Dodaj do ulubionych

Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc.

15.10.07, 11:53
Mam kuchnię BOSCH-a - jestem bardzo zadowolona. Chciłabym zakupic
zmywarkę 60 cm do zabudowy. Proszę o informację czy BOSCH byłby ok.
Jeżeli tak to jaki model polecacie i czy panel lepiej aby był
odkryty czy zintegrowany.
Obserwuj wątek
    • han-a34 Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 15.10.07, 14:12
      używam (od 7 lat bez naprawy) zmywarki firmy bosh, niestety 45 cm. .
      (jak zbuduję dom koniecznie 60). Jestem bardzo zadowolona, choć wg
      mnie istotne jest aby miała program mycia w wysokiej temperaturze w
      krótkim czasie. Moja zawsze myje 100 minut.... Pomimo to jestem z
      mojej bardzo zadowolona.
      • sadida Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 16.10.07, 13:16
        Dziękuję za informację. Mam nadzieje, że jeszcze ktoś się odezwie.
    • Gość: gosia Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 13:33
      ja używam zmywarki Siemens 60cm do zabudowy, zintegrowana-radzę kupić taką, niż z panelem odkrytym, pucowanie masz z głowy!
      Siemens i bosch maja podobne produkty, więc dlatego zabrałam głos.
      Jestem ze swojej zmywarki zadowolona, użytkuje ją prawie rok, nie ma z nią żadnych problemów, moja mama ma równiez Siemensa, od 6 lat chodzi codziennie i bezawaryjnie.

Uważam Twój wybór za bdb, napewno będziesz zadowolona.
      pozdrawiam:)
    • agdeldom Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 16.10.07, 13:35
      Wystarczy troche przeszukac forum,a napewno znajdzie Pani duzo info
      o zmywarkach Boscha:)

Ogolnie Bosch robi jedne z najlepszych zmywarek na rynku,jak nie
      najlepsze.A czy panel ma byc zintegrowany to już zależy od Pani.Moim
      zdaniem estetyczniej wyglada panel zintegrowany:) w razie pytan
      proszę pisać na maila: agdeldom@interia.pl
    • basia_11 przy okazji wątku o zmywarkach... 17.10.07, 10:04
      ... mam pytanie do użytkowników - czy warto szukać modelu z funkcją 1/2 wsadu?
      Chcę kupić zmywarkę 60 cm, moja rodzina to 4 osoby, wszystkie posiłki jemy w
      domu, sporo gotuję, więc czy warto dopłacać za tę funkcję czy raczej nie będę z
      niej korzystać?

pozdrawiam
      Basia
      • basia_11 Re: przy okazji wątku o zmywarkach... 17.10.07, 10:19
        I jeszcze jedno - niektóre zmywarki mają składane kosze, niektóre nie,
        wytypowana przeze mnie AEG - Electrolux FAVORIT CONTROL Vi tylko górny. Czy to
        może stanowić duże utrudnienie w codziennym użytkowaniu?

pozdrawiam
        Basia
        • orchid11 Re: przy okazji wątku o zmywarkach... 17.10.07, 16:14
          myślę że tak. składane kosze wg mnie najważniejsze są na dole, a to dlatego, że łatwo możesz umieścić duże patelnie i miski, garnki. nie powyginasz uchwytów na talerze [te druty].
          • orchid11 Re: przy okazji wątku o zmywarkach... 17.10.07, 16:15
            1/2 funkcji absolutnie nie potrzebna! żadne oszczędności! gwarantuję że przy czterech osobach zmywarka będzie działać codziennie.
            • maciejka_majowa Re: przy okazji wątku o zmywarkach... 18.10.07, 10:06
              orchid11 napisał:

> 1/2 funkcji absolutnie nie potrzebna! żadne oszczędności!
              gwarantuję że przy cz
              > terech osobach zmywarka będzie działać codziennie.

ja niejednokrotnie spotkałam się z opinią, że funkcja 1/2 wsadu jest
              niezbędna. Chwalą to użytkownicy zmywarek, którzy mają taką funkcję
              (myją sztućce, kubeczki i taką drobnice co na jeden kosz się
              załaduje)a także ci, którzy mają zmywarkę bez tej funkcji załują, że
              nie wzili z halfload.
              U mnie są trzy osoby w rodzinie jak narazie :) i wydaje mi się,że ta
              1/2 będzie OK. Nawet w serwisie Boscha mówię,że ta funkcja jest
              lepsza ekonomiczniejsza niż variospeed. Teraz wybieram swoją
              pierwsza zmywarkę, więc nie mam doświadczenia w tej dziedzinie.
              Bardziej opieram się na opiniach, w których 1/2 jest górą.
              Podpowiedz coś więcej abym miała lepszy pogląd w tej kwestii
              Z góry dziękuję
              Pozdrawiam
          • orchid11 Re: przy okazji wątku o zmywarkach... 17.10.07, 16:16
            a czemu aeg? są lepsze firmy...chyba że ten aeg to bardzo wysoki model.
            • basia_11 Re: przy okazji wątku o zmywarkach... 18.10.07, 09:10
              orchid11 napisał:

> a czemu aeg? są lepsze firmy...chyba że ten aeg to bardzo wysoki model.

Zastanwiam się pomiędzy wspomnianą AEG-Electrolux
              neo24.pl/produkt/Zmywarka_AEG-ELECTROLUX_FAVORIT_CONTROL_Vi,38300.html
              a taką:
              neo24.pl/produkt/,39862.html

Cenowo podobne a parametry przyzwoite, chyba...

Nie znam się na zmywarkach ani trochę, to będzie moja pierwsza i tak grzebię w
              necie i grzebię i już momentami ma dość, zwłaszcza, że zmywarka to nie jedyny
              wybór, kończymy dom i co chwilę trzeba podejmować decyzje.

Na forach widzę, że generalnie bosch jest chwalony, ale mi zależy na zmywarce z
              chowanym panelem sterującym a za ok. 1700 zł nie bardzo widzę inne zmywarki z
              dobrymi parametrami, ale oczywiście mogę się mylić.

pozdrawiam
              Basia
              • orchid11 Re: przy okazji wątku o zmywarkach... 18.10.07, 18:37
                Myślę, że ten aeg będzie ok, jeśli spełnia twe oczekiwania. Może ten bosch-60zł droższy:
                www.ceneo.pl/categories.aspx?search=yes&categoryID=0&searchText=sgv%2043m03&inDesc=False&minPrice=0&maxPrice=99999999
                to jest bardzo prosty model, a właściwie to najprostszy z boschowskich.
              • Gość: ixi Re: przy okazji wątku o zmywarkach... IP: *.mn.agh.edu.pl 19.10.07, 10:04
                Neo24 jest w przypadku tego sprzetu drogi. popatrz na www.skapiec.pl a
                znajdziesz ta sama zmywarke o 100 zl taniej......
                • basia_11 Re: przy okazji wątku o zmywarkach... 19.10.07, 10:40
                  Gość portalu: ixi napisał(a):

> Neo24 jest w przypadku tego sprzetu drogi. popatrz na www.skapiec.pl a
                  > znajdziesz ta sama zmywarke o 100 zl taniej......

Znalazłam jeszcze inny sklep: www.agdhurt.pl
                  tam przy zakupie 3 produktów tej samej firmy mozna dostać dodatkowy upust,
                  dlatego zastanawiam się nad tą zmywarką electroluxa.

pozdrawiam
                  Basia
      • mbk Re: przy okazji wątku o zmywarkach... 03.11.07, 21:26
        Zwróciła sie do mnie para lat temu szwagierkaz z pytaniem czy
        funkcja 1/2 jest potrzebna i ja natychmiast odpowiedziałam, że nie
        miałam wtedy co najmiej 5 lat zmywarkę i nigdzy tej funkcji nie
        używałam. Było na wtedy 4 osoby. Obecnie jest na dwoje, bo dzieci
        już z domu wyfrunęły i ta funkcja stała sie bardzo przydatna. Moj
        Bosh ma już 9 lat i działa bez zarzutu.
    • sadida Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 19.10.07, 07:30
      Trochę się mój wątek "rozjechał" - ja chcę kupić BOSCH-a ale nie
      wiem jakiego. Myslałam o odkrytym panelu ale mnie przekonano na
      zintegrowany. Upattrzyłam sowbie dwa modele SGV 55M43EU lub SGV
      75T23EU. Nie wien tylko który wybrać.
      • zayzayer Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 19.10.07, 17:57
        Weź tę, która jest cichsza.
        • sadida Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 22.10.07, 08:21
          Dzięki za konkretna wskazówkę. Obie maja po 47 dB więc zdaje sie, że
          wezme tańszą:))
          • Gość: kwiatuszek Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. IP: *.eranet.pl 23.10.07, 11:45
            Z powodu ciagłych przeprowadzek używałam już kilku zmywarek różnych firm i różnej wielkosci 45 , 60cm zintegrowane i nie.
            Oto moje spostrzezenia .
            -Tylko 60cm
            -Tylko bosch lub siemens (dla mnie nie ma tu różnicy).
            -Koniecznie składany kosz na dole (łatwiej układac garnki).
            -Funkcja 1/2 wsadu zupełnie zbędna , nie użyłam ani razu , chociaz była:)
            -Koniecznie zmywarka z programem mycia garów (niektóre nie maja)
            -Koniecznie maxymalna temp. 70C lepiej domywaja sie garnki.
            -Koniecznie funkcja opóźniania startu pracy (nawet nie wiedziałam , ze to tak przydatna funkcja).
            Nastawiam wieczorem , nad ranem sie myja jak jeszczcze sie , rano mam czyste naczynia .
            -Co do panela zakryty badz nie . Ja wole osobiscie odkryty .
            Estetycznie mi nie przeszkadza. Dla mnie wygodniejszy , więcej widzę,ale trzeba go czyscic .
            Przy zakrytym nic nie widziałam i to mnie denerwowało , poza tym ten panel zakrywajacy (szafka) na górze , szybko sie niszczyła od pary. Odłazila okleina szafki .
            To sa moje spostrzezenia .
            Mogę Ci polecic ten model Bosch SGI55M45EU sprawdzony a oprócz tego ma to wszystko co opisałam .
            Dla mnie zmywarka w domu jest naważniejszym urządzeniem , które jest non stop w użyciu .Musi byc bardzo dobra .
            • sadida Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 24.10.07, 08:25
              Drogi kwiatuszku bardzo Ci dziękuje za tak wyczerpujaca informację.
              Mozna powiedzieć Kobieta zmienna jest - pomysł z odkrytym panelem
              wrócił:) Wydaje mi się, że ja tez mogę się denerwować jak nie bedę
              widziała tych wszystkich światełek.
            • basia_11 Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 24.10.07, 12:09
              Gość portalu: kwiatuszek napisał(a):

> -Koniecznie zmywarka z programem mycia garów (niektóre nie maja)
              > -Koniecznie maxymalna temp. 70C lepiej domywaja sie garnki.

Czy to znaczy, że modele zmywarek bez programu typowo dla garnków i temp. 70
              stopni mają problem z domyciem garnków?
              A jak wygląda mycie innych naczyń niż garnki na tym programie i w tej
              temperaturze? Po obiedzie oprócz garnków są talerze, miski, czy z kolei im ten
              program nie szkodzi? Czy może na ten program ładuje się do zmywarki same gary,
              bez innych naczyń?

pozdrawiam
              Basia
    • basia_11 Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 24.10.07, 10:13
      Czytam na forum, że bosch i siemens to to samo, to moze ktos zna taką zmywarkę:
      Siemens SE65E330EU
      www.skapiec.pl/site/cat/331/comp/96108
      Cenowo bardzo przyzwoita a opis funkcji zachęcający...

pozdrawiam
      Basia
      • Gość: kwiatuszek Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. IP: *.eranet.pl 24.10.07, 14:36
        Sadida cieszę się , że chociaż troszkę pomogłam.
        Co do programu garnki i 70C . Tak basiu zauważyłam , że ptzy tym programie i przy tej temperaturze garnki zdecydowanie lepiej sie domywają(myją się) . Może inaczej rozprowadzana jest woda? , nie mam pojecia . Po prostu zobaczyłam na tzw.oko, zauważyłam tą różnicę.
        Co do temp. 70c a ceramiki (talerze ,łyzki , kubki). Ta temperatura nie szkodzi ceramice, przynajmniej mojej nie szkodzi (mam zwykłą z ikei). W tak wysokiej temperaturze sterylizuja sie naczynia(eliminowane są bakterie) ,dla mnie to plus , bo mogę jednocześnie myc swoje naczynia jak i miske kota .
        W niższej temperaturze sterylizacja sie nie odbywa.
        Poza tym zauwazyłam , ze zmywajac w wyzszej temperaturze , te resztki na naczyniach ładnie odchodzą . Jak zmywałam np. w 50C to musiałam je najpierw bardzo dokładnie zebrac z talerza.
        To są po prostu moje takie obserwacje , po uzywaniu kilku zmywarek i wyciagniete wnioski.;)
        • basia_11 Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. 24.10.07, 16:29
          Dzięki Kwiatuszku za wyjaśnienia.
          Qrcze, przeglądam te oferty i przeglądam i jak dana zmywarka ma jedno to nie ma
          drugiego, np. siemensy w dopuszczalnej dla mnie cenie mają program garnkowy a za
          to nie mają możliwości opóźnionego uruchomienia. Znowu ta zmywarka:
          neo24.pl/produkt/Zmywarka_BOSCH_SGV_43M03EU,38935.html
          w zasadzie wszystko ma, no to nie ma tego programu:-(

Może rzucę monetą albo co...

pozdrawiam serdecznie
          Basia
          • Gość: mała Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 12:13
            mam bardzo podobny model Boscha- te same programy, ale panel odkryty
            60 stopni przy garnkach mi wystarcza, i tam zwykle myje na eco 50 i
            jest ok
        • dokto Nie mąć ludziom w głowach, kwiatku! 26.10.07, 13:51
          Temperatura 70C sterylizuje? Co za bzdura!
          • orchid11 Re: Nie mąć ludziom w głowach, kwiatku! 26.10.07, 21:55
            sterylizuje. ;) ginie 99% bakterii
            • Gość: kwiatuszek bzdura , a co to za słowo? IP: *.eranet.pl 30.10.07, 08:23
              Ja nie mące w głowach ,może sterylizacja to nieodpowiednie słowo.
              Jednak nikt mi nie wmówi , ze tyle samo bakterii ginie w 50 i 70C. Wystarczy zadzwonic do sanepidu . Sanepid nie pozwoli na otworzenie działalnosci gastronomicznej , jeśli zmywarka nie posiada minimum 70C .
              Co do temperatury , proszę czytac uważniej co ja napisałam . To były tylko moje spostrzezenia , ponieważ uzytkowałam kilka zmywarek . Ja nie jestem wyrocznią . Krysia , Marysia czy Juziek, może miec zupełnie inne odczucia .
              Owszem garnki w temp.50C tez da sie umyc , ale jak myje je w 70C to JA widzę różnicę .
              • Gość: vvv Re: bzdura , a co to za słowo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 18:19
                Gość portalu: kwiatuszek napisał(a):

> Ja nie jestem wyrocznią

Całe szczęście;)

> Owszem garnki w temp.50C tez da sie umyc , ale jak myje je w 70C
                to JA widzę różnicę .

Te różnice nie dotyczą chyba bakterii?

• sadida Re: bzdura , a co to za słowo? 31.10.07, 07:54
                  Czy my wszędzie i zawsze musimy się kłócić?:(
                  Jeszcze raz dziękuję kwiatuszku za Twoją wypowiedź - właśnie takich
                  wypowiedzi oczekiwałam.
        • Gość: setorika Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 16:49
          Bosch i Siemens to obecnie jedna firma (właściciel). Siemens jest wyzej niż
          Bosch - wiem bezpośrednio od pracownika firmy Bosch :)
          Ale ja mam zmywarke Boscha i bardzo sobie chwalę.
    • Gość: edyta9876 Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 13:33
      Ostatnio bładzę po sklepach w poszukiwanu tej najlepszej i
      powiedziano mi zeby nie kupowac zmywarki z plastikowym dnem
      wewnątrz. w boschu czy siemensie oznacza to ze sa to modele robione
      na polske, a te srebrne na niemcy. Ile w tym prawdy? czy warto
      dopłacić za metal wewnątrz? różnica cenowa min 300 zł przy tych
      samych funkcjach
      ja zastanawiam się nad kupnem Boscha, ale wolnostojącej model SGS45E
      18 EU moze ma ktos taka?
      • Gość: gg Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 08:20
        jeśli chodzi o różnicę w temperaturze mycia pomiędzy 50-60 stopni a 70 to rzeczywiście jest znaczna różnica.
        Do tej pory myłam w eco 50-60, gary nie były domyte, coś zaschniętego na nożu czy talerzu zostawało, teraz włanczam na 70 i wszystko lśni,
        a co do zakrytego panelu... mnie nie denerwuje to że nie widać światełek na panelu, podczas pracy zmywarki świeci się światełko, które odbija się na podłodze,a po zakończeniu sygnalizuje dziękiem. Poza tym nie siędzę przed zmywarką i jej nie obserwuję, tylko robię coś pożytecznego.
        Gdybym jeszcze raz kupowała zmywarkę wybrałabym:

-Siemens albo Bosch (aktualnie mam Siemensa)
        -panel zakryty
        - z temperaturą mycia jak najwyższą
        -opóźniony start, tylko dlatego, że mam drugą taryfę prądu i nastawiam zmywarkę właśnie w tych godzinach

• Gość: gg Re: Użytkownicy zmywarek BOSCH proszeni o pomoc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 08:23
          i jeszcze najwazniejsze, szer 60cm!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka