Dodaj do ulubionych

kenwood CHEF - wszystko na temat

01.03.09, 20:29
Po wielu dylematach i waszych sugestiach, zostałam szczęśliwą posiadaczka tego
sprzętu. Piękne urządzenie, mieści mi się pod podwójnym blatem, moc 1400,
cichutkie - po prostu bajka. Jestem na etapie kompletowania akcesoriów. Mam
wiele pytań . Na polskich stronach nie ma wielu informacji. W opisach
produktów w sklepach internetowych informacje też bardzo ogólnikowe. Chętnie
skorzystam z waszych rad np. co do rodzaju szatkownicy, maszynki do makaronu itp.
Piszcie proszę mam dziesiątki szczegółowych pytań.
Mam nadzieję, że mimo dość wysokiej ceny jesteście tak samo zadowoleni z tego
sprzętu jak ja.
Obserwuj wątek
    • bursztyn10 szatkownica 04.03.09, 14:22
      Nie piszecie. A może nie macie tego sprzętu ? Wczoraj dokupiłam szatkownicę- A
      998A I zdobyłam cenne doświadczenie. W dwóch identycznych opakowaniach, dwa
      identyczne opisy działania. W jednej jest 6 dysków ze stali nierdzewnej ale w
      drugiej tylko 3.
      Moja robi frytki, trze ziemniaki na placki, ser, szatkuje, kroi w plasterki,kroi
      nawet fasolkę.
    • bursztyn10 maszynka do makaronu 15.03.09, 17:00
      są dwie
      - jedna wyciska makarony przez różne sitka (muszelki, rurki świderki....
      - druga kroi.
      Testowałam tę pierwszą. Robiłam makaron typu PAPARDELLE -szerokie wstążki.
      Łatwo i przyzwoity efekt. Już przy pierwszym razie łapie się wszystkie niuanse.
      Mam nadzieję poszaleć na tym polu a jaki smak prawdziwego jajecznego makaronu :)))
      Producent dołącza tylko jeden rodzaj "sitka"(wyciskacz decydujący o kształcie )
      wszystkie inne trzeba dokupić

      Jeśli chodzi o tę drugą maszynkę jeszcze jej nie posiadam ale to na niej mi
      głównie zależy. (makaron do rosołu)
      Tu następny hak producenta.
      Jeśli wybierzesz sobie rodzaj (jedna maszynka tnie jeden typ makaronu) to jeżeli
      nie chcesz ręcznie wałkować to musisz mieć drugą do wałkowania ciasta.
      Niestety nie są to tanie akcesoria.
        • max19640904 Re: maszynka do makaronu 05.04.09, 07:43
          Mam chef ale 315 czyli tylko do ciast.Mam robota philipsa więc tylko to mi było
          potrzebne.Różnica w ubiciu masy,białek i innych składników jest naprawdę
          duża.Masło utarte jest naprawdę na puch a krem cudnie aksamitny.
          Wiosło wykorzystuję np przy robieniu pasztetów,klopsa.Bez problemy wymiesza
          miskę mięsa.Ciasto karpatka jest tak dobrze napowietrzona że rosnie bez proszku
          cudnie wysoko.
          Oczywiście mam mozliwość dołączania innych dodatkowych akcesoriów ale nie są mi
          potrzebne.Zastanawiałam się nad maszynką do makaronów ale u nas są drogie i brak
          było opinii jak to się sprawdza w działaniu.Była kiedyś na allegro plastikowa
          używana ale nie zakupiłam bo bałam się będzie toto tylko stało.
          • bursztyn10 Re: maszynka do makaronu 05.04.09, 12:50
            Jest taki francuski internetowy sklep ceny tańsze nawet do 50%.
            Niestety nie mają maszynki do krojenia makaronu do mojego modelu więc ciągle
            czekam. W Polsce ceny koszmarne, nawet u jedynego przedstawiciela firmy Kenwood.
            Dostałam propozycję z serwisu Kenwooda Podana cena z możliwością zmiany do 50%.
            Skandaliczne.
            To adres dobrego i sprawdzonego sklepu . Szybko sprawnie i dużo taniej. Musiałam
            zwrócić jedną rzecz bo zamówiłam nie do swojego modelu. Bez problemów.
            www.pixmania.com/pl/pl/home.html
            Tam kupiłam maszynkę do makaronu tego wyciskanego ( rurki, świderki i
            kilkanaście innych ) .O efektach już pisałam. W domu smakuje nam lepiej jeśli
            zmniejszam ilość jajek, w przepisie 10 na kilogram mąki, i zastępuję je wodą. (
            Makaron jest bardziej miękki)
              • Gość: ht Re: maszynka do makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 14:43
                Niedalej jak wczoraj oglądałam w Saturnie ten sprzęt. Mój stary malakser ledwo
                zipi i będę musiala pomyśleć o czymś nowym. Zastanawiam się własnie nad tym
                kenwoodem. Tzn.podoba mi się i Kenwood Chef i ten retro Kmix. Zastanawiająca
                jest różnica w mocy obu 1400W vs 400W. Najbardziej zależałoby mi na tarczach do
                cięcia warzyw na surówki, tego uzywam najczęściej. Ale to pewnie jest ta osobna
                przystawka o któej piszesz? Jak się sprawdziła w użyciu? Czy dużo jest
                skręcania/rozkręcania? Ile kosztuje, bo na stronie Kenwooda nie ma cen. W ogóle
                trudno o dobre informacje na temat Kenwooda. W dodatku czytam, że te tarcze są z
                tworzywa(?)
                Jeśli możesz, napisz proszejak Ci się ten Kewnwood sprawdza i co myślisz o tej
                róznicy w mocy, o której napisałam wyżej
                pzdr
                • bursztyn10 Re: maszynka do makaronu 13.06.09, 18:53
                  Co ja sądzę o moim Kenwoodzie ? Dziś go ucałowałam!
                  Założyłam ten wątek licząc na rady innych użytkowników.
                  I jak widać nie ma ich wielu. Nie wiem co sadzić o tej mocy. Kierowałam się radą
                  męża , kupiłam 1400. Nie mam porównania. Ale słyszę, że przy cięższej pracy
                  zwalnia, więc chyba ta moc jest potrzebna.
                  Tarcze do warzyw są ze stali nierdzewnej, estetycznie wykonane i solidne.
                  Niestety wszystkie przystawki kupuje się osobno. Wybór jest bardzo duży i wciąż
                  pojawiają się nowe modele . Np. jedna literka przy maszynce do makaronu moze
                  spowodować wiele zamięszania.
                  Bardzo długo nasiedziałam się w sieci,żeby zdobyć podstawowe informacje ale i
                  tak nie uniknęłam błędów. Przystawka AT 980 to niemalże to samo co A 998 A. Ta
                  druga nie szatkuje do zbiornika co pozwala bez przerwy np posiekać 10 kg ogórków
                  na plasterki ale zajmuje więcej miejsca. W moim wypadku mało praktyczna bo ja
                  naprawdę rzadko przetwarzam takie ilości.Za to AT 980 ma jeszcze nożyk i oprócz
                  ciecia warzyw jest także malakserem.
                  Uważaj na dwie rzeczy ten sam sprzęt może mieć w komplecie trzy albo sześć
                  tarczy do cięcia.
                  I wiele przystawek ma już nowsze wersje a więc inne symbole.
                  Oprócz maszynki do makaronu nie ma to najmniejszego znaczenia. Starsze wyglądają
                  podobnie a wydaja się tańsze.
                  Wcześniej polecałam sklep internetowy w którym sama robiłam zakupy. Dużo taniej,
                  niemniej musisz liczyć się z tym, że Polskie serwisy nie uwzględnią Ci
                  reklamacji. Będziesz musiała reklamować we Francji. Ale są tam rzeczy których
                  nie można zepsuć ( końcówki do makaronów 50% tańsze niż w Polsce)
                  KENWOOD CHEF to naprawdę super sprawa.
                  • bursztyn10 Re: maszynka do makaronu 13.06.09, 19:02
                    www.kenwoodworld.com/pl-PL/Produkty/Miksery/Akcesoria-do-robotow-kuchennych/
                    To link do strony gdzie można obejrzeć sobie wszystkie akcesoria do tego a także
                    innych kenwoodów.
                    To strona jedynego oficjalnego importera( przynajmniej tak mówią) tego sprzętu.
                    Wszystko opisane jest dość przyjaźnie. Można tam zadzwonić i uzyskać
                    szczegółowe informacje ( dziewczyny są bardzo miłe i chętnie doradzają) Można
                    też u nich od razu złożyć zamówienie.
                    Niestety ceny jak na bezpośredniego importera kosmiczne !
    • bursztyn10 kolejne akcesoria 23.10.09, 22:19
      Właściwie to podbijam temat. Nic nowego dodać się nie da. Wciąż mnie ten sprzęt
      zachwyca. Dokupiłam młynek ze szklanymi pojemniczkami.Świetnie sprawdzał się
      cały sezon grilowy do produkcji sosu do mięsa .Zamiana na pastę cebuli, ziaren
      pieprzu, gałki, peperonczino to tylko 2 minuty. Suche z mokrymi, twarde z
      miękkimi. I jeszcze szczelne higieniczne pojemniczki do przechowywania.Uwielbiam
      je naprawdę. W przyszłym tygodniu dotrze do mnie zestaw :Sokowirówka i
      wyciskarka do cytrusów
      • eurofan74 Re: kolejne akcesoria 23.12.09, 17:31
        I jak doświadczenia z kolejnymi akcesoriami? Jako świeży użytkownik
        KM020 cenne są dla mnie wszelkie informacje o akcesoriach.

        Jak na polskie warunki, miksery Chef/Major należą raczej do drogich,
        nie dziw się więc, że nie odpowiedziało ci zbyt wiele osób.
          • Gość: baz Re: kolejne akcesoria IP: *.comarch.com 15.01.10, 09:38
            Hej,

            Ja właśnie przymierzam się do zakupu KM 010. Dojrzewałem dłuuuugo czytając i
            analizując różne wersje różnych robotów. Twój wątek potwierdza chyba jednak mój
            ostateczny wybór, że będzie dobry ;]
            Powiedz tylko, który model sokowirówki masz? Bo KM010 wybieram m.in. z powodu
            sokowirówki, ponieważ w innych robotach nie miały dobrych recenzji a tu
            przynajmniej jest moc.
              • Gość: baz Re: kolejne akcesoria IP: *.comarch.com 15.01.10, 13:02
                Marta,

                Wyczytałem na innych forach, że masz KM023. Ja się waham pomiędzy km010 a
                właśnie km023. Najpierw miał być km010 ale widzę, że suma wyposażenia km023 daje
                dobrą cenę i jakby to "odjąć" to w cenie km010 dostaję km023. Więc ekonomicznie
                jest uzasadnione. Powiedz tylko jak sobie radzi z niedużymi ilościami podczas
                mieszania? Czytałem, że nie za bardzo tzn. jakby nie sięga. Ale czy tak jest?
                Nawet po wyregulowaniu wysokości mieszadła? Dużo gotujesz? Codziennie korzystasz
                z Kena?
                Pozdrawiam,
                • eurofan74 Re: kolejne akcesoria 15.01.10, 14:45
                  To ja napisałem w innym wątku o tym niesięganiu. Nie sprawdziłem
                  jeszcze mozliwości regulacji mieszadła.

                  Major (KM020 czy KM023) ma misę znacznie większą od Chefa - 6,7 l
                  vs. 4,6 l. Jeżeli przewidujesz robienie dużych porcji mas, ciast
                  itp., nawet od czasu do czasu, to KM023 będzie słusznym wyborem.
                  Jeżeli 4,6 l ci całkowicie wystarczy, to używanie większej misy
                  będzie dla ciebie niewygodne i nieekonomiczne. KM010 też występuje w
                  większym zestawie, choć chyba z mniejszą liczbą akcesoriów niż KM023.

                  Możesz spróbować zobaczyć Chefa i Majora w "realu", w jakimś dużym
                  markecie z AGD, i porownać sobie obie misy.
                  • Gość: baz Re: kolejne akcesoria IP: *.comarch.com 15.01.10, 15:46
                    Chciałbym zobaczyć w realu ale upolować nigdzie nie mogę. A ze specyfikacji niby
                    (poza wagą) między sobą bardzo się nie różnia. Chyba model z kartona zrobię ;]
                    Dużych porcji raczej nie będę robił, a nawet jeśli to baaardzo sporadycznie. W
                    tej kwestii zawsze mogę na raty rozłożyć. Bardziej chodzi mi tu o to że kupując
                    km010 i przystawki w sumie wyjdzie cena taka jakbym kupił od razu km 023. Z tym,
                    że ten drugi większy ;] I tu moje wątpliwości. Wątpliwości czy nie za duży dla
                    kucharza-hobbysty-amatora po kilku kursach i praktyce domowej ;]
                    • Gość: Wand-a1 Re: kolejne akcesoria IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.10, 16:19
                      Tak podglądam i mam identyczny problem :)
                      Wielkość misy wyobraziłam sobie porównując garnek 4 litrowy i garnek 6 litrowy
                      /tam też jest 2litry różnicy/ i doszłam do wniosku, że misa 6,7 l jednak jest
                      bardzo duża, bo w 5 litrowej misie zagniatam spokojnie ciasto drożdżowe na
                      chleb z 1,7kg mąki i jeszcze jest miejsce. Wiem, że model 023 opłaca się ale
                      boję się, że z takiego "mamuta" stojącego na blacie nie będę zadowolona.
                    • eurofan74 Re: kolejne akcesoria 15.01.10, 16:22
                      Jak już pisałem w innym wątku, KM020 czy KM010 trudno znaleźć.
                      Patrzyłem w kilku marketach, ale oba razem zobaczyłem tylko w Media
                      Markt w Warszawie przy Al. Krakowskiej.

                      Wbrew szumnym opisom na stronie Kenwood-a, doświadczenie w gotowaniu
                      nie ma moim zdaniem znaczenia przy wyborze miksera - każdy mikser
                      planetarny (Kenwood Chef, Major, Prospero, KA Artisan czy Bosch MUM)
                      działa tak samo, i jego obsługa jest podobnie prosta. Z mojego
                      rozpoznania wynika, że Major ma obecnie największą misę z dostępnych
                      robotów domowych. Jest więc idealny do przygotowywania dużych porcji
                      ciężkich ciast, np. drożdżowego. Z drugiej strony przygotowywanie
                      małych porcji w dużej misie będzie cię męczyło, bo za każdym razem
                      będziesz musiał myć ją i mieszadła. Chyba, że dodatkowo masz blender
                      do ubicia piany np. z 1-2 jajek.
                • marta_pl69 Re: kolejne akcesoria 15.01.10, 18:41
                  Ja duzo gotuje i swojego Kena uzywam codziennie.Najczesciej mlynki
                  do roznych rzeczy:zupki,rozdrabnianie malej ilosci zieleniny(bo duze
                  juz w malakserze)rozdrabnianie czosnku,nawet jako maly blender do
                  napojow na jedna szklanke(np jogurt z owocami).Bardzo czesto tez
                  uzywam tez malakser,np do siekania cebuli,warzyw na
                  surowke,ziemniakow na placki.Miesa miele sama prosto do misy,a potem
                  farsz na kotlety,badz golabki miesza K-beater (nawet ostatnio
                  jednoczesnie z siekaniem w malakserze cebulki do tegoz).
                  U mnie Ken sie "nie marnuje",nawet myslalam na poczatku o zakupie
                  pokrowca,ale u mnie to bez sensu,bo sie nie zakurzy ;)
                  Male ilosci bialek lapie duzo lepiej po wyregulowaniu mieszadla,choc
                  moglby lepiej.Mi to jednak nie przeszkadza,bo jak chwilke pochodzi
                  to zalapie nawet mala ilosc,a potem to juz 10 sekund i ubite na
                  blache,nawet ciezko zdazyc z dodawaniem cukru w trakcie.
                  Ja tez tak kalkulowalam,ze za te same pieniadze w zestawie mam
                  wieksza moc,no i jeszcze zadecydowalo wykonczanie obudowy,ale to juz
                  pewno czytales w watku o KA.
                • Gość: baz Re: Sokowirówka IP: *.comarch.com 15.01.10, 15:42
                  Tzn. masz chyba AT 641 tak? Jeśli mówimy o sokowirówce.
                  Jeśli tak, to jaka Twoja opinia? Na filmie Kenwooda na YouTube przerabia kokosa
                  w skorupce na sok (ale to już extreme). Chodzi mi czy radzi sobie z twardymi
                  owocami/warzywami typu marchew, seler? I czy radzi sobie dobrze.
                    • marta_pl69 Re: Sokowirówka 15.01.10, 18:53
                      AT642 jest chyba raczej do przecierow z miekkich owocow,chociaz moge
                      sie mylic.
                      A tamta faktycznie jest do prospero,nie wiem w sumie
                      czemu,myslalam,ze bedzie pasowac.
                      Hmm... no to jak z ta sokowirowka w koncu
                      • marta_pl69 Re: Sokowirówka 15.01.10, 19:16
                        To jeszcze raz ja :)
                        Przelacialam sobie jeszcze raz ten watek i widze,ze martwia Was
                        rozmiary. Po jakims czasie juz sie oko przyzwyczaja i robot nie jest
                        juz taki wielki jaki wydawal sie na poczatku. Misa-zmierzylam ma
                        22cm wysokosci i 24 cm srednicy na gorze,do tego ma bardzo zgrabny
                        ksztalt.Jedynie w dalszym ciagu mieszadla robia na mnie wrazenie,ale
                        wczesniej mialam zwykly mikser z trzepaczkami,wiec nie ma tu wogole
                        do czego porowanywac :)

                        Bzz jak chcesz zrobic model,to zdejme wszystkie wymiary :D
                        • Gość: baz Re: Sokowirówka IP: *.lewandow.net.pl 15.01.10, 19:55
                          Oj, to zdjęcie wszystkich wymiarów brzmi bardzo kusząco i obiecująco... ;p

                          A tak na poważnie to planuje w weekend skoczyć tam gdzie je ostatnio widziano,
                          czyli w okolice al. Niepodległości do MM. Może się uda je trafić. Te wymiary
                          22/24 wcale nie odstraszają. Dziś widziałem KM 266, od tego się zaczęło,
                          taaaaaki on malusi... ;]

                          Pozdrawiam i miłego weekendu życzę!
                            • Gość: baz widziałem !!! ;] IP: *.comarch.com 18.01.10, 11:49
                              Dzięki eurofan74, własnie tam obejrzałem sobie 10 i 23.
                              Wniosek z pewnością jest taki, iż trzeba je zobaczyć. Po całej lekturze
                              internetowej nt. tych robotów moja wyobraźnia powiększyła je do wielkości
                              przynajmniej dwukrotnie w stosunku do tego co widziałem ;]
                              Tak czy inaczej 023 jest spory ale nie tak wielki jak się spodziewałem. I
                              decyzja padła na niego własnie. Nie mam co prawda dużej kuchni i będzie
                              chowany, ale to tymczasowo na jakiś czas. Docelowo będzie duża kuchnia i
                              tam zajmie reprezentatywne miejsce, a że to inwestycja na lata (tak mi się
                              przynajmniej wydaje) więc nie korzystam z półśrodków.

                              Dzięki wszystkim za cenne informacje. Jak już nabędę to podzielę się
                              wrażeniami.

                              A tymczasem jako ciekawostka:

                              www.kenwoodworld.com/de-de/Produkte/Kuchenmaschinen/Major--Chef/Titanium-Timer-Major/
                              • marta_pl69 Re: widziałem !!! ;] 18.01.10, 12:51
                                A nie mowilam,ze nie jest az taaaaaaki wielki :)
                                Widac,ze wszystkim po prostu utknely w pamieci moje "pierwsze
                                wrazenia" hehe
                                Ciekawe co powie teraz Wanda :D
                                Fajnie,ze sie zdecydowales i mogles przedtem zobaczyc.Ja kupowalam w
                                ciemno,stad tez pewnie bylo moje zaskoczenie rozmiarem.

                                Widzialam w necie i to gotujace "cudo" z Twojego linka.Tylko
                                wiesz,za prawie dwukrotnosc tego co wydalam(i to chyba bez zadnych
                                dostawek) to duzo za duzo.... Z reszta jak mysle o gotowaniu w
                                mikserze,to tak jak z Thermomixem,albo Kohersenem. Niewiele przy
                                moim stylu gotowania
                                moglabym zrobic. Jakies risotto,moze
                                bigos,gulasze,chociaz bardziej mi sie widza z tego slodkie rzeczy,np
                                budynie,albo podgrzrwanie czekolady,jakies zabajone(chociaz i tak
                                nie wim,czy nie lepiej w kapieli wodnej)... Zup kremow nie jadamy,a
                                jesli,to moge sobie zblendowac ugotowana tradycyjnie.Dla mnie zbedny
                                bajer.

                                Max jesli chodzi o makarony,to chyba Pasta maker AT936A plus
                                sitko do swiderkow,chociaz na moje oko to sitko do cienkiego
                                makaronu wyglada bardziej na spaghetti niz na nitki do rosolu,ale
                                moze dla Ciebie bedzie ok.
                                • Gość: baz Re: widziałem !!! ;] IP: *.comarch.com 18.01.10, 13:08
                                  Hej marta_pl69,

                                  Nom, fajnie, że mogłem zobaczyć, dotknąc i podnieść ;]
                                  Szkoda tylko, że nici ze "zdejmowania" wymiarów... ;p

                                  Ten co wysłałem, ma opcję gotwania? Chyba nie... tam tylko timer dodatkowy
                                  jest ot i tyle. W niemczech kosztuje jakieś 2200-2500 więc tylko chyba
                                  timer ma extra.

                                  Ale zaintrygowałas mnie "gotowaniem w mikserze", nie znałem tego, musze
                                  poczytać... ;]
                                  • eurofan74 KM040 a Cooking Chef 18.01.10, 14:07
                                    Marta miała chyba na myśli Kenwood Cooking Chef to jest właśnie
                                    Major z opcją gotowania, jako konkurencja dla np. thermomixa. Ty
                                    dałeś linka do Major KM040 - moim zdaniem to "zwykły" Major z
                                    dodanym timerem, opcją ustawiania czasu pracy itp. Jest już
                                    oferowany w Polsce przez jeden ze sklepów internetowych.
                                • marta_pl69 Re: widziałem !!! ;] 18.01.10, 13:12
                                  Ups pisales wstazki do makaronu,to powinno wystarczyc,chociaz do
                                  mnie nie przemawiaja wyciskane wstazki,wole takie krojone (i tu
                                  przystawka do walkowania(chyba,ze recznie-walkiem) i druga do ciecia
                                  wstazek. Ja do swojego nie kupuje bo wole reczna maszynke do pasty.
                                • eurofan74 Re: widziałem !!! ;] 18.01.10, 14:13
                                  Postaw Majora obok tradycyjnego miksera ręcznego, porównaj wielkość
                                  mieszadeł, to zobaczysz różnicę :) Zresztą, w kuchni optycznie Major
                                  wydaje się większy niż na półce w wielkiej hali sklepowej. Poza tym
                                  sporo miejsca zajmują też wszytkie akcesoria.
                                • Gość: Wand-a1 Re: widziałem !!! ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 19:55
                                  Wywołana do odpowiedzi, odpowiadam :P
                                  Wczoraj w MM w Krakowie oglądałam Kena w wersji kmx051 i 054.
                                  Fakt, misa 4,8l nie jest wielka i nie wiem czy w moim przypadku nie za mała.
                                  Szkoda, że nie można zrobić próby.:)
                                  Wyrób solidny,dokładnie zrobiony. W każdym razie podobał się mojemu domowemu
                                  mechanikowi.
                                  Teraz czekam na zwrot podatku i wtedy ostatecznie zdecyduję, czy będzie km020
                                  czy 023.
                          • eurofan74 Major a Chef 17.01.10, 22:36
                            Jeżeli chodzi o zajmowane miejsce, to między Chefem a Majorem nie ma
                            zbyt dużej różnicy. Major jest przede wszystkim wyższy od Chefa,
                            natomiast powierzchnia, jaką zajmują na blacie, jest podobna. Oba są
                            raczej do na tyle dużych kuchni, że mogą być na stałe postawione na
                            blacie, bez konieczności ich każdorazowego wyjmowania z opakowania
                            czy przesuwania.
                            • marta_pl69 Re: Major a Chef 18.01.10, 14:50
                              No to ja sie rozpedzilam,nie przyjrzalam,po niemiecku to ja
                              calkiem "is wajsh nicht" i pomyslalam,ze to Cooking Chef,bo wlasnie
                              jego mialam na mysli.

                              No szkoda,ze nici z tych wymiarow,bo sie juz podekscytowalam
                              hahahaha :D
                                • marta_pl69 Re: Major a Chef 20.01.10, 10:37
                                  Hej!
                                  No to fajnie,ze sie obkupiliscie "u nas" :) Mysle,ze nie powinno to
                                  isc do Was miesiac,no chyba,ze polska poczta bedzie opozniac.Jak
                                  kupowalam wozek kiedys,to tez niby mialam czekac 2 tygodnie,a mialam
                                  po 3 dniach w domciu.
                                  Naprawde nie wiem dlaczego w Polsce ceny sa z kosmosu,dlatego ja sie
                                  tu obkupuje na maksa.
                                  Baz ile zaplaciles za KM023 w Amazonie? Pytam,bo tam
                                  sa "widelki" cenowe,wiec nie wiem,a ile najtaniej w PL kosztuje?
                                  Wando ja to mam czuja,ze jednak tez kupisz KM023 :)
                                  Ostatnio pierwszy raz Ken gniotl mi drozdzowe na chleb i
                                  dal rade w kilka chwil.Nie mam w chlebach doswiadczenia i robilam z
                                  przepisu uzywajac wagi,ale wiesz,ze od maki zalezy ile trzeba
                                  dac,reka czuje jak zagniata.Jak gniecie mikser,to mozna sie
                                  pomylic.Mi sie ciasto wydawalo ciagle za rzadkie i podsypywalam
                                  maka,zamiast sprawdzic lapka i wyszlo mi za bardzo zbite.Ken nie
                                  narzekal,tylko gniotl :)Pierwsze ciasto na pierogi tez spapralam.Ty
                                  jak masz doswiadczenie w chlebach,to napewno wiesz na oko jak ma
                                  ciasto wygladac.

                                  Pozdrowienia z mglistego Londynu :)
                                  • Gość: baz Re: Major a Chef IP: *.comarch.com 20.01.10, 11:42
                                    marta_pl69,

                                    No popatrz, nie doczytałem że rezydujesz w mglistym mieście. Może kiedyś dasz
                                    się wykorzystać ;p i np. korzystając z Twojej uprzejmości zamówię za Twoim
                                    pośrednictwem jakieś dodatki, jeśli w danym sklepie nie będzie wysyłki do PL jak
                                    np. Kenwood on-line shop. Ale to bliżej nieokreślona futurystyka.

                                    Co do cen, z dostawą wyszło 496,xx punciaków. W PL najtaniej znalazłem za
                                    2723pln na Pixmanii a pozatym ceny nie schodzą poniżej 2900pln. Z tym, że nie
                                    znam tych sklepów (Pixmania podobno OK) i jak funkcjonują. Co do widełek, to
                                    jako ciekawostkę podam, że w jednym z marketów Mediowych był o ile dobrze
                                    pamiętam za ponad 4 500,00 pln!!!
                                    • marta_pl69 Re: Major a Chef 21.01.10, 10:42
                                      Witam. £496 to calkiem przyzwoicie za Kena z wysylka do PL.Naprawde
                                      w Pl przesadzaja z cenami,chociaz wiem,ze np w Hiszpanii i Italii
                                      jset tak samo.Jakos wyspysa tansze jesli chodzi o sprzet.Problemem
                                      jest tylko wtyczka,ale sa adaptory,mozna sobie zalozyc angielskie
                                      gniazdka(wykanczam dom w Pl i tak zamierzam zrobic przynajmniej w
                                      kuchni).
                                      Baz jesli chodzi o wysylke,to nie ma sprawy,dla mnie nie
                                      problem,jakos sie dogadamy jak bedziesz chcial cos tu kupic,chetnie
                                      pomoge.

                                      Pozdrawiam.
      • Gość: baz Re: kenwood CHEF - wszystko na temat IP: *.comarch.com 19.01.10, 14:02
        tj,

        Nie podzielę się z Tobą wrażeniami bo nic o nim nie wiem, ale chciałem się
        zapytać o:
        1. Kupiłeś od Amazona?
        2. Na ile wyliczyli Ci koszty przesyłki?
        3. Jaki termin dostawy?
        4. Pewnie będziesz potrzebował jakiegoś adaptera do gniazdka?

        Pytam się, bo widzę, że faktycznie mają tam dobre ceny i może swojego zamówię z
        Amazona...

        Natomiast co do wrażeń, powinieneś chyba założyć nowy temat, a nie podpinać się
        pod CHEF'a bo właściciele KMX'a moga tu nie trafić ;]

        Pozdrawiam,

        baz
          • Gość: baz Re: kenwood CHEF - wszystko na temat IP: *.lewandow.net.pl 20.01.10, 00:41
            tj,

            idąc w Twoje ślady właśnie zamówiłem mojego km023. Co prawda do miesiąca czasu
            oczekiwanie, ale różnica ponad 600 pln w porównaniu z obecnie najtańszym
            dostępnym w PL całkowicie mi to rekompensuje.
            Może dorzucą nam porcję FISH&CHIPS ;].

            Pozdrawiam i do dostarczenia!!!

            P.S. Swoją drogą, w przysłowiowej "pale się nie mieści", że człowiek dożył
            takich czasów - nie dość, iż zamawia przez neta, z UK to jeszcze taka różnica w
            cenie wliczając przesyłkę... chociaż, "podobno" Polski kryzys nie dopadł...
              • Gość: baz Re: kenwood CHEF - wszystko na temat IP: *.comarch.com 20.01.10, 10:12
                Wand-a1,

                Zostańmy przy tym wątku z km023, jt założył własny z kMix a my i tak mu tam
                wpychamy km023 ;]

                Mam nadzieję, że takie same albo i lepsze ;p
                Weryfikowałem na Amazonie i Kenwood UK, i wygląda, że wyposażenie jest to samo.
                K023 występuję w jednym standardzie wyposażenia. Sprawdzałem czy przypadkiem
                prócz wtyczki elektrycznej nie ma różnic w gniazdach akcesoriów, na wszelki
                wypadek, bo to byłby numer gdyby się okazało, że rozszerzenia nie pasują. Ale z
                drugiej strony widzę, że np. blender szklany kosztuje niecałe 150pln. i to w
                sklepie on-line kenwooda UK, a w PL znalazłem od 250pln...
                  • monikczek79 Re: kenwood CHEF - wszystko na temat 22.01.10, 14:06
                    Witam,
                    zupełnie przypadkowo wczoraj trafiłam na ten wątek i tak wnikliwie
                    go przeczytałam, że zamówiłam wczoraj tego robota:):)!!! Od jakiegoś
                    czasu myślałam o KitchenAid, ale mimo wszystko cena jest
                    odstraszająca. Po wątku o KA wiedziałam, że na pewno nie kupiłabym
                    na allegro, a koszt robota z przystawkami to już 4000. W tamtym
                    wątku ktoś przywołał właśnie Kenwood'a KM010 mówiąc, ze jest
                    porównywalny, może nawet lepszy, ale droższy. No i okazuje się, że w
                    Polsce tak nie jest. Na stronie Kenwooda jako oficjalni
                    dystrybutorzy jest wymieniony sklep internetowy totu. No i tam
                    właśnie kupiłam. Kupiłam KM010 i dokupiłam wszytkie przystawki,
                    które są w zestawie przy KM023 (oprócz szklanego młynka, bo mam mini
                    blender, który właściwie działa podobnie). Za wszystko wyszło 2800.
                    Co ciekawe, jest teraz taka promocja, że kupujac robota i 2
                    przystawki dostaje się jeszcze sokowirówkę gratis. Więc myślę, że to
                    dobry interes. Strasznie jestem podniecona:) i z niecierpliwością
                    czekam na przesyłke-pewnie bedzie koło środy.
                      • monikczek79 Re: kenwood CHEF - wszystko na temat 22.01.10, 21:40
                        Robot KM010 za 1999zł- w standardzie ta dodatkowa mieszaczka i blender-przeźroczysty. Do tego komplet malakser AT640 i wyciskarka do cytrusów za 425. Maszynka do mięsa AT950 za 365.Razem 2789. Gratis sokowirówka-chyba AT 641-która normalnie kosztuje 340zł.Zero za kuriera. Zamówiłam wczoraj wieczorem, dziś juz rozmawiałam z pania ze sklepu, okazało się, że nie maja zestawów malaksera i wyciskarki (mieli te dwie rzeczy oddzielnie), ale pani powiedziała, że jest w trakcie ustalania co się da zrobić. Powiedziałam, że jeśli tak to mogę kupić bez tej wyciskarki. Za 2-3 godziny dostałam telefon ze sklepu, że dostanę te dwie rzeczy oddzielnie, ale tak jakbym płaciła za zestaw-czyli ok 80zł mniej. Jako że wybrałam płatność przelewem powiedziałam, ze przelew zrobię jeszcze dziś, a oni zobaczą go pewnie w pon. Na to ta pani, że wystarczy jak wyśle mailem potwierdzenie przelewu:). Teraz dostała maila, że dziękują za potwierdzenie i że we wtorek mam przesyłkę:).
                        Fajny ten sklep, bo mają duży wybór tych przystawek do chefów, można raz zrobić zakupy, bez płacenia za paczkę.
                        A już zupełnie jestem przeszczęśliwa jak pomyślę co mnie czeka we wtorek:)-chociaż jestem bardzo niecierpliwa i trudno bedzie mi się doczekać:)
                        • marta_pl69 Re: kenwood CHEF - wszystko na temat 23.01.10, 11:31
                          Witamy Monike :) Widze,ze tez sie niezle nakrecilas na zakup
                          Kena :)
                          Doczekasz sie,nie masz wyjscia ;)

                          Wando,otorz sprawdzilam w instrukcji iiiii nie mozna
                          myc tej maszynki w zmywarce. Kurcze z moja sie nic nie stalo,ale juz
                          jej wiecej tam nie wsadze. Ale numer odwalilam... a z Twoja stara co
                          sie stalo po zmywarce?
                          Kurcze jak pomysle,ze ja moglam zniszczyc,to mi slabo...
                        • Gość: Wand-a1 Re: kenwood CHEF - wszystko na temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.10, 16:01
                          Moniczek, mnie najbardziej pasuje maszynka do mięsa i malakser z tarczą tnącą w
                          słupki oraz ten 1,5 l blender. Czekam na relację, bo ja jeszcze muszę chwilę
                          poczekać na swojego :)

                          Marta, moja maszynka była leciwa, Zelmera. Lubiłam ją i kiedyś przez lenistwo
                          włożyłam do zmywarki. kiedy wyjmowałam naczynia i zobaczyłam ją, to płakać mi
                          się chciało. Wyglądała jak łyżka aluminiowa na zewnątrz jak i wewnątrz. Dobrze,
                          że nie włożyłam tam nożyka i sitka, bo całość nadawałaby się do kosza.
                          Tym bardziej jestem zmotywowana do zakupu tego Kena z przystawkami, zwłaszcza
                          zależy mi na malakserze/sałatki, mniam,mniam/ i maszynce do mięsa.Może jeszcze
                          wyciskacz do cytrusów i mini młynek., jak się rozszaleję, to maszynka do lodów.
                          Maszynkę do makaronu kupię ręczną Marcato.
    • eurofan74 Pierwsze drożdżowe a'la KM020 24.01.10, 20:27
      W sobotę przetestowaliśmy z żoną, jak KM020 radzi sobie z ciastem
      drożdżowym. Zrobiliśmy pyszne pączki. Zaskoczyło nas, jak szybko
      wyrabia ciasto. Mam pytanie do tytch, którzy mają większe
      doświadczenie z Majorem - jaki jest optymalny czas wyrabiania?
      • bursztyn10 Re: Makarony 25.01.10, 22:27
        testuję te makarony już jakiś czas. te wałkowane i krojone są DOSKONAŁE ale te
        wyciskane typu pasta ( mam 5 sitek) jakoś nie bardzo się gotują i smakują. Kto
        ma na to jakiś pomysł ?
    • adrasteaa Cięcie w słupk 03.02.10, 14:35
      Bardzo proszę o pomoc użytkowników Km, które urządzenie trze warzywa w słupki
      czy jest to ten malakser dostępny w Polsce z 3 tarczami, czy jakieś inne
      urządzenie. Dzwoniłam do dystrybutora kenwooda w Polsce i narazie czekam na
      telefon z odpowiedzią
    • Gość: baz KM 023 przybył z UK ;] IP: *.lewandow.net.pl 07.02.10, 00:19
      Witam wszystkich po okresie ciszy. Widzę, że nasz temat wciąż się utrzymuje na
      pierwszej stronie forum, chociaż opadł trochę w rankingu. Ale to nic, może teraz
      znów się rozrusza.

      Ale do rzeczy. A więc mój KM 023 zamówiony przez amazon.co.uk dotarł cały,
      zdrowy i tak jak przedstawiają go na stronie i w opisach. Wyjechał 22.01, a
      dotarł 2.02 (tak jak obiecywali na stronie) pomimo tego, że z UK wyjechał DHL'em
      a dotarł Pocztą Polską ;].

      Wrażenia. Póki co super pozytywne. Jest śliczny i w ogóle i w szczególe i wcale
      nie taki wielki, choć duży ;] Ale i tak znalazłem miejsce dla niego w mojej
      niewielkiej kuchni. Jakość wykonania wszystkich elementów pozytywne wrażenie
      robi ;] Za dużo o praktyce nie powiem, póki co tylko tyle, iż:
      1. Wyciskarka do cytrusów super!!!
      2. Blender koktajlowy metalowy zaskakuje pozytywnie (przynajmniej mnie) wyglądem
      - obawiałem się, że nie szklany...
      3. Malakser i tarcza tnąca na krótkie słupki, jest OK, chociaż chyba trochę
      krzywa bo mam wrażenie, że "orbituje", ale i tak wykonała swoje zadanie
      wysmienicie!!! ;]

      P.S. Pytanie do właścicieli KM 020/023. Czy Wasz po uruchomieniu z początku też
      jakby pulsacyjnie pracuje? Mam wrażenie, iż z początku tak właśnie działa, może
      dlatego, że jak trafi na opór to nie "uderza" w niego, tylko powoli rozkręca się
      i jak już przełamie pierwszy kontakt z danym produktem to leci już normalnie.
    • eurofan74 Głośne miksowanie w blenderze 14.02.10, 22:13
      Przy miksowaniu koktajli mlecznych w blenderze nasz KM020 jest
      bardzo głośny. Zastanawiam się, czy to tak już jest na wyższych
      obrotach, czy to wada naszego blendera, np. złe dopasowanie. Przy
      mieszaniu mieszadłami robot jest cichy. Czy u was też miksowanie w
      blenderze jest takie głośne?
      • lesiomama tarcie 11.03.10, 13:55
        Witajcie żarciomaniacy :)

        Planuję kupić sobie na urodziny KM023 i zastanawiam się nad dodatkowymi
        akcesoriami do cięcia/tarcia.

        W opisie malaksera, który jest w standardowym pakiecie czytam: "Posiada stalowe
        ostrza, 3 tarcze idealne do tarcia, siekania, krojenia, rozdrabniania."

        W związku z tym zastanawiam się czy dodatkowe nakładki, np. AT643 albo AT340 są
        przydatne.

        Z góry dziękuję za podzielenie się wrażeniami
          • bursztyn10 Re: tarcie 11.03.10, 18:27
            Ja mam malakser z traczami ale jest ich 6 .Niemniej wydaje mi się że te
            przystawki będą się dublować .Też popełniłam ten błąd i jedna przystawka
            zupełnie jest mi nie potrzebna ( no przyda się raz do roku) Pisałam o tym na
            początku wątku Za te pieniądze kup sobie coś innego - inną fajną przystawkę
            • lesiomama Re: tarcie 15.03.10, 09:17
              Zastanawiam się czy te 3 brakujące można dokupić (w std są 3).

              A tak z innej beczki - czy ktoś ma może przystawkę taką jak na obrazku:
              www.amazon.co.uk/Kenwood-Major-Pasta-Attachment-AT936A/dp/B0000BVBC8/ref=pd_bxgy_kh_img_a
              Znalazłam w sklepie UK i zastanawiam się czy będzie pasować do modelu kupionego
              w Polsce...

              No bo teoretycznie to czemu by nie?
                  • bursztyn10 Re: tarcie 16.03.10, 17:50
                    ja mam taką jak tu
                    www.pixmania.pl/pl/pl/382145/art/kenwood/sprzet-do-makaronu-at910.html
                    Ale nie wiem co robię nie tak, coś mi ten makaron nie wychodzi tak jak powinien.
                    Chętnie posłucham waszych opinii
                    • marta_pl69 Re: tarcie 21.03.10, 08:59
                      Ja robie makaron maszynka reczna,tzn walkuje i kroje,bo ciasto robi
                      oczywiscie Kenio :) Nie mam doswiadczenia w takich wyciskanych z
                      maszynki,ale napisz co jest nie tak i jaki powinien byc Twoim
                      zdaniem ten makaron,a jaki nie jest,to moze cos uradzimy wspolnie.
                      • bursztyn10 Re: tarcie 21.03.10, 11:08
                        Mam obie maszynki tę do krojenia - i tu wychodzi genialny i tę do wyciskania.
                        Makaron nie wychodzi piękny jak na zdjęciach - ale to nie jest straszna wada.
                        Trudno go ugotować. Np. rurki nawet po 15 minutach gotowania przy gryzieniu
                        wyczuwa się warstwę niedogotowaną ( to nie ma nic wspólnego z aldente)
                        Próbowałam modyfikować przepis i dać jednak trochę wody zamiast samych jaj.
                        Pomaga ale tylko trochę. Podejrzewam, że to jest problem w technologii
                        produkcji. Surowiec na makaron trzeba podać w postaci (jakby) kruszonki. przez
                        to składniki są dobrze ze sobą nie połączone . Jak wyrabiam na jednolitą masę
                        to maszynka tego nie bierze bo automatycznie jest to zwarta konsystencja.
                        Wpadłam na pomysł, że następnym razem spróbuję tę masę zrolować i podawać jak
                        wąskie sznureczki. Ale jakoś nie mogę się zmobilizować bo poprzednie próby
                        nikomu nie pasowały więc po co marnować surowiec. Sama nie wiem, moja rodzina
                        kocha makarony. Ale nie te. Będę wdzięczna za każdą radę.
                            • marta_pl69 re semolina 23.03.10, 08:36
                              U mnie w UK jest w prawie kazdym sklepie,wiec nie mam problemow.Z
                              tego co wiem w Polsce mozna kupic on-line,albo w dobrych sklepach
                              eko.
                              • bursztyn10 Re: re semolina 31.05.10, 19:10
                                Dzięki za radę SEMOLINA TO JEST TO ! jeszcze tylko poeksperymentuję czy da się
                                na wodzie czy na jajach jak do tej pory. Oczywiście na jajach jest OK tylko pan
                                w sklepie powiedział, że do semoliny nie daje się jaj .
                                • asiaiwona_1 km023 - ziemniaki na placki 28.07.10, 23:24
                                  mam nadzieję, że ktoś jeszcze czyta ten wątek :) Od kilku godzin
                                  jestem posiadaczką kenwooda km023. DOkupiłam też przystawkę at340. i
                                  się teraz zastanawiam czym mam zetrzeć ziemniaki na placki bo nic mi
                                  tak do końca nie pasuje do tego starcia. Poratujecie?
                                    • asiaiwona_1 Re: jak przechowujecie 04.08.10, 10:45
                                      lesiomama napisała:

                                      > Trzymacie kena w szafce czy paraduje dumnie na blacie?

                                      Oczywiście, że paraduje dumnie na blacie :)
                                      >
                                      > No i dodatkowe elementy - dużo miejsca zajmują? Chodzi mi o te
                                      które są w
                                      > standardzie.

                                      U mnie zajmują jedną całą półkę w szafie. Przecieć nie mogę ich
                                      wrzucić byle jak bo się porysują :D Ale ja tak zawsze z nowymi
                                      rzeczami się obchodzę. DOpiero po jakim czasie stają się normalnymi
                                      rzeczami :D
                                  • marta_pl69 Re: km023 - ziemniaki na placki 07.08.10, 09:35
                                    Ja juz kiedys pisalam jak robie placki ziemniaczane. Uzywam
                                    malaksera,najpierw tre na wiory,przewaznie grube,bo szybciej,a potem
                                    szatkuje drugi raz malakserem,ale ostrzami.Wychodzi doskonala masa.
                                    Jak mam duzo tego to mieszam w misie,a jak tylko kilka placuszkow,to
                                    doprawiam w malakserze.
                                    • asiaiwona_1 Re: km023 - mielenie mięsa 10.08.10, 12:43
                                      MAtko i córko :( Wczoraj pierwszy raz odpaliłam maszynkę do mielenia
                                      mięsa. toż to istny horror. Najpierw wziełam te najdrobniejsze
                                      sitko. ciągle się zapychało. Mięso się wkręcało po drodze i ledwo co
                                      wuchodziło przez sitko. Zamieniłam więc na to ciut grubsze sitko.
                                      Dalej to samo. W końcu pokroiłam mięso na malutkie kawałki. Ale też
                                      było źle. Zapychało się koszmarnie. Ogólnie mielenie było gorsze
                                      nić na mojej starej stępionej już maszynce. No i teraz
                                      się zastanawiam. Czy to możliwe aby nożyk do mielenia był
                                      nienaostrzony? Jak u was było z pierwszym mieleniem?
                                      • lesiomama Re: km023 - mielenie mięsa 13.08.10, 09:53
                                        kurcze, brzmi nieciekawie
                                        ja kupuję kena za miesiąc na swoje urodziny robię sobie sama prezent i już
                                        jestem zdecydowana, ale głównym powodem zakupu 023 a nie np. 20 czy 10 są
                                        akcesoria i napalam się na maszynkę do mielenia mięsa i świeże mielone mięsko
                                        zrobione w domku
                                        mam nadzieję że to kwestia Twojego nożyka
                                        tak czy inaczej reklamowałabym... kupowałaś w Polsce?
    • martos82 Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci produkt 14.12.10, 14:09
      Mam pytanie do uzytkownikow Kenwood modele z wieksza miska 6.7 litra ( a wiec KM023 lub KM020 ). Jak radza sobie one z ubiciem mniejszej ilosci produktow np. jednego czy dwoch bialek? Misa 6.7 litra jest dosyc duza i zastanawiam sie czy nie za duza, aby bez problemu ubic tylko troche smietany lub bialek.
          • eurofan74 Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 20.12.10, 09:40
            Jeżeli jeszcze nie złożyłaś zamówienia na KM023, zastanów się, czy nie wystarczy ci mniejszy KM010. Jeżeli przygotowujesz mniejsze porcje np. ciast, to KM010 będzie praktyczniejszy. ja kupiłem żonie KM020 tak "na wszelki wypadek", ale dziś widzimy, że spokojnie wystarczyłby nam właśnie Chef.
            • martos82 Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 20.12.10, 13:40
              Zamowienie zlozylam, ale moge jeszcze je anulowac. Rozmyslam ciagle nad tym ktory Kenwood bedzie lepszy - KM010 czy KM020/KM023. Boje sie wlasnie, ze ten wiekszy bedzie za duzy, ale z kolei nie chce zeby ten maly nie okazal sie za maly. Nie robie wielkich porcji ciasta, takie stantartowe wydaje mi sie :) sernik z 1kg sera, chleb z 600g, babki i biszkopty tez z podobnej ilosci.

              Nie jestescie zadowoleni z wielkosci KM020 i uwazacie, ze jest za duzy czy po prostu wystarczyla bym Wam mniejsza misa?
              • eurofan74 Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 22.12.10, 09:06
                Wystarczyłaby nam mniejsza misa, bo dla naszego KM020 spokojnie jest miejsce w kuchni. Różnice w wielkości nie są zresztą bardzo znaczące. Zastanawiam się nad dokupieniem mniejszej misy od KM010, ale po pierwsze, nie jestem pewien, czy będą do niej pasować mieszadła od KM020, po drugie nie będzie można korzystać z pokrywy zabezpieczającej. Z drugiej strony, jeżeli masz miejsce na KM020/023 i wyższa cena nie jest problemem, to posiadanie nadmiaru "mocy przerobowych" może byc korzystne - nam przydadzą się teraz przy wyrabianiu ciasta drożdżowego na makowce.
                • mniszek_d Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 26.02.17, 15:39
                  eurofan74, cieszę się, że trafiłam na ten wątek. Co prawda minął spory kawałek czasu od Twojego wpisu, ale mam nadzieję, że odezwiesz się. Mam podobne dylematy odnośnie wielkości misy. Kupiłam chef xl i misa czasem jest po prostu za duża.
                  Tak się zastanawiam, czy mogę dokupić mniejszą misę 4,6 l i stosować je zamiennie z misą 6,7 l??
                  A może ktoś z forumowiczów tak próbował?
                  • renn.ie77 Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 02.03.17, 09:22
                    Mnieszek, a jak się sprawdza sam robot? Czy na przykład dobrze miesza, ubija MAŁE ilości? Kupiłam robot kuchenny w Lidlu i moim problemem jest to, że on nie bardzo radzi sobie z małymi ilościami, tak jakby mieszadła nie sięgały dostatecznie blisko boków i spodu misy.
                    Interesuje mnie też funkcja siekania – czy działa dobrze w tym Kenwoodzie? Będę wdzięczna z ainfo, bo właśńie rzoważam zakup :).
                    • mniszek_d Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 04.03.17, 21:24
                      renn.ie77, ogólnie robot ten ułatwia pracę w kuchni. Piekę chleb, pizzę, bułki, drożdżówki. Tu sprawdza się bardzo dobrze. Daje radę dobrze rozmieszać i wyrobić nawet bardzo gęste i zwarte ciasto. Piekłam też karpatkę, dobrze wyszedł krem. Nareszcie nie zważył się ;) Najmniejszą ilość jaką ubijałam były 3 białka. Na początku wygląda to jakby te białka uciekały po bokach, jednak po chwili zmienia się konsystencja i białka ładnie się ubijają.
                      Co do mieszania to dobrze zbiera ciasto z dna i boków, aczkolwiek musiałam wyregulować wysokość mieszadeł,aby dotykały dna. Oprócz mieszadła ,,drucianego". Jego się nie reguluje.
                      Co do przystawek to mam bardzo skromne wyposażenie. Mam kielich do koktajli, z którego jestem zadowolona. Używam często. Jest też maszynka do mięsa. I tu nie jestem zadowolona. Jedno podejście i porażka :/ próbowałam zmielić mięso i nie dało się. Mięso cofało się. Cierpliwość moja się skończyła i wyciągnęlam starego zelmerka, który poradził sobie jak zwykle najlepiej. Może ta maszynka służy do mielenia czegoś innego. Nie wiem. Póki co maszynka leży nie używana.
                      Mam zamiar z czasem dokupować inne akcesoria.
                      Czasem żałuję, że kupiłam kena z tak dużą misą (6,7). Jednak kiedy piekę chleb to nie żałuję ;)
                      • irka-h Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 06.03.17, 00:43
                        a ja nie żałuję, że mam z dużą miską. Ponieważ mam opcję z indukcją, to nawet dokupiłam dodatkową miskę, bez spodu przeznaczonego do gotowania. Maszynka do mięsa sprawuje mi się bardzo poprawnie, chociaż częściej używam malaksera. Poręczny jest młynek uniwersalny, jest mały, a w komplecie są trzy słoiczki z zakrętkami, więc do sosów przydatne.
                        • mniszek_d Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 11.03.17, 07:25
                          Wczoraj piekłam duży sernik (ten wysoki, z 10 jajek) i duża misa bardzo się przydała. Stwierdziłam znowu, że brakuje drugiej misy (np. do ubicia osobno białek). Ale czy pasuje do dużego kena misa 4,6 l? nie znalazłam odpowiedzi. Firma, która sprzedaje roboty kuchenne odpowiedziała, że nie pasuje.
                          Zrobiłam drugie podejście do maszynki do mielenia. Dziś przygotowuję imprezę urodzinową. Jednym z dań będą kotlety pożarskie z piersi indyka. Pierś z indyka maszynka zmieliła bez zarzutu (największe oczka).
                          Irka-h, napisz coś o tym jak sprawuje się indukcja w kenie? co przygotowujesz? bardzo mnie to ciekawi.
                          Mam zamiar dokupić malakser. Jesteś z niego zadowolona?
                          Wracam do kuchni ;)
                          • irka-h Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 11.03.17, 19:21
                            może zacznę od zakupu dodatkowej misy. Otrzymałam podobną odpowiedź i zakupiłam dużą, ale jestem zadowolona, bo do tej wielkości się przyzwyczaiłam. Jeśli chodzi o indukcję, to używam sporadycznie, ale używam. Zazwyczaj do sosów, bo same się mieszają, nie muszę stać nad nimi z łyżką. Często włączam jako podgrzewanie do wyrośnięcia ciasto drożdżowego lub na chleb. Risotto wychodzi również smaczne. No i niezastąpione do dżemów, czy powideł.
                            Jeśli chodzi o malakser, to jest to chyba najbardziej wszechstronna przystawka. Dodatkowo posiada tarcze do szatkowania, siekania i rozdrabniania. Ale samo ostrze malaksera, w połączeniu z pulsacyjnym dołączaniem daje wiele możliwości. Czasami używam do posiekania niewielkiej ilości mięsa, przygotuję majonez, a często wrzucam składniki na kruche ciasto do tart- wychodzi rewelacyjnie. Nawet poradzi sobie z wykonaniem cista na makaron. Wszechstronny dodatek.
                      • renn.ie77 Re: Kenwood miska 6.7l a ubijanie malej ilosci pr 13.03.17, 10:31
                        Mniszek, dziękuję :). Nadal waham się pomiędzy wymianą robota na taki z funkcjami malaksera i zakupieniem oddzielnego urządzenia. Na pewno będę teraz zwracała uwagę na możliwość regulacji mieszadeł – w tym robocie z Lidla takiej możliwości nie ma i przy mniejszych ilościach jets porażka. Ostatnio robiłam masę do wafli i musiałam ubić pół kostki masła – no nie dało rady, chociaż próbowałam je delikatnie wpychać pod mieszadła :/. Z kolei ciasto drożdżowe na bułki do burgerów pięknie zagniótł, ale to była spora ilość, więc tu problemów nie było.
    • ew.am Re: kenwood CHEF - wszystko na temat 25.08.11, 15:42
      Drodzy Forumowicze, trafiłam na Waszą dyskusję o kenwood chef dopiero dzisiaj, bo poszukuję pewnej części do Niego (piszę z dużej litery, bo używam go i cieszę się nim już ze dwadzieścia lat). Kupiłam go okazyjnie w jakimś GS-ie na zapadłej mazowieckiej prowincji za śmieszne pieniądze, dopiero przystawki dokupowałam już za prawdziwe... Trudno wtedy było o nie, część np. kupiłam w Szwecji. Mam m.in. maszynkę do wyciskania makaronu, (podobną do maszynki do mięsa), ale nigdy nie udało wycisnąć przyzwoitego makaronu. Ale nie dlatego zabieram głos. Chciałam zwrócić uwagę na najbardziej u mnie wykorzystywaną część (przystawkę) - przecieraczkę. Jest to bardzo prosta miska, którą wkłada się do zasadniczej michy , wyposażona jest w dwa wymienne sita metalowe, przeciera się za pomocą łopatek . Idealna do przecierania np. twarogu na serniki (wygodniejsza niż maszynka do mięsa, bo o wiele łatwiejsza do mycia). Ja używam przede wszystkim do przecierania warzyw, co roku ja, moje sąsiadki i przyjaciółki przerabiają mnóstwo pomidorów na zimę. Trochę ją wyeksploatowałam, już miska jest lekko spękana, metalowe nity przy łopatkach też mają luz, lada chwila trzeba kupić nową.Ale naprawdę warto! Wszyscy, którzy to używali, byli zachwyceni. Teraz rozglądam się za nową, znalazłam chyba odpowiednią (AT992A), za 222 zł.Jeszcze chciałam zwrócić uwagę, nie traktujcie popychacza do maszynki do mięsa wrzątkiem! Ja go wygotowałam (potrzebny był sterylny, w przypadku przetwarzania porzeczek na galaretkę na maszynkę do mięsa zakłada się taką specjalną prasę-ryjek, który wyciska owoce, tak, że wychodzi jako odpad prawie sucha miazga, też to jest do chefa, wszystko musi być sterylne, bo sok uciera się z cukrem na surowo, nie pasteryzuje się) no i po takiej operacji ten rzeczony popychacz się "wypuczył", trochę trudno się używa. Aha, gdyby ktoś używał tę praskę do wyciskania owoców, o której wspomniałam, to proszę nie wyciskać więcej niż 1 kg np. porzeczek, bo urządzenie może się zapchać, opory są zbyt duże i owoce i sok wyłażą nie tam gdzie potrzeba, i całą sterylność "diabli biorą" . A co do trwałości całości, to muszę przyznać, że jest niezła, choć 2 lata temu nie wytrzymało sprzęgło i trzeba było wymienić je wraz z silnikiem (podobno nie ma możliwości wymiany samego sprzęgła, przynajmniej w tak leciwym egzemplarzu), ale moja przyjaciółka ma model jeszcze z 5 lat starszy, ona jest jednak bardzo ostrożna, używa wszystko z rozwagą. Naprawa kosztowała ponad 1000 zł. Pozdrawiam wszystkich użytkownikowi i życzę pomyślnej eksploatacji, Ewa
      • Gość: Marcinchef Re: kenwood CHEF - wszystko na temat IP: *.lublin.hypnet.pl 25.08.11, 21:03
        Co do części to polecam sklep north.pl kupowałem tam maszynkę do mięsa do km010 za jedyna 220 pln ;) no i co do chefa to jestem bardzo zadowolony mam go już rok. Sprawdził się do tart, biszkoptów, ciasteczek, musów, pavlowych i innych wariacji nie tylko słodkich. Najlepszy cukiernik Eric Lanlard ma w swojej cukierni chefy i kmixy, a jego ulubiony mikser to czarny kmix ;) to o czymś świadczy. Ja dokupiłem oddzielny malakser kenwood fp270 z sokowirówką i młynkiem i według mnie to doskonałe połączenie za rozsądną cenę w rtveuroagd. Piekę i robię desery bardzo często więc potrzebuję niezawodnego sprzętu, a ten właśnie taki jest.
        • Gość: Agata Re: kenwood CHEF - wszystko na temat IP: *.205.46.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.03.12, 17:35
          Witam
          może ktoś podzieli się jeszcze informacjami odnośnie wielkości mis w KM010 lu Km020 (4,6 lub 6,7 l) ? chodzi mi o ich praktyczne wykorzystanie, nie podjęłam jeszcze decyzji odnośnie modelu robota , a mam troche wątpliwości , że misa 6,7 l będzie jednak zbyt duża. Widziałam na żywo obie i 6,7 jest bardzo głęboka. Nie piekę na co dzień po 3-4 kg ciasta i nie wyrabiam ciasta na 5 kg chleba. potrzbuje pojemnosci na standardowe blachy i tortownice w ilościach "rodzinnych" nie cateringowych, do pomocy i wyrabiania ciasta na pierogi z ok. 1 kg mąki, ciasta kruchego, ciasta na naleśniki....na 4-5 osób
          Przyznaję jednak, że nie znam specyfiki pracy robotów więc moje spostrzeżenia mogą być błędne. Chętnie przeczytam opinie użytkowników tych robotów, bo teoria już niejeden raz zawiodła niejednego. pozdrawiam
          • Gość: Daria Re: kenwood CHEF - wszystko na temat IP: *.ip.netia.com.pl 12.04.12, 08:43
            Witam, przymierzam się własnie do zakupu Cooking Chefa - jednak cena w sklepach mnie przeraża...do tego bardzo zależało mi na dokupieniu sokowirówki a tutaj czytam niezbyt dobre opinie.
            Nie ma się co pytać czy sprzęt jest dobry bo wiem że o samym Cooking Chefie nic złego nie napiszecie ;)
            Jednak ceny są zróżnicowane w MM 5000, a w niektórych sklepach internetowych 3800. Zastanawiam się tylko czy w wypadku usterki mogę oddać do naprawy w serwisie kenwooda sprzet zakupiony w nie autoryzowanym sklepie?
            Za 1200 dałoby radę kupić już z 2 przystawki ;)
          • Gość: Piotr Re: kenwood CHEF - wszystko na temat IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.12, 13:27
            Porownywalem oba roboty km010 i km020 i po zastanowieniu wybralem km023, miedzy km010 a 020 jest roznica w wysokosci misy o jakies 10 cm. Po pierwszych doswiadczeniach mozna zrobic zarowno minimalne ilosci ciasta jak i duze drozdzowe lub chlebowe. Poza tym zaleta km023 jest ilosc przystawek na razie na pierwszym miejscu dla mnie jest mini blender, sosy do salatek wychodza swietne i mozna je przechowywac w lodowce. Wykonanie sprzetu robi dobre wrazenie ale jakosc wyjedzie dobiero w trakcie uzytkowania.
    • Gość: oleola Re: kenwood CHEF - wszystko na temat IP: *.1-1.cable.virginmedia.com 14.10.13, 23:16
      Po wielu dylematach nabylam uzywanego Kenwooda KMC510. Na brytyjskim ebay'u kosztowal w przeliczeniu 700zl. Robot ma moc 1000W i w cenie jest akrylowy blender.
      Najpierw zamarzyl mi sie model KMC010 - moc 1400W, szklany blender (strasznie ciezki) i malakser, ale z czasem stwierdzilam, ze najpierw wyprobuje tanszy sprzet, bo nie wiedzialam na ile bede go uzywac... Do tego malakser z pojemnikiem mnie nie przekonywal, lepszym rozwiazaniem wydal mi sie model AT340, ktorym scierac mozna prosto do misy.

      Takze, w najblizszym czasie planuje zakup szatkownicy AT340 oraz malego mlynka AT320A.
      Nastepne w kolejnosci sa: misa do lodow i mlynek do ziaren :) ale to gadzety, ktore nie sa mi niezbedne.

      Narazie Ken pomagal mi robic omlety, wyrabiac ciasto na chleb, zrobil tez mleka orzechowe, czekolade z daktyli i kilka koktaji, od dnia zakupu kreci sie conajmniej 2 razy dziennie. Polecam serdecznie :)
    • ula_ka Re: kenwood CHEF - wszystko na temat 10.09.14, 10:53
      Ja własnie zakupiłam Chef KMC10. Właniśnie piecze się ciasto, z którego ubicia jestem bardzo zadowolona. Ubijałam 125 gr masła i 180 gr cukru - malutkie ciacho na 2 osoby i poradził sobie znakomicie, zwłaszcza ubijaczka z gumowym piórkiem :) wylizuje miseczkę jak trzeba i zbiera wszystko z jej ścian.
      Ja zakupiłam zestaw: Maszyna KMC10 z 4 ubijakami i szklanym mikserem, dodatkowo miałam w zestawie dodatkową michę metalową, melakser i młynki. Na niemieckim ebay'u zapłaciłam za taki komplet 549E, za przesyłkę nie płaciłam, ponieważ mieszkam w DE, ale po polskich cenach widzę, że jest troszkę taniej tutaj. Bardzo ubolewałam, ze melakser nie ma tarcz do tarcia ziemniaków, ale okazuje się ma! Nie mogłam nigdzie znaleźć na ten temat info - więc może komuś się przyda taka informacja :) Jeszcze ich nie wypróbowałam, ale mam nadzieje, że ładnie sobie poradzą, bo placki to jest to czego mi brakuje!! :)