Dodaj do ulubionych

Garnki z Olkusza, warto?

IP: *.opera-mini.net 10.10.12, 21:48
Witajcie. Od kilku dni w Biedronce jest komplet garnkow Olkusza. 3garneczki z przykrywkami maly, sredni i troszke wiekszy niz sredni. Nie pamietaj dokladnej ich wielkosci. Czy ktos uzywal tej firmy? Warto za 69zl kupic te garnuszki, prosze o opinie?
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: Garnki z Olkusza, warto? 11.10.12, 07:40
      Kupiłam ok. 3 miesiące temu ten sam model, tylko ozdobiony innym wzorem. Jestem bardzo zadowolona :-) Zgrabne i przede wszystkim - odległość ucha od brzegu garnka jest duża,
      co ułatwiej utrzymanie garnków w czystości:-)
      Bardzo warto!.

      --
      ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk
    • vandikia Re: Garnki z Olkusza, warto? 11.10.12, 10:36
      miałam kilka lat temu komplet, lubiłam w nich gotować, wytrzymały ok 5 lat - więc za taką cenę można kupić
      ale niedawno chciałam kupić sobie nowy komplet i sprzedająca powiedziała, że jest sporo skarg na nową linię, ponieważ większość produkcji przeniosła się do Chin i nie ma porównania z garnkami sprzed kilku lat
      poza tym zerknij w sieć - jeszcze dwa lata temu było sporo sklepów stacjonarnych w Polsce, w centrach handlowych, a teraz wszystko zlikwidowane
      • Gość: Nika Re: Garnki z Olkusza, warto? IP: *.ip.netia.com.pl 31.10.13, 09:20
        Pracuje w Emalii od 8 lat i to nie prawda, że większość linii przenieśliśmy do Chin. Owszem jakość tych garnków daje dużo do myślenia, trzeba wymieniać średnio co 5 lat, bo przebija grunt spod farby. Jedynie co Chińskie to mamy teraz patelnie więc uważajcie, chociaż szczerze powiem jak mieliśmy uruchomioną linie teflonowania to i tak wolałabym kupić te chińskie bo teflon jest zdecydowanie trwalszy niż na olkuskich.
    • Gość: zadumana Re: Garnki z Olkusza, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.12, 11:43
      Garnki emaliowane mam w użyciu ciągłym do gotowania kartofli, jarzyn (np. kalafior) i zup. Czyli wszystko co nie grozi przypaleniem, a garnek przy odlewaniu wody (np. z ziemniaków) lżejszy. Gar z zupą też lżejszy.
      Natomiast wszystko co grozi przypaleniem ląduje w garnkach ciężkich stalowych.
      Gary emaliowane z Olkusza ostrożnie, normalnie używane, czyli niepoobijane własnoręcznie przez właścicielkę:) mają wieloletnią żywotność.
      • Gość: kaska Re: Garnki z Olkusza, warto? IP: *.w92-157.abo.wanadoo.fr 12.11.13, 23:17
        Zadumana masz racje moje maja moze z 15 lat,nie byly uzywane i dostalam je od mamy nowe,postawilam w piwnicy i zapomnialam o nich,robiac porzadki odnalazlam i wyobraz sobie ze wspaniale gotuje sie w nich nawet na plycie indukcyjnej.Jestem zadowolona bo kiedy potrzeba mi wielkiego garnka to to ten z Olkusza najbardziej mi odpowiada,i w dodatku jest duzo lzejszy niz te ktore specjalnie kupilam za 'ogromne pieniadze'.Mam tez garnek emaliowany made in jugoslawia i tez nadaje sie do gotowania na plycie indukcyjnej.
    • echo1111 Re: Garnki z Olkusza, warto? 11.10.12, 13:17
      Uwielbiam garnki z Olkusza za to że są przede wszystkim śliczne, swojskie - zwłaszcza te z wzorem :) I nie zawierają niklu który bardzo uczula. Mam komplet 4 garnków które kupiłam bezpośrednio w sklepie Emalia Olkusz ale kosztowały prawie cztery stówki. Pełna satysfakcja.
      • horpyna4 Re: Garnki z Olkusza, warto? 11.10.12, 13:32
        Moje garnki z Olkusza mają się dobrze już ponad 30 lat - pochodzą jeszcze z peerelu. Ale rzeczywiście teraz mogą produkować gorsze, jeżeli Chińczycy mają w tym swój udział.

        W swoim czasie skompletowałam cały większy zestaw (kupowałam na sztuki), bo nie lubię śmietnikowatej pstrokacizny. Są małe i duże, płaskie i wysokie - mają bardzo różne rozmiary i proporcje, ale tworzą jedną serię.
    • smutas13 Re: Garnki z Olkusza, warto? 11.10.12, 14:21
      Teraz przypomniałam sobie, że moje garnki z Biedronki, komplet 'pyza' są na gwarancji
      (gdzieś ją posiałam i nie pamętam, na jak długo).
      Nie wiem, czy te, które są obecnie w sprzedaży, też posiadają gwarancję.
      Stalowe garnki też mam. Ale kwaśne potrawy, zawsze gotuję w emaliowanych.

      --
      ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk
      • horpyna4 Re: Garnki z Olkusza, warto? 11.10.12, 15:40
        Akurat kwasy mogą niszczyć emalię. Kwaśne potrawy najlepiej gotować w stalowych; oczywiście pod warunkiem, że są one z odpowiedniej stali. Na przykład takiej o symbolu 1H18N9, chociaż wiele innych też się nadaje. Ale nie mogą być to tanie garnki niewiadomego pochodzenia.

        Emalie nie są zbyt odporne na kwasy i powierzchnia może się w nich zmatowić - wtedy zaczyna łapać przebarwienia. Więc jeżeli już się coś kwaśnego ugotuje w garnku emaliowanym, to nie należy potem w nim tego dłużej trzymać, tylko przełożyć do szkła lub porcelany. Albo wręcz plastiku.

        Za to bez problemu można emalie czyścić sodą, bo nieźle znoszą odczyn alkaliczny.
    • Gość: kim Re: Garnki z Olkusza, warto? IP: *.centertel.pl 11.10.12, 16:03
      Tylko ze Maklowiczowi oraz producentowi programu placa za uzywanie tych garnkow - zaklady finansuja program i dochody Maklowicza, po to zeby lud prosty kupowal. Trudno uwierzyc, ze wciaz sa jeszcze ludzie, ktorzy daja sie nabac na takie numery.

      Zapewne prywatnie Maklowicz ma w domu najbardziej wypasione garnki jakie mozna znalezc a nie emaliowany Olkusz o zabojczej trwalosci 4 czy 5 lat.
    • Gość: mahindra Re: Garnki z Olkusza, warto? IP: *.Netcominternet.pl 04.03.13, 20:16
      Witam!
      Mogłoby się wydawać,że garnki z Olkusza powinny być porządnie wykonana.Właśnie w dniu dzisiejszym takowe otrzymałam.Zakup przez internet,dostawa kurierem,wszystko w najlepszym porządku do momentu rozpakowania.O zgrozo!Gatunek "I" HA HA HAHAAAAAAAAAA i jeszcze naklejka PRODUKT POLSKI.Teraz wiem,że jak coś jest z taką naklejką to OMIJAĆ Z DALEKA.
      • Gość: aliss Re: Garnki z Olkusza, warto? IP: *.icpnet.pl 06.11.13, 17:58
        Widzę, że zdania są podzielone,ale to możliwe, że jak ktoś nie kupił na stronie producenta to mógł natknąć się na podróbke... Ja mam czajniczek z olkusza i sprawuje się świetnie, mam dość twardą wodę, więc szybko osadza się kamień, na szczęście szybko i wygodnie się go czyści :)
      • konsument3 Re: Garnki z Olkusza, warto? 27.02.19, 11:33
        z całego serca nie polecam garnków z firmy Emaila Olkusz po 3 tyg. użytkowania emaila odpryskają i to nie z winny użytkownika ..a o gwarancji 2 letniej można pomarzyć podejście do klienta kary godne... dodam że miałam kiedyś naczynie z tej firmy które było produkowane kilka lat wczesnej do niego absolutnie nie mam zastrzeżeń natomiast produkcja teraźniejsza naczyń to jakieś nieporozumienie... za tą cenę proponuje rozejrzeć się za inną Marką
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka