Dodaj do ulubionych

Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO?

03.10.06, 17:26
juz zachecona opisami z watków:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=48807142&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=46927691
bylam prawie zdecydowana, w weekend wreszcie widzialam je na zywo, w MM, i
wiecie co? moze tam mieli akurat taki otworzony jeden komplet...ale garnek
byl tak 'byle jak' wykonany, tzn.rondel,od spodu laczenie z bokiem,wrecz
takie jakby mini zagiecie...no i widoczne te miejsca mocowania raczek od
wewnetrznej strony...
wg mnie na zywo wyglada gorzej niz na zdjeciu...

szczerze,juz bylam tak zachecona opiniami,a sie rozczarowalam
co do miarki wewnatrz-to fakt,super sprawa,ale maja ja tez garnki niemieckiej
firmy ELO, o ktorych tez myslalam, i tam zestaw kosztuje podobnie,czyli okolo
400 zl np.Elo seria Rubin - z wygladu chyba solidniejsze i ciut ciezsze

któras z Was napisala ze kolezanka nie jest zadowolona z BergHoff Tulip, a
tez o tym zestawie myslalam...czy zauwazyla inne wady?
caly czas jeszcze mysle o tym Tefalu,oczywiscie nie za cene z MM,obecnie
500zł,hi,hi,na allegro juz po 360...
czy Wasze garnki sa dokladnie wykonane? porzadnie? nie ma braków?
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 14:59
      Ja też ostrzę sobie zęby na zestaw Tefala i Twój post to kubeł zimnej wody...
      tak to jest, jak nie można na żywo zobaczyć:-(
      Ktoś pisał o mocowaniu uchwytów w garnkach Tulip Berghoffa, natomiast moją
      koleżankę w tulipie rozczarowało to, że szybko i mocno nagrzewają się uchwyty.

Mam nadzieję, że posiadacze zestawu tefala odezwą się w tym wątku.

pozdrawiam
      Basia
      • Gość: Calta Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? IP: 83.16.114.* 04.10.06, 15:36
        Ja posiadam garnki Tefal Edition. Od wewnątrz absolutnie nie widać mocowania
        rączek, a garnki wykonane są bardzo solidnie. Mam 3 garnki - rondel 16 cm,
        garnek 18 i 22 cm oraz patelnię głęboką 24 cm ( super). Dziś dostarczono mi
        przesyłkę z patelnią również 24 cm, tyle że płytką. Jestem bardzo zadowolona z
        użytkowania, garnki bardzo dobrze się myją a przede wszystkim nadają się na
        płytę indukcyjną, którą zamierzam kupić wkrótce do nowego mieszkania. Z czystym
        sumieniem mogę polecić.
        • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 04.10.06, 19:32
          Dziękuję za informację, inna ososba na priv też mi napisała, że jej garnki -
          kupione na allegro - są bardzo dobrze wykończone, więc może te w sklepie na
          które trafiła autorka wątku były jakieś uszkodzone albo wręcz podróbki?

pozdrawiam
          Basia
          • maggie2229 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 05.10.06, 16:36
            potwierdzam, widzialam wybrakowane w Media Markt-tam razcej podroby nie
            mieli...ale wczoraj obejrzalam w innym sklepie i byly ok-niestety widzialam
            tylko w gablocie przez szybe, sama nie wiem co myslec...
            tez mi sie podobaja...

nie macie zadnego sladu od wewnatrz,jakby takich 3-5 kropek wglebien,jakby od
            grubszej igly tam gdzie jest raczka? sa gladziutkie od srodka?

basia11-widzialas je gdzies na zywo? zdecydowalas sie juz?
            bo ja jeszcze mysle o tym tulipie berghoffa,tylko ta cena, tefal duuuzo tanszy
            • Gość: Ania Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 17:49
              Hmm oglądałam dzis te Edition i faktycznie od środka tam gdzie po drugiej
              stronie są uszy widać takie wgłębienia, poza tym garnki wyglądają ok....

Ania
              • Gość: Ania Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 17:50
              • Gość: Ania Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 17:52
                Coś za szybko enter :)

Właśnie przeglądam

www.elopol.pl/nierdzewne_komplety.html
                Kto ma któreś z tych garnków, poproszę o opinie. Zależy mi aby naczynia były
                matowe w środku

pozdrawiam Ania
                • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 05.10.06, 18:01
                  > www.elopol.pl/nierdzewne_komplety.html

No pięknie... mało miałam dylematów to teraz mam jeszcze więcej...:-)
                  Zestawy są bardzo ładne, ceny jak tefala czy berghoffa, w granicach 400 zł,
                  tylko jak z jakością?

pozdrawiam
                  Basia
            • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 05.10.06, 17:55
              Maggie, nie widziałam na żywo, niestety...:-((

Tulipa kupiła moja koleżanka i trochę żałuje, bo uchwyty szybko się nagrzewają
              (na kuchence indukcyjnej). Poza tym tulip ma w środku garnka mocowanie uchwytów
              - o czym już ktoś tu na forum zdaje się pisał, a to moim zdaniem nie jest dobre
              rozwiązanie...

Przez chwilę zastanawiałam się nad tym, żeby kupić pojedynczy garnek tefala,
              przetestować i wtedy zdecydowac czy biorę komplet, ale trochę szkoda najpierw
              wydac ok. 100 zł a potem 360 zł na komplet, poza tym zrobiłoby się tych garnków
              za dużo.

pozdrawiam
              Basia
              • Gość: Calta Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? IP: 83.16.114.* 05.10.06, 18:48
                Czy dobrze rozumiem Basiu - uchwyty nagrzewają się na płycie indukcyjnej? Czy to
                nie pomyłka? Ja na razie gotuję na gazie i rzeczywiście, przy długim gotowaniu
                uchwyty nagrzewają się, ale na płycie i to indukcyjnej powinny pozostać chłodne
                ( ciepło przechodzi na potrawę). Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę. Pozdr.
                • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 05.10.06, 20:09
                  > Czy dobrze rozumiem Basiu - uchwyty nagrzewają się na płycie indukcyjnej? Czy t
                  > o
                  > nie pomyłka? Ja na razie gotuję na gazie i rzeczywiście, przy długim gotowaniu
                  > uchwyty nagrzewają się, ale na płycie i to indukcyjnej powinny pozostać chłodne
                  > ( ciepło przechodzi na potrawę). Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę. Pozdr.

Nagrzewają się na płycie indukcyjnej, dlatego koleżankę tak zirytowały te garnki.

pozdrawiam
                  Basia
            • amica11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 05.10.06, 22:07
              Potwierdzam w środku są takie malutkie ślady od mocowania uchwytów, wielkości
              łepka od szpilki.
              • maggie2229 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 06.10.06, 11:30
                No własnie ja te ELO widziałam na żywo i wg mnie chyba ciut solidniejsze, dno
                nie grubsze niz Tefala ale chyba solidniejsze...
                Berghoff jednak dno najgrubsze, z miedzianą na srodku jakby tarczą...ale
                droższy, no i wizualnie tylko wlasnie Tulip mi sie podoba...bo inne to takie
                grzmoty ;-(

co do ELO to fajny jest zestaw silicano, z raczkami z silikonu...tylko jeszcze
                nie pokazany na stronie elopolu, do obejrzenia na
                www.elo.de
                z tego co widzialam to wszystkie ELO sa swiecace w srodku, no i te Silicano tez
                maja miarkę..

no i nie wiem co kupic...w sumie to tylko, i az...garnki ;-)
                • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 06.10.06, 13:25
                  Maggie, rozumiem, że miałaś okazję "pomacać" garnki Elo. Czy widziałaś może
                  zestaw Elo-Platin? Na zdjęciach bardzo ładny i podobny trochę do tulipa, tylko
                  niestety bez miarki...
                  Czy dno w garnkach Elo jest wyraźnie cieńsze niż w berghoffach, myślisz, że to
                  może mieć znaczenie w użytkowaniu?

Spotkałam się gdzieś z opinią, że ważna jest też grubość ścianek, w garnkach
                  berghoffa przesadnie gruba nie jest, ciekawe jak w Elo.

pozdrawiam
                  Basia
                  • maggie2229 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 06.10.06, 15:01
                    tak,wlasnie odgladalam,dotykalam..zreszta zobacz moj wczesniejszy post,
                    rozwazalam tylko ELO lub BergHoff, o nowej serii Tefala nie mialam zielonego
                    pojecia...i wlasnie ELO mi sie spodobaly bardziej od Berghoffa, bo ciut, ale
                    tylko ciut lzejsze - nadal sa to porzadne ciezsze garnki w stosunku do tych z
                    marketow- no i bardziej eleganckie od Berghoffa;
                    nawet poszukalam w sieci co to to ELO i jak zobaczylam ze jest strona
                    producenta, ze to rzeczywiscie niemieckie garnki, to zaczelam sie zastanawiac,
                    problem w tym,ze wyglad jedno a uzytkowanie drugie, w berghoffie tyle juz moich
                    znajomych gotuje, co wiecej te garnki maja opinie,ze sa w kazdej niemieckiej
                    kuchni przecietnej gospodyni, wiec musza byc dobre...
                    o tych ELO nikt nic nie pisze...a kupno 1 garnka na probe to dla mnie etz zbyt
                    duzy wydatek

Elo-Platin widzialam, i tak jak seria Rubin ma uchwyt taki z 2 pretow jakby, w
                    srodku puste-moj maz uwaza ze mniej wygodne to bedzie niz taki caly metalowy
                    Tefala...ale garnki sa ok,porzadnie wykonane...i ja caly czas nie moge sie
                    zdecydowac, no i Elo-Platin tez z zewnatrz jest takie laczone matowo-blyszczace
                    jak w Tefalu, tylko jeszcze jedna zaleta ELO-maja koniec garnka taki
                    ulatwiajacy wylewanie zupy,wody bez kapania,rozlewania ;-)
                    aha, napisz moze do nich maila-ze strony internetowej i zapytaj czy w Twoim
                    miescie gdzies mozesz je obejrzec, u mnie byly w 3 miejscach...napisz jak
                    zdecydujesz, ja w sobote jeszcze raz obejrze oba komplety-Elo i Tefal i
                    zdecyduje
                    z ELO to mysle wlasnie o Platin, bo w Rubinie duzy garnek jest wieeeelki,a
                    takiego nie chce, albo to Silicano, widzialam z pomaranczem-cudo ;-)
                    • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 06.10.06, 18:02
                      Własnie napisałam do przedstawiciela Elo na Polskę z zapytaniem gdzie mogę
                      obejrzeć ich garnki (ale obawiam się, że najbliżej w Szczecinie i to oby tam
                      były...).
                      Maggie, zwróciłas uwagę na cenę zestawów Silicano - czy sa dużo droższe od
                      Rubina czy Platin? Szkoda, że Elo-Platin nie mają miarki...

Maggie, jak dokonasz zakupu, to daj proszę znać co kupiłaś. Ja mam na decyzję
                      ok. miesiaca, bo wtedy będę miała pieniądze przeznaczone własnie na garnki, więc
                      jeszcze mogę się zastanawiać.

pozdrawiam serdecznie
                      Basia
                      • maggie2229 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 06.10.06, 18:13
                        u mnie Silicano kosztuje chyba 430 zł, ale za 4 garnki (tj.3 garnki + rondel)
                        wiec jest faktycznie droższy,ale jest super...
                        te Platin tez sa ok, i tam cena za 5 sztuk (4 garnki+rondel)

w sobote mam nadzieje,ze uda mi sie i obejrze jeszcze raz tego Tefala i ELO, w
                        jednym sklepie mam na szczescie akurat obu producentów, wiec porównam i wybiorę
                        i dam znać
                        pozdr
                        • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 06.10.06, 18:43
                          To trzymam kciuki, żeby któryś komplet tak chwycił Cię za serce, że będziesz
                          wiedziała, że to jest to - wtedy człowiek jest najbardziej zadowolony z zakupu.

Czekam na wieści o zakupach:-)

pozdrawiam
                          Basia
                        • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 09.10.06, 07:26
                          Dzień dobry przy poniedziałku:-)

Maggie, zdecydowałaś się na jakieś garnki i kupiłaś w sobotę? Jesli tak, to czy
                          już coś gotowałaś?

pozdrawiam serdecznie
                          Basia
                          • maggie2229 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 09.10.06, 13:13
                            czesc Basiu, tak widzialam w ndz,ale jeszcze nie kupilam, bedzie to jednak
                            ELO,tylko jeszcze nie zdecydowalam czy Platin czy Rubin...
                            moje ostatnie spostrzezenia:
                            - Tulip odpada bo w zestawie 12 cz, tylko w sumie 2 porzadne garnki,2 takie
                            mini,no i inne dodatki malo potrzebne-sprzedawczyni mi na to zwrocila uwage,ze
                            w sumie za jakis czas bedzie mi i tak brakowalo garnka...
                            - Tefal - wyglad super-mowie o ksztalcie garnka, widac tylko te male dziurki
                            przy laczeniu z uchwytami,ale jednak dno ciensze niz w ELO i wg mnie jesli to
                            ta sama cena-a teraz sie okazuje ze jednak nawet ciut drozsza-to chyba lepeij
                            kupic porzadne niemieckie garnki, z grubszym dnem
                            - na Platin jest teraz promocja-u mnie kosztuja 342 zl, Rubin 379zl

aha,trfailam na fajna babke-sprzedawczynie i co mi doradzila,to jeszcze garnki
                            Berndes-tez niemieckie,super,ale maja pokrywki stalowe, a mi zalezy na
                            szklanych,wiec juz nie chce sobie macic glowy innym rozwiazaniem...
                            mam podjechac pod koniec tyg,bo wlasnie dostali duza palete z nowosciami z ELO
                            wiec obejrzymy i cos wybierzemy...
                            no i musze zmierzyc swoje pola na kuchni...podam Ci wymiary rzeczywiste spodów
                            w zestawie Platin - 18,5cm, 14,5 cm oraz 22,5 cm - jakby te garnki byly mniej
                            barylkowe wzielabym je od razu...
                            aha,ta sprzedawczyni mi powiedziala,ze jak ma koncówki to moze kupic taniej i
                            eden garnek ma z ELO i nic sie nie przypala i wlasnie dlatego zawsze tylko w
                            nim np.robi konfitury, zreszta na moje odczucie byla szczera..nie chciala mi
                            np.wlepic drozszego berghoffa...
                            • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 09.10.06, 13:32
                              Dzięki Maggie za odpowiedź:-)
                              Fajnie masz, że możesz te garnki pooglądać,ja niestety, dowiedziałam się, że
                              najbliżej w Poznaniu mogłabym je obejrzeć, więc odpada.
                              W tej chwili, w sklepie internetowym Elopolu zestaw Rubin kosztuje 280 zł a
                              Platin 350 zł - to cena razem z przesyłką. Taką informację dostałam w mailu.

Mówisz, że Platin aż za bardzo baryłkowate? A wizualnie - czy ta satynowa
                              powierzchnia dużo ładniejsza od błyszczącej w garnkach Rubin?

No i jeszcze ta miarka w środku, Platin jej nie ma, a wydaje mi się, że może być
                              przydatna...

Nie wiem, czy wytrzymam do listopada z tym zakupem:-)

pozdrawiam serdecznie
                              Basia
                              • maggie2229 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 09.10.06, 14:39
                                basiu,na stronie sa "stare" ceny?
                                mozesz mi tego maila przyslac na gazetowy? jesli taka roznica-zamowie bezp u
                                nich;-)
                                platin tez ma miarke na 99%, mozesz zapytac o to jeszcze w mailu? w kazdym
                                razie w pokrywkach rubin nie ma otworu, w platinach sa..

nie sa az tak beczulkowate, tylko jednak nie sa proste jak Rubin czy
                                Tefal...hi,hi..jak ktos poczyta nasze odpowiedzi,to pomysli ze
                                zwariowalysmy..bo to TYLKO garnki
                                pozdr, i jak mozesz przeslij tego maila,bede miala do negocjacji cenowych ;-)
                                • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 09.10.06, 14:46
                                  Maggie, napisz do mnie na adres basiaw@op.pl.
                                  Platin, niestety nie ma miarki:-(

pozdrawiam
                                  Basia
                                  • maggie2229 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 09.10.06, 15:15
                                    poszedl mail ;-)
                                    • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 10.10.06, 07:20
                                      Maggie, wczoraj obniżyli też cenę zestawu Rubin tutaj:
                                      www.rynekagd.pl/product_info.php/cPath/5_63/products_id/436
                                      i co robić??

pozdrawiam
                                      Basia
                                      • maggie2229 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 10.10.06, 15:28
                                        mailem odp, pozdr..
                                        • anna_dab Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 17.10.06, 20:48
                                          Witam :)
                                          masiu_11 maggie2229 czy dokonałyście już zakupu???

jestem bardzo zainteresoawna garnkami Elo, niestety nie moge ich znaleźć
                                          nigdzie żeby zobaczyć na "żywo"
                                          Pisałam do przedstawiciela w Polsce, ale na razie milczą...
                                          Bardzo proszę o ceny, które basia_11 otrzymała na maila, jeśli to nie
                                          problem :)

pozdrawiam ania
                                          • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 18.10.06, 08:01
                                            Witaj Aniu

Od kilku dni obie z Maggie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczkami garnków Elo ale
                                            się nie pochwaliłyśmy - skromne jesteśmy:-)
                                            Maggie kupiła je w sklepie "naziemnym" ja w internetowym - www.rynekagd.pl
                                            Z serca polecam ten sklep,można pytać i pytać i na wszystkie pytania dostanie
                                            się odpowiedź. Ceny są zdecydowanie najniższe, np. w Elopolu zestaw Elo-Rubin
                                            można teraz kupić za 280 zł a w rynekagd.pl za 249 zł. Podobnie jest ze
                                            wszystkimi garnkami.

Ostatecznie kupiłam na sztuki 4 garnki Elo-rubin, bo nie potrzebuję rondelka,
                                            dodatkowo dokupiłam sobie silikonową trzepaczkę i łopatkę - też Elo.
                                            Jeszcze będę wracać do tego sklepu, np. po golarkę elektryczną dla mojego brata
                                            czy malutkie garneczki Elo do podgrzewania zupek dla bratanka:-)

Co do garnków - na dzień dzisiejszy jestem z nich zadowolona. Uchwyty, niestety,
                                            trochę się nagrzewają, czasem trzeba sięgnąć po kuchenną szmatkę, ale to nic.
                                            W ofercie jest też zestaw Silicano, który kupiła Maggie, w tym przypadku
                                            całkowicie odpada problem nagrzewania się uchwytów, bo są izolowane silikonem.

pozdrawiam serdecznie
                                            Basia
                                            • anna_dab Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 18.10.06, 08:39
                                              Witam :)

Wielkie dzięki za odpowiedź, gratuluję zakupu i zaraz udaję sie "pomęczyć"
                                              obsługę wymienionego przez Ciebie sklepu :)
                                              Ja poszukuję garnków matowych wewnątrz i chętnie z metalowymi pokrywami,
                                              zobaczę co upoluję
                                              pozdrawiam Ania
                                              • Gość: Basia Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 13:26
                                                Aniu, garnki Elo są zmatowione w środku, przynajmniej Rubin na 100%. Co do
                                                metalowych pokryw to nie wiem...

Jak coś dla siebie 'upolujesz' to daj znać:-)

pozdrawiam
                                                Basia
                                                • maggie2229 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 18.10.06, 14:30
                                                  wybralam ELO Silicano - POP- uchwyty z pomaranczowym silikonem,mi idelanie
                                                  pasują do wystroju kuchni, sa tansze niz z czarnym silikonem, co jest
                                                  uzasadnione, bo podobno te z czarnym maja lepsze jeszcze dno-cylindryczne jak w
                                                  modelu Profi Cristal, w kazdym razie ja ze swoich Silicano POP jestem bardzo
                                                  zadowolona, garnki sa ciezkie,solidnie wykonane, moje cale matowe z zewnatrz i
                                                  blyszczace w srodku, uchwyty sie nie nagrzewają,ale izoluje je ten silikon
                                                  wg mnie z uwagi na stosunek cena a jakosc i wyglad to ELO jest lepszym wyborem
                                                  niz Tefal czy duzo drozszy BergHoff
                                                  • anna_dab Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 18.10.06, 14:48
                                                    Dzięki jeszcze raz
                                                    Napisałam maila czekam na odpowiedź
                                                    Ja oglądałam Berghoff'a na żywo i sprzedawca nie koniecznie je polecał, podobno
                                                    firma ciut zjechała z jakości...
                                                    Poza tym wolałabym garnki matowe w środku, a B takich nie ma

pozdrawiam ania
                                                  • basia_11 Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? 24.10.06, 12:01
                                                    Jak tam Aniu, zdecydowałaś się na jakieś garnki?

Ja już troszkę czasu używam Elo-Rubin i jestem zadowolona. Ze sklepu
                                                    www.rynekagd.pl też i wczoraj zamówiłam tam kolejne rzeczy:-)

pozdrawiam
                                                    Basia
                                                  • Gość: Ania Re: Tefal Edition, Tulip Berghoff a moze ELO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 13:38
                                                    Tak kupię Elo, jestem w kontakcie z Panem ze sklepu, ale się nie zdecydowałam
                                                    na konkretny model... Ja bym chciała Eloprofi-line, a oni do tej pory nie mieli
                                                    ale po rozmowie ze mną Pan zasiegnął opinii i.... jest szansa że sprowadzi do
                                                    sklepu :). Czekam na cennik
                                                    A dowiedziałam się też ciekawej rzeczy, mianowicie Rubin kupowany na sztuki
                                                    jest faktycznie matoiony wewnątrz, a w kompletach już nie . Ani Pan w sklepie
                                                    ani elopol nie wiedzą czemu ;)

pozdrawiam i poinformuję o zakupie jak tylko zdecyduję Ania

pozdrawiam Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka