GoĹÄ: chwilka IP: 81.15.194.* 06.06.07, 22:11 którą wybrac...???????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: bebe Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.tvgawex.pl 06.06.07, 23:00 no frost zdecydowanie. Najlepsze są firmy LG, która jest prekursorem tego typu chłodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wioletta Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 19:41 Oczywiście no frost,mam LG od dw♠ch lat,jestem baaaaaardzo zadowolona tobył trafiony zakup,naprawdę szczerze polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ka122 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 19.01.10, 14:41 jaki masz model? Odpowiedz Link Zgłoś
1cowboy Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 19.04.10, 13:42 A co myślice o firme Amico? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukasz Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.punkt.pl 17.07.08, 18:32 a co myslicie o lodowce INDESIT ban 34 fnf ps z systemem no frost? macie moze z nia jakies doswiadczenie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
a.u.p Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 08.06.07, 11:18 Te modele którym się interesowałam (electrolux, BSH, średni poz. cen.) mają no- frosta w chłodziarce, natomiast zamrażarnik trzeba co jakiś czas rozmrozić w tradycyjny sposób. A jak to jest w LG, Samsungach? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 21:54 mam lodówkę LG od 5 lat i jest super!!!! czysto sucho i nic nie trzeba rozmrażać!!!ten zakup mi się udał.zmywarka 6zmysł natomiast nie-jedno wielkie oszustwo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.chello.pl 18.07.08, 08:00 Mam lodówkę samsunga,wielka szer.na 80 cm.właśnie bezszronową jest rewelacyjna,właściwie bezobsługowa,od czasu do czasu tylko umyć, model SR-L626EV,automatyczna regulacja temperatury polecam tem model Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jo Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 22:12 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pytający Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.chello.pl 02.09.07, 01:02 Ktoś mi powie co ta funkcja No Frost daje? Każda chyba lodówka dziś dostępna w handlu rozmraża się samodzielnie? No oprócz Minska sprzed 20 lat. A jeśli chodzi o zamrażarkę to raz na parę lat można ją umyć - tak z zamiłowania do czystości. Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 02.09.07, 08:20 Gość portalu: pytający napisał(a): > Ktoś mi powie co ta funkcja No Frost daje? Każda chyba lodówka dziś dostępna w > handlu rozmraża się samodzielnie? No oprócz Minska sprzed 20 lat. Ktoś, kto wymienia Mińska na nową nigdy nie uwierzy, że w nowych zamrażarkę rozmraża się raz na kilka lat. Dla takich produkuje się nofrosty. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 16.04.10, 01:08 Mam podblatową zamrażarkę Liebherr, dwuletnią, rozmrażać trzeba +/- raz na dwa lata. Bez no frosta. Zamrażarka w lodówce z no frostem w ogóle nie wymaga rozmrażania. Ale i tak czasem myję szuflady i ścianki :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krychas Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 23:05 Witam,lodówka tylko no frost , duża żeby wstawić do niej garki,wtedy naprawdę jest się spełnionym w kuchni,nawet jak kuchnia jest mała.Mam Whirpoola 6 Zmysł,Jest tańsza od LG,produkowana w Polsce, technologia amerykańska,a w tych "klockach" oni są najlepsi.Jest to moja druga lodowka no frost, pierwszą miałam 20 lat.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: A Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.zax.pl 06.09.07, 16:35 moze polecicie konkretne modele z no frost( w przyzwoitej cenie)? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: panna Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.lublin.enterpol.pl 12.09.07, 21:49 Może być najtańsza. Ja mam od 10 lat lodówko-zamrażarkę(no frost tu i tu, dodatkowo "komory zerowe", polecam) firmy Whirlpool nabytą za stosunkowo nieduże pieniądze. NIGDY W ŻYCIU nie kupię już "zwykłej" lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zet555 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: 195.47.201.* 07.09.07, 10:16 od miesiaca uzytkuje lodowke LG GR-469BLJA. posiada oczywiscie system NO FROST. wlozone do niej produkty dlugo zachowuja swiezosc i naturalny wyglad - przekrojony na pol pomidor czy papryka nie zasycha zbyt szybko. rowniez i wedlina ani nadmiernie sie nie zsycha ani tez nie widze na niej sliskiego nalotu. posiada tzw komore "miracle zone" umieszczona w czesci "chlodziarkowej" pozwalajaca osiagnac temperature nieco ponizej zera stopni. jest tez tzw tryb wakacyjny (oszczedzajacy energie podczas wyjazdow z domu) oraz . pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: walluk Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.chello.pl 08.09.07, 00:26 zet555 piszesz jakbyś przedstawicielem LG był. Mnie tam całe te bzdury z No Frost nie przekonują. Mam Liebherr-a bez No Frost z wiatraczkiem w środku. Chłodziarki rozmrażać nie trzeba a zamrażalnik do tej pory (użytkuje ją blisko rok) nie był rozmrażany. Lodu jest w nim około 1 cm na ściankach. Wg mnie jeszcze z co najmniej pół roku nie trzeba rozmrażać. No ale nawet No Frost raz na jakiś czas trzeba chyba umyć?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 11:20 Czy możesz napisać coś więcej o tej lodówce, zastanawiam się nad kupnem takowej, interesuje mnie czy chodzi głośno, czy słychać także ten wiatraczek i czy po roku zmieniła się głośność? Zastanawiam się nad taką bez wiatraczka, bo mam antresolę nad kuchnią, na której śpię, a boję się, że po jakimś czasie wiatrak się zużyje i zacznie się telepać, jak to wiatraczki czasem mają. A poza tym czy ta Twoja lodówka chłodzi dobrze i w ogóle działa zgodnie z oczekiwaniami? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: walluk Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.chello.pl 08.09.07, 20:58 Jak dla mnie lodówka Libherr jest świetna. Jest bardzo cicha i chodzi kulturalnie - żadnych trzeszczeń, pisków itp. wentylator włącza się razem z agregatem - także nie ma wpływu na głośność. Zawsze jednak agregat jest głośniejszy poza tym można wiatraczek zawsze wyłączyć. Ja do swojej lodówki nie mam najmniejszych zastrzeżeń - fakt że do najtańszych ona nie należy ale w zamian dostaje się starannie wykonaną i z tego co sie orientuję oszczędną lodówkę bez zbędnych wyświetlaczy, światełek, czujników i innych "bajerów". Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 24.03.09, 16:39 a ty swojej lodowki nie myjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaga Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 18:52 Też miałam taki dylemat. Teraz wiem ,że No Frost. W lodówkach bez takowej funkcji woda spływa po tylnej ścianie w momencie samorozmrażania, potem przy silnym schłodzeniu przymarza tam np. papier z opakowania, jeśli się coś nieopatrznie za blisko "pleców" przysunęło. A w czasie upałów często otwierana lodówka (firmy Liebherr) z tyłu miała mały wodospad. W mojej z No Frost suchutko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: walluk Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.chello.pl 08.09.07, 20:38 A w czym Ci ta woda przeszkadza??. Pewnie jeśli "no frost" kontroluje wilgotność w lodówce to będzie wysuszał wędliny i to co zostanie położone luzem a to już nie każdemu sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: woj Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 00:42 bzdura,proponuje kup sobie "no frost" i sprawdz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: walluk Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.chello.pl 09.09.07, 17:35 Ty kup normalną i porównaj czy porównaniu z nią "no frost" wysusza czy nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zet555 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: 195.47.201.* 10.09.07, 08:24 nie jestem przedstawicielem LG. wybralem te pralke po przesledzeniu kilku for internetowych. Akurat wole nie musiec martwic sie o rozmrazanie - tym bardziej ze ostatnio uzywana przeze mnie lodowka (owszem model nie pierwszej mlodosci) po 2 miesiacach mial juz 2-3 cm warstwe szronu w zamrazarce. to czy ktos chce miec opcje "no frost" czy tez nie to juz kwestia gustu i wygody. co do wysuszania to poprzednia lodowka potrafila z parowki w ciagu 2-3 dni zrobic niezlego kabanosa. Natomiast w zakupionej przeze mnie LG z "klimatyzacja" parowki przelezaly tydzien zanim trafily do garnka i praktycznie nic nie wyschly. to tylko moje pierwsze opinie i wrazenia. pozdrawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ada Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 18:47 Gość portalu: zet555 napisał(a): > nie jestem przedstawicielem LG. wybralem te pralke po przesledzeniu > kilku for internetowych. Akurat wole nie musiec martwic sie o > rozmrazanie No niezły patent.Rozmrażanie produktów w pralce LG Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: adrian Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 14:55 buahahahahahahhahahahahah poplakalem sie ze smiechu 8)))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jarek Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.10, 11:01 Jestem szczęśliwym użytkownikiem no frosta LG gr 282sf od 10 lat. Zero napraw i rozmrażań. Jedyny mankament to głośny start agregata. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ciekawski Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.31.206.199.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.12.13, 17:56 10 lat LG ? nie wiesz chyba w którym roku LG wszedł na europejski rynek.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bozenka Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.231.4.214.koba.pl 11.01.13, 10:08 Wszystko pleśnieje od tej wody, wędliny robią się śliskie. W lodówce musi być sucho jeśli chcemy aby żywność była dłużej świeża Odpowiedz Link Zgłoś
marta.patocka Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 10.09.07, 10:53 czy funkcja NO FROST powoduje dużo większe zużycie prądu??? Jakie ogólnie macie wrażenia o lodówkach LG lub Elektrolux ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ada Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.zax.pl 18.09.07, 17:02 a ja chce kupic no frost ( w zamrazalniku i w chłodziarce) do zabudowy, ale nie moge zadnego medelu znaleźć! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Syla Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.karolin.pl 18.09.07, 19:50 znalazłam tylko do zabudowy AEG-Electrolux SANTO N 81840-4I. Sprawdz na stronie producenta, bo w opisach ceneo nic nie ma o No-frost Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: puchacz Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.klaudyny.waw.pl 27.09.07, 00:34 znalazłam do zabudowy w przystępnej cenie powyższy AEG-Electrolux SANTO N 81840-4I oraz niepolecanej firmy ARISTON BCS 313/B GE. Są jeszcze LIEBHERR ICBN 30560, LIEBHERR ICBN 30660, MIELE KFN 9758 iD, LIEBHERR KIKNv 3046 Premium, LIEBHERR KIKNv 30560 Premium, ale to już powyżej 4000 zł niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krychas Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 22:40 Witam,po co Ci lodówka do zabudowy?Za lodówką zbiera się kurz i pająki.No i jest potrzebna dobra wentylacja,a zabudowa zawsze ogranicza cyrkulację powietrza ,a to zwiększa zużycie energii.Zobacz mój wcześniejszy post. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: A Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.zax.pl 28.09.07, 13:35 a moze nie chce zeby wyrózniała sie swoim kolorem wśród zabudowy? zwlaszcza ze mam kuchni otwarta na salon i jadalnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krychas Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 21:46 Jak wybudujesz z płyt gipsowych taki a'la tunel szerokości 2 lodówek,od strony kuchni wstawisz lodówkę,a z przeciwnej strony szafkę pod sufit np.na odkurzacz którego nie trzeba składać przy każdorazowym odkurzaniu mam taką i do tego z gniazdkiem elektrycznym.Jest to małe pomieszczenie gospodarcze.Nad lodówką szafka też pod sufit na naczynia ,które rzadko używam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: puchacz Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.klaudyny.waw.pl 28.09.07, 16:04 Bo tak jest ładnie. Mam kuchnię otwartą na salon i jednolitą zabudowę na jednej ścianie, gdzie będzie lodówka. Ciekawe ile razy odsuwałeś lodówkę, żeby posprzątać ten kurz i pająki :))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krychas Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 21:57 Jak mieszkasz w blokowisku to pająków za dużo nie masz ,ja mam ogród 1500 m2 wiec pajaki mnie kochają.Po zatem prawa fizyki- lodówka elektryzuje , wyłapuje kurz na dodatek z drobinkami tłuszczu,wiec często ją odsuwam . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: markdottir Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.pwpw.pl 19.09.07, 14:56 marta.patocka napisała: "czy funkcja NO FROST powoduje dużo większe zużycie prądu???" mi wyszło, ze tak. nie znalazłąm żadnej lodówki z systemem no-frost w klasie A+, a to dla mnie priorytet :o( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: A AEG-Electrolux IP: *.zax.pl 27.09.07, 14:26 niestety nie znalazlam zadnej opini o Santo 81840-4i Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dorota Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.zvid.net 02.10.07, 21:40 Pomiędzy wyższymi klasami jest tak naprawdę niewielka różnica. Np. między klasą B i A to około 20 zł różnicy rocznie, więc nie ma co się nad tym tak rozwodzić. Ważne dla energooszczędności jest to w jakim miejscu lodówka jest usytuowana, czy jest za nią nieco przestrzeni etc. Odpowiedz Link Zgłoś
koralina5 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 19.02.11, 10:10 Ale przecież są lodówki z System Total No-Frost w klasie energetycznej A++ przynajmniej niektóre LG tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janwan Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.08, 12:45 jeżeli 20 zł rocznie dla ciebie to dużo to kup tylko no frost a za dużo więcej kasy zaoszczędzisz żywności Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 26.11.08, 10:56 Sa: www.maintstore.com/home.aspx?FID=13&PID=121502 Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 24.03.09, 16:46 ja mam model electroluxa no frost klasy A+ ale juz ich nie produkuja od 2 lat cicha, ladna i nie zuzuwa duzo energii Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 16.04.10, 01:13 Ja też, ale no frost ma tylko w zamrażarce. Świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fanbogo no frost z Chin czy z Korei?. Bosch, Simens, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.14, 12:18 ja mam inny dylemat: Jeśli np. Bosch lub Simens, to produkcja z Chin czy z Korei?. A jeżeli z Korei to czy nie lepszy taki Samsung lub LG?. Wiem tyle: Simens: modele KA62DP91 oraz KA62DS51 produkowane są w Chinach, natomiast KA60NA45 oraz KA58NA75 w Korei. Bosch: modele rozpoczynające się od KAD produkowane są w Chinach, natomiast KAN w Korei. Więc może lepiej już zakupić oryginalnego Koreańczyka Samsung lub LG ?. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekrush Re: no frost z Chin czy z Korei?. Bosch, Simens, 29.03.17, 23:25 Kag90ai20 bosch produkowana w korei kompresor LG cieszę się że Koreańczyk nie chińczyk .Koreańczycy pod względem dokładnosci montarzu dogonili Japończyków Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Asia Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.19.165.67.osk.enformatic.pl 28.06.12, 14:52 Candy CKCS 6182 X Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Asia Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.19.165.67.osk.enformatic.pl 28.06.12, 14:54 marta.patocka napisała: "czy funkcja NO FROST powoduje dużo większe zużycie prądu???" mi wyszło, ze tak. nie znalazłąm żadnej lodówki z systemem no-frost w klasie A+, a to dla mnie priorytet :o( ------------------------------------------- Jest taka: Candy CKCS 6182 X Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Asia Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.19.165.67.osk.enformatic.pl 28.06.12, 15:02 marta.patocka napisała: "czy funkcja NO FROST powoduje dużo większe zużycie prądu???" mi wyszło, ze tak. nie znalazłąm żadnej lodówki z systemem no-frost w klasie A+, a to dla mnie priorytet :o( ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Jest taka: Candy CRCS 6182 XE Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monia Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.14, 10:52 Ja znalazłam no frost BOSCH'A BCH 1300000 z klasa energetyczną A++ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fanbogo Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.14, 11:07 Bosch nie ma takiego modelu lodówki. A++ różni się też i tym od A+ że ten sam agregat ma wyśrubowane parametry, a więc musi więcej pracować co może skrócić jego żywotność. No Frost, czyli chłodzenie powietrzem ma zalety i wady. Gdybym miał ponownie kupować lodówkę, to wybór ponownie pada na firmę Sharp, ponieważ oprócz No Frost ma system chłodzenia Hybrid Cooling. Oferta ze strony Sharp www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/multidoor.htm I małą uwaga - niekoniecznie te same modele będą najtaniej na Allegro - warto poszukać na Skąpiec, Ceneo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aska Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: 82.139.48.* 02.12.07, 21:15 jaką lodówke z frostem polecacie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.12.07, 22:45 Bosch Bosch KGN 36A91 ma klasę A+, jest cała no frost (zamrażalnik też co w innych firmach nie jest takie oczywiste). Jest to najnowszy model Bosch'a i ciężko ją dostać ale polecam sprawuje się super i co najważniejsze jest praktycznie niesłyszalna czego nie można powiedzieć o innych "renomowanych" firmach. Wszystkim się podoba bo elegancko wygląda i jest cała z inox'u (inne firmy mają tylko front ze stali szlachetnej a reszta tworzywo). Łatwo się czyści bo ma powłokę antifinger print. Na dzień dzisiejszy nic lepszego nie wymyślili. Jedyna wada to cena ok 2 500zł ale naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gska Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 09:04 tez mam tą lodówkę, ponad miesiąc:) no frost, ładny, elegancki design szuflady w zamrażarce są porządne, bardzo łatwo się wysuwają kostkarka, dodatkowa tacka do zamrażania w chłodziarce strefa świeżości, pojemniki... ...idealne rozwiązania, polecam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukasz Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.punkt.pl 18.07.08, 13:03 a co myslicie o lodowce INDESIT ban 34 fnf ps z systemem no frost? macie moze z nia jakies doswiadczenie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: 85.222.86.* 21.07.08, 17:12 czy ktos uzytkuje RK 4236W, jest bez no frostu, ale ladnie wyglada i nie jest taka snieznobiala jak wiekszosc innych ladowek. ma tez 54 cm szerokosci i na tym mi zalezy. Cena tez rozsadna, tylko mnie ten brak no frostu martwi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Makary01 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.sta.asta-net.com.pl 09.09.08, 23:32 Od miesiąca użytkuję najnowszą chłodziarko-zamrażarkę Bosch KGS36x91. Posiada skalę efektywności A++ i roczne zużycie energii to 205 kWh ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bentul Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: 83.238.211.* 17.11.08, 14:08 Ale niestety nie ma "NO FROST", kostkarki do lodu i jeszcze paru innych drobnostek... Też rozważam jej zakup albo KGN 49A73 (ma 70 cm szerokości co daje 30% dodatkowego miejsca). Ta ma A+. Generalnie kusi mnie ten A++... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Benekk Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.xdsl.centertel.pl 17.11.08, 16:03 Miedzy A, A+, A++ jest tak mała różnica, że nie opłaca się kupować wyższych od A. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Karwas Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 17:06 Czy spotkaliście lodówkę do zabudowy z no frostem w chłodziarce I zamrażalniku? Bo ja chciałbym taką kupić a nie wiem czy takie są w produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gajowy.maciejowy nigdy z no frost IP: 212.67.150.* 16.11.08, 18:26 takie słowa powiedział mi mąż kuzynki, który ma firmę naprawiającą klimę i lodówki. Im więcej bajerów w lodówkach tym więcej rzeczy do psucia się. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Razii Re: nigdy z no frost IP: *.anonymouse.org 23.06.09, 01:19 Niestety tak zazwyczaj jest, zupełnie jak z samochodami niby mają ułatwiać życie, ale nowe modele są tak nafaszerowane elektroniką, że nie dość, że bardziej awaryjne, droższe to jeszcze problem z naprawą. Także wole teraz już kupować tańszy, ale prostszy sprzęt, bez kostkarki do lodu i panelu LCD przeżyje ( teraz mam u siebie www.skapiec.pl/site/cat/308/comp/422502) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Benif Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.xdsl.centertel.pl 17.11.08, 15:35 Kupowałem w tamtym tygodniu lodówkę, też miałem taki dylemat. Sporo o tym czytałem i no-frost to fajny system tylko jedna wada przekonała mnie do nie wybrania lodówki z tym systemem. Chodzi o samą istotę no-srost czyli obieg powietrza. Wszystko ładnie, ale ten obieg strasznie wysusza jedzenie w lodówce. Wszystkie produkty w lodówce powinny być zamknięte w pojemnikach do żywności, albo porządnie przykryte folią. A po pierwsze, mam dosyć małego szkraba w domu, łobuziak zapominał by o to, a po drugie to nie jest wygodne... Chyba najważniejszy ten drugi punkt. Wolę raz na parę miesięcy odmrozić lodówkę (szczególnie jak można osobno zamrażarkę i chłodziarkę, niż męczyć się z zakrywaniem jedzenia za każdym razem. To jest moje zdani, a niestety jestem wybredny. A widzę, że każdy się chwali swoimi lodówkami, ja kupiłem najnowszą MPM Product. Bardzo fajna, długo by gadać o zaletach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arno Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.acn.waw.pl 17.11.08, 18:00 W lodówkę z tej samej firmy zaopatrzyłem się jakieś półtora miesiąca i szczerze mówiąc mam pytanko bo sprzedawca mówił, że można w promocji za darmo przedłużyć gwarancje, a że jestem leniem ze słabą pamięcią o tym zapomniałem :| Nie wiesz co dokładnie trzeba zrobić i czy jeszcze da radę skorzystać z promocji? Odpowiedz Link Zgłoś
ania78p Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 17.11.08, 20:12 Gość portalu: Arno napisał(a): > W lodówkę z tej samej firmy zaopatrzyłem się jakieś półtora miesiąca i szczerze > mówiąc mam pytanko bo sprzedawca mówił, że można w promocji za darmo przedłużyć > gwarancje, a że jestem leniem ze słabą pamięcią o tym zapomniałem :| Nie wiesz > co dokładnie trzeba zrobić i czy jeszcze da radę skorzystać z promocji? To pytanie raczej do sklepu w którym kupiłeś lodówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ula34 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 09:32 Fajnie że trafiłam na ten temat. Też zakupiłam lodówkę MPM ogólnie jestem bardzo zadowolona, ma sporo udogodnień, chodzi kulturalnie. Ale chciałam się o tę gwarancję zapytać, nikt mnie o tym nie poinformował, a na lodówce, ani w ofercie sklepu nic nie było napisane. Ta gwarancja jet gwarancją sklepu, czy producenta? I mam szanse jeszcze ją przedłużyć?? 5 lat to kupę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jozef Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 13:26 a czy istnieje w ogóle lodówka żeby kostki lodu wylatywaly z drzwi zamaiast podajnika napojów? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bywalec Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 09:59 nie wiem co masz teraz zrobic ale ogolnie nie podoba mi sie ze za przedluzenie gwarancji trzeba placic, tak jakby sie firmy "baly' swoich produktow. kupowalam lodowke duza, mam nowa kuchnie:) i o konkretnym modelu zdecydowala wlasnie gwarancja - lg dalo mi gwarancje na 5 lat bez doplacania, to mi sie podoba. ale to duza lodowka, z bajerami (side by side) i uwazam ze dluga gwarancja jest konieczna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania ja nie kupiłabym no frosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 12:27 Ale to tylko moje zdanie. Moja obecna lodówka nie wymaga rozmrażania, oprócz zamrażalnika, który rozmrażam jeden lub dwa razy w roku. W lodówce jedyną/a właściwie to żadną niedogodnością jest szron, a później spływająca woda na tylnej ściance po samoodszronianiu. A że odprowadzana jest ona na zewnątrz (tył) lodówki i tam sobie wyparowywuje - więc nie zajmuje mnie to wcale. Za to zaletę ma niezmierną - czego no frosty nie mają - nie wysusza żywności (w tym zwłaszcza warzyw). Byłam w szoku po zakupie, kiedy "odkryłam" zapomnianą od wielu tygodni w szufladzie lodówki marchewkę (lub kapustę - a może i jedno, i drugie). Nie dość, że nadawała się jeszcze do jedzenia, to stan był naprawdę dobry! Nie wiem ile w no-frostach wytrzymują warzywa (bo jakoś nikt o tym nie wspomina), ale sądząc po wysuszanych na wiór serach i wędlinach - to bardzo kiepsko. Ja robię rzadko zakupy, więc zależy mi aby żywność przechowywała się dobrze i długo. Ale to tylko moje zdanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kargul Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.11.08, 18:04 Co sądzicie o Electrolux ENB 3800 W8, jak głośno chodzi, czy miał ktoś z nia juz do czynienia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenek Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.08, 15:55 z chłodziarką no frost / też wymysł Amerykanów/ jest jak z ich samochodami, nieważne ile konsumują benzyny byle byłyby wygodnie. tak samo jest z no frostem- dużo żre energii, wysusza produkty ,drożej kosztuje , ale jest wygodny i to jest generalna zasada- reszta to kryptoreklama producentów no-frostów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jankeska34 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 12:44 nie mam nic przeciwko no-frost, jedzenie trzyma sie w pojemnikach i jest higienicznie mam lodowke lg z no-frostem i wcale nie zre mi pradu wiecej niz to bylo poprzednio - przynajmniej liczniki nie wykazuja jakis wiekszych poborow energii tak wiec nie wiem co sie czepiac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.08, 20:50 Gość portalu: jankeska34 napisał(a): > tak wiec nie wiem co sie czepiac. Dla każdego coś innego :) Ja tam nie lubię wszystkiego trzymać w pojemnikach, poza niektórymi artykułami wolę mieć wszystko na talerzykach, spodkach lub miseczkach :) Ale ja wolę także tradycyjne półki, z prętami, więc może jakaś staroświecka jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mm Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: 217.98.87.* 03.12.08, 14:15 Opinie o wysuszaniu produktów przez lodówki no - frost to za przeproszeniem bajki. Mam taką lodówkę, jedzenia nie zamykam w żadnych hermetycznych pojemnikach i nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wan-da1 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 07:41 ale no-frost dotyczy zwykle zamrażalnika a nie chłodziarki Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 24.03.09, 16:49 zwykle dotyczy jednego i drugiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sssstn Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 09:42 no-frost jest dobrym rozwiazaniem, a trzymanie w pojemnikach powinno stac sie u nas nawykiem, jest wtedy higienicznie. mam lodowke Lg z no-frost i jest dobrze, jakos nic na wior mi nie wysycha, a zreszta kto trzyma wedliny luzem bez opakowania w lodowce? w jakiej by sie nie trzymalo i tak sie zeschnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 10:38 Gość portalu: sssstn napisał(a): > no-frost jest dobrym rozwiazaniem, a trzymanie w pojemnikach powinno stac sie u > nas nawykiem, jest wtedy higienicznie Może i jest, ale mi nie chciałoby się wyjmować np. 10 pojemników i każdy otwierać, zamykać, żeby przyrządzić jakieś jedzonko... > a zreszta kto trzyma wedliny luzem bez > opakowania w lodowce? Ja. A co w tym dziwnego. Trzymam na talerzyku, bo lepiej się przechowuje niż pozawijane w folie czy papierki i absolutnie nie wysycha (obecnie w wędlinach jest tyle wody, że jedynie lodówki no- frost potrafią takie coś wysuszyć na wiór ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Aha - jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 10:41 Przypomniało mi się coś. Ciekawe, jak upchnąć w pojemniki kiełbasę zwyczajną :)) No bo parówki jakoś się może zmieszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: megaDiana Re: Aha - jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 12:27 Lubię lodówki z no-Frost, podobają mi się, chociaż nie stac mnie na razie na taką - w przyszłości chcę mieć. A ta przyszłość juz niedługo będzie terazniejszością, więc może doradzicie mi jakies firmy i modele dobrych lodówek z No-Frost? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: LG Re: Aha - jeszcze jedno IP: 82.160.128.* 06.03.09, 21:02 TYLKO NO FROST LG Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zorka Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.231.3.254.koba.pl 19.11.12, 08:20 A warto teraz postawić na nowoczesne technologie bo lodówki teraz mają kompresory linearne, które redukują wahania temperatury w lodowce i powodują cichą pracę i bezawaryjność. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lusinka Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.rev.snt.net.pl 20.11.12, 11:49 Jak dla mnie zdecydowanie lepszą opcją okazała się lodówka z total no frost. Jest praktycznie samoobsługowa, jedyne co muszę przy niej robić to raz na jakiś czas przetrzeć jak mi się coś niechcący rozleje. Nawet zapachy się nie mieszają. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ollka Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.12, 20:55 A to są jeszcze lodówki bez No Frost? Zdawało mi się, że to standardowe wyposażenie. Ostatnio oglądałam prezentację najnowszej lodówki LG z serii Lancaster i miała tyle funkcji, że lodówka bez no frost wydaje się już nie praktyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zorka Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.231.0.251.koba.pl 08.12.12, 08:07 te lodówki są już w sprzedaży, już z daleka się wyróżnia wzornictwem i świetnym wykonaniem. Jest pokryta szklaną, brązową powłoką z elementami brokatu. no cudnie się prezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Martyna_33 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.rev.snt.net.pl 13.12.12, 10:26 Oglądałam Tego Lancastera. Wyróżnia się szczególną dbałością o szczegóły. Bardzo solidna robota, warta swojej ceny i faktycznie ładnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zorka Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.231.5.64.koba.pl 13.01.13, 16:26 Jest trochę droga, ale warta swojej ceny.Jestem pewna że zjadą się nabywcy, bo jest naszpikowana fajnymi nowościami i no i jest mega energooszczędna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fiona Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.03.09, 14:37 My nie zdecydowaliśmy się na "no-frost". Mieliśmy z tą technologią, ale u nas nie sprawdziła się. Mamy małe dzieci w domu (11 i 15 lat), od mała uczymy ich samodzielności. Często same robią sobie jakieś kanapeczki czy coś w ty rodzaju. Wiadomo, że no-frost wysusza wędliny, trzeba trzymać je w pojemnikach. Dzieci nie raz albo zapominały zamykać pojemników, albo nie domykały ich. Wkładały różne produkty bez nakrycia... Efekt- wysuszone produkty. Dlatego lodówkę z no-frost oddaliśmy mojej mamie, a kupiliśmy bez no-frost Mpm product. Teraz mamy spokój, nic nam nie wysusza itd.. a lodówka jest bardzo fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
misia-44 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 24.03.09, 16:58 Zdecydowanie polecam 'no frost" mam taką lodówkę od 2 lat(indesit), nic w niej nie ślimaczeje,przez ten czas nie wyrzuciłam ani plasterka wędliny,co przy zwykłej lodówce bywało nagminne, nigdzie nie cieknie woda,nie trzeba rozmrażać zamrażarki,nigdzie nie osadza się lód ani szron,jest rewelacyjna,plasterki wędlin trzymam zawinięte w najzwyklejszy papier śniadaniowy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grazyna Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: 80.50.20.* 04.06.09, 14:37 Mam od 4 lat lodówke no frost Samsungai mogę z całąodpowiedzialnościa powiedzieć że jest to rewelacja.Porównanie tradycyjnej lodówki do no frost to tak jak porównać malucha do mercedesa z naciskiem ze mercedesem jest no frost.Polecam i ręczę że będziesz zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marta Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 19:05 NO FROST, żadna inna, rok temu miałam ten sam dylemat, wybrałam no frost firmy Bosch, model KGN36A91,zadowolona jestem z zakupu, polecam innym niezdecydowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wiola Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.metrolink.pl 22.06.09, 23:10 Witam. A ma może ktoś ten model:www.euro.com.pl/lodowki-do-zabudowy/dane-techniczne-whirlpool-art-496-nf.bhtml ??? Jest to Whirlpool No frost do zabudowy w bardzo przystępnej cenie. Zastanawiam się nad nią od kilku miesięcy.Co o niej sądziecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wiola Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.metrolink.pl 22.06.09, 23:13 Szukam czegoś no frost do zabudowy powyżej 170cm do 2500zł. Może jakieś propozycje??? Byłabym bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lucy54 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.icpnet.pl 03.08.10, 21:15 jaka tepoerature maja te lodowki no frost w srodku? mam Amice i jest w niej najmniej +5",poprostu cieplo!! poprosze o odpowiedzi,mam zamiar kupic nowa,ale jaka? doradzccie prosze!11 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jurek Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.13, 13:41 Odpowiedź na Twoje pytanie nie może być jednoznaczna. Z temperaturą w lodówkach no frost jest jak w każdej lodówce regulowana termostatem, więc od użytkowania zależy, jaka ma być np. w mojej lodówce (Siemens) na drzwiach jest wyświetlacz elektroniczny, na którym można ustawić temperaturę osobno dla części chłodniczej jak i dla zamrażalnika. W moim przypadku zakres temperatur dla chłodziarki jest od 2st. do 8st.C, natomiast dla zamrażarki od -16stC do -24st. Dla porządku należy dodać, że lodówki no frost to nie tylko wygoda związana z brakiem kłopotów z uciążliwym rozmrażaniem. Warto podkreślić, że te lodówki w tylnej ścianie komory mają szczeliny, przez które jest wdmuchiwane przez wentylator zmrożone powietrze na każdą półkę osobno. W ten sposób mamy jednakową temp. w niemal każdym miejscu. W tych lodówkach znajdują się również komory jak: cool box, vita fresh, komora piwnicznego chłodu - w gruncie rzeczy te komory różnią się jedynie nazwą nadaną przez ich producenta. W komorach tych panuje temperatura bliska 0st.C, co spowalnia rozwój pleśni jednocześnie w żywności nie ma kryształków lodu deformujących tkankę produktów. Produkty znajdują znajdujące się w takich komorach utrzymują świeżość i smak do 3 x dłużej niż w lodówkach tradycyjnych. W niektórych modelach lodówek producenci stosują oprócz w/w komory proste i ciekawe rozwiązanie polegające na tym, że istnieje jeszcze jedna komora tzw. hydrofresh. We wnętrzu komory hydrofresh jest regulowana za pomocą przesuwki wilgotność, co bardzo korzystnie wpływa na przechowywane tam warzywa i owoce np. sałata przechowywana w trochę wyższej wilgotności nie więdnie etc. Z uwagi na to, ze zakup nowej lodówki trzeba zdać sobie z tego sprawę, że jest to inwestycja na lata, nie warto teraz kupować sprzętu tradycyjnego. Technologia no frost istnieje już kilka lat i się sprawdziła. Prawdopodobnie w najbliższej przyszłości lodówki tradycyjne nie będą już w ogóle produkowane. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jerzy Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 18:20 Trochę śmieszą mnie te wypowiedzi zachwalające no frost.Ja swoją z no frost wywaliłem do piwnicy bo wolę w kuchni mieć spokój a one po prostu hałasują.Piszę one bo akurat sprawdzałem u znajomych i wszędzie to samo.Kupiłem nową bez no frost i mam w kuchni spokój. A jeżeli chodzi o rozmrażanie to przeciez wszystkie maja automatyczne rozmrażanie a co pewien czas lodówkę należy i tak gruntownie się myje obojetnie czy jest to no frost czy nie i wtedy się rozmraża.Jak dla mnie ten cały no frost to bardziej efekt szukanie nowych rozwiazań za wszelka cenę.Może niedługo pojawi się coś innego lepszego.Ale jak komuś nie przeszkadza hałas to jest no frost. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_jaga08 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 09.05.13, 20:21 Ja bym wybrała No-frost fresh control - no frost jest w zamrażalniku, dzięki czemu nie trzeba ręcznie go rozmrażać, za to w części chłodniczej dzięki odpowiedniemu rozprowadzeniu wilgoci również nie tworzy się szron - ale nie musimy się martwić, że jedzenie będzie wysychać albo lodówka głośno pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
karrantum Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 04.07.09, 23:06 Teraz większość lodówek ma No Frost. Ja nie lubię rozmrażać lodówki więc dla mnie to bardzo dobra opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
sparkle_breeze Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 06.07.09, 01:52 No dokładnie :) Jest to wyjątkowo przyjemna funkcja :) Ja się cieszę nią w swojej LG i jest niesamowicie wygodna. Całe szczęście staje się już standardem w lodówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
karrantum Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 07.07.09, 16:15 Nie wszyscy są zachwceni No Frostem. Część tradycyjnie woli odmrażanie lodowki, bo wtedy czują się pewniej, że wszystko jest po staremu...No Frost zdobywa rynek, ale zawsze znajdą się tradycjonaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
sparkle_breeze Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 09.07.09, 00:08 Oczywiście, masz rację karrantum :) Ale tak chyba jest ze wszystkim... Zawsze znajdzie się ktoś, kto woli "po staremu" :) Nie mniej jednak jest to funkcja coraz popularniejsza i coraz bardziej doceniana :) Dlatego jestem bardzo zadowolona z mojej LG Kombi. Żadnych zmartwień i mnie to pasuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pk Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.07.09, 14:55 Jak nie masz małych dzieci w domu to z no frost. Jak masz t bez no frost. Firmy? Indesit, Whirpool, LG... Odpowiedz Link Zgłoś
sparkle_breeze Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 09.07.09, 00:06 Przepraszam, takie pytanie techniczne - co dzieci mają z tym wspólnego? :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: D. Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 19.08.09, 09:12 A ja powiem coś z zupełnie innej beczki. Szukam różnych info o lodówkach, i trafiłem m. in. na to forum. Powiem szczerze, że jest to chyba pierwsze forum, które dane mi było przeczytać, gdzie nie wybuchła żadna wirtualna szczepa, nikt nikogo nie obraża, a dyskusja toczy się na określony temat. Jednak Polak potrafi! ;) jestem z Was dumny forumowicze;) PS. Gdy już kupię jakiś model, zamieszczę opinię co do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gospocha Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.chello.pl 02.10.09, 17:48 A ja mam lodówkę no frost od 15 lat(tak, tak od piętnastu) i nadal działa. Miała po pięciu latach pierwsze "humory" związane z elektroniką, ale udało się ją okiełznać i służy nam nadal. Wprawdzie w domu "letniskowym", ale pracuje cały rok bez przerwy, bo takie są nasze potrzeby. Jedynym problemem są lekko rdzewiejące powłoki farby na drzwiach, ale jest to lodówka po przejściach, więc trzeba ją zrozumieć. W miejsce tej lodówki został zakupiony model tradycyjny i mam każdego lata wodospad na tylnej ściance oraz szron w zamrażarce. Mam nadziej, że dane mi będzie sprawdzić, jak "nowa" lodówka sprawdzi się po piętnastu latach eksploatacji (a to jeszcze 11 lat). Celowo nie podałam nazwy producentów, bo to chyba jednak nie ma większego znaczenia przy wyborze systemu chłodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.09, 18:29 mam lodówkę no frost od roku nic mi nie wysycha mrożonki nie sklejają się w torebkach np, pietruszka czy koperek zawsze mnie to denerwowało w starej lodówce wszystko wygląda jak w zamrażarkach w sklepie, bez olodzenia jestem zadowolona z tej lodówki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Egonek Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.180.80.133.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.06.12, 10:32 Ja mam bardzo moge wystawić bardzo pozywtywną opinię mojej lodówce Mastercook właśnie z No Frostem-mam model LCED-918 NFX kosztowała ok 1800 zł mam ją drugi rok i poleciłam już 2 znajomych oraz moi rodzice, którzy będąc u mnie pooglądali a później kupili bo im polecałem-lodówka wysoka, pojemna, ładna na zew-inox ale nie zostają ślady po palcxach, w środku No frost fajne rozplanowanie półek, komora zero na wędliny, które sa nawet 3krotnie dłużej świeże niż w zwykłej lodówce , na warzywa owoce jest ogromna szuflada tam też wszystko dłuo świeżutkie. No frost to rewelacha-wszystko dłużej świeże i wcale nic nie wysycha, ta lodówka też jest cichutka bo wiem, że inne no frosty słychać. tą polecam bardzo dobra lodówka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kalina Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.play-internet.pl 15.10.12, 10:46 Dokładnie, dlatego teraz tak doceniam No Frost. Mam sucho w lodówce, nic nie cieknie po ścinkach, a wszystkie produkty długo leżą świeże, nic nie pleśnieje tak szybko jak w starej, którą pożegnałam z radoscią. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bożka Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.231.1.98.koba.pl 18.10.12, 09:47 Dobre są lodówki LG z systemem No Frost zwłaszcza te, które posiadają kompresor linearny, ponieważ znacznie obniża poziom hałasu i zużywa mniej energii. Odpowiedz Link Zgłoś
xtc530103 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 09.11.09, 19:25 Kochani, jestem w trakcie szukania sprzętu do remontowanej kuchni a właściwie aneksu kuchennego. Potrzebuję lodówki bardzo cichej, bardzo pojemnej a jednocześnie nie za szerokiej i nie za wysokiej. Powinna mieć no frosta i wyglądać ślicznie i ciepło, bo będzie ją widać z pokoju siedząc na sofie . Upatrzyłam sobie SHARPA SJ T480 R SL(silver). 36 decybeli ,czyli cichutka i pojemna 298 l chłodziarka i 98 l zamrażalnik, który jest na górze. Zauważyłam jednak, że Sharpy są bardzo po macoszemu traktowane przes sklepy. Czy jest na nie mały popyt? Dlaczego? Czytałam opinie użytkowników tych lodówek, ani jednego negatywu. Czy ktoś z Was posiada Sharpa i może mi doradzić lub odradzić jej zakup? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sebuś Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.12.09, 20:01 Ja polecam lodóweczke KGNA 306 BIO BAUKNECHT inox bardzo cicha(taką mam),super mrozi-bliżniak to Whirlpool ARC 7492 IX naprawde warto Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 22.12.09, 10:07 Ja mam troche inne pytanie- gdzie sprawdzic jaki to model lodowki.Wynajmuje mieszkanie i mam tu lodowke do zabudowy Siemensa,jestem z niej zadowolona,a ze bede sobie niedlugo urzadzac dom i wyposazac kuchnie,chetnie bym taka kupila. Nie mam pojecia czy jest no frost,czy nie,chodzi dobrze,jedzedzenia nie wysusza. obejrzalam ja cala dookola,ale nie znalazlam nigdzie modelu,zeby sprawdzic jakie ma parametry,klase i funkcje.Ma w srodku tylko naklejke z informacja,ze jest antybakteryjna z naturalnym srebrem. Moze ktos podpowie,gdzie szukac jaki to model. (wlasciciela pytalam,ale on nic nie wie) Odpowiedz Link Zgłoś
kiszonakapusta no właśnie 27.12.09, 00:20 z tych podpowiedzi to kręćka można dostać :-). Trzeba też chyba zdać się na własną intuicję. Chcemy wymienić Mińska (ta cholera ciągle chodzi bez pudła i na dodatek podobno żre dużo prądu)na coś nowoczesnego o podobnych gabarytach ale z dolną szufladową zamrażarką i na dodatek.. ma być ciemnobrązowa. Sprzedawcy nie ukrywają, ze te nowe wynalazki to długo nie pochodzą,bo np. padają jak skończy się tylko gwarancja, ale nie dłużej jak 5-8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: no właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 21:58 początkiem grudnia zeszłego roku mój Mińsk dokończył żywota po 20 latach nienagannej pracy. Fakt, to była na owe czasy najnowocześniejsza lodówka,jedyna dwudrzwiowa /mówiło się "z osobnym zamrażalnikiem"/. Kosztowała sporo,na pewno dużo więcej niż ówczesna średnia krajowa. Nowa musiała być biała i również solidnie wykonana. Wybrałam LIEBHERR CBN 39560. Tam równie jest moja opinia www.ceneo.pl/1229549http:/ Jeżeli chodzi o kolor, to nie mam pojęcia co poradzić, chyba pozostaje zabudowa Odpowiedz Link Zgłoś
cyrkonia11 Re: no właśnie 14.01.10, 23:28 wracając do tematu.. nie wyobrażam sobie już innej lodówki niż taka z systemem no frost. ja mam swoją lodówkę LG od dwóch lat i nie powiem, że wybór lodówki bez szronowej był ławy. Słyszałam wiele opinii że to są głośne lodówki a ja mieszkam w małym mieszkaniu. Zdecydowałam się jednak na LG Kombi i nie żałuję. wcale nie jest to głośna lodówka a po drugie... nareszcie jak wyjmuję pierogi teściowej to nie są one oblepione lodem :D Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.k2 Re: no właśnie 18.01.10, 13:37 a masz tą wersję z kostkarką do lodu? chciałabym ją kupić, bo na side by side niestety nie mam miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: all Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 19:12 Witam bardzo serdecznie,też miałam taki problem a od ponad roku jestem szczęśliwą posiadaczką lodówki z no frost tj.boscha kgn 39a73.Jestem zadowolona żadnego szronu,temperatura wewnątrz jak na wyświetlaczu(SPRAWDZAŁAM).Wentylator jest trochę głośny,ale to kilka sekund i zdarzają się dość rzadko trzaski,ale wolę je niż odmrażanie.JESTEM ZADOWOLONA I POLECAM !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cyrkonia11 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 21.03.10, 22:24 Ja w swojej lodówce LG nie słyszę żadnych trzasków :D a ostatnio moje dziecko nauczyło się do niej bez problemu zaglądać... podoba mu się ten pikający alarm otwartych drzwi :D Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.k2 Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? 22.03.10, 18:09 mój ostatnio pisanki malował na jajkach w lodówce :P gdybym miała taki alarm to usłyszałabym i moze zdążyłabym zareagować zanim cała półka z jajkami była popisana mazakami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: milandik Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 15:51 No proste że no frost jest lepsza. z resztą już innych chyba nie produkują. Ja mam lodówkę Candy z systemem no frost i jest fajnie. dobrze chłodzi i co najważniejsze już zamrażalnik nie obchodzi lodem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Casper Re: lodówka no frost IP: *.chello.pl 14.04.10, 11:12 Lodówki z systemem no frost posiadają Zintegrowany na górze wiatrak, który zapewnia stałą cyrkulację zimnego powietrza. Schładza najpierw ciepłe powietrze, które gromadzi się w górnej partii lodówki. Zimne i nawilżone powietrze jest rozprowadzane we wnętrzu lodówki, zapewniając: - Równomierny rozkład temperatury we każdej części komory lodówki. - Stałą temperaturę - Dużą szybkość schładzania, zapobiegającą wahaniom temperatury. - Odpowiedni poziom wilgotności, dzięki czemu produkty spożywcze nie wysychają. Ja mam Lodówkę CANDY z takim systemem i nie zamieniłbym jej na żadną inną Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzyś Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: 77.255.243.* 14.02.10, 18:20 Też zastanawiam się nad kupnem nowej chłodziarko-zamrażarki. Bardzo często mam zamrażalnik wypchany po brzegi i chciałbym się dowiedzieć jak spisuje się no frost w takich warunkach? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: HO Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.10, 22:39 Ja w temacie starszych lodówek MINSK = kupiłam ją rok po ślubie, a to będzie w 1975 roku.Już nie mam siły czekac aż się zepsuje i decyduję się w tym roku kupić nową, bo potrzebuję osobnego zamrażalnika.Ale nie wiem czy starej lodówki nie powinnam oddać do muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kondziuuu Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.chello.pl 15.04.10, 11:48 spokojnie muzeum chyba ci jeszcze tego nie przyjmie. Wiele starszych osób ma jeszcze lodówki mińsk. np moja babcia i jej siostra. fakt, że ta lodówka to jakiś fenomen bo wciąż bardzo dobrze chodzi. No Frost to system automatycznie kontrolujący temperaturę i nie dopuszczający do powstawania szronu. Chłodziarka, czy zamrażarka, jest dzięki temu całkowicie bezobsługowa i nie wymaga rozmrażania. Dzięki temu, że szron się nie osadza, łatwiej jest również utrzymać urządzenie w czystości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kondziuuu Re: lodówka no frost czy tradycyjna...??? IP: *.chello.pl 15.04.10, 11:55 Do casper. Wiele lodówek montuje już takie rozwiązania nie tylko candy. Ale z tego co mi wiadomo to niektórych się ten system bardzo szwankuje co ma wpływ na głośność pracy. np.w lodówkach boscha na forach się rozpisują ludzie ze tam jest tragedia. O Candy to wiem tyle przez to ze mam ich zmywarkę że ta firma bardzo poprawiła swoją jakość i od niedawna należy do czołówki. Odpowiedz Link Zgłoś