Dodaj do ulubionych

rdza na sztućcach po myciu w zmywarce

IP: *.eranet.pl 02.08.08, 16:18
Bardzo czesto po myciu sztućców w zmywarce pojawiają się na nich
kropeczki rdzy. Co robić? Czy powinnam używać jakiegoś specjalnego
środka do zmywarek? Obecnie używam kostek Calgonit. Sztućce są z
ikeii.
Obserwuj wątek
    • dina3 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 02.08.08, 18:33
      Mi się to też zdarzało do chwili jak przestałam myć w zmywarce
      przedmioty zrdzewiące np. skrobaki do warzyw, tarki itp. Spróbuj.
      • Gość: ewa Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.chello.pl 02.08.08, 21:53
        Miałam ten sam problem.Teraz ,zaraz po skończeniu mycia od razu wyciągam
        koszyczek ze sztućcami ze zmywarki i jest ok.
    • allija Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 03.08.08, 01:21
      Po prostu nie wszystko nadaje sie do mycia w zmywarce. Te ze stali
      nierdzewnej nie powinny rdzewieć.
    • aina40 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 03.08.08, 11:29
      Warunki panujące w zmywarce (silny detergent, zasolenie, temp.)
      przyśpieszają proces utleniania i na słabszej stali się to
      uwidacznia.
      Pozostaje myć ręcznie, lub zmienić szućce.
    • Gość: ola Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.08, 11:22
      Wyrzuć do kosza kup sobie sztućce Gerlach te nie rdzewieją.
      Pozdrawiam
      • Gość: ypch Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: 80.54.118.* 13.08.08, 21:34
        wniosek? bardzo proszę: produkty z ikei to badziew!
      • Gość: Odb Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 22:52
        Każde sztućce rdzewieją. Nawet Gerlach.
        Jak się nie wyciąga sztućców od razu po umyciu, to później wychodzą takie rzeczy.

• aina40 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 13.08.08, 23:28
          Nieprawda.
          Widocznie używasz wyłącznie szajsowatych podróbek.
          Porządna nierdzewka (firmowa) nie skoroduje w zmywarce.
          • allija Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 14.08.08, 14:11
            a tak swoja drogą komplet nozy w bloku kupiony za 10 czy 20zł w
            tesco nie rdzewieje, niby porzadne noże za jakieś duze pieniądze
            rdzewieja. Też próbowałam wyjmować zaraz po muciu, jest jeszcze
            gorzej.
    • zukov Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 14.08.08, 15:40
      Wszystko rdzewije - niestety. A najgorzej własnie Gerlach kupiony w
      firmowym sklepie. Ikea też rdzewieje:( narazie najlepiej spisuje sie
      Duka:)
      • mimi_2008 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.09, 09:29
        zukov - a można wiedzieć jaki model Gerlacha masz? i kiedy kupiony?
        rozwazam taki zakup i przyznaje ze nie ma madrych - ale jednak jak to mozliwe
        chcialabym sie ustrzec błedu!
        Czy ktos jeszcze mial problem z Gerlachem?
      • Gość: ewa Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: 212.87.25.* 31.03.09, 14:06
        Ja mam 2 komplety - jeden z tańszych z Ikea - za jakieś 40-50 zł, ten jest OK,
        nic nie rdzewieje, drugi z Duka, kosztował nieco ponad 200, i temu zdarza się
        podrdzewieć.
        • mimi_2008 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.09, 14:50
          mysle o komplecie z Gerlacha - Retro strasznie mi sie podoba
          chce go oczywiscie uzywac w zmywarce
          zaniepokoily mnie te zle opinie - ze rdzewieja itd
          Gerlach to juz nie mały koszt wiec chcialabym sprawdzic opinie innych uzytkowników
    • Gość: aaa Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.08, 07:34
      problem z rdzewiejacymi sztuccami zniknal gdy przestaalm uzywac drogich
      markowych tabletek. wczesniej zawsze zalaczalam dluzszy cykl z suszeniem a na
      naczyniach zostawaly zacieki. jak zaczelam stosowac program na 25min okazalo sie
      ze tabletka sie nie rozpuszcza wiec wyczytalam na forum zeby kupic wszystko
      osobno, proszek, nablyszczacz... od tego czau po myciu otwieram troche zmywarke
      i wszystko jest suche, lsniace i bez rdzawych plamek. a dluzszy program trwal
      2,5h i niby mial suszyc... nigdy wiecej. a tabletki dalej leza
      • misia-44 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 01.04.09, 17:26
        Witam , w instrukcji obsługi mojej zmywarki jest napisane,że jeżeli
        pojawia się rdza na sztućcach to nie są ze stali nierdzewnej i
        zalecenie "myć sztućce nadające się do mycia w zmywarkach"pozdrawim
    • Gość: kasika Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.09, 08:47
      U mnie się pojawia jeśli do mycia dam tabletki calgonit, a gdy daję rossnowskie
      nic się nie dzieje.
    • kowalikm Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 07.04.09, 09:59
      Ze sztućcami nic mi się nie dzieje.
      Poleciały za to wszystkie rzeczy, które były ze stali np. ocynkowanej (i tak
      ładnie ścierała się ta "srebrzanka ;-) ), łyżka do mieszania, skrobak i
      badziewna wyciskarka do czosnku...
      • Gość: bum Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.zax.pl 27.06.09, 12:10
        mama dała mi swietny garnek beztłuszczowy, włożyłam do zmywarki,nowiutki i nie
        używany, nie myty jeszcze, wyjęłam po godzinie z mnóstwem kropek rdzy w środku.
        jestem załamana,bo tani nie był, zmyć się to nie chce, a w takim nie będę
        gotować. Za to nóż z ikei za 6.50 jest myty w zmywarce prawie codziennie , dalej
        blyszczy i ani sladu rdzy. Uzywam kostek somat z nablyszczaczem i solą, bo
        wygodniejsze od sypania proszku. Załuję, że je mam.NAjprostsze rozwiązania
        okazują się być najlepsze.
        • Gość: inż. materiałowy Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.net.autocom.pl 31.08.09, 14:31
          Witam,

Powszechny problem rdzy na sztućcach to zaniedbanie ze strony producentów z
          powodu braku informacji o możliwości korodowania w środowiskach chlorków,
          nierdzewnych stali o strukturze austenitycznej (zazwyczaj 18%Cr 10%Ni).
          Większość sztućców jest bardzo dobra jakościowo, jednak należy pamiętać, że
          stale nierdzewne to nie są metale szlachetne.
          Innymi słowy: to własnie NaCl-sól powoduje korozje tych stali.
          Rozwiązanie: albo wyeliminować sól, albo używać sztućców ze stali ferrytycznej
          (z mniejszą zawartością Niklu) - mogą ciemnieć z czasem, albo platerowane
          srebrem, lub srebrne.
    • Gość: wierzba Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.18.121.lan.e-wab.pl 29.03.10, 23:09
      Ja mam podobnie w prezencie ślubnym dostaliśmy sztućce gerlacha i po 3
      miesiącach była 1 reklamacja ale tylko noży! Po 2 tygodniach dostałem
      nowe.Minęły kolejna 2 miesiące i problem ten sam wżery rdzy na niektórych nożach
      . Czy ktoś wie o co chodzi??? Powiedzieli nam że gerlach ma dożywotnią gwarancje
      a ja w ciągu pół roku mam drugą reklamacje noży.Na reszcie sztućców wszystko oki.
      • Gość: miła Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.10, 23:25
        pewnie nie wyciągasz ich zaraz po umyciu i nie wycierasz.
        A poza tym nóż jest produkowany z pręta, a nie jak reszta ze stali z zawartością
        chromu i niklu, więc ma inne zawartości pierwiastków.

To nie powinna być rdza. Spróbuj wyczyścić cifem przed oddaniem do reklamacji.
        • Gość: wierzba Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.18.121.lan.e-wab.pl 30.03.10, 23:00
          na początku nie wycierałem ale po pierwszej reklamacji jak tylko zmywarka daje
          znać do otwarcia to zaraz biorę noże i wycieram. Ale tam się robią takie
          miniaturowe wżery. A to że one są z innej stali to już mi mówiła babka ta co
          sprzedaje. Ale za tyle kasy sztućce a tu takie jaja ?
          • Gość: ksm Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 08:31
            To niestety dotyczy wszystkich sztućcy. Ostrza nie są ze stali 18/10, bo jest
            ona za twarda i zbyt łatwo możnaby było ułamać, ukruszyć ostrze.
            Co do powstawania plamek, wpływ ma również m.in. jakość używanego środka
            czyszczącego do zmywarki, twardość wody, ale również jakość zmywarki. Generalnie
            noże trzeba albo wyjąć od razu po wymyciu i wytrzeć, a najlepiej wyjąć przed
            okresem suszenia (wiem, że to nierealne)
            • johana75 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.10, 10:07
              Nie wiem jak u was, ale kolezanka ma zestw z Tchibo i jej przez 2 lata nic nie
              zardzewiało. Ma zmywarkę Indesit najprostszy model, zamywa w proszku, soli i
              nablyszczaczu. Ja mam sztućce Solingen* te orginalne i z Aldi nic mi nie
              zardzewiało przez kilka lat. Te z Aldi są o wiele tańsze niż Gerlach, a Solingen
              dostałam w prezencie i mam je już ok 7 lat.
              • Gość: aagata Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 21:43
                A ja mam sztućce z Ikei. Jakaś tanioszka przeciętna. I czasem mam
                plamy na nożach, a czasem nie!
                Natomiast na nożach z firmy Tescoma kupowanych na sztuki w
                hipermarkecie (jeden do krojenia chleba , inny do wrzyw itp.) ani
                najmniejszego śladu rdzy czy przebarwień. Mimo intensywnego
                używania i codziennego mycia w zmywarce przez kilka lat.
                Więc zupełnie nie rozumiem o co chodzi.
                • Gość: wierzba Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.18.121.lan.e-wab.pl 31.03.10, 22:34
                  Nio ja wszystko rozumiem ale co mnie to obchodzi jako zwykłego użytkownika że
                  noże są tak zrobione, mają służyć 25 lat a gwarancja jest dożywotnia :)Gerlach
                  to podobno mercedes spośród sztućców? Używam tabletek calgonit i soli też
                  calgonit i wycieram od razu po myciu.Zmywarka firmy elektrolux
                  • johana75 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.10, 23:23
                    Może za dużo tej soli używasz? Tu może byc właśnie problem?
                    Nie pomyslałaś o tym?

Bo tak;
                    1. tabletki maja juz sól w sobie
                    2. ty dajesz jeszcze dodatkowo sól do pojemnika na sól- tak?

Sprawdź jaką masz twardośc wody. Jesli woda jest miękka lub bardzo miekka, a
                    nawet średno twarda to moze sie okazać ze zle dawkujesz sól. sprawdź w
                    instrukcji obsługi na jaki stopień powinno byc ustawione pobieranie soli i tak
                    ustaw.
                    Kup zamiast tabletek proszek lub żel ale jednofazowy do zmywarek, dodaj
                    nabłyszczacz i zobacz czy ten problem nadal będzie wystepować.
                    Mam nadzieje ze pomogłam.:)
                  • johana75 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.10, 23:35
                    Jesli chcesz żel to ten jednofazowy jest podobno bardzo dobry. Ja sama też bedę
                    go testować :)

www.dooyoo.de/haushaltswaren/calgonit-power-gel/1360680/
                    • Gość: wierzba Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.18.121.lan.e-wab.pl 01.04.10, 15:55
                      Dzięki bardzo na pewno spróbuje. Nio tak zmywarka sama dawkuje sobie sól ja po
                      prostu uzupełniam jak mi pokazuje że jej brakuje. Po świętach oddaje te noże do
                      reklamacji i jak dostanę nowe to na pewno tak spróbuję. Pozdrawiam Zdrowych
                      Wesołych Świąt;)
      • Gość: Beta Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.10, 15:22
        Rdza na sztućcach po myciu w zmywarce jest powierzchiowa i da się
        wyczyścić delikatnym mleczkiem (nierysującym). NAJLEPIEJ nie myć w
        zmywarce bo zawsze rdza będzie migrować i problem będzie się
        powtarzać. Dla leniwych- wkładać noże ostami do góry do koszyczka a
        pozostałe sztućce osobno i wycierać do sucha po umyciu.
        Zmywarka niszczy wszystko!
    • neral_0 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 07.06.10, 11:48
      Wydaje mi się,że wina raczej leży po stronie jakości sztućców niż zmywarki. Może
      następnym razem powinnaś dodać więcej płynu nabłyszczającego? Ja używam zmywarki
      każdego dnia i jeszcze mi się nie zdarzyło, by na sztućcach pojawiła się rdza(
      też używam calgonit)
      • Gość: szadoka Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: 212.160.172.* 11.06.10, 13:26
        Jakosc zmywarki nie ma tu nic do rzeczy. Ja mam plamki na
        gerlachach, Data z Ikea, i jakis takich no nejmach ( takie srebrno-
        zlote paskudztwo). Za to nie mam zadnych plamek na sztuccach, ktore
        kupilam sto lat temu u Ruskich na bazarze.
        Za to posrebrzane lyzeczki co jakis czas musze wyczyscic bo bardzo
        ciemnieja.
    • Gość: beta Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.10, 15:17
      Po myciu w zmywarce wyjąć i wytrzeć do sucha!
      • kr_ka_11 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 04.02.11, 10:11
        ja przestałam mieć z tym problem po tym jak zastosowałam się do porady jednej forumki, abym sztućce przed włożeniem do zmywarki oplukała z resztek. zauważcie, że problem dotyczy noży i widelców, nie lyżek. łyżki zwykle są czyste (że tak powiem oblizane ;) ), rzadko zostają na nich resztki jedzenia. to przez te resztki jedzenia na sztućcach tworzą się rdzawe plamy. odkąd płucze albo najpierw wrzucam do np. garnka z czysta gorącą wodą i potem do zmywarki sztućce są piękne i lśniące. zarówno moje sambonet jak i dokupione ostatnio sztućce tchibo. spróbujcie.
        • kr_ka_11 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 04.02.11, 10:14
          ahaa, a z babcinych sposobów usunięcia takich rdzawych plamek jest przetarcie kawałkiem cebuli z cukrem pudrem :)
    • Gość: zu Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.13, 15:58
      Mój GERLACH!!! Zardzewiał po pierwszym myciu. Zalałam komplet sztućców ciepłą wodą z płynem do naczyń. Z 18 szt rdza wyszła na 13 nożach. Oddałam je do reklamacji.
    • Gość: Bobo Gerlach MODERN - noże - rdzewieją IP: 212.33.91.* 14.04.14, 12:52
      Witam, dzisiaj odsyłam do reklamacji. Zerdzewiały ale tylko noże. W dziale reklamacji Gelacha powiedzieli, że albo sztućce się stykały jeden z drugim, albo trzeba wycierać do sucha, żeby nie leżały mokre w zmywarce. Jak dla mnie nieporozumienie...
      • chris1970 Re: Gerlach MODERN - noże - rdzewieją 15.04.14, 10:34
        Wytłumaczenie Gerlacha jest sensowne. Dlatego ten problem dotyka sztućców mytych w koszyku, a nie w szufladzie na sztućce.
        Jest jeszcze jedna przyczyna. Czytałem, że proces rdzewienia może przyspieszać obecność naczynia aluminiowego w zmywarce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka