murken2 19.08.11, 13:42 Przy okazji remontu wymieniłam kuchenkę gazową na indukcyjną. Jeszcze nie jest zamontowana.Czy ktoś kto uzywa już płyty indukcyjnej dłuzszy czas może powiedzieć ile % wyższe sa rachunki za energię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gorenje1 Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 23.08.11, 13:50 Produkowane obecnie płyty indukcyjne w większości są energooszczędne, ich używanie nie powinno więc bardzo drastycznie wpłynąć na rachunki za prąd. Z pewnością będą wyższe, wszystko jednak - co oczywiste - zależy od intensywności używania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 23.08.11, 19:23 mam podobne rachunki co w poprzedim mieszkaniu (dwa razy mniejszym), i wtedy gotowalam na gazie. nie moge powiedziec ze sie zwiekszyly, a gotuje sporo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gorenje1 Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 25.08.11, 12:43 Produkowane obecnie urządzenia są szczególnie "wyczulone" na jak najmniejsze zużycie energii. Wiele firm produkujących sprzęt AGD kładzie coraz większy nacisk na "bycie eko", co oprócz poprawy jej wizerunku korzystnie wpływa też na wysokość rachunków użytkowników urządzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
hani.pl Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 16.09.11, 14:46 oczywiście jest to zauważalne, ale nie tak mocno jak niektórzy eksperci piszą, mamy indukcję a brat ma gazową (podobna wielkość mieszkań i taka sama ilość ludzi w gospodarstwie) i nie ma jakieś dużej różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gorenje Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.11, 16:30 Płyty indukcyjne mają też niezaprzeczalne, istotne zalety, do których należy m.in. krótszy o około 30% czas gotowania, brak ryzyka poparzenia (w czasie gotowania nie nagrzewają się), łatwo też się je czyści. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 02.10.11, 14:06 krótszy o około 30% czas gotowania, w stosunku do ceramicznych. W stosunku do gazowych grzanie wyglada identycznie szybko Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: deelfin Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr IP: 80.51.181.* 12.01.14, 08:27 Bzdura! na gazie o wiele dluzej sie gotuje Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 14.01.14, 00:48 mylisz sie. Indukcja ma inne zalety ale akurat szybkosc gotowania jest porownywalna. Poczytaj w necie Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 23.03.14, 21:37 princesswhitewolf napisała: > mylisz sie. > > Indukcja ma inne zalety ale akurat szybkosc gotowania jest porownywalna. Poczyt > aj w necie Nie do końca masz rację. Tu nie chodzi o to,że np makaron na gazie gotuje się 8 minut a na indukcji 5 minut-nie o to chodzi i akurat nie jest to prawdą. Zarówno na indukcji i na gazie makaron gotuje się 8 minut ALE wczesniejszy proces czyli zagotowanie wody na ten makaron fkatycznie na indukcji trwa o połowę krócej! Żeby woda zagotowała się na gazie potrzeba kilku minut,natomiast na płycie indukcyjnej zagotowanie wody trwa ok pół minuty czasem nawet mniej. I własnie dlatego gotowanie na indukcji trwa krócej. Wiem bo gotowałam na gazie a teraz mam indukcję. Żeby szybkowar na gazie zaczął "syczeć" mijało 10-15 minut a na indukcji szybkowar "syczy" po 5 minutach. Samo "syczenie" (czyli wrzenie) trwa tyle samo na gazie co na indukcji ale po prostu wczesniejszy proces jest krótszy na indukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
holenka70 Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 25.09.17, 12:04 A czy dużo Pani z niej korzysta? Zawsze wydawało mi się, że to droższa opcja, ale przy tych zmieniających się cantach za media być może jest już opłacalna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lobo Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.13, 01:25 zużycie energii podobne, nic taniej nic drożej, indukcja=komfort, latwosc czyszczenia, szybkosc, bezpieczenstwo, mozliwosc ustawienia czasu gotowania... imdukcja wygrywa jesli chodzi o rodzaje kuchenek ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej R Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr IP: *.wroclaw.mm.pl 15.08.13, 23:20 Ja polecam płytę gazową ceramiczną (gaz pod płytą ceramiczną a nie zwykłe palniki nad ) wychodzi najtaniej (rachunki) bo w zakupie to jakiś 3 tys ale się zwraca. Mam taka i rzeczywiście się sprawdza (od dwóch lat używam). Zużywa mniej gazu niż zwykła i ma kilka zalet. Oczywiście i są i wady ale nie zamieniłbym na inną. Rachunki za gaz padły o jakieś 20% jednocześnie mam zalety kuchni elektrycznej. Największym problemem jest tak jak przy każdej kuchni ceramicznej elektrycznej dobranie garnków. Kupić dobre jest prawie niemożliwością. Większość mających emblemat iż nadaje się do ceramicznych elektrycznych .NIe nadaje się. Będzie działać ale jak garnek ma wygrawerowanie na spodzie lub wyżłobienie w środkowej części. To już na pewno zagotowanie wody czas razy dwa a co za tym idzie i koszty razy dwa - mierzyłem ze stoperem. Oczywiście tu cała oszczędność prądu indukcji dopasowanie dna garnka nie ma znaczenia efekt rozgrzania nie zależy od powierzchni przylegania gdyż zjawisko polega na płynięciu prądu wirowego (szkodliwy w transformatorach bo powoduje straty) a tu o te straty chodzi bo straty=ciepło w dnie garnka aby dno było tylko blisko ... . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 12:43 ale jest jeden warunek musisz mieć gaz, jeśli go nie masz to lipa Odpowiedz Link Zgłoś
vasilip Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 12.01.14, 09:54 Są niższe! Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 19.01.14, 18:56 Niższe w stosunku do płyty elektrycznej :-) Autorka natomiast pyta o porównanie z gazową :-) Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 23.03.14, 22:07 Płytę indukcyjną mam od kilku dni wiec nie wiem o ile będę miała wyższe rachunki za prąd.Wcześniej gotowałam na gazie z butli-butla za ok 55zł starczała mi na 2-2,5 miesiąca wiec gotowanie na gazie wykosztowywało mnie ok 25zł/miesiąc. Jeśli chodzi o indukcję to moja płyta po zakończeniu gotowania pokazuje ile zużyła energii. Jeśli wierzyć temu wskaźnikowi to zużycie energii jest wręcz niskie! Dzisiaj robiłam obiad dwudaniowy i wskaźnik pokazał 1,3kWh co daje koszt ok 70gr. Gdyby moja płyta codziennie zużywała 1kWh to dałoby to koszt ok 15zł/miesiac. Tak wiec wg mnie bardzo mało. Dlatego zastanawiam się czy aby napewno ten wskaźnik dobrze pokazuje to zużycie energii bo wg mnie jakoś podejrzanie mało by tego było.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: siemka kuchenka indukcyjna IP: *.swidnica.mm.pl 03.05.14, 10:21 A ja chciałbym się zapytać jak w kuchence indukcyjnej upiec kurczaka? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: kuchenka indukcyjna IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.14, 21:18 tak samo jak w każdej innej, w której jest piekarnik na prąd, przecież w piekarniku nie masz indukcji, indukcja dotyczy tylko płyty na której gotujesz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lanzar Re: kuchenka indukcyjna IP: *.play-internet.pl 13.02.17, 19:33 a jak pieczesz na gazowej ??? chyba w piekarniku lol.... Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Rachunki są niewiele wyższe:) 04.06.14, 19:31 Posiadam płytę od ponad dwóch miesięcy.Kilka dni temu podawaliśmy stan licznika.Byłam bardzo ciekawa o ile bedziemy mieć wyżesze rachunki za prąd. No i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Zazwyczaj mamy rachunki tak 220-260zł/na 2 miesiące (ale były też rachunki na 190zł jak i na 290zł-bez indukcji). No a teraz rachunek za prąd mieliśmy na 230zł/2 miesiące :). Dodam,ze moja płyta indukcyjna ma wskaźnik zużycia energii.Przez pierwszy miesiąc codziennie spisywaliśmy ile płyta zużyła energii.Pod koniec miesiąca zrobiłam podsumowanie i wyszło,że za cały miesiąc płyta zużyła 13kWh! Tak wiec bardzo mało! Ale muszę przyznać,że nie gotujemy jakoś bardzo dużo-raz w tygodniu obiad dwudaniowy a tak to tylko jednodaniowy.Używamy również szybkowara wiec to też oszczędność energii. Tak wiec jeśli ktoś codziennie gotuje obiad dwudaniowy albo rosół który sobie "pyka" godzinę czy dwie to napewno zużycie energii bedzie dużo większe.Ale na takie normalne gotowanie to naprawdę płyta indukcyjna nie pobiera dużo prądu.Mnie indukcja wychodzi taniej niż gaz bo wcześniej butla za 55zł starczała mi na ok 2-2,5 miesiąca a indukcja wychodzi mnie max 10zł na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m83 Re: Rachunki są niewiele wyższe:) IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.14, 13:12 Własnie jestem na etapie wyboru sprzętu kuchennego. stawiam na indukcję - szybsze gotowanie, łatwe utrzymanie w czystości... rodzice jednak próbują przekonać mnie do gazu - że niby taniej. Można wiedzieć jaką konkretnie płytę posiadasz? Zużycie energii faktycznie małe! :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beata pytanie o indukcje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.14, 21:51 Witam.Wlasnie stoje przed dylematen wymiany gazu na indukcij,teraz butla wystarcza mi na miesiac i dwa tygodnie,sporo gotuję,czy bede placic wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: pytanie o indukcje 26.06.14, 12:10 Hmmm ciężko powiedzieć...Mi butla starczała na 2-2,5miesiąca czyli powiedzmy zużywałam gazu za ok 25zł. Gotując na płycie indukcyjnej zużyłam 13kWh/miesiąc czyli wg moich obliczeń 7zł ALE nie wiem czy do tego nie dochodzą jeszcze jakieś dodatkowe naliczenia.No ale choćby naliczyli mi jeszcze drugie tyle jakiś dodatkowych opłat to by wyszło 14zł na miesiąc. Jesli zaopatrzysz się w szybkowar to myślę,że rachunki indukacja nie wyjdzie cię więcej niz gaz... Odpowiedz Link Zgłoś
green.malinka Re: pytanie o indukcje 29.06.14, 21:30 Płyta indukcyjna wychodzi dużo taniej. Jest możliwość regulacji mocy według potrzeb, wiadomo, że nie będzie nic zużywać jak na niej nic nie stoi mimo, że włączona. Trzeba po prostu wybrać porządną. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: noegall Re: pytanie o indukcje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.10.14, 20:01 betty842 minęło kilka miesięcy - jak rachunki obecnie? Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: pytanie o indukcje 28.10.14, 15:20 Wg mnie bez większych zmian. Odkąd mamy płytę indukcyjną rachunki za prąd to ok 230zł/ 2 miesiące.Ostatnio mieliśmy 240zł/ 2miesiące. Tak więc jak dla mnie rewelka:). Pewnie zimą rachunki będą wyższe bo więcej się "świeci" ale jak na razie jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Byłam pewna,że bedziemy płacili za prąd o 100zł więcej niż przed indukcją a okazuje się,że rachunki są prawie takie same jak wcześniej...Ja myślę,że średnio wychodzi nam tak 30zł/ 2 miesiące za tą indukcję.No ale napewno liczy się też fakt,ze płytę mamy podpiętą pod siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Kopacz Re: pytanie o indukcje IP: *.112-183-91.adsl-static.isp.belgacom.be 16.12.14, 07:04 hej, właśnie kalkuluje temat pozbycia się butli gazowej na płytę, nie bardzo rozumiem wątek że lepiej pod siłę- dlaczego? co jeśli będzie podpięta "normalnie"? z góry dzięki za odp Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: pytanie o indukcje 16.12.14, 12:44 Z tego co wiem to siłę liczy się jakoś inaczej (taniej czy coś). Poza tym jeśli podepniesz płytę do normalnego napięcia a nie na siłę to nie będziesz mogła wykorzystywać ją w pełnej mocy.Czyli nie będziesz mogła ustawić pełnej mocy np na trzech polach bo może ci wybić korki albo po prostu płyta sama nie pozwoli na takie ustawienie.Po prostu może być tak,że jeśli będziesz gotowała na trzech polach jednocześnie to maksymalną moc jaką bedziesz mogła ustawić to będzie np 5-6 (w skali 1-9).Ja mam tak,ze jeśli zajmę dwa pola (jedno pod drugim) to też nie umiem ustawić pełnej mocy na obu ale już na polach obok siebie lub po skosie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Kopacz Re: pytanie o indukcje IP: *.112-183-91.adsl-static.isp.belgacom.be 16.12.14, 18:31 ok, dopytam o szczegóły w sklepach, wielkie dzięki za szybką odp! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Kopacz Re: pytanie o indukcje IP: *.112-183-91.adsl-static.isp.belgacom.be 16.12.14, 22:57 choć mam jeszcze pytanie- jaki model kupiłaś? czy jesteś z niego zadowolona? na co zwracać uwagę w sensie wielu różnych funkcji, które w praktyce są fajne a które tylko zawyżają niepotrzebnie cenę? i wreszcie o naczynia- piszą że NALEŻY zakupić zestaw ze stali ferromagnetycznej tylko że to są koszta nie mniejsze niż samej kuchni z płytą, z góry dziękuję Ci za poświęcony czas:) Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: pytanie o indukcje 17.12.14, 10:54 Mam płytę Bosch PIE 611F17E. Jestem z niej bardzo zadowolona.Ma wskaźnik zużycia energii (trzeba sobie to na samym początku ustawić) i wtedy po każdym użyciu pokazuje ile zużyło się "kilowatów".Na samym początku spisywałam sobie ile zużyłam energii w ciągu miesiąca i przeliczyłam wg stawki za kilowatogodzinę więc mniej więcej wiem ile płacę za samo korzystanie z płyty indukcyjnej.Super sprawą jest ustawianie czasu,np możesz ustawić sobie po jakim czasie pole ma się wyłączyć. Fajna jest też skala 0-9 (niektóre płyty mają + -) więc z 9 od razu możesz przeskoczyć na 2 (nie musisz 7 razy wciskać minusa tak jak w niektórych płytach). Jeśli chodzi o garnki...Ja miałam dwa komplety garnków i jeden pasował na indukcję a drugi nie.Ale z koleji moja mama miała komplet garnków który pasował na indukcję więc się z nią wymieniłam;). ALE to nie jest tak,ze musisz kupować garnki tylko z oznaczeniem że nadają się na indukcję.Wystarczy że weźmiesz magnes i przyłożysz do dna garnka-jeśli magnes się trzyma to na indukcję będzie pasował.Ja nawet mam jeden garnek (do gotowania mleka) i magnes się nie trzymał a jednak działa na indukcji.Im lepiej magnes się do dna przyciąga tym bardziej garnek się nadaje.Miałam kilka patelni ceramicznych i tylko jedna nie przyciągała magnesu i nie pasowała na indukcję ale pozostałe 3 pasują.Tak więc wystarczy magnesem sprawdzić czy dany garnek będzie działał na indukcji czy nie.AHA,ja jeszcze używam szybkowaru i dzięki niemu również zużycie energii jest mniejsze ponieważ np robiąc gulasz podpiekam mięso na patelni po czym wrzucam do szybkowara i po 15 minutach mięso jest mięciutkie (a bez szybkowaru musiałabym ok 1 godziny mięso dusić więc pewnie i zużycie energii byłoby większe). Podobnie z rosołem-również robię w szybkowarze i wychodzi pyszny:). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: pytanie o indukcje IP: *.112-183-91.adsl-static.isp.belgacom.be 17.12.14, 16:56 extra, dzięki bardzo za odpowiedź, wesołych świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: pytanie o indukcje 24.10.22, 08:38 Sumarycznie płyta indukcyjna pobiera moc około 8kW na maksymalnych parametrach . Prąd maksymalny około 35A co przekracza możliwość instalacji . Zabezpieczenia główne 25A . Wynika z tego, że nie możemy włączyć innych odbiorów . Jeżeli płyta posiada 4 grzałki to w systemie dwufazowym na jednej fazie pracują tylko 2 , co skutkuje 2 razy mniejszym prądem na jednej fazie . Wynika , że jedna faza będzie obciążona 35/2 = 17,5A co jest wielkością korzystną dla wewnętrznej instalacji . Ja mam do indukcji doprowadzone 2 fazy przewodem 4mm2 bezpośrednio z rozdzielni . Płyta indukcyjna nie może być podłączona do zwykłego gniazdka. Odpowiedz Link Zgłoś
madopar50 Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 17.12.14, 10:23 są niższe Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: erka indukcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.15, 14:38 płyty ceramiczne czy indukcyjne maję jeszcze przewagę nad gazem: nie osadza się tłuszcz z gazu na meblach i ścianach to też istotne przy utrzymywaniu czystości w kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sylka płyta indukcyjna czy gaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.15, 13:25 jestem na etapie kupna kuchni i nie mama pojęcia czy gaz czy indukcja dodam że dotej pory zużywałąm butlę gazu na miesiąc koszt ok 50 zł przy indukcji napewno jest drożej ale ciekawe jaka jest różnica kosztów może mi ktoś wytłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lolita indukcja IP: *.120.121.130.telemedia.pl 28.08.15, 21:56 no ok -fajna kuchenka,ale mam duża rodzinkę i jakiś bigosik czy gołąbki to gar wielgachny(nie 6l ) potrzebny jak nic! Wigilia.. Nie wyobrażam sobie żeby przygotowac ją w 6 małych garnkach. Myśl o tym mnie przeraża.:( Jak sobie z tym radzicie? Może mnie ta to cudo nie stac po prostu :( :( Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: indukcja 28.08.15, 22:37 Gość portalu: lolita napisał(a): > > no ok -fajna kuchenka,ale mam duża rodzinkę i jakiś bigosik czy gołąbki to gar > wielgachny(nie 6l ) potrzebny jak nic! Wigilia.. Nie wyobrażam sobie żeby prz > ygotowac ją w 6 małych garnkach. Myśl o tym mnie przeraża.:( Jak sobie z tym r > adzicie? Może mnie ta to cudo nie stac po prostu :( :( Przecież bigos i gołąbki można przygotować w piekarniku, kwestia dobrania temperatury i, w przypadku bigosu, mieszania co jakiś czas żeby się nie przypalił. O konkrety zapytałabym na Twoim miejscu na forum Kuchnia, tam ludzie doradzą w każdej chyba kwestii i są w stanie podpowiedzieć jak rozwiązywać kuchenne problemy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator-4 Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 16.07.19, 18:27 Przesiadłem się po 30 latach z płyty gazowej na indukcyjną podłączoną pod zasilanie 230V. Różnica w kosztach to maksymalnie kilkanaście zł miesięcznie więcej za prąd. Komfort pracy bez porównania czysto, łatwo i bez szkodliwych oparów, które przy gazie były wszechobecne. Nie żałuję i szczerze polecam. Widzę, że w komentarzach osoby z firmy Solgaz nie dają za wygraną używając różnych często absurdalnych argumentów żeby wypromować wyższość gazu nad prądem ;-) Szanowni Państwo nic nie zatrzyma rozwoju cywilizacji najpierw było drewno później węgiel aktualnie pokutuje mit gazu, który jest już wypierany przez prąd i nikt tego nie zmieni nawet najtęższe głowy z firmy Solgaz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
karnaks Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 25.10.19, 18:49 Przeprowadziliśmy się z domu do mieszkania, gdzie nie ma gazu. Bałem się o rachunki za prąd. Ku mojemu zaskoczeniu. W domu 400 zł za prąd nie było zaskoczeniem. W mieszkaniu rachunki nie przekraczają 150 zł. Płyta nie zawyża rachunków w sposób zauważalny. Raz nabiło 300 zł, ale to był lipiec i klimatyzacja działająca non stop. Co ważne - sprawdź jakiej taryfy używasz i w razie czego zmień ją na taką, która jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
fspencer Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 18.11.20, 15:31 Kuchnia to serce domu, dlatego kiedy przychodzi nam ją wyposażyć szczególną uwagę przykładamy do jej funkcjonalności, bezpieczeństwa oraz designu. Największe problemy sprawia zazwyczaj wybór płyty grzewczej, bo na rynku znaleźć możemy zarówno płyty gazowe, elektryczne, jak i indukcyjne. W sieci znalazłam ten pomocny artykuł w temacie Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.tomsia81 Re: płyta indukcyjna -o ile wyższe rachunki za pr 22.11.20, 12:28 Witam, Zakupiłam w tym roku kuchnie indukcyjną wolnostojącą LOFRA DOLCEVITA 90 ACCIAIO SATINATO . Jestem bardzo zadowolona. Kuchnia indukcyjna wolnostojąca ma swój niepowtarzalny styl oraz szyk. Proszę zobaczcie je same lofra.pl/lofra-dolcevita-indukcja/ Odpowiedz Link Zgłoś