Gość: marcela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 17:07 witam czy ktoś posiada wypiekacz do chleba Moulinex? Głównie chodzi mi o to czy chleb z takiej maszyny jest smaczny. Jeżeli ktos ma będę wdzięczna za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: 88.220.167.* 25.11.08, 05:10 Mam, i polecam. Bardzo prosty w obsłudze, 2 mieszadła (w wersji dużej maszynki). Jedynym minusem jest to, że nie za bardzo przypieka wierzchnią skórkę. Narazie piekę z gotowej mieszanki. Wsypujesz wszystko do maszynki, nastawiasz program, czekasz 3,5 godziny i gotowe. Szybko, prosto i przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcela Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:07 a z jakich mieszanek korzystasz? nie wychodzi ci zakalec? ja się własnie zastanawiam nad wersją z mozliwoscia pieczenia bagietek czytałam tez ze da się zrobic ciasto drożdzowe, chciałam juz na swieta kupić i popiec trochę różności. Odpowiedz Link Zgłoś
gatilla Re: wypiekacze do chleba, warto? 14.01.09, 14:19 Tak jak ktoś pisał poprzednio mieszanki: www.chlebpolski.pl lub www.mieszanki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gatilla Re: wypiekacze do chleba, warto? 14.01.09, 14:22 Według mni ewersja z bagietkami to zbyteczny wydatek. Można upiec tylko 4 minibagietki a duzo przy tym pracy i cały program trwa ponad 2 godziny, mało to ekonomiczne choć bagietki pyszne. Ale można zrobić też samo ciasto i potem wiekszą ilość upiec w piekarniku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 23:25 gratuluję, jeśli dla ciebie 3,5 godziny to szybko. Po 3,5 godzinach czekania, to by mi się jeść odechciało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 11:41 Gość portalu: ola napisał(a): > gratuluję, jeśli dla ciebie 3,5 godziny to szybko. > Po 3,5 godzinach czekania, to by mi się jeść odechciało Widać, że nie masz wypiekacza na stanie :)) A tak na marginesie: po 3,5 godz. i tak nie zjesz, bo musisz poczekać aż ostygnie... Odpowiedz Link Zgłoś
narazka Re: wypiekacze do chleba, warto? 25.11.08, 14:58 Mam automat Moulinex z funkcją wypieku bagietek.Na razie jestem na etapie eksperymentów, ale ogólnie zadowolony. Chleb ma cokolwiek inny smak aniżeli sklepowy. Bagietki wyszły przepyszne. Najprostsze mieszanki to te z tej strony polskiemlyny.pl/index.php? option=com_content&task=view&id=16&Itemid=20 . Piekłem od nich chleb paprykowy i słonecznikowy. Ale ogólnie kwestia smaku jest kwestią gustu. Jednemu smakuje, drugiemu nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
narazka Re: wypiekacze do chleba, warto? 25.11.08, 14:59 Link się złamał,trzeba skopiować ręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_zlosnica Re: wypiekacze do chleba, warto? 25.11.08, 17:20 chlebek jest bez porównania lepszy niż sklepowy, jak dla mnie duży plus to możliwość ustawienia tak aby pieczywo było ciepłe na sniadanie, teraz tez jest sporo gotowych mieszanek zboz wiec mozna eksperymentować z chlebami, tez uzywam miedzy innymi polskie młyny. Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawa.amanda Re: wypiekacze do chleba, warto? 26.11.08, 14:04 a gdzie kupujecie te mieszanki? i czy da się ewentualnie zrobic ze zwyklej mąki, takiej jak na nalesniki? i jeszcze jedno pytanie funkcje do bagietek mają inne firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narazka Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.chello.pl 26.11.08, 14:24 Mieszanki z firmy Polskie Młyny S.A. można kupić w Realu, Carrefourze i pewnie jeszcze gdzieś tam. Ze zwykłej mąki robiłem bagietki. Do wypieku bagietek potrzebny jest odpowiedni stojak z foremkami plus jeden z programów jest dedykowany bagietkom. img296.imageshack.us/my.php?image=baggm6.jpg Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narazka Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.chello.pl 26.11.08, 14:28 Tutaj widać stojak img385.imageshack.us/my.php?image=ow500300ey4.jpg Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 15:52 Mieszanki firmy Chlebpolski:do dostania w Tesco, Bomi, niektórych sklepach za zdrową żywnością Mieszanki szwedzkie-w sklepiku spożywczym Ikei Czasami mieszanki bywają w Lidlu No i oczywiście Allegro:) Po etapie "początkujący" mozna spokojnie wypiekać z mąk dostępnych w sklepach. typ 650-bułkowa..... ....pośrednie 2000- razowa Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: wypiekacze do chleba, warto? 28.11.08, 19:43 ja mam moulinex z jednym mieszadłem (ten mniejszy, maksymalnie wychodzi 1 kg chleba na raz), jestem bardzo zadowolona, piekę głównie według przepisów, które były dołączone do urządzenia, naprawde polecam, mieszanki też wychodzą, ale one mają przeważnie różne dodatki, a ja wolę, skoro juz piekę, mieć w chlebie mąkę, wodę, sól i drożdże przeważnie, a do mieszanek zwykle coś się jeszcze dodaje, ale na pewno wychodza i pyszne, bo próbowałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 15:31 A czy ktoś piecze w wypiekaczach chleb tradycyjnie tzn na zakwasie? Czy tak można i czy wychodzi dobry? Odpowiedz Link Zgłoś
gatilla Re: wypiekacze do chleba, warto? 02.02.09, 14:02 Ja jeszcze nie piekłam na zakwasie ale jak poczytasz na forach chlebowych to jest wiele fajnych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe ZELMER 43Z010 21.01.09, 12:54 podepne sie czy ktos korzysta z zelmera 43Z010 www.ceneo.pl/2077338? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruti Re: ZELMER 43Z010 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.14, 21:06 Witam. Nabyłem takowy wypiekacz, lecz dopiero jestem w trakcie pieczenia wiec nie mogę jeszcze opiniowanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nauta_ Ile czasu?? 25.01.09, 11:43 Ile czasu trwa upieczenie chlebka? Czy faktycznie 3,5 godziny jak ktoś na początku pisał? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ile czasu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 11:47 nauta_ napisała: > Ile czasu trwa upieczenie chlebka? Czy faktycznie 3,5 godziny jak > ktoś na początku pisał? Mniej więcej tyle trwa podstawowy program. Są też inne skrócone. Zależy od rodzaju i wagi chleba. Ten czas to mieszanie, rośnięcie i pieczenie razem. Samo pieczenie trwa ok. 60min. Odpowiedz Link Zgłoś
gatilla Re: Ile czasu?? 02.02.09, 14:01 Tak, faktycznie cały proces trwa 3,40 zależy to od maszyny. Istnieje też możliwość upieczenia na szybko ale wtedy chlebek nie wychodzi tak piękny i pyszny jak powinien. Odpowiedz Link Zgłoś
nauta_ Re: wypiekacze do chleba, warto? 26.01.09, 17:04 a jak to jest z poborem prądu? mocno podskoczyły Wam rachunki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: 213.155.182.* 01.02.09, 19:40 Dzis widziałam przecenę w MediaM. Moulinexa XXL, 449pln+mąka z Polskich Młynów. Zastanawiam sie, jak wypada przy nim TEFAL OW4001 Dual Home Bread? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narazka Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.chello.pl 01.02.09, 22:53 Cena chyba trochę przesadzona. Odpowiedz Link Zgłoś
gatilla Re: wypiekacze do chleba, warto? 02.02.09, 13:59 Kupiłam na Allegro z dostawką do bagietek za 355 PLN! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 08:30 Ja kupowałam w Lidlu dwa (każdy inny) i cena nie przekraczała 200zł. W Tesco są w ciągłej sprzedaży teraz po ok. 80zł (były wcześniej po 129), a ostatnio mają w ofercie więcej modeli w przystępnej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 26.11.09, 17:05 Pobor pradu jest minimalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelmer czy zelmer czy IP: 92.244.57.* 05.03.09, 16:24 zelmer czy moulinex a moze cos innego - z jednym mieszadlem czy z dwoma - moulinex 5003 - podobno moulinex made in china i glosno chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.dynip.asn.pl 24.11.09, 20:35 Witam. Mam wypiekacz tej firmy od roku. Jest niezawodny. Nawet laik potrafi upiec wspaniały chlebek. Mój ulubiony to chlebek z dynią z gotowej mąki do wypieków firmy Polskie Młyny. Sama piekę biały chleb francuski wg.przepisu zamieszczonego w instrukcji.Gorący świeży chlebek-pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.ja Re: wypiekacze do chleba, warto? 25.11.09, 18:26 a ja mam trzy formy do chleba i piekarnik elektryczny ;)) moim zdaniem nie warto kupować automatu. razem z wyrastaniem i pieczeniem (3 bochenki lub 2 bochenki+ bułki) zajmuje mi to 2 godziny. nie kupuję też mieszanek, bo wolę sama kombinować i możliwości więcej. poza tym niektóre mieszanki zawierają taki sam szajs jak chleb z nie wiadomo czym kupowany w piekarni, sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.ja nie warto? 25.11.09, 18:28 a ja mam trzy formy do chleba i piekarnik elektryczny ;)) moim zdaniem nie warto kupować automatu. razem z wyrastaniem i pieczeniem (3 bochenki lub 2 bochenki+ bułki) zajmuje mi to 2 godziny. nie kupuję też mieszanek, bo wolę sama kombinować i możliwości więcej. poza tym niektóre mieszanki zawierają taki sam szajs jak chleb z nie wiadomo czym kupowany w piekarni, sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
paw-le Re: wypiekacze do chleba, warto? 28.11.09, 10:04 warto, jest super. i chleb smakuje na prawdę dobrze, lepiej niż ze sklepu. tylko trzeba znaleźć swój przepis. Ja i żona jak robimy osobno to nam całkowicie inne smaki wychodzą bo każde dodaje czegoś innego. Posiadam dokładnie taki wypiekacz o jaki pytałaś, sprawuje się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kluchucha Re: wypiekacze do chleba, warto? 28.11.09, 13:36 A co z chlebem z piekarnika? Macie jakieś sprawdzone przepisy? Jest to bardzo czasochłonne? Kupiłabym sobie taki wypiekacz, ale obawiam się, że to byłby kolejny nieniezbędny gadżet w mojej kuchni, a jest ona naprawdę ciasna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.09, 20:52 kluchucha napisała: > A co z chlebem z piekarnika? Jest dobry, tyle że... bardzo czasochłonny. W dodatku trzeba się nagnieść i zapewnić ciepełko dla rosnącego ciasta. A w maszynie - wszystko samo się robi, Ty wrzucasz tylko składniki. Ja również nie lubię kolekcjonować zbędnych gadżetów w kuchni, dlatego przed zakupem maszyny jakiś czas się namyślałam (swoje gabaryty ona ma). Ale nie żałuję. Bo w piekarniku nie piekłabym (może raz od wielkiego dzwonu). Ja nawet przy wypiekach drożdżowych nie miałam cierpliwości do tego ugniatania i rośnięcia ciasta, stosowałam sprawdzony i maksymalnie uproszczony przepis. Teraz nawet drożdżowe piekę sobie w maszynie :) Jeśli masz czas i zacięcie, możesz popróbować piec w piekarniku, jeśli Ci się to spodoba (zwolenniczki preferują tylko taki wypiek), to możesz przy tym pozostać. A maszynę możesz kupić w każdym momencie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.ja chleb z piekarnika nie jest czasochłonny 05.12.09, 16:15 to nieprawda, ze pieczenie chleba w piekarniku i jego przygotowanie jest czasochłonne. przecież napisałam wyżej, że zrobienie, wyrośnięcie i upieczenie trzech chlebów 0,5 kg zajmuje mi 2 godziny i niczego nie zagniatam tylko używam miksera. pewnie, że do maszyny wrzucasz i wyjmujesz a tu jednak rąk trzeba użyć ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.chello.pl 09.12.09, 17:10 Ja robię chleb w piekarniku, mam przepis, w którym wszystko wrzuca się do miski, zalewa wodą i miesza łyżką do połączenia składników. NIE trzeba wyrabiać! NIE trzeba robić zaczynu! Potem ciasto wykładam do formy i wkładam do piekarnika (leciusieńko nagrzanego, np. do 60 stopni, lub też wcale nie nagrzanego. Chodzi o to, by ciasto nie stało w przeciągu). Ciasto sobie rośnie, tak ze 40 min., po tym czasie włączam piekarnik, nastawiam temp. 200 stopni, a gdy już piekarnik ją osiągnie, wtedy piekę jakieś 40 minut. Chleb wychodzi pyszny! Preferuję z dodatkami ziół, czosnku, cebulki podsmażonej i rozmaitych pestek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chleb Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 09:12 No to podaj nam ten przepis, na co czekasz? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.chello.pl 10.12.09, 11:53 Proszszsz: www.wielkiezarcie.com/recipe35856.html Jak pisałam wcześniej, ja od razu po wymieszaniu wkładam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozwalam mu w niej wyrosnąć. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
aga1173 Mam maszynę Clatronic 01.12.09, 10:18 Mam wypiekacz Clatronik i jest super. mam juz ponad 2 lata. jestem bardzo zadowolona. Na początku wiadomo piecze się dużo później przechodzi to:) U mnie stał ponad pół roku nie używany ale ostatnio odkryłam go na nowo. tym razem wypiekam z różnych przepisów i nie z gotowych mieszanek. O wiele lepsza zabawa:) A co do czasu to trochę to trwa ale jak pod koniec tak pieknie pachnie to nie wyobrażam sobie jak może komuś się odechcieć go jeść? tyba temu kto go nie ma? ja mam z dwoma mieszadłami- ma po prostu ładniejszy kształt po upieczeniu. wcześniej miałam taki z jednym i tez jest ok tylko mi kształt nie odpowiadał cięćko się kroiło Ktoś pisał, ze z wierzchu nie dopieka? Radze posmarowac roztrzepanym jajkiem z dodatkiem wody i posypac chlebus czymś np: sezam, słonecznik lub kto co woli i jeszcze raz posmarowac. Będzie piękny kolor i ziarna nie będą się sypały. Ja to robie na sam koniec 3 wyrastania u mnie na zegarze jest około 1.5 godz do końca. nie ma obawy chleb nie opadnie. mąki zdecydowanie lepsze te typowo chlebowe mają więcej "kleju" ja kupuję na allegro z Młyna. najlepsze te 720 i 850 W razie wątpliwości chętnie odpowiem. Jeśli chcecie to podam podstawowy przepis na chleb który zawsze wychodzi:) ale to może w innym temacie. Jasne, ze z piekarnika chleb jest inny ale ten nie wymaga wogóle nakładu pracy ani pilnowania czasu wyrastania:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: blog Pacownia Wypiekow 03.12.09, 16:20 Zainteresowanym pieczeniem chleba / nie tylko w maszynie / polecma blog: pracowniawypiekow.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 10:44 Gość portalu: Krycha____ napisał(a): > Ja miałam ale oddałam przyjaciółce. Nie jest to tak dobra rzecz jak się wydaje, Jak to, oddałaś nie tak dobrą (może nawet złą) rzecz - przyjaciółce??? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 12:36 ladyjan napisał: > Nie sadze żeby specjalny wypiekacz był potrzebny, by upiec chleb- wystarczy > dobry piekarnik. Mój tata regularnie( 2 razy w tygodniu) robi sam chleb i > wychodzi mu on fantastycznie, w życiu czegoś tak dobrego nie jadłam. Ech, tak sobie piszesz, bo to nie Ty sama musisz ugniatać, zostawiać do wyrośnięcia, pilnować pieczenia itp. Nikt tutaj nie podważa wspaniałego smaku chleba własnoręcznie upieczonego. Chodzi jedynie o fakt, że maszyna baaaardzo upraszcza cały ten proces. Praktycznie nie wymaga czasu (ani wysiłku), co jest zachętą do wypiekania chlebka w domu. Ja osobiście nie piekłabym, gdyby nie maszyna. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 14.12.09, 12:08 Kliknelam i wyskoczyl piecyk do pizzy: surf4buy.pl/Grill_do_pizzy_Stonebake_Pizza_Oven_Giles__Posner-2335.html Inna firma niz te, ktore znam we Wloszech. Ktos ma? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 14.12.09, 12:11 Piszesz nie sadze, wiec nie wiesz. Nie masz porownania: nie pieczesz chleba w ogole. Zostaw opinie tym, ktorzy pieka i znaja roznice. Ciasto nie tylko "samo sie robi", ale lepiej rosnie: w kontrolowanej temperaturze. Ty w tym czasie mozesz sprzatnac mieszkanie, zrobic pranie, wziac aromatyczna dluga kapiel itp. A upiec chleb i tak mozesz potem w piekarniku. Moze kupisz maszyne rodzicowi? Nie bedzie musial wyrabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: 109.243.175.* 14.02.10, 18:40 Kupiłem urządzenie do wypieku Zelmera, chleb wychodzi poprawny, nie ma żadnych wad, oprócz jednej: bardziej przypomina w smaku suche ciasto (np. drożdżowe) niż elastyczny i lekko gumowaty normalny chleb, jak na przykład chleb baltonowski. O jakiejkolwiek trwałości mowy nie ma, jest suchy jak pieprz. Czy ktoś mógłby napisać jak otrzymać taki „normalny” chleb, na przykład taki jak baltonowski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.10, 17:12 Gość portalu: lech napisał(a): > ktoś mógłby napisać jak otrzymać taki „normalny” chleb, na przykład > taki jak > baltonowski ? Wszystko kwestia przepisu i wprawy. Radzę wypróbować kilka i wybrać ulubiony. Mój chlebek starcza mi na trzy dni, więc chyba można mówić o jakiejś trwałości ;) Na forum nie raz pojawiały się przepisy, poszukaj i poeksperymentuj. Ja sama posiłkowałam się takowymi, wcześniej korzystałam z przepisów z książeczki dołączonej do maszyny i te nie bardzo mi smakowały (oprócz jednego z orzechami i rodzynkami), też były dość suche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: 109.243.175.* 21.02.10, 19:43 Wraz z zakupionym Zelmerem dostałem przepisy, które bardzo dokładnie zrealizowałem i mam wrażenie, że straciłem tylko pieniądze na bezużyteczny gadżet. Może masz rację, poszukam przepisów, ale to powinno być bez szukania: wrzucam co potrzeba i otrzymuję chleb, a nie pseudo-chleb, typowy dla supermarketów. Pewnie masz rację, muszę poszukać przepisów, Tym niemniej mam bardzo mieszane uczucia. Gdyby ktoś mnie pytał o opinię to odradzałbym zakup tego wypiekacza. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 21.02.10, 21:13 Po pierwsze, przepisy producenta wyrzucamy do kosza. Po drugie, szukamy przepisow posiadaczy maszyn / np. w galerii potraw /. Po trzecie, chleb z maszyny, nawet najlepszy, bedzie tylko chlebem z maszyny. Niektorym bedzie smakowal, innym nie. Chleb baltonowski nalezaloby wyrobic w maszynie, a piec w piekarniku. Tak mysle: nie jadlam go do wielu lat, wiec sie nie wypowiadam. Wstawiam linki do tych, ktore przetestowalam i mam pod reka. Chleb prowansalski: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54695495,54695495.html?f=777&w=54695495&a=54695495 Chleb mleczny: fotoforum.gazeta.pl /72,2,777,76193824,76193824,0,2.html?v=2&noi=1 Chleb orkiszowo-zytni / maszyna-piekarnik /: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,37889566,37889566,0,2.html?v=2 Mam jeszcze 100%-maszynowe panettone i ciasto jogurtowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 11:18 Gość portalu: Lech napisał(a): > Wraz z zakupionym Zelmerem dostałem przepisy, które bardzo dokładnie > zrealizowałem i mam wrażenie, że straciłem tylko pieniądze na bezużyteczny > gadżet. Takie są efekty nieprzemyślanych zakupów ;) Ja przed zakupem maszyny poczytałam forum i opinie posiadaczy, długo jeszcze zastanawiałam się... aż w końcu kupiłam. I nie żałuję. Nie każdy chce posiadać i użytkować wypiekacz. Co do smaku, rzecz gustu i przepisów. Ale nie zgodzę się, że z maszyny chleb jest "supermarketowy". Na pewno nie, bo wiem co wrzucam i nie ma tam żadnych "polepszaczy" i innych niechcianych dodatków. Przynajmniej wiem co jem, a dodatkowo mi smakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech nie kupujcie IP: 188.33.174.* 25.02.10, 19:37 Pseudo-chleb. Żałuję zakupu Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: nie kupujcie 26.02.10, 06:20 Kupujcie: to swietny poczatek na domowe pieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania kupujcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 13:32 linn_linn napisała: > Kupujcie: to swietny poczatek na domowe pieczenie. Dla mnie również koniec. Coraz mniej czasu spędzam w kuchni (przejadło mi się? ;))) więc taka maszyna jest dla mnie w sam raz. A smak chlebka jest lepszy od sklepowego i mogę używać dodatków takich jakie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: kupujcie IP: *.siedlce.vectranet.pl 27.03.10, 20:44 Witam Wszystkich poszukuję instrukcji obsługi w języku polskim do opiekacza chleba firmy TEFAL. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tara Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.acn.waw.pl 29.03.11, 12:32 "Kupiłem urządzenie do wypieku Zelmera, chleb wychodzi poprawny, nie ma żadnych wad, oprócz jednej: bardziej przypomina w smaku suche ciasto (np. drożdżowe) niż elastyczny i lekko gumowaty normalny chleb, jak na przykład chleb baltonowski. O jakiejkolwiek trwałości mowy nie ma, jest suchy jak pieprz. Czy ktoś mógłby napisać jak otrzymać taki „normalny” chleb, na przykład taki jak baltonowski ?" jak w przepisiemasz konkretna ilosc wody , zastap polowe mlekiem i dodoaj 2 lyzki oliwy z oliwek Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: wypiekacze do chleba, warto? 29.03.10, 09:05 A ja mam pytanie do uzytkowników automatów do chleba : - Czy chleb po wyjęciu z formy i ostudzeniu go (rzecz jasna), da się pokroić nożem na cienkie kromki, czy tylko na takie jakieś mega grubaśne ? Moje pytanie wzięło się stąd , że zostałam poczęstowana takowym chlebem, ale pokrojonym w bardzo grube kromki, a ja takich nie znoszę. Więc tylko to mnie powstrzymuje od zakupu automatu, a mam ochromną ochotę na chlebek domowy. Doświadczonych uzytkowników bardzo proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.centertel.pl 29.03.10, 22:48 Kroje na kromki 1 cm ale jak chlebek wystygnie. Używam mąki z Polskich Młynów, zdecydowanie najsmaczniejszy chleb a ostatnio nowego wypiekacza kenwooda BM450, duuuża różnica na jego korzyść w stosunku do starego plastikowego Moulinexa. Robię też panettone, wychodzi tak jak prawdziwe włoskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 17:36 kitty4 napisała: > Moje pytanie wzięło się stąd , że zostałam poczęstowana takowym > chlebem, ale pokrojonym w bardzo grube kromki, a ja takich nie > znoszę. > Zależy od mąki i od przepisu. Moje pierwsze chlebki rzeczywiście trzeba było dość grubo kroić, używałam przepisów z książeczki dołączonej do automatu, a większość z nich zawierała pszenną białą mąkę. Nie bardzo mi te "kromy" przeszkadzały, jednak kanapki do pracy z dwóch takich złożonych nie były zbyt efektowne ;) Metodą prób i błędów doszłam do wypieków, które mogę kroić cieniutko. Reguluję to rodzajem mąki, dodaję razowej, żytniej, otrąb, płatków owsianych itp. Po nabraniu wprawy sama decyduję, jaki chleb wypiekam. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wypiekacze do chleba, warto? 05.07.10, 12:16 .. i ile razy upieczesz w tym chleb? 10? 20? Po najpozniej kilku miesiacach odechce Ci sie i grat bedzie stal nieuzywany. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 05.07.10, 19:55 "Grat" wyrabia rowniez ciasto: na chleb, bulki, makaron itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wypiekacze do chleba, warto? 05.07.10, 22:53 i powiedz, jak czesto to ciasto wyrabiasz? Raz w miesiacu? raz na pol roku? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: wypiekacze do chleba, warto? 06.07.10, 09:16 Ja używam maszynę co drugi dzień a czasem nawet codziennie. Piekę słodkie drożdżówki na drugie śniadanie dzieciom do szkoły a nam do pracy. Nawet nie chowam maszyny do szafy bo mi się nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 06.07.10, 09:39 Codziennie: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42061549,42565896,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 06.07.10, 15:12 To nawet nie chodzi o zapal. Maszyna znacznie usprawnia robienie ciasta, "nie brudzi sie", przyjazni z drozdzami. Mnie pomogla upiec wiele rzeczy, ktorych bez niej nigdy bym nie zrobila. A warto bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: wypiekacze do chleba, warto? 06.07.10, 16:38 Ja piekę chleb w piekarniku i bułeczki też, oraz pozostale ciasta, nie chce żeby mi maszyna zajmowała miejsce.Poza tym prawdziwy chleb to tylko na zakwasie! W maszynie to tylko na drożdżach. Moje wypieki: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2225878,2,20,Bulki-na-zakwasie.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2225880,2,22,chalkana-zakwasie.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2172962,2,27,peszenno-zytni-na-zakwasie.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2172963,2,28,Zytni-razowiec-na-zakwasie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wand-a1 Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 20:15 od paru lat piekę chleb na zakwasie dla swojej rodziny w piekarniku Jahana, gdzie mogę znaleźć przepis na bułeczki i chałkę na zakwasie czy one są za pszennym zakwasie??? Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: wypiekacze do chleba, warto? 06.07.10, 23:19 Chałka jest tu: www.chleb.info.pl/index.php?id=104 a bułki zrobiłam z tego przepisu tylko dałam maki orkiszowej zamist zwykłej jakies 30 do 40 procent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.10, 09:47 Można prosić przepisy na te chlebki. Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wypiekacze do chleba, warto? 07.07.10, 08:25 miniaturkova7 napisała: >. Chyba za mało w swoim życiu jadłaś dobrego chleba po prostu. :) wprost przeciwnie, mieszkalam niegdys blisko najlepszej piekarni na swiecie (tak uwazam!) piekacej najlepszy na swiecie chleb na zakwasie, prawdziwy chleb, smakujacy chlebem i wiem (zreszta po bardzo licznych probach), ze z maszyny takiego chleba w zyciu nie uzyskam. Obecnie wole jechac 50 km po dobry chleb zytni, niz eksperymentowac z maszyna. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: wypiekacze do chleba, warto? 07.07.10, 10:26 Zawsze można piec chleb na zakwasie w piekarniku, nie potrzebna jest maszyna:) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wypiekacze do chleba, warto? 07.07.10, 21:09 johana75 napisała: > Zawsze można piec chleb na zakwasie w piekarniku, nie potrzebna jest maszyna:) Pieklam, eksperymentowalam, probowalam,w piekarniku, 2 miksery zajechalam i jedna maszyne do chleba, holubilam zakwas przez kilka lat, pradu zuzylam niezliczona ilosc, a efekt byl... taki sobie. Totalny toto-lotek. Albo sie udalo, albo - (czesciej) nie. taniej i bardziej przewidywalnie jest jechac te 50 km do piekarni po dobry, gotowy chleb. A chleby z gotowych mieszanek czy przepisow dolaczonych do wypiekacza po prosu mi nie smakuja i doslownie smierdza. Nie wiem, czemu. Ja po prostu uwielbiam prawdziwy, zytni chleb na zakwasie, bez domieszek roznych cudacznych dodatkow. Chleb, ktory smakuje chlebem, a nie kminkiem, orzechami, parmezanem, oliwa, slonecznikiem, itd itp. Wypiekacza uzywam obecnie wylacznie do wyrabiania ciasta drozdzowego, ale ile mozna piec ciast? Kilka razy w roku moze sie zdarzy. Pozostaly czas maszyna stoi i zbiera kurz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wan-a1 Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:39 ja piekę w piekarniku chleb dwa razy w tygodniu od paru lat, więc już nie eksperymentuję, bo wychodzi mi super zakwas to żaden kłopot nie pamiętam, kiedy ostatni raz kupowałam chleb moja rodzina zjada go do ostatniego okruszka wychodzi jednak taniej, gdyż na trzy bochenki chleba mąka kosztuje mnie ok.3zł, dodatki 0.5zł, prąd 1.0zł czyli 4.5 zł jeden taki bochenek u nas w piekarni kosztuje 4.5zł , więc dwa bochenki mam gratis Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 08.07.10, 08:16 U jednego maszyna sie kurzy, u innego jest najwazniejszym sprzetem kuchennym po lodowce i kuchence. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: wypiekacze do chleba, warto? 08.07.10, 11:52 Dokładnie! Tak ja piszesz. Ja pieke 4 foremki chleba na raz.Jeszcze bochenków nie próbowałam, taki okrągły wychodzi mi w garnku lub garnku rzymskim. Zakwas to żaden problem, najważniejsze nie dac umrzeć mu z głodu, a resztą nie trzeba sie przejmować :) Mąka żytnia u mnie kosztuje 1.70 typ 720, a 3,60 typ 1850. W piekarni pól kilo prawdziwego chleba razowego kosztuje 8 zł.nie mówie o podróbkach farbowanych karmelem ;P Ja pieke na 2 taryfie wkladam chleb do lodówki po południu a o 22 pieknie jest już wyrośnięty! 40 min. pieczenia i gotowe! wypróbuj chałke jest rewelacyjna, a bułeczki z orkiszem ulubione mojego 7 latka! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 08.07.10, 12:52 Ja niestety do zakwasu musze jeszcze dorosnac, ale naprawde zazdroszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wand-a1 Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 14:19 na pewno spróbuję chałki :) ja piekę z mąki pszennej w typie 550 żytnia razowa typ 2000 ciekawi mnie garnek rzymski, ale muszę gdzie indziej pytać, bo to nie to forum i nie ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: wypiekacze do chleba, warto? 09.07.10, 00:10 Pieczesz w bochenkach? Jesli tak to daj namiary na formy do wyrastania bo w necie znalzlam od 70 zeta w górę, a to dla mnie rozbój w biały dzień! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wand-a1 Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 07:52 ja piekę /tak się u nas mówi/ chleb foremkowy czyli w keksówkach nigdy nie interesowałam się koszami fakt, 70zł to przegięcie te koszyki są wiklinowe? jeżeli tak, to koło mojej pracy jest sklep z wikliną i mogę sprzedawczyni popytać jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: wypiekacze do chleba, warto? 10.07.10, 13:17 Chciałam ci wkleic linka i znalazłam na Allegro tanio: www.allegro.pl/item1031349404_koszyk_do_wyrastania_chleba_forma_rozrostowa_0_8kg.html#gallery Najlepsze są podobno te takie jakby z okrągłych patyczków, ale do foremek najlepszy byłby jeszcze kamień do pieczenia pizzy...a mi nie chce sie bawic w godzinne nagrzewanie go w piekarniku...więc chyba zostane przy keksówkach i garnku rzymskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wand-a1 Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 21:02 czy ja to dobrze rozumiem, że w takim koszyku to on wyrasta i w nim się piecze? tam daleko nie wgzyzałam się w tajniki piekarstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszyna Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 11:17 mruwa9 napisała: > Obecnie wole jechac 50 km po dobry chleb zytni, niz > eksperymentowac z maszyna. ??? Chleb jesz od czasu do czasu? Bo nie wyobrażam sobie jechać codziennie (a nawet chociażby 2x na tydzień) 50km po chleb. U mnie je się chleb codziennie, więc wolę sama upiec - mniej czasu i kosztów niż szukanie po bliższej czy dalszej okolicy. Mam pewność przynajmniej co do składu chleba, a maszyna zapewnia minimum pracy własnej i to mnie zadowala. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wypiekacze do chleba, warto? 10.07.10, 00:14 nie, raz w miesiacu wyprawa po chleb, kupuje 10 bochenkow, zamrazam i wystarcza na kolejny miesiac. Chleb z maszyny mie odrzucal ( smierdzial mi po prostu, nie umialam sie przemnoc, zeby go zjesc), a tradycyjny chleb na zakwasie pochlanial ogromna ilosc czasu (praktycznie caly dzien pracy: 30-40 minut wyrabiania ciasta, bo to chleb na zakwasie, wyrastanie ciasta 3-5 godzin, pieczenie 1 godzina = ok. 7 godzin pracy), duzo energii elektrycznej, a efekt byl nieprzewidywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wand-a1 Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 07:28 to miałeś Mruwa jakich dziwny przepis, bo ja wyrabiam ciasto na zakwasie 3 minuty, tyle, żeby połączyć składniki długo to wyrabia się ciasto drożdżowe moje ciasto rośnie 2 godz. w piekarniku w tem. 30C a potem pozostaje tylko pieczenie 1,2 godz. po wyjęciu pięknie pachnie, chrupiąca skórka i ten smak, mniam, mniam ze słonecznikiem, pestkami dyni, bazylią, siemieniem lnianym, sezamem, czosnkiem i z czym mi się zachce, wiem co jem chleb mrożony, to jak mówią bracia Czesi "to nie ono" Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 10.07.10, 08:39 Maszyna to jest wstep do pieczenia. Wazne jest to, jak sie ja wykorzysta. Wrzuc moze dokladny przepis. Na pewno beda chetni. Przynajmniej ci, ktorzy maja zakwas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wand-a1 Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 09:35 ja nie piekę w maszynie tylko w piekarniku :) piekarnia.wordpress.com/2008/09/18/chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim/ jedyną moją modyfikacją jest mniejsza ilość mąki żytniej i mniejsza ilość zakwasu,chleb wychodzi taki delikatniejszy a zarazem miękki i wilgotny można dodać trochę drożdży, taki "listek" grubości 3mm, wymieszany z 2 łyżeczkami cukru i łyżką mąki i ciepłą wodą do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany, miąższ wtedy jest taki gąbczasty Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 10.07.10, 11:13 Dzieki. Wyglada swietnie. A jak wykorzystujesz maszyne? Tylko mieszasz krotko skladniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wand-a1 Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 12:06 nie, ja piekę w piekarniku mieszam składniki ręcznie drewnianą warzechą :) jak zaczynałam przygodę z chlebem, to nie spotkałam maszyny do ich wypieku do tej pory warzecha mi wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: wypiekacze do chleba, warto? 10.07.10, 12:37 chleba na zakwasie nie da sie robic w maszynie. No chyba ze traktowac to jako wyrabiacz tylko. Na WhitePlate byl chleb z kapusta kwaszona i choc nijak mu do chleba na zakwasie to nieco przypomina takowy... i da sie robic w maszynie Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 11.07.10, 07:45 Rozumiem. Myslalam, ze mieszasz w maszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: wypiekacze do chleba, warto? 10.07.10, 13:31 > jedyną moją modyfikacją jest mniejsza ilość mąki żytniej i mniejsza ilość > zakwasu,chleb wychodzi taki delikatniejszy a zarazem miękki i wilgotny Właśnie wilgotny chleb z chrupiąca skórką, taki jest chleb pieczony w naparowanym piekarniku! Z piekarni to ja jeszcze nie trafilam na chleb który byłby wilgotny, myśle o chlebie z maki oczyszczonej , bo razowy to co innego. Ja tez mroże chleb czasami jak mam za dużo, bułki tez mroziłam były super, odgrzane na tosterze byłyby jak świeże. Własnie potrzebowałabym toster...ale nie mam już miejsca na blacie. Ja ciasto na chleb wyrabiam robotem, razowe krótko, z maki oczyszczonej dłuzej, a chałkę i bułki recznie, do chałki użyłam zakwasu żytniego, wszystko z niego robie... Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wypiekacze do chleba, warto? 11.07.10, 13:33 poczytalam sobie komentarze pod linkiem, i mam doswiadczenia jak eltomek. Przy czym probowalam na rozne sposoby naprawde dlugo, ze 2 lata, i nigdy nie osiagnelam powtarzalnego, przewidywalnego, dobrego efektu. totalna loteria, albo chleb sie udal, albo nie. Czesciej nie. A zakwas mialam cudowny, dojrzaly (w koncu hodowalam go i dopieszczalam przez ponad 2 lata). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wand-a1 Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 21:06 Mruwa, nie przejmuj się, rozumiem Cię,ja nie potrafię upiec ciasta słodkiego np. kruchego, zawsze coś sknocę, nawet te przepisy, które podobno nie da się zepsuć :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszyna Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 12:33 mruwa9 napisała: > raz w miesiacu wyprawa po chleb, kupuje 10 bochenkow, zamrazam > i wystarcza na kolejny miesiac. A więc bardzo mało chleba Ci potrzeba. U mnie schodzi codziennie co najmniej bochenek (3 dorosłe osoby). A 10 bochenków zajęłoby mi cały zamrażalnik, który wolę wykorzystać na inne mrożonki. Doraźnie zamrażam do trzech (góra) chlebów, lub kilka bułek - resztę miejsca zajmują mięsa, warzywa i owoce oraz inne (gotowe) potrawy. I zamrażalnik pęka w szwach :) A chleb piekę od ok. 2 lat i jestem zadowolona, mi w niczym nie przeszkadza maszynowy, w piekarniku nie chciałoby mi się piec, więc dla mnie to dobre rozwiązanie. Dla kogoś innego (tak jak np. dla Ciebie) być może nie, kwestia gustu i upodobań. Zresztą dotyczy to wszystkich innych różnorakich sprzętów - jednym niezmiernie potrzebnych - innym z kolei zupełnie zbędnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wypiekacze do chleba, warto? 12.07.10, 15:52 Gość portalu: maszyna napisał(a): > mruwa9 napisała: > > > raz w miesiacu wyprawa po chleb, kupuje 10 bochenkow, zamrazam > > i wystarcza na kolejny miesiac. > > A więc bardzo mało chleba Ci potrzeba. U mnie schodzi codziennie co najmniej > bochenek (3 dorosłe osoby). A 10 bochenków zajęłoby mi cały zamrażalnik, który > wolę wykorzystać na inne mrożonki. To sie da rozwiazac dodatkowa zamrazarka :-) Mam dwie bardzo duze zamrazarki, wiec luzik, zamrazam sporo wszelakich rzeczy. A u nas chleb jedza jedynie 2 dorosle osoby, dzieci rzadko i malo, wiec wystarcza nam pol bochenka na dzien. No i po ten chleb, po ktory jezdze, oplaca sie podrozowac te 50 km, bo to naprawde jest pyszny chleb ( nieskromnie nazwe sie milosnikiem i znawca DOBREGO chleba), bez chemicznych spulchniaczy i innych dziwnych dodatkow. Chleb, ktory starzeje sie szlachetnie (jest smaczny nawet po kilku dniach i sie nie kruszy, jak to niektore chleby maja w zwyczaju) i rozmrozony smakuje niemal rownie dobrze, jak swiezy. Takiego chleba nigdy, w ciagu ponad 2 lat moich piekarniczych eksperymentow, nie udalo mi sie upiec. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba z ryzu 26.07.10, 11:39 Ciekawostka: tinyurl.com/2dr5ha8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wypiekacze do chleba, warto? IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 17:29 Czy ktoś ma doświadczenie z wypiekaczem do chleba firmy SilverCrest, dostępnym w sklepach LIDL? bardzo porsze o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wypiekacze do chleba, warto? 24.01.11, 09:47 Poklikalam na wloskich stronach. To jest chyba maszyna identyczna jak Bifinet KH1171, ale zrobiona dla Lidla. Opinie widze pozytywne, ale jedna osoba miala problem. Nic to jednak nie znaczy: moze sie zdarzyc przy kazdej marce. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: paczki z maszyny 08.02.11, 16:58 Tym razem karnawalowe paczki z maszyny: fantazjemagdyk.blogspot.com/2011/02/paczki-z-maszyny.html Odpowiedz Link Zgłoś