Dodaj do ulubionych

cicha i dobra lodówka - istnieje?

03.06.07, 07:54
Byłem nastawiony na zakup Boscha - przeszło mi jak na razie, bo coraz wiecej
złych opinii słysze, a przede wszystkim producent podaje, ze ma głośność min.
41 dB, a są takie co maja 38 dB ( 3 dB to 2x głośniej! ), wczoraj Liebheer -
"najlepsze lodówki" - jak poczytałem opinie też jej nie chce. Electrolux
podaje, że maja 38 dB, ale opinie od klientów negatywne. Przeczytałem mnóstwo
opinii, chyba całem forum na ten temat i NIE WIEM CO KUPIĆ! Prosze o
wpisywanie konkretnych modeli, które u Was się sprawdzają i jesteście zadowoleni.
Obserwuj wątek
    • Gość: nini Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.bb.online.no 03.06.07, 09:43
      mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, gdzie wlasnie jest wstawiona lodowka
      elektroluxa-juz nie najnowszy model, kuchnia otwarta na pokoj dzienny i musze
      powiedziec, ze w ogole nie wiem, ze mam lodowke. cicha, dobzre chlodzi i mrozi,
      nic nie moge jej zarzucic. za pol roku bede juz sie urzadzac w swym wlasnym
      mieszkaniu i na pewno zakupie lodowke tej firmy.pozdrawiam.
      • kriss_333 Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 03.06.07, 11:04
        mozesz podac model? sprawdze ile ma dB
        • zayzayer Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 03.06.07, 11:16
          kriss_333 napisał:

> mozesz podac model? sprawdze ile ma dB
          Aleś Ty naiwna. Te decybele podawane w katalogach, to jeden wielki pic na wodę.
          Tak jak i zużycie energii - z resztą. Ale im lepsza marka tym dane katalogowe
          są bliższe prawdy - i tego się trzymać.
          • kriss_333 Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 03.06.07, 11:54
            zayzayer mozesz pomoc w temacie? bardzo prosze, widze po forum, ze sie znasz
        • Gość: nini Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.bb.online.no 03.06.07, 19:20
          sprawdzalam w instrukcji obslugi i niestety nie podaja db, szukalam rowniez w
          internecie i niestety nic szczegolnego nie znalazlam, ale moze tobie sie uda,
          oto model: ER7529B
          • aina40 Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 04.06.07, 00:56
            Oj naiwni - podawane w instrukcjach poziomy hałasu,to wyłącznie chwyt
            marketingowy.
            Za dużo, by pisać o co w tym chodzi. Niestety nie istnieje jednoznaczna metoda
            pomiaru i firmy parametr ten akurat mocno naciągają.
            Co gorsze konsument nie ma szans na udowodnienie, iż urządzenie pracuje
            głośniej, niż podaje instrukcja.
            Pozostaje wierzyć trochę więcej lepszym markom, a mniej gorszym.
            • kriss_333 Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 04.06.07, 16:16
              czy nikt nie ma cichej i dobrej lodowki??
              • Gość: buła Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 18:15
                a patrzyłeś na Vestfrost,a?
                • Gość: g Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 22:03
                  oj tak, mój jest cichy, i bezawaryjny (chyba z 10 lat ma)
                  Ale ostatnio w sklepach nie widuję, ja te 10 lat temu kupowałam w
                  Euro
                  • Gość: g Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 22:05
                    tylko bez zadnych bajerów jest:)
                    no.....szklane półki ma:P
                    ale serio polecam, wtedy i cenowo był spoko
              • Gość: Grani Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 23:36
                hmm moja lodówka pracuje w granicach 40dB (MPM 320KB03) stoi w kawalerce, a nie
                ma problemu z hałasem (choć wiadomo ocena subiektywna niektórym tykanie zegara
                przeszkadza w zaśnięciu), szklane półki, praktyczne rozwiązania (chociażby
                prześwitujące szuflady zamrażalnika), od siebie polecam.
                • Gość: Zdrawi Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.anonymouse.org 28.01.09, 01:43
                  Dokładnie, bardzo fajny model poziom hałasu dla zobrazowania to mniej więcej
                  taki jak przy nowym laptopie, nie ma najmniejszych problemów z zaśnięciem w
                  pokoju obok. No i ludzka cena, jak ja kupowałem to było w granicach 1300zł...
      • Gość: reno4 Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 23:23
        wydaje mi się że za dużo szukasz, zdecyduj się po prostu na dobrą
        firmę i po sprawie
      • Gość: kobieta Eletrolux jest faktycznie super. mam od 10 lat IP: *.acn.waw.pl 02.02.09, 21:55
        elektroluxa jeszcze wtedy zanussi, chodzi bardzo cicho, utrzymuje
        stala temperature 0-3 stopnie na jedynce ! jakas jest naprawde
        wyjatkowa.
    • archerr1 Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 06.06.07, 15:47
      Ja mam Electrolux ER9096BA.Jest dobra, cicha i do tego ładna. Nie wygląda jak
      zwykła lodówka, bo jest niebieska i ma drewniane uchwyty. Czegoś takiego
      szukaliśmy, bo mamy otwartą kuchnię. Nie mogę znaleźć w instrukcji ilości
      decybeli ale pracuje naprawdę niezauważalnie i bardzo rzadko.
      • Gość: pawmin Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.acn.waw.pl 27.08.07, 20:00
        hahahahaha, po raz pierwszy widze kogoś kto wybiera lodówkę do liczbie dB. weź
        sobie wybierz pralkę po kolorze bębna albo samochód po temperaturze rury
        wydechowej. hahahahahahahaha!!!!
        • Gość: A! Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: 80.54.118.* 28.08.07, 16:23
          ja mam lodówkę Ardo i jest bardzo cicha, wręcz prawie jej nie
          słychać - ma 41dB, zaraz pewnie odezwą się przeciwnicy "tanich
          marek" ale tylko ona 4 lata temu jak ją kupowałam miała zaledwie
          50cm szerokości w przeciwieństwie do innych lodówek innych marek
          (szer od 60cm) a szersza by mi się nie zmieściła w kuchni:(
          Ps. też się zastanawiałam nad Boschem ale była za szeroka i u mnie
          by nie weszła - a poza tym była brzydka a Ardo przynajmniej z lini
          Soft tak jak inne sprzęty w mojej kuchni:)
          • Gość: spoko spoko Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.11, 17:57
            moja Ardo ma 15 lat ! zaczyna dopiero wysiadać, oby ta nowa tyle wytrzymał ;))
        • Gość: moni Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.08, 11:04
          powinienes miec log- pawian. Zorientuj sie troszke. Wiekszosc ludzi
          kupuje zprzet do zabudowy patrzac na dB. Wiekszosc z Nas ma kuch nie
          w zabudowie jako aneksy. Cichy sprzet to podstawa. tez takiego
          szukam, i w iem ze nie jest latwo. Wszystko juz mam oprocz lodowki.
          pozdrawiam
          M
        • Gość: 3 oj glupis ty... IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.02.10, 08:59
          To normalne ze szuka sie lodowki ktora ma niski poziom halasu. Jak ktos ma aneks
          kuchenny to mala ilosc db to podstawa...
        • Gość: Paolo Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: 193.106.228.* 19.06.10, 00:35
          Odezwal sie znawca od siedmiu bolesci... po co takie ciolki tutaj sie
          znajduja!
          • xxagaxx Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 19.06.10, 10:11
            na starym mieszkaniu mam lodówkę Zanussi - nie słychać jej wogóle
            na nowe kupiłam LG z no-frostem, ma 41 decybeli i chodzi jak
            traktor - w tym problem, że mam ankes ;((((
    • Gość: vip_1 Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.elomza.pl 21.06.08, 13:26
      posiadam Electroluxa ERN29601 jest niesłyszalna kuchnia otwarta na
      salon, czasem musze sprawdzić czy pracuje co do danych techicznych
      i pomiarów głośności to każdy producent podaje swoje normy np.
      kupiłem piekarnik Teka HA850 i wedłóg producenta posiada 55dB a tak
      naprawde jest niesłyszalny, zadzwoniłem do Teka Polska i powiedzieli
      że pomiar w tym piekarniku był robiony bez zabudowy i od tyłu,
      znajomi mają chłodziarkie Boscha w zabudowie i jest głośna tzn. sam
      moment włączenia po ok 15-20 sek. jest cisza.
    • Gość: Celin Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 16:02
      Ja mam Electrolux Inspire ERB 36301 X inox i w sumie o dziwo działa bardzo
      cichutko, w przeciwieństwie do pralki ktora stoi obok ;p
      • Gość: Celin Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 12:14
        Wiesz nie ma się z czego śmiać, jeżeli w domu masz małe dziecko, to jednak cicha
        pralka to świetna sprawa, malec się nie obudzi jak masz chwilkę czasu podczas
        jego drzemki i akurat zechcesz zrobić pranie :)
    • Gość: Kornelia Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.energis.pl 01.07.08, 12:54
      Ja mam polar i nie mam problemow z jej odbiorem. Siostra ma nowiutkiego bosha i
      niestety wydaje z siebie bardzo glosne i niepokojace dzwieki. Jest to bardzo
      glosna lodowka.
    • Gość: Zła Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.238.78.129.ip.airbites.pl 24.01.09, 11:14
      Możę nie chodzi o db ale odradzam zdecydowanie polar.U mnie chodziła zaledwie 3
      lata,kosztowała ponad 1500 zł ,jest już popsuta od roku więc uważam że to
      niewypał.Tzw"serwis"polar jest kompletnie nieodpowiedzialny z kierownikiem na
      czele przynajmniej w Rybniku.Naprawa płukanie czegoś tam kosztowała 250 zł po
      czym nadal nie chłodziła.\tzw"kierownik"stwierdził,że czasem tak bywa złośliwość
      rzeczy martwych i kolejne płukanie za 70 zł.To też na nic po
      czym"fachowcy"stwierdzili,że to jest trzeba wymienić agregat za 400 zł.Czysta
      kpina i bezczelność.ODRADZAM_OSZUŚCI-BANDA ZłODZIEJI ITP.Moje oburzenie nie zna
      granic
      • she8 Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 27.01.09, 08:09
        Ja mam Amice, naprawdę jej w ogóle nie słyszę. Ale może ja głucha
        jestem? chociaż nie, jest ok, komputer szumi jak diabli:)
    • kazikowa1 "wypasiona" elektronika i no frost 28.01.09, 21:20
      szukam lodówki do 180 cm z dolnym zamrażalnikiem - kto już sprawdził (min. 8
      mies.)jak sprawdza się: 1) system no frost i czy warto brać tylko z no frostem w
      chłodziarce czy również w zamrażarce? Czy to rozwiązanie jest praktyczne?
      2)elektronika (zamiast typowych pokręteł)i u jakich producentów jest lepsza?
      3)no i jaki sprzęt jest optymalny (cena/jakość/serwis)?
    • kazikowa1 czy stracę gwarancję? 01.02.09, 23:03
      jak boki nowej lodówki pomaluję (lub okleję) na kolor inny niż są w
      oryginale(np. białe, popielate)? Muszą być brązowe, a takich-niestety- nie ma!!
    • karrantum Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 18.03.09, 14:10
      Istnieją takie lodówki, które nie dość, że wyglądają jak dobry mebel w kuchni,
      to jeszcze są funkcjonalne i pojemne. Znalazłam na ceneo lodówkę LG
      http://www.ceneo.pl/;015732150-10.htm#reviewAddEdit, ma same dobre
      opinie, a co do głośności to jedni mówią, że cicha, inni, że mogłaby być
      cichsza. Opinia zależy od czułości słuchu danej osoby.
      Lodówka ma funkcje No Frost, ja w swojej starej tego nie mam, więc muszę się
      brać za odmrażanie i odlepianie sałaty od ścian lodówki...gadżety takie jak
      kostkarka, komora świeżości Fresh Zone i pokrywa utrzymująca świeżość owoców i
      warzyw, robią wrażenie. Cena do przyjęcia.
    • Gość: Felka Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.eranet.pl 20.03.09, 15:47
      My kupiliśmy lodóweczkę MPM (na kńcu kodu 07). "Cicha" to względne odczucie, dla
      mnie z tego co jest napisane w instrukcji 40Db, wydaje mi się mniej.
      Poprzedniczka miała tyle samo, a jakby chodziła głośnej. Bardziej ważny jest
      czynnik (tu R600a) i wykonanie. Do tego 5 letnia gwarancja i mamy świetny mix.
      Jeżeli chodzi o samo korzystanie, również przyjemnie. Wszstko się ładnie domyka,
      nie warczy, strzela. Wnętrze fajnei zrobione...
      • Gość: fff Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.10, 10:57
        ja mam
    • linn_linn Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? 21.06.10, 08:21
      Musze kupic lodowke i im wiecej czytam, tym wiecej mam watpliwosci.
      • Gość: jarek chcesz mieć kłopoty kupuj LG IP: 212.180.168.* 03.07.10, 08:54
        zdecydowanie odradzam lodówkę LG, ze względu na głośność. Chcesz mieć kłopoty kupuj LG.
        • miniaturkova7 Re: chcesz mieć kłopoty kupuj LG 06.07.10, 15:06
          dzięki za cynk, ja słyszałam, że Electroluxy są ciche. Spotkałam się na różnych
          forach z wieloma pozytywnymi opiniami. Fajnie rozwiązane wnętrze, ekonomicznie,
          są też w przyzwoitej cenie, przynajmniej na electro.pl znalazłam cichy model
          (ERN 29601-36db) za niecałe 1200 zł.
        • Gość: Marian Re: chcesz mieć kłopoty kupuj LG IP: *.slupsk.vectranet.pl 24.08.10, 16:54
          Tak mam taką LG w aneksie, ładna z wyświetlaczem z nofrost, tryb vacations itd.
          Niestety to nie jest sprzęt do otwartych kuchni/aneksów. Jest głośna, bardzo
          przeszkadza. Wiem jedno -żadnych nofrostów do otwartych kuchni. Ta LG pracuje w
          cyklu coś ok. 25/20/15 min czyli mrożenie/nofrost/spoczynek. Wcześniej miałem
          Wirpola i był ultra cichy ale plastiki w nim wszystkie pękały na mrozie ;)
    • Gość: K. Re: cicha i dobra lodówka - istnieje? IP: 212.180.165.* 06.07.10, 19:30
      Gorenje jest ok jeśli chodiz o lodówki - jest taka u rodziców, mam też inny model u siebie i bardzo ok. Kuchnia otwarta na pokój, lodówki nie zauważam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka