GoĹÄ: Gosia IP: *.aster.pl 03.01.07, 20:10 Proszę o informację jakie są różnice pomiędzy płytą ceramiczną a indukcyjną? pomijając cenę oczywiście. Która jest lepsza i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 03.01.07, 21:44 Płyta indukcyjna ma wszystkie zalety płyty ceramicznej (np. łatwość utrzymania czystości czy wygoda użytkowania). Poza tym jest też pozbawiona paru wad, które ma zwykła płyta ceramiczna. Należy do nich na pewno: - mniejsze zużycie energii, - zdecydowanie szybsze gotowanie (nawet szybciej niż na gazie), - brak efektu inercji (wyłączenie pola powoduje natychmiastowe przerwanie gotowania - jak na gazie, zwykłe ceramiczne dużo wolniej reagują), - trudniej się poparzyć, bo samo pole nie grzeje się tylko ferromagnetyczny garnek, który na nim stoi (teoretycznie pole jest zimne, ale w praktyce trochę się nagrzewa zwrotnie ciepłem garnka), - jak ci sie coś wyleje, wysypie na płytę podczas gotowania, to się nie przypala (grzeją się tylko ferromagnetyki, co jest istotą indukcji magnetycznej). Do wad na pewno należy to, że są droższe przy zakupie i nie każdy garnek podejdzie. Nie mniej jednak między bajki można włożyć mit, że do indukcji pasują tylko specjalne garnki (w domyśle kosmicznie drogie). W IKEI komplet kupisz za kilkadziesiąt złotych. Przeważnie pasują też zwykłe emaliowane garnki. Nie będą na pewno pasowały dość powszechne obecnie garnki ze stali szlachetnej (podobnie aluminiowe, czy szkło), chociaż jest też odmiana specjalnej ferromagnetycznej stali szlachetnej, z której garnki będą się spisywały należycie. Podsumowując, indukcja łączy szybkość gotowania na gazie z wygodą płyty ceramicznej. Niestety powinna być trochę droższa w eksploatacji od gazu. Pytanie czy chcesz za tę wygodę zapłacić. Jeżeli jednak wahasz się wyłącznie pomiędzy płytami elektrycznymi, to nie zastanawiaj się tylko wybierz indukcyjną. Myślę, że różnicy w cenie nie odrobisz za szybko dzięki jej oszczędności, ale będziesz na 100% zadowolona z wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosia Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.aster.pl 04.01.07, 20:44 Bardzo dziękuję za szczegółową wypowiedź. Ja nie mam wyboru pomiędzy elektryką czy gazem :)ponieważ u nas nie będzie gazu. Może polecisz mi jakąś płytę? albo jakąś sprawdzoną firmę? ja się na tym nie znam dlatego potrzebuję pomocy :)taki sprzęt kupuje się ja dłuższy czas dlatego chciałabym być zadowolona. Wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 04.01.07, 21:47 He he, nie uwierzysz, ale z płytami sprawa jest najprostsza a wybór najłatwiejszy. Wszystkie są produkowane przez jednego producenta (zauważ, że każda nosi dodatkowe logo Schot Ceran). Po prostu producenci AGD tylko brandują płyty swoimi nazwami, a pochodzą one z jednego źródła. Po prostu określ co ci jest potrzebne i kup ten model który spełnia te wymagania i jednocześnie jest najtańszy. Możesz się też kierować estetyką, czyli tym która z nich bardziej Ci się podoba wizualnie (tak, tak, naprawdę). Siemensy i Bosche są bardzo drogie, więc nie ma co przepłacać (w odróżnieniu do zmywarek, pralek czy lodówek). Możesz nawet kupić Amikę. Warto żeby miała 4 pola o różnej średnicy i ze 2 pola boster, czyli o podwyższonej efektywności (w razie potrzeby można zwiększyć ich moc o ok. 30% ponad standartowo maksymalną). Przydaje się to gdy trzeba coś szybko zagotować (tylko uwaga na kieszeń). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosia Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.aster.pl 04.01.07, 21:57 Amika jest tania, ale ma niezbyt dobrą opinię. A wiesz coś może na temat piekarników Amiki? Chciałabym kupić płytę i piekarnik tej samej firmy, Amika też ładnie wygląda, ale jak czytam opinię to zaczynam się zastanawiać. Chciałbym posiadać Twoją wiedzę :) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 04.01.07, 22:11 Masz rację. Amika ma kiepską (i wg niektórych zasłużoną) opinię. Ale jeszcze raz powtarzam: płyt nie produkuje Amica tylko maluje swoje logo na płytach SCHOT CERAN (to samo robią inni producenci). Ja w domu mam sprzęt tylko Bosch/Siemens i Zelmer i nigdy nie kupiłbym Amiki lodówki, pralki czy zmywarki. Ale płytę indukcyjną kupiłem właśnie Amiki. Sprawuje się bardzo dobrze www.skapiec.pl/site/cat/327/comp/97984 Jeżeli chodzi o piekarniki Amiki, to podobno są dość dobre, chociaż moi rodzice mają już drugi i mama nie może dojść końca jak piec, żeby dobrze upiec. Ja dość dokładnie oglądałem piekarniki Amiki i tobie też to radzę. Idź do sklepu i pooglądaj Boscha/Siemensa i Amikę. Za cenę średniego Boscha dostaniesz wszystkomającą Amikę, ale w szczegółach to żenada. Po prostu wykonanie Amiki nie umywa się do Boscha. Trudno to opisać, dlatego powinnaś to sama zobaczyć. Niby wszystko jest OK, ale jak zobaczysz obok siebie wykonanie np. prowadnic teleskopowych Boscha i Amiki, albo słyszysz jak się otwierają drzwi w do piekarników obydwu producentów to od razu zrozumiesz o co mi chodziło. Rzecz tylko w tym czy chcesz wydać kilkaset złotych więcej za sprzęt o podobnych parametrach, który w szczegółach jest naprawdę dopracowany. Ja chciałem, bo przywiązuje wagę do takich rzeczy. Aha, i zobacz jak się czyści inox Amiki a jak Boscha :) Broń Boże nie kupuj pralki lub lodówki z Amiki. Musiałabyś mieć fuksa, żeby się nie połamała i nie rozleciała w ciągu 2-3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosia Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.aster.pl 04.01.07, 22:34 Bardzo dziękuję za pomoc. W weekend wyruszam na łowy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 20:19 chciałem wyjaśnić iż obydwa rodzaje kuchni to ceramiczne bo płyta jest wykonana z ceramiki odpornej na temperaturę . różnica polega na sposobie podgrzewania :w indukcyjnej uzwojenie miedziane ,a w oporowej drut oporowy ,więc są oporowe i indukcyjne .. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: thomix Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 00:18 Dokonałem dokładnie tych samych wyborów:-) zmywarka, lodówka, piekarnik to Siemens/Bosch a płyta indukcyjna Amica PI 6506 TF Ale rzeczywiście: standardowe gary ze stali nierdzewnej nie są wykrywane:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
malaugena Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 05.10.08, 06:10 mam w domku swoim wszystko amiki i nic mi sie od lat i od kupna nie psuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: drozdek112 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.10.08, 17:22 O ,to gratuluję że Amici nic ci się nie psuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emi Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 178.235.51.* 12.09.10, 21:04 Ja też mam lodówkę Amiki już 10 lat i nigdy mi się nie zepsuła Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grace Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.tktelekom.pl 15.02.11, 09:10 Ja mam również lodówkę Amica ale praktycznie od samego początku są z nią problemy - zamiast chłodzić to mrozi. Nawet serwisanci sobie z tym nie poradzili. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miele operator Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 195.42.249.* 01.07.09, 09:51 Kolego SCHOT CERAN - jest producentem szkła wykorzystywanego w kuchniach ceramicznych i indukcyjnych... Na pewno nie produkuje ELEKTRONIKI, która odpowiada za indukcje :) Tak więc niestety Amika i Bosch mają inne "bebchy" - i nie jest tak, że działają te kuchnie identycznie :) np: Miele ma płynną regulacje mocy - czyli po nastawie na 2 nie ma pik'u maksymalnej mocy przez 2 sekundy a potem 6 sekund odpoczynku i znowy PIK 2 sekundowy... a w Amice tak właśnie jest, że kuchnia/palnik zawsze zurzywa MAX mocy a sterowanie polega na ustawieniu czasu pracy i czasu przerwy między pracą - na 9 palnik pracuje cały czas na 1 pracuje ok 1 sek na 6 sekund odpoczynku - ale z pełną moca przez tą 1 sek... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: renia Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.10, 20:47 mam płytę indukcyjną Amica półtora roku.Nie ma żadnych problemów.polecam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czma Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 23:49 Chciałbym dodać sprostowanie do twierdzenia, że wszystkie płyty ceramiczne produkuje Schot Ceran, a inny producenci tylko je brandują. Schot Ceran jest jednym z dwóch w świecie producentów szkła witroceramicznego i jest dostawcą dla producentów płyt w postaci płaskiego szkła przygotowanego według zamówienia na odpowiedni kształt, wymiar, z żądaną grafiką i logo. Producenci płyt ceramicznych wykonują elementy mechaniczne płyt, kupują u innych producentów elementy grzejne, sterujące i inne elektryczne i elektroniczne i je montują. Jak wynika z powyższego, jakość szkła witroceramicznego jest taka sama we wszystkich płytach, ale płyty nie są tej samej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 05.01.07, 01:59 Jak się nazywa ta druga firma produkująca szkło? Które firmy obecne na polskim rynku je stosują? Czy rzeczywiście Siemens, AEG, Amica i cała reszta indywidualnie robi sobie elementy grzewcze i elektronikę sterującą do swoich płyt? A może też jest jeden, max. dwóch producentów tych rzeczy i wszyscy kupują podzespoły z tych samych źródeł, podobnie jak szkło kupują od Schott'a? Z góry dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czma Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 217.116.110.* 05.01.07, 17:48 Tą drugą firmą jest francuska Eurokera (www.eurokera.com/). Większość producentów kupuje u Schotta - Amica i Wrozamet też. Nietypowym elementem każdej płyty jest układ sterujący, bo płyty różnią się od siebie funkcjami, układem, wymiarami itd. i są dla każdego producenta inne. A producentów pozostałych, typowych, elementów (prawie wszyscy są z Niemiec, Austrii, Wielkiej Brytanii) rzeczywiście jest niewielu, i tam wszyscy się zaopatrują. Odpowiedz Link Zgłoś
spodeck Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 23.01.07, 12:33 > Czy rzeczywiście Siemens, AEG, Amica i cała reszta indywidualnie robi sobie > elementy grzewcze i elektronikę sterującą do swoich płyt? Elementy grzewcze robi też w zasadzie jedna firma: www.egoproducts.com/Strahlungsheizkoerper.129.0.html?&L= Proszę zwrócić uwagę, że nawet nazwy HiLight czy HaloLight używane często przez producentów płyt w firmowanych przez siebie produktachjest tak naprawdę nazwą zastrzeżoną pola grzewczego firmy E.G.O. Indukcyjne podobnie... Pozdrawiam, Spodek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rena Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 83.238.201.* 03.06.13, 21:24 Ale kłamiesz O_o Przecież to oznaczenie, Schott-Ceran, to oznaczenie huty szkła, a nie producenta. Płytę masz dalej tylko Amiki, trzeba było kupić coś lepszego. Szkło to nie wszystko, ważniejsze są bebechy, a te masz z Amiki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pitt Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.jg.vectranet.pl 11.02.09, 09:23 Lekkie sprostowanie. Schot Ceran jest producentem SZKŁA do płyt ceramicznych, indukcyjnych. A to nie to samo ;-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matt.95 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 17.05.09, 22:11 Naprawdę polecam Wirlpool lub Mastercook Odpowiedz Link Zgłoś
jola212 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 28.04.07, 21:40 Mam garnki z firmy AMC i jaką mam kupić płytę indukcyjną czy ceramiczną?? Czy płyta indukcyjna będzie wykrywała te garnki??? Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 29.04.07, 10:53 jola212 napisała: > Mam garnki z firmy AMC i jaką mam kupić płytę indukcyjną czy ceramiczną?? > Czy płyta indukcyjna będzie wykrywała te garnki??? Jolu, zrobiłaś próbę magnesem? czy do dna garnka magnes się przyczepi? Jesli tak, to garnki powinny sie nadawać na indukcję. pozdrawiam basia Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 29.04.07, 11:28 Dokładnie tak to działa. A tak ogólnie, to nie kupuj płyty do garnków, tylko odwrotnie. Sądzę, że warto kupić indukcyjną (jeszcze jej w realu nie widziałem). Wymieniam 100% stanu kuchni - od 3 miesięcy pracuję (ja technicznie , żona mebelki) nad nową kuchnią. Teoretycznie uważam się za fachowca - wrzesień - powiem praktycznie. Ale na dzień dziszejszy, sklepowi sprzedawcy są bez szans, a firmowi "specjaliści" proszą o telefon, żeby oddzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darek Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.bialnet.com.pl 15.07.08, 16:29 Witam. Mam pytanie , czy jest duza roznica w efektywnosci plyty na 220v? Odbieram mieszkanie w bloku i tam mam takie wlasnie zasilanie. Slyszalem nawet takie opinie ze nie warto 'podpinac' indukcji na 220v. Prosze o pomoc. Pozdrawiam. Darek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: K. Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 21:49 Płyty indukcyjne wymagają przeważnie podłączenia tzw. trójfazowego (400 V). W takim przypadku trzeba mieć w domu odpowiednią, osobną instalację elektryczną, lepiej sprawdzić to przed kupnem płyty. Płyty mają również różną moc przyłączeniową, która wynosi do kilkunastu kW. Decydując się na dany model warto sprawdzić, czy ma się wystarczająco „silną” instalację i bezpieczniki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jola212 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 29.04.07, 19:23 Dziękuję za odpowiedź!!! Tak robiłam próbę z magnesem. Magnes nie przyczepia się, jednak producent pisze że garnki AMC nadają się do indukcji. Obawiam się że tak drogie garnki nie będę mogła wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 29.04.07, 21:58 Niestety, jezeli magnes nie łapie dna garnka, to na indukcyjnej taki garnek nie zadziała. Dno garnka musi być z stali ferromagnetycznej - na denku piktogram spiralki. Może w rodzinie umiesz wymienić te garnki, bo jak już pisałem nie warto kupować płyty do garnków, tylko odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Misiekk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.08, 22:20 W wypadku np AMC warto kupić płyte do garnków a jak chcesz polemizować podaj argumeny nie tylko że nie warto... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaczusiag Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 09:59 Czy do płyty indukcyjnej są jakieś czajniki. Próbowałam z czajnikoem jaki mam w domu i do dna nie przykleja sie magnez. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 83.238.44.* 21.01.09, 17:33 Masz rację Miśku, nie ma lepszych naczyń na rynku, mając pokrywę do AMC to bigos można ugotować w 15 min. więc oszczędności są ogromne i oczywiście w tym przypadku zdrowo się odżywiamy smażąc bez tłuszczu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 bigos 10.05.09, 00:21 Każdy wie, że bigos jest najlepszy, gdy się go odgrzewa kilkukrotnie dzień po dniu Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 30.04.07, 08:33 jola212 napisała: > Dziękuję za odpowiedź!!! Tak robiłam próbę z magnesem. Magnes nie przyczepia > się, jednak producent pisze że garnki AMC nadają się do indukcji. Obawiam się > że tak drogie garnki nie będę mogła wykorzystać. Czy producent używa słowa 'indukcja' czy raczej pisze, ze nadają się na kuchnię elektryczną? Bo jeśli użył słowa indukcja a magnes się nie trzyma, to gdzieś jest przekłamanie... Najlepiej byłoby po prostu sprawdzić, ale pewnie to trudne do zrobienia, chyba że znasz kogoś kto ma kuchnię indukcyjną i pójdziesz do niego z garnkiem. Zgodnie ze swoim planem kupiłam jednopłytową maszynkę indukcyjną, żeby poróbować jak się gotuje. Próbuję od piątku wieczorem i bardzo mi się podoba:-) Nie rozumiem dlaczego ludzie skarżą się, że nie można czy trudno sie przestawić z gazu na prąd... no chyba że z kuchnią ceramiczną jest jakoś inaczej, trudniej, bo indukcyjna reaguje na zmianę ustawień temperatury jak gaz czyli momentalnie, co baaardzo mi się podoba:-) pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 30.04.07, 16:23 Tak właśnie mówiłem. Indukcja nie ma takiej inercji cieplnej jak zwykłe płyty ceramiczne. Bardzo szybko reaguje na regulację mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 30.04.07, 18:05 Gość portalu: mjkmjk napisał(a): > Tak właśnie mówiłem. Indukcja nie ma takiej inercji cieplnej jak zwykłe płyty > ceramiczne. Bardzo szybko reaguje na regulację mocy. Jedno mnie tylko zaskoczyło w tym ustrojstwie- zupełnie nie byłam przygotowana na to, że kuchenka szumi, słychac coś w rodzaju szybko pracującego wentylatora... czy wszystkie płyty tak mają czy tylko takie maluchy jednopolowe? Oczywiscie da się przywyknąć, nie gotuję w srodku nocy i nikt nie śpi w kuchni, ale jesli miałabym uparcie szukac jakiś wad, to tę cechę możnaby zaliczyć. Teraz robię test aspektu ekonomicznego, akurat dzień przed odebraniem maszynki dostałam rachunek za prąd, mam rachunki z innych lat, wiem, ile prądu zużywamy w tym okresie i teraz zobaczę do następnego rachunku - czy jak go zobaczę to padnę trupem na miejscu:-) czy podskoczę z radości. Postaram się maksymalnie dużo, co się tylko da gotowac na tej maszynce, żeby następny rachunek jak najbardziej wiarygodnie pokazał koszt eksploatacji takiego urządzenia. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 30.04.07, 21:37 1) Płyta indukcyjna lekko "buczy". Jest to słabo słyszalne jakby drżenie, wybracje. Do wentylatora bym tego na pewno nie porównał - u mnie odbywa się to bardzo cicho. 2) Nie chcę Cie martwić, ale płyta indukcyjna jest co prawda oszczędniejsza w porównaniu do zwykłej ceramicznej, ale prądu zużywa nie mało. Mam wątpliwości czy akurat dobry sobie wybrałaś model do testów, bo trudno oczekiwać aby taka mało profesjonalna "jednopolówka" zachowywała się podobnie do normalnej płyty indukcyjnej. Ale prawde mówiąc sam jestem ciekawy Twoich doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Smith Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 01:29 Przed tak poważnym zakupem jak kuchnia indukcyjna postanowiłem zakupić wcześniej w ramach testu jednopłytową płytkę indukcyjną tak jak Basia11 i cóż... Za płytkę zapłaciłem 239zł. Płyta na pierwszy rzut oka jest produkcji niemieckiej jednak tak naprawdę została wyprodukowana DLA niemieckiego odbiorcy przez producenta o dalekowschodniej nazwie...;-) Ale to nic. Płytkę dostałem kilka godzin temu ale już zdążyłem ją przetestować - porównałem efektywność tej płytki do tradycyjnego pieca elektr. Gotowałem po 1 litrze wody w garnkach o tej samej średnicy. Wziąłem pod uwagę różne moce płyt, na których podgrzewałem wodę - z pierwszych obliczeń wynika, że kuchenka jest oszczędniejsza o ok 45%. Jutro jeszcze się przy tym pobawię żeby potwierdzić wynik. Największym szokiem dla mnie był hałas jaki wydaje ta kuchenka podczas pracy na max 1800W. Jest to hałas porównywalny do tego, jaki wydają 4 komputery na chodzie. Mam jeszcze nadzieję, że przy mniejszych mocach będzie ciszej... Sprawdzałem tą płytkę od dołu i dostrzegłem całkiem sporych rozmiarów wentylator o średnicy większej niż duże komputerowe silenty! Ale heca! Poza tym płyta cholernie się nagrzewa w czasie pracy... Wydaje mi się, że te wszystkie jednopolowe kuchenki są wytwarzane z jakichś tanich materiałów które absorbują znacznie więcej ciepła niż markowe płyty 2 czy 4 polowe. Zresztą na wszystkich tych kuchenkach jest ostrzeżenie, żeby nie dotykać i nie stawiać nic na płycie po gotowaniu www.allegro.pl/search.php? string=kuchenka+indukcyjna&country=1 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Smith Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 01:32 Na Allegro należy wpisać w <szukaj> "kuchenka indukcyjna" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 01.05.07, 08:45 Ja myślę, że te jednopolowe płytki indukcyjne są jakieś mocno badziewne. Ja mam normalną 4-ro polową płytę Amiki. Własnie sobie przed chwilą grzałem na niej parówki i absolutnie wentylatora nie słyszałem. Słychać tylko lekkie buczenie (wibracje). Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 01.05.07, 08:52 Gość portalu: mjkmjk napisał(a): > Ja myślę, że te jednopolowe płytki indukcyjne są jakieś mocno badziewne. Ja mam > > normalną 4-ro polową płytę Amiki. Własnie sobie przed chwilą grzałem na niej > parówki i absolutnie wentylatora nie słyszałem. Słychać tylko lekkie buczenie > (wibracje). Skoro normalna 4-polowa płyta kosztuje dobrze ponad 2 tysiące a taka jednopolowa ok. 200 zł to coś w tym musi być, dlatego nie spodziewałam się cudu za te pieniądze. Zależy mi na dwóch rzeczach - ocenie jak się gotuje (to już wiem, że fajnie) i ocenie strony ekonomicznej tego przedsięwzięcia czyli ile prądu więcej zostanie zużyte przez najbliższe 2 m-ce a ile mniej gazu, gdy ograniczę gotowanie na nim. W czerwcu będzie u mnie znajoma, która ma płytę indukcyjną siemensa to się wypowie na temat tego poziomu 'buczenia'. Oczywiście wynikami 'badań' :-) się podzielę, jeśli to będzie kogoś interesowało. pozdrawiam serdecznie Basia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 01.05.07, 08:53 Aha, i nie ma mowy o żadnym nagrzewaniu się płyty! Podczas gotowania płyta nagrzewa się zwrotnie od garnka tylko w obszarze pod garnkiem! Absolutnie nie przesadzam gdy twierdzę, że można palcem dotknąć płyty ok. 0,5 cm od garnka i trudno nawet wyczuć ciepło. Oczywiście bezpośrednio pod garnkiem pole jest gorące i można się poparzyć - po to są wskaźniki ciepła resztkowego, żeby o tym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasia Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 21:12 Użytkuje płytę indukcyja od roku (Siemens). Płyta nie buczy (fakt słychać ją jak ustawię na Power), nie nagrzewa się. Wentylatory słyszę tylko, gdy wysunę szufladę którą mam pod płytą. Jak dla mnie super - bo gotuję jak na gazie. Reakcja na zmianę mocy jest natychmiastowa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 83.238.44.* 29.09.10, 23:42 smith to ma profesjonalne podejscie. Wyliczyl 45%. Z czego? Zmierzyles ilość energii? Masz amperomierz? Myslisz ze to co pisza producenci o mocach w instrukcjach jest dokladne i odpowiada rzeczywistosci? Polska to kraj ludzi wiedzacych lepiej o silnej wierze w swe umiejetnosci. W szkole malo kto bryluje ale pozniej... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 83.238.44.* 21.01.09, 17:29 Nowa generacja AMC napewno się nadaje, pod spodem garnka jest napis INDUCTION. Jeżeli masz ten napis to się nadają jeżeli nie to masz starą generację Odpowiedz Link Zgłoś
hani.pl Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 16.09.11, 15:07 Nic dodać, nic ująć, naprawdę świetnie napisane wady i zalety, zgadzam się w całej rozciągłości ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: angelika Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.07.15, 21:39 A moim zdaniem podstawową zaletą płyt ceramicznych, jest to że dłużej stygną i przy wyłączonej płycie potrawy w garnku znacznie dłużej zachowują ciepło. Przykładowo kiedy ugotuje gar zupy i pozostawie go na wyłącznej płycie to jest ona jeszcze ciepła przez 3 godziny ( nie przypala się). Znika tu problem odgrzewania obiadów, co jest bardzo istotne dla członków rodziny ociągających zasiąść przy stole, lub spóźnialskich. Na gazie potrawa jest od razu zimna, skoro indukcje działaja na tej samej zasadzie to też. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: smog Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.16, 17:27 Pytanie brzmi: Czy chcesz za wygodę zapłacić zdrowiem? Oczywiście płyta nie zabija na miejscu... no może tylko tych co mają rozrusznik serca. Jeżeli jednak może zakłócić rozrusznik to znaczy, że pole elektromagnetyczne jest znaczące i pewnie efekt po kilku latach może być utrata zdrowia a może i życia. Najważniejsze, że nie da się tego udowodnić i interes się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
denevue Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 15.03.07, 10:18 i jak sprawdzają Wam sie te płyty? Moj mąż czytał, ze hałasują - i dlatego nie chce indukcyjnej tylko elektryczną płytę .. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 15.03.07, 20:11 Hałasują? Nic podobnego! Jak włączysz booster, czyli maksymalną moc, to słychać lekkie buczenie, ale trzeba koło niej stać żeby to usłyszeć. Płonący gaz bardziej hałasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Laur Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 62.148.67.* 25.11.16, 17:00 Myślę, że one są już tak powszechne, że nie ma co się zastanawiać. Ceramiczną miałam chyba z 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmotynka Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 14.12.16, 10:48 Moim zdaniem indukcyjne są lepsze. I bardziej energooszczędne od ceramicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 20.04.07, 20:18 Sprawdź czy do tych garnków przyczepia się magnes. Jeżeli tak, to najprawdopodobniej powinno być OK. A co do czasu gotowania, to potwierdzam. Jak się włączy booster, to woda w garnku jest u góry jeszcze zimna, a przy dnie już bąble lecą od gotującej się wody (jakieś 5-10 sekund od włączenia). Gotuje to wariacko szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 20.04.07, 20:27 Muszę kolegę poprawić. Przed chwilą zrobiłem eksperyment. 1 litr zimnej wody z kranu zawrzał po dokładnie 1 minucie i 55 sekundach. Gotowałem na włączonej funkcji booster w rondelku z Ikei (komplet 3 garnków za 39 zł) bez pokrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Smith Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 21:07 Tuż po napisaniu tego postu wpadłem na pomysł z magnesem. Niestety magnesy nie chwytają się Zeptera. Mogli by wymyślić jakieś podstawki magnetyczne pod Zeptera ;-)) Dzięki za doradę! Czas poniżej 2 minut jest naprawdę rewelacyjny natomiast ten, który ja zacytowałem dotyczy zapewne podgrzewania bez boostera ale i tak jest niezły. Zastanawiam się czy postawić na płytę indukcyjną i rezygnację z Zeptera czy zdecydować się na zwykłą ceramiczną + ewentualnie kupno pojedyńczej kuchenki indukcyjnej do podgrzewania np. wody (zamiast dzbanka bezprzewodowego) itp. A może orientujesz się, ile procentowo można zaoszczędzić na energii wymieniając zwykłą kuchenkę elektryczną na ceramiczną a ile na indukcyjną? I jeszcze jedno pytanie - czy kuchenki Mastercook są lepsze od Amica? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 20.04.07, 21:37 Niestety na najważniejsze Twoje pytanie nie umiem odpowiedzieć. Sam szukałem jakichś porównań efektywności (oszczędności) gotowania na indukcji w porównaniu do zwykłej płyty elektrycznej, ale nigdzie czegoś takiego nie znalazłem. Moim zdaniem powinno to być zdecydowanie oszczędniejsze, bo grzeje się tylko garnek, a pole jest teoretycznie zimne. Dzięki temu na pewno są mniejsze straty ciepła. Straty też powinny być mniejsze, dlatego, że się szybciej gotuje i mniej ciepła traci się z powierzchni garnka, czy też zawartości. Ja na Twoim miejscu oddałbym garnki Zeptera teściowej i kupiłbym sobie na początek jakieś tanie w Ikei lub innym supermarkecie. Oczywiście do indukcji nie będę Cię przekonywał, bo pisałem już o jej zaletach w wielu watkach. Jak masz pytania szczegółowe to jeszcze mogę odpowiedzieć. Nie patrz na markę płyty, bo one w gruncie rzeczy składają się z 2 części: płyty ceramicznej oraz układu sterującego. Wększość płyt pochodzi z jednego źródła co łatwo zauważyć, gdyż niemal na każdej znajdziesz oprócz marki, również logo Shott Ceran. Układy sterujące pochodzą podobno także w większości płyt z jednego źródła. Morał jest prosty: kupować najtańszą płytę, która spełnia twoje wymagania techniczne. Nawet ja - zagorzały krytykant sprzętów Amiki, kupiłem płytę właśnie tej firmy, bo była najtańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ktosik Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.09, 10:28 oszczednosc okolo 25% czasem mniej, plyty ceramiczne sa dosc wydajne. dlaczego nie sa o wiele wydajniejsze, skoro gotuje sie bez strat ciepla?? a no nie tracisz energii w postaci ciepla, ale tracisz energiie w postaci pola elekrtomagnetycznego. utrzymanie takiego pola wymaga wlozenia energii, nawet jesli nie ma w tym polu kawalka metalu, ktory moglby sie nagrzewac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 20.04.07, 21:54 W raporcie WWF znalazłem następującą informację: Różne rodzaje płyt grzejnych do gotowania różniące się sprawnością wykorzystania energii: elektryczna żeliwna o sprawności rzędu 55%, elektryczna ceramiczna o sprawności rzędu 60% oraz indukcyjna o sprawności rzędu 90%. Sprawność oczywiście bezpośrednio wpływa na zużycie energii. Różni producenci różnie piszą o tych oszczędnościach. Przeważnie podawane liczby to 25-35% mniejsze zużycie energii w porównaniu do zwykłej płyty ceramicznej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pit Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 62.61.41.* 29.01.09, 10:52 Te liczby są straszne ;-) Normalnie wychodzi z tego, że na przemianie energii z elektrycznej na falę e-m i znów w elektryczną ma się mniejsze straty niż bezpośrednio w cieplną! A tak powążnie to płyta indukcyjna jest fatycznie z 25-35% bardziej efektywna od ceramicznej ponieważ nie ma przekazania ciepła: płyta, garnek, potrawa. Tylko garnek-potrawa. Jednak największy zysk jest na mniejszej pojemności cieplnej garnka niż pola grzejnego. Podobnie ma to miesce w przypadku mikrofali - ciepło powstaje w potrawie i nie ma przekazania ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ists.pl 20.04.07, 21:56 Tu jest też ciekawy artykuł: www.masatherm.pl/art8.htm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Smith Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.07, 09:42 Dzięki za wszystkie informacje. Pozostaje mi przemyślenie tematu i kupno. Pokuszę się jeszcze na małe doświadczenie - ugotuję litr wody na mojej starej (kuchni) a potem u kumpla na ceramicznej. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mózgowiec Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ghnet.pl 02.06.08, 15:44 Nie warto kupować kuchenek indukcyjnych! a dlaczego? oto powody: - powód pierwszy i najważniejszy – zdrowie – w płycie indukcyjnej znajduje się cewka która wytwarza potężne pole indukcyjne wysokiej częstotliwości zdolnej zagrzać garnek czy patelnię. Nigdzie nie znajdziecie podanych w sposób wiarygodny pomiarów wartości indukcji działającej na człowieka stojącego przy kuchence, a wiadomo nie od dziś, że pole elektromagnetyczne jest szkodliwe dla zdrowia (białaczka, nowotwory, itp.) Jak ktoś znajdzie wiarygodne dane dotyczące pomiarów pola elektromagnetycznego to niech je poda. Jest mnóstwo danych odnośnie kuchenek mikrofalowych i telefonów komórkowych, a o płytach indukcyjnych cisza. Producent kwituje wszystko jednym zdaniem – to jest bezpieczne. - powód drugi – ekonomika – producenci i sprzedawcy płyt indukcyjnych podają dane dotyczące czasu zagotowania jednego litra wody w garnku, w porównaniu do płyt ceramicznych zwykłych. Czy jakikolwiek producent podał czasy gotowania np. 10 litrów wody? Poza tym na kuchni gotuje się zupy, smaży mięsa, dusi warzywa, i w większości nie ma żadnego znaczenia to, czy woda zacznie się gotować minutę wcześniej czy minutę później, bo i tak gotujemy, aż zawartość garnka będzie ugotowana, np. przez godzinę lub więcej. Producenci i sprzedawcy podają, że jest oszczędność energii elektrycznej dla zagotowania 1 litra jest rzędu 40% (bo szybciej, mniejsze straty ciepła, bo nie grzeje się spirala i płyta tylko garnek). Jeśli gotowanie trwa godzinę, to te oszczędności przestają mieć istotne znaczenie - myślę, że w rzeczywistości oszczędność będzie najwyżej 5%. Czyli 1000 zł lub więcej za płytę indukcyjną zwróci nam się za powiedzmy 10 lat. Acha, doliczcie sobie jeszcze koszty kupna nowych garów, kompatybilnych z kuchnią indukcyjną. PS. do zagotowania 1 litra wody służy czajnik elektryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
metamorphosis4 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 02.06.08, 23:12 Byc może masz rację rozpatrując aspekty ekonomiczne korzystania z płyty indukcyjnej. Dla mnie jednak najważniejszy jest komfort użytkowania tego urządzenia, który jest bez porównania większy niż każdej innej. Ktoś napisał wyżej: płyta indukcyjna łączy w sobie zalety gotowania na gazie (natychmiastowa reakcja na zmianę poziomu grzania) i płyty elektrycznej (łatwość utrzymania czystości i estetyczny wygląd). Dla mnie to były wystarczające powody by ją kupić. W dodatku cena nie była specjalnie wysoka :) Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 04.06.08, 22:28 Gość portalu: mózgowiec napisał(a): > Nie warto kupować kuchenek indukcyjnych! > > a dlaczego? oto powody: > > - powód pierwszy i najważniejszy – zdrowie – w płycie indukcyjnej > znajduje się cewka która wytwarza potężne pole indukcyjne wysokiej > częstotliwości zdolnej zagrzać garnek czy patelnię. Nigdzie nie > znajdziecie podanych w sposób wiarygodny pomiarów wartości indukcji > działającej na człowieka stojącego przy kuchence, a wiadomo nie od > dziś, że pole elektromagnetyczne jest szkodliwe dla zdrowia pole elektromagnetyczne jest również niezbędne dla zdrowia. > (białaczka, nowotwory, itp.) Białaczka to nowotwór, tak na marginesie. > dotyczące pomiarów pola elektromagnetycznego to niech je poda. Jest > mnóstwo danych odnośnie kuchenek mikrofalowych i telefonów > komórkowych, a o płytach indukcyjnych cisza. Producent kwituje > wszystko jednym zdaniem – to jest bezpieczne. Z tego co się orientuję garnek postawiony na "palniku" bardzo dobrze filtruje pole elektromagnetyczne. > - powód drugi – ekonomika – producenci i sprzedawcy płyt > indukcyjnych podają dane dotyczące czasu zagotowania jednego litra > wody w garnku, w porównaniu do płyt ceramicznych zwykłych. Czy > jakikolwiek producent podał czasy gotowania np. 10 litrów wody? Poza > tym na kuchni gotuje się zupy, smaży mięsa, dusi warzywa, i w > większości nie ma żadnego znaczenia to, czy woda zacznie się gotować > minutę wcześniej czy minutę później, bo i tak gotujemy, aż zawartość > garnka będzie ugotowana, np. przez godzinę lub więcej. Producenci i > sprzedawcy podają, że jest oszczędność energii elektrycznej dla > zagotowania 1 litra jest rzędu 40% (bo szybciej, mniejsze straty > ciepła, bo nie grzeje się spirala i płyta tylko garnek). Jeśli > gotowanie trwa godzinę, to te oszczędności przestają mieć istotne > znaczenie - myślę, że w rzeczywistości oszczędność będzie najwyżej > 5%. Czyli 1000 zł lub więcej za płytę indukcyjną zwróci nam się za > powiedzmy 10 lat. Acha, doliczcie sobie jeszcze koszty kupna nowych > garów, kompatybilnych z kuchnią indukcyjną. > PS. do zagotowania 1 litra wody służy czajnik elektryczny. Są bardziej ekonomiczne - wynika to nie z czasu potrzebnego na zagotowanie 1 l wody ale ze względu na efektywność pracy urządzenia. To tak jakbyś powiedział że nie warto kupować auta palącego 5l ba 100 km w miejsce tego palącego 10l na 100 km bo i tak jedziesz autem aż dojedziesz. Kuchenka indukcyjna pracując przez godzinę zużyje dużo mniej energii niż zwykła kuchenka elektryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fizyk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.chello.pl 07.01.09, 18:54 > Gość portalu: mózgowiec napisał(a): > pole elektromagnetyczne jest również niezbędne dla zdrowia. Może Pan podać naturalne źródła pola elektormagnetycznego o takich częstotliwościach i mocach? Pole e-m to również światło i jest potrzebne do życia, ale naturalne pole o częstotliwościach o których tu mówimy z tego co jestem sobie teraz w stanie wyobrazić może docierać jedynie z kosmosu i ma wiele, wiele rzędów wielkości mniejsze natężenie. > Z tego co się orientuję garnek postawiony na "palniku" bardzo dobrze filtruje > pole elektromagnetyczne. > ...w kącie bryłowym ograniczonym powierzchnią dna garnka. Co z pozostałym kątem bryłowym? Kuchenki indukcyjne to nie synchrotrony... I właśnie w tym miejscu powinniśmy się zastanawiać nad szkodliwością kuchenek indukcyjnych. W przeciwieństwie do uwagi kogoś z wcześniejszych wypowiedzi niskie częstotliwości są o tyle bardziej niebezpieczne, że wnikają na większe głębokości. Zależność głębokości wnikania pola e-m jest odwrotnie proporcjonalna do częstotliwości, oznacza to, że małe częstotliwosci (istniejące w przypadku kuchenek indukcyjnych) wnikają głęboko, niestety, również w nasze ciała nie osłonięte dobrym przewodnikiem (czyli obok garnka). > Są bardziej ekonomiczne - wynika to nie z czasu potrzebnego na zagotowanie 1 l > wody ale ze względu na efektywność pracy urządzenia. To tak jakbyś powiedział ż > e > nie warto kupować auta palącego 5l ba 100 km w miejsce tego palącego 10l na 100 > km bo i tak jedziesz autem aż dojedziesz. Kuchenka indukcyjna pracując przez > godzinę zużyje dużo mniej energii niż zwykła kuchenka elektryczna. > jeśli tylko pozostałe pole e-m istniejące wokół cewki nie będzie się indukować na innych przedmiotach niż garnek...to tak...ale generalnie nie ma długiej dyskusji na ten temat - indukcja jest wydajniejsza...jeszcze wydajniejsza jest mikrofalówka ;) Ps. Praca przy przemysłowych piecach indukcyjnych wykorzystywanych w technologii (różnych technologiach właściwie :) ) jest obwarowana bardzo ostrymi przepisami BHP. Co do kuchenek indukcyjnych - nagle nikt nic nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: . Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 19:54 > Ps. Praca przy przemysłowych piecach indukcyjnych wykorzystywanych w > technologii (różnych technologiach właściwie :) ) jest obwarowana > bardzo ostrymi przepisami BHP. Co do kuchenek indukcyjnych - nagle > nikt nic nie wie? Piece mają moc liczoną w MW. Kuchenki w KW. jakieś 1000 rzędów różnicy. Pole magnetyczne jest w odpowiedni sposób zamykane i kształtowane, w kuchence robi to prawdopodobnie garnek, w piecu specjalnie konstruowana obudowa. Zasada analogiczna jak klatki Faradaya. Urządzenie może mogło by być niebezpieczne jakby ktoś położył głowę na palniku włączył na pełną moc i leżał i leżał... ale one się same wyłączą chyba, że ktoś ma płytkę w głowie (ale te są tytanowe :-) ). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rafal Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.08, 17:01 poruszasz istotne kwestie, ale argumentujesz malo przekonywujaco (zeby nie powiedziec irracjonalnie, "mozgowcu"). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiatrzebnicka Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 22.03.09, 13:39 HeeeHee,dobry żart :) Gdybym czytała z niezrozumieniem to byłabym w stanie uwierzyć w to co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ika Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.09, 22:33 gotowanie wody nie wykaże tak łatwo oszczędności sprzętu. Co z tego, że woda zawrze 2 razy szybciej, przecież potrawy, np. mięso, muszą dochodzić określoną ilość czasu w pewnych warunkach. Nie udusi się pieczeni 2x szybciej, bo kuchenka ma większą moc, mięsko musi sobie powoli pykać. Mnie interesuje ile kosztuje grzanie o takiej samej efektywności, przez np. minutę między indukcją a kuchenką gazową. Wszyscy mierzą oszczędność do momentu zawrzenia wody a przecież przeważnie urzywa się jej do gotowania. Może źle rozumuję, ale ale wydaje mi się, że test z wodą nie jest adekwatny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zyglis jakie napięcie prądu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 18:48 Czy wystarczy prąd o napięciu 220 wolt? Dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcel Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 195.116.63.* 04.07.09, 15:58 funkcję indukcji mają naczynia ZEPTERA tylko te które mają białe uchwyty nie czarne Odpowiedz Link Zgłoś
embro1 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 01.05.07, 01:55 ja mam kuchnie ceramiczna teka od 2 lat i bardzo sobie chwalę, myślę ze niezależnie od tego jaką kuchnię wybierzesz zawsze dobrze jest zwrócić uwagę na przydatne rzeczy np. wyłącznik czasowy, nastawiasz ziemniaki na 20 min lub rosołek na 3 godzinki i samo ci wyłączy, nie musisz nawet być w domu, oraz zabezpieczenie "wylaniowe", jak ci coś wykipi to płyta się wyłącza, dzięki temu nie przypalasz za bardzo płyty... Jeśli masz dzieci to polecam model który sama mam z ustawieniem poziomym pól grzania, dzięki temu jest mniejsza szansa ze dziecko sięgnie po wrzątek, przed płytą jest troche więcej mmiejsca np. na małą deskę do krojenia a i gotuje się o wiele wygodniej mając garnki w rządku, a nie jeden zasłania drugi i poparzyć się mozna... nie mam porównania z tymi hi light, wczesniej używałam gazowej, ale wydaje mi się ( wszystkie pola mam hi light) ze bardzo szybko się nagrzewaja. Indukcyjnej plus niektórzy poczytują, że natychmiast przestaje "grzać",i jest niby oszczędna natomiast ja dużo energii zaoszczędzam na tym, że ceramiczną da się wyłączyć dużo wcześniej, a dzięki powolnemu stygnięciu, potrawy jeszcze dochodzą do siebie, lub utrzymują długo ciepło ( jak męzuś sie spóźnia na obiadek). Poza tym umówmy się oszczędność , zależy od stylu gotowania, ja mam duży dom ( 240 m2) a rachunek za energię ostatnio razem za 6 mscy około 500 zł.( cały dom jest "używany", bardzo często w nocy pali się światło, ale też wszędzie mam zamontowane świetlówki energooszczędne i taryfę nocna, w godzinach II taryfy chodzi pralka, zmywarka itp. sprzęty) zapraszam na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47218 zapraszam na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47219 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wiola Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 14:09 A z jakiej firmy polecasz garnki ? też mam płytę indukcyjną z firmy TEKA, zakupiłam specjalne garnki do płyty indukcyjnej i niedziałają ? Odpowiedz Link Zgłoś
reni5553 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 12.09.08, 14:46 No i chyba wybrałam płytę : www.bosch-agd.pl/?5=PIE675T01E&25=7148 BOSCH PIE675T01E bardzo proszę o opinie znawców tematu/praktyków. czy ktoś jest posiadaczem takiej płyty lub innego podobnego modelu z BOSCHA ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: barto-1975 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.range81-147.btcentralplus.com 21.01.11, 21:05 w końcu jakaś dobra osoba pisze prawde to co lubi pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 a tak przy okazji... 02.05.07, 09:37 Czy ktoś z użytkowników indukcji posiada może płytkę, która umożliwia gotowanie w naczyniach z takich metali, które na indukcji nie działają? Wygląda to to jak idealnie płaskie, metalowe koło z rączką i pośredniczy w przekazywaniu ciepła. Wiem, że takie coś jest, ale nie wiem jak się prawidłowo nazywa a rozwiązałoby to mój problem związany z aluminiowymi kafetierkami. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janko-51 Re: a tak przy okazji... IP: *.icpnet.pl 23.11.16, 23:43 kupiłem takie podkładki na bazarze co sprzedawał garnki na zamówienie ale nie byłem zadowolony z nich .Podkładka musiała być bardzo mocno nagrzana żeby przekazać ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Matthew Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 80.50.233.* 05.05.07, 22:44 Witam! Płyta ceramiczna o wiele ładniej wygląda. Poza tym zużycie prądu jest znacznie mniejsze. Ja osobiście wybrałbym płytę ceramiczną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 05.05.07, 23:58 Z tego co czytałam to akurat indukcyjna wydawała się o wiele bardziej efektywniejsza - czyli zużycie prądu na np. zagotowanie wody powinno być mniejsze ?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosia Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.aster.pl 06.05.07, 12:46 No właśnie jak to w końcu jest z tą indukcją? miała być tańsza a okzazuje się, że jest droższa???? nic już nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosia Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.aster.pl 06.05.07, 12:50 w użytkowaniu oczywiście nie chcodzi mi o sam zakup płyty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:45 Ech... Są dwa rodzaje elektrycznych płyt ceramicznych - klasyczne z polami w których są elementy grzejne (pole nagrzewa się) i indukcyjne, które pod polem zawierają cewkę wytwarzającą pole magnetyczne (samo pole nie nagrzewa się, nagrzewa się tylko garnek). Zewnętrznie obydwa typy płyt nie różnią się z wyglądu. Tyle, że mają na polach trochę inne opisy. Płyty indukcyjne są droższe w zakupie, ale zdecydowanie tańsze w eksploatacji od tych "klasycznych" ceramicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosia Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.bph.pl 08.05.07, 15:31 tak właśnie myslałam, ale po przeczytaniu tego wszystkiego zaczęłam wątpić :) dzięki mjkmjk :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mjkmjk Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:46 O wiele ławniej od czego? Chyba nie od indukcyjnej, bo zewnętrznie wygląda niemal tak samo! Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 08.05.07, 15:59 A swoją drogą, ciekawe dlaczego tematu płyt indukcyjnych żaden producent nie nagłaśnia. Jestem pewien, iż zdecydowana większość potencjalnych klientów nowej kuchenki nie ma pojęcia o istnieniu takowych płyt. Też 4 miesiące temu należałem do tej większości. I tylko to forum pozwoliło mi poznać ten produkt i się do niego przekonać. Sprzedawcy sklepowi są beznadziejni, tym bardziej, że płyt indukcyjnych w ogóle w sklepie się nie zobaczy. A czy ktoś może się orientuje, jaka jest żywotność płyty indukcyjnej. Pytałem nawet u producenta i nie za bardzo wiedzieli. Może tu jest haczyk, że o tych płytach ogólnie jest bardzo cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 08.05.07, 18:06 Sprzedawcy sklepowi są beznadziejni, tym bardziej, że płyt > indukcyjnych w ogóle w sklepie się nie zobaczy. Zgadza się, niestety:-( W sobotę obleciałam sklepy w Świnoujściu z nadzieją na obejrzenie "żywej" dużej płyty indukcyjnej i nic z tego, po jednej, dwie ceramiczne Amici i to wszystko:-( W ogóle w sklepach tylko amica, whirpool, fagor i to w sumie wszystko pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cc Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.zax.pl 11.05.07, 20:11 a czy patelnia teflonowa sie nada na plyte indukcyjną? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ce Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 21:21 niestety patelnia teflonowa odpada.... na indukcji działa patelnia z Ikea (model 365) w środku jest teflonowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Kupiłam indukcję :-) - Teka GKST 60 i4 12.05.07, 08:15 ...nie wiem niestety jeszcze jak się sprawuje, bo w kuchni nie ma jeszcze podłoączonej siły, ale wygląda super (kobieta). W związku z tym chciałabym zapytać czy ktoś użytkuje teka GKST 60 i4 tą płytę i jakie są wrażenia? Płyta jest na rynku co najmniej 2 lata, ale chyba jest to udany model. Jestem na razie bardzo zadowolona, bo po usilnych staraniach, udało mi się ją w końcu kupić po całkiem przyzwoitej cenie ... mam nadzieję, że już niedługo sprawdzę wszystkie zalety indukcji w swojej kuchni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Calta Re: Kupiłam indukcję :-) - Teka GKST 60 i4 IP: *.pl 12.05.07, 09:18 Ja posiadam płytę indukcyjną TEKA GKST 60I4 - bardzo fajna w użytkowaniu. Co do patelni to mam dwie teflonowe płytką i głęboką - Tefala z serii Edition - świetnie sprawdzają się na tej płycie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grażyna Re: Kupiłam indukcję :-) - Teka GKST 60 i4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:12 Mam pytanie co do wielkości naczyń.. Też planuję kupić płytę indukcyjną TEKA GKST 60 14B lub coś ciekawego a nie z najwyższej półki MASTERCOOK'a ale zastanawiam się jak to jest z wielkością dna garnka. Czy można postawić szerszy garnek niż pole grzewcze. Na stronie TEKA jest instrukcja obsługi płyty i pisze tam, że jeśli pole ma 200mm to dno garnka powinno mieć 180mm. Wydaje mi się to trochę mało... sama patelnia potrafi mieć ponad 300mm. Z góry dziękuję za odpowiedź... i jeszcze czy ktoś może doradzić mi.. jaka płyta indukcyjna jest dobra z MASTERCOOK'a?Pozdrawiam Gr Odpowiedz Link Zgłoś
mariejo Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 14.08.07, 22:26 Od czwartku bede testowac kuchnie amica z plyta indukcyjna, chcialam kupic plyte gazowa ale pod wplywem internetu zdecydowalam sie na indukcje... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gracja27 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.tkk.pl 25.10.07, 19:11 Witam! Czy ktoś może się orientuje jak sprawdza się płyta indukcyjna bez siły? Czy siła jest konieczna? Odpowiedz Link Zgłoś
gracja275 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 25.10.07, 19:13 Witam! Czy ktoś może orientuje się jak sprawdza się płyta indukcyjna bez siły? Czy siła jest konieczna? Dziękuje z góry za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 25.10.07, 19:46 Wszystkie urządzenia AGD są zasilane napięciem 220V. Sieć trójfazowa pozwala jedynie rozłozyć obciążenie na poszczególne fazy, ale nie jest absolutnie niezbędna. Konieczny natomiast jest odpowiedni przydział mocy wpisany w umowie z ZE i oczywiście właściwy dobór przewodu sieci wewnętrznej (dla płyty wystarczy 2,5 mm kwadrat). Ja mam sieć jednofazową i od 20 kilku lat używam wyłącznie kuchenki elektrycznej, a teraz po remoncie kuchni będzie płyta indukcyjna i jakoś nie udczuwam z tego powodu żadnego dyskomfortu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gracja275 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.tkk.pl 26.10.07, 12:14 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 05.11.07, 10:38 Wydawało mi się, że pytałam już o wszystko w temacie płyty indukcyjnej, ale jeszcze jedno mnie trochę niepokoi - mianowicie czy na tej płycie można gotować "równomiernie"? Prąd podawany jest impulsami i gotując na tej płycie, którą kupiłam na próbę było to odczuwalne i wkurzające. Nie sposób na niej ustawić moc tak, żeby np. ziemniaki czy makaron gotowały się równomiernie, tylko na przemian - bulgotanie na pograniczu wykipienia a potem zero ruchu w garnku, znowu bulgotanie, znowu spokój. Czy na płytach czteropolowych wygląda to jakoś inaczej czy też gotuje się falami - mocniej, słabiej? pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
17aga Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 19.11.07, 10:01 Napiszcie jakich firm macie płyty indukcyjne i czy jesteście zadowoleni? Ja czytałam opinie na temat Electroluxa, że jest bardzo głośny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrzej Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.183.wmc.com.pl 24.11.07, 18:21 Od czerwca mam Siemensa z trzema polami indukcyjnymi.Działa bez zarzutu. Koszt płyty indukcyjnej z powodzeniem rekompensuje komfort użytkowania (17 poziomów mocy,błyskawiczne gotowanie)wbrew powszechnym opiniom o indukcji co do głośnej pracy - Siemens jest bardzo cichy) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nekron737 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 192.55.159.* 25.11.07, 09:00 Mam pytanie dotyczace ogolnie plyt indukcyjnych, wiem ze roznia sie funkcjami a konstrukcja i material jest podobny. To skad takie roznice ceny? Zastanawiam sie nad tym Boshem i Siemensem h777..... za prawie 3400zł. ALe podobne funkcje ma Teka a jest duzo tansza nawet za 2000zł mozna dostac. Co państwo polecą mi? Czy firma rzeczywiscie nie ma takiego znaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ost Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 17.12.07, 16:16 Witam! Jestem właśnie na etapie wybierania płyty indukcyjnej. Sprawdzam wielkości pól "grzewczych" i największe to zwykle 21 cm, podczas gdy większość patelni ma około 23 do 27 cm. Czy użytkując np.: patelnię o wielkości 25 cm na polu 21 cm, ogrzewa się tylko obszar 21 cm wewnątrz patelni, czy w jakiś sposób cała patelnia o średnicy 25 cm? Może ktoś podzieli się doświadczeniami... :-) Z góry dziękuję za wszystkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 20.12.07, 00:05 tak naprawdę to wszystkie patelnie praktycznie mają węższe dno niż "wylot". Podobnie w garnkach zmierz sobie średnicę garnków lub patelni na dole (dno, które kontaktuje się z polem) i u wylotu. U mnie tylko jeden garnek emaliowany ma taką samą średnicę na górze i na dole. Reszta jest u dołu zwężana. Wielkość pola powinna być dostosowana do wielkości (średnicy dna naczynia), a właściwe odwrotnie naczynie do pola... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda.ost Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.delphi.com 20.12.07, 10:09 Zrobiłam dokładnie tak jak mówisz, mierzyłam średnicę dna rondli i patelni i wyszły mi właśnie takie wymiary. Nie udało mi się znaleźć patelni kompatybilnej z indukcja o dnie średnicy 21 cm, która byłaby w miarę pojemna. A może wiecie jak to jest - czy można używać większych garnków niż pól? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dr Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 88.220.177.* 20.12.07, 16:22 patelnia tefal privilege 28cm, ma średnice dna 21cm pozdrawiam dr Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta-g Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 21.12.07, 01:03 Gość portalu: magda.ost napisał(a): >czy można używać większych garnków niż pól? Garnki oczywiście można.Patelnie lepiej dobrać średnice do pola. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda.ost Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.delphi.com 21.12.07, 09:02 Dziękuje Wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt!!! Odpowiedz Link Zgłoś
spodziec Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 05.06.14, 16:04 Nic nie można poradzić, poza zakupem garnków ze strasznie grubymi dnami, które wyrównają skoki grzania kuchenki. Gorzej jeszcze, że poszczególne "fajerki" włączają się nieregularnie, i może się zdarzać, że w pewnych momentach włączają się wszystkie, kuchnia przez kilka lub kilkanaście sekund pobiera z sieci maksymalną zainstalowaną moc, np 9,5 kW (mimo ustawienia wszystkich pól grzewczych na minimalne grzanie), i wyskakują bezpieczniki automatyczne, zwłaszcza jeśli w domu jest akurat włączony czajnik lub żelazko. Odnosi się to do wszystkich rodzajów kuchni ze sterowaniem impulsowym (stąd wymaganie garów z grubymi dnami). Jeden jedyny rodzaj sterowania nie ma tej wady: sterowanie przez przełączanie kombinacji włączonych "spiralek". Tam, jeśli włączy się niewielką moc grzania, np. 100W, to jest ona pobierana niezmiennie przez cały czas włączenia. Takie kuchnie są też produkowane, choć konstruktor ma więcej kłopotu z zapewnieniem prawidłowości i niezawodności przełączania. Wynika to z chęci sprymityzowania sprzętu: łatwiej żądać od użytkowników zakupu coraz dziwniejszych naczyń, niż wysilić się, i zastosować sterowanie np. z dwiema spiralkami na każdym polu, jedną normalną i jedną słabszą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alicja Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.icpnet.pl 05.04.08, 22:22 mam jeszcze kilka pytań (może trochę dziwne, ale w życiu takiej płyty nie widziałam i chciałabym się dowiedzieć przed ewentualnym zakupem): - czy jest wyłącznik całkowity, czyli taki, że jak jest wyłączone i postawię garnek, to nie będzie grzało? - jeśli jest, to czy można wyłączyć całkowicie poszczególne pola, czy od razu całą płytę? - jak w końcu z wielkością garnków, czy w garnku o większej średnicy niż pole gotuje się tylko na powierzchni pod polem, czy w całym garnku? - czy gotuje się równomiernie, czy raz mocniej raz słabiej (falami)? z góry dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 06.04.08, 11:35 Także zobaczyłem ją dopiero po zakupie - wyglądem nie rózni się od zwykłej ceramicznej. Ale do rzeczy: - jest wyłącznik całej płyty - kazde pole ma swoje niezależne sterowanie - garnki wieksze od pola pracują podobnie do tadycyjnej kuchenki - powierzchnia nad polem roboczym rozgrzewa się i ciepło rozchodzi się do krawędzi dna garnka - na mojej płycie (Electrolux EHD 68200) gotuje się równomiernie i nie jest odczuwalna pulsacyjna praca płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenek Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 10:49 przeglądając dyskusję widać ,że wszyscy koncentrują się na oszczędności energii el. , cenie zakupu ,garkach , kto produkuje itd. Nikt nie mówi o oddziaływaniu pola magnetycznego na żywe organizmy, na urządzenia które mamy w domu ./np. czy pole magnetyczne może zatrzymać rozrusznik serca??/ zachęcem do takiej dyskusji!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Chriss Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.08, 13:09 Hmmm... prawdopodobnie posiadaczom rozrusznika serca nie zaleca się używania płyty indukcyjnej tak jak mikrofalówki, ale oni sami o tym wiedzą i zapewne muszą unikać bliskiego kontaktu z takimi przedmiotami (choć może nie). Ja też obawiałem się tego niewidzialnego promieniowania. Teraz wiem, że kupię tylko płytę indukcujną, bo zalet jest więcej niż wad a komfort użytkowania i większa kontrola gotowania jest dla mnie ważna. Jeszcze nie wiem tylko dokładnie który model choć bardzo podoba mi się Teka GKST 95 N I4.(Może ktoś coś powie na jej temat?) Każde urządzenie elektryczne emituje promieniowanie elektromagnetyczne. Płyta indukcyjna jest podobno tak skonstruowana, że garnki pochłaniają ją niemal w całości (taka ma być zasada oddziaływania płyty na garnek specjalny do płyty indukcyjnej) a jak garnek się zdejmie z płyty to sensor momentalnie ma wyłączyć płytę. Promieniowania nie wydostaje się więcej niż z jakiegokolwiek innego urządzenia elektrycznego w kuchni - tak słyszałem. Jak ktoś ma inna wiedzę, to niech napisze, choć ja i tak raczej nie zmienię już swojej decyzji. Poza tym jak ktoś porównuje wydajność i prędkość gotowania 1l. wody to proponuję użyć specjalnego garnka do płyty indukcyjnej i w tym samym garnku najpierw zagotować wodę na indukcji, potem na ceramicznej a na końcu jak będzie możliwość na gazie. To powinno dać w miarę obiektywny obraz. Odpowiedz Link Zgłoś
jhs Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 01.05.08, 15:39 No wlasnie, w koncu znalazlam watek, w ktorym zostal poruszony ten problem! Czytalam, ze pole magnetyczne wytwarzane w kuchenkach indukcyjnych moze miec wplyw na utrate danych z kart pamieci, kart platniczych i innych cyfrowych nosnikow danych znajdujacych sie w sasiedztwie plyty. Co to znaczy sasiedztwo plyty, o jakiej odleglosci mowimy? Czy jesli bedziemy gotowac na kuchence i w kieszeni spodni bedziemy mieli telefon komorkowy badz portfel z kartami kredytowymi t czy to jest juz taka odleglosc ktora moze stanowic zagrozenie?! OK, my mozemy uwazac i nie miec przy sobie tego typu przedmiotow, ale gdy ktos kto do nas przyjdzie, i podejdzie do pracujacej kuchenki to co mamy go powstrzymywac zadajac pytanie stoj, czy nie masz w kieszeni telefonu, karty kredytowej, pendrive'a czy aparatu foto? To chyba bylby jakis absurd, a jednak z drugiej strony, chyba nie chodzi o utrate tych danych w momencie polozenia ww. przedmiotow bezposrednio na kuchence, obok pola, ktore akurat jest w uzyciu, no bo kto by tam zrobil? 1 osoba na 1000 moze, sugerujac sie tym, ze cala kuchenka jest zimna w dotyku. Kolejna kwestia, moze najwazniejsza to wlasnie wplyw tego pola na zywy organizm, czy to nie bedzie mialo wplyw na stan naszego zdrowia za kilka lat? Rozrusznik serca, no wlasnie, nigdy nie wiadomo jak zycie sie potoczy i co nagle trzeba wymienic plyte indukcyjna na ceramiczna? Ja tez wlasnie stoje przed dylematem, co kupic: indukcyjna czy ceramiczna? Powiem szczerze ze mam troche watpliwosci co do tej indukcji. Troche tez zaniepokoily mnie czytane informacje na temat buczenia, nikt nie pisze czy te ceramiczne tez wydaja jakies dzwieki podczas pracy. Z drugiej strony wiekszosc znajomych doradza indukcyjna, bo nowoczesna, bo zimna, bo jak wykipi to sie nie przypali i latwiej odczyscic, z trudnosia doboru garnkow to wiecej zamieszania niz prawdy, bo nie sa ani trudno dostepne ani bardzo drogie - oczywiscie takie tez sa. No coz, chetnie poczytam, co Wy macie do powiedzenia na powyzsze tematy zwiazane z "wadami" plyt indukcyjnych, bo zalety sa i nad nimi nie ma co sie zastanawiac, a wady nalezy przed podjeciem ostatecznej decyzji dokladnie przeanalizowac. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
jhs Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 01.05.08, 15:37 No wlasnie, w koncu znalazlam watek, w ktorym zostal poruszony ten problem! Czytalam, ze pole magnetyczne wytwarzane w kuchenkach indukcyjnych moze miec wplyw na utrate danych z kart pamieci, kart platniczych i innych cyfrowych nosnikow danych znajdujacych sie w sasiedztwie plyty. Co to znaczy sasiedztwo plyty, o jakiej odleglosci mowimy? Czy jesli bedziemy gotowac na kuchence i w kieszeni spodni bedziemy mieli telefon komorkowy badz portfel z kartami kredytowymi t czy to jest juz taka odleglosc ktora moze stanowic zagrozenie?! OK, my mozemy uwazac i nie miec przy sobie tego typu przedmiotow, ale gdy ktos kto do nas przyjdzie, i podejdzie do pracujacej kuchenki to co mamy go powstrzymywac zadajac pytanie stoj, czy nie masz w kieszeni telefonu, karty kredytowej, pendrive'a czy aparatu foto? To chyba bylby jakis absurd, a jednak z drugiej strony, chyba nie chodzi o utrate tych danych w momencie polozenia ww. przedmiotow bezposrednio na kuchence, obok pola, ktore akurat jest w uzyciu, no bo kto by tam zrobil? 1 osoba na 1000 moze, sugerujac sie tym, ze cala kuchenka jest zimna w dotyku. Kolejna kwestia, moze najwazniejsza to wlasnie wplyw tego pola na zywy organizm, czy to nie bedzie mialo wplyw na stan naszego zdrowia za kilka lat? Rozrusznik serca, no wlasnie, nigdy nie wiadomo jak zycie sie potoczy i co nagle trzeba wymienic plyte indukcyjna na ceramiczna? Ja tez wlasnie stoje przed dylematem, co kupic: indukcyjna czy ceramiczna? Powiem szczerze ze mam troche watpliwosci co do tej indukcji. Troche tez zaniepokoily mnie czytane informacje na temat buczenia, nikt nie pisze czy te ceramiczne tez wydaja jakies dzwieki podczas pracy. Z drugiej strony wiekszosc znajomych doradza indukcyjna, bo nowoczesna, bo zimna, bo jak wykipi to sie nie przypali i latwiej odczyscic, z trudnosia doboru garnkow to wiecej zamieszania niz prawdy, bo nie sa ani trudno dostepne ani bardzo drogie - oczywiscie takie tez sa. No coz, chetnie poczytam, co Wy macie do powiedzenia na powyzsze tematy zwiazane z "wadami" plyt indukcyjnych, bo zalety sa i nad nimi nie ma co sie zastanawiac, a wady nalezy przed podjeciem ostatecznej decyzji dokladnie przeanalizowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marzenak35 Re: Żadna z nich nie jest zdrowa 28.03.09, 18:31 Te płyty wytwarzaja inny rodzaj energii niż żywy ogień. Łatwo sprawdzić zagotować wodę na gazowej i elektrycznej czy indukcyjnej- na tych 2 ostatnich woda szybciej ostygnie. Właśnie od kilku dni mieszkam w nowym domu i mam indukcyjną płytę i jestem zrozpaczona. Jedzenie jest gorące jeśli jest jeszcze w garnku lub na pateli, ale po wyłożeniu na talerz stygnie prawie natychmiast. nie jem długo objadu , a pod koniec posiłku mam juz zimne ziemniaki.- Gdy gotowałam na gazie trzeba bylo odczekać ,zeby posilek ostygl teraz nie. Zawsze dużo gotowałam , więc mam jeszcze porównanie . rozmawiałam z kimś po studiach elektronicznych i znającym sie jednocześnie na leczeniu naturalnym , mowił mi zze ta energia z kuchenek eleltrycznych nie rozgrzewa organizmu , jest niezdrowa dla człowieka. Indukcji bym już nie kupiła .Przeszkadza mi też jej buczenie . Wszyscy przy wyborze kuchenki liczą tylko pieniądze , ile za gaz ile za prąd , a ile kosztuje zdrowe jedzenie i nasze zdrowie? Odpowiedz Link Zgłoś
me_meggy Re: Żadna z nich nie jest zdrowa 28.04.09, 19:46 marzenak35 napisała: > Te płyty wytwarzaja inny rodzaj energii niż żywy ogień. Łatwo > sprawdzić zagotować wodę na gazowej i elektrycznej czy indukcyjnej- > na tych 2 ostatnich woda szybciej ostygnie. Właśnie od kilku dni > mieszkam w nowym domu i mam indukcyjną płytę i jestem zrozpaczona. > Jedzenie jest gorące jeśli jest jeszcze w garnku lub na pateli, ale > po wyłożeniu na talerz stygnie prawie natychmiast. nie jem długo > objadu , a pod koniec posiłku mam juz zimne ziemniaki. energia z kuchenek eleltrycznych nie rozgrzewa organizmu , jest niezdrowa dla > człowieka. Czy ktoś jeszcze,kto ma indukcję może to potwierdzić,że posiłki szybciej stygną?? Druga sprawa z tą energią.. przecież to nie energia rozgrzewa nasz organizm tylko posiłek (m.in dlatego w zimie z reguły trochę więcej się je ;)) Czy to znaczy,że herbata zalana wodą zagotowaną na gazie rozgrzeje nas bardziej niż herbata z czajnika elektrycznego?? Odpowiedz Link Zgłoś
ssaczek Re: Żadna z nich nie jest zdrowa 28.04.09, 20:21 me_meggy napisała: > marzenak35 napisała: > > > Te płyty wytwarzaja inny rodzaj energii niż żywy ogień. Łatwo > > sprawdzić zagotować wodę na gazowej i elektrycznej czy indukcyjnej- > > na tych 2 ostatnich woda szybciej ostygnie. Właśnie od kilku dni > > mieszkam w nowym domu i mam indukcyjną płytę i jestem zrozpaczona. > > Jedzenie jest gorące jeśli jest jeszcze w garnku lub na pateli, ale > > po wyłożeniu na talerz stygnie prawie natychmiast. nie jem długo > > objadu , a pod koniec posiłku mam juz zimne ziemniaki. > > energia z kuchenek eleltrycznych nie rozgrzewa organizmu , jest niezdrowa dla > > człowieka. > > > Czy ktoś jeszcze,kto ma indukcję może to potwierdzić,że posiłki szybciej > stygną?? Druga sprawa z tą energią.. przecież to nie energia rozgrzewa nasz > organizm tylko posiłek (m.in dlatego w zimie z reguły trochę więcej się je ;)) > Czy to znaczy,że herbata zalana wodą zagotowaną na gazie rozgrzeje nas bardziej > niż herbata z czajnika elektrycznego?? Czytałem już różne bzdury na temat indukcji ale ta przebija większość z nich! Ludzie czy do szkoły było aż tak pod górę? Gotuje na indukcji od roku i nie zamieniłbym na nic innego! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ProtonX Re: Żadna z nich nie jest zdrowa IP: *.kpsi.pl 07.05.09, 08:53 Droga Marzeno. Nie chciałbym być złośliwy, ale napisałaś taką idiotyczną rzecz, że trochę muszę - i z góry Ciebie za to przepraszam. Otóż: 1. Co ma wspólnego rodzaj dostarczanej energii do temperatury wody w garnku ? Jedynie szybkość, z jaką osiągniesz żądaną temperaturę ale na pewno nie szybkość, z jaką później ta temperatura spada 2. Kupiłaś nowy dom (gratuluję) to może sprawdź czy Ci dobrze zamontowali okna. Na pewno Twój kolega od leczenia potwierdzi, że naturalne przeciągi są zdrowe dla organizmu ale za to w ich wyniku szybciej stygnie jedzenie 3. Co do ogrzewania organizmu kuchenką - potwierdzam w 100% - jak usiądziesz na palniku kuchenki gazowej lub elektrycznej to się rozgrzejesz do czerwoności ale od indukcyjnej nie, bo nie masz właściwości magnetycznych i płyta Ciebie nie wykryje więc się nie uruchomi. Wniosek: wyrzuć indukcję, kup kuchnię gazową, uszczelnij okna a w nocy przytul się do męża żeby było cieplej. A następnym razem - jak będziesz chciała uniknąć kąśliwych uwag - to pomyśl i zapytaj dziecka z podstawówki o podstawy fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomek Re: Żadna z nich nie jest zdrowa IP: *.chello.pl 17.05.09, 12:40 Witam, Muszę zdementować kwestię szybszego stygnięcia posiłków. Kłóci się to z zasadami fizyki. Ciepło właściwe jest stałe dla danego materiału. Oznacza to, że np ziemniaki stygną z inną szybkości niż np kotlet. Tak więc w warunkach pokojowych nie ma możliwości aby coś stygło szybciej tylko dlatego, że zostało podgrzane innym rodzajem energii. Szybkość stygnięcia potraw zależy od innych czynników: przede wszystkim temperatura potrawy i otoczenia. Również wchodzą w grę inne parametry: powierzchnia wymiany ciepła, rodzaj materiału talerza i od wilgotności powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
spodziec Re: Żadna z nich nie jest zdrowa 06.07.11, 15:29 Dziewczyna po prostu napisał, co zauważyła. Nie wmawiajcie jej, że nie wie co pisze. Sami stwierdzacie, że płyta w kuchence ceramicznej mocniej się nagrzewa (bo od "spiralki"), a w indukcyjnej słabiej, bo tylko od garnka. To i słabiej dogrzewa po wyłączeniu Odpowiedz Link Zgłoś
magia garnki Tegal igenio 07.04.08, 12:53 Czy Tefal Ingenio nadaja sie na plyte indukcyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
gabi610 Re: garnki Tegal igenio 22.04.08, 00:33 magia napisała: > Czy Tefal Ingenio nadaja sie na plyte indukcyjna? Gdzieś czytałąm ze tak. Mam natomiast pytanie co do stereowania. Otóz przegladając na skąpcu kuchnie el. przy jednych napisao sterowanie dptykoe przy innuych sensoryczne. Co to oznacza czy to o samo tylko inna nazwa czy cos zupełnie innego. Proszę o wytłumaczenie. Czy 6,4 kW mocy płyty indukcyjnej wytarczy czy na coś jeszcze trzeba zwrócić uwagę. czy to łąćzna moc wszystkich pól czy jednego pola? Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: garnki Tegal igenio 29.04.08, 10:35 na jakimś forum czytałam, że Iteligo granatowe nie pasują. Pasują natomiast Inteligo de lux (?)- czarne w każdym bądź razie. Ale była tam również opinia, że dno garnka musi być idealnie dopasowane do pola indukcji.Wiecie może czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mózgowiec Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.ghnet.pl 02.06.08, 15:45 Nie warto kupować kuchenek indukcyjnych! oto powody: - powód pierwszy i najważniejszy – zdrowie – w płycie indukcyjnej znajduje się cewka która wytwarza potężne pole indukcyjne wysokiej częstotliwości zdolnej zagrzać garnek czy patelnię. Nigdzie nie znajdziecie podanych w sposób wiarygodny pomiarów wartości indukcji działającej na człowieka stojącego przy kuchence, a wiadomo nie od dziś, że pole elektromagnetyczne jest szkodliwe dla zdrowia (białaczka, nowotwory, itp.) Jak ktoś znajdzie wiarygodne dane dotyczące pomiarów pola elektromagnetycznego to niech je poda. Jest mnóstwo danych odnośnie kuchenek mikrofalowych i telefonów komórkowych, a o płytach indukcyjnych cisza. Producent kwituje wszystko jednym zdaniem – to jest bezpieczne. - powód drugi – ekonomika – producenci i sprzedawcy płyt indukcyjnych podają dane dotyczące czasu zagotowania jednego litra wody w garnku, w porównaniu do płyt ceramicznych zwykłych. Czy jakikolwiek producent podał czasy gotowania np. 10 litrów wody? Poza tym na kuchni gotuje się zupy, smaży mięsa, dusi warzywa, i w większości nie ma żadnego znaczenia to, czy woda zacznie się gotować minutę wcześniej czy minutę później, bo i tak gotujemy, aż zawartość garnka będzie ugotowana, np. przez godzinę lub więcej. Producenci i sprzedawcy podają, że jest oszczędność energii elektrycznej dla zagotowania 1 litra jest rzędu 40% (bo szybciej, mniejsze straty ciepła, bo nie grzeje się spirala i płyta tylko garnek). Jeśli gotowanie trwa godzinę, to te oszczędności przestają mieć istotne znaczenie - myślę, że w rzeczywistości oszczędność będzie najwyżej 5%. Czyli 1000 zł lub więcej za płytę indukcyjną zwróci nam się za powiedzmy 10 lat. Acha, doliczcie sobie jeszcze koszty kupna nowych garów, kompatybilnych z kuchnią indukcyjną. PS. do zagotowania 1 litra wody służy czajnik elektryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
drozdek122 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 05.06.08, 21:29 Popieram hehehe i dodam niech nie pije wody z kranu ,tam znajdują sie metale cięzkie i chlor które wywołują nowotwory. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kin Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 16:17 Witam, jestem na etapie "rozpoznawania tematu" płyty indukcyjne, duzo dobrych opinii przeczytalam na temat płyty Teka GKST 60 I4 B. Jest tez model Teka GKST 60 I4 (bez listerki B) - jest to model droższy, a ma mniej funkcji... co sadziecie na temat tej tańśzej płyty? Rozumiem, ze przy tej płycie niezaleznie mozna kazde pole ustawic na automatyczne wyłaczenie, a nie tylko jedno z czterech... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KUCHENKA Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 16:10 Cena jest różna, bo to różne kuchenki. Jedna z nich jest ceramiczna a druga ceramiczno-indukcyjna. I ja tu właśnie mam problem. Użytkuję obecnie ceramiczną Mastercook (jestem nią zachwycona) a obecnie zmieniam kuchnię i muszę ją odsprzedać za półdarmo, bo potrzebuję kuchenki do zabudowy. Kusi mnie ta indukcja i przeraża, dlatego zastanawiam sie nad ceramiczno-indukcyjną (czyli 2 w 1). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Daan Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 88.156.160.* 29.06.08, 16:17 Witam Ja niedugo otrzymam mieszkanie i zamierzam urządzić kuchnie z myślą o indukcji. Zamierzam isc w Electrolux. Mysle o Electrolux EHD 60020 P co o niej myslicie? A moze macie cos lepszego tak do 2000 zł. Wacham sie jedynie z uwagi na fakt ze plyta Electrolux nie ma metalowego obramowania a AEG 68002 K-MN juz ma - a to ta sama firma. Sam niewiem. Pytanie do was. Jak sie sprawuje te obramowanie? Potrzebne jest tak bardzo? Podobno chroni płyte przed uszczerbaniem jak sie ma teoria do praktyki?. Może coś polecicie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Daan Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 88.156.160.* 29.06.08, 16:20 A i jeszcze piekarnik Electrolux. Jakis fajny i nie drogi co polecicie z Electroluxa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kin Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 21:35 Hej Daan, ja tez jestem na etapie kupna sprzętu AGD. Z tego, co rozmawiałam z gosciem ze sklepu odnośnie płyt i piekarników; i tak jesli chodzi o płyty indukcyjne poleca Elctrolux lub Teka. Electrolux 60020 jest w porządku, model wyższy to 60140. Obydwa są polecane. Jesli chodzi o płyty indukcyjne Electrolux i Teka, to jest bardzo mało odnotowywane usterek. W ubiegłym roku na 1000 sztuk kupionych, ponizej 3 sztuk - zgłoszone usterki. W porównaniu np. Ariston ponad 30 sztuk... zatem jest to różnica. Płyty Teka zalecane jest, by były montowane nie nad piekarnikiem, ale nad szafką, a piekarnik w słupku, czy gdzies indziej. To sa informacje, jakie mam od osob, zajmujacych sie sprzedaża tego sprzetu zawodowo. Natomiast jesli o chodzi o piekarniki to Electrolux EOB 65100 i EOB 64100. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Daan Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 80.50.247.* 30.06.08, 15:55 Fajnie. Dzieki za odzew. Tez interesuje sie tematem. Zanim coś kupię to przez poł roku robie rozeznanie i masz racje. Kuchnia to Electrolux, Pralka to Bosch, Lodówka Electrolux, piekarnik Electrolux. To moje typy. Zadając to pytanie poprostu chciałem sie poprostu upewnić. Pozdrawiam .... A jeszcze jedno teraz chodzi o garnki.... Kupić tanio.. ale co? Wiem wiem że ma sie magnes chwycić itd...Nie chcę kazań jak to działa tylko chodzi mi o jakies komplety. Może ktoś ma jakieś sprawdzone komplety - poproszę o linki - kupie on-line - oczywiscie NOWE. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kin Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 20:36 Typy masz dobre :-) tak samo wybrałam, aha dodam zmywarka Bosch. Odnośnie garnków jak na razie nie wiem nic... zatem czekamy na informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Daan Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? IP: 80.50.247.* 01.07.08, 07:47 Hejka Kin. Zmywarki ja nie chce w domu. Jakoś nie mam przekonania do tych urządzeń - wolę ręcznie jechać z talerzami itp... Zanim wrzuce cos do zmywarki i tak musze opłukac wcześniej talerz z grubszych rzeczy wiec jaki jest sens? No ale wszystko dla ludzi - ja nie dojrzałem do zmywarki jeszcze.... OK. Czekamy na garnkowe propozycje.... Ktoś coś ma poprosimy o linki..... Informacje gdzie kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 21.07.08, 08:18 Gość portalu: Daan napisał(a): >Zanim wrzuce cos do zmywarki i tak musze opłukac wcześniej talerz z >grubszych rzeczy wiec jaki jest sens? Najpierw to się zdziwiłam okrutnie podnosząc brew do góry, a potem roześmiałam. Użytkuję zmywarkę już bardzo długo, i nigdy - ale to nigdy nie opłukiwałam talerzy(!!), bo wtedy mija się to z koncepcją zmywarki(!). Fakt - "zgarniam" do kosza resztki ziemniaków czy innych kotletów - ale nie płuczę! I nic nie dzieje się z moją zmywarką od 4 lat. To w naszym kraju jest jakaś głupi i durny zwyczaj opłukiwania przed włożeniem do zmywarki - bywając na wakacjach czy wyjazdach w rożnych domach na zachodzie - obserwowałam jak tamtejsze gospodynie postępują ze zmywarkami. Po kilku latach sama zakupiłam to urządzenie - i nigdy, od samego początku, nie opłukiwałam talerzy, misek, pułmisków(!). Może prócz fusów z kawy w szklance. Wyrzucam resztki zgarniając je widelcem, czy silikonową łopatką (te w stanie "ciekłym") - ciach -> układam, włączam i zapominam. A i posiadam zwykłego/magicznego Boscha - modelu nie pomnę. Nie żadne tam ...miele. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz MastercookID64S, SamsungC61IDGNO, Electrolux?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 03:41 Witam, jestem na kupnie plyty indukcyjnej i moj wybor zawęzilem do 3 plyt a mianowicie Mastercook ID64S, Samsung C61IDGNO, ELECTROLUX EHD 60020 P...prosze o konkretne opinie uzytkownikow....szczegolnie model Samsunga wydaje sie byc dosc atrakcyjny gdyz funkcjonalnoscia przewyzsza dwa pozostale, jednak jest to jedyny model plyty indukcyjnej w ofercie Samsunga wiec nie wiem na ile mozna ufac tej marce co do kwestii plyt, Mastercook natomiast jest troche za slaby, gdyz moc 5,9 kW nie jest w stanie w 100% obsluzyc plyty? Juz sam nie wiem co do Teki to jakos nie przekonuja mnie te pozytywne komentarze na forach...jest ich poprostu za duzo i wydaje mi sie, ze firma prowadzi poprostu taki internetowy marketing. Szczegolnie chcialbym sie czegos dowiedziec od uzytkownikow Samsunga o ile tacy tu wogole sa?? Odpowiedz Link Zgłoś
agrafka64 Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 19.11.08, 13:32 Mam pytanie z ogromną prośba o szybka odpowiedz czy płytę indukcyjną Teka GKST 60 i4 Entry można podłączyć do 1 fazowego zasilania? Odpowiedz Link Zgłoś
ssaczek Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 19.11.08, 14:08 agrafka64 napisała: > Mam pytanie z ogromną prośba o szybka odpowiedz czy płytę indukcyjną > Teka GKST 60 i4 Entry można podłączyć do 1 fazowego zasilania? Każdą płytę da się podłączy