Gość: Babet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 12:12 Czy warto kupić taką maszynę www.lidl.pl/pl/index.nsf/pages/c.o.oow.20050613.index Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 12:23 Mam ponad rok,działa dobrze.Trzeba iść skoro swit, bo zwykle jest tylko parę sztuk i migiem się sprzedają. Zerknij jeszcze do oferty makro,jest "Alaska" za 145 zł-2 mieszadła, ale foremka jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? 07.06.05, 12:29 Zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: 213.17.230.* 07.06.05, 12:28 Ostatnia oferta makro też ma maszynę do chleba. Cena poniżej 200zł, jeśli dobrze pamiętam. Chlebowi producenci z forum zwykle pisali o znacznie większych kosztach. Ciekawe czy to straszne badziewie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 12:32 nie badziewie:) Wyzsza cena jest za nazwe firmy np." Panasonic" lub za wygląd np. obudowa inox. Działają porównywalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: 213.17.230.* 07.06.05, 12:41 Czuję, że się zdenerwuję... Po pierwsze mam ochotę na książkę Kuronia z dedykacją, a tu wy nagle twierdzicie (po drugie), że ta tania maszyna nadaje się do użytku i nie musi to być od razu mercedes, przepraszam, panasonic. Coś widzę, że to niegroźne hobby zaczyna robić się kosztowne. Generalnie biorąc lepszy model z lidla czy z makro? Ciekawe skąd ja wezmę czas na pieczenie chleba? To coraz mniej wiarygodne, ale jednak jeszcze do tego pracuję...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 12:47 I ja pracuję, w dodatku na swoim, nie mogę się obijać:) Uwierz, to naprawdę samo piecze.Piekę co drugi dzień. Z Lidla ma tę zaletę ,ze mozna upiec 2 rózne chleby na raz. Jeden minus, serwis w Radomiu.Można u nich dokupić duża foremkę i wkładać zamiast dwóch małych. Mama ma Clatronica, też jest dobry, cena ok 200zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: 213.17.230.* 07.06.05, 12:56 Nigdy nie zgłębiałam tematu chleba, bo jakoś cena machiny mnie deprymowała. Ale wobec jej upadku (tej ceny) może jednak... Jak duży wychodzi ten chleb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 13:03 W dwóch foremkach-dwa po ok 0,5 kg. W jednej dużej-do 1,25 kg. Gotowe mieszanki do wypieku robi np. "Delecta" i "Polskie Młyny",są w marketach. Najlepsze wg.mnie robi "Chleb Polski", są w Bomi i niektórych sklepach.Adresy na ich stronce. Odpowiedz Link Zgłoś
camomille ta maszyna z obrazka to firma bifinett 07.06.05, 13:06 mam dokladnie taka sama i dziala jak na razie bez zarzutu, i nie pobiera zbyt duzo pradu, co jest bardzo wazne. nie dosc, ze robi i piecze mi pyszne chleby, np taki z figami, to jeszcze tak sie rozleniwilam, ze miesza mi ciasto na placki. polecam goraco, cena tez jest bezkonkurencyjna w porownaniu z innymi z gornej polki, a jakoscia niczym chyba nie odstaje, camomille Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babet Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 13:15 Dzięki za rady !!! Chyba się skuszę :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka kupić 07.06.05, 21:28 jak zaczniesz jej używać, żaden inny chleb nie będzie Ci smakował. Odpowiedz Link Zgłoś
lama_83 Re: a co ze składnikami 08.06.05, 10:11 do tej maszynki? mieszkam w mniejszym mieście i nie wiem czy dostanę u nas jakieś gotowe mieszanki. Ma to być zwykła mąka, zwykły cukier czy jakieś specjalne produkty? Wiem, że kiedyś potrzebne były jakieś specjalne wywary do pieczenia, czy coś takiego (moja sąsiadka kiedyś kypowała to w pobliskiej piekarni)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: a co ze składnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 11:06 Moze być wszystko zwykłe, gotowe mieszanki są tylko ułatwieniem. Chleb na zakwasie, czyli na tym co nazywasz "wywarami", to 2 stopień wtajemniczenia.Można wyżebrać u piekarza, albo zrobić samemu (mąka żytnia + woda + trochę cierpliwości). Zwykłe chlebki piecze się na drożdżach, świeżych lub instant. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie a w tę maszynę z makro 08.06.05, 12:41 to warto zainwestować?Firmy alsaka, ok.145zł kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: a w tę maszynę z makro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 12:57 Ogladąłam wczoraj,2 mieszadła, moc przyzwoita. Maszna jak maszyna, nie ma powodu ,żeby gorzej od innych działała, chyba. Ja mam tę z Lidla ( 3 lata gwarancji), w Alasce nie sprawdziłam ile. A tutaj możesz obejrzeć inne: www.dworek.jaroslaw.pl/szukaj.php?sel_firma=Wszystkie&sel_kategoria=Wypiek%20chleba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: 213.17.230.* 13.06.05, 08:58 Byłam w sobotę w makro. Obejrzałam. Koszt brutto ok.230zł. Zaskoczyły mnie gabaryty. Niby wiadomo, że to nie maszynka do mięsa. Nie wiem co mnie zaćmiło i nie sprawdziłam na miejscu dokładnie w cm. Czy ktoś może ma dokładne w wymiary? Oczywiście nie do mm:) Kuchnię mam dużą, ale "to" jest jednak mebel i nie chcę zagracać przestrzeni, więc muszę coś pokombinować. Bez wymiarów nie mam z czym kombinować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 09:24 Nie wiem jaką maszynę oglądałaś. Na pewno nie "Alaskę", bo ta kosztuje 145 zł(brutto) i ma wymiary zbliżone do tej z Lidla 40x20x30. Wymiary " Clatronica " 30x40x30, mniej wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola proszę o przepi na kwas do pieczenia chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 12:00 Bardzo prosze opodanie przepis zaszczyn kwasu do upieczenia chleba i co pokolej sie robi ja sprubuje upiec chleb tesz aby dalej miec ten kwas do nastepnego chlebka co czeba zrobic zgóry serdecznie dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: proszę o przepi na kwas do pieczenia chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:51 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Jolu, wejdz do Chlebowej Galerii - link na gorze.. 13.06.05, 14:57 i znajdziesz pelno roznych zakwasów:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk forum CHLEB DOMOWEJ ROBOTY IP: *.jci.com 13.06.05, 16:42 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433 polecam ja sie naczytalam i juz pieke wlasne chlebki na wlasnym zakwasie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 12:09 ja polecam www.mieszanki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babet Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 12:14 Kupiłam tą maszynę. Jestem po 1-szym pieczeniu. Jestem zadowolona. Teraz będę eksperymentować, próbować itd. Chciałabym podziękować wszystkim z tego wątku za rady i porady :-))) oraz wszystkim z wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=23433&w=19763293&a=19763293 za rady i porady :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? 13.06.05, 15:12 Ja jeszcze dodam, że chleb chlebem, ale taka maszyna znakomicie wyrabia też ciasto drożdżowe takie do upieczenia później w piekarniku - ciasto z kruszonką czy rogaliki, ciasto na pampuchy (kluski na parze) a także ciasto na pierogi. Kocham moją maszynę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:21 a ciasto na makaron też mozna zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
ludkas Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? 24.08.05, 00:18 Mam prosbe.Prosze podaj przepisy na ciasto drożdzowe i bułki na parze robione przy pomocy maszyny do chleba.Jakiej mąki używasz do tych produktow?To prosba do skaroliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: 213.17.230.* 15.06.05, 07:46 Czyli jak kupię maszynę, to tradycyjną stolnicę mogę wyrzucać? Zostanę tylko ze stolnicą zrolowaną - tupenware... I w ten sposób miejsce się jakoś znajdzie...:) Na razie mam zwariowany tydzień. Decyzje może w weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? IP: *.arcor-ip.net 24.08.05, 00:36 czy warto kupic? Sama mialam ten problem, wiec kupilam, dzis stoi w piwnicy poniewaz nie mam na nia miejsca i maszyna nie wyrabiam chleba tylko reka i pieke normalnie w piekarniku w rozciaganej do odpowiedniej wielkosci na jaka przygotuje ciasto blaszce. Dlaczego, maszyna nie wyrobi tak ciasta jak wyrobisz rekoma, chleb kruszy sie. Pojemnik na chleb jest za maly, trzeba czesciej piec a ja nie mam na to czasu. Chleb zrobiony na zakwasie i troche starszy jest zdrowszy jak swierzy. Skörka chleba z maszyny nie jest tak chrupiaca jak by sobie czlowiek akurat zyczyl a ja bardzo lubie chrupiaca skörke z chleba. Stwierdzono ze skörka z chleba zawiera bardzo duzo antyoxydantöw. Wiec nie sugeruj sie wypowiedzia, zadecyduj sama. Napisalam tylko moje wlasne spostrzezenia np. moja kolezanka wyrabia i piecze chleb w maszynie nie w piecu. Indywidualne spostrzezenia i odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? 24.08.05, 09:36 Jednym sie kruszy, zapada innym nie... A co do wyrabiania ciasta recznie, mozna oczywiscie... Ja w tym czasie wole poczytac ksiazke... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? 24.08.05, 10:19 Ręcznie wyrabiałem ciasto na chleb dla 60 osób, więc dzięki sliczne za taką robotę kiedykolwiek. Ciasto w maszynie mi się wyrabia a ja mam inne, o wiele ciekawsze zajęcia. Aciasto na pierogi? Poezja. Im bardziej gorąca woda tym lepsze a ręcee pewnych temperatur nie wytrzymują. A pizza? Ciasto w rękach się rozciąga a cała robota to wrzucenie składników do foremki i włączenie maszyny. Stoi na wierzchu, nigdy nie chowana. Trzymanie w piwnicy zakrawa na herezję. Skoro jest Ci tak niepotrzebna podaruj ja komuś kto będzie miał tę niepowtarzalną radość z pieczenia własnego chleba i nie tylko. Ja już nie kupuję pieczywa od bardzo dawna i nie wydaje mi się aby to kiedykolwiek jeszcze nastąpiło. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? 24.08.05, 10:33 Do piwnicy mozna wyniesc ekspress do kawy, a na jego miejsce wstawic maszyne do chleba... :) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? 16.11.05, 11:49 czy 2 mieszadła są niezbędne dla dobrego wyrobu? zastanawiam sie nad wyborem maszyny, ale wiele z nich ma 1 mieszadło-może być droższa, jeśli trzeba-poradź cie tylko czy 2 mieszadła to podstawowy dobry parametr-bo nie wiem czy warto sie przy tym upierać Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Maszyna do chleba a ilość mieszadeł. 16.11.05, 11:53 Warto aby były dwa. Pierwsza moja maszyna była z dwoma i mąka była wygarnięta z każdego kąta foremki, w obecnej (z jednym mieszadłem - Clatronik) muszę jednak nadzorować przy ciastach o lżejszej konsystencji. Trzecia jaką kupię będzie z dwoma - bezapelacyjnie, no chyba, że wymyślą coś całkiem nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Maszyna do chleba a ilość mieszadeł. 16.11.05, 11:55 aha to mam jasność-dzieki czyli z dwoma-na Panasonica chyba sie nie wyszarpie, ale po artykule o keratynie z włosów w pieczywie maszyne chce miec i już!:) nie chce piec z mieszanek-nie trzeba prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Maszyna do chleba a ilość mieszadeł. 16.11.05, 12:01 Z mieszanki piekłem może ze trzy razy i nie smakuje mi. Generalnie używam do chleba najtańszej maki pszennej w ilości 300-400 g i domieszki mąk z pełnego przemiału. Jest tego trochę na stoiskach ze zdrową żywnością z seri BIO. Po za tym ostatnio się pokazały o wiele tańsze mąki w Bomi pakowane w przeźroczyste torebki foliowe jakiegoś wybrzeżowego producenta. Są świetne. Radzę Ci nie wydawać niebotycznych sum na maszynę z bajerami typu 1001 programów, sama chodzi do sklepu i jeszcze pranie zrobi. Po jakimś czasie będziesz używała najczęściej tylko dwóch programów: zagniatanie ciasta i pieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Maszyna do chleba a ilość mieszadeł. 16.11.05, 12:05 no wiem:) ale ja MUSZE mieć inox:) bo mi sie jeszcze musi komponować z kuchnią:)stad cena rośnie no to sie ciesze, ze nie trzeba mieszanek, bo mam wrazenie, ze piec z mieszanki, to piec z tym piekarniczym syfem tyle, ze w domu te maki w folii-paczkuja w hurtowni zdrowej żywności za starym Fazerem we Wrzeszczu, zapomniałam nazwy, ale tam maja tez bakalie, sojowe produkty-łatwo trafić-zakupy powyżej 100 zł sprzedaja w detalu Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia widziałam nowego Kenwooda inox 16.11.05, 12:58 w Euro w Klifie w ostatni weekend.Mnie się nie podoba bo jakiś taki jak zwykłe pudełko metalowe,no chyba że Ci pasuje akurat taki,no i o ile cena też pasuje- ok.900 zł!!!Tak to wygląda: www.dworek.jaroslaw.pl/info.php?idprod=bm258 na tej stronie trzeba Vat doliczyć do ceny jeszcze. Zajrzyj tutaj: tiny.pl/xt86 jest tam parę inoxowych maszyn tańszych niż Kenio :) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: widziałam nowego Kenwooda inox 16.11.05, 13:08 Kenio:) drogi i średnio ładny:) myśle o tym, ale nie wiem czy ma 2 mieszadła www.dworek.jaroslaw.pl/info.php?idprod=cb_584 co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Drogo. Nawet bardzo drogo. 16.11.05, 13:13 Pierwszą maszynę (taka jest moja rada) kup nawet z allegro albo z Makro (w Lidlu też można dostać) za nieduże pieniądze. Będziesz mogła sobie próbować czy cała awanturka Ci odpowiada i przekonasz się, że między maszynami w większości przypadków również dopłacasz niemały pieniądz za markę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: widziałam nowego Kenwooda inox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:13 dwa mieszadła mają maszyny z podłużną foremką na chleb,te "jamnikowate" w wygladzie Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszyna do chleba a ilość mieszadeł. 16.11.05, 12:25 Moja maszyna ma jedno. Zadnych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? 16.11.05, 11:56 linn_linn napisała: > Do piwnicy mozna wyniesc ekspress do kawy, a na jego miejsce wstawic maszyne do chleba... :) Podglądałaś? Co prawda nie była to wymiana a ekspres stał się po prostu "zbędnikiem kuchennym" ale bez maszyny nie wyobrażam sobie w tej chwili życia. Pewnie, że można ręcznie tylko po co? W dodatku kilka dni temu się zagapiłem i byłem zmuszony kupić pieczywo na śniadanie w sklepie. W rezultacie tego przykrego doznania stałem się chyba fanatykiem pieczywa domowego. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 protestuje w imieniu ekspresu do kawy!:) 16.11.05, 12:00 jestem jedynym uztkownikiem ekspresu w domu, ale nikt nie waży sie pomysleć, zeby go wynieść do piwnicy:) bez espresso nie da się żyć!:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: protestuje w imieniu ekspresu do kawy!:) 16.11.05, 12:02 Przestałem pić kawę z lenistwa kilka lat temu i jakoś mi tak zostało a moja połowica lubi lurkę z połowy łyżeczki więc rozstanie z ekspresem było jak najbardziej rozsądne. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: protestuje w imieniu ekspresu do kawy!:) 16.11.05, 12:05 ja wciskam guzik, czekam 60 sekund i już dymi-to moja namiętność:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna zamiast ekspressu 16.11.05, 12:28 Nie podgladalam, ale wiem jaka funkce pelnia ekspressy we wloskich domach. Stoja i sie kurza. Schowac nie mozna, gdyz najczesciej jest to prezent. A kawe i tak podaja z moki. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: maszyna zamiast ekspressu 16.11.05, 12:34 ekspres kupiłam sobie sama, pije min 3 kawy dziennie z niego (wiem niezdrowo) co robią Włosi to ich sprawa mimo to zdarza mi sie pić mokke Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Zerknij tutaj: 16.11.05, 13:15 www.allegro.pl/showcat.php?id=14156&order=t&view=gtext Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Zerknij tutaj: 16.11.05, 13:17 Ba_nito, w wątku poniżej jest do Ciebie pytanko ode mnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: W którym?????????n/t: 16.11.05, 13:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=30841872 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Zerknij tutaj: 16.11.05, 13:18 dziekuje, ale wyłacznie nowa mnie interesuje-i nie kupie sprzetu elektr na allegro moge wybrac coś do ok 500-600zł Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Zerknij tutaj: 16.11.05, 13:24 Invicto Ja też przymierzam się do kupna maszyny.... I to szybko zanim mi pieniądze przeznaczone na nią jakoś tak "same wyjdą". Maszynki możesz zobaczyć też na stronie mieszanki.pl Czytałam opinie o Clatronicu - ponoć ludzie są generalnie zadowoleni...Model w przeważającej części inox to BBA 2867. Znajomi kupowali coś z tego sklepu i są zadowoleni. Serwis gwarancyjny (jakby co) zapewniają, dostawa jest szybka (nawet bardzo, już na drugi dzień po złożeniu zamówienia), a ceny zdecydowanie niższe niż w innych sklepach.Chyba sie skuszę.I będę miała kłopot z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Zerknij tutaj: 16.11.05, 13:26 dzięki-zaglądam sądzę, że skoro model jest popularny, to raczej nie jest bublem moge odebrać też sprzet z Dworku/a w Warszawie, wiec sobie u nicg ogladałam bo maja spory wybór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Zerknij tutaj: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:30 wysyłkowo mają też tutaj: www.chlebpolski.pl/ Tę Alaskę widziałam też w makro,taniej Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Zerknij tutaj: 16.11.05, 13:31 w Dworku 440 netto, na mieszankach 299 brutto.... No, no, no! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Zerknij tutaj: 16.11.05, 13:42 momas napisała: > w Dworku 440 netto, na mieszankach 299 brutto.... No, no, no! no własnie widze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re:Maszyna do chleba: IP: *.wa-wa.inpoland.pl 16.11.05, 13:38 Od poniedziałku jestem szczęśliwą posiadaczka maszyny do chleba ALASKA. Wczoraj popełniłam swój pierwszy chleb. Oczywiście narazie z mieszanki CHLEB POLSKI pod nazwą "Chleb podhalański" - wyszedł całkiem dobry, o wiele lepszy niż z mojej osiedlowej piekarni. Jak się nauczę dobrze obsługiwać swoją maszynę to zacznę piec chlebki na zakwasie. Mam obiecany od ząsiadki zaczyn, która notabene zmotywowała mnie do zakupu tej maszyny. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
mbk Re:Maszyna do chleba: 03.04.06, 20:04 Czy po paru mięsiącach użytkowania jesteś zadowolona z tego zakupu, bo ja stoję teraz przed dylematem kupić nie kupić Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ja po 2 latach jestem zadowolona:-) n/t 03.04.06, 21:23 Ja mam maszyne od 2 lat / zaluje poprzednich 2, w ciagu ktorych zastanawaialam sie nad zakupem / i jest to jeden z lepszych zakupow. Uzywanie maszyny tak mi sie spodobalo, ze od razu zamowilam sobie dodatkowe wiadeko i 2 mieszadla. Nie moglabym zostac bez niej nawet przez kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msf13 Re: ja po 2 latach jestem zadowolona:-) n/t IP: *.bm.cm / *.bm.cm-uj.krakow.pl 04.04.06, 12:49 Miałam dwie maszyny firmy chińskiej Blue Sky, 169 zł, Carrefour. Po początkowej euforii (ok. 1 mies.) okazało sie, że cos nawaliło i chleb zaczął się zapadać. Reklamacja-nowy egzemplarz-to samo od nowości (grzałki lub elektronika chińskiej jakości)- oddałam i nie chcę więcej. Z tym ciepłym chlebem na sniadanie to kit, bo żeby zrobić jeszcze z niego kanapki do pracy, czyli żeby trochę przestygł do 7:00, to musi skończyć piec koło 5:00. Nie wiem jak inne maszyny, ale w Blue Sky klapka po upieczeniu nie otwiera się automatycznie, więc żeby chleb nie był kłapciaty, to trzeba wstać i ją otworzyć. Piszczy jak skończy, piszczy w trakcie - nie lubię tego w nocy. Poza tym jak się umieszcza składniki w maszynie i programuje pieczenie za jakiś czas, to nie można użyc świezych drożdży, a te sypkie są bardzo różne - raz urośnie bardziej, a raz mniej. Świeże też zresztą robią niespodzianki, a program to program i nie dostosuje się do tempa tych małych żywych istotek. Reasumując: niewygodny grzmot w kuchni, efekty takie sobie - moim zdaniem lepiej kupować gotowe ulubione mieszanki i co jakiś czas upiec zwyczajnie w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ja po 2 latach jestem zadowolona:-) n/t 04.04.06, 14:00 Zalezy jakie masz potrzeby. Mnie chleb potrzebny jest wieczorem, a do tego pieke raz na 2 dni. Nigdy nie pieke noca / najwyzej trzymam wyrastajace ciasto dorzdzowe /, chleb wyjmuje zaraz po upieczeniu. Drozdze mroze i nie mam zadnych problemow. Chleb zapadl mi sie 2 razy: za kazdym razem z mojej winy. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: ja po 3 latach jestem zadowolona:-) n/t 05.04.06, 22:01 Jacku( Jacko ? ;)) zadowolonA czy zadowolonY ???? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Maszyna do chleba - kupić nie kupić ??? 25.04.06, 13:49 podbijam wątek,bo upatrzyłam sobie te: www.allegro.pl/item98797556_automat_do_chleba_chrom_30_serwisow_w_polsce_.html www.allegro.pl/item99683152_automat_do_chleba_chrom_2_lata_polska_gwarancja.html są śliczne,ale może lepiej kupić nie w inoxie i mieć to samo za mniejsze pieniądze?Czy one w ogóle są o.k.? Odpowiedz Link Zgłoś