/nowe-produkty/ucinarka-w-folii-do-zywnosci,8964.html
    • ciastuszko Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 23:19
      trzeba urywać po skosie :) kiedyś widziałam w Nigelli :)
    • czerwony_rower Re: nie umiem używać folii :) 23.10.10, 23:42
      umiem :) ... nawet tymi tekturowymi zabkami (jesli nie sa zbyt zmasakrowane) ... ale to trudna sztuka do opanowania. Potrzebny jest odpowiedni kat, sila, predkosc i jesli zabki sa tekturowe oparcie o blat ;).
    • senseiek Czy Ty jestes platynowa blondynka??? 24.10.10, 00:38
      > Może to głupie, ale dzisiaj coś zrozumiałem i dowiedziałem się o sobie prawdy d
      > ługo skrywanej... Otóż... nie umiem używać folii spożywczej! ;)
      > Pssst... a wy umiecie? Może jakaś podpowiedź jak odcinać to chol***stwo tymi pl
      > astikowymi nożykami?! Wrrr...

Czy Ty jestes platynowa blondynka???
    • bbuldogg Re: nie umiem używać folii :) 24.10.10, 00:42
      Nie mam cierpliwosci, więc używam nożyczek. ;-)
      • yvona73pol Re: nie umiem używać folii :) 24.10.10, 01:15
        mam metalowe zabki, niby ok sie rwie, ale za sekunde sie dziadostwo zlepia i zwija, i przykleja do siebie, nie cierpie :|
    • gaarsch kup se coś takiego, może być innej firmy 24.10.10, 01:13
      www.amazon.de/Leifheit-25660-Rollenhalter-Parat-Edelstahl/dp/B000B8KYO8/ref=pd_cp_k_2_img
      • osmanthus Re: kup se coś takiego, może być innej firmy 24.10.10, 01:38
        A nie sprzedaja u was foilli z takim wlasnie urzadzeniem do odcinania wbudowanym w pudelko?
        • roommates folia z ucinarką 24.10.10, 08:45
          Od niedawna sprzedają folię spożywczą z ucinarką. Ja kupiłem w Tarnowie coś takiego www.dlahandlu.pl/nowe-produkty/ucinarka-w-folii-do-zywnosci,8964.html
          • komatan Re: folia z ucinarką 24.10.10, 11:31
            ale fajne ustrojstwo! też nie umiem odrywać folii i też mnie to zawsze dołowało.
      • budyn_ver2.0 Re: kup se coś takiego, może być innej firmy 24.10.10, 09:00
        Mam dokładnie taki uchwyt, kupiony w Polsce za +/- stówkę. Polecam do używania i na... fajny prezent ;)
    • oregano1 Re: nie umiem używać folii :) 24.10.10, 02:16
      Hehehe,ja jestem "wiekowa".ale od lat nie moge sprostac temu problemowi.Z reszta "mam"ok.wiec nie martw się!!!Buziaczki pokrewna duszo!
      • inn-ka Re: nie umiem używać folii :) 24.10.10, 10:16
        Też nie potrafię:/ I z moich obserwacji wynika, że masa ludzi tego nie umie:) Uprzedzając pytania - mam mózg, używam, normalnie funkcjonuję w społeczeństwie:)
    • lemurrek EZ CUT 24.10.10, 10:58
      W USA mają taką ucinarkę w kartoniku folii - nazywa się chyba ez cut czy coś. u nas widizialam podobne rozwiązanie, ale z ucinarką na kartoniku. podobnie się też nazywa bo Easy Cut. znalazlam na stronie producenta www.politan.pl/pol/aktualnosci.php?vis=4
    • szare_drzwi Re: nie umiem używać folii :) 24.10.10, 19:57
      jakieś rady ? :)
    • Gość: latwy gotowe rozwiazanie IP: *.internetia.net.pl 02.11.10, 20:18
      Ktoś już o tym wspominał wcześniej. Udało mi się znaleźć filmik folii z odcinaczem. Podaje link na you tube. Obejrzyjcie sami jak to działa

www.youtube.com/watch?v=RdwZeXgSies
      Wystarczy w wyszukiwarce you tube wklikać "folia do żywności".
      • johana75 Ja mam podajnik do folii 04.11.10, 22:40
        Mieści sie folia spozywcza, nizej aluminiowa i na dole ręcznik papierowy, bardzo sprawnie sie tym wszystko ucina.
        Cos takiego:
        www.twenga.pl/dir-Dom,Narzedzia-kuchenne,Podajnik-do-folii-spozywczej
      • Gość: czyjawiem Re: gotowe rozwiazanie IP: *.internetia.net.pl 21.03.11, 22:39
        Wyglada to podejrzanie. ktos tego uzywal?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka