GoĹÄ: gość IP: *.eranet.pl 02.08.08, 16:18 Bardzo czesto po myciu sztućców w zmywarce pojawiają się na nich kropeczki rdzy. Co robić? Czy powinnam używać jakiegoś specjalnego środka do zmywarek? Obecnie używam kostek Calgonit. Sztućce są z ikeii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dina3 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 02.08.08, 18:33 Mi się to też zdarzało do chwili jak przestałam myć w zmywarce przedmioty zrdzewiące np. skrobaki do warzyw, tarki itp. Spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.chello.pl 02.08.08, 21:53 Miałam ten sam problem.Teraz ,zaraz po skończeniu mycia od razu wyciągam koszyczek ze sztućcami ze zmywarki i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 03.08.08, 01:21 Po prostu nie wszystko nadaje sie do mycia w zmywarce. Te ze stali nierdzewnej nie powinny rdzewieć. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 03.08.08, 11:29 Warunki panujące w zmywarce (silny detergent, zasolenie, temp.) przyśpieszają proces utleniania i na słabszej stali się to uwidacznia. Pozostaje myć ręcznie, lub zmienić szućce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ola Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.08, 11:22 Wyrzuć do kosza kup sobie sztućce Gerlach te nie rdzewieją. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ypch Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: 80.54.118.* 13.08.08, 21:34 wniosek? bardzo proszę: produkty z ikei to badziew! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Odb Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 22:52 Każde sztućce rdzewieją. Nawet Gerlach. Jak się nie wyciąga sztućców od razu po umyciu, to później wychodzą takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 13.08.08, 23:28 Nieprawda. Widocznie używasz wyłącznie szajsowatych podróbek. Porządna nierdzewka (firmowa) nie skoroduje w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 14.08.08, 14:11 a tak swoja drogą komplet nozy w bloku kupiony za 10 czy 20zł w tesco nie rdzewieje, niby porzadne noże za jakieś duze pieniądze rdzewieja. Też próbowałam wyjmować zaraz po muciu, jest jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
zukov Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 14.08.08, 15:40 Wszystko rdzewije - niestety. A najgorzej własnie Gerlach kupiony w firmowym sklepie. Ikea też rdzewieje:( narazie najlepiej spisuje sie Duka:) Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_2008 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.09, 09:29 zukov - a można wiedzieć jaki model Gerlacha masz? i kiedy kupiony? rozwazam taki zakup i przyznaje ze nie ma madrych - ale jednak jak to mozliwe chcialabym sie ustrzec błedu! Czy ktos jeszcze mial problem z Gerlachem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: 212.87.25.* 31.03.09, 14:06 Ja mam 2 komplety - jeden z tańszych z Ikea - za jakieś 40-50 zł, ten jest OK, nic nie rdzewieje, drugi z Duka, kosztował nieco ponad 200, i temu zdarza się podrdzewieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_2008 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.09, 14:50 mysle o komplecie z Gerlacha - Retro strasznie mi sie podoba chce go oczywiscie uzywac w zmywarce zaniepokoily mnie te zle opinie - ze rdzewieja itd Gerlach to juz nie mały koszt wiec chcialabym sprawdzic opinie innych uzytkowników Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.08, 07:34 problem z rdzewiejacymi sztuccami zniknal gdy przestaalm uzywac drogich markowych tabletek. wczesniej zawsze zalaczalam dluzszy cykl z suszeniem a na naczyniach zostawaly zacieki. jak zaczelam stosowac program na 25min okazalo sie ze tabletka sie nie rozpuszcza wiec wyczytalam na forum zeby kupic wszystko osobno, proszek, nablyszczacz... od tego czau po myciu otwieram troche zmywarke i wszystko jest suche, lsniace i bez rdzawych plamek. a dluzszy program trwal 2,5h i niby mial suszyc... nigdy wiecej. a tabletki dalej leza Odpowiedz Link Zgłoś
misia-44 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 01.04.09, 17:26 Witam , w instrukcji obsługi mojej zmywarki jest napisane,że jeżeli pojawia się rdza na sztućcach to nie są ze stali nierdzewnej i zalecenie "myć sztućce nadające się do mycia w zmywarkach"pozdrawim Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasika Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.09, 08:47 U mnie się pojawia jeśli do mycia dam tabletki calgonit, a gdy daję rossnowskie nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 07.04.09, 09:59 Ze sztućcami nic mi się nie dzieje. Poleciały za to wszystkie rzeczy, które były ze stali np. ocynkowanej (i tak ładnie ścierała się ta "srebrzanka ;-) ), łyżka do mieszania, skrobak i badziewna wyciskarka do czosnku... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bum Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.zax.pl 27.06.09, 12:10 mama dała mi swietny garnek beztłuszczowy, włożyłam do zmywarki,nowiutki i nie używany, nie myty jeszcze, wyjęłam po godzinie z mnóstwem kropek rdzy w środku. jestem załamana,bo tani nie był, zmyć się to nie chce, a w takim nie będę gotować. Za to nóż z ikei za 6.50 jest myty w zmywarce prawie codziennie , dalej blyszczy i ani sladu rdzy. Uzywam kostek somat z nablyszczaczem i solą, bo wygodniejsze od sypania proszku. Załuję, że je mam.NAjprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inż. materiałowy Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.net.autocom.pl 31.08.09, 14:31 Witam, Powszechny problem rdzy na sztućcach to zaniedbanie ze strony producentów z powodu braku informacji o możliwości korodowania w środowiskach chlorków, nierdzewnych stali o strukturze austenitycznej (zazwyczaj 18%Cr 10%Ni). Większość sztućców jest bardzo dobra jakościowo, jednak należy pamiętać, że stale nierdzewne to nie są metale szlachetne. Innymi słowy: to własnie NaCl-sól powoduje korozje tych stali. Rozwiązanie: albo wyeliminować sól, albo używać sztućców ze stali ferrytycznej (z mniejszą zawartością Niklu) - mogą ciemnieć z czasem, albo platerowane srebrem, lub srebrne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wierzba Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.18.121.lan.e-wab.pl 29.03.10, 23:09 Ja mam podobnie w prezencie ślubnym dostaliśmy sztućce gerlacha i po 3 miesiącach była 1 reklamacja ale tylko noży! Po 2 tygodniach dostałem nowe.Minęły kolejna 2 miesiące i problem ten sam wżery rdzy na niektórych nożach . Czy ktoś wie o co chodzi??? Powiedzieli nam że gerlach ma dożywotnią gwarancje a ja w ciągu pół roku mam drugą reklamacje noży.Na reszcie sztućców wszystko oki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miła Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.10, 23:25 pewnie nie wyciągasz ich zaraz po umyciu i nie wycierasz. A poza tym nóż jest produkowany z pręta, a nie jak reszta ze stali z zawartością chromu i niklu, więc ma inne zawartości pierwiastków. To nie powinna być rdza. Spróbuj wyczyścić cifem przed oddaniem do reklamacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wierzba Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.18.121.lan.e-wab.pl 30.03.10, 23:00 na początku nie wycierałem ale po pierwszej reklamacji jak tylko zmywarka daje znać do otwarcia to zaraz biorę noże i wycieram. Ale tam się robią takie miniaturowe wżery. A to że one są z innej stali to już mi mówiła babka ta co sprzedaje. Ale za tyle kasy sztućce a tu takie jaja ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ksm Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 08:31 To niestety dotyczy wszystkich sztućcy. Ostrza nie są ze stali 18/10, bo jest ona za twarda i zbyt łatwo możnaby było ułamać, ukruszyć ostrze. Co do powstawania plamek, wpływ ma również m.in. jakość używanego środka czyszczącego do zmywarki, twardość wody, ale również jakość zmywarki. Generalnie noże trzeba albo wyjąć od razu po wymyciu i wytrzeć, a najlepiej wyjąć przed okresem suszenia (wiem, że to nierealne) Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.10, 10:07 Nie wiem jak u was, ale kolezanka ma zestw z Tchibo i jej przez 2 lata nic nie zardzewiało. Ma zmywarkę Indesit najprostszy model, zamywa w proszku, soli i nablyszczaczu. Ja mam sztućce Solingen* te orginalne i z Aldi nic mi nie zardzewiało przez kilka lat. Te z Aldi są o wiele tańsze niż Gerlach, a Solingen dostałam w prezencie i mam je już ok 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aagata Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 21:43 A ja mam sztućce z Ikei. Jakaś tanioszka przeciętna. I czasem mam plamy na nożach, a czasem nie! Natomiast na nożach z firmy Tescoma kupowanych na sztuki w hipermarkecie (jeden do krojenia chleba , inny do wrzyw itp.) ani najmniejszego śladu rdzy czy przebarwień. Mimo intensywnego używania i codziennego mycia w zmywarce przez kilka lat. Więc zupełnie nie rozumiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wierzba Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.18.121.lan.e-wab.pl 31.03.10, 22:34 Nio ja wszystko rozumiem ale co mnie to obchodzi jako zwykłego użytkownika że noże są tak zrobione, mają służyć 25 lat a gwarancja jest dożywotnia :)Gerlach to podobno mercedes spośród sztućców? Używam tabletek calgonit i soli też calgonit i wycieram od razu po myciu.Zmywarka firmy elektrolux Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.10, 23:23 Może za dużo tej soli używasz? Tu może byc właśnie problem? Nie pomyslałaś o tym? Bo tak; 1. tabletki maja juz sól w sobie 2. ty dajesz jeszcze dodatkowo sól do pojemnika na sól- tak? Sprawdź jaką masz twardośc wody. Jesli woda jest miękka lub bardzo miekka, a nawet średno twarda to moze sie okazać ze zle dawkujesz sól. sprawdź w instrukcji obsługi na jaki stopień powinno byc ustawione pobieranie soli i tak ustaw. Kup zamiast tabletek proszek lub żel ale jednofazowy do zmywarek, dodaj nabłyszczacz i zobacz czy ten problem nadal będzie wystepować. Mam nadzieje ze pomogłam.:) Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 31.03.10, 23:35 Jesli chcesz żel to ten jednofazowy jest podobno bardzo dobry. Ja sama też bedę go testować :) www.dooyoo.de/haushaltswaren/calgonit-power-gel/1360680/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wierzba Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.18.121.lan.e-wab.pl 01.04.10, 15:55 Dzięki bardzo na pewno spróbuje. Nio tak zmywarka sama dawkuje sobie sól ja po prostu uzupełniam jak mi pokazuje że jej brakuje. Po świętach oddaje te noże do reklamacji i jak dostanę nowe to na pewno tak spróbuję. Pozdrawiam Zdrowych Wesołych Świąt;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beta Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.10, 15:22 Rdza na sztućcach po myciu w zmywarce jest powierzchiowa i da się wyczyścić delikatnym mleczkiem (nierysującym). NAJLEPIEJ nie myć w zmywarce bo zawsze rdza będzie migrować i problem będzie się powtarzać. Dla leniwych- wkładać noże ostami do góry do koszyczka a pozostałe sztućce osobno i wycierać do sucha po umyciu. Zmywarka niszczy wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
neral_0 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 07.06.10, 11:48 Wydaje mi się,że wina raczej leży po stronie jakości sztućców niż zmywarki. Może następnym razem powinnaś dodać więcej płynu nabłyszczającego? Ja używam zmywarki każdego dnia i jeszcze mi się nie zdarzyło, by na sztućcach pojawiła się rdza( też używam calgonit) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szadoka Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: 212.160.172.* 11.06.10, 13:26 Jakosc zmywarki nie ma tu nic do rzeczy. Ja mam plamki na gerlachach, Data z Ikea, i jakis takich no nejmach ( takie srebrno- zlote paskudztwo). Za to nie mam zadnych plamek na sztuccach, ktore kupilam sto lat temu u Ruskich na bazarze. Za to posrebrzane lyzeczki co jakis czas musze wyczyscic bo bardzo ciemnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beta Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.10, 15:17 Po myciu w zmywarce wyjąć i wytrzeć do sucha! Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 04.02.11, 10:11 ja przestałam mieć z tym problem po tym jak zastosowałam się do porady jednej forumki, abym sztućce przed włożeniem do zmywarki oplukała z resztek. zauważcie, że problem dotyczy noży i widelców, nie lyżek. łyżki zwykle są czyste (że tak powiem oblizane ;) ), rzadko zostają na nich resztki jedzenia. to przez te resztki jedzenia na sztućcach tworzą się rdzawe plamy. odkąd płucze albo najpierw wrzucam do np. garnka z czysta gorącą wodą i potem do zmywarki sztućce są piękne i lśniące. zarówno moje sambonet jak i dokupione ostatnio sztućce tchibo. spróbujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce 04.02.11, 10:14 ahaa, a z babcinych sposobów usunięcia takich rdzawych plamek jest przetarcie kawałkiem cebuli z cukrem pudrem :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zu Re: rdza na sztućcach po myciu w zmywarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.13, 15:58 Mój GERLACH!!! Zardzewiał po pierwszym myciu. Zalałam komplet sztućców ciepłą wodą z płynem do naczyń. Z 18 szt rdza wyszła na 13 nożach. Oddałam je do reklamacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bobo Gerlach MODERN - noże - rdzewieją IP: 212.33.91.* 14.04.14, 12:52 Witam, dzisiaj odsyłam do reklamacji. Zerdzewiały ale tylko noże. W dziale reklamacji Gelacha powiedzieli, że albo sztućce się stykały jeden z drugim, albo trzeba wycierać do sucha, żeby nie leżały mokre w zmywarce. Jak dla mnie nieporozumienie... Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Gerlach MODERN - noże - rdzewieją 15.04.14, 10:34 Wytłumaczenie Gerlacha jest sensowne. Dlatego ten problem dotyka sztućców mytych w koszyku, a nie w szufladzie na sztućce. Jest jeszcze jedna przyczyna. Czytałem, że proces rdzewienia może przyspieszać obecność naczynia aluminiowego w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś