obiektywna5 07.01.07, 15:21 Wybierzcie księdza 2006 ROKU !! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semperfidelis1 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 07.01.07, 15:38 Wierzacy jestem, ale do kościoła nie uczęszczam...Sąsiad mówił o jednym takim mlodym co forsy nie chcial ale nazwiska nie znam..... A ! witam wszystkich użytkowników forum poraz pierwszy ! Odpowiedz Link
kolagewrc Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 07.01.07, 17:49 Ja proponuję Adama Paciucha. Najgorszy ksiądz jakiego kiedykolwiek znałem a było ich sporo... Odpowiedz Link
mat_mot Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 07.01.07, 18:06 według mnie najlepszy ksiądz to Krzysiu Pawlik;) jest naprawde OK Odpowiedz Link
niunia99991 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 07.01.07, 20:49 popieram przedmówcę....... Ks. Krzyś był, jest i na pewno będzie NAJWSPANIALSZYM KSIĘDZEM NA ŚWIECIE.... nie ma drugiego takiego :) Odpowiedz Link
kfiatusek16 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 11.01.07, 19:14 ks Paciuch jest spoko!!!! nie wiem co Wy macie do niego?! uczy mnie religii i naprawde spoko koleś..jak oceny wystawiał, to wystarczyło bluzke z dekoltem załozyć i już 5 jest!!! Odpowiedz Link
mako9000 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 08.01.07, 11:48 ksiądz Prałat Terlecki Odpowiedz Link
obiektywna5 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 08.01.07, 12:22 Nie rozumie co przeszkadza Ci ksiądz Adam ??????Wydaje mi sie że facet jest wporządku madrze mówi , i fajnie prowadzi msze .co ci w nim przeszkadza /,,/ Odpowiedz Link
nadprogramowy Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 08.01.07, 14:14 Już dziś dobrze wiadomo kto zasługuje na to miano hehehe. Wprawdzie miał być MAŁYSZ ..ale jest WIELGUS Odpowiedz Link
kolagewrc Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 08.01.07, 15:56 Ks. Adam...Nie wiem czy słuchałaś jego kazań.Nie mają w sobie takiej głębi przekazu, są nudne itp. Z własnego doświadczenia i opinii młodszych rówieśników wiem, że jest dość chamski a w szczególności nie dogaduje się z młodziżą gimnazjalną. A moim ulubionym księdzem był Paweł Tambor! Odpowiedz Link
kosiarz666 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 06.02.07, 16:38 Ksiadz Adam Paciuch, ksiądz z powołania ;> a co do jego kazań to ... ON NIE MA KAZAN! ZAWSZE CZYTA JAKIES LISTY A JAK LISTU BRAKNIE TO WCHODZI NA GUGLE I SCIAGA, BO JAKBY TAK SAMO WYGLADALA MSZA JAK MOJA RELIGIA Z NIM TO BYLBY JEDEN BURDEL ZAMIAS KOSCIOLA... pozdrawiam Odpowiedz Link
obiektywna5 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 08.01.07, 18:11 Nie zgodze sie z toba nie to ze jestem jaks fanka czy cos wtym rozdzaju nie zrozum mnie zle ale naprwde wydaje mi sie ze trafia so ludzkich usz swoim głosem słowami :P:P:P:P:P:Pktos napisałz e niedogaduje sie zmłodzieża ???to brednie m,łodzież jest coraz trudniejsza Odpowiedz Link
kolagewrc Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 08.01.07, 20:38 Oczywiście troche racji masz a w szczególności co do tej młodzieży. Ja osobiście znam 10 księży ale ks. Adam w żaden sposób nie może do mnie dotrzeć. Oczywiści to tylko kwestia gustu a przede wszystkim charakterów które się scierają więc nie będe się z Tobą sprzeczał co do jego osoby. Już więcej w jego temacie nie będe się wypowiadał. Pozdrowionka Odpowiedz Link
aaaa85 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 09.01.07, 09:10 Terlecki;-) chodzi jak ten bandzior po kosciele;-) !!!!!!!!!! Odpowiedz Link
sabian82 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 09.01.07, 12:38 Myślę że to zależy od iluś czynników. Czy określamy księdza przez pryzmat wiary. Czy określamy księdza jako człowieka. Ateista wszak nie może się wypowiedzieć w kwestii wiary. Ogólnie rzecz biorąc są księża ok i są tacy którym można coś zarzucić. Przypomina mi sie bowiem zdanie: Księża są tacy jacy my jesteśmy. Widząc x. Prałat Edwarda przychodzi mi na myśl painkiller. Powienien grać w filmach akcji. A tak poważnie ma swoje nawyki jako stary proboszcz ale nie jest zły. Uważam że jest ok. Odpowiedz Link
loozik10 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 09.01.07, 18:59 Rekord popularności popił biskup Wielgus -sam ks. Rydzyk sie przy nim umywa ;-) Odpowiedz Link
fooof Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 09.01.07, 21:16 MOIM TYPEM JEST KSIADZ PROBOSZCZ Z KONIECZNA. ZA KAZANIE W SYLWESTRA O GODZ 10 . CYT " STOICIE TAM POD CHÓREM JAK SLEDZIE W BECZCE W SMRODZIE " "NIE WYCHODZCIE Z KOSCIOLA ZANIOM SIE MSZA NIE SKONCZY , ALBO WOGÓLE NIE PRZYCHODZCIE" SWOJA DROGA NIEZLE POTRAFI PRZEMÓWIC DO WIERNYCH ZACHECAJAC ICH DO CHODZENIA NA MSZE ;p Odpowiedz Link
kfiatusek16 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 11.01.07, 19:17 proboszcz z Konieczna jest nienormalny.. ks. Marek Bębenek jest the best!!! uczył mnie przez 2 lata w gimnazjum i lekcji nie mieliśmy wcale, od czasu do czasu pisaliśmy tematy, ale nic nie mówił na temat katechezy, wszyscy robili co chcieli... Odpowiedz Link
obiektywna5 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 13.01.07, 19:08 Chyba nie wiesz co piszesz ???twierdzisz ze za bluzke z dekodem masz 5 troche to śmieszne naprwde rozbawiłąs mnie do łez hehheheheheehheheha moze to tobie sie podoba ksiadz ??? Odpowiedz Link
aaaa85 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 10.01.07, 14:38 haha a ja słyszałem o księdzu co to kazania z internetu ściaga;-) spoko koleś, na niego głosujmy;-) Odpowiedz Link
kundek551 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 11.01.07, 17:30 Proponuje księdza Adama z serialu Plebania jest piękny , mądry i bardzo podoba się mojej babci Odpowiedz Link
aguleczek4 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 13.01.07, 19:40 Moim zdaniem na to miano zasługule dwóch księży. Ks.Proboszcz Leszek Dziwosz i Ks. Waldemar Wrzesień. Oni są the best!! :):):) Odpowiedz Link
barbi223 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 13.01.07, 20:19 z czystym sumieniem proponuje ks. Leszka Dziwosza. Powinno byc wiecej takich ksieży jak on. Odpowiedz Link
lena.22 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 14.01.07, 19:51 Dla mnie takim na prawde w porzadku ksiedzem byl ksiadz J. Majka, ciekawe czy ktos go pamieta, byl we Wloszczowie na parafii NMP, ladnych pare lat temu, uczyl religii w ,,rolniku' a teraz chyba w Kielcach buduje Kosciol. Ksiadz super zeby bylo wiecej takich jak on. Odpowiedz Link
fooof Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 14.01.07, 22:02 Ks Majka to ten taki dosyc slusznej budowy z lysina i w okularach ?? Bardzo wesoly i dowcipny ? Odpowiedz Link
lena.22 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 14.01.07, 22:51 Nie to chyba nie on, ks. Majka to mlody raczej ksiadz, bez okularow,raczej szczuply, krotko onciete wlosy on byl dawno temu na parafii ale bedac u nas wtedy ludzie zwl. mlodziez go bardzo lubieli, on jakis czas temu byl u nas nie wiem czy to byly rekolekcje ale wiem ze byl. Odpowiedz Link
fooof Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.01.07, 05:15 Ok chyba juz wiem :) Ten ksiadz Majka przyszedl po tym o którym ja mówie, pamietam jak sie naywal Edmund Nocon :) pozdrowionka dla kiedzunia :) Odpowiedz Link
nmbvcxz Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.01.07, 08:12 Ja uważam że spoko był ksiądz Stefan Radziszewski ale już u nas dawno nie pracuje. Odpowiedz Link
sven60 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.01.07, 11:52 Wg mnie acybiskup WIELGUS Odpowiedz Link
semperfidelis1 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.01.07, 12:09 Arcybiskub Paetz ! Odpowiedz Link
sven60 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.01.07, 13:30 przepraszam zapomnianio chyba o ks ISAKOWICZU ZALEWSKIM, ja z tym WIELGUSEM to poprzednio żartowałaem Odpowiedz Link
sven60 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 13.03.07, 21:25 ks Isakowicz Zalewski za serce i prawdziwą wiarę, oraz odwagę i kryształowe sumienie. Odpowiedz Link
karolineczek1 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 29.01.07, 01:38 przeczytałam wszytkie opinie na forum o ksiezach,znam Ks Adama ponad 3 lata,miałam z nim religie przez całe LO i mysle ze moge cos na jego temat powiedziec! w przecienstwie do niektorych małolat ktore uwazaja ze wystarczy duzy dekolt!Ks Adam ma swoj charakter i to nie łatwy do zaakceptowania,trzeba go blizej poznac,ma dobre serce,choc i mnie czasem denerwował.A jesli chodzi o miano Ks roku 2006 to jest ich kilku bo sa w parafiach naprawde powołani do tego ludzie tak jak np proboszcz nowej parafi czy Ks Paweł lub Krzysztof. Odpowiedz Link
kongo26 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 30.01.07, 00:45 wedlug mnie ksiadz Wieslaw Balec Odpowiedz Link
hanka11111111 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 20.02.07, 14:54 Myślę,że jednym z najlepszych księży, jakich spotkałam, jest x Marian Głowacki. Odpowiedz Link
trudru Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 24.02.07, 19:13 Sprawa jest skomplikowana ze względu na to, że księża od wieków powtarzają to samo. Np, że duch Święty jest duchem św. zamiast np. "to wszechkosmiczna forma świadomości obecna (może tak, może nie ?) na jednym z poziomów rzeczywistości (np. naukowo definiowanej przez nowatora fizyki prof. Gennadija Szypowa). Czy ktoś zadał sobie pytanie - kim jesteś Boże i do czego zmierzasz wobec ludzi ? (Wiele wskazuje na to, że pod szyldem Boga działają Obcy - Kosmici lub rasy obecne na ziemi przed nami, ukrywające się, wykorzystujące ludzkość, nawet w celach... spożywczych - posilanie się emocjami i energią; świecki stygmatyk Giorgiano Bongiovanni wprost mówi, że stygmaty u niego powodują Kosmici). Z kolei mit czy relacja - jak kto woli - o akcie stworzenia jest dziś bajecznie wątpliwa, a mimo to księża wprowadzają dzieci w błąd. Ci, którzy nie mają klapek na oczach mogą uważać uwięzienie oraz skazanie Chrystusa za jeden z największych tryumfów ludzkości. Oto człowiek pokonał Boga w jego synu i nie dał sobie narzucić tego i owego, zaś Ów przeobrócił to w zupełnie niezrozumiały Akt Odkupienia. Z kolei Bóg Niszczyciel (Sodoma i Gomora, potop, Sąd Ostateczny)powinien wzbudzać sprzeciw u rozsądnych. Ale jesteśmy chrześcijanami i trudno o tym pisać, z oporami uznać destrukcyjność Boga (albo obcych działających pod jego szyldem).Celowo były tworzone nowe religie, islam po chrześcijaństwie (aby skłócać lub ograniczać odkrywczość człowieka), kiedy ten sam Bóg wprost powiedział: "daję wam poprawioną religię" (islam jako zmodyfikowane chrzescijaństwo). Aby ograniczać człowieka żądał 50 modlitw dziennie, lecz Mahomet (dobry negocjator) wyjednał 5. Wydziały specjalne służb specjalnych interesują się tymi sprawami - wszak chodzi o zagładę naszej wspaniałej cywilizacji, czego beztroskimi piewcami są księża. Ot - mają wygodne życie, bowiem przez wieki przygotowywali sobie grunt poprzez propagandę i niszczenie naukowej myśli. Jednocześnie kościół wiele dobrego zrobił poprzez Społeczną Naukę Kościoła i może Boga tyrana, Boga zła - jako chcieli Katarowie - tłumaczył na humanitaryzm. Filozofia idealistyczna ma wielkie osiągnięcia, ale już mit aktu stworzenia (jakże inny od astrofizycznego paralelizmu starohinduskiej "Księgo Dzyan") w dzisiejszych czasach brzmi naiwnie. mamy własne, coraz bardziej doskonałe prawo - po cóż nam Sąd Ostateczny ? ostatecznie można się sprzymierzyć z Antychrystem i jeszcze raz aresztować Chrystusa - aby przterwały nasze cywilizacyjne osiągnięcia oraz my sami. To tylko impresje; wkrótce nauka wyjaśni wiele zagadek i podobno będziemy mogli kontaktować się z istotami wyższych wibracji... Ciekawą wizją przesłała Matka Boża Łucji w Fatimie - papieża oraz biskupów zabijanych przez żołnierzy w czasach ostatecznych. Można to tłumaczyć tym, że żołnierze, rozjuszeni zniszczeniami poczynionymi przez Boga Destruktora, rozstrzeliwują biskupów oraz samego wikarego Jezusa Chrystusa jako rzeczników Boga, a zdrajców wartości humanitarnych. powtarzam - to impresje, choć powazne, lecz warto myśleć i ujrzeć problem, zagadnienie z róznych stron... Odpowiedz Link
ledup Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 24.02.07, 19:20 drogie koleżanki i drodzy koledzxy z FORUM może ktoś zna dobrego psychiatrę dla "trudru" ; sprawa b. pilna ; szczególny przypadek Odpowiedz Link
trudru Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 25.02.07, 01:06 Być może na Twoim tle oraz rzeszy tobie podobnych jest to przypadek szczególny. Teraz proszę o wyjaśnienie - dlaczego sugerujesz psychiatrę ? Nie stać ciebie na spekulatywne czy lateralne albo nowoczesne myślenie i wieloaspektowe rozpatrywanie takich spraw ? Zdejmij klapki z oczu, wstań z kolan, Na chwilę przestań jeść księdzu z ręki (komunię - hostię)i pomyśl - tylko o to Ciebie proszę. (Chyba, że chodzisz w sukience z 33 guzikami nawet w upały - to inna sprawa). A odpowiedzi - czemu do psychiaty, to już proszę udzielić, oki... Zbych Odpowiedz Link
trudru Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 25.02.07, 01:41 Czekałem 15 minut na Twoją odpowiedź i nic... Pisałem post na podstawie faktów: objawienia z Fatimy, Koranu (gdzie Mahomet u Boga - ich i naszego - wyjednał 5 zamiast 50 modlitw, a Bóg rzekł, iż islam jest poprawioną religią), fakty, jakoby ludzie służyli do celów spożywczych są udokumentowane przez badaczy (podać źródła i nazwiska autorytetów ?), o tym, że podobno będzie Sąd Ostateczny mówicie (jeśliś księdzem) od wieków, natomiast bajeczkę o 7 Dniach Stworzenia (zastępowaną teraz przez tzw. Inteligentny Projekt)- też powtarzacie od wieków, trudną do strawienia "Księgę Dzyan" też zapewne kartowałeś jako ksiądz (?). Czyż aresztowanie Chrystusa w czasach Poncjusza Piłata nie było zwycięskim... pokrzyżowaniem planów Boga i tryumfem człowieka ? Było i jest! (Dobrze to czy źle, tutaj nie wnikam).Stygmatyk Giorgio Bongiovanni całemu światu poprzez Net mówi, że jego rany wywołują Kosmici. Spaliliście Giorgiano Bruno ostatecznie rozmijając się z nauką ? Tak! Były ordalia i zgładzenie kilkudziesięciu milionów rzekomych czarownic ? Owszem, gdyż myśleliście wówczas, o księża, jakoby Bóg był maszynką do liczenia grzechów i tylko czekał na to, aby kogoś ukatrupić rękoma Świętej Inkwizycji. Oczywiście tak nie było, o czym teraz wiecie i za to Was lubię. Hejka! Odpowiedz Link
budowniczymostow Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.02.07, 10:51 Słów kilka do Pana vel Pani o pseudonimie "trudru". Masz przeogromną wiedzę i potrafisz kojarzyć sporo faktów. "Kto według was zasługuje na miano księdza roku" - takie było pytanie, ale nie zauważyłem Twojej odpowiedzi (nie wiem może dlatego, że za szybko przeczytałem Twój tekst). I to jest pierwsza rzecz na którą chciałbym zwrócić Twoją uwagę. Celem każdego stawianego pytania, jest udzielenie na nie odpowiedzi. Jeśli trudno Ci sprecyzować który to ksiądz (a myslę że nie tylko o to chodzi na forum) to w oparciu o swoją wiedzę napisz czym według Ciebie powinno być kapłaństwo. Po drugioe masz dobre zadatki na bycie (przynajmniej mentalnie) tym kim pogardzasz. Piszesz o inkwizycji i wypaczeniach kapłaństwa chrześcijańskiego uogulniając i uwspółcześniając. Po pierwsze inkwizycja nie była holokaustem. Było dużo ofiar, ale na pewno nie miliony. Polska może poszczycić się ogromną tolerancją, gdzie procesów zakończonych stosem było na prawdę nie wiele. trzeba również spojrzeć na tamte czasy. Średnoiowiecze cechowała duża wrażliwość na religię. Odchyły od normalności mogły być poczytywane jako działanie diabła stąd rodził się strach i atak, bo to czego się boimy, to atakujemy. Poza tym sąd inkwizycyjny nie był sprawowany przez duchownych tylko, ale był instytucją kościelno państwową. Duchownym nie wolno było skazywać! (który władca feudalny by sobie na to pozwolił?!) Dlatego bardzo często zwłaszcza w krajach zachodnich inkwizycję wykorzystywano politycznie. Po drugie słowa typu: "tacy jesteście, tak postępowaliście, spaliliście" - to dokładnie sposób myślenia inkwizytorów(w złym tego słowa znaczeniu) i fanatyków. Daruj mój szanowny czytelniku, za to porównanie, ale kiedyś Niemcy wszystkie swoje niepowodzenia zrzucili na Żydów, za to, że nie potrafili wyjść z kryzysu, postasnowili spalić małe dzieci. Ponoć na Jamajce każdy biały, jest postrzegany jako handlarz niewolników. Po trzecie szukanie odpowiedzi na różnego typu pytania jest cenne wtedy gdy wyczerpie się źródła. Kościół i duchowni powinni być oceniani i krytykowani, ale podstawowym źródłem jest Pismo święte - nie zależnie czy wierzę w objawienie czy nie, czy uważam je za księgę świętą czy nie. Treści tam zawarte "stworzyły" niejako Kościół i kapłaństwo, jeśli więc chcę je krytykować, to powinienem przestudiować, na ile "oni" są wierni ideałom zawartym w słowie spisanym i tradycji. Czerpanie np. tylko z Daninkena (nie wiem czy dobrze napisałem) pozostaje zawsze wiedzą cząstkową, pomijając naukową wartość jego wywodów. Poza tym, czego szukasz to znajdujesz. Moge Cię zapewnić, że szukając Boga - wcześniej czy później znajdziesz Go, szukając dowodów na Jego nieistnienie - też znajdziesz...Dla mnie jest to dowód na szaloną wolność którą Bóg nas obdarzył. Nie chce nas przkonywac do siebie, jeśli nie ma w nas woli zaufania Mu i chodzenia Jego drogami.Dlatego możemy na tysiąc sposobów udowodnić Jego relacje do nas i również o nich zaprzeczyć. To tak jak w "Randce w ciemno" - wybór należy do Ciebie. No ale ja też muszę odpowiedzieć...Nie ma księdza roku we Włoszczowie, ani nigdzie indziej. Ocenimy ich, gdy będą umierać...wtedy będzie widać całe piękno lub brzydotę człowieka i jak był wierny swemu powołaniu. Człowiekiem się jest przez całe życie a nie tylko przez rok. Rok to za mało. Bo chwaląc kogoś dziś możemy przeklinać go jutro i na odwrót...a jeśli już chcemy oceniać duchownych to przede wszystkim w oparciu o postać Jezusa i ewangelię. Odpowiedz Link
trudru Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 07.03.07, 14:59 Szanowny Przedmówco "budowniczymostów", wszak nie Adwersarzu,bowiem z ogromną kulturą oraz zręcznością intelektualną wykładasz swe racje. Odpowiadam po długim czasie (powypadkowa choroba zwierzęcia będącego domownikiem i członkiem rodziny). O tak - zaambarasowałem się, gdyż w istocie mój post niewiele miał wspólnego z tytułem wątku: "Wybieramy księdza roku". Z trudem zatem usiłuję wytłumaczyć (sobie), że skoro np. papież jest wikarym Chrystusa, zaś on synem bożym... To np. Bóg jest księdzem, proboszczem Wszystkiego. Jednak to naciągane tłumaczenie. Dziś to nie tylko Daeniken, lecz wielka ilość wykształconych badaczy, częstokroć naukowców przekonanych "do tematyki" jej realnością. A więc (wg. mnie) oprócz tych, którzy działają pod szyldem "Bóg", niejako wprowadzając nas w błąd, istnieje, powiedzmy: Moc. (Nie będziemy się wdawać w opisy istot nad- oraz podludzkich, jako zwierzęta - drugiej wibracji; człowieka charakteryzuje trzecia, istoty wyższe 4 do 6 - według całkiem poważnych aytorytetów; owe istoty 6 wibracji, z którymi mają telepatyczny kontakt channelerzy, mogą przemieszczać się w różnych wymiarach i wszechświatach w zerowym czasie - ponoć; natomiast ci Obcy, którzy - wg. zeznań porwanych po odblokowaniu pamięci,manipulują naszymi duszami, czasem przekładając do takich samych wyklonowanych ciał, bowiem posiedli takie możliwości technologiczne, podobno robią to - jeśli nie nastąpił zgon naturalny manipulowanego podmiotu - z obawą przed Kimś wyższym, nie pozwalającym na to; czyżby to był "właściwy" Bóg ? - albo ktoś jeszcze inny; nadto wszystkie (!) rasy Obcych przyznają się do manipulowania naszym genomem w prehistorii oraz do... zesłania tu Jezusa; tyle, że wiadomo iż kłamią, celowo wprowadzając ludzi w błąd - świadomi odblokowywania porwanym pamięci o tych wzięciach, przez badaczy oraz specjalistów wywiadu). Szanowny Przedmówco, tyle, bardzo dygresyjnie o sprawkach danikenowskich. No tak, ewangelia jest podstawą. Kościół opoką, dla którego kapłanów będzie miejsce nawet wówczas, gdy nauka wyjaśni zagadnienia, wobec których na razie mamy tylko mistyczne "nieuściślenie". Albo prekognitywne czy wątpliwej autentyczności przekazy na poziomach innych, aniżeli werbalny czy pisemny. Kościół jest potężny, nawet jeśli pewną fikcję ukształtował tak, aby funkcjonowała w postaci współbrzmiącego z rzeczywistością aksjomatu czy dogmatu. Ale czy to jednak "fikcja" ? - wobec tymczasowej niemożności innych tłumaczeń. Tyle, że od pewnego poziomu wzwyż mistycyzm głoszony w świątyniach jest... Wiem: kapłan jest zdolny do wykwintu intelektualnego, ale on "gotuje" w stołówce dla pt. Wszystkich. Nie jest szefem kuchni w restauracji u Ritza czy w Savoyu. Aggiornamento - tu widzę nadążanie Kościoła za awangardyzmem nauki. A do tego awangardyzmu przecież wpisały się takie postacie, jako ksiądz profesor śp. Włodzimierz Sedlak czy filozof ksiądz profesor Józef Maria Bocheński (a nieostatnio twórca heliocentryzmu). Ponadto mamy wojnę kultur: islamu z naszą, judeochrzescijańską, europejską. Ja tylko odnajduję te prawdy, których nie chce się zobaczyć albo szukam prawdy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
budowniczymostow Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 07.03.07, 17:00 Niesamowite...dziękuję za "słowo". "Cóż to jest prawda?" zapytał Jeusa Piłat. Pytam Go o to samo prawie co dzień: jak to możliwe?...Raz, dwa, trzy śpiewają w jednym z utworów, że próbując pojąć tajemnice życia popełniamy błąd, lepiej zacząć poprostu żyć. Nie ma innej możliwości sprawdzenia, według mnie, czy ewangelia jest prawdziwa, czy Kościół jest tylko ludzki czy nie z tego świata, jak poprostu tym wszystkim żyć. trudności jest wiele na tej drodze i doświadczam tego nie raz: a to ktoś cię nazwie ciemnogrodem, a to będzie kolejny "Płock" lub "Poznań" i znów wielki znak zapytania: Boże - cóż to jest prawda o Tobie, o Kościele, o duchownych? Dziś usłyszałem taki tekst z Chestertona - jeśli ktoś mówi, że Jezus był tylko super człowiekiem, wykolorowanym przez Kościół na Syna Bożego, to niech sprubuje dziś zrobić to samo co On (dziś miałby do tego jeszcze więcej środków)...wiem że to może nie wyszukany sposób dowodzenia autentyzmu wiary i rzeczywistości nadprzyrodzonej, ale cóż, godny uwagi...Wiesz mam Bocheńskiego ale nie moge się za niego zabrać. dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Odpowiedz Link
trudru Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.03.07, 10:47 P.S. Szanowny budowniczymostów. miałem o tym nie pisać, ale... Czy zastanawiałeś sie kiedyś nad tym, ŻE PANNA MARIA JEST OFIARĄ BOSKIEGO GWAŁTU ? Pan Piłat Poncjusz powinien ścigać to z urzędu... Inna sprawa - podczas objawień fatimskich portugalski prokurator na krótko aresztował Łucję, Frania oraz Hortencję. Dygresja - podczas objawień słychać było trzaski - dziś wiemy, że jest to efekt wysokiego natężenia pola elektromagnetycznego. To nie Chrystus zmienił świat, lecz chrześcijaństwo (oczywiście in mobile). Crystus nie przyspieszył Wieku Pary i Elektryczności, choć Rzymianie znali moc pary - zabawka zwana aeolipilą. kładł nacisk na zbawienie - tylko i jakieś inne, drugie życie w wyższych wibracjach. A potem - jako napisał rewelacyjny amerykański poeta Lee Masters (tom "cmentarz spoon river") Bóg zamordował swego syna. Pozdro! (Ledup - gdzie jesteś ?)Poza tym sądzę, że opłaca się mysleć. pozdro Wszystkim i hejka. Odpowiedz Link
trudru Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.03.07, 11:09 P.S.S. Budowniczymostów - czemu cuda nie zdarzają się w związku z działalnością np. Edisona czy Tesli (tylko jego laboratorium spłonęło w tajemniczych okolicznościach ?) Świętość i łaska - to linki do zespołu naukowego Obcych. Nie wszystko im (więc Bogu) "wychodzi". Np ojciec Pio przepowiedział papiestwo kardynałowi (wówczas) Wojtyle, wieszcząc jakoby jego pontyfikat miał się zakończyć rozlewem krwi oraz pożogą świata - OMYŁA. (Inna sprawa, że "hiobowie" sięgając do przestrzeni, gdzie są alternatywne możliwości realizacji bytu, "wypatrują" historie najsugestywniejsze dla ich - i naszego - prostego jeszcze, człeczego umysłu, który WZMOCNI nauka, a nie wiara jedynie). Sam ojciec Pio nie ma wysokich notowań u hierarchów - jako wiesz. A najciekawsze, że z kolejki czekających na uzdrowienie przez niego, potrafił niezwykle brutalnie wyrzucać niektórych. Tak samo robi wielebny Sathia Sai Baba. Wg niektórych dlatego - bowiem uzdrowienie pewnych osób mogło by być szkodliwe dla przyduszania człeka przez Boga (Obcych). Cze! Odpowiedz Link
budowniczymostow Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.03.07, 21:33 Wszystkie Twoje słowa Szanowny Przedmówco przypomniały mi i utwierdził w zdaniu które napisał św. Paweł z Tarsu: Bóg wybrał to co głupie w oczach świata i przez głupstwo krzyża zbawił świat. Żydzi widząc krzyż pluli i wykrzywiali w grymasie twarze.Grecy - filozofowie, matematycy, artyści - słysząc o Bogu, który umarł jak skazaniec pukali się w głowę...Nasza dyskusja nie ma sensu, bo patrzymy, choć może na to samo, ale widzimy co innego. Wiara jest przede wszystkim relacją do Osoby, a nie do słów, praw etc. Jeśli nie widzisz w Bogu tego, do którego zwracasz się Ty i w którym ty jesteś ja, no to nie dogadamy się (zresztą, czy o to chodzi?)Wiara bowiem zakłada z natury swej tajemnicę, gdyby nie było tajemnicy, to wiara stała by się wiedzą. Człowiek spotykając tajemnicę, albo ją akceptuje i to nazywamy zaufaniem, albo nie i próbuje szukać odpowiedzi, bądź ja neguje i "odchodzi". Zaufanie nie oznacza naiwności, lecz idzie w parze z miłością (jeśli masz przyjaciół, lub "tę" to wiesz o co chodzi), a także nie zamyka przed szukaniem: stara zasada - wierzę by zrozumieć, rozumiem by wierzyć. Tajemnicą jest np. to co czeka nas po śmierci. Św. Brygida z Kildare np. wyobraża sobie ten stan jako wielką imprezę, na której razem ze świętymi i Jezusem będą opróżniać kufle złocistego trunku (no taka natura irlandzkiej kobiety i już), a mniej pewni mówią: albo będzie tak jak jest napisane, albo się nigdy nie dowiemy.Nigdy nie można powiedzieć że nie ma nic, dlaczego? bo to niesprawdzalne. A nauka? Też jest dla mnie częścią wielkiej tajemnicy istnienia. Rozwój nauki i jej przedstawiciele, tacy jak choćby Tesla, czy Edison to dowód na mądrość Boga, na logiczność praw która rządzą światem. Nauka odpowie na pytania: jak? skąd? kiedy? ale czy odpowie na pytanie dlaczego? w jakim celu? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
saphira123 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 26.02.07, 21:08 ks. Szymon Górski. Nie ma lepszego. Szkoda mi bardzo, że musiał od nas odejść. :( no i ks. Leszek Dziwosz, ks. Paweł Tambor i ks. Zbigniew Kądziela. taa no tylko szkoda że ponad połowa z niuch już u nas w parafii nie pracjue. Co do parafii WNMP to nie wiem za dużo, kto tam jest dobrym księdzem. Odpowiedz Link
annraspberry Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.02.07, 19:16 Przeczytałam uważnie wszystkie wypowiedzi.. Ciekawe propozycje, nie przecze.. Dużo ciepłych słów ale widze również ogromne pokłady złosci, żalu.. Ogromna krytykę.. Dziwne to bo pytanie było proste.. A odpowiedzi są.. no nie do konca wskazujemy na swój typ, a raczej na antytyp. Co do księdza Adama Paciucha to znam go i uważam że to bardzo dobry ksiądz. A nerwy na lekcjiach w naszym LO to chyba nawet świetemu by puściły.. Jestem zatem skołonna go bronić. I bardzo podobały mi się z nim lekcje. Następnie księża z parafii Konieczno.. Jak mówi jeden z nich :"Wszystko jest dla ludzi madrych". warto więc chyba zaryzykować rozmowe i powiedziec temu a temu w twarz co nas boli.. Może to doprowadzi do zmiany zachowania? Ks. proboszcz z Konieczna jest owszem dośc nerwowy, ale z każdy mozna się dogadać.. Trzeba tylko trochę chęci.. Troche własnej inicjatywy. Ks. Bębenek.. Jak każdy i on ma gorsze dni.. Tak czy inaczej wiem, że można z nim porozmawiać na lekcjiach.. Co prawda jestem skłonna krytykować dośc ostro sposób w jaki prowadził za moich czasów lekcje, ale dzieki temu, że tylko pisalismy temat katechezy a potem rozmawialismy na tematy, które uczniów nurtowały wielu spośród nas swoja wiare pogłebiło. Tak wiec "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło". Natomiast na ksiedza roku typuje ks. Adama Dziadka, ks Tomasza Czechowskiego i ks. Adama Paciucha. Nikt nie jest bez skazy.. Warto jednak zacząc naprawiać świat od siebie samego.. Odpowiedz Link
viktorrrrr22 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 02.03.07, 14:13 Ty to chyba z nimi romanse jakies masz.... Tak wszytskich bronisz... szczególnie księzy.. Odpowiedz Link
sweetbaboon Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 27.03.07, 10:54 Wszyscy jesteśmy równi, więc po co wybierać kleche 2006? to chyba sprzeczne z naszą religiom;) Odpowiedz Link
lordchelm Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 28.03.07, 12:46 moim zdaniem trzeba dodac kategorie - Odpowiedz Link
niedostepny25 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 02.03.07, 23:58 Wg mnie ksiądz probosz z Czarncy do wiernych " swoich owieczek " jeździ starym polonezem a gdzieś dalej nowiótkim Audi A6 na kielecjich nr rej. TK ...... ZŁODZIEJ ZŁODZIEJ ZŁODZIEJ tak jak i inni "faceci w czeni" POZDRO Odpowiedz Link
krzychu16_1990 Re: Kto według was zasługuje na miano Księdza rok 13.03.07, 20:23 Według mnie ksiądz Adrian Bydliński Odpowiedz Link
bender_ag Re: Kto według was zasługuje na miano naj.... 27.03.07, 13:24 Kto z was widział największego krasnala na ziemi i najszybciej latającego ptaka w powietrzu. Odpowiedz Link