Dodaj do ulubionych

Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się

IP: *.strazgraniczna.pl 15.03.09, 15:10
Witam. Od m-ca posiadam zmywarkę Siemens. Środki piorące używam osobno, tj. sól, płyn nabłyszczający i proszek. Wszystko firmy Calgonit. Tylko proszek używam w formie tabletek. Parę razy zdarzyło się, że kostka nie rozpuściła się całkowicie do końca. Przykleiła się do kosza lub została na dnie zmywarki, co skutkowało nie domyciem naczyń. Na czym polega problem? Czy wina jest w kostce (może źle sprasowana), czy może klapka pod którą znajduje się kostka za szybko się otwiera? Sam nie wiem. Może ktoś z Was wie o co chodzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.pools.arcor-ip.net 15.03.09, 18:49
      wydaje mi sie, ze moze to byc wina kostek i za niskiej temperatury. moje z plusa
      sa swietne w wysokiej temp. natomiast kiedy mylam kieliszki niejako po raz
      drugi, bo staly po umyciu tydzien w zmywarce i chcialam je odswiezyc w niskiej
      temp. kostka zle sie rozpuscila.
      calgonit to dobra firma, wiec nie wiem. w sumie nie powinno tak byc. w jakiej
      temp byly naczynia myte?
    • allija Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 15.03.09, 19:02
      spróbuj wsypać proszek zamiast kostki i zobacz co sie dzieje, moze
      kostka wypada w nieodpowiednim momencie, może szufladka jest
      wilgotna kiedy wkładasz kostkę /powinna byc sucha/ i kostka
      przykleja sie do niej? a moze kostki nie powinno wkladać sie do
      pojemnika na proszek tylko np. do koszyka na sztućce? powinna być
      informacja w instrukcji.
      czy zmywarka grzeje, jest ciepła po zmywaniu? moze jest za niska
      temperatura i zimna woda nie rozpuszcza kostki?
      Ja najpierw spróbowałam zastąpić kostkę proszkiem żeby zobaczyć czy
      on sie rozpuszcza i czy proszku jest wszystko w porządku.
      • Gość: dpek Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.strazgraniczna.pl 15.03.09, 19:20
        hmm, pojemnik na tabletkę wycieraliśmy do sucha - więc to odpada. Program do
        mycia to 65 stopni, więc chyba ok.
        Ale wydaje mi się, że to będą przeterminowane tabletki. Mam opakowanie kupione w
        Niemczech i nie bardzo mogę się doczytać, bo tu jest tylko jedna data. I nie
        wiem czy to data produkcji czy ważności.
        • po_etry Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 15.03.09, 19:58
          Pojemnik na kostki wycierać do sucha???chyba żarty sobie stroicie!
          używam zmywarki wiele lat, własnie po 11 latach użytkowania
          Whirpoola zakupiłam siemensa, daję do mycia w temp. 35 lub 60
          st.tylko kostkę. Nie rozpuszczała się jak u Ciebie, więc
          stwierdziłam, że za duzo chemii. Kroję więc kostkę na pół (calgonit)
          i po problemie!
          • allija Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 16.03.09, 02:51
            Chemia ci się nie rozpuszczała? ciekawe...
            • po_etry Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 16.03.09, 17:50
              No chyba o tym rozmawiamy? że tabletka się nie rozpuszcza ?chyba że
              te tabletki to z trawy są , to sorry:)
              Po to mam zmywarkę, by sobie zycie ułatwić, a nie sprawdzać, czy do
              sucha pojemniczek wytarty. Daję połówę i nie mam problemu.
    • kumakk Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 15.03.09, 20:05
      mialam taki problem dopoki nie zaczelam kupowac niemieckich srodkow do zmywania.
      Jest spora roznica w jakosci - moze sprobuj eksperymentalnie z przywozonymi z
      Niemiec tabletkami?
      • johana75 Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 16.03.09, 10:48
        Mam starego Siemensa uzywam od długiego czasu tego proszku soli i
        nabłyszczacza i nie mam problemów.Koszt to 3,5Euro na 100 myć.
        Polecam.
        www.lidl.de/cps/rde/xchg/lidl_de/hs.xsl/index_52719.htm?detail=extensive
        • Gość: dpek Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.03.09, 11:45
          Wiecie co, ta data na opakowaniu to jednak data produkcji. 1)Jak wcześniej pisałem używamy "chemii" do zmywarki kupionych osobiście w Niemczech. 2)Zmywarka grzeje, jest wszystko ok, bo dwa razy włożyliśmy kostki 3w1 (które były dołączone do zmywarki przy zakupie) i było ok - wszystko się super rozpuściło. 3)Wbacz po_etry, ale kroić tabletki na pół??? Nie po to kupuje proszek w tabletkach żeby je jeszcze kroić. To już chyba wolałbym wsypywać proszek.
          Dzisiaj będę jeszcze dzwonić do Boscha/Siemensa z głupim pytaniem, a potem mamy zamiar spróbować innych wariantów, zaczynając od kupna innych tabletek (z innej partii), kupna tabletek innej firmy, kupna proszku w formie sypkiej, a jak to nie pomoże to może 3w1, 5w1 itd. Nie wiem, dziwne to wszystko, tak zaawansowane zmywarki chyba nie powinny robić takich rzeczy.
          PS. Zaznaczam, że nie ma reguły gdzie tabletka zostaje. Najczęściej zostaje pół tab. przyklejone w otwartym pojemniku, innym razem zostało około 15% tab. przyklejonej na tależu, a raz prawie pół tab. leżało na dnie zmywarki.
          • Gość: dpek Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.strazgraniczna.pl 16.03.09, 20:09
            ALLELUJA. Ale to banalne. Rozmawiałem z gościem z serwisu. Zapytał się tylko czy
            zapach do zmywarki wisi na górnym koszu na wprost miejsca na tabletkę. No jasne
            że wisi. Jeszcze nie włączaliśmy zmywarki, ale na 95% wiem, że to będzie to.
            Zapach do zmywarki przytrzymywał klapkę od pojemnika na tabletkę i cała się nie
            wypłukiwała. Teraz przewiesiłem zapach, po paru praniach napiszę jakie są
            rezultaty. Dzięki wszystkim za podjęcie tematu.
            • Gość: dpek Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.strazgraniczna.pl 31.03.09, 08:40
              Witam. Po dwóch tyg. potwierdzam to co już wspomniałem. Problemem był zapach
              zawieszony w złym miejscu. Po przewieszeniu zapachu w inne miejsce - problemu
              nie ma.
              Pozdrawiam.
              • pointofstyle Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 10.09.09, 00:19
                alleluja! mam ten sam problem - dokładnie od momentu kupna tabletek
                classic do których dokupiłam zapach cytrynowy(wcześneij zawsze
                używałam cytrynowych tabletek tym razem nie było)- domyślacie się
                gdzie wisiał????? forum jak zwykle ratuje życie.
                wielkie dzięki
                • frezja07 Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 10.09.09, 07:53
                  A te zapachy to konieczne? Jestem świeżą zmywarkomaniaczką- mój sprzęt mam od 2
                  dni ale już 3 cykle zmywania za mną. Pachnie jak na razie OK bez wspomagaczy
                  • Gość: basia Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.idealan.pl 10.09.09, 20:57
                    Frezja, konieczne nie są.
                    Przy tym tempie zmywania zapaszku nie ma, ale jak już minie euforia i pozmywasz
                    wszystkie rzeczy, których nie używasz na codzień (ja tak miałam), to wtedy
                    czasem naczynia będą musiały czekać na zmywanie cały dzień(albo i dwa). W takiej
                    sytuacji zawieszka zapachowa się przyda.

Gratuluję słusznej decyzji :)
                    Ja mam zmywarkę pół roku i codziennie odczuwam szczęście, wyjmując lśniące
                    naczynia, których nie musiałam myć - chyba jestem nienormalna, bo większość nie
                    cierpi opróżniania zmywarki :))
                    • johana75 Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 12.09.09, 21:41
                      Nigdy nie uzywalam zapachów a mam zmywarke od kilkunastu lat.
                      Nigdy nie domykam drzwi i probem z głowy, nic nie smierdzi nawet jak 3 dzni nie
                      zmywam.
                      • Gość: Małgosia Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 18:22
                        Dokładnie tak! - zmywarkę mam drugą, czwarty rok, poprzednia była 13 lat, czyli w sumie od 17 lat używam tego cudownego sprzetu. Drzwi zmywarki sa zawsze lekko uchylone, nic nie śmierdziało NIGDY.
                    • Gość: leń do Basi Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.centertel.pl 24.08.11, 08:53
                      Hej all:) Ja nie opróżniam zmywarki, tylko mam drugą. Czyste wyjmuje, używam i do drugiej pakuję..... Dla wszystkich którzy zaraz mnie zmieszają z błotem - żartowałem.
                • Gość: adam Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.opole.hypnet.pl 19.12.11, 19:45
                  mialem ten sam problem z siemensem i zgadnijcie gdzie mialem powieszony zapach?... :D wielkie dzieki za pomoc, zapach juz wisi gdzie indziej, zobaczymy jak teraz bedzie zmywalo :) pozdrawiam
              • Gość: Midas Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 11:46
                Dzięki za napisanie o ... i rozwiązanie Twojego problemu.
                Miałem do dzisiaj ten sam kłopot i nie sądziłem ,że rozwiazanie jest tak banalnie proste.
                Pozdrawiam Darek
            • Gość: japa Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.15, 16:25
              To było to !!! Dziękuję za podpowiedź. Problem zniknął. Już nigdy nie zawieszę zapachu w tym miejscu. Może to banalne ale ile mnie to nerwów kosztowało.
      • Gość: mm Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: 37.131.162.* 24.05.14, 21:40
        Mam kostki kupione w Niemczech i też się nie rozpuszczają
        • gochalodz Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 26.05.14, 13:56
          Nigdy nie miałam takiego problemu,co to za kostki?
          Najczęściej korzystamy z programu 60min, kostki Finish lub takie najtańsze z marketu.
    • maszmi Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 12.09.09, 16:51
      Program za krotki
      • Gość: maaagda Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 11:21
        Nie mam zapachu w zmywarce a tabletka i tak czasami się nie
        rozpuszcza!!!!
        myślałam- Program za krótki...(zmywałam jeszcze raz) Tydzień
        później włączyłam najdłuższy i też się nie rozpuściła. W chwili
        desperacji pokruszyłam tabletkę(mieszkam na wsi i nie ma w sklepie
        proszku)i już myślałm że to właśnie jest rozwiązanie- wsypywać
        proszek- do wczoraj
        Wsypałam proszek ustawiłam na długi program bo garów cała zmywara i
        znalazłam drobinki proszku poprzyklejane do dozownika do naczyń do
        sztuśców i gdzie się da-dodam że nie używam najtańszych preparatów z
        marketu.
        CO ROBIĆ???
        • Gość: agga Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 11:03
          Mam podobny problem.
          Zmywarka bosch, tabletki somat nowe, program przeważnie eco - czyli
          zmywarka myje prawie 3 godź,lub program Intensywny 70 stopni.
          Tabletka się nie rozpuszcza. Nie wiem co może być problemem?
          Zapachu do zmywarki nie używam.
          • Gość: mag Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: 84.38.26.* 05.05.10, 20:45
            u mnie jak od czasu do czasu się tabletka nie rozpuści to znak, że któryś
            otworek w "wiatraku" jest przytkany, trzeba te dysze wyczyścić i potem jest ok.
            • pamana Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 12.10.10, 22:03
              Mam podobny problem w sumie na 10 myc ,2 się nie rozpuszczają i nie wiem dlaczego :)
              filtr wyczyszczony ,tabletki z lidla data ok i 2 proby pozytywne z tesco.
              Dysze górną ściągnęłam ale nie wiem czy można ją rozłożyc na pół ?

Nie umiem ściągnąć dolnej :(
              ale nie widzę aby była zapchana .

jakies sugestie ?
              • Gość: gość Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.chello.pl 17.10.10, 19:30
                U mnie dwa razy zdarzyło się, że tabletka się nie rozpuściła, lądowała na talerzach głębokich. Sama doszłam do wniosku, że źle wstawiam naczynia. Trzeba tak układać, żeby tabletka spadła na dno zmywarki, a nie zatrzymywała się na naczyniach.
    • mirszy Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 18.10.10, 21:34
      a ja wrzucam bezpośrednio do koszyczka na sztuće i mam z bańki. Uzywam tabletek najtańszych z Lidla (coś koło 7 zł) i sól i nabłyszczacz też, bo mnie zawsze te światełka drażniły i pomimo używania tabletek 5 w 1 (kiedyś) to i tak dodawałam resztę. Bez sensu. A teraz mam to w nosie. I tabletka zawsze się rozpuszcza. Raz na miesiąc używam takiego płynu do mycia zmywarki (też z Lidla). No i czasem trzeba śmigiełka przeczyścić.
      • johana75 Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 19.10.10, 16:12
        mirszy napisała:

> a ja wrzucam bezpośrednio do koszyczka na sztuće i mam z bańki. Uzywam tabletek
        > najtańszych z Lidla (coś koło 7 zł) i sól i nabłyszczacz też, bo mnie zawsze t
        > e światełka drażniły i pomimo używania tabletek 5 w 1 (kiedyś) to i tak dodawał
        > am resztę. Bez sensu. A teraz mam to w nosie. I tabletka zawsze się rozpuszcza.
        > Raz na miesiąc używam takiego płynu do mycia zmywarki (też z Lidla). No i czas
        > em trzeba śmigiełka przeczyścić.

To trochę bez sensu , bo zmywarka ma płukanie wstępne, gdzie tabletka nie jest potrzebna a u ciebie juz tam jest
        Po to jest pojemnik aby tabletka wyskoczyła w odpowiednim momencie. Ja używam proszku więc problemu takiego nie mam.
        To tak jakbyś do automatu nastawionego na pranie wstępne i zasadnicze wsypywała proszek tylko do komory nr. 1, a pranie zasadnicze byłoby bez proszku. Fakt że cała tabletka w myciu wstępnym się nie rozpuści...ale to i tak bez sensu...zresztą zalezy tez od programu...
    • princesswhitewolf Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 18.10.10, 22:46
      tabletka sie nie rozpuszcza bo
      1. albo sie nie otwiera pojemnik gdzie tabletka sie znajduje. Tabletka pozostalaby tam niezamknieta
      2. woda niedogrzewa sie i masz wade grzalki.

{Zakladam ze mieszkasz w Europie. W USA do zmywarki doprowadzana jest woda " z kranu" z ciepla i zimna woda i w praktyce jesli sie nie "spusci" wody z kranu cieplego to dostaje sie do zmywarki za zimna woda z tego co "wystyglo" juz w rurach, bo te durne termometry wbudowane niby sa ale i tak nic nie dogrzewaja w prostych zmywarkach. Bardzo to zawile i dziwne ale moge wyjasnic w przypadku jesli nie jestes z EU. Jesli sprawa cie nie dotyczy to nie ma co sie przejmowac nia.}
    • jagoda85 Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 24.10.10, 15:33
      Taki problem w moim boschu jest przykrótkim programie, który trwa 35 minut. Tabletka nie zdąży się rozpuścić. Używała do tej pory calgonit 3w1, teraz przeszłam na proszek Robot i przy nim zostanę, bo myje świetnie i jest stosunkowo tani. Mam jeszcze tabletki Akuta z Aldi, to je wykorzystan na dłuższe programy. Proszek Robot domywa mi nawet dobrze garnki na 35 minutach.
      • Gość: aldek margol Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.18.199.109.static.rdi.pl 03.06.14, 08:42
        wyczyść dysze, czasami w nich są kawałki , które blokują ciśnienie wody, ja rozebrałem je i znalazłem kilka pestek z cytryny,....
        • Gość: jagoda Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.14, 14:44
          ja nie mam problemów
    • crawly89 Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 04.06.14, 15:50
      Wydaje mi się że powinnaś używać dłuższego programu bo jest taka możliwość że nie zdążą się po prostu rozpuścić a druga to zła jakość tych tabletek. Ja używam tabletek
      Somat Henkel Perfekt i nigdy nie miałam takiego problemu
    • nelka_a Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się 24.06.14, 18:22
      Ja też mam Siemensa, używam tabletek Finish i mam ten sam problem. Nawet na długim programie, gdzie temp. jest wysoka tabletki się nie rozpuszczają. Zawsze zostaje mi na koszu ten czerwony proszek ze środka tabletki.
    • Gość: Pum Tabletki nie rozpuszczają się IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.15, 22:52
      Mam Siemensa. Ten rzekomo taki cacy Finisz co drugi raz nie rozpuszcza się, Somat bezproblemowo w każdej temperaturze i na każdym programie.. Wie ktoś o co biega w tej całej chemii? Moim zdaniem problem tkwi nie w zmywarce a w tabletkach.
    • Gość: Bohomazka Re: Tabletki w zmywarce nie rozpuszczają się IP: 185.146.53.* 03.08.16, 19:12
      3 lata tabletki Ludwik rozpuszczały się bez problemu a od /2 Tyg prawie cała tabletka zostaje nietknięta. Nawet na najdłuższym programie oraz w tych z majksymalna temp. Grzałka działa bo para bucha po zakończeniu programu. Wszystko jest gorące. Przeczyscilam filtry. Zdezynfekowalam i nadal to samo. Czy te sprzęty są zaprogramowane na 3 lata bezawaryjnego działania? Nie chce uzywac proszków- nie lubię ich nasypywac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka