Dodaj do ulubionych

Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 08:54
Pomocy od 2 dni smierdzi mi starsznie w lodowce. Myslalem ze cos brudno czy
cos sie zepsulo w zwiazku z tym odmrozilem lodowke i 2 dni stala ona otwarta.
umylem ja w srodku dokladnie i otwor odplywowy sprawdzilem czy jest drozny.
Wczoraj wlozylems spowrotem jedzenie (obwachane wczesniej) a dzis znow
smierdzi. CO robic? pomocy
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 08:56
      kup pochłaniacz zapachów specjalnie do lodówki - powinno pomóc.
      Jeśłi nie, może lodówka jest uszkodzona?
    • dziuunia Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 08:57
      Wstaw do lodówki talerzyk z sodą.Może zapachy znikną.
      • amelia_s Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 09:09
        Spróbuj przetrzeć wodą wymieszaną z octem i wytrzec na sucho.
        • Gość: mezczyzna w kuchni Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 09:11
          amelia_s napisała:
          > Spróbuj przetrzeć wodą wymieszaną z octem i wytrzec na sucho.

juz tak robilem jak czyscilem i nic :(

a co sie moglo zepsuc w lodowce?
          • marghot Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 09:14
            czy przy rozmrażaniu używałeś ostrych narzędzi?
            Mój kolega kiedyś czubkiem noża zrobił maluyką dziurkę i okazało się, że
            uszkodził lodówkę. Objawiem był właśnie niemiły zapach.
          • kwik Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 09:24
            pod uszczelki lub zaglebienia moglo dostac sie np. mleko, soki z miesa itp.
            • Gość: mezczyzna w kuchni Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 09:32
              Co do uszkodzenia lodowki - jesli przeilbym komore smrod bylby bardziej
              techniczny a jest ewidentnie organiczny - stara ryba. Wiec chyba uszkodzenie
              odpada. Uszczelki czyscilem w miare dokladnie ale jeszcze raz wyczyszcze.
              Dziekuje za rady i czekam na kolejne. Jak naprawie zaraz szanowne kolezanki
              powiadomie.
              • kwik Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 09:55
                uszczelki nie z zewnatrz, tylko pod spodem (sa zwiniete, trzeba wyczyscic cala).
                jesli to nie poskutkuje, to bez serwisu nie dasz rady - zapach moze tkwic w
                miejscach tobie niedostepnych.
                ale sukcesow :)
    • kikkera Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 10:11
      Nie próbowałam, ale podobno dobrze pochłaniają zapachy fusy z kawy. Trzeba
      postwić w lodówce pojemniczek z fusami (otwarty) i zmieniać co dwa dni.
      Jakbyś wypróbował, to dal znać, bom bardzo ciekawa rezeltatu :-)
      • invicta1 Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 10:14
        o spróbuje-fajne w koncu jakies zastosowanie do wypluwanych "kapsulek" z mojego
        ekspresu
        • jollka2 Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 10:17
          Ja trzymam w lodowce otwartą butelkę octu i działa.
          • invicta1 Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 10:23
            ale czy w tejsytuacji nie śmierdzi octem?
          • very_martini Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 10:35
            Też mam ten problem średnio co 4 miesiące. Odmrażam, myję octem, za kilka godzin
            sodą, a na koniec wstawiam miseczkę z kwaskiem cytrynwym zalanym wrzącą wodą.
            Potem po jabłuszku na każdą półkę i przez jakiś czas jest spokój, a potem od
            nowa. Tylko moja lodówka ma z 10 lat i nie jest porażającej jakości i biorę na
            to poprawkę.

16%VOL
            22%VAT

takie tam... forum homeopatia
            • jacek1f Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 11:17
              Odsmrodziaki lodowkowe:
              ocet na spodeczku;
              fusy z kawy;
              miseczka mleka na 4-5 godzin;
              jajko na twardo obrane i przekrojone na pol;
              kwasek z wodą;
              i jeszcze: wegiel na grilla - dwa wieksze kawalki;
              • invicta1 Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 11:27
                jacek1f napisał:

> i jeszcze: wegiel na grilla - dwa wieksze kawalki;

sprytnie, bo pochłaniacze zapachów do lodówek, to właśnie węgiel
                aktywny-cokolwiek to znaczy, to chyba to samo:)
            • Gość: jhd swieze mleko wstawic IP: *.skwer / 217.153.142.* 15.02.05, 08:11
              Mleko Bardzo pochlania zapachy. Wstaw otwarte
        • Gość: Joanna Tronina Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.fbx.proxad.net 14.02.05, 15:10
          Ale to nie maja byc zuzyte kapsulki tylko nowe! Wystarczy jedna na tydzien.
    • omarta Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 11:17
      ja gdzieś wyczytałam, że trzeba wstawić miseczkę z mlekiem bo mleko wyciąga
      takie zapachy.
      wypróbowałam i działa
      • Gość: mezczyzna w kuchni Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 11:27
        Dzieki wielkie probuje
        wstyawilem misek z mlekiem
        i talerzyk z octem
        ile mam czekac
        dziekuej wszystkim za pomoc
    • Gość: angie Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 11:26
      Opróżniłeś to, gdzie leci woda z odpływu?
      U mnie jest taka szuflada wysuwana na spodzie lodówki(na zewnątrz), nie wiem
      jak u ciebie
      • Gość: mezczyzna w kuchni Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 11:28
        Gość portalu: angie napisał(a):
        > Opróżniłeś to, gdzie leci woda z odpływu?
        > U mnie jest taka szuflada wysuwana na spodzie lodówki(na zewnątrz), nie wiem
        > jak u ciebie

przetkalem odplyw a woda z niego leci na zaewnatrz do takiego otwartego
        ppjemnika ktory jest pusty wiec chyba to nie to ale dzieki
    • sagita_74 Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 11:53
      Ha!
      To może jednak jakiś produkt spożywczy wydziela ten aromat?
      u mnie kiedyś śmierdziała niemożebnie kapusta kiszona zakręcona szczelnie w
      słoju. Słój wąchałam i nic, ale atmofsera w lodówce była zważona, oględnie
      mówiąc. Przypadkiem się jej pozbyłam wywalając kapuchę. Tak samo oliwki mogą...
      Obwąchaj jeszcze raz wszystko. Może jajko popsute? One też czasem potrafią
      przez skorupkę lekko uszkodzoną.
    • sinistra80 Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 11.02.05, 19:47
      polecam rozgniecione goździki
    • Gość: Jarek Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 19:57
      Ja słyszałem że lodówkę w takiej sytuacji należy przetrzeć od środka po umyciu
      wodą z płynem i wysuszeniu sokiem z cwyciśniętym z cytryny,można rozcieńczyć
      wodą 1:2
    • Gość: Lilu Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.miechow.com / *.miechow.com 12.02.05, 19:53
      ja myję wszystkie pojemniki i słoiki, ktore trzymam w lodówce. Może coś
      przeoczyłeś?
      • Gość: eli Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.05, 01:25
        Wstaw spodek z dwoma proszkami do pieczenia.Od czasu do czasu zmieniaj.Pzd
    • Gość: wiedzma Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.3web.net 13.02.05, 07:34
      Ja od "zawsze" stosuje do "odsmradzania" lodowki kawe. Garsc ziarenek, a jak
      nie mam, to ze 2 lyzki mielonej kawy wsypuje do rondelka i mocno podprazam -
      pozniej nie studzac wstawiam do lodowki - tylko nie na szybe! raz odruchowo
      postawilam na szybe - akurat bylo wolne miejsce... i teraz mam nowa szybke ;)
      Naprawde dziala. Mozna to trzymac non stop i co jakis czas podprazac kawe -
      oczywiscie swieza. Lodowka przy tym nie smierdzi (chyba, ze trzyma sie
      aromatyczna kielbase, czy kapuche kwaszona - wtedy nic nie pomoze..).
      Sprawdzone przez lata...
    • jedrek20 Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 13.02.05, 09:25
      Nie wiem czy to pomoże ale ja po umyciu lodówki przecieram jej wnętrze wodą z
      octem i wycieram do sucha.
    • ambjutiful Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 13.02.05, 10:29
      Skórki z obranej cytryny - zawsze trzymam je w lodówce, zmieniam co pare dni i
      nigdy nie smierdzi.
    • argonia Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 13.02.05, 11:39
      wydaje mi się,że widziałam w Bomi płyn do mycia lodówek,przeźroczysta butelka z
      błękitnym płynem w środku,ze spreyem
    • roseanne Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 13.02.05, 13:08
      sposob amerykansji na ten problem to otwarte pudelko sody oczyszczonej,
      postawione na drzwiach lodowki, ktore sie powinno wymieniac co pol roku

bywa specjalna soda do lodowek ale i najzwyklejsza kuchenna jest ok
    • wadera3 Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! 13.02.05, 14:04
      jeśli lodówka jest umyta,nic w niej nie "zalega" i odpływ jest ok,nie ma prawa
      śmierdzieć! sprawdź jeszcze raz....
    • Gość: PK Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: 149.156.95.* 14.02.05, 18:54
      Włóż do lodówki pokrojoną cebule. Sposóbn sprawdzony
    • Gość: Gosia Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.02.05, 19:37
      Ja również wrzucam do środka przekrojoną cebulę - moim zdaniem działa. Zresztą
      kiszona kapucha też, ale nie może być zawinięta, tylko 'luzem' na jakimś
      spodku. Natomiast jeśli uszkodzona jest komora chłodziarki, zapaszek wcale nie
      będzie 'techniczny'. Uszkodzenie komory oznacza brak ruchu powietrza wewnątrz
      lodówki i niestety wszystko się psuje. Zastanów się również czy coś nie ożyło z
      części zamrażarki ... Jeśli żaden z domowych sposobów nie poskutkuje, spróbuj
      może skorzystać z minusowej pogody, wyrzucić wszystko na balkon i przez dzień
      mieć włączoną pustą lodówkę. Przynajmniej winowajca będzie wskazany.
      Powodzenia!
    • Gość: Alunia rozlana wódka IP: *.zax.pl / 195.150.162.* 14.02.05, 23:25
      1. Strasznie śmierdzi stęchlizną, obrzydliwym syfem, rozlana w lodówce wódka.
      2. zepsute drożdże - obrzydliwie śmierdzą
    • zaczepialski polecam skórki od cytryny lub pomarańczy TO DZIAŁA 14.02.05, 23:35
    • Gość: proki Re: Smierdzi z lodowki co zrobic pomocy!!! IP: 217.153.181.* 15.02.05, 07:52
      ja trzymam w lodówce na talerzyku skórkę z obranej cytryny. Nieźle działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka