Dodaj do ulubionych

Do właścicieli zmywarek !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 22:55
Wymyśliłam sobie, że na urodziny chcę dostać zmywarkę, lecz im więcej o nich
czytam tym większe mam obawy. Dlatego proszę o radę jak to jest naprawdę. Czy
faktycznie oszczędzają czas, jak to się ma do zużycia energii, wody itd.Na
ilę starcza proszku ? itd. itd. Proszę o radę i z góry dziękuję za wszelkie
uwagi.
Obserwuj wątek
    • Gość: artur Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.bialosliwie.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:52
      mi rachunki za wodę spadły o 50zlna miesiąc...uwazam ze to sporo-zmywam
      codzinnie full załądowana zmywarka.czas na pewnio oszczędza-na początku musisz
      sie nauczyc uukładfać naczynia-daj se 2 tygodnie i będziesz super układać. ja
      uzywam tabnletek calgonit clasic sdoli i nabłyszczacza. tabnletki kupiłem
      niemieckie na allegro=140 sztuk za 50zl gdzie w rossmanie 30 kosztunje 25zł.
      ale i tak sie przeżuce na proszek wkurza mnie ze musze kruszyć tabletke do
      krótkiego programu bo sie na krótkim nie rozpuszcza. 1,5 kg soli wymieniam co 3
      miesiące a 0,5 litra nabłyszcacza co 2,5 miesiaca. jest to super urządzonko
      ktore pokochasz!!!
      • Gość: k polecam tabletki do zmywarek Robot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 12:46
        polecam tabletki do zmywarek Robot moim zdaniem lepsze od calgonit
        www.global-cosmed.pl/id.php?show=1&prod=126&lang=pl
        www.global-cosmed.pl/id.php?show=1&prod=223&lang=pl
    • ela2225 Re: Do właścicieli zmywarek !!! 26.08.06, 19:18
      Tak tak napewno pokochasz
      • Gość: merry1 Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:25
        Jeszcze jedno pytanko czy brudne naczynia zbieracie do zmywarki z całego dnia
        i zmywacie wieczorem ? czy każdorazowo po każdym większym posiłku. Głównie
        chodzi mi o to czy zmywarka domywa zaschnięty brud.
    • Gość: elka Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.com.pl 27.08.06, 11:05
      bedzie to twój przyjaciel, mój mąz nazwał ją "niedzielny mareczek" bo tylko
      wtedy chciałam żeby przynajmniej mył naczynia.I mam tego "mareczka" juz 8 lat i
      jest super.Jest to Bosch.Myje raz na dzień, ale od potrzeb oczywiście częściej
      (rodzina 4 osoby).Mam 45 i to był błąd mogła być 60, ale nie miałam kogo sie
      poradzić a w sklepach sugerowali na taką rodzine jak moja 45.Chociaż to zależy
      od rodziny, czy dużo sie gotuje, zmienia nakryć.W tej chwili znajomi kupili 45
      na 3 osoby i myją raz na 3 dni (????) Grube odpadki ściągam z talerzy ewent.
      opłuczę i to wszystko nic nie zdązy zaschnąć, jest jeszcze program...płukania,
      ale jest teraz problem wyciągania ze zmywarki heh :))
      • Gość: artur Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.bialosliwie.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 11:55
        śniadanko do zmywarki obiad do zmywarki z garami i przyborami do gotowania
        kolacja do zmywarki. wieczorkiem właczam ja przy 3 osobowej rodzinie. jest nan
        fulkl załadowana. jej zawartosć to: filiżanki ze4 spodeczkami, cały kosz
        sztućsów, noze i przybory, ze 3-4 garnki, 6 talerzy, talerze głebokie i
        śniadaniowe, szklanki, kubki miski i wiele innych dupereli. np. przypalony
        garnek to też domyje-zalezy jak zabrudzony jak przypalona patelnia albo garnek
        od mleka czy cos to domywa bez groblemu, ale jeśli do dżem to włączam wtedy
        tylko intrensywne mycie z zawartością normalną-nic nieszkodzi dla innych
        przyborów-to tylko wyzsze ciśnienie wody, dłuższe mycie i wyższa temperatura..
        naczyń nie płucze-tylko ściągam resztki w postaci fusów, pestek, resztek
        jedzenia a to to niech se reszta zostaniue i sie myje. kiedys miałem 45 to
        myślałem ze cholery dostanę... chodziła po 2-3 razy dziennie. kupuj 60!!! nawet
        jeśli ją nie zapełnisz to drugiego dnia spoko mozesz właćzyć i treż sie umyje.
        ogólnie bierz boscvha lub siemensa. ja am siemensa zabudowanego i jest
        rewelacyjny. unikaj wszystkiego co włoskie
        • Gość: somat Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 20:10
          niestety są też włoskie bosche i simensy a nawet polskie spod Łodzi. A swoją
          drogą to nie kupuje się włoskich , niemieckich czy afrykańskich tylko POLSKIE
          sprzęty bo nie są wcale gorsze od zachodnich. A dzięki temu może twój sąsiad ma
          pracę i za zarobioną kasę kupi u ciebie warzywa czy pieczywo. Tak m.in.
          powstawały silne gospodarki.
    • Gość: elka Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.com.pl 27.08.06, 14:53
      garnków i misek nie wkładam... nie mieszcza się....myję ręcznie a i tak jest to
      wspaniałe urządzenie
    • Gość: Iwona Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 27.08.06, 15:53
      Potwierdzam, 100 % prawdy w powyższych listach. Tylko naprawdę kupuj 60 cm a
      nie 45 jak to w sklepach doradzają. Ja uważam, że zmywarka jest bardziej
      potrzebna od telewizora. A dla osób w średnim wieku dodatkowo oszczędza
      zdrowie, nie bolą plecy, nogi i rece od godzinnego zmywania. Ty w tym czasie
      odpoczywasz lub zajmujesz sie rodziną. Ja tak jak wszyscy włanczam zmywarkę po
      całym dniu na noc. Wszysko domyje lepiej niz Twoje rece. Powodzenia.
      • Gość: merry Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:58
        Super wiadomości, teraz już nie mam wątpliwości co do zakupu ! Tylko
        zastanawiam się czy faktycznie będzie mi potrzebna 60. Moja rodzina to (jak
        narazie :-)ja, mąż i mała dzidzia. No i ta cena 45 a 60 jest różnica.
        • Gość: elka Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.com.pl 27.08.06, 21:56
          Kochana nie wiem jak obecnie, ale ja 8 lat temu płaciłam więcej za 45 niż
          kosztowała 60. Płaciłam 2 tysiące, to dużo jak na tamte czasy. Tylko
          60.najwyżej w pierwszych latach bedziesz puszczała co drugi dzień.
          • ewaktw Re: Do właścicieli zmywarek !!! 28.08.06, 09:31
            Dopisuję się pod wszystkimi poprzednimi wypowiedziami. Zmywarka to nasz
            najlepszy zakup do domu!!!! Polecam jednak 60, chyba, że kompletnie nie masz
            miejsca w kuchni, ale przydaje się jednak. Znam parę osób, które kupiły 45 i
            teraz trochę żałują. My przy 3-osobowej rodzinie włączamy pełną zmywarkę co
            drugi dzień, czasem codziennie i domywa wszystkie gary i zaschnięte talerze -
            nie musisz przecież włączać zmywarki codziennie. Jest też funcja poł załadunku -
            przy mniejszym zużyciu się sprawdza.
            • jagodka1212 Re: Do właścicieli zmywarek !!! 28.08.06, 11:47
              Radze Ci kupic 60-tke. My tez jestesmy 3-os.rodzinka z malutka dzidzia ale jak
              to ktos kiedys madrze powiedzial, jestesmy rodzina rozwijajaca sie a nie
              zwijajaca sie :) i bardziej nam sie przyda 60 niz 45. Najwyzej myjesz raz na 2
              dni. Przeciez za 2 lata gdy dziecko podrosnie nie bedziesz zmieniac zmywarki.
              No chyba, ze chcesz zmieniac.
              Pozdr.
        • spodeck Re: Do właścicieli zmywarek !!! 29.08.06, 08:19
          Cóż, moja rodzina to też: żona, ja i mała dzidzia i jakoś czasem nawet po jednym
          dniu, zwłaszcza w weekend kiedy wszyscy są w domu, a i jakiś gość się trafi,
          zmywarka jest pełna, że trzeba dobrze kombinowac jak tu wszystko upchnąć.
          Poza tym 60-tka daje moim zdaniem większe możlwości efektywnego ułożenia naczyń
          jesli musisz tam wsadzić oprócz talerzy jakieś gary czy patelnie - zawsze jest
          to gdzie przesunąć (w BOSCH-u mam składane drabinki, więc tym łatwiej jest mi
          wszystko ułożyć).
          Dla rozwijającej się, jak ktoś w tym wątku napisał, rodziny, 45-tka to moim
          zdaniem ostateczność, kiedy faktycznie w kuchni zupełnie brakuje miejsca.

Pozdrawiam,
          Spodek.
        • auxanne Re: Do właścicieli zmywarek !!! 01.09.06, 21:41
          U nas tak samo, nie gotujemy czesto ale tez zuzywamy sporo naczyn w ciagu dnia,
          45 nam wystarcza. Gdy trzymasz w zmywarce naczynie 2 dnie niestety zapach nie
          nalezy do przyjemnych :) Udanego wyboru
    • scholastyka_11 Re: Do właścicieli zmywarek !!! 29.08.06, 11:36
      Mam 45 (kompletny brak miejsca w kuchni na większą). Zazwyczaj chodzi raz
      dziennie, czasem cześciej. Domywa wszystko. Nawet zaschnięte. W zależności od
      zabrudzenia ustawiam różne intensywanośi zmywania. Zgarniam oczywiście grube
      resztki. Nauka układania i mieszczenia wszystkich dupereli tydzień-2tygodnie.
      Oszczędnośc wody - znacząca - nawet nie ma gadania. Zwiększa się nieznacznie
      ilość prądu - jedno zmywanie to średnio 0,7kWh. Preparaty: sól - wystarczy taka
      z careffoura za 2 zeta/2-3 miesiące, nabłyszczacz - od maja zeszło mi pół
      butelki (zmniejszyłam nastawę pobierana nabłyszczacza prawie o połowę niż
      zalecenia producenta i tak wszystko mam pięknie błyszczące), proszek 1 kg
      wystarcza na 1-1,5 miesiąca. Kupuję calgonit (tak to się nazywa?? kurcze z
      głowy mi wypadło..) i też sypię go trochę mniej niż zalecenia. Oszczędność
      czasu.. ehh. Ileż więcej czasu dla dzidzi... Najfajniej jest jak wieczorem
      padam z nóg i myślę sobie "Rany, nie muszę zmywać..." Mam zmywarkę 4 miesiące i
      jeszcze się nacieszyć nie mogę :) Kupiliśmy siemensa wolnostojącego. Zdjeliśmy
      blat i postawiliśmy go pod blatem roboczym w ciągu kuchennym. Jest git.
      Polecam.
      • Gość: merry Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 17:32
        Dziękuję wszystkim za porady wiedziałam że mogę na was liczyć !!! Pozdrawiam :
        Przyszła użytkowniczka zmywarki (już nie moę doczekać się urodzin ;-)
        • bursztyn10 Re: Do właścicieli zmywarek !!! 30.08.06, 14:19
          Moja rodzina to dwie osoby. Zmywarka 60 cm. Myje co drugi dzień a czasami nawet
          co trzeci. za to jak mam nawał to ni9e musze robic tego na raty. Jak mam
          miejsce to i garnki dorzucam. Naprawdę warto 60/
      • java123 Re: do scholastyki_11 28.11.06, 18:43
        Piszesz, że masz wolnostojącego siemensa, z którego zdjęłaś blat i stoi pod
        blatem roboczym, czy ten oryginalny blat po prostu zdjęłaś, czy coś tam trzeba
        było przykręcić, żeby wzmocnić, albo żeby nie było hałasu???
        • Gość: Piotr Re: do scholastyki_11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 13:10
          Bosch'e i Siemensy (to w końcu to samo) maja możliwość zdjęcia górnej pokrywy.
          Pod pokrywą jest kawał betonu w plastiku i tez to trzeba zdjąć. Obok jest
          złożony na pół arkusz filcu i rozkłada się go na płasko. Producent zaleca, aby
          zmywarke przymocowac do blatu małymi blaszkami -do nabycia w serwisie (ale w
          serwisie nie mieli). Szkoda, że ich nie dołącza do zmywarki, koszt byłby raczej
          minimalny. U mnie w każdym razie chodzi bez tych blaszek, bo jak napisałem nie
          mogłem kupic, a teraz nie będę szukal bo zmywarka chodzi dobrze i bez nich.
          Dodatkowo mozna zdjąć plastikowy panel pod drzwiami zmywarki i w jego miejsce
          zamontować typowy front cokołu od szafek. Wtedy jeszcze bardziej zmywarka
          wyglada na zabudowaną.
    • Gość: grazka Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 14:16
      Mam jednoosobowe gospodarstwo i też nie wyobrażam sobie życia bez zmywarki.
      Korzystam z tabletek z nabłyszczaczem, ale uważam, ze bardzo ważne jest też
      comiesięczne mycie zmywarki specjalnym płynem (buteleczka do kupienia wszędzie
      gdzie kupuję tabletki,włożona do pojemnika na sztućce)oraz używanie specjalnego
      dezodorantu. Naprawdę warto nawet w upały mam poczucie sterylnej czystości
      moich naczyń. Z wszystkim co napisaliście dotąd mogę sie tylko zgodzić.
    • Gość: sliwka4 Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:19
      Używamy zmywarki (45)- rodzina 3 osobowa- od paru lat. Gdy nie ma gości
      wlączamy ja raz dziennie. Większe garnki i duże miski myje się ręcznie, ale i
      tak - jaka to ulga... Po obliczeniach - zmniejszona ilość zużytej wody,
      zwiększona- prądu, plus koszt Calgonitu, nabłyszczaczy, dezodorantu itd.
      wychodzi mniej więcej na zero. Ale zyskiem jest oczywiście oszczędność czasu,
      kręgosłupa, wysiłku. I mniejszy brud w naszej malutkiej kuchni - nie chlapie
      się tak strasznie. Naczynia są porządnie domyte, chociaż wzór z niektórych
      kubków zmył się doszczętnie. Ale niekoniecznie trzeba wstawiać do zmywarki
      rodowe Rozentale. Ogólnie- nie wyobrażam sobie już teraz, żeby jej zabrakło.
      • mnia-mnia Re: Do właścicieli zmywarek !!! 04.09.06, 15:34
        Wszystko super tylko nikt nie wspomniał o tym, że w zmywarce niszczą się
        naczynia szklanki, kubki robia się ztarte matowe i z nalotem którego nie mozna
        niczym usunać podobnie jest ze sztuccami, talerze z ozdobnymi paseczkami czy
        wzorami przestaja byc ozdobne bo ozdomy znikają.Trzeba powiedzieć, ze do
        zmywarki muszą byc kupowane specjalne naczynia albo nastawiamy sie na czestszą
        wymianę zwyczajnych.
        • Gość: Mila Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.chello.pl 04.09.06, 15:41
          jakich zwyczajnych? Co to znaczy naczynia zwyczajne?
          Teraz własnie większośc zwyczajnych naczyń ma znaczek, że można je myć w
          zmywarkach.
          Uzywam zmywarki już od dłuższego czasu i owszem, stare "babcine" miseczki traca
          kwiatki, ale juz wszystko co kupiłam w ostatnich latach ma sie doskonale!
    • aaggat Re: Do właścicieli zmywarek !!! 22.09.06, 12:58
      hej merry!

Zmywarka kupiona? To zdecydowanie moj ulubiony kuchenny sprzet od ponad roku:)
      W tej chwili zmieniam zmywarke wolnostojaca biała 60 cm BOSCH SGS43C42EU na
      inną -do zabudowy -w związku z przeprowadzka do nowego m:) Moja ulubienica musi
      więc zostac pilnie sprzedana. Jeśli bylibyście zainteresowani prosze o kontakt
      na maila gazetowego.

A.
      • chipcia13 Re: Do właścicieli zmywarek !!! 22.09.06, 16:59
        Proszę o podanie ceny zmywarki i miejscowości
        • aaggat Re: Do właścicieli zmywarek !!! 22.09.06, 22:28
          napisalam Ci na maila gazetowego

:)
          • bajsarka Re: Do właścicieli zmywarek !!! 29.09.06, 14:33
            Czy do każdej zmywarki (chodzi o firmę) wkłada się tabletkę/proszek, sól i
            nabłyszczacz? Oglądałam pobieżnie zmywarki i gdzie się to mieści?
            • Gość: orchid11 Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: 213.17.223.* 29.09.06, 20:14
              do każdej zmywarki możej stosować tabletki 3w1 itp. aczkolwiek z własnego doświadczenia wiem że najlepsze jest właśnie stosowanie wszystkiego osobno. chodzi tu też o dobro zmywarki!
              • bajsarka Re: Do właścicieli zmywarek !!! 30.09.06, 01:00
                Czyli jak mam tabletki 3w1 to nie muszę stosowac soli i nabłyszczacza?
                Nawet jak lampki się świecą że nie ma tam nic nalane?
                • Gość: artur Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: 213.17.223.* 30.09.06, 15:37
                  to zależy-jak masz twardą wodę to musisz dodawać koniecznie sól jeszcze. sprawdź twardość wody. sol w tabletkach wystarcza tylko w określonej twardości wody. nabłyszczacz-ja wiem..
                  • bajsarka Re: Do właścicieli zmywarek !!! 06.10.06, 12:38
                    Ok. Musze używać sol, ale jak sprawdzic czy musze juz wymienic, bo nie mam
                    lampki (wskaznika)? Poza tym w miejscu gdzie sypie sie sol jest juz woda
                    (zmywarka po starym wlascicielu) i nie wiem czy dosypac soli i ile.
                    Druga sprawa - w zmywarce jest miejsce n detergent (jak pisze praducent) i nie
                    wiem czy dac proszek czy kostke.
                    Moja zmywarka to Amica ZWS-454.
                    • Gość: ela Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.akron.net.pl 07.11.06, 14:52
                      Ja mam podobny problem.Dostałam w "spadku"
                      używaną zmywarkę Whirlpool i używam tabletek
                      3 w jednym z Rosmana ,ale nie wiem co z tą solą.
                      Pojemnik na sol jest pełen wody,więc jak tam mam
                      wsypać sól , a skąd mam wiedzieć kiedy ją ew.wymienić
                      czy dosypać,
                      Proszę odpowiedzcie-nie mam żadnej instrukcji obsługi.
                      • Gość: artur Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: 213.17.223.* 07.11.06, 16:21
                        to ze tam jest woda to ok, normalne zjawisko! wsypujesz 1,5 kg soli, nie przejmuj sie że woda sie beędzie wylewać. jak wsypiesz, zakręcisz to wykonaj pełen cykl zmywania od razu, albo na pusto-przynajmniej zmywarka sie wyczyści. są dosypujesz co kilka misięcy, zależy jaka twardość wody. jeśli na zakrętce od pojemnika nie ma takiego oczka to mussisz patreć po anczyniach: jeśli jest biały osad, za mało soli. a-musisz też twardość ustawić.
                        • Gość: ela Re: Do właścicieli zmywarek !!! IP: *.akron.net.pl 08.11.06, 11:39
                          Dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          Sól kupiona i wsypana.
    • agnieszka_z-d Re: Do właścicieli zmywarek !!! 29.11.06, 10:23
      Zmywarka... Super. Moje naukochańsze urządzenie w domu. Mam Siemensa 45-tkę (bo
      60-tka by mi nie weszła) i na razie w 2-osobowej rodzince wstawiam ją raz
      dziennie lub raz na dwa dni. Oczywiście myję w niej wszystko - łącznie z
      miskami i garami.
      Acha - ostatnio przerzuciłam się z tabletek na 3 środki osobno i myje jeszcze
      lepiej:-)))
      • kaja3004 Re: Do właścicieli zmywarek !!! 29.11.06, 10:24
        Ja nie wyobrażam sobie kuchni bez zmywarki, nawet jeśli wiązałoby się to ze
        zwiększonym zużyciem prądu czy wody.
        • lumja Re: Do właścicieli zmywarek !!! 30.11.06, 11:57
          polecam 60, nas jest tylko dwoje a wykorzystujemy ja w pełni, a czasem np. w
          weekendy to i 2 lub 3 razy dziennie chodzi, myje w niej wszystko oprócz drewna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka