Dodaj do ulubionych

Jaki jest najlepszy automat do chleba ???

18.01.12, 23:26
Witam serdecznie :) .
Bardzo się cieszę,że znalazłam takie fajne forum :) .

Chciałabym kupić automat do wypieku chleba, oczytałam się już tyyle,że tylko oczopląsu dostałam , i nic, nie wiem co wybrać, który lepszy, który gorszy :( .

Może macie jakieś doświadczenie z wypiekaczami ??
Czy jest jakiś, który służy Wam dobrze kilka lat ??
Czy są takie, z których łatwo mieszadła wychodzą ??
Jakie najszybciej się psują ???
Czy te z marketów psują się częściej ??
Czym się sugerowac przy kupnie ??
Acha mam 3 osobową rodzinę.
Dziękuję z góry :) .
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 19.01.12, 16:49
      Watkow na ten temat jest duzo: nawet na tym forum. Wszysko juz zostalo powiedziane. Nikomu nie chce sie pisac po raz setny co i jak. Zreszta zle zadalas pytanie: ktora maszyna najlepsza? Mial ktos 10 i potrafi je ocenic? Nie sadze. Najwyzej mogl miec 2. Wiekszosc ma jedna.
      Ja moge podac moja: Princess 1936, jedno mieszadlo, w Polsce chyba niedostepna. Jestem zadowolona, ale ja uwazam, ze 1 mieszadlo jest ok. Inni wola 2.
      Na koniec: im wiecej czytasz, tm trudniej o decyzje. Maszyny niewiele sie roaznia: wybierz ksztalt wiaderka i ilosc mieszadel. Reszta jest niewazna.
      Przejzryj jednak archiwum: wszystko to juz bylo.
      • kara-ben-nemzi Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 19.01.12, 19:25
        Dzięki linn :) .
        Poczytalam właśnie,dużo było już,ale zaledwie kilka osób napisało,że ma taki a taki automat,że go ma kilka lat. Dziewczyny raczej były zadowolone z tych nowych zakupów (chyba,że czytałam co innego). A ja chciałabym się dowiedzieć, które są takie, wiesz, może nie super, ale długo posłużą, jaka marka , już normalnie głupia jestem :( .
        Czy są jakieś marki, co się szybko psują, a inne lepsze ??
        Będę wdzięczna za wszystkie rady.
        • linn_linn Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 19.01.12, 19:56
          Nie masz nigdy pewnosci. Mozesz kupic najlepszej marki i trafic na felerny egzemplarz / i odwrotnie /. Poza tym maszyn tych sie nie naprawia: to sa raczej gadzety. Przydatne, ale gadzety. Nie mysl za duzo / mowie to z wlasnego doswiadczenia: ja sie zastanawialma 2 lata, a moglam przez te 2 lata piec /: jesli bedziesz rozdzielac wlos na czworo, nigdy nie kupisz. Nie licz tez na to, ze posluzy Ci 10 lat: to nie lodowka czy pralka. Wszystkie rpdukowane sa w Azji i roznia sie jakims programem / na programy tez nie zwracaj uwagi: bedziesz uzywac 2 albo 3 /, designem, ale za duzo od nich oczekuj. Kup i piecz.
            • linn_linn Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 20.01.12, 10:35
              Ja mam druga tej samej marki. Pierwsza mialam 2 lata, ale w czasie awarii pradu "siadla". Naprawa nawet sie nie interesowalam. Znalazlam w necie za pol ceny, ktora zaplacilam w sklepie i od razu kupilam.
              Troche sie nagrzewa, ale nie parzy. Zreszta ma to znaczenie dopiero po upieczeniu: jak w piekarniku. Wyjmujac trzeba uwazac: nic nowego.
              To sa maszyny produkowane przez Princess:
              www.princess.nl/en/producten/5-broodbakmachines/
              Ja mam te:
              www.princess.nl/en/producten/28-silver-home-bread-maker.html
              W Polsce jej nie sprzedaja / ja kupilam we Wloszech, gdzie mieszkam /: jest chyba serwis. A szkoda, gdyz to naprawde porzadna firma. Ja wybralam kierujac sie tym / poza opiniami w necie /, ze Holendrzy sa oszczedni: w zwiazku tym prawdopodobnei niw wyrzucaja pieniedzy. Poza tym jestem zwolenniczka jednego mieszadla.
          • Gość: anka Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 08:43
            linn_linn wszystko już napisała. Marka nieistotna, wszystkie jakościowo podobne (tyle, że te markowe droższe). Ja też się długo zastanawiałam zanim kupiłam - niepotrzebnie. Mam model z Lidla z dwoma mieszadłami ok.2-3 lata, wcześniej miałam z jednym (nieco krócej też z Lidla). Pozbyłam się z jednym mieszadłem, bo wolę z dwoma (mimo że dwie dziury zostają w chlebie), chlebek czy drożdżówka są wówczas prostokątne i łatwiej je kroić. Obudowa nagrzewa się lekko, nie oparzysz się na pewno (może przy pokrywie jest cieplej, czy też na szybce).
            Jeśli chcesz mieć maszynę, to kupuj, bo przy tym sprzęcie rzeczywiście nie bardzo jest nad czym się zastanawiać.
    • linn_linn Re: wypieki 20.01.12, 10:41
      Tak piecze moja maszyna / z moja pomoca /:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54695495,54695495.html?f=777&w=54695495&a=54695495
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76193824,76193824,0,2.html?v=2
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52270669,52270669,0,2.html?v=2
      Tak wyrabia ciasto:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,37925754,41218446,0,2.html?v=2
        • ka_thy Re: wypieki 20.01.12, 20:35
          Każda maszyna się może zepsuć dlatego warto kupować taką z porządnym i jak najdłuższym serwisem. Mam w tej chwili drugą maszynę ( a tak naprawdę to czwartą bo i jedna i druga byly wymieniane na gwarancji), poprzednia to Clatronic kupiony w czasach kiedy maszyna była jeszcze sporą fanaberią, z jednym mieszadłem. Obecna to maszyna Lidlowa, dwumieszadłowa, więc dokładnie mogę opisać różnice między tymi dwoma maszynami, ich plusy i minusy. Tak jak pisałam wyżej, w obydwu przypadkach korzystałam z gwarancji, tych maszyn się nie naprawia tylko wymienia. Na nową dostajesz, w przypadku Lidla pełną 3-letnią gwarancję.

          U mnie maszyna jest sprzętem, który używam bardzo często i który stoi na wierzchu (mimo, iż mam małą kuchnię). Piekę zarówno w maszynie jak i po maszynowym wyrobieniu - w piekarniku. Kiedyś eksperymentowałam z przepisami, teraz piekę z gotowej mieszanki - znalazłam taką, która satysfakcjonuje mnie zarówno pod względem ceny jak i smaku gotowego chleba.
          • kara-ben-nemzi Re: wypieki 21.01.12, 01:32
            Byłam dziś "w mieście" ,w Media Mark raptem byly dwa Mulinexy-jakie olbrzymy !! Po prawie 400. W Carfurze ani jednego. Pewnie do lidla się przejadę, choc daleko,ale dobrze,że jak piszesz ma tą długa gwarancję,to najważniejsze, bo szkoda kasy .
            ka_thy powiedz proszę, jakie są różnice (plusy i minusy) między tym jednomieszadłowcem, a dwu ?? Dzis widzialam też te mieszanki i sie zastanawiam, czy nie za drogo wychodzi z nich chleb ? Kosztują prawie 5 zł. 1 kg. Ile z tego wychodzi chleba ?
            Pzdr.
            • linn_linn Re: wypieki 21.01.12, 09:20
              Ilosc mieszadel ma znaczenie w powiazaniu z ksztaltem wiaderka. Ja mam pionowe wiaderko, ale i tak najczesciej pieke z 400 g maki: chleb wychodzi nizszy i jedno mieszadlo mi wystarcza. Jedno mieszadlo:polowa problemow z mieszadlami / wyjac, nie wyjac, mozna zgubic, uchwyt moze sie wyrobic itp. /. Jesli wolisz chleb duzy w poziomie, to masz 2 mieszadla / sa tez maszyny podwojne: jedno wiaderko poziome i 2 mniejsze /. Poza tym pionowe wiaderka sa rozne. Np. to ma moim zdaniem fatalny ksztalt:
              www.youtube.com/watch?v=tzt4HhTtqpI
              Cala dyskusja:
              forum.gazeta.pl/forum/w,124,130862220,,Mango_bread_maker.html?v=2
              Ja nie pieke z mieszanek.

              • kara-ben-nemzi Re: wypieki 21.01.12, 16:02
                Czyli tak : jak ma się wiekszy chleb zamiar piec - lepsze dwa mieszadła, niższą-szerszą foremkę, większą moc, dłuższą gwarancję, . No to już wszystko wiem ;) .
                Muszę poczekać jeszcze na kasę , zrobię sobie prezent na Walentynki :) .
                Dzięki dziewczyny i linn za linki :) . Fajne te włoskie maszynki. Przynajmiej masz normalny chlebek, co ??? :) .
                Miłego weekendu i pieczenia !!! Pzdr.
                • linn_linn Re: wypieki 21.01.12, 17:07
                  Wez pod uwage to, ze z czasem maszyna do pieczenia chleba sluzy glownie do wyrabiania ciasta. Zaczynasz piec wiecej i coraz czesciej pieczesz w piekarniku, a w maszynie tylko wyrabiasz i zostawiasz ciasto do wyrosniecia. Cena maszyna i tak jest tego warta, moim zdaniem.
                  Moj rekord to focaccia:setki rocznie.
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42061549,42565896,0,2.html?v=2

                  • linn_linn Re: wypieki 21.01.12, 17:10
                    Jeszcze jedno: ja na wloski chleb nie narzekam. W pobliskiej piekarni pieka swietny. Poza tym bardzo dobry jest tzw pane di Altamura.
                    • linn_linn Re: wloskie wypieki 21.01.12, 17:16
                      A tu na dowod zdjecia wloskich wypiekow:
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,124319320.html
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,124444710.html
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42061549,42565896,0,2.html?v=2
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,124655540.html
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,125866212.html

    • ka_thy Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 21.01.12, 19:06
      Kara, do Lidla nie masz teraz po co iść. Te maszyny to oferta promocyjna, bywają tylko wtedy - trzeba śledzić promocje a po maszynę iść w pierwszy dzień najlepiej rano ;)

      Co do mieszanek - ja używam Ekovity, kupuję w Auchan za ok. 3 zł paczka. Wychodzą mi dwa bochenki 750g. Uwielbiam chleb Omega3, czasem piekę w automacie ustawiając koniec pieczenia na rano (cudowna sprawa - zapach świeżego pieczywa z rana :)) czasem tylko wyrabiam a piekę w piekarniku, w keksówce.

      Nie jest prawdą, że maszyna dwumieszadłowa lepiej wyrabia ciasto. Tu i tu ciasto jest świetnie wyrobione. Różnią się tylko minimalną i maksymalną ilością mąki z jakiej mogę wyrabiać ciasto. Duża maszyna nie wyrobi mi ciasta z 30 dag mąki - a taką mam porcję na jedną pizzę, już nie pamiętam dlaczego ale to dla tej maszyny za mało. Chyba ciasto kreci się tylko wokół jednego mieszadła, bo kula jest zbyt mała żeby sięgnęło doń drugie mieszadło. Tak więc jesli chodzi o pizzę mniejsza maszyna była lepsza. Podobnie duża maszyna wyrobi ciasto z wiekszej ilości mąki - jakiej nie wiem, maksymalnie wyrabiałam z 80 dag mieszanki, ale chyba spróbuję z 1 kg, bo tak mi pasuje na 2 keksówki.

      W przypadku maszyny z dwoma mieszadłami może się jeszcze zdarzyć taka sytuacja, która była przyczyną awarii mojej maszyny - ciasto pociągnęło ze sobą jedno mieszadło, które spadło z trzpienia (być może było źle założone, nie wiem), podeszło ono pod drugie i zablokowało maszynę na amen. Ale maszyna z dwoma mieszadłami to lepszy kształt foremki - prostokątny, podczas gdy maszyna jednomieszadłowa to bardziej komin. Chociaż mój Clatronic był jednak bardziej prostokątny w podstawie i nawet nie taki zły kształt miały gotowe chleby. Zarówno jedna jak i druga maszyna dobrze dopiekała, nie mogłam narzekać.
      • kara-ben-nemzi Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 21.01.12, 22:48
        Czyli,ze jednomieszadłowa nie wyrobi mi pizzy dla 3 osób, tylko jednej ?? Ani ciasta na makaron dla rodziny ??
        Dzięki za wszystkie rady !!!
        Linn, mi we Włoszech nie podchodzil ten ich chleb, był krzywy, w ogóle nie ugładzany ladnie, no i na drugi dzień kamień, nawet zęba złamalam na nim :) . Ale dowiedzialam się przy tym,ze zęby są do gryzienia jedynie kawąłków, a ręce do łamania, rozszrpywania chleba .. ;) . Skąd moglam wiedzieć, u nas mięciutki ,zębów nie połamiesz :) . Brakowało mi naszego .
        No to będę pilnowac promocji, dzięki kathy.

        Jak widzę, to temat-rzeka, nastepny wątek nowy na kuchni :) . Ale chyba kazdy inny.
        Pzdr. .Milo mi było :) .
      • linn_linn Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 22.01.12, 09:34
        Z 300 g nigdy nie wyrabialam, wiec nie wiem. Z 400 g mozna na pewno. Zawsze mzoesz zrobic podwojna ilosc i polowe zamrozic: ja nawet wole taka wersje, gdyz nie musze 2 razy wazyc skladniki.
        Mniejsz maszyna moze byc niewygodna w przypadku samego wyrabiania na ciasto drozdzowe.
        • ka_thy Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 22.01.12, 15:02
          > Z 300 g nigdy nie wyrabialam, wiec nie wiem. Z 400 g mozna na pewno.

          Ale Ty masz na myśli maszynę z dwoma mieszadłami? Bo wydawało mi się, że jesteś/byłaś posiadaczką maszyny z jednym mieszadłem.

          A co do mrożenia - to owszem mroziłam, ale jakoś mi się to nie podobało ;) Pizza rozwałkowana i zamrożona połamała mi się podczas grzebania w zamrażarce i przekładania jej zawartości ;). Z kolei ciasto w kulce zbyt mi fermentowało podczas rozmrażania - chyba wolę jednak takie świeżo przyrządzone. Ale jest to szukanie wad maszyny na siłę - taki nadmiar ciasta zwykłam wykorzystywać do pieczenia np. paluchów posypanych serem, takiej przekąski. Albo piekłam kolejną pizzę i zamrażałam już upieczoną.


          > Mniejsz maszyna moze byc niewygodna w przypadku samego wyrabiania na ciasto dro
          > zdzowe.

          Zupełnie nie wiem dlaczego.
          • linn_linn Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 22.01.12, 15:33
            Ilosc maki: sprawdzilam. Producent zaleca od 300 g wzwyz, ale wg opinii uzytkownikow minimum to 400 g / mowie caly czas o mojej maszynie /.

            Po pierwsze, przy okazji, pizzy sie nie walkuje, a rozciaga. Po drugie, mrozi sie ciasto w kulach. Dzielisz ciasto np. na 4 czesci i kazda z nich mrozisz w woreczku plastikowym. Wieczorem wyjmujesz z zamrazalnika i przekladasz do lodowki itd. Nawet rano wystarrczy albo kilka godzin wczesniej: trzeba przetestowac. Przefermentuje jesli bedzie za dlugo w cieple. I tak przed rozciaganiem jeszcze raz "przebijasz" ciasto i wyrabiasz. Nigdy nie mialam problemow.
            Czasem mrozilam kawalek focaccii upieczonej, ale nie jest to najlepsza metoda. Lepiej mrozic ciasto, a jesc swiezo upieczona.
            • ka_thy Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 22.01.12, 16:26
              Och wiedziałam, że Ci się to wałkowanie nie spodoba :D

              A co do tej minimalnej ilości mąki to nie wiedziałam, nigdy nie miałam problemu z zagnieceniem ciasta na pizzę w Clatronicu. Ale na pewno nie ma ani ilości minimalnej ani maksymalnej mąki podanej w instrukcji maszyny z Lidla - nie orientujesz się, ile może taka dwumieszadłowa pociągnąć?
    • kosmopolitesiorbut Re: Działający i tani. 31.01.12, 09:42
      Wszystkie są na tych samych podzespołach. Przepłacasz za firmę, obudowę żeby po upływie czasu gwarancji dowiedzieć się, że to sprzęt nienaprawialny. Jedyne kryterium to ilość mieszadeł: 2 i kształt foremki. Jakoś te w kształcie WTC do mnie nie przemawiają. Chleb foremkowy ma być prostokątny. Ale to już kwestia estetyki.
        • kara-ben-nemzi Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 18.02.12, 12:39
          Hej ,jestem w końcu. Sorry, komputer mi całkiem padł i nie miałam dojścia, no i nie wiedziałam o tych z lLidla niestety :( .
          Ale mam :) . Kupiłam w końcu po 'Walentynkach" Firsta z dwoma mieszadłami,tego dwukolorowego . Przyszedł wczoraj i właśnie szukam dobrego przepisu na chlebek :) . Macie może jakiś dobry przepis, chodzi mi o wagę 750 g. ?
          Mój automat ma wielkość bochenka 750, 1000, 1250g.
          Czy mniejsze tez można piec w nim ? I jak ustawić, żeby mniejszy upiec ? Czy wogóle da się ustawić na niższą wagę ??? Czy raczej tylko 750 ??

          Dziękuję Wam za wszystkie dobre rady !!!! :) . Pozdrawiam.
          • linn_linn Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 18.02.12, 15:52
            A instrukcja co na to? Powinno byc wszystko wyjasnione. Ja pieke w innej maszynie i zmniejszej ilosci maki, wiec nie podam. Mozna oczywiscie przeliczyc, ale nie wypowiadam sie: maszyny nie znam. Powinna byc jedna z tych:
            first-polska.com.pl/produkty/56/wypiekacze_do_chleba
            • kara-ben-nemzi Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 18.02.12, 18:38
              Kupiłam tą 3.
              A w instrukcji sa przepisy w tabelce, ale nic nie pisze na ile to kg. Tylko,ze np. to do bialego, to do slodkiego..itd.
              Robie z mieszanki "chleb polski", ale raczej na oko, bo tam pisalo,ze to na chleb 700 g, wiec dodalam mieszanki nieco, no i zobaczymy. Ale jakoś jakby nic sie nie upiakł z wierzchu, bardzo jasny, a nastawiłam na średni. :( .
              • Gość: toya666 Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.12, 18:39
                Co do przepisu. Mieszkam w Niemczech, więc nie podam Ci firm mąk, które kupuję, ale ogólnie przepis.
                250 g mieszanki chlebowej z ziarnami zbóż lub rustykalnej (tak się nazywa, cokolwiek to znaczy)
                100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub innej, np. żytniej)
                150 g mąki pszennej białej (chleb jest wtedy 'lżejszy' i bardziej miękki)
                1 łyżeczka miodu
                1 łyżka oliwy z oliwek
                350 ml wody
                odrobina soli
                troszkę suchych drożdży (sorry za brak wagi, ale sypię na oko, myślę, że ok. pół łyżeczki)
                garść ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane)
                garść otrąb lub płatków owsianych

                Wsio do wiaderka trzymając się zasady, że najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże.
                Ja w automacie tylko wyrabiam, bo nie lubię dziur w chlebie. Po wyrobieniu przekładam do keksówki, którą smaruję oliwą z oliwek i wysypuję otrębami. Chleb smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypuję makiem lub sezamem. Na godzinkę do piekarnika w temp. 180-190*C. Pycha :)
              • linn_linn Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 19.02.12, 19:42
                A to nie wiem, ale znalazlam opinie:
                www.opineo.pl/opinie-58186-first-austria-fa-5152.html
                Faktycznie instrukcja nie najlepsza, zdaniem uzytkownikow. Musisz probowac: zacznij od malych chlebow.
                Masz tam chyba program French: sprobuj zaczynajac od jasnej skorki. Ja mam inna maszyne, ale po probach wyszlo, ze najlepiej piecze French skorka Medium.
                • kara-ben-nemzi Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 20.02.12, 12:45
                  Dzięki dziewczyny.
                  Toya,ten przepis to na małą keksowkę ?

                  Ale sie wkurzylam. Chleb ten z mieszanki mi wyszedl ,ale musialam dopiekac i skorka troche twarda wyszla. Potem..ciasto drożdzowe chcialam zrobić. Opadlo :( . Pieklam na 1. No i chleb biały-opadł :(. Nie wiem, czy był upieczony, czy nie dopieczony, Dopiekalam 20 min. Okienko i tak zaparowane bylo przed wyjeciem (po pół godz.wyjełam od zakończenia)
                  Skad wiecie dziewczyny, kiedy dopiekac i na jak dlugo i czy w ogole dopiekac ??
                  Skorka byla fajna, a chleb opadniety, guma :( . Pieklam na 1.
                  Acha, jak to jest z wyjmowaniem chleba ? On ma byc podgrzewany jeszcze przez godz, czy odłączyć ?? I kiedy wyjmowac, musi poleżeć najpierw w automacie, czy zaraz wyjmowac ?

                  Linn, na French mozna i białe chleby piec ,wszystkie ??
                  Pozdrawiam serdecznie..
                  • linn_linn Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 20.02.12, 13:05
                    Przede wszystkim musisz uzbroic sie w cierpliwosc. Kazda maszyne trzeba poznac.
                    Program French jest po prostu dluzszy / w Twojej maszynie pewnie tez /. Moim zdaniem lepiej wybrac ten niz dopiekac. Przyznam nieskromnie, ze tak ladnie wypeiczonych chlebow jak moje, nie widuje czestow necie. Zasluga moze maszyna, moze moja / pewnie jednak maszyny /. Niektore maszyny po prostu nie pieka ladnie i trudno cos z tym zrobic.
                    Chleb zwykle opada z powodu za duzej ilsoci plynow i za duzej ilosci drozdzy / piekac chleb daje 8 g swiezych drozdzy na 500 g maki: czesm 12,5, ale z wygodnictwa dziele opakowanie na pol za miast wazyc /.
                    Jeszcze jedno: nie woerz we wszystko, co pisze producent. Np. chleb jest po upieczeniu trzymany w cieple, ale wyjmujesz gniot. Ja wyjmuje od razu po upieczeniu i klade na tzw. kratce, aby odparowal. Jesli potzrymasz w maszynie, wyjmiesz cieply zaparowany gniot.
                    Piszac o wynikach podawaj skladniki: bez tego naprawde trudno cos powiedziec. Np. dlaczego opadl?
                            • linn_linn Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 20.02.12, 17:52
                              Ja pieke nawet z 400 g:
                              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54695495,54695495.html?f=777&w=54695495&a=54695495
                              Ma chyba 12-13 cm wysokosci.
                              Ten jest troche z 550 g maki:
                              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77553411,77553411.html?f=777&w=77553411&a=77553411
                              Ja ich nie waze ani nie mierze po upieczeniu, wiec tylko tyle moge powiedziec. Poza tym wazny jest ksztalt wiaderka.
                              Zacznij od 500 g maki: takze po to, aby w razie niepowodzen nie marnowac pieniedzy.
                              • kara-ben-nemzi Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ??? 21.02.12, 12:50
                                Dzięki linn :) .

                                Nareszcie mi wczoraj wyszedł !!! :) .
                                Pieklam biały ten z 60 ml. oliwy i 3 szl. maki. W trakcie mieszania pilnowsalam,zeby ciasto mialo taka gestosc,jak to,co ręcznie sie ugniata na chleb, no i nastawilam na French i wyjełam od razu po upieczeniu. Chcialam zobaczyc, jak to zmieszadełkami piecze,bo nie chce mi sie ich myc z tego ciasta mokrego, no i ..przy wyjmowaniu z pojemnika chleb wylecial doslownie z nich, a mieszadelka zostały w pojemniku :) . Może dlatego,ze na oleju pieczony :) .
                                Acha to drożdzowe mi opadlo, bo podobno stawia sie po wyjeciu na boku, inaczej zapadaja sie boki.
                                Dzieki za przepisy, skorzystam napewno. I ze jestescie ;) . Pzdr.
                                • linn_linn Re: Panbrioche, czyli chleb-brioszka 21.02.12, 13:15
                                  Widze, ze juz zaczynasz "czuc" maszyne.
                                  Mieszadla wypadaja lub nie w zaleznosci od skladnikow: olej na pewno mial wplyw.
                                  Wlasciwie relacje skladnikow suchych i plynnych mozesz zawsze skontrolowac: w pewnym momencie kula ciasta zaczyna latac wokol mieszadla, a scianki sa czyste. Przy 2 mieszadlach pewnie jest podobnie.
                                  Ciasto drozdzowe pieklam takie:
                                  PANBRIOCHE, czyli CHLEB-BRIOSZKA
                                  / bardziej ciasto niz chleb /
                                  program Basic / 3-godzinny
                                  skorka Light
                                  1 aromat cytrynowy / pomaranczowy / waniliowy /migdalowy
                                  180 ml mleka o temperaturze pokojowej
                                  120 g masla / stopionego wczesniej w mleku /
                                  2 jajka rozbite widelcem
                                  150 g di cukru
                                  1 szczypta soli
                                  500 g maki wysokoglutenowej manitoba
                                  12,5 g swiezych drozdzy
                                  - maslo stopic w cieplym mleku
                                  - jajka roztrzepac widelcem
                                  - make przesiac
                                  - swieze drozdze rozkruszyc
                                  - kroic calosc dopiero po calkowitym wystudzeniu
                                  • kara-ben-nemzi Re: Panbrioche, czyli chleb-brioszka 25.02.12, 15:19
                                    Wczoraj zrobiłam chleb z dodatkiem zytniej maki-jeszcze lepszy !!! :) . I duży ! I ... nic nigdy nie zostaje, wszystko zjedzone do ostatniego okruszka :) . Ale najwazniejsze, ze bez konserwantów. Kroję juz całkowicie ostudzony,świetnie sie kroi :) . No i tak wyrabiam,ze scianki sa czyściutkie ;) .
                                    Co dzień bardziej upewniam się,że dobry zakup zrobiłam :) . Mam nadzieję,że juz chleba nie zabraknie.
                                    A mąkę kupujecie w necie ? Gdzie jest najtaniej ?

                                    Linn, to drożdżowe jest słodkie ?? Bo upieklam teraz znów jedno (z innego przepisu, na oleju) i wyszlo, ale niesłodkie bylo. Dlatego zrobiłam kakao, bo do mleka nie za bardzo .
                                    Dzięki za przepis !!!

                                    Wyrabiałyście może dziewczynki ciasto na pizzę, ale na te malutkie pizzelinki, czy jakos tak, co sie je potem smaży na głębokim oleju, zamiast piec ?? Czy to to samo ciasto, co na pizzę ??
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka