Dodaj do ulubionych

Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebna pom

IP: *.centertel.pl 22.02.13, 19:15
Jestem na etapie "budowy" mojej własnej wymarzonej małej kawiarni. :))) Wszystko praktycznie już zapięte, ale została kuchnia - tzn. wyposażenie - ekspresy itd. Czy ktoś mógłby polecić mi dobry sprzęt (solidną firmę)?Ja niestety na tej kwestii kompletnie się nie znam (chociaż mam nadzieję, że to niedługo się zmieni). :)) Pozdrawiam, Małgosia.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 22.02.13, 21:02
      Małgo, pojedz na jakieś targi gastronomiczne i sobie obejrzyj i popytaj. Żeby cię potraktowali poważnie, zaopatrz się w wizytówki firmowe (inaczej mało kto będzie chciał z tobą rozmawiać, takie są reguły).

A sprzęt do pierwszego w zyciu przedsiewzięcia gastronomicznego najlepiej kupić używany. Rozejrzyj się po stronach z aukcjami, second-handami z reanimowanym sprzętem, popytaj w necie i w realu. Czasem ktoś bankrutuje po pół roku działalności i dobre urządzenia można kupić półdarmo.
    • kamilsakalus Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 23.02.13, 22:40
      w kwestii typowego sprzętu kawiarnianego nie pomogę, bo kompletnie się tym nie zajmuję. Mogę natomiast pomóc jeżeli w kawiarni oprócz napojów będziesz też miała jakąś kuchnię do pieczenia ciast, sprzęty do deserów, jakaś konwekcja, etc...
      Przede wszystkim odradzam Ci dwie rzeczy, odnosi się to zarówno do sprzętu kuchennego, jak i kawiarnianego:
      1. nie kupuj używanego sprzętu bez gwarancji na minimum pół roku. Zwykle jak ktoś coś takiego sprzedaje w okazyjnej cenie, to coś musi być z tym sprzętem nie tak. Nikt Ci nie sprzeda ekspresu ciśnieniowego wartego 20 tysięcy, za dychę. OCzywiście trafiają się okazję: ktoś miał jakąś gastronomię, zbankrutował i wyprzedaje wyposażenie.
      2. Na początku działalności zwykle brakuje pieniędzy by kupić wszystko swoje i tutaj z "pomocą" przychodzą przedstawiciele producentów kawy, słodyczy, herbaciarze, etc... Dadzą ci ekspres nawet za złotówkę, ale nie za darmo. W zamian musisz się zobowiązać do określonych obrotów. A to jest zwykle kiepski interes. Po pierwsze ograniczasz sobie wybór, jesteś zablokowana w kwestii cen. Jeżeli nawet wynegocjujesz dobrą cenę, to może się popsuć np. jakość kawy producenta x lub będzie problem z dostawami, a tobie i tak nie wolno kupić kawy producenta y.
      • Gość: Małgosia Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn IP: *.centertel.pl 25.02.13, 22:17
        Dzięki bardzo za cenne uwagi, na tym etapie naprawdę wszystko się przydaje. :)) Co do wyposażenia - mam oczywiście odłożone pieniązki, także myślę, że sama dam radę wszystko kupić swoje, o tyle dobrze. :)
      • micha83 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 26.02.13, 08:05
        hmm.oj nie zgodzę się w kwestii umów z przedstawicielami-tak zgadzasz się na pewną ilość sprzedawanej kawy przez taką firmę,ale nikt nie ma prawa dyktować Ci cen,umowy nie trzeba podpisywać na nieokreślony czas,szukamy dobrego producenta kawy-znam kilku którzy są kompetentni i nigdy nie było problemu z jakością,ani dostawami-im zależy by ich kawa była świetnej jakości (skalibrują ekspresy,przyjadą jak coś się będzie działo to leży w ich interesie by lokal sprzedawał ich dobrą kawę).na rozruch dostajesz rabat-kupujesz "ich" firmową porcelanę nawet z 70% RABATEM-policz np lubiana z takim rabatem;przeszkolą Ci za darmo personel.a za ekspres płacisz dzierżawę i nie są to ogromne sumy.
        pracuję już parę lat w branży więc znam realia.zawsze można trafić na kiepską firmę,ale właśnie rzecz polega na tym by związać współpracę z kimś kompetentnym.
        inna sprawa jeżeli założycielka wątku ma aspiracje by sprowadzać kawę . tu trzeba liczyć na siebie i kupić sprzęt samemu,ale żeby kupować sprzęt po innej kawiarni trzeba się na takim sprzęcie znać.
        jeżeli masz pieniądze to kup dobry sprzęt,ale jednocześnie zorientuj się gdzie mieści się serwis producenta i czy w pobliżu masz kogoś kto po okresie gwarancji będzie Ci naprawiał sprzęt-wyobraź sobie sytuację,że psuje Ci się ekspres,a fachowca masz na drugim końcu Polski -czekasz na niego minimum dwa dni,a w tym czasie obrót leży.ważne by mieć serwis -nie ma co mysleć kategoriami,że mam gwarancję a potem będę myśleć(bo na gwarancji też mają czas reakcji ok 48h)..potem mogą być tylko problemy..np będziesz mieć serwisanta,ale np części trzeba sporwadzać ze Szwajcarii,a części do ekspresów są objęte w przepisach jako " do kontaktu z żywnością" i trochę trwa zanim niezbędne elementy trafią do celu..
    • Gość: jackk3 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn IP: 137.186.34.* 24.02.13, 01:26
      No nie moge. Zanim wydasz forse za pisz sie na jakis kurs ktory cie przygotuje chociaz w czesci do tego biznesu. A jeszcze lepiej 'zatrudnij' sie, nawet za psie pieniadze aby poznac wszystko 'od kuchni'.
    • micha83 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 24.02.13, 12:29
      hej,
      firmy handlujące kawą oferują swój sprzęt w dzierżawie.pomyśl jaki ekspres jest Ci potrzebny-czy to ma być kolbowy + młynek,czy ciśnieniowy półautomatyczny (mieli kawę i dozuje,ale mleko spieniamy osobno) czy wystarczy Ci ekspres automatyczny..ceny są naprawdę różne.pamiętaj,że serwisowanie sprzętu to jedna z najważniejszych spraw-zaniedbasz swój sprzęt to tak jakbyś wyrzuciła pieniądze w błoto (fajny ekspres dwukolbowy kosztuje ok 6tyś euro),a jeśli zdecydujesz się na leasing to jest łatwiej,bo masz serwis na zawołanie i w bez dodatkowych opłat-zazwyczaj.
      dalej,musisz pamiętać by robiąc projekt całej kawiarni stosować się do wytycznych SANEPIDU;wyparzarka np winterhalter.Ekspres -spotkaj się z przedstawicielami handlowymi (Darboven,ILLY czy inni) porozmawiaj co mogą Ci zaoferować (często na otwarcie kawiarni firmy takie mają fajne oferty) i może leasing na początek?
      pozdrawiam.
    • beverly1985 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 24.02.13, 13:20
      Jeśli nie znasz się zupełnie na sprzęcie to znaczy, ze raczej nie ty będziesz przyrządzać tę kawę, tylko zatrudnisz baristę. Znajdź tego człowieka juz teraz i nie to on/ona wybierze sprzęt!

Każdy woli mieć kuchnie zrobioną "pod siebie", więc wówczas unikniesz nieporozumień i nie będziesz musiała dokupywać dodatkowego sprzętu, bo np. twój barista przekona cię, zę brakuje mu super-spieniacza mleka, do którego jest przyzwyczajony.
    • micha83 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 26.02.13, 07:46
      całkiem niedawno były targi w Warszawie.śledź temat targów w necie i pojedź oraz dowiedz się czegoś-stracisz jeżleli nie będziesz miała podstawowej wiedzy.znajdź kogoś,kto się zna na temacie (musisz przecież mieć osobę,która Ci pomoże w kawiarni).pracuję jako baristka już prawie 10 lat,menadżerem sieci kawiarni jestem od 4 lat.uwierz mi,że "sama" niewiele zdziałasz.może znajdź w swoim mieście firmę,która zajmuje się np wyposażeniem kawiarni (witryny na ciasta,witryny mroźnicze) często takie firmy mają działalność "wspólną" ze stolarzami itp. (może www.juka.com.pl/ wejdź w zakładkę gastronomia)
      poszukaj architekta,który zaprojektuje Ci kuchnię,może mieć namiary na dobrą ekipę.od tego zacznij.rozmawiaj z fachowcami.
    • Gość: iga Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn IP: *.centertel.pl 26.02.13, 09:35
      Firma zareklamowane wątek do zamknięcia.
    • bene_gesserit Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 26.02.13, 19:33
      Małgo, zamiast zawracać dobrym ludziom głowę, od razu byś napisała, że masz na imię, dajmy na to, Zbysiu i pracujesz dla firmy T oraz sypie ci się miesięczny plan sprzedaży. Sio.
      • Gość: Małgosia Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn IP: *.centertel.pl 27.02.13, 22:48
        A to już nie można zapytać na forum, jak się czegoś nie wie? Bez przesady, po to ono jest. Nie, lepiej wpakować ileśdziesiąt tysięcy w błoto... ;/ Trochę mniej spiskowych teorii dziejów...
    • Gość: ja Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 14:13
      Jak już ktoś wykopał z archiwum to dopiszę:

Kawa! Nie żadna tam koncernowa ale dobra świeżo palona kawa. Najlepiej kilka rodzai ziaren. Jeśli nie masz ochoty samej palić albo po prostu uważasz, że to nie dla ciebie to znajdź sobie palarnie z dobrą jakościowo kawą. Poleciłbym ci pewną z kołobrzega ale pewno uznano by to za reklamę.

Po drugie ludzi i atmosfera. Osoba która pracuje w kawiarni musi być w stanie co powiedzieć o danym rodzaju kawy, pomóc w wyborze. Niestety często zdarza się, że w takich miejscach pracują studentki które na pytanie o rodzaj kawy nie wiedzą co powiedzieć. Miło gdyby osoba która owe kawy parzy również miała pojęcie co robi i dlaczego tak a nie inaczej.

Trzy. Wystrój i muzyka. Powinno być gustownie i klimatycznie. Bez durnego radia tylko właśnie muzyka która tworzy nastrój.
    • kasianarozdrozach Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 27.07.13, 12:03
      Przecież to jest tak paskudny spam, że aż się śmiać chce, już pierwszy post napisany był tak nieudolnie, że by się komuś korepetycje ze spamowania przydały. kosz
    • Gość: Inwestor Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.14, 11:14
      polecam GTS z Poznania
    • pauli.inkaa Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 13.05.14, 11:11
      Proponuję znaleźć porządnych dostawców i oni na pewno zaproponują Ci część wyposażenie w zamian za zakupy. Ja w ten sposób miałam na użytek ekspres bardzo dobrej firmy i co najwżniejsze nie obchodziły mnie ewentualne naprawy, serwisy itp. Trzeba tylko zrobić minimalne, określone w umowie zakupy. Oczywiście poza ekspresem poproś o porcelanę (filiżanki, mleczniki itp). Od dostawcy napojów wywalcz szklanki, kieliszki i np szkolenie dla personelu z przygotowywania bezalkoholowych drinków (np na bazie herbaty).
      Naprawdę jak dobrze pokombinujesz do wyposażenie kawiarni możesz użytkować od dostawców, zawsze gorzej jest z zapleczem kuchennym, tam to już masakra z cenami się zaczyna.

Powodzenia - usługi to zawsze trudny kawałek chleba :)
    • Gość: magdalena k. Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.14, 18:09
      A ja mam pytanie o frytownice i urządzenia do hot-dogów , ewentualnie tez szukam gofrownicy
      do małej gastronomii
      Gdzie to kupić żeby nie było wadliwe i sprawnie działało? Jakie byście doradzili?
      • japanka2 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 26.05.14, 22:17
        Na pewno takie ze specjalistycznych sklepów.
        Do biznesu to te z biedronki czy innych takich się nie nadają:)

• Gość: xe04 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn IP: 94.42.104.* 22.06.14, 10:25
      potwierdzam, bardzo dobra firma - czołówka branży, mam ich urządzenia w kuchni restauracyjnej i sprawdzają się bardzo dobrze.
    • aleks3232 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 22.06.14, 20:44
      ale chodzi Ci o ekspresy do kawy, tak?
      • Gość: xe04 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn IP: *.centertel.pl 24.06.14, 23:55
        ja mam od nich urządzenia chłodnicze, grzewcze i meble do zmywalni.
    • squirk Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 05.07.14, 23:01
      Gość portalu: piotrek342 napisał(a):

> ja mam sprzęt od Tanake, bardzo dobra firma

...skompromitowana żenującym, nachalnym spamem, teraz chyba tylko wyjątkowo naiwny jelonek cokolwiek od nich kupi.
    • patryczek456 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 17.01.22, 11:36
      Cześć ja ostatnio zakupiłem mieszalnik do farszu i mogę polecić ten sklep bardzo dobrze zostałem obsłużony nie miałem żadnych problemów i sprzęt do kawiarni też tam znajdziesz :D
    • peter_parker777 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 29.01.22, 17:06
      Przy otwieraniu lokalu chętnie pomagamy! Produkujemy na zamówienie meble sklepowe na wymiar. Zachęcam do odwiedzenia naszej strony gdzie znaleźć można wiele ciekawych mebli które już wykonaliśmy.
    • coffeeandpeace Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 20.04.22, 11:17
      gdyby ktoś potrzebował ja polecam firmę z Gliwic, działają na terenie całej polski
      combi.com.pl/
    • mwolomierski Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 10.05.22, 16:08
      Hej, nie wiem czy ci to pomoże, ale ostatnio zamawiałem fajne sprzęty takie jak naczynia żeliwne, piekarniki żeliwne itd.... Zerknij może akurat Ci się spodoba
    • coffeeandpeace Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 23.09.22, 15:34
      Oczywiście, polecam combi.com.pl
      Firma z gliwic, współpracuje z restauracjami w całej Polsce. Mają swój showroom ekspresów marki Astoria, młynków, mają palarnię kawy. Wszystko można załatwić na miejscu. Od łyżeczki po wielkie piece konwekcyjne.
    • kvaaod69 Re: Wyposażenie kuchni gastronomicznej - potrzebn 09.12.22, 13:12
      Jeśli chodzi o sprzęty gastronomiczne wszelakiego rodzaju mogę polecić np. firmę AMG Gastro (www.amggastro.pl) , mają prawie wszystko co potrzebne a przy większych zamówieniach jest możliwość zejścia z ceny :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka