Dodaj do ulubionych

jakie garnki do płyty indukcyjnej?

IP: 80.48.49.* 02.12.07, 13:43
Zamierzam kupić płytę indukcyjną i wiem, że muszę również kupić do
niej specjalne garnki. Czy możecie polecić dobrego, sprawdzonego ich
producenta?
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 21:10
      ..zwykle emaliowane gary z Olkusza!!!. muszą być ferromagnetyczne
      • holenka70 Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 25.09.17, 11:22
        Ciekawe, myślałam, że przy zmianie kuchenki, trzeba tez zmienić garnki. A czy płyta się jakoś bardziej nie rysuje z tego powodu?
    • kowalikm Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 03.12.07, 09:30
      Polecam przejrzenie grupy - ta tematyka przewijała się tu już parokrotnie...
    • Gość: ms Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.gemini.net.pl 29.01.08, 11:22
      Wszystkie, na których trzyma się magnes. Zwykłe emaliowane jak najbardziej.
    • Gość: Mały Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:26
      Witam

Wszytskie garnki ktore maja nietylko dno ale i scianki
      feromagnetyczne nadaja sie do indukcji.
      Takich garnków powinas szukac, np. Fagor, Berghoff itp. to jest jak
      dla mnie srednia klasa. i zapłacisz do 300 zł za komplet i maja
      przewaznie gwarancje na 24 miesiace.
      Im wyzsza klasa tym i wieksze pieniazki i dłuzsza gwarancja.
      Ale wybor nalzey do Ciebie.

A ten od tego fiskarsa moze juz by przestal rekalomwac ten sklep bo
      jak dla mnie nic ciekawego w nim niema i według mnie jest ciezka
      nawigacja.

Pozdrawiam
      • Gość: bogema Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:57
        A mnie jest smutno, bo jedenaście lat temu w ramach jednego z
        pierwszych ekstrawaganckich poślubnych zakupów kupiłam na kredyt
        komplet niezniszczalnych superekstrawszystkomających garnków zeptera
        ze stuletnią gwarancją i teraz jak kupię płytę indukcyjną to będę
        sobie w nich mogła co najwyżej ogórki kisić.
        • Gość: Mały Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:37
          Tak jak czytam rózne fora to prawie na wszytskich pisza negatywnie o
          zepterze jak i o tefalu. Ze przeszli na ilosc a nie na jakosc i
          placisz za marke a nie za wykonanie.
          Chociaz i sa zwolenicy tych marek ale ja bym ich niekupowal chyba ze
          by mi doplacili :)

• misiazuza Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 01.08.08, 14:54
          witam...widze że miałas taki sam problem jak ja z garnkami zeptera, dostałam je
          na swoj slub i co? teraz beda leżec zdaje się , bo zakupiłam plyte indukcyjną, a
          magnes do zeptera mi nie przylega...jak to wyglada u ciebie obecnie?
    • anvee Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 30.01.08, 22:57
      Obecnie większość naczyń jest dostosowana do kuchni indukcyjnej (szukaj
      hologramu ze spiralkami na dnie lub opakowaniu), a garnki można dobrać wg
      potrzeby (tzn. ilości elementów, wielkości naczyń, rodzaju pokryw - szkło lub
      metal).
      Jeśli szklane pokrywy to polecam zestaw Platin firmy Elo, Sophie firmy Beem lub
      Tulip z BergHOFFa (przy indukcji rączki na pewno nie będą się nagrzewać).
      Metalowe pokrywy to Cosmo, Hotel Line lub Orion.
      Praktyczne są garnki teflonowe z linii Cast Line Auriga BergHOFFa (4 rozmiary),
      do tego głęboka i niska patelnia z odkręcaną rączką oraz obowiązkowo nylonowe
      lub silikonowe przybory kuchenne - najlepszą ofertę ma teraz Brabantia.
      • moimali Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 01.02.08, 10:56
        No Berghoffa to nie ma co teraz reklamować robią tak kiepskie dno, że niestety
        się odkształca. Ten miedziany krążek, niby taki cudowny sprawia że dno się
        deformuje i na indukcji czy też normalnej ceramicznej trudno się użytkuje. A
        BEEM faktycznie zachęca jakością i ceną do zakupu, w końcu wychodzi z tej samej
        fabryki co Fissler i Silit.
        Ciekawy zestaw
        www.allegro.pl/item305347637_beem_garnki_royal_niemiecka_jakosc_indukcja_hit.html
        • Gość: kasiaiai Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.08, 10:43
          moje garnki - firma chyba ittalla - nie do kupienia w Polsce -
          trochę drogie ale absolutnie nie do pobicia. mam też tefala ale
          jakościowo średni
        • Gość: gugu Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.09, 22:15
          Czy to prawda ze do plyty indukcyjenj potrzebne sa garnki o dokladnie tej samej
          srednicy ktora maja pola grzewcze??
    • metamorphosis4 Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 07.02.08, 22:11
      Ja mam Ikea 365+. Uważam, że są bardzo fajne.
    • Gość: Harnas Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: 81.219.144.* 05.03.08, 00:52
      Nie musisz kupowac specjalnych garnkow, a cala sprawa "magicznych" garnkow do indukcji to zagrywka czysto marketingowa bazujaca na niewiedzy i nieznajomosci podstawowych praw fizyki. Aby zwiekszyc wydajnosc strumienia indukcji magnetycznej garnek powinien byc jaknajlepszym paramegnetykiem (najprosciej to sprawdzic wybierajac sie do sklepu z magnesem i sprawdzac do ktorych sie przyczepia). Od tego, w uproszczeniu, zalezy wydajnosc grzania. Mnie osobiscie najlepiej sie gotuje na starych stalowych emaliowanych garnkach, do nabycia za kilkanascie zlotych...;-)
      • Gość: asasa Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.bialystok.vectranet.pl 18.01.10, 21:18
        dzieki serdeczne
      • keczup_z_lidla Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 18.07.17, 19:17
        Zauważyłam, że garnki emaliowane odpryskują po jakimś czasie użytkowania na płycie indukcyjnej. Ktoś wytłumaczy dlaczego?
    • Gość: Mirko Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.olsztyn.mm.pl 02.08.08, 10:38
      Tylko NIE ABCGASTRONOMI garnki powyżej 8 litrów firmy "korkmaz" nie nadają sie
      do indukcji i żadne tam 11 warstwowe dno normalnie 3 warstwy.Ja czekam na zwrot
      pieniążków już dwa tygodnie.Odradzam ABC polecam IKEA 365+
      • gerard640 Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 20.11.13, 15:32
        WITAM .
        CZY KTOŚ WIE JAK ODZYSKAĆ PIENIĄDZE OD TYCH OSZUSTÓW.
        BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA RADY .
    • Gość: tradukistino Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 18:21
      Na czym polega kruczek, że te garnki (GGS Solingen Komfort 23 elementy) na
      stronie niemieckiej sa oferowane w cenie 1450 euro a na Allegro 630 zł?
      • moimali Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 04.08.08, 19:46
        Żaden kruczek, cena hurtowa jest jeszcze obecnie dostępna dla klienta
        detalicznego. Wkrótce produkty będą sporo droższe, gdyż główny dystrybutor nie
        będzie sprzedawał w detalu.
      • Gość: polew Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 24.03.09, 17:12
        A kruczek polega na tym, że nie tak jak wspomniał ktoś poniżej,
        tylko fakt, że jest to małe oszustwo-taka strona powstaje tylko po
        to żeby wprowadzać w cenowy błąd potencjalnych klientów-podobna
        strona z super drogimi garnkami jest tu
        www.wsglobalenterprise.com/Alliance_Excl.html są to "super"
        garnki "super" niemieckiej firmy waltmann und sohn i są "super"
        drogie. Marka ta jest znana tylko twórcom strony, sprzedającym na
        allegro (w sklepie nie można ich kupić) i szczęśliwym kupującym;)W
        rzeczywistości są to średniej klasy garnki, które warte są tyle co
        sprzedawane na allegro-lub nawet mniej. Zwróć uwagę, ze każdy kto je
        sprzedaje powołuje sie na jedną stronę internetową, gdzie widzimy
        dużo wyższa cenę i jesteśmy szczęśliwi, ze możemy lub jak w moim
        przypadku zrobiliśmy interes życia:(((.
        • medikulka Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 21.11.09, 16:45
          Witam serdecznie, zaintrygowała mnie Pani wypowiedź odnośnie
          producenta Waltmann und Sohn. Stałem się posiadaczem kompletu takich
          garnków i z uwagi na niewiele informacji na ich temat chciałbym
          wiedzieć czy są coś warte. Odwiedziłem stronę producenta, niemniej
          jednak po przeczytaniu Pani opinii nie jestem przekonany czy są one
          coś warte... Byłbym wdzięczny za kontakt i opinię.
    • Gość: Mrozowa Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.09, 17:38
      cieszę się że wreszcie ktoś polecił garnki solingen chcę je kupić
      lecz nie było dużo opini chyba się przekonuję do solingena.
    • nikoru Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 20.01.10, 19:32
      Dokładnie takie użytkuję od trzech miesięcy i sobie chwalę.
      Spotkałam się z opinią, że potrafią rdzewieć, jeśli się je myje w zmywarce. U
      mnie na razie (odpukać) nic złego się nie dzieje.
      • Gość: aneczka21net@gmail Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.tomaszow.mm.pl 03.02.10, 13:46
        A dla mnie najlepsze są garnki WMF
    • e-mail Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 14.03.10, 19:37
      Musze powiedzieć, że ostatnio UWAGA w Tesco znaleźliśmy komplet garnków
      ferromagnetycznych. Okazało się w domu, że oprócz badziewnych uchwytów mają
      lepsze właściwości niż garnki, które otrzymaliśmy razem z naszą kuchnią AMICA w
      promocji. Czasem warto rozejrzeć się po marketach :)
      • aina40 Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 17.03.10, 00:30
        Jaka kuchnia (Amica) takie garnki.
        No toście zakup zrobili - ino współczuć.
    • it_wawa Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 15.03.10, 18:03
      Ja używam i jestem zadowolony z garnków dostępnych w IKEA - są w
      sensownej cenie i dobrze wykonane...

----------------------------------------------------
      Nowy serwis darmowych ogłoszeń
      • Gość: ReniaK Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 15:22
        A co myślicie o garnkach emaliowanych do płyty indukcyjnej? Wypatrzyłam w sklepie internetowym Emalii Olkusz ciekawy komplecik, pisze ze sa przystosowane do indukcji , a nawet że do piekarnika można je wstawiać - jak sie takie emaliowane faktycznie sprawdzają?
    • Gość: jama Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.14, 19:56
      Szanowni Państwo,
      do płyty indukcyjnej nadają się wszystkie naczynia, do których przylgnie magnes. Jest to jedyny wyróżnik "garów", które można używać na płycie indykcyjnej i są super a zarazem są tanie. Polecam naczynia w sklepach na wsiach ładne kolorowe i przede wszystkim skuteczne. Płytka wspomagająca, jak podają sprzedawcy ze stali 18/10 kłamią gdyż stal chirurgiczna nie przewodzi żadnych indukcji i magnes się nie trzyma. Nie wierzcie w to co piszą, używajcie emalii olkusz. Stare dawne polskie garnki stalowe a tylko takie nadają się do indukcji i są naprawdę tanie. Sam takich używam. Należy tylko uważać, żeby nie uszkodzić emalii. Żaden zepter nie działa na indukcji. Pozdrawiam.
      • Gość: gość Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.plastcom.pl 19.05.14, 18:10
        Nie do końca się z Panem zgadzam. Mam 3 komplety garów, każdy z innej firmy, ze stali do których przywiera magnes i niestety na mojej nowej kuchence indukcyjnej nie działa żaden!!!!
        Poleciałam do mamy pożyczyłam cztery garnki, każdy z innej "parafii" ( w tym z Olkusza :) )i do tego jeden emaliowany o cienkim dnie, do którego magnes nie przywierał....Grzały wszystkie!
        Także magnes nie jest żadnym wyróżnikiem...choć w instrukcji do kuchenki tez o tym pisali. Więc...pozostaje zdać się na oznaczniki na garach.
    • madopar50 Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 21.01.14, 07:42
      Kupiłem garnki Zelmera i są ok (patelnia i 5 garnków ok 500 PLN)
    • Gość: T z Warszawy Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? IP: *.chomiczowka.waw.pl 01.05.14, 10:35
      Posiadam zestaw Philipiaka (dostałem od starszej osoby, która została na nie naciągnięta na prezentacji na ponad 5 tys. zł!) i stwierdzam, że garnki są ok. Jednak porównywałem je do zestawu IKEA 365+ (180zł) i stwierdzam, że nie ma większych różnic - nie warto przepłacać za Philipiaka. Dodatkowo do patelni Philipiak wszystko przywiera (nie ważne czy używam tłuszczu, czy nie), bo nie ma żadnej powłoki nieprzywierającej (np. teflonowej). Chcecie zaszpanować przed znajomymi - bierzcie Philipiaka, chcecie wygodnie gotować - polecam zestaw z Ikei.
      T.
      • olek-fryc Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 21.07.17, 12:52
        My posiadamy garnki Tefal i jesteśmy bardzo zadowoleni.
    • janek53 Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 28.08.17, 20:55
      Ay kucharze (kucharki).
      Problem polega na "twardosci" magnetycznej materialu spodu garnka. Jesli jest to material magnetycznie "miekki" (Hc < 8 A/cm), majac waska petle histerezy (mała stratnosc na histereze), duża rezystywnosc magnetyczna) (mała stratność na prądy wirowe ... dokladnie kuchnia indukcyjna).
      Aby garnek mógl funkcionowac na kuchni indukcyjnej, MUSI miec spód o Hc > 8 A/cm i szerokiej petli histerezy magnesowania (duze straty) co wlasnie prowokuje cieplo.
      Konkluzja: chociaz "przylepia" sie magnes do garnka, nie znaczy to, ze ma duza stratnosc magnetyczna która to prowokuje generacje ciepla w garnku (spodzie). Twój garnek ma doskonala stal (mala stratnosc magnetyczna) ale NIE nadaje sie do kuchni indukcyjnej. Bardziej na transformatory, stojany i wirniki maszyn elektrycznych, etc. ... wlasnie gdzie nie pozada sie efektów termicznych (male straty z pradów wirowych). Dlatego, do tego typu stali, realizuje sie domieszki krzemowe (Si).
      Taki garnek do którego czepia sie spód z magnesem, jest z doskonala stala ale ... nie do kuchni indukcyjnej.
    • skyfall001 Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 06.09.17, 07:58
      Chyba niekoniecznie potrzeba specjalnych garnków, sądzę że praktycznie każdy się nada
      • janek53 Re: jakie garnki do płyty indukcyjnej? 06.09.17, 14:48
        Zle sadzisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka