Dodaj do ulubionych

Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,opinie

17.06.08, 14:35
Muszę wybrać lodówką do nowego mieszkania, z dużym zamrażalnikiem na
dole, wysoką, wydajną, energooszczędną, cichą i najlepiej dość
dobrze się prezentującą oraz w dobrej cenie.

Porównując różne marki i modele najbardziej spodobały mi się
lodóweczki firmy Electrolux i Gorenje.

Na którą firmę lepiej się zdecydować? Prosze o opinie.
Obserwuj wątek
    • basia_84 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 18.06.08, 18:44
      Jeśli macie jakieś doświadczenia z wymienionymi markami lodówek to
      proszę doradźcie mi coś.
      • koala801 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 19.06.08, 12:04
        Ja mam Elektroluxa i sobie chwalę, już ma ok. 10 lat i nigdy się nie zepsuła, a
        poza tym jest bardzo cicha. O Gorenje też słyszałam dużo dobrego, ale sama nie
        sprawdzałam. Trudny wybór, może postaw na wygląd?
        • basia_84 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 19.06.08, 13:47
          Bardziej podoba mi się Gorenje ale o lodówkach tej marki ciężko
          znaleźć opinie dlatego założyłam ten temat. Z moich porównań
          parametrów wynika że Electrolux w większości przypadków ma jednak
          lepsze parametry - zużycie energii, hałas itp.

Będę wdzięczna za kolejne rady.

koala801 - prosiłabym o podanie modelu. Pozdrawiam.
          • koala801 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 20.06.08, 13:38
            Moja lodówka jest bardzo stara, nawet nie wiem jaki to model, bo nie mam już do
            niej papierów, a i tak pewnie już jej nie produkują. Jednak od osób, które mają
            lodówki elektroluxa słyszałam tylko dobre opinie, o gorenje też, więc trudny
            wybór. Ja bym brała ładniejszą:) no chyba, że do zabudowy, to wtedy z lepszymi
            funkcjami.
            • Gość: Basia Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.06.08, 09:15
              Czy na prawdę nikt nie ma lodówki Gorenje? Strasznie ciężko znaleźć
              komentarze do tej marki jeśli chodzi o lodówki. Są na prawdę świetne
              jeśli chodzi o wygląd, parametry w stosunku do Electroluxa już
              różnie, ale czy się sprawdzają, czy nie są głośne, awaryjne, jak
              serwis itd.
    • Gość: Pysia Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 12:09
      Posiadam Gorenje z serii Ora jestem zadowolona, jednak musiałam się
      przestawić z Polara np. kosze w zamrażarce w Polarze siatkowe w
      Gorenje pełne z plastiku, w Polarze 2 agregaty teraz 1. Tak więc
      trzeba rozpatrzyć i takie detale.
      • Gość: E. Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.08, 12:33
        tiaa...Electrolux, no thanks:-) miałam lodówkę Electroluxa i po 2
        latach wyladowała na śmietniku bo zepsuł się agregat - serce
        lodówki - i próba reanimacji nic nie dała. O ironio, stało się to 3
        dni po upływie okresu gwarancyjnego, w samym środku upalnego lata,
        przy moim pustym portfelu...Boże uchowaj, nigdy więcej tej
        marki...no ale może pechowa jestem.
        • Gość: zola Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: 212.244.210.* 27.06.08, 12:54
          no to jestes pechowa ;( mam zmywarke tej fimy i jest rewelacyjna
          mama ma lodówke już 3 lata i chodzi bez zarzutu, bardzo cicha.
          A teraz Electrolux daje 5 letnia gwarancję na lodówki.
          www.electrolux.pl
          Twój wybór ......
          • luxi83 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 27.06.08, 15:22
            tylko GORENJE!!!
            • basia_84 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 27.06.08, 15:52
              Uzasadnij proszę.
              • Gość: marka Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: 85.222.86.* 21.07.08, 17:50
                moze ktos jednak moze powiedziec cos wiecej o lodowkach gorenje?
                • Gość: sobek Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 08:49
                  Witam

tez wlasnie rozgladam sie za lodowka i mnie zaiteresowala jedna z lodowek
                  gorenje (malo popularna ciezko cos znalezc na ich temat) ostatnio znajomy z
                  serwisu AGD naprawial mi pralke i pogadalem z nim na ten temat (jaka firme malo
                  awaryjna i dobra) to polecil ze niema co sie zastanawiac i brac gorenje naprawde
                  rzadko jezdzi je naprawiac w porownaniu z Candy, Amica itp. wynalazki ktorych
                  jak sie zepsuje to nie warto robic, albo liebhnera ( podobno rewelacja ale
                  cenowo drozsze)
                  • pikamo Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 01.08.08, 16:08
                    Odradzam Electroluxa, mam już drugą lodówkę tej firmy, miałem farta -
                    bo pierwsza zepsuła się kilka dni przed upływem gwarancji. Druga
                    działa już dwa lata, jest cicha, ładna ale pierońsko nietrwała - po
                    kilku miesiącach zaczęły wypadać półeczki z drzwi - z zawartością na
                    podłogę..., popękał też plastik, z którego wykonane są szuflady w
                    komorze chłodniczej i zamrażarce. To tyle, może niewiele ale dla
                    mnie to dyskwalifikacja, gdzie ten electolux, który kiedyś był
                    synonimem solidności?
          • basia_84 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 06.08.08, 15:32
            Tak więc ostatecznie kupiłam/zamówiłam lodówkę Electrolux ENB
            34000W8.
            Niestety modele Gorenje które mnie interesowały nie miały systemu no
            frost ani frost free. A szukałam lodówki z no frost'em w
            zamrażalniku i w dobrej (czyt. niewygórowanej) cenie. Mam nadzieję
            że się sprawdzi.
    • 10elektryk10 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 03.08.08, 07:00
      Mam lodówkę , zamrażarkę i pralkę marki gorenje. Sprzęt mam od 1999
      roku i działa bezawaryjnie (pralka pierze prawie co dzień). Z
      lodówki i zamrażarki też jestem zadowolony.
    • patrilla cd pytań o gorenje nadal malo wiem ... 12.09.08, 10:41
      szukałam po sieci opinii na temat lodówek gorenje i szukam nadal ... znalazłam
      ten temat i postanowiłam zapytać jeszcze raz? faktycznie nawet jak się poleca to
      najpierw libhera potem bosha zanussi elektroluksa a o gorenije cisza ... urzekł
      mnie ich design oraz parametry tylko czy są warte zachodu??
      dziękuję z góry za opinie
      • livja Re: cd pytań o gorenje nadal malo wiem ... 14.09.08, 20:33
        Od 7 lat mam lodówkę Gorenje - bezproblemowy sprzęt. Teraz do nowego
        domu też poważnie zastanawiam się nad lodówką tej marki.
        • Gość: ja Re: cd pytań o gorenje nadal malo wiem ... IP: 194.169.228.* 16.09.08, 21:18
          wiec ja tez jestem teraz w sanie poszukiwania lodowki. mnie interesuje za to
          bardzo mala, na dole dwie komory w zamrazalniku. tylko tyle mi potrzeba.
          ja mialam aristona i zepsula mi sie, ale facet ktory ocenial, ze z lodowka
          kaplica, powiedzial ze to normalne w przypadku aristona. tak wiec strzezice sie
          aristona!. ja tez teraz jej sie wystrzegam.
          generalnie chce kupic gorenje bo jest taka mala, taka jaka chcem.

• Gość: electrolux nie Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.08, 00:08
      Ja też mam lodówkę electroluxa i u mnie też pękają szuflady z
      tworzyw i też spadały półeczki z drzwi - jak widzę - niejestem
      odosobniony. Z tego powodu nie polecam tego sprzętu.
      • Gość: Lukasz Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 07:34
        Electrolux?? Wydaje mi sie, ze jeszcze pare lat temu robili naprawde dobry
        sprzet, ale od 2-3 lat wyraznie schodza z jakoscia, prawdopodobnie jest to
        efektem przejecia firmy Electrolux przez jedna z duzych wloskich firm...jestem
        na wyposazaniu mieszkania, i powaznie myslalem o czesci sprzetu wlasnie z
        Elextroluxa...ale czytajac opinie na forum mocno zwraca na siebie fakt ze jak
        ktos ma stary sprzet tej firmy to ok a nowy juz nie bardzo.
        • bateco Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 09.10.08, 08:41
          do zabudowy NRKI 55288
          sprzedajemy ten sprzet od wielu lat;)
          poprostu super!!!!!

pozdro Luki
          • gorenje1 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 11.08.11, 14:04
            Dziękujemy za pozytywną opinię, bardzo miło nam słyszeć, że nasz sprzęt spełnia oczekiwania klientów :)
          • Gość: piotrek Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: 193.23.61.* 16.05.14, 08:34
            Tak super - na pierwszy rzut oka i owszem dobra cena ergonomiczny. Ale jak sie wezmie pod uwagę wymiany zawiasów zarówno lodówki jak i zamrażarki po 3 latach (co najmniej 600 zeta z wymianą) co kolejne 3 lata bo są one wadliwe konstrukcyjne - NO THANKS za taki szajs. Wole dorzucic 500 stówek i miec Bosha.

ZDECYDOWANIE ODRADZAM NRKI - sprzęty po 2005 roku są tak konstruowane, zeby nabijać kieszeń serwisom a Gerenje jest tu niechlubnym poza elektroluxem wiodącym producentem (lodówek szczególnie).
            • Gość: reniaj Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.warszawa.mm.pl 31.12.14, 13:33
              dzięki za tę wypowiedź, pomogła mi
      • Gość: ad Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.15, 22:01
        tez posyplay sie wszystkie polki.Nie polecam Electroluxa. Dodam tylko ze 1 półka kosztuje ok 80zl
    • kamyczek05 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 09.10.08, 15:26
      A może ktos mi poradzi zastanowi sie nad modelem gr-b359ptqa to lodówka lgi
      podoba mi sie bardzo, cena jest jaka jest ale ma ciekawe funkcje i dobra
      uszczelke, czytalam tez opinie i sa pozytywne???
    • Gość: olivcia Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.compnet.pl 14.10.08, 13:16
      ODRADZAM ELEKROLUXA MIALAM LODOWKE TO BYL KOSZMAR NA SZCZESCIE ZROBILAM ZWROT I
      DOSTALAM GOTOWKE NIGDY WIECEJ TEGO SZMELCU
      • Gość: hybryda Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 14:11
        w innym temacie jest tez rozwazanie o lodowce. kazda marka ma prawo sie popsuc,
        kwestia jak sklep/producent reaguje na reklamacje, tu jedna pytala o lg - oni
        maja teraz dluga, 5 letnia gwaracje (!), a elektrolux standardowy okres jak na
        razie, przelduzyc mozna tylko za doplata.
        • marionaud_1 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 16.10.08, 17:21
          Uśmiejesz się - mam obydwie marki w domu: dużą Gorenije w kuchni i
          małego Electroluxa na napoje w innym pomieszczeniu. I bydwie
          świetne: ciche, niezawodne, nic się nie zapsuło. Obydwie mają ok.
          4,5 roku.
    • lusie25 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 29.04.09, 09:44
      Witam.
      Nie polecam Electrolux jako firmy. Mam od 1,5 roku chłodziarko-
      zamrażarkę Zanussi, która jest na serwisie Electroluxa i od jakiegoś
      czasu zaczęły się robić pęcherze na dolnej części drzwiczek
      zamrażalnika...sprawę zareklamowałam (nie jest to moja wina, żadna
      woda się tam nie leje, nie ma wilgoci itp). Prawdopodobnie winą jest
      źle ocynkowana blacha.
      Pani z działu reklamacji konsekwentnie po prostu "zlewa" sprawę
      twierdząć, że sprzęt nie był prawidłowo użytkowany, bo otwór
      spływowy nie był przetykany i woda ciekła po drzwiczkach...Podejście
      do klienta jest tym bardziej oburzające, ponieważ nikt z owej firmy
      nie "raczył" przyjechać i zbadać sprawy mimo moich ciągłych
      odwoływań, żadnej chęci porozumienia z ich strony ani szczegółowej
      analizy w celu wyjaśnienia...po prostu "odrzucenie" klienta na
      odczepnego, żadnych ocen specjalistów ani atestów. Z tego co
      czytałam w Internecie o tejże firmie taka praktyka nieuznawania
      reklamacji jest na porządku dziennym...Więcej nie kupię żadnego
      sprzętu Electroluxa. Nie polecam, ponieważ firma nie szanuje
      klientów (jednynie w momencie zakupu :/ )Dodam jeszcze, że sprawę
      skierowałam do Miejkiego Rzecznika Konsumenta. Na razie postępowanie
      jest w toku...
      P.S. Słyszałam i czytałam, że dobry jest sprzęt firm Gorenje i
      Bosch...tylko nie wiem nic na temat podejścia do klienta.
      • Gość: GOSIA Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 23:20
        MIAŁAM PODOBNĄ SYTUACJĘ Z PANIĄ Z DZIAŁU REKLAMACJI. OBIECAŁA, ŻE POMOŻE I
        KOMPLETNIE MNIE OLAŁA. NAWET NIE ODDZWONIŁA. PODEJŚCIE SERWISU TEJ FIRMY JEST
        IDENTYCZNE. MOJA LODÓWKA PSUJE SIĘ JUŻ OD ROKU.
        CO JAKIŚ CZAS WŁĄCZA SIĘ W NIEJ ALARM Z NIEWYJAŚNIONYCH PRZYCZYN. PO WYŁĄCZENIU
        ZA 3 GODZ. ZNOWU ZACZYNA WYĆ. ZACZĘŁO SIĘ ROK TEMU. PAN Z SERWISU REPEROWAŁ MI
        JĄ PRZEZ CAŁE PÓŁ ROKU (CHYBA DLATEGO, ŻEBY JEJ NIE WYMIENIAĆ, GWARANCJA WYGASŁA
        W MARCU, WIĘC JEST TO 2 LETNIA LODÓWKA ELECTROLUXA). MINĘŁO PÓŁ ROKU I ZNOWU
        ZACZĘŁA WYĆ I ŚWIECI SIĘ NA GÓRZE CZERWONE ŚWIATŁO ALARMOWE. TYM RAZEM PEWNIE
        BĘDĘ MUSIAŁA ZAPŁACIĆ ZA NAPRAWĘ I ZAPEWNE O TO IM CHODZIŁO. JAK BĘDĘ MIAŁA KASĘ
        TO ODEŚLĘ TEN "ŚWIETNY" SPRZĘT ELECTROLUXOWI I KUPIĘ ZUPEŁNIE INNY. ODRADZAM.
        SPRZĘT DO D...Y, PODEJŚCIE DO KLIENTA DO D...Y, SERWIS TAKI JAK CAŁA RESZTA.
      • Gość: Gosc987 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.pools.arcor-ip.net 07.08.11, 21:02
        Z źle ustawiona lodówką bez waserwagi będą zawsze kłopoty obojętnie jakiej marki. Powinno się często sprawdzać czy nie trzeba podkręcić nóżki w lodowce. Dlaczego lodówkę się często otwiera, obciąża drzwiczki i często się odrobinę o parę milimetrów przesuwa i wtedy ja się deformuje, drzwiczki się nie domykają i tworzą się w lodowce krople kondensacyjne, lodówka się odszrania, woda wycieka z powodu nadmiaru na podłogę. Tak w paru słowach ujęłam wam bardzo ważna wskazówkę, o której żaden z was nie pomyśli.
    • Gość: andrzej Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.136.c64.petrotel.pl 30.05.09, 08:26
      W elektroluksie po roku urwą ci sie uchwyty do otwierania.P oza tym b. dobra
      lodówka.
      • haan87 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 12.07.09, 23:22
        Z obserwacji powiem, że Electrolux sprawuje się lepiej, ma go moja
        babcia, Gorenje mieliśmy kiedyś my - działać działała, ale plus dla
        Electroluxa jednak. Jeśli nie wiesz co wybrać napisz dp jakieś sklepu
        internetowego, mi zawsze rzetelnie doradzają sprzedawcy mixelectronics,
        powiedzą profesjonalnie co w jednej lepsze, w drugiej gorsze i sama
        wybierzesz
    • Gość: zosia Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.09, 08:19
      mam ten sam problem i siedzenie na forum nie pomoglo mi w podjeciu
      decyzji.Ja poszukuje wysokiej lodowki z no frost,cichej i
      energooszczednej.Jak zdecydowalam,ze to bedzie LG to okazalo sie,ze
      nie jest A+,tylko A.Czy to duza roznica? Co sadzicie o LG?
      • Gość: Asiek Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.szczecin.mm.pl 14.08.09, 16:29
        bardzo duża :) 50 kWh/rok (ok 30zł/rok więcej za klasę A)
        • sempersolus Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 14.08.09, 20:26
          Powyżej przeczytałem wiele negatywnych opinii nt. Electrolux'a. Nie zamierzam
          bronić marki, jednak chciałbym pewne fakty uściślić.

Awaryjność:

Biorąc pod uwagę wysokość sprzedaży lodówek Electrolux i Gorenje można
          powiedzieć, że na 15 lodówek Electrolux'a sprzedają się 2 lodówki Gorenje.
          Siłą rzeczy nawet jak odsetek awaryjności będzie zbliżony (dla naszych obliczeń
          przyjmijmy 1% - co jest wartością zdecydowanie za dużą) to zakładając ten sam
          okres czasu:

sprzeda się 1500 lodówek Electroluxa, z których 15 będzie wadliwych
          sprzeda się 200 lodówek Gorenje, z których 2 będą wadliwe.

Liczbowo więcej psuje się Electroluxów jednak procentowo dokładnie tyle samo ok 1%.
          Efektem popularności marki jest też wrażenie, że częściej się psuje. W
          rzeczywistości awaryjność jest na tym samym poziomie.

Wykupienie Electrolux'a

Coś komuś się poplątało. Na dzień dzisiejszy to Electrolux wykupuje. Firma jest
          właścicielem m. in. marek: AEG, Electrolux, Zanussi.

AEG jako marka jest najbardziej ekskluzywna. To właśnie do produktów nią
          sygnowanych trafia najnowsza technologia koncernu.

Electrolux jest tak zwaną marką popularną. Możemy znaleźć w jej katalogach
          sprzęt zarówno ze średniej jak i z niższej półki cenowej. Do sprzętu tej marki
          trafiają rozwiązania wcześniej przetestowane w AEG.

Zanussi - produkty z tzw. linii LowEnd. Charakteryzują się prostotą konstrukcji,
          żeby nie rzec zacofaniem, w stosunku do pozostałych marek koncernu. Cieszą się
          popularnością ze względu na stosunkowo niską cenę, dobrze w Polsce rozpoznawaną
          markę i przyzwoity włoski design.

Awaryjność agregatów:

Electrolux dostarcza około 75% wszystkich agregatów montowanych w lodówkach
          europejskich. Awaryjność agregatów jest po prostu na tym samym poziomie jak u
          innych producentów, bo... to te same agregaty.

Pękanie balkonów na drzwiach:

Wada fabryczna wynikła z nieprawidłowości procesu produkcyjnego. Zdarza się w 1
          na około 500 lodówek. Problem był już sygnalizowany producentowi. Obiecano
          poprawę sytuacji. W przypadku wystąpienia tego typu awarii w przeciągu 2 lat od
          zakupu lodówki reklamować w SKLEPIE z tytułu niezgodności towaru z umową.
          Wcześniej skontaktować się z Krajową Federacją Konsumentów w celu ewentualnego
          wsparcia prawnego i orzecznictwa rzeczoznawcy.

Serwis:

W przypadku jakichkolwiek utarczek z serwisem sugeruję e-mail z opisem sytuacji
          do centrali Electrolux Polska z jednoczesnym wpisaniem w pole DW adresu e-mail
          do Director - Supply Chain Monitoring and Compliance Program z tej strony:
          www.electrolux.com/node19.aspx
          Osobom, które znają język angielski proponuję napisać maila po polsku i poniżej
          po angielsku. Wierzcie lub nie ale działa cuda, a serwis po takim mailu "lata na
          wysokości lamperii" :)

Na koniec.

Obydwie firmy można naprawdę ze spokojem polecić. Problemy dotyczą nielicznych
          egzemplarzy. W przypadku jakichkolwiek kłopotów proponuję pamiętać, że tzw.
          ustawa o niezgodności towaru z umową daje konsumentowi znacznie większe prawa
          niż jakakolwiek gwarancja.

Któryś z przedmówców stwierdził, że wybrać tą która się bardziej podoba i pod
          tym zdaniem podpisuję się oboma rękami. Jeżeli zaś chcemy mieć produkt z
          najwyższej półki pochodzący z koncernu Electrolux proponuję wybrać AEG.
          Rozwiązania i stylistyka będzie jakby znajoma, a trwałość i jakość jednak lepsza.

Pozdrawiam
          SemperSolus
          twojsprzedawca.boo.pl
          Strona o sprzęcie AGD. Nowości na rynku, informacje o promocjach, porady dla
          kupujących, omówienia produktów.

• Gość: LewMiejski Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.subscribers.sferia.net 01.03.11, 23:22
            A to niby dlaczego sklepy miały by teraz wymieniać obsyfione balkoniki ludziom-brudasom i to jeszcze na podstawie niezgodności towaru z umową!!?? Puknij się w głowę! Skoro Electrolux zaoszczędził i wepchnął do swoich skądinąd całkiem nienajgorszych lodówek chińskie plastiki, to niech teraz wysyła do ludzi po wiochach serwisantów z Agdomu czy Apry i niech wymieniają! Jakkolwiek - dobre lodówki produkuje kilku producentów ale naprawdę ciekawe (ekonomiczne/niezawodne/dobrze wykonane) są zwykle tylko poszczególne modele... W każdym razie z pewnością chłodziarko-zarażarka od Boscha, Siemensa, Liebherra, Electroluxa, AEG i Gorenje będzie lepsza od innych. Najmniej klientowskich narzekań i jako serwisant tych urzadzeń i jako sprzedawca wysłuchałem na temat Liebherra i Gorenje. W przypadku tych dwóch marek występuje też najwyższy odsetek tzw. "zadowolonych". Polecam zatem te dwie marki a o jakości chłodzenia głównie świadczy agregat - te najtrwalsze pochodzą od Danfossa. Każda lodówka od Liebherra jest znakomita, od Gorenje seria NRK (wolne) i NRKI (zabudowa), natomiast Electrolux produkuje ciekawą serię ENB (wolne). Proste!
            • Gość: LewMiejski Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.subscribers.sferia.net 01.03.11, 23:34
              I jeszcze jedno: Electrolux nie produkuje ani 75% agregatów do europejskich lodówek ani nawet 1%. Electrolux, Whirlpool i wiele wiele innych firm stosuje średnie spręzarki ACC. Nie jest to złe ale i nie tak dobre jak wspomniany przeze mnie wcześniej Danfoss czy EmbracoAspera lub nawet Matsushita.
              • Gość: Paweł Rzeszów Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.rzeszow.hypnet.pl 04.04.12, 22:34
                A ja mam zamrażarkę Ardo i na agregacie wielkimi literami pisze Elektrolux. To od kiedy ta firma nie produkuje agregatów?
            • bettulla Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 03.05.12, 22:23
              Witam. Znalazłem interesującą ofertę bordowej lodówki Gorenje RK 61821 R, której design i ergonomia bardzo mi odpowiada, choć nie ma no-frosta, etc. Chciałbym spytać czy ktoś jest posiadaczem takiego modelu, bądź może p.t. Serwisanci mają wyrobione zdanie n/t tego właśnie modelu. Tyle się słyszy, że ogólnie Gorenje mają pękające plastiki, że są głośne, zgrzytają, itp. - ale czy w przypadku tego modelu to się potwierdza? Ma jakoby tylko 40 dB, 213kWh, nie wiem jednak, czy można ufać tym fabrycznym danym; czy za niewysoką ceną nie kryje się tandeta?
              Będę b. wdzięczny za fachową opinię i poradę, czy to stary, czy nowy dobry, model - czy lepiej szukać czego innego. Z góry dziękuję i pozdrawiam - Bettulla
    • Gość: Piy Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: 80.53.77.* 15.03.10, 11:15
      Lodówki Gorenje to totalne badziewie. Nówka sztuka prosto ze sklepu
      ma w środku temoperaturę +12 stopni. Jak ktoś lubi ciepłe piwo i
      klejące się wędliny to polecam. W zamrażalniku nad górną szufladą
      jakaś dziwna półka tak cienka że nawet pojemniczek na kostki lodu
      trudno tam włożyć, a zwoją drogą to ten pojemnieczek z takiego
      dziwnego plastiku że lodu nie mozna z niego wyjąć. Dobrze że
      pozostały pojemniczki ze starego elektoluxa. Aktualnie czekam na
      wymianę termostu - 3 tygodnie!!!!. Chyba ściągają go z księzyca, bo
      z Tajlandi lub Chin byłby szybciej. Jak napisałem majla do
      oficjalnego dystrybutora na Polskę to nikt nie odpowiedział. NIE
      POLECAM TEGO BADZIEWIA
      • Gość: sally Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.10, 20:59
        od wczoraj mam Gorenje. Mam nadzieje ze po tygodniu siedzenia w internecie
        wybrałam w miare dobrze.Niestety probujemy z mezem przełozyc drzwi na lewo i nic
        ztego poniewaz w otworach z lewej strony nie ma gwintu. Musimy wezwac serwis,a
        to prosta sprawa przeciez.Nie włączamy na razie,ale wybierałam miedzy
        Elektroluxem,bo mam pralke Inspire i jest rewelacyjna po prostu.Lodowka ma mało
        pólek i mąz kreci nosem,zobaczymy jak bedzie chodzic.
        • mewa000 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 16.08.10, 14:00
          Mam lodówkę Gorenje www.nokaut.pl/lodowki/lodowka-gorenje-rk-6286-e.html
          ponad dwa lata i póki co wszystko jest ok. Drzwi przełożyliśmy sami z mężem bez
          problemu. Jak na dwie osoby miejsca jest wystarczająco
          • gorenje1 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 17.08.11, 11:44
            mewa000, cieszymy się, że nasz produkt spełnił Twoje oczekiwania :)
    • Gość: zibi Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.lublin.mm.pl 02.07.10, 13:30
      Swietny link. Rewelacja wprost... Dzięki!!!....
    • Gość: guśka Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 23:06
      Mam lodówkę gorenje do zabudowy od 2 lat. Swego czasu bez powodu (chyba) włączał się alarm spadku temperatury ale to zbagatelizowaliśmy. (Być może od ogrzewania podłogowego albo że przy oknie stała?) Przeszło samo. Poaz tym wszyskto super. Teraz będę kupować mamie lodówkę i też wybieram gorenje.
      • Gość: niezadowolony Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.bdmedia.pl 06.03.11, 19:22
        Mam Gorenje już dobrych kilka lat, model K28 MLB, zamrażarka 2 szufladkowa na dole, góra chłodziarka, kolor czerń, drzwiczki w netinoxie, i tyle pozytywu. Reszta to negatyw, wymiana sprężarki, plastiki wewnątrz pękały jak kruchy lód, uszczelki popękane (a wiadomo uszczelki wymieniasz łącznie z drzwiami), wg mnie głośna praca. Wówczas za te pieniądze to kupiłem chłodziarko-zamrażarkę o dostatecznej jakość.
        Gdy będę wymieniał to już zmienię firmę.
    • Gość: cspiewa Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: 80.50.243.* 03.08.11, 18:58
      Nie kupujcie gorenje! To dziadowska firma. Nie uwzględniła mi reklamacji na piekarnik w którym panel sterowania został zalany mlekiem. No przecież na piekarnik zamontowany pod blatem może się coś wylać. To przecież nie jest telewizor. Zdecydowanie odradzam. Wzywam do bojkotu nierzetelnych firm! Każdego z was to może spotkać!
      • gorenje1 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 09.08.11, 13:55
        @cspiewa, czy możesz napisać jaki dokładnie model piekarnika posiadasz? Wyjaśnij nam, co dokładnie się stało? Czy zgłaszałeś tą usterkę w autoryzowanym serwisie? Jakie było uzasadnienie odrzucenia reklamacji, co było powodem jej nie uznania przez serwis? Pamiętaj, że Gorenje oferuje 2-letnią gwarancję na swoje produkty.
    • gorenje1 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 11.08.11, 10:45
      @ciastolinka88 faktycznie, każdy producent w instrukcjach obsługi dołączanych do produktu opisuje szczegółowo, nie tylko jak poprawnie używać produktu, ale także gdzie najlepiej umiejscowić dany przedmiot i jak to zrobić, by potem działał on bez zarzutu. Sporo osób o tym zapomina i później zdarzają się awarie spowodowane złym montażem bądź umiejscowieniem przedmiotu za które producent nie bierze odpowiedzialności. Dlatego pamiętajmy o dokładnym czytaniu instrukcji dołączonych do produktów aby nasze lodówki, pralki i wszystkie inne urządzenia działały przez długie lata.
    • Gość: Michał Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.12, 08:10
      Jeśli chodzi o lodówki liebhnera są to sprzęty z najwyższych pułek i oczywiście w wyższej cenie. Lodówki gorenje to też dobry sprzęt ale przy zakupie zwróc uwagę na głośność pracy. Jedyne wady na ktore widziałem negatywne komentarze od ludzi to właśnie głośna praca. Najlepiej skup uwagę na funkcjach i oczywiśćie funkcjonalnośći a potem wyglądzie bo też jest ważne żeby sie podobala. Pozdrawiam
    • wicca Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 14.09.12, 15:50
      Lepiej trymać się z dala od Elektroluxa. Kupiłam niestety na początku 2011 lodówkę ERD24310X. W lutym zgłosiłam, że pracuje non stop i jest dużo szronu. Serwisant zmienił termostat, co oczywiście trwało. Lodówka nadal szwankowała, więc przyszedł znowu i dolał gazu. Nie chciał mi zostawić żadnego dowodu na to, że dokonał obu napraw. Powiedział, że wszystko będzie w systemie. Teraz znów lodówka nie przestaje pracować i jest bardzo dużo szronu. Serwisant (inny) stwierdził, że jest mała dziurka, przez która gaz wycieka i że należy mi się nowa lodówka. Potem jednak zmienił zdanie, bo okazało się, że w systemie jest zanotowane tylko dolanie gazu, a nie ma wzmianki o wymianie termostatu, więc on mi teraz ten termostat wymieni. Godzine temu dzwonił, że będzie za 20 minut.
      Trzymajcie się z dala od Elektroluxa, a w szczególności od serwisu kielecko-radomskiego. Nie można się doprosić o przyjazd serwisanta, ciągle kłamią, że oddzwonią, że ustalą termin, że będa za chwilę, a człowiek całymi dniami na nich czeka i doczekać się nie może. Firma odpowiedzialna za serwis jest skandaliczna. Podejrzewam, że mają masę napraw i dltego nie radzą sobie z serwisem
      • wicca Elektroszajs i oszuści z serwisu 15.09.12, 02:47
        PS. "Fachowiec" wczoraj ok. 16 wymienił - zupełnie niepotrzebnie - termostat, a lodówka jak chodziła bez przerwy tak chodzi
      • Gość: malkontent;) Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.205.50.226.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.09.12, 12:21
        No właśnie tak jest bo ludzie zwracają tylko uwagę na markę sprzętu a nie zawsze marka idzie w parze z jakością wiem coś na ten temat bo sprzedaje sprzęt i każdy przychodzi i od razu chce tylko Bosch lub Electroluxa a przecież oni nie w każdej grupie produktowej są najlepsi...mało tego często produkują sprzęt u mniej "renomowanych producentów". Ja bym tam stawiał na polski sprzęt, Mastercook czy Whirlpool-teraz prawie wszysttko robią u siebie a nie w Chinach czy Turcji.. jakościowo sa super-np nowe zmywarki Mastercooka albo pralki od góry otwierane-to i Bosch mógłby się czegoś od nich nauczyć
    • Gość: Nybywca Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.CNet.Gawex.PL 04.10.12, 09:54
      Nie wiem o tamtych , jestem posiadaczem Siemens KG39NVL20 . Byla Za 2000pln napewno NIE !!! NIE !! Kupuj tej Lodowki. Lodówka bulgocze, przelewa wode , brzeczy, klika, I trzaska jak by kto plastik łamłl. Masakra. Serwisant byl powiedzial Ze to normalne Bo jakis gaz wymienili.
      Ze musze do Wa-wy pisac do centrali ale I tak mi nic nie pomoga. Wiec w pokoju przy kuchni spac sie nie da. Bardzo glosno. Zdecydowanie odradzam. A miało być tak pieknie niby SIEMENS wyzsza połka od BOSH, a lipa totalna.
    • Gość: anna.m Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.play-internet.pl 15.10.12, 10:52
      Jak już ma być taka energooszczedna to powinna mieć system smart eco door, taki jak ma ta pięknie prezentująca się Cappucino Lancaster
      • Gość: Paddy Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: 193.151.70.* 16.10.12, 20:58
        Zaden electrolux. Agregat zepsul sie jakis miesiac po uplywie gwarancji. 350 PLN poszlo sie dymac. Zaluje tylko, ze nie wypierdzielilem na zlom, zamiast naprawiac. Nigdy wiecej...
    • Gość: wola Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.13, 13:13
      Mam electrolux, na gwarancji dwa razy uzupelniano płyn chłodzący. Mój błąd powinienem zgłaszać częściej bo mi cała się szroniła. Niestety zlekceważyłem. Kiedy po gwarancji wezwałem fachowca / przyszedł ten sam / to się okazało, że tego się nie naprawia i lodówka do wymiany. Kiedy powiedziałem mu dlaczego nie poinformował mnie o tym w czasie gwarancji to temat przemilczał. Na gwarancji ma obowiązek naprawiania wszystkiego. Jak widzicie czyste złodziejstwo. Sprzedano mi bubel a moja wina, że nie zgłaszałem na gwarancji. Przecież działała.
    • Gość: beata Liebherr IP: 212.191.195.* 02.09.13, 11:57
      Lodówki Liebherra dobre to były kiedyś!!!, właśnie wyrzucam 4-letniego Liebherra za 4 tysiące. Pan z serwisu powiedział, że to badziew w tej chwili jakich mało. U mnie okazało się, że nie szczelny jest układ chłodzący, który jest zatopiony w szafie i niewymienialny. W necie przeczytałam, że sporo osób ma z Liebherrem ten problem- czyli lodówki na śmietnik. Serwisant twierdzi, że nie ma znaczenia firma wszystkie są kiepski trzeba kupować jak najtańszą, żeby można było ją po 5 latach wyrzucić bo wszystkie przewidziane są na taki okres.
      • Gość: Newer Re: Liebherr IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.13, 14:36
        Muszę potwierdzić powyższą opinię. Mam jedną lodówkę z 2001 roku- działa do dziś, druga z 2008 roku (materiały gorszej jakości, jeden agregat) i po 5 latach AWARIA - nie do naprawienia - 4500,00 na śmieci.
        Autoryzowani serwisanci to totalna porażka (termin wizyty po 7 dniach od zgłoszenia- jedzenie z lodówki do kosza) tak jak i dystrybutor - aged, tylko sprzedać.
      • Gość: rentier Re: Liebherr IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.14, 17:29
        Potwierdzam w 100%. Po trzech latach rozszczelnił się układ chłodzący w modelu CU3503. Nienaprawialna sprawa, ale mogą dodać gazu. Ale tylko na krótko pomoże!. Lodówka robiona dla biednej - postkomunostycznej EU w Bułgarii. Jestem na tę firmę wk...ny jak nikt. Liebherr to był!!!! synonim trwałości i jakości. Teraz za cenę tego szajsu spokojnie kupię dwie lepsze lodówki!!!
      • dariuszkordian Re: Liebherr 17.02.14, 15:09
        Warto wiedzieć bo już miałem sobie podnieść pułap cenowy żeby znaleźć coś lepszego. Jak wszystkie lodówki są te same to teraz z tych najtańszych trzeba wybrać ta która przeżywa więcej niż 5 lat i ma taką modułowa budowę która pozwala na w marę sprawny serwis i opłacalność reanimacji jak coś wysiądzie. Cóż muszę szukać dalej. Pytanie jest dlaczego na nasz rynek idzie taki niska jakość i to zarówno lodówek jak i innego sprzętu AGD czy proszków do prania. Czy na Niemcy maja podobnie bo szczerze w to wątpię.
      • Gość: Gosc Re: Liebherr IP: 179.43.133.* 06.03.17, 17:16
        Liebherr cnesf 3033. Po 2,5 roku lodówka padła. Według serwisu coś się rozszczelniło i jest niewymienialne, bo jest zatopione w piance. ponad 2,5 tys. poszło w błoto.
    • Gość: mała Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.play-internet.pl 30.04.14, 18:42
      Odradzam Beko! Mam taką lodówkę od 3 lat i właśnie się zepsuła. Rozszczelnienie sieci chłodniczej i cały gaz sie ulotnił lodówka do wymiany. Zastanawiam się nad gorenje i haire nie wiem sama?? Polecicie coś??
    • madopar50 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 17.05.14, 09:56
      A może Samsung, poczytaj i tych lodówkach.
    • Gość: federna Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o IP: *.play-internet.pl 02.01.15, 10:54
      Ja rok temu stanęłam przed tym wyborem . W końcu zdecydowałam się markę Gorenje. Kupowałam i lodówkę i zamrażarkę ( kupujemy prosiaka od rolnika tak więc musi być miejsce aby przechowywać mięso - nie kupujemy nigdy mięsa w supermarkecie, Wam również polecam tę opcję ponieważ jest to znacznie tańsze i zdrowsze).
      Koszt nie był wysoki, w większych sklepach, na przykład w Saturnie można kupić sprzęt w bardzo dobrych cenach : www.saturn.pl/bydgoszcz/lodowki-i-zamrazarki_zamrazarki-szufladowe =- pozwolę sobie linknąć. Zamrażarka kosztowała mnie raptem 1000 zł, sama lodówka jakieś 1500 zł
      Pozdrawiam.
      • mp.66 Re: Lodówka:Gorenje czy Electrolux? Wady,zalety,o 11.01.15, 15:57
        Ja kupiłam lodówkę Gorenje mamie, jako prezent-niespodziankę w marcu 2014. Mogłam od razu walnąć ją w łeb kijem baseballowym, też byłaby niespodzianka...Lodówka zepsuła się w czerwcu, wcześniej chłodziła "czasowo" czyli raz trochę, raz wcale. Znaczek OK na bocznej ściance, który ma informować o prawidłowej temperaturze wewnątrz, nie zaświecił nawet na sekundę. Odgłosy, które wydawała lodówka zaraz po włączeniu, sugerowały, że ktoś niewielkiego wzrostu, składający ten sprzęt w fabryce, został przez nieuwagę zamrożony i teraz kilofem toruje sobie przejście. Czytałam, że lodówki Beko mają podobną atrakcję akustyczną w cenie :).Pan serwisant, który przychodził naprawić sprzęt, krzyczał na mamę (a kobieta niemłoda i po przejściach...), że zalodzona zamrażalka (nowa się tak oblodziła...a była z NO-FROST...), że za blisko ściany (stała dalej, niż poprzednia ) itp. W końcu przyszedł inny, jakiś taki bardziej "ludzki" fachowiec i stwierdził rzecz oczywistą: nie chłodzi. Do tego czasu wysiadła też zamrażalka. Lodówkę wymienili po 2 tygodniach. Przypomnę, że był to czas ogromnych upałów, w Egipcie w tym czasie było chłodniej...szczęście moje było wielkie, mogłam znowu patrzeć mamie w oczy. Skończyło się 03.01.2015. Bez ostrzeżenia wysiadła chłodziarka w nowej, wymienionej lodówce. Jeszcze działa zamrażalka. I zabawa zaczyna się od nowa. W serwisie jakiś niemiły pan, kazał mamie być cierpliwą bo inni też czekają...to moim zdaniem nie świadczy dobrze o firmie, jeżeli jest nas więcej, takich czekających...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka