Dodaj do ulubionych

Zmywarka zostawia biały nalot

19.09.18, 10:50
Witam
Jak w temacie. Zmywarka zostawia biały nalot na szklankach miseczkach z przeźroczystego szkła. Wygląda to ohydnie.
Czyszczona raz na miesiąc dedykowana chemią , na bieżąco uzupełniany nabłyszczacz i sól.
Tabletki fery.
Proszę o podpowiedź co mogę zrobić , żeby uniknąć zniszczenia naczyń lub co robię nie tak jak potrzeba.
Obserwuj wątek
    • nowaczek1 Re: Zmywarka zostawia biały nalot 25.09.18, 09:36
      U mnie w zmywarce jest regulacja dozowania soli i nabłyszczacza w zależności od twardości wody. Może masz twardą wodę i trzeba podkręcić? Sprawdź w instrukcji.
      Oprócz tego, spróbuj użyć testowo innych tabletek. Miałem kiedyś jakieś markowe i dość drogie tabletki, ale właśnie zostawiały osad i oddałem znajomemu. Sam używam tanich biedronkowych i jest OK.
    • chris1970 Re: Zmywarka zostawia biały nalot 09.10.18, 12:37
      W przypadku tabletek all in one jakimi są fairy (żadne fery), nie musisz dawać soli ani nabłyszczacza. Zbyt duża ilość tego środka powoduje matowienie szkła.
    • mako223 Re: Zmywarka zostawia biały nalot 28.03.19, 16:42
      Sprawdź sól w zmywarce - znajoma kiedyś przez dwa lata nie miała w zmywarce soli i była bardzo niezadowolona ze zmywarki - gdy powiedziałem jej że trzeba soli nasypać to się zdziwiła :) .. jak nasypała to się od razu zmywarka naprawiła tzn zaczęła dobrze zmywać.
    • alina.mec Re: Zmywarka zostawia biały nalot 24.04.19, 10:37
      Albo naczynia są kiepskiej jakości albo trzeba ustawić w zmywarce twardość wody.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka