Dodaj do ulubionych

Płyta indukcyjna?

18.02.08, 11:44
Muszę wybrać płytę elektryczną i zastanawiam się jaką. Czy polecacie
indukcyjną? Jakiej firmy? Nie mam pojęcia na co zwracać uwagę.Czy
opłąca się płacić więcej za indkcyjną, bo widzę, że są one droższe
od tych zwykłych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Sloneczko Re: Płyta indukcyjna? IP: *.ksknet.pl 18.02.08, 15:56
      Ja mam plyte indukcyjna Eletroluxa - jest fantastyczna! cos takiego:
      www.agito.pl/plyty_i_piekarniki/electrolux_ehd_60140_p.1584.324142.html
      Szybko sie nagrzewa i jest goraca tylko pod naczyniem. Dzieki temu latwiej sie
      ja czysci bo jak cos chlapie to mozna szybko zetrzec :)
      • Gość: Grześ Re: Płyta indukcyjna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 13:05
        Zdecydowałem się na zakup Teka 6014B lub Amica PI7506TF
        Amica ma funkcj Boster a Teka Funkcję szybkiego zagotowania co to
        znaczy czy to to samo. Ktrą byście wybrali.Podobno te płyty nie
        buczą.
      • Gość: adrol Re: Płyta indukcyjna? IP: 80.54.63.* 15.04.09, 13:22
        Zastanów się też nad kupnem dobrych garnków bo płyty są dobre ale zużywają też energię elektryczną a tym samym rachunki za prąd mogą wzrosnąć. Dobry garnek + dobra płyta = oszczędność energii.
    • Gość: Gosia_Szymonek Re: Płyta indukcyjna? IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.08, 01:26
      Indukcja jest rewelacyjna! Mam Mastercooka i jestem bardzo
      zadowolona.
      • Gość: bert2004 Re: Płyta indukcyjna? IP: *.ukonline.co.uk 19.02.08, 01:50
        Wlasnie wybieram plyte indykcyjna, dlatego tez jestem zainteresowana
        jakie firmy polecacie? Jaki macie doswidczenia z jaką firmą, jesli
        mozecie to udzielcie rad i przestrog i napisz rowniez ile czasu
        macie swoja plyte. Pierwotnie chcialam Electroluxa, ale jedna
        spotkalam opinie, ze plyty sa awaryjne i ciezko sie czyszcza i do
        tego sa stsunkowo glosne. Jesli nie Elektrolux to co?
        • aina40 Re: Płyta indukcyjna? 19.02.08, 07:55
          Mam Elecroluxa EHD 68200P.
          Jest bardzo cicha, w zasadzie to ją w ogóle nie słychać.
          Czyści się tak samo, jak każda płyta szklana, a o awaryjności trudno
          mi coś powiedzieć, ponieważ użytkuję ją dopiero 3 miesiące i jak
          narazie działa bez zarzutu.
          • Gość: Kasia Sloneczko Re: Płyta indukcyjna? IP: *.ksknet.pl 19.02.08, 13:12
            Ja tez nie rozumiem narzekan na Electroluxa. Ja marze o czyms takim:
            www.agito.pl/plyty_elektryczne/aegelectrolux_67670_k_mn.1599.325752.html
            Niestety na razie nie na moja kieszen :(
            • Gość: peter Re: Płyta indukcyjna? IP: *.autocom.pl 19.02.08, 15:57
              Ta płyta ma 2 pola indukcyjne i 2 "ceramiczne".
              Zaletą jest możliwość gotowania w garnkach do których się magnes nie czepia,
              wadą bezwładność cieplna na polach "ceramicznych"
      • monleson Re: Płyta indukcyjna? 19.02.08, 19:19
        Mam mastercooka dwa pola indukcyjne i dwa ceramiczne.Muszę jednak
        powiedzieć że dość mocno się nagrzewa cała płyta gdy korzystam z
        wszyskich pól naraz...
      • Gość: dyzio Re: Płyta indukcyjna? IP: *.bartsat.pl 02.03.08, 18:02
        jaki model i gdzie
    • Gość: Magdzik Re: Płyta indukcyjna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 13:27
      Też planuję płytę indukcyjną, ale Siemens. Ja znowu słyszałam że gotowanie na
      takiej kuchni jest szkodliwe (tu pewnie usłyszę, że dziś nie ma rzeczy
      nieszkodliwych i prawda..) a poza tym widzę duży plus, że nic się nie przypala i
      dzieci się nie poparzą (mam dwójkę maluchów).
      Ale np nic nie słyszałam o tym, żeby pracowały głośno. A i garnki są potwornie
      drogie, trzeba kupić wszystkie garnki specjalne do kuchni indukcyjnej to spory
      wydatek.
      • Gość: peter Re: Płyta indukcyjna? IP: *.autocom.pl 19.02.08, 15:53
        Nie opowiadaj bzdur.
        Nie potrzeba żadnych specjalnych garnków. Możesz używać zwykłe "olkuskie" lub
        każde inne do których przyczepia się magnes.
        • Gość: zulejka Re: Płyta indukcyjna? IP: *.010-67-73746f38.cust.bredbandsbolaget.se 19.02.08, 19:21
          Mam plyte indukcyjna Miele, juz dwa lata. Ma same zalety, oprocz
          ceny;( Nie widze sensu mieszania "palnikow" ceramicznych i
          indukcyjnych. Jaki mialby byc tego cel? Kupujac garnki trzeba po
          prostu chodzic z magnesem. Wiele zwyczjnych garnkow pasuje (Np
          stare "nrdowskie),coraz wiecej garnkow na rynku jest juz robionych
          do takiej plyty. Maja specjalne oznakowanie. Ogromnym plusem tej
          plyty jest, ze nie trzeba jej skrobac, bo nic do niej nie przywiera.
          Wystarczy przetrzec wilgotna szmatka. Troche ja rzeczywiscie slychac
          jak sie wlaczy "booster", ale trudno to nazwac halasem
          • kowalikm Re: Płyta indukcyjna? 29.07.08, 10:31
            z tym magnesem to nie do końca.
            Raz kupiłam garnek, pani przyłożyła magnez - był ok, ale w domu niestety na polu
            grzewczym nie był rozpoznawany.
            Podstawa to oznaczenie - takie dwa (może trzy zwoje), jest też bardzo podobne
            oznaczenie z kilkoma zwojami więcej - ja się na to nabieram najczęściej...
            Magnez też nie zaszkodzi, ale nie gwarantuje w 100% właściwego zakupu. Najlepiej
            umówić się ze sprzedawcą...w razie czego zwrot lub wymiana...
            • Gość: Grześ Re: Płyta indukcyjna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 14:05
              Proponuję raczej chodzić z magnesem, a nie z magnezem, Magnez z reguły wybucha
              na powietrzu, Jest to więc mocno niebezpieczne
              • Gość: dyslektyk Re: Płyta indukcyjna? IP: *.chello.pl 24.09.08, 19:16
                małostkowość i brak dobrego wychowania (nie jestem autorem komentowanej
                wypowiedzi ale nie lubię geniuszy niepopełniających błędów krytykujących innych)
      • Gość: Wariat1803 Re: Płyta indukcyjna? IP: *.centertel.pl 09.10.08, 13:06
        Garnki nie sa drogie - zestaw EDITION TEFALA 10 częściowy na
        Allegro można kupić za 350 zł
    • Gość: kuc Re: Płyta indukcyjna? IP: *.piotrkow.net.pl 19.02.08, 22:03
      Mam płytę indukcyjną TEKi (Teka model: GKST 60 I 4 B) - użytkuję od października
      i jestem bardzo zadowolona - jeszcze nigdy gotowanie nie było tak czyste.
      Wcześniej mieliśmy zwyklą kuchnię elektryczną z żeliwnymi polami - tragedia.
      Niewątpliwa zaleta indukcji - to brak utraty ciepła, szybkie nagrzewanie pól,a
      przy tym chłodna szyba (ciepło jest tylko pod naczyniem - w ceramicznych
      nagrzewa sie cała płyta)- więc nawet jeśli coś wylejemy, można raz dwa wytrzeć i
      się nie poparzyć. Łatwa do utrzymania w czystości (używam mleczka i ręczników
      papierowych, na koniec ściereczka z mikrofibry i BŁYSK :)).
      Sterowanie sensorowe - to też zaleta - szybkie, łatwe i pozbawione upaćkanych
      pokręteł, które z reguły ciężko doczyścić.
      Pomysł zakupu płyty kombinowanej - ceramiczna-zwykła + pola indukcyjne, to wg
      mnie raczej niezbyt udany produkt. Bez sensu mieszać coś, co jest lepsze, z
      czymś gorszym. Skoro będziesz chciała zaoszczędzić energię, bardziej komfortowo
      gotować, to będziesz używała pól indukcyjnych, a te pozostałe, będą cię
      denerwowały tym, że się nagrzewa cała płyta, że się przypala, aż wreszcie, że są ;)!
      Płyta, którą mam, na pewno nie jest z górnej półki, ale to dobry model,
      poczytałam na różnych forach i zdecydowałam sie na zakup. Nie żałuję. Kupiłam w
      jednym z internetowych sklepów - było zdecydowanie taniej. Zresztą sugeruję użyć
      jednej z porównywarek cen, sama zobaczysz.
      Jeśli zaś chodzi o garnki, fakt, droższe - ale w ikei można kupić podstawowy
      zestaw IKEA 365+ (2 garnki, rondelek i patelnia) za 199,95 zl. Mam i jakoś
      służy, choć nieco denerwuje skraplająca sie para spod uchwytów (a moze mnie sie
      jakiś feler trafił :( ).
      • lucky_mee Re: Płyta indukcyjna? 20.02.08, 11:15
        kuc - a możesz napisać z którego sklepu internetowego korzystałaś?
        ja mialam już raz "przejścia" z jednym i od tego momentu się zraziłam, ale może
        znów uwierzę w rzetelność sprzedawców internetowych...
        :-)
        • Gość: kuc Re: Płyta indukcyjna? IP: *.piotrkow.net.pl 20.02.08, 18:12
          www.feni.pl (kupiłam płytę i okap)
        • Gość: katarinka Re: Płyta indukcyjna? IP: *.biblioteka.gliwice.pl 21.02.08, 13:58
          Ja kupowalam 2 miesiace temu piekarnik na agito.pl - przejsc nie
          bylo wiec polecam :)
          • ciekawa.amanda Re: Płyta indukcyjna? 21.02.08, 16:56
            no agito to dobry sklepik maja spoko obsługę i duży wybór no i konkurencyjne
            ceny. polecam
      • Gość: demo Re: też teka. IP: 213.77.33.* 22.02.08, 07:19
        Też mam ten model. Kupiłem za 1799 w sklepie internetowym. Polecam.
        • Gość: demo Re: też teka. IP: 213.77.33.* 22.02.08, 07:20
          Aha kupiłem w sklepie internetowym ale odebrałem osobiście i
          utargowałem jeszcze 30 zł :-).
          • Gość: gość Zużycie energii IP: 194.106.192.* 01.03.08, 14:04
            Powiedzcie jakie jest zużycie energii płyt indukcyjnych w porównaniu z
            ceramicznymi czy zwykłą kuchenką gazową. Z góry dziękuje.
            • Gość: kuc Re: Zużycie energii IP: *.piotrkow.net.pl 16.03.08, 08:50
              jak dokładnie jet ze zużyciem energii - niestety nie wiem; oczywiście podawane
              jest, ze to najbardziej ekonomiczny sposób gotowania. Powiem tak, nie wiem, ile
              prądu pożera płyta - ale moje rachunki są podobne, mimo iż doszło mi kilka
              nowych prądożernych urządzeń (piekarnik, tv, zmywarka). Czyli musi być ta płyta
              oszczędna.
              • Gość: Jacek Re: Zużycie energii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 00:36
                Wygląda na to, że zużycie energii dla nikogo nie jest sprawą ważną.
                (Wniosek poboczny: albo w naszym kraju ceny energii elektrycznej nie
                są wysokie albo koszty eksploatacji są tak niskie, że nieznaczące).
                Jeżeli ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami w tej materi,
                będę bardzo wdzięczny. Właśnie zabieram się do wyposażania kuchni,
                mam zarówno instalację gazową jak i elektryczną 3f ale jestem
                przerażony wzrostem cen nośników energii a w szczególności energii
                elektrycznej. Dziwię się więc, że dla nikogo ten fakt nie ma
                większego znaczenia. A może rzeczywiście kuchnie indukcyjne są
                bardzo tanie w eksploatacji ?
                • szperacz.pl Re: Zużycie energii 24.03.09, 09:08
                  Indukcja łączy szybkość gotowania na gazie z wygodą obsługi płyty
                  ceramicznej. Jest jednak trochę droższa w eksploatacji od gazu. Jak na razie,bo
                  gaz też nie jest już taki tani i stale drożeje.Jest za to dużo tańsza w
                  eksploatacji od klasycznej,elektrycznej płyty ceramicznej.
                  Koszty utrzymania w czystości też mają znaczenie.Płyty gazowej bez CIF-u nie
                  wyczyścisz,a indukcyjną wystarczy przetrzeć mokrą szmatką z mikrofibry,bo nic
                  się na niej nie zapieka.
                  Łatwość utrzymania w czystości to też oszczędność czasu.
                  Postaw sobie proste pytanie co dla Ciebie ma znaczenie.
                  Wygoda i oszczędność czasu czy oszczędność w opłatach za energię elektryczną
                  kosztem większych rachunków za gaz i zwiększonych wydatków na środki czystości ?
                  Pozdrawiam

• ssaczek Re: Zużycie energii 24.03.09, 23:18
                    Trudno tu określić koszty używania indukcji (sam używam od roku
                    indukcji, ale płyty elektryczne w sumie od lat pięciu) i powiem, że
                    nie wrócę już do gazu, brak spalin, smrodków, gdy coś przyklei się
                    do dna, okopconych i opalonych garnków, kuchni oklejonej tłuszczem,
                    który wraz ze spalinami fantastycznie rozchodzi się po meblach,
                    ścianach i suficie, maluję jak mam ochotę na zmiany a nie z powodu
                    brudu. O bezpieczeństwie to już nawet nie wspomnę(gaz to gaz a ogień
                    to zawsze ogień i wszystkie zabezpieczenia specjalnie do mnie nie
                    przemawiają).
      • Gość: iwona Re: Płyta indukcyjna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 09:20
        Mam pytanie do osób, które używają już płyt indukcyjnych.

Jak to jest z wielkością pola grzewczego na płycie i wielkością garnka, który chcemy na nie postawić??

W przypadku zwykłych płyt ceramicznych takie pole nie może być większe od garnka, czy tak samo jest w przypadku płyt indukcyjnych??
        Czy każda płyta indukcyjna rozpoznaje wielkość dna garnka, czy tylko takie, które mają specjalną funkcję??
        • Gość: Ibag Re: Płyta indukcyjna? IP: 195.187.84.* 05.03.08, 13:55
          Mam płytę indukcyjną firmy teka 64... dokładnie nie pamiętam dokładnie jaki
          model.Gotuje na niej od 5m-cy (wcześniej gaz)powiem tak
          podczas gotowania jak pole sie nagrzewa pracuja wentylatory jest to delikatny
          szum mozna sie przyzwyczaic
          nagrzewa sie b. szybko i podgrzanie potrawy wyjetej z lodowki trwa naprawde
          krótko trzeba jedynie pamiętać żeby garnek był przykryty pokrywką oszczednosc
          czasu i energii
          pole grzejne ma 20 cm jak postawiłem garnek 22 cm nie było problemu z gotowaniem
          oraz jak podniosłem garnek na wysokośc ok 2 cm nadal sie gotowała potrawa to
          jest działanie indukcji
          garnki podczas gotowania nie opalaja sie i sa takie same od momentu zakupu nie
          mam problemu z tłuszczem na szafkach
          zauważyłem że jeżeli garnek ma cienkie dno to podczas gotowania występuje
          delikatne buczenie
          jeżeli coś mi wykipi to momentalnie podnoszę garnek i ścierka czyszczę pole
          stawiam z powrotem i sie gotuje
          jak zestawię garnek z pola to ono sie automatycznie wyłacza po kilku sekundach
          nie muszę pamiętać jak przy gazie że ma włączony palnik
          ogólnie jestem zadowolony nie wiem jak z rachunkiem za prąd bo jeszcze nie dostałem
        • Gość: Kroko Re: Płyta indukcyjna? IP: 153.19.108.* 25.07.08, 14:15
          Pojęcie rozpoznawalności wielkości garnka jest pojęciem używanym na wyrost w przypadku płyt indukcyjnych. Istota i cała "magia" tkwi w zjawisku fizycznym wykorzystywanym w tych płytach - indukcji magnetycznej (elektromagnetycznej) wzajemnej. Ciepło w metalowym (ferromagnetycznym) naczyniu jest wytwarzane tylko w tych miejscach gdzie styka ono się w niewielkiej odległości z polem płyty generującym pole magnetyczne. Jeżeli więc na płycie o polu "grzewczym" o średnicy 15 cm postawimy garnek o średnicy 30 cm, to ciepło zostanie wygenerowane tylko w części obszaru garnka. I odwronie, gdy na dużym polu postawimy mały ganuszek, to ciepło zostanie wygenerowane tylko i wyłącznie w obszarze dna garnka.
          To cała MAGIA rozpoznawalności wielkości naczyń.
        • Gość: m Re: Płyta indukcyjna? IP: *.range81-159.btcentralplus.com 19.04.09, 12:51
          > W przypadku zwykłych płyt ceramicznych takie pole nie może być
          większe od garnka, czy tak samo jest w przypadku płyt indukcyjnych??

bzdura w jednym jak i drugim przypadku

• Gość: DL Re: Płyta indukcyjna? IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 20:18
        Kupiłam właśnie dzisiaj tę samą płytę i jak ją podłączyłam to nie
        mogę dopasować garnków, działają tylko te zwykłe emaliowane, inne
        nie nawet te które przyciągają magnez i są z oznaczeniem do
        indukcji. Zastanawiam się co dalej. W każdym razie będę próbować.
    • tipdesign Re: Płyta indukcyjna? 25.07.08, 16:42
      Wszystkim zainteresowanym Polecamy płytę indukcyjną marki
      ELECTROLUX EHD 60020P w bardzo atrakcyjnej cenie - Dotyczy POZNANIA.

Skomponujcie również swój 5 elementowy zestaw AGD do zabudowy marki
      ELECTROLUX i poznajcie naszą ofertę.
      Pozdrawiamy - TIP DESIGN STUDIO

biuro@tipdesign@.pl
      • Gość: Karolina Re: Płyta indukcyjna? IP: *.icpnet.pl 29.07.08, 21:15
        Bardzo proszę o info gdzie w Poznaniu można kupić tą płytę w atrakcyjnej cenie,
        jak piszesz:)
        Pozdrawiam
        • Gość: Karolina Re: Płyta indukcyjna? IP: *.icpnet.pl 29.07.08, 21:42
          Jeszcze jedno pytanie: czy płytę indukcyjną Teka GKST 60 I 4 FB można podłączyć
          pod 230 V? Bardzo
          proszę o odpowiedź:)
          Pozdrawiam
          • Gość: Justyna Re: Płyta indukcyjna? IP: *.provider.pl 01.04.09, 12:09
            Nie wiem czy jakakolwiek plyte indukcujna podlaczysz pod 230V.
            Ja u siebie mam specjalne gniazdo do plyty i tylko elektrykowi wolno przy nim
            majstrowac, podlaczyc plyte tez musi on.
            Biorac pod uwage ze na sama plyte jest przeznaczony bezpiecznik 16A to raczej
            wielce prawdopodobne ze jest tam sporo wiecej jak 230V.
            Ale lepiej zapytac dobrego elektryka z uprawnieniami.
      • Gość: AGD Re: Płyta indukcyjna? IP: 83.220.107.* 15.08.08, 17:01
        produkty ELECTROLUXA uwaga!

Ostatnio chodzę po sklepach AGD chcąc się dowiedzieć i finalnie kupić całe
        wyposażenie nowego mieszkania jednak dziwne jest to ŻE WSZYSCY SPRZEDAWCY
        OSTATNIO POLECAJĄ TYLKO ELECTROLUXA Podejrzewam że firma Electrolux daje im
        jakieś specjalne dodatkowe profity (oczywiście ograniczone czasowo). Sam pracuje
        w handlu i wiem coś o tym. Okresowo dany producent, którego towarami handluje
        organizuje tzw. konkursy sprzedażne. Pytanie więc brzmi: Czy Electrolux jest
        naprawdę taki dobry ....?
        • Gość: morgan.2 Re: Płyta indukcyjna? IP: *.mofnet.gov.pl 25.09.08, 09:04
          Mam pytanie do osób, które mają podłączoną płyte indukcyjną do 230 V.
          Czy to działa i czy nie ma jakiś większych probleów?
          proszę o dodpowiedź.
    • ba_gosia Re: Płyta indukcyjna? 25.09.08, 15:01
      Też stoję przed wyborem płyty. Chcę indukcję i tak myślę nad Teką
      GKST 60 I 4 B. Poczytałam trochę w necie i opinie na jej temat są
      dość pozytywne. Nie wiem tylko dlaczego kosztuje tak mało w
      porównaniu z innymi, może to już jakiś staroć? Podpowie mi ktoś, kto
      sie na tym zna?
      • drozdek122 Re: Płyta indukcyjna? 25.09.08, 17:59
        Jak Teka za tania to kup np.Miele za 7500 zł.
        • ba_gosia Re: Płyta indukcyjna? 26.09.08, 07:20
          Bez komentarza...
      • reni5553 Re: Płyta indukcyjna? 26.09.08, 08:19
        są tacy, którzy sobie chwalą płyty TEKI
        ponoć to też dobra i solidna niemiecka firma
        ja osobiście wybrałam bardziej sprawdzoną markę-boscha, choć liczę
        się z tym, że mogę przepłacić
        • ba_gosia Re: Płyta indukcyjna? 26.09.08, 08:33
          Też czytałam, że to dobra firma, z tym, że może mniej znana w
          Polsce. U mnie jest tak, że muszę kalkulować, ponieważ mam całe
          mieszkanie do "zrobienia".
          • Gość: morgan.2 Re: Płyta indukcyjna? IP: *.mofnet.gov.pl 26.09.08, 09:05
            Ja biorę pod uwagę tylko TEKE (czytałam same pozytywne opinie i nie
            jest droga) lub Mastercook.
            • ba_gosia Re: Płyta indukcyjna? 26.09.08, 09:19
              o! a masz moze gdzies zapisane te artykuly na temat teki?
              • Gość: morgan.2 Re: Płyta indukcyjna? IP: *.mofnet.gov.pl 26.09.08, 12:25
                Jeżeli to pytanie ma byc do mnie to odpowiadam Ci, że same pochlebne
                opinie na temat teki czytałam przeglądając oferty na ceonecie i tam
                chwalą ją ludzie, którzy już ją kupili. Słyszałam też, że Teka ma
                lepsze szkło od Mastercooka.
                • ba_gosia Re: Płyta indukcyjna? 26.09.08, 12:48
                  Yhm..., takie opinie też czytałam, myślałam, że masz do tego jakieś
                  artykuły na necie.
                  • truskaweczka18 Re: Płyta indukcyjna? 03.10.08, 07:15
                    Doradzcie jaka playte wybrac. Mam na oku trzy marki: mastercook
                    (Mastercook ID 622 S), teka (TEKA GKST 60 I4 lub TEKA GKST 60 I 4
                    B), electrolux (Electrolux EHD 60140 P), Ta ostatnia jest najdrozsza
                    i zastanawiam sie czy jest warta tego. Jesli macie jakies
                    doswiadczenia z tymi modelami napiszcie.
                    • Gość: drozdek112 Re: Płyta indukcyjna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 16:41
                      Mam Teka i polecam.
                      • ola5777 Re: Płyta indukcyjna? 19.03.09, 15:39
                        A mozecie napisac w jakich garnkach gotujecie na płycie
                        indukcyjnej ? ja przyznam ze kupiłam Philipiaka ale chyba takie
                        zwyczajne mozna smiało stawiac ?
                        • Gość: zulejka Re: Płyta indukcyjna? IP: *.010-67-73746f38.cust.bredbandsbolaget.se 19.03.09, 21:56
                          Kazde garnki do ktorych przyczepi sie magnes beda dzialaly na plycie
                          indukcyjnej. Mozna wyprobowac w sklepie, trzeba miec tylko magnes ze
                          soba)
                          • kowalikm Re: Płyta indukcyjna? 24.03.09, 10:37
                            To niestety nie prawda.
                            Raz tak testowałam i garnek wrócił do sklepu - nie był rozpoznawalny na polu
                            indukcyjnym.
                            Zasada jest taka - do każdego garnka, który pasuje na indukcję przywiera magnes,
                            ale już nie każdy do którego przywiera magnes pasuje na indukcję...
                            Ale to rzeczywiście jedna z lepszych metod...Pomijając śledzenie oznaczeń
                            (indukcja to chyba 2 zwoje - nie więcej).
                            • Gość: Sprzedawca_Ryb Re: Płyta indukcyjna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 11:07
                              Podpisuje się, do naszych garnków magnes przylega, płyta nie rozpoznaje.
                              Płyta Whirpoola AKM 983, jak się ustawi powyżej 5, zaczyna wydawać nieprzyjemny
                              dźwięk, trochę podobny jak się przechodzi koło stacji transformatorowej. Im
                              wyższa moc tym głośniej. Pani w serwisie mówi, że to normalne. Mam nadzieje, że
                              uda się ja zwrócić, gotowanie przy takich dźwiękach nie napawa radością.
                          • Gość: Marta Re: Płyta indukcyjna? IP: *.aster.pl 28.03.09, 15:42
                            Ja tez mam Philipaka.I spokojnie mozesz gotowac na gazie , to garnki
                            i na gaz i na płyte indukcyjna.
                    • Gość: miki Re: Płyta indukcyjna? IP: *.provider.pl 01.04.09, 12:14
                      Bliski znajomy pracuje w punkcie handlujacym sprzetem agd, co do indukcji to
                      polecal 2 firmy (oczywiscie mowil to "prywatnie", wkoncu to kumpel) : Teka i
                      Mastercook.
                      Tak naprawde to caly podstawowy mechanizm robi jakas niemiecka firma (nie
                      pamietam ktora) dla wszystkich, poszczegolne marki tylko dokladaja swoj design i
                      extra funkcje....
                      slyszalam ze mleko i cytryna wyzera dziury w kazdej plycie jak sie tego od razu
                      nie sprzatnie ...
                      • kowalikm Re: Płyta indukcyjna? 01.04.09, 14:08
                        > slyszalam ze mleko i cytryna wyzera dziury w kazdej plycie jak sie tego od razu
                        > nie sprzatnie ...

Takich rewelacji to jeszcze nie słyszałam ...
                        Dziury w szkle hartowanym!!! Normalnie nobel z chemii :]

Nie powiedziałabym abym Teka była równa Mastercookowi.
                        O ile płytę teki mam i sobie chwalę to jednak nie wydaje mi się, aby stary
                        Wrozamet (z całym szacunkiem dla dawnych kuchenek gazowych) był bliski Tece.
                        A to, że szkło i część komponentów jest tłuczona dla wszystkich w tych samych
                        fabrykach to oczywiste - tyle, że dotyczy to praktycznie wszystkich sprzętów agd
                        i rtv. Problem polega na kontroli jakości - u jednych dopuszczalna wpadka trafia
                        się np. raz 100 sztuk u innych raz na kilka tysięcy...
                        Ale reklamę mają fajną...;-)
                      • aina40 Re: Płyta indukcyjna? 01.04.09, 23:57
                        > slyszalam ze mleko i cytryna wyzera dziury w kazdej plycie jak sie
                        tego od razu
                        > nie sprzatnie ..

Twojej głupoty to nawet ustawa nie przewidziała.
                        Proponuję natychmiastowe samobójstwo.
                        • Gość: arte Re: Płyta indukcyjna? IP: *.chello.pl 02.05.09, 01:00
                          teka i mastercook, teka i fagor? ... ups ja , niestety, nie ufam mastercook
                          -owi. Sorry
    • pantera22 Re: Płyta indukcyjna? 07.10.08, 14:11
      Ja juz od ponad 10 mcy używam tej plyty Electrolux'a:
      www.electrolux.pl/node38.aspx?productid=10449&QPProducts=10449,10450,10451
      i sprawuje się bez zarzutów.Namowil mnie na zakup moj maz i to byl bardzo udany
      zakup.Aby się nie rozpisywac wypunktuje jej zalety i wady, choc tych ostatnich
      jest niewiele...
      - gotowanie jest o conajmniej 30% krotsze i efektywniejsze, nagrzewa sie tylko
      dno naczynia przez co energia nie jest tracona na grzanie garnka/patelni dookola
      co przeklada sie na łatwosc utrzymania garnkow w czystości,
      - 2 dolne pola na tej plycie maja prawie dwukrotnie wieksza moc w Wattach,
      posiadaja funkcje POWER BOOST przez co mozemy doprowadzic do blyskawicznego
      zagotowania potrawy/nagrzania oleju etc.
      -blokada przycisniecia przycisku na panelu sterowania zabezpiecza przez
      przypadkowym wlaczeniem/ wylaczeniem plyty, dodatkowo posiada funkcje TIMERA
      (jeszcze nie uzywalam)
      -latwa w utrzymaniu czystosci-wystarczy przetrzec wilgotna szmatka
      -nieprawda jest mowienie iz po zdjeciu garnka i wylaczeniu plyty pole jest
      chlodne-jest gorace i mozna sie poparzyc gdyz przejmuje energie od gorocego
      garnka z potrawa-tak samo jak polozymy cos goracego na blacie - blat sie tez
      nagrzeje!!
      -kupujac garnki/naczynia do gotowania nazely zwrocic uwage czy umieszczono tam
      symbol plyty indukcyjnej na opakowaniu, nie testowalam osobiscie garnkow
      magnesem;kazde naczynie ze stali szlachetnej z tzw.podwojnym dnem bedzie
      dzialac; ja uzywam garnkow Ikea 365 oraz firmy Meyer i spisuja sie
      swietnie!!..naczynia zeliwne tez sa jak najbardziej wskazane.
      -malym minusem uzytkowania tej plyty jest 'pikajacy' dzwiek kiedy pole grzewcze
      pracuje, glosniejszy na max.poziomie '9', ale da sie przyzwyczaic
      -po naglym zdjeciu garnka z plyty (nie wylaczajac jej) mozemy po chwili postawic
      tam garnek z powrotem i kontynuowac gotowanie
      -po skonczeniu gotowania zapala sie lampka kontrolna H (jak HOT) na polu ktorego
      przed chwila uzywalismy
      - ostatnia rzecz to niereagowanie na wlaczenie; juz wyjasniam-plyta ma
      sterowanie dotykowe i czasami(bardzo rzadzko) nie moge wlaczyc plyty(zly
      dotyk??), ale zazwyczaj po 2-3 probach wlacza sie bez problemu
      Teraz gdybym miala kupowac plyte 2 razy wybralabym tylko indukcyjna.
      Mam nadzieje ze rozwialam nieco obawy jeszcze niezdecydowanych i obalilam kilka
      mitow. Dodaje ze spostrzezenia opieram wylacznie na moim wlasnym doswiadczeniu.
    • minnie28 Re: Płyta indukcyjna? 14.04.09, 11:11
      Czy to prawda, że płytę indykcyjną może "podłączyć" tylko i
      wyłącznie serwis danej marki (bo w przeciwnym wypadku - jeśli
      cokolwiek złego zadziałoby się z płytą - serwis mógłby nie uznać
      gwarancji)?
      • sparrov Re: Płyta indukcyjna? 16.04.09, 14:07
        Nie wiem jak z innymi markami ale przy mojej płycie f. Teka gwarancja jest ważna
        jeżeli pytę podłączy elektryk z uprawnieniami i potwierdzi to pieczątką na
        karcie gwarancyjnej, przy czym nie musi on być z serwisu Teka.
        Szczerze mówiąc, to podłączenie płyty do zasilania jest dość proste nawet jeśli
        podłącza się ją na dwóch fazach. Potem wystarczy tylko poprosić jakiegoś
        znajomego elektryka żeby przybił pieczątkę. Moją płytę podłączałem sam i
        wszystko śmiga jak należy :)
    • 321start Re: Płyta indukcyjna? 29.04.09, 11:30
      Witam,
      ja również przymierzam się do zakupu płyty indukcyjnej i mam pytanko
      do uzytkowników. Standardowo plyty maja pola 14 cm, 18 cm i 21 cm,
      natomiast ja nie uzywam takich małych garnków (najmniejszy to 18 cm
      ale moje ulubione to 21 i 24 cm) po za tym używam często brytfanny
      która ma wymiar ok 30 cm.
      Pytanie 1- czy powinnam kupic droższą płytę z polem do brytfanny?czy
      wogóle muszę przejmować się wymiarami garnków? Jestem świadoma, że
      płyta wytwarza pole tylko maksymalnie pod wymiarem zaznaczonego
      pola, ale jak ta energia cieplna rozklada się w garnkach? Czy po