patyska 24.10.05, 15:24 i gdzie to w wawie kupic? bo ja jakos tak tych koncentratow to nie moge a raczka od przecierania lyzka przez sito wysiada juz po 3 kilogramach... ;) dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinos Przecierak 24.10.05, 16:56 może być taki: www.fide.pl/pl/fissler/magic_przecierak_do_warzyw__2007930/360/ albo taki: sklep.holkap.pl/add2cart.php?product=1430 Widziano jakieś w sklepach Tchibo... A można też mieć przystawkę do Bosch'a Mum'a Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Przecierak Tchibo 24.10.05, 17:02 tu: www.systemtchibo.pl/?nodeid=1&aph_zawartosc_cmt_id=20 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Przecierak 24.10.05, 17:09 359 zl. to stanowczo za duzo: za te cene mozna kupic maszynke elektryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Solemio 24.10.05, 17:38 www.eplaza.it/Shop/Product.asp?IdSos=FDSPP002 72 euro / lacznie z wyciskaczem do cytrusow /. Moja maszynka dziala juz ponad 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: maszyna do przecierania pomidorow to... ??? 24.10.05, 16:57 a Ariston robi mechaniczny www.megamedia.pl/agd-drobne-rozdrabniacze/ariete-passi-260.php Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ariete 24.10.05, 17:08 Dot. Ariete: jesli pomidorow jest duzo, trzeba czesto przerywac przecieranie, gdyz zapychaja sie sitka. Do krotkiego pzrecierania moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DESI Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 09:57 Mam nadzieje ze pomidory nie przecieracie ze scorka?. Najpierw wlozcie do wzatku na kilka minut i obierzcie ze skorki a potem przecierajcie Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) 25.10.05, 10:00 ze skorka. juz wole przecieraz ze skorka niz obrac 10 kilo pomodorow ;) a dlaczego bez skorki trzeba przecierac? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: d Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 10:13 Wiem ze 10 kg to jest sporo aby sie nie bawic ze sciaganiem skorki. Na ta ilosc pomidorow to taka reczna nie nadaje sie.....reka Ci odleci. We wloszech widzialam jak robia duze ilosci pomidorow na sos. Sa maszyny elektryczne. Nie wiem czy w Polsce istnieja....napewno tak. Napewno koszt jest wiekszy od tej recznej. Ale jesli robisz rok w rok sos....to warto wydac. Ah....dlaczego bes skorki?. Po pierwsze zapycha maszyne a po drugie skorka ma specyficzny smak....a po trzecie widzialam jak robia. Jesli juz wyprubowalas ze skorka i Ci smakuje......to rob tak dalej.Za duzo miala bys pracy przy obieraniu. Zycze smacznego przetworu. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) 25.10.05, 10:21 moja babcia, moja mama i teraz ja przecieramy ze skorka - potem w sloiki i jest pomidorowka zima i latem ;) nie wiedzialam, ze skorka zmienia jakos smak. nam smakuje taki ze skorka przecierany... tak, kupie ten elektryczny, jak nie znajde tu, to poprosze kogos, zeby mi przywiozl. dzieki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DESI Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 10:33 Najwazniejsze ze Wam smakuje. odloz kilka pomidorow i zrob bez skork....potem powiesz mi czy jest jakas roznica. A jakich pomidorow uzywacie na robienie sosu?. Tutaj uzywaja ( nie wiem jak po Polsku ) tych wydluzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) 25.10.05, 10:42 tak zrobie i oczywiscie dam znac ;) mam tu problem ze slowami sos i przecier - bo ja mowie o przecierze na zime ;) sos to kojarzy mi sie z np. neapolitanskim do makaronu... ;) do tej pory uzywalysmy zwyklych, okraglych pomidorow gruntowych, w tym roku sprobowalam tych podluznych i rzeczywiscie przecier jest bardziej gesty, ale za to brak mu tego kwaskowatego posmaku, ktory tak lubie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DESI Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 10:51 PRZECIER PRZECIER ( passato di pomodoro ) sos ( sugo di pomodoro ) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DESI Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 10:57 SOS- SUGHO DI POMODOR ( IT ) PPRZECIER- PASSATA DI POMODORO ( IT ) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DESI Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:04 Tradycyjny sos.... passata di pomodoro ( PRZECIER POMIDOROWY ), Na oleju nie byle jakim podsmazyc cebulke w kosteczke, czosnek rozgnieciony reka ( uwaga : nie rumienic czosnka i nie spalic cebulki ) troche natki pietruszki i bazyli...sol do smaku. Jak sos jest kwasny...dodac szczypte cukru. Ah.......szklanke cieplej wody. mieszac czesto i nie doprowadzic do bardzo gestego. Maly ogien. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pav Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) IP: 212.160.172.* 25.10.05, 16:45 > Tradycyjny sos.... passata di pomodoro ( PRZECIER POMIDOROWY ), Na oleju nie > byle jakim podsmazyc cebulke w kosteczke, czosnek rozgnieciony reka ( uwaga : > nie rumienic czosnka i nie spalic cebulki ) troche natki pietruszki i > bazyli...sol do smaku. Jak sos jest kwasny...dodac szczypte cukru. Sos pomidorowy bez pomidorów? Odpowiedz Link Zgłoś
aniel skórka 25.10.05, 10:42 przecież zostaje na sitku, i jest wyrzucana razem z pestakmi. gratuluje obierania Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) 25.10.05, 10:47 Lima - tak się te pomidory u nas zwą Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DESI Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 10:52 dzieki...mam problemy z nazwami polskimi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) 25.10.05, 12:18 Desi, wloskie maszynki odrzucaja skorke i pestki. Wlasnie dlatego je polecam. W sprawach kawy i pomidorow, zawsze bede to podkreslac, nalezy uczyc sie od Wlochow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DESI Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 12:42 tak te profesionalne... a nie reczne Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) 25.10.05, 13:45 Wlasnie dlatego polecam elektryczna, ale jednoczesnie niezbyt droga. Solemio spelnia te warunki / w Polsce za taka cene sprzedaja reczne, z tych mocniejszych /. Zwykly przecierak widzialam dzisiaj za niecale 8 euro, ale ja bym sie na takie pomidory nie porywala. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) 25.10.05, 13:48 to gdyby ktos mi mogl z Wloch taka przywiezc to ile dac mu na to euro bo jakos nie dojrzalam... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ogromne dzieki, ruszam na zakupy ;) 25.10.05, 13:50 Cena od 72 euro wzwyz. Zalezy gdzie sie kupuje. No i trzeba sie spieszyc, gdyz sezon sie konczy. Wlasciwie chyba juz sie skonczyl. W sierpniu i wrezesniu mozna je znalezc w wielu miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
bruso Re: maszyna do przecierania pomidorow to... ??? 25.10.05, 10:54 sa w tych nowych punktach tchibo. nie pamietam ceny Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: maszyna do przecierania pomidorow to... ??? 25.10.05, 10:58 dzieki!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g Re: maszyna do przecierania pomidorow to... ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 12:26 zobacz tu: www.rist.at/ katalog-oboty i urządzenia kuchennne-maszynki o przecierania Niestety nie ma cen Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g Re: maszyna do przecierania pomidorow to... ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 13:07 i jeszcze tu: www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=11&id4=1&sid=e8d920661e029760539d403ed81e8486 Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 do patyski i nie tylko 25.10.05, 12:58 Pozwolę sobie na pokazanie maszynki linn_linn cucina.casainrete.com/articoli/spremi_pomodoro.htm . Myślę, że nie będzie miała mi tego za złe. Właśnie takie cudo mi się marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: do patyski i nie tylko 25.10.05, 13:40 dziekuje ;) oj, tez bym takie chciala.... chciec to moc? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: atka Re: do patyski i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 13:56 przysrawka do maszynki do mięsa www.dworek.jaroslaw.pl/info.php?idprod=mw2 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do patyski i nie tylko 25.10.05, 14:02 To jest dokladnie to, co mam. Dziala od ponad 15 lat. Ta z linku pod spodem jest do sokow: byc moze trzeba ciagle usuwac ze srodka wytloki. Solemio je wyrzuca: wystarczy podlozyc naczynie. Nie trzeba przerywac pracy. Odpowiedz Link Zgłoś